2019-08-18
2005 瀏覽
今晚睇容祖兒「Pretty Crazy」演唱會。開場前,都要醫好肚先。紅館旁邊的「置富都會」是好多人睇 show 前食飯嘅地方,今日選了「和食竹乃里」。不知道何解,走到餐廳,門口封住了,好像不做生意。跨進去問了一下,日籍店員表示已經滿座,擾攘了一會才勉強容許我們坐下等位。奇怪在於,過了不到5分鐘就讓我們入座,而且發現裡面有頗多空位。坐下來看到有一個 $398 的「演唱會2人set」,幾貼心,就咁決定。三點刺身,有熟元貝、三文魚、油甘魚,質素不俗。另外加點了$298 一份的大池魚。好味,食得出係高質貨。不過後來發現 2 人餐其實份量好夠,加點刺身實在浪費。炸豆腐,有啲似麻婆豆腐走辣,做得好有心機,皮脆心嫩。免治雞肉棒,同樣是高質貨,有雞味、帶一點點軟骨粒,加強了口感,非一般常吃到的無味爛肉。如果能跟生雞蛋就完美了。炸雞塊,都係有心機的製作,不過已經很飽。主食我選了滑蛋豬扒丼,好食。豬扒入面夾了一層肥膏,所以特變香滑(減肥的話就⋯⋯)。可惜同樣因為太飽食唔晒。套餐包兩杯飲品,包括可選小杯生啤。應該只有200ml,未上菜已經飲完,要加點一杯大的。整體而言有驚喜,價錢非常合理。其實不加點任何東
三點刺身,有熟元貝、三文魚、油甘魚,質素不俗。
炸豆腐,有啲似麻婆豆腐走辣,做得好有心機,皮脆心嫩。
炸雞塊,都係有心機的製作,不過已經很飽。
整體而言有驚喜,價錢非常合理。其實不加點任何東西,$398 + 10% 埋單是絕對夠飽而滿足的。下次可以encore。
後記,容祖兒演唱會非常精彩,又跳又唱由頭帶到尾,仲有劉德華做嘉賓,乃近年難得看到本地歌手盡心盡力的演出。