2025-01-24
今晚去太子,食一間平民少少嘅餐廳。竹面譜話係平民,價錢當然相當親民。但千祈唔好睇少,平日嘅夜晚一樣多人幫襯,已經足以證明佢嘅性價比。表面上佢好似食普通粥粉麵咁,其實佢有幾樣相當驚人嘅出品,包括$68嘅” 夢王A5和牛飯”。夢王A5和牛飯 $68餐廳門面嘅菜式。用難以置信嘅價錢,可以食到A5和牛飯。甚至令我會諗,自己整都未必做到呢個價。A5和牛故意燒到唔係全熟,係有功架嘅。但夢黃蛋味同豉油嘅威力,亦不容小覷。鮑汁冬菇花膠鍋 $68同夢王和牛飯相比,呢個花膠鍋更加唔講得笑。首先佢嘅花膠好大塊數量好多,加上數塊大冬菇、關廟麵同時菜等等,價錢同樣地難以置信。但其實佢最值錢係個湯底,味道好充足,加埋有個火喺下邊燒住,毋庸置疑嘅性價比。豬頸肉 $184塊巨型豬頸肉,已經抵食有餘。但其實呢道菜嘅精髓喺個醬度。略帶甜度嘅秘製青醬,食第一啖已經覺得好滋味。脆炸鮮奶卷 $42六件甜甜地嘅鮮奶卷,炸到非常熱辣辣,加埋奶醬,睇樣就知好食。炸花枝丸拼炸墨魚餅 $42同樣地炸到好熱辣辣,呢啲小食份量充足,叫嚟送飯齋食都一流。金銀菊花薏米 $22清心火 $22一大樽嘅涼茶,正好喺食完少少熱氣嘢之後用嚟降火。老實講呢
竹面譜
夢王A5和牛飯 $68
鮑汁冬菇花膠鍋 $68
豬頸肉 $18
脆炸鮮奶卷 $42
炸花枝丸拼炸墨魚餅 $42
同樣地炸到好熱辣辣,呢啲小食份量充足,叫嚟送飯齋食都一流。
金銀菊花薏米 $22
清心火 $22
一大樽嘅涼茶,正好喺食完少少熱氣嘢之後用嚟降火。老實講呢啲地方會有涼茶飲係相當罕見。佢好嘅地方係可以揀甜同唔甜。
呢餐飯真係令人食得相當滿足。價錢親民、性價比高、味道良好,仲可以打卡。難怪餐廳人來人往,有時仲要排隊添!