2024-10-01 127 瀏覽
久唔久都會喺IG 碌到$68 有得食A5和牛同夢王蛋嘅Post,搞到小編都心郁郁想試 @cheukminpo 。不過後來發現佢有兩間舖,新蒲崗嗰間係食傳統粉麵多,太子先有夢王蛋系列,大家記得按返自己喜好去唔同舖頭喇。夢王和牛丼 $68呢個丼飯明顯係賣高質原材料,鹿兒島直送嘅A5和牛、來自日本神戶兵庫縣,2021年獲得日本人年度公投刺身蛋拌飯第一名嘅夢王,兩個夾埋簡直係夢幻組合。A5和牛近七成熟,保留少少生度,呈微微粉紅色。夢王蛋黃飽滿,鮮橙紅色非常吸引。正因為原材料咁高質,所以烹調方法都比較簡單,和牛冇乜調味咁制,夢王亦可生食(或者溫泉蛋、半熟蛋等等),所以佢會俾兜秘製醬油你自行調味。入口有醬油鹹香,然後有夢王濃郁嘅蛋味,最後會食到和牛嘅油香。當然,咁嘅價錢,佢份量唔算好多,比想像中細碗,牛肉大概四至五片,但呢個價真係冇乜投訴。 唯獨小編覺得如果佢可以用返珍珠米嘅話,會更加有日本嘅風味。味道:8.2/10鮑汁冬菇花膠鍋 $68湯底幾濃郁,鍾意食辣嘅觀眾可以加少少麻辣油,更香更惹味。花膠份量都好足,有四塊,對得住呢個價錢,又夠爽口。而冬菇就大大片,成塊冬菇扒咁,又夠入味,鍾意食冬菇一定好

夢王和牛丼 $68

味道:8.2/10

鮑汁冬菇花膠鍋 $68

湯底幾濃郁,鍾意食辣嘅觀眾可以加少少麻辣油,更香更惹味。花膠份量都好足,有四塊,對得住呢個價錢,又夠爽口。而冬菇就大大片,成塊冬菇扒咁,又夠入味,鍾意食冬菇一定好滿足。

味道:8/10

蜆蚧鯪魚球+脆炸鮮奶卷 (各三件)$42

可能因為蜆蚧唔係個個都接受到,所以蜆蚧鯪魚球都越來越少見。 當小編喺餐牌見到嘅時候,就心諗一定要嗌。蜆蚧係一種嶺南嘅獨特醬料,有非常獨特嘅鹹香味。呢間做到佢應該要有嘅鹹香,而且亦都帶着一種發酵嘅味道。佢嘅鯪魚球的外觀金黃酥脆,每一啖咬落去,可以感受到魚肉嘅味道同彈牙。特製嘅醬汁更係為整道菜增添咗風味。 小編推薦可以加少少辣油,更加惹味。

炸鮮奶外表金黃酥脆,內裡係細膩滑順的鮮奶內餡。每一口都像是品嚐到濃郁的奶香,搭配上煉奶, 雙重奶香,非常滿足。

味道:8.2/10

凍奶茶(+$10)

茶底嘅味道比較澀,茶香唔算好突出,味道一般般。

味道:7.3/10

凍清心火(+$10)

呢度有自家製嘅涼茶,每日都會有唔同嘅款式提供,今日係清心火。味道清甜解渴,唔會太甜膩,清涼解毒,飲得出錢足料。

味道:7.8/10

環境:7.8/10
服務:7.8/10
抵食:8.2/10

竹面譜 (太子)
太子荔枝角道68號地舖

#香港 #hk #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #旺角美食 #旺角 #太子 #太子美食 #日式料理 #和牛 #夢王 #日本 #花膠 #麵 #小食 #mokkok #princeedward #japan #japanese #wagyu #noodle #eggs
2024-09-30 1240 瀏覽
如果單純看到店鋪名字<竹面譜>大概會以為是售賣粥麵的, 以竹面做諧音命名 😆 但事實上是一間蠻有名氣以夢王蛋和牛丼飯做生招牌的小店 😊 大概因為價錢便宜食物質素好, 座無虛席之餘間中更有客人需要在外面等候片刻!花膠二人餐 $138二人餐包括有一份鮑汁冬菇花膠, 一個飯, 兩款小食, 一碟油菜和兩杯飲品, 飲品方面更可以選擇店內自家製涼茶 😚夢王和牛丼 (加配價 $29)店鋪用了日本三連霸的夢王雞蛋, 更在2021年獲得日本人公投刺身蛋拌飯第一名! 蛋香濃郁, 鮮橙紅色的蛋黃放在鋪滿和牛的丼飯上相當突出, 非常吸引 🤩 如果怕生蛋, 可以改為流心蛋, 溫泉蛋或太陽蛋, 再配上鹿兒島A5和牛, 表面有輕微燒焦過, 顏色粉嫩, 口感軟腍, 牛肉味道比一般濃厚, 撈過生雞蛋後更加滑身 ☺️ 總共有四大片, 明白價額已經很便宜, 但如果價錢稍為提高少許, 和牛再加多一片就更加恰當 😬鮑汁冬菇花膠可以跟配飯, 麵, 米粉或米線, 我們選擇了米線。冬菇炆得淋, 醃得入味, 而且厚身又大塊, 相當滋味 😋 相反花膠比較遜色, 並非每一件都軟滑, 部份口感像豬皮, 不過這個價錢我不能要求太
花膠二人餐 $138

夢王和牛丼 (加配價 $29)
鮑汁冬菇花膠
可以跟配飯, 麵, 米粉或米線, 我們選擇了米線。冬菇炆得淋, 醃得入味, 而且厚身又大塊, 相當滋味 😋 相反花膠比較遜色, 並非每一件都軟滑, 部份口感像豬皮, 不過這個價錢我不能要求太多 🙂 本身湯底比較清淡, 加了鮑汁後味道會更豐富。
脆炸鮮奶卷
鮮奶卷微熱, 不燙口, 外層口感鬆化, 鮮奶並不杰身也不是流質, 無論內外口感, 温度都做得非常好! 😁 重點是不油也不膩, 朋友讚不絕口, 所以之後再加單! 😙
香茅炸雞
雖然炸粉多了一點, 由於口感非常酥脆, 也覺得不是什麼大問題。雞翼也相當豐滿 🤗 而且肉質嫩滑多汁, 十分滋味!

蜆芥鯪魚球
鯪魚球“漲卜卜, 啖啖肉”, 魚肉很多很豐富, 外面微微脆, 另配有蜆芥醬汁, 我覺得醬汁比較咸, 不點醬汁反而更好。
花膠二人餐
另外店鋪更有售賣大大塊頂級A5和牛, 油脂豐富, 分布均勻, 原價$880, 現在只用$780!! 牛魔王定必不能錯過! 😈
這間小店不止價錢便宜, 而且服務態度一流, 笑面迎人, 有求必應, 更會為客人設想 🫶🏻 例如有客人攜帶不少東西, 會詢問他們需要將東西放在未有客人的椅子上, 所以並不是五星級餐廳才有殷勤服務。
2024-09-24
花膠二人餐
2024-09-29 152 瀏覽
唔係人地帶我去都唔知原來睇中醫附近有間咁抵食又正嘅鋪頭餐廳係橫街普通茶餐廳裝修店員好好禮貌又會介紹食乜而且價錢好親民仲無收加一花膠二人餐 $𝟏𝟑𝟖༯ 鮑汁冬菇花膠(撈幼)可選配白飯 米粉米線 幼/撈麵冬菇鮮香 花膠軟彈 底部少少通菜整體鹹淡適中好入味 膠質感不錯有清雞湯(無乜味精)撈麵我地落咗餐廳秘製麻辣辣椒油嗜辣者表示辣得過癮!撈麵正😆༯ 各式飯類套餐+$𝟐𝟗夢王𝐀𝟓和牛丼(原價$𝟔𝟖)餐廳選用鹿兒島A5和牛 濃香軟嫩每啖飯都食到肉汁脂香拌上蛋香濃郁夢王蛋經已好送飯普通似茶記般嘅餐廳都食日本感覺而且價錢經濟 好有驚喜👍🏻༯ 脆炸系列(可單/雙拼)炸花枝丸 拼 炸墨魚餅(各三粒)配有泰式甜辣醬༯ 油菜系列瑤柱上湯時菜 或 瑤柱上湯蘿蔔+$𝟑另有生菜 菜心 我地選了腐乳通菜除一般咖啡奶茶 檸茶檸水亦有餐廳自家製涼茶༯ 金銀菊花薏米大枝裝只有凍 甘甘甜甜幾香菊花味◡̈ 以上食評乃個人意見僅供參考◡̈ 價錢僅供參考一切以餐廳為準
唔係人地帶我去都唔知原來睇中醫附近有間咁抵食又正嘅鋪頭

餐廳係橫街普通茶餐廳裝修
店員好好禮貌又會介紹食乜
而且價錢好親民仲無收加一

花膠二人餐 $𝟏𝟑𝟖

༯ 鮑汁冬菇花膠(撈幼)
鮑汁冬菇花膠撈幼麵

我地落咗餐廳秘製麻辣辣椒油
嗜辣者表示辣得過癮!撈麵正😆
秘製麻辣辣椒油

༯ 各式飯類
套餐+$𝟐𝟗夢王𝐀𝟓和牛丼(原價$𝟔𝟖)
餐廳選用鹿兒島A5和牛 濃香軟嫩
每啖飯都食到肉汁脂香

拌上蛋香濃郁夢王蛋經已好送飯

普通似茶記般嘅餐廳都食日本感覺
而且價錢經濟 好有驚喜👍🏻

༯ 脆炸系列(可單/雙拼)
炸花枝丸 拼 炸墨魚餅(各三粒)
配有泰式甜辣醬

秘製麻辣辣椒油
炸墨魚餅+炸花枝丸
腐乳通菜
金銀菊花薏米
一直以為竹面譜呢種小店名係傳統粉麵店,有邊個估到港式粉麵店有 「日本夢王」日本蛋配和牛丼😂❗️我哋 2個 人就叫咗花膠二人餐再加夢王和牛丼、小食、同上湯瑤柱蘿蔔,2枝涼茶 |花膠二人餐 |我哋揀咗幼麵,麵質彈牙,湯底唔會太咸,偏清,就啱平時食得清啲健康啲嘅朋友~ 麵可以話係正路,但花膠同冬菇係食得出用心製作,花膠超滑又入味,冬菇都處理得好好,而個汁都唔會太咸食完都唔會好渴 花膠係有種想一食再食嘅感覺 |夢王和牛丼 +$29|只要二人餐再 + $29 就可以升級呢到嘅招牌之一嘅「夢王和牛丼」 首先係估唔到呢種小店會用夢王蛋做招徠,的確係幾吸引夢王蛋唔使講就色澤靚蛋味有濃✨,配埋和牛食啲牛加倍嫩滑添個人小小想法係丼飯米如果有得用日本米感覺再夾啲😏|脆炸鮮奶卷 (3條)|炸墨魚餅( 3粒)配泰式辣醬|聽店員介紹咗 脆炸鮮奶卷 呢個平時好似真係幾少機會試到 ,係我今餐其中一個 MVP 🥳我個人好鍾意呢種酥脆得嚟一啲都唔油嘅感覺,但入面鮮奶部分又香又熱辣辣🥹炸墨魚餅都好香口 ﹗|上湯瑤柱蘿蔔|本身諗住清清地所以配咗個上湯蘿蔔,其實出去食親蘿蔔都係一場「賭博」車仔麵同平時粉麵都會叫嘅我真係試過勁多

|花膠二人餐 |
食完都唔會好渴 花膠係有種想一食再食嘅感覺
|夢王和牛丼 +$29|
首先係估唔到呢種小店會用夢王蛋做招徠,的確係幾吸引
夢王蛋唔使講就色澤靚蛋味有濃✨,配埋和牛食啲牛加倍嫩滑添
個人小小想法係丼飯米如果有得用日本米感覺再夾啲😏
|脆炸鮮奶卷 (3條)|炸墨魚餅( 3粒)配泰式辣醬|
炸墨魚餅都好香口 ﹗
|上湯瑤柱蘿蔔|
車仔麵同平時粉麵都會叫嘅我真係試過勁多間
今次賭贏咗因為冇根 又入味 清甜得嚟 唔咸 做到嗰種剛剛好
平時真係會有啲糖水浸/完全冇味 /多根又老,呢間係有心整的 ✅
|凍金銀菊花薏米 (微甜)|
飲品方面幾特別嘅係佢哋有自家製嘅涼茶,呢個真係幾啱都市人成日捱夜爆肝嘅時候
清一清啲燥熱,去一去濕氣 等個人舒服啲 抵讚係佢有得揀甜度
我就揀咗微甜~淡淡嘅調味飲落好解渴同舒服﹗
竹面譜📍太子荔枝角道68號地舖星期五準時放工,我同朋友約好喺太子行街,算便食埋晚餐,誤打誤撞入咗一間當區好受歡迎嘅小餐館。從店名推敲,呢間餐廳應該有麵食,而且應該係港式餐點為主。睇睇餐牌,果然不出我所料,但驚喜嘅係,呢間餐廳原來係日本夢王蛋專用店,而且除咗例牌麵食、水餃雲吞外,佢哋仲推出和牛丼飯、雙蛋百搭飯、咖哩、鮑汁花膠鍋同自家鮮製涼茶等。店面雖小,但選擇眾多,不論愛飯麵定走低carb diet嘅客人,都總會搵到啱心水嘅餐點。今次因落雨而不經意發現嘅竹面譜將會係我哋每次嚟太子嘅首選餐廳。膚淺哋先講價錢,餐廳逆市中仍堅持以平到笑嘅價錢為太子街坊、當區學生同打工仔提供高質餐點,呢點已經好佛心,好唔話得。有幸同老闆娘傾偈,從言談間得知佢哋將唔同類別嘅食客飲食需要作為考量,再針對各類客人設計餐點,令所有人都可以自由揀選適合自己嘅嘢食,呢點更值得令人佩服。簡單而言,老闆娘考慮到學生們處於發育期,所以主動向佢哋提供加飯唔加錢服務,令學生哥可以用平價食飽飽;又喺11:00至5:30呢啲午市茶市黃金時間,推出蔥油孖蛋百搭飯,餐肉、豬扒、雞扒、雞翼主食四選一,連孖蛋都有得選擇烹調方式,都係兩張廿蚊有找
竹面譜
📍太子荔枝角道68號地舖

有幸同老闆娘傾偈,從言談間得知佢哋將唔同類別嘅食客飲食需要作為考量,再針對各類客人設計餐點,令所有人都可以自由揀選適合自己嘅嘢食,呢點更值得令人佩服。簡單而言,老闆娘考慮到學生們處於發育期,所以主動向佢哋提供加飯唔加錢服務,令學生哥可以用平價食飽飽;又喺11:00至5:30呢啲午市茶市黃金時間,推出蔥油孖蛋百搭飯,餐肉、豬扒、雞扒、雞翼主食四選一,連孖蛋都有得選擇烹調方式,都係兩張廿蚊有找,造福附近嘅街坊街里!可能有一班鍾意做gym嘅客仔經常幫襯,老闆又為佢哋專門打造low-carb選項—低卡蒟蒻麵、慢煮雞胸等,令一眾gym友唔洗淨係食白灼嘢咁

最後,就係非常人性化嘅點餐設定,相信大家都可能遇過想追加小食、配菜,但優惠價錢只能加配一次,再追加就必須以正價追加嘅情況。深知食客心意嘅竹面譜,全日供應「無上限追加」選項,以超抵價錢共提供20款小食、飲品、配菜,如輕量版炸物、郊外油菜、香茅豬扒、香煎雞扒⋯⋯只要想食,就可以無限加加加,啱晒樣樣都想試下嘅朋友!

💰$68
夢王和牛丼🐄
全場最多人嗌嘅一定係呢碗高打卡度嘅夢王和牛丼,朋友坐落就被佢吸引住。多數人都會揀配生夢王蛋方便撈飯,但朋友唔太喜歡全生雞蛋嘅口感,所以揀咗配流心蛋。小小一碗嘅和牛丼非常搶眼球,和牛肉色嫩紅,充滿油份,睇住橙紅色嘅流心夢王蛋黃慢慢溢出,加入少量醬油後拌勻蛋黃同珍珠米,每一口白飯都食到鹿兒島A5和牛嘅餘香!和牛接近入口即化,蛋黃包覆每粒米餸,貌似簡單嘅配搭卻打造最驚人嘅味道,牛魔王們一定一定要嚟食返次!

💰$34
馳名韮菜餃 🥟
身為餃子控又點可以唔試下佢哋嘅韮菜餃?因為想食得健康啲,所以揀咗湯餃,有quota嘅朋友可以試下炸韮菜餃。雖然唔係我食過最好食嘅餃子,但佢的確可以用皮薄餡靚嚟形容。

將翠綠嘅韮菜混入半肥瘦豬肉,包喺薄身但細滑嘅餃子皮內,餡料調味適中,個人認為就咁食已經有好香嘅豬肉同韮菜香氣,加上中長嘅拖尾,入口非常順滑。最抵讚係無添加味精嘅湯底,清澈無油,飲多兩啖都唔怕大負擔!

💰$48
低卡蒟蒻麵 🍜
Low-carb選項有冷食/湯食蒟蒻麵,兩款都有跟配一隻夢王蛋,抵食不二之選!我哋揀嘅冷食配有吞拿魚、車厘茄、粟米粒同青瓜絲,打完卡後拌入芝麻醬,就可以享受一碗冰涼低卡Q彈爽口嘅蒟蒻麵!

💰$42
炸蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅 🧆
淨食單拼雙拼統一$42,我哋揀咗招牌蜆蚧鯪魚球拼炸墨魚餅。鯪魚球偏長身,有少少似欖欖形狀,每粒大細相若,即叫即炸夠晒熱辣辣!咬一啖便知龍與鳳,雖然鯪魚球大大粒,但一啲都無偷功減料,食落口感皮脆肉彈,無加入大量粉去定形,反而以鯪魚撻成膠製成,彈牙嘅口感、新鮮嘅魚香味無得呃,一定係真材實料、自家製先有嘅質素。鯪魚球本身味道唔算重口味,非常建議大家點少少蜆蚧汁食,吊出鯪魚球嘅鹹鮮!

炸墨魚餅混入少量粟米,同樣唔會食到成口粉,厚薄適宜,炸得香口,點泰式甜辣醬一齊食更加惹味!

💰$18
烤豬頸肉 🐖
老闆娘極力推薦我哋追加烤豬頸肉,解釋因為經過多番失敗後,先研究到以先蒸後烤技術烹調豬頸肉。而且厚薄必須拿捏得好,先可以令豬頸肉既腍身,但又保留到爽彈嘅口感,烤過後仲多咗份焦脆,點埋微酸嘅醬汁更能中和油膩,留下油香,推薦大家一試!

💰$18
瑤柱上湯浸蘿蔔 🥕
蘿蔔清甜無渣,湯底簡單以薑、蔥、瑤柱煮成,純粹嘅味道、暖胃嘅感覺,令我覺得呢道小食勝過居酒屋幾十蚊兩片嘅高湯蘿蔔多多聲。

💰$10
凍清心火 🌿
以麥冬、白芍、燈芯花、淡竹葉同羚羊絲煲成嘅清心火涼茶,有清熱氣、熱氣、除口氣、去暗瘡、平肝火、肺燥咳同安眠作用,主打新鮮自家製,而且有微糖同無糖供以選擇,加配價都只係$10一枝,絕物超所值!

除清心火外,仲有去濕茶同金銀菊花薏米兩款選擇,全部顏色都偏淺,但飲落好夠味,真材實料,凍飲份外冰涼降火!

💰$28
炸鮮奶卷 🫔
最後追加輕量版炸鮮奶卷甜品作結,出乎意料之外,朋友最愛居然係好多地方都有得食嘅炸鮮奶卷。原因係呢度唔會炸得太乾身,又唔會滴晒油,真係食到奶嘅香醇,難怪老闆娘咁推介!
  • 脆炸鮮奶卷
  • 烤豬頸肉
  • 炸鮮奶卷
  • 夢王和牛飯
  • 炸蜆蚧鯪魚球
  • 炸鯪魚球
推介呢間小店俾大家, $68就有夢王和牛丼食, 價錢非常親民, 而且好好食, 性價比好高👍🏻!今次叫咗佢哋推介嘅超值《花膠二人餐》 𓌈⸝⸝ 夢王和牛丼採用鹿兒島直送✈️頂級A5和牛🥩, 再配上日本夢王蛋🥚!夢王蛋可以揀生食/溫泉蛋/流心蛋/太陽蛋, 細心照顧到所有人嘅需求!和牛油脂分佈均勻, 肉質嫩滑, 肉味香濃; 夢王蛋呈橙紅色, 蛋黃飽滿, 蛋香濃郁!用日本夢王蛋同秘製醬油拌飯真係冇得輸~ 超值啊~ 𓌈⸝⸝ 鮑汁冬菇花膠配關廟麵勁多花膠同冬菇, 超級足料!冬菇同花膠炆得好入味, 冬菇大件又厚身; 花膠炆至腍滑, 又有彈性。麵條揀咗關廟麵, 麵質Q彈, 而且湯底係🈚️味精㗎!𓌈⸝⸝ 小食✔️可以雙拼, 揀咗炸雲吞、炸蜆蚧鯪魚球, 炸雲吞炸得好香脆, 裏面嘅大蝦好爽彈, 足足有兩隻蝦🦐, 好足料!炸鯪魚球大嚿又彈牙! 𓌈⸝⸝ 🥬上湯浸時蔬生菜新鮮翠綠, 瑤柱湯底幾清甜餐廳有3款自家鮮製涼茶, 可以揀微糖或者無糖, 我就試咗金銀菊花薏米, 有清熱毒、潤肺、去水腫、排毒功效

𓌈⸝⸝ 夢王和牛丼

𓌈⸝⸝ 鮑汁冬菇花膠配關廟麵

𓌈⸝⸝ 小食

𓌈⸝⸝ 🥬上湯浸時蔬
生菜新鮮翠綠, 瑤柱湯底幾清甜

2024-09-22
  • 花膠二人餐
  • 鮑汁冬菇花膠鍋
2024-09-22 140 瀏覽
✨平民實惠的太子粉面店✨最近係太子發現一家又抵食又好味嘅粉麵店比起傳統粉麵店 小店更加特色同埋更多選擇❣️夢王A5和牛飯 $68係香港數一數二嘅最抵食和牛飯🥰🥰蛋黃顏色橙黃橙黃咁 又可以選擇太陽蛋/生食蛋/溫泉蛋/流心蛋店家搭配埋秘制醬油和牛被燒得微焦 保持原有嘅鮮美和牛油脂豐富 成個飯充滿蛋香同埋牛油香❣️腐乳生菜🥬 +$15黎呢度一定要食佢地自家調製嘅腐乳醬!濃濃嘅腐乳香帶點微辣同咸香味真系好過癮!生菜份量充足又夠新鮮 果然係最佳搭配❣️炸鮮奶卷 4條 $28老闆娘強烈推薦嘅鮮奶卷 依家已經唔常係出面食到外酥里嫩的炸鮮奶充滿濃濃軟潤的鮮奶味搭配埋煉奶 更加鮮甜❣️清心火 $22自家熬製的涼茶有清熱毒 去暗瘡同埋安眠的功效食完和牛同炸物飲下涼茶清一清真系又清涼又舒服!
✨平民實惠的太子粉面店✨

店家搭配埋秘制醬油
和牛被燒得微焦 保持原有嘅鮮美
和牛油脂豐富 成個飯充滿蛋香同埋牛油香

❣️腐乳生菜🥬 +$15
黎呢度一定要食佢地自家調製嘅腐乳醬!
濃濃嘅腐乳香帶點微辣同咸香味真系好過癮!
生菜份量充足又夠新鮮 果然係最佳搭配

❣️清心火 $22
自家熬製的涼茶
有清熱毒 去暗瘡同埋安眠的功效
食完和牛同炸物飲下涼茶清一清
真系又清涼又舒服!
2024-09-21 130 瀏覽
前幾日同朋友經開太子,見到一間親民小店竹麵譜有夢王A5和牛飯,相當吸引🤩店舖麻雀雖小五臟俱全,店內充滿街坊人情味💖我哋兩個人食咗花膠和牛都只係百幾蚊埋單咋,超高性價比🫶🏻花膠二人餐 $138,簡直超值❗️🌟鮑汁冬菇花膠配飯或麵都得包含多塊天然厚身花膠,爽口花菇,配合濃郁鮑汁,簡直係送飯一流🌟夢王A5和牛飯(另加$29)飯上鋪滿幾塊大片鹿兒島直送頂級A5和牛,肉質細嫩,入口即溶🤤配上日本夢王蛋,蛋黃飽滿,蛋味香濃🥚🌟脆炸系列一份(單拼或雙拼都得)今次嗌咗炸蜆殼鯪魚球、炸花枝丸大大粒,外皮香脆,新鮮彈牙,有咬口🌟郊外油菜一碟,脆綠嫩口🌟兩杯飲品,推介自家鮮涼茶,清心火、金銀菊花薏米、去濕茶,清甜解渴😌

花膠二人餐 $138,簡直超值❗️
🌟鮑汁冬菇花膠配飯或麵都得

🌟夢王A5和牛飯(另加$29)
🌟脆炸系列一份(單拼或雙拼都得)

🌟郊外油菜一碟,脆綠嫩口

午餐
2024-09-20 192 瀏覽
幾十蚊就可以食到A5和牛🐮冇錯🤪荔枝角道有一間餐廳專係食和牛井, 而且仲可以配埋🍳夢王蛋添, 🥚🍳雞蛋仲有好多種款式, 唔一定係要食生食蛋, 溫泉蛋/流心蛋樣樣都得😉除咗和牛井, 佢哋仲有好多嘢食揀, 見到花膠我對眼就會發光🤩,所以就叫咗一個鮑汁冬菇花膠鍋, 價錢相當親民幾十蚊就有交易, 小食我哋就叫咗佢哋招牌炸物,炸鯪魚球同埋炸鮮奶🥛卷, 兩樣嘢都熱辣辣又好味😋佢哋仲有自家製涼茶添仲有幾款任君選擇, 味道好啱我因為唔太甜, 呢啲天氣就最啱飲😚餐廳裏面有好多種嘢食, 而且佢哋價格非常親民, 尋日我去到嗰時都座無虛席😉真真正正嘅街坊小店, 店員又親民又有善🥰✨有興趣嘅朋友仔不妨試吓

有興趣嘅朋友仔不妨試吓

作為雞蛋愛好者,特意來試夢王和牛飯,但其他出品都非常有驚喜夢王和牛飯配溫泉蛋 $68和牛油花豐富,入口即溶,搭配夢王溫泉蛋,蛋黃橙黃色,濃濃的蛋黃香味,拌飯一流鮑汁冬菇花膠鍋關廟麵$68 (+水餃$10及滑牛肉$15)鮑汁濃郁,冬菇厚身濃菇味,花膠口感滑身爽口,份量很足,麵條掛湯汁,水餃有2粒,皮薄餡多,好吃上湯浸時菜菜心 $18菜心鮮嫩,上湯清甜香茅炸雞翼炸墨魚餅 $42雞翼外酥內嫩,墨魚啖啖墨魚肉,香茅味道相當不錯夢王蛋(太陽蛋) $12x2另外單點了煎夢王太陽蛋,煎得燶邊香口,價錢超值凍金銀菊花薏米 $10微甜口感清爽,消暑清熱,$10大大支超值總體而言,平民價格吃高級食材,味道很好,會再來
作為雞蛋愛好者,特意來試夢王和牛飯,但其他出品都非常有驚喜

夢王和牛飯配溫泉蛋 $68

鮑汁冬菇花膠鍋關廟麵$68 (+水餃$10及滑牛肉$15)

上湯浸時菜菜心 $18
菜心鮮嫩,上湯清甜

香茅炸雞翼炸墨魚餅 $42
雞翼外酥內嫩,墨魚啖啖墨魚肉,香茅味道相當不錯

夢王蛋(太陽蛋) $12x2
另外單點了煎夢王太陽蛋,煎得燶邊香口,價錢超值

凍金銀菊花薏米 $10
微甜口感清爽,消暑清熱,$10大大支超值

總體而言,平民價格吃高級食材,味道很好,會再來
  • 鮑汁冬菇花膠鍋
2024-09-17 128 瀏覽
🍽️ **竹面譜**採用日本冠軍生蛋「夢王」,蛋汁香濃,為我們的「和牛生蛋飯」增添了無比的風味。和牛入口即溶,肉質鮮嫩,每一口都充滿了油香。🥩接著,我們嘗試了鮑汁冬菇花膠米線,這道菜用料十足,鮑汁的濃郁與冬菇的香氣完美融合,讓人感受到食材的原始味道之美。花膠的口感滑嫩,令人難以忘懷。🍲炸炸蜆蚧鯪魚球拼和炸韭菜餃的口感外酥內嫩,讓人一試成主顧,而清爽的郊外油菜則為整頓飯增添了一絲清新感。通菜搭配腐乳汁,味道獨特,令人驚喜。🥟最後,凍清心火和凍金銀菊花薏米作為甜品,清甜爽口,讓整個用餐體驗畫上完美句號。別忘了嘗試他們的炸奶卷,外脆內滑,讓人一口接一口!🍮**竹面譜** 太子荔枝角道68號地舖
🍽️ **竹面譜**

**竹面譜**
2024-09-17 171 瀏覽
#pb食在太子 #pb中式系列 太子抵食街坊麵店🍜今次想介紹一間抵食街坊麵店 佢係太子、新蒲崗都有分店 兩間店舖嘅Menu有少少唔同🤪 我今次去左太子分店 太子店係夢王蛋專用店 所以特別會有幾款夢王蛋菜式😋 店內裝修同茶餐廳差唔多 環境都幾大👍🏻 老闆、店員態度親切、風趣幽默 同客人有講有笑 整體氣氛好好🥰.食物選擇好多 有飯類、鍋類、中式粉麵等😋 最特別係佢有蒟蒻麵 好好嘅低卡之選👍🏻 食物價錢$39-$68不等 超級抵食😍 飲品方面最特別係有三款自家製涼茶 - 清心火、金銀菊花薏米、去濕茶🤪🔹花膠二人餐😋呢個二人餐只係$138😍 佢包左鮑汁冬菇花膠麵/飯一份、其他飯類一份、小食一份(可以雙拼)、油菜一碟、飲品兩杯😋🔸鮑汁冬菇花膠撈麵🍜推介❤️ 冬菇、花膠好厚身 每款都有3-4塊 而且醃得好入味😍 鮑汁撈麵好夾 味道唔會好鹹👍🏻🔸夢王和牛丼(跟餐+$29)🥚散叫都只係$68 呢個價錢食到夢王蛋、和牛 真係無得輸😍 夢王蛋顏色吸引 蛋黃飽滿 撈飯食一流👍🏻 和牛由鹿兒島直送 油脂分布平均 入口融化😋🔸炸蜆蚧鯪魚球🍢鯪魚球熱辣辣炸起 好大粒 口感好實👍🏻 配埋微鹹嘅蜆蚧醬 雖然咬落好熱
#pb食在太子 #pb中式系列
太子抵食街坊麵店🍜

🔹花膠二人餐😋
🔸鮑汁冬菇花膠撈麵🍜

🔸夢王和牛丼(跟餐+$29)🥚

🔸炸蜆蚧鯪魚球🍢
鯪魚球熱辣辣炸起 好大粒 口感好實👍🏻 配埋微鹹嘅蜆蚧醬 雖然咬落好熱 但又好想不斷食🤪
🔸香茅炸雞翼🐣
推介❤️ 雞翼好大隻 咬落油脂豐富、好juicy😋

🔸金銀菊花薏米🍹
推介❤️ Menu列哂三款自家製涼茶嘅功效、配料 甜度亦有微糖、無糖選擇 非常貼心🥰 今次試左微糖嘅金銀菊花薏米 味道清清地 唔會太濃 飲落幾舒服👍🏻
🔹紫菜三寶湯🍲
推介❤️ 三寶湯包左魚片、牛丸、花枝丸 每款兩至三件😋 紫菜份量好多 湯底無添加味精 味道鮮甜👍🏻 夏天唔想食咁多野 飲下湯都幾好😍

🔹炸鮮奶卷🍼
推介❤️ 估唔到會有炸鮮奶食 口感外脆內嫩 奶味濃郁😋 價錢$28 4件 / $42 6件🤪

整體✨ 呢間抵食街坊麵店係新蒲崗、太子都有分店 太子分店更係夢王蛋專用店👍🏻 食物選擇好多 重點價錢超級抵食😍 特別推介花膠二人餐 份量多 而且仲好好食😋

竹面譜 (太子) · 🤪🤝🏻
2024-09-17 197 瀏覽
Weekend Lunch 花膠二人餐 $138套餐包括了一份鮑汁冬菇花膠配飯/粉/麵、一份其他飯類、一份小食、一碟油菜及兩杯飲品。鮑汁冬菇花膠選擇了配彈牙湯幼麵🍜🍜,冬菇與花膠厚身又入味,味道濃郁,每樣都有3-4大塊。夢王和牛丼(跟餐+$29)可以以平價就享用到夢王和牛丼🍳🍚,鹿兒島直送的和牛油脂分布平均,帶有火炙香氣,加上顏色鮮艷的夢王蛋,攪拌後很不錯。小食可以雙拼,選擇了大大粒又香口的炸蜆蚧鯪魚球🐟及脆身又多肉汁的香茅炸雞翼🐥,兩款小食都很出色,很滿足。油菜選擇了腩汁配菜心。炸鮮奶卷最後點了炸鮮奶卷作為完美的飯後甜品,外層酥脆,奶味濃,加上煉奶更邪惡香甜😋😋餐廳更有三款自家製涼茶$22/樽,試了微糖的清心熱及去濕茶,味道舒服,清熱去濕好適合香港現在的天氣🤣🤣餐廳價錢抵食,是性價比高的親民小店,份量大足👍🏻👍🏻
Weekend Lunch

花膠二人餐 $138

夢王和牛丼(跟餐+$29)

油菜選擇了腩汁配菜心。

炸鮮奶卷

餐廳價錢抵食,是性價比高的親民小店,份量大足👍🏻👍🏻
2024-09-16 349 瀏覽
店名: 竹面譜 地址: 荔枝角道68號地舖(近太子站c2出口)1.夢王和牛丼配溫泉蛋 $68夢王蛋冇得輸,蛋黃鮮豔,呈橙紅色,蛋味濃郁,和牛輕微煎香,飯係珍珠米,三者混合起嚟好好食2.鮑汁冬菇花膠鍋(加配滑牛+雲吞+水餃)$68(另加$15+$10+$10)花膠炆到好腍好滑好入味,一鍋有成四至五嚿花膠🤤冬菇厚度啱啱好,炆到好滑,真心無得輸😍滑牛肉嫩滑,配埋個鮑汁湯底好好味。雲吞同水餃皮薄爆餡,極度足料3.炸花之丸炸拼墨魚餅 $42師傅拿捏火喉好好,炸物嘅鬆脆香,全部掌握到,沒有過火4.炸鮮奶卷 $42食落口有爆漿嘅感覺,非常好味5.清心火(微甜)$10清甜回甘,可以平肝火,最啱食完炸物之後去下火之用金銀菊花薏米(微甜)$10金銀花香助排毒清熱毒,都非常適合啱啱食完炸物嘅我地6.上湯浸時蔬$18冇味精瑤柱湯底好鮮甜 配埋清脆嫩綠嘅時蔬相當好味#竹面譜太子店 #香港美食指南 #太子美食 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodie #halook.foodie
店名: 竹面譜
地址: 荔枝角道68號地舖(近太子站c2出口)

1.夢王和牛丼配溫泉蛋 $68

2.鮑汁冬菇花膠鍋(加配滑牛+雲吞+水餃)
$68(另加$15+$10+$10)

3.炸花之丸炸拼墨魚餅 $42
師傅拿捏火喉好好,炸物嘅鬆脆香,全部掌握到,沒有過火

4.炸鮮奶卷 $42
食落口有爆漿嘅感覺,非常好味

5.清心火(微甜)$10
清甜回甘,可以平肝火,最啱食完炸物之後去下火之用

金銀菊花薏米(微甜)$10
金銀花香助排毒清熱毒,都非常適合啱啱食完炸物嘅我地

6.上湯浸時蔬$18

上湯浸時蔬
  • 脆炸鮮奶卷
  • 花膠二人餐
2024-09-16 221 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 竹面譜2 (太子) 💥大隻仔今次介紹一間良心小店。餐廳營業時間好長由早上7點到夜晚10點,方便附近街坊隨時可以醫肚,餐廳不但食物好食,而且價錢便宜,日本A5和牛丼加日本夢王雞蛋只係$68,早餐、下午茶$27起,2人花膠套餐包2杯飲品 $138,蔥油雞扒雙蛋碟頭飯$39,價錢平過好多連鎖快餐店,而且學生仲可以要求免費加飯底,係一間值得推介同支持嘅良心小店。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️加一服務費 ❎⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 夢王A5和牛丼 $68物超所值,真係用上日本和牛,和牛雪花紋不多,入口非常軟腍,將夢王蛋黃拮穿,更加滑溜好味,和牛丼用上長尖米,更加有口感,再配上自家製日式醬油拌均一齊食,超級好味,會食唔停口,係餐廳必食之選,大隻仔超級推介。夢王蛋可選生雞蛋、太陽蛋、溫泉蛋、流心蛋。🔥 脆炸系列 配 泰式甜辣醬/沙律醬小份四粒 $28,大份六粒 $42,大份可以雙併各三粒,炸物有好多選擇(炸雲吞、炸韭菜餃、炸蜆蚧鯪魚球、炸花枝丸、炸鮮奶卷、炸墨魚餅

大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
加一服務費 ❎

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
竹面譜2 (太子)

🔥 夢王A5和牛丼 $68

🔥 脆炸系列 配 泰式甜辣醬/沙律醬
小份四粒 $28,大份六粒 $42,大份可以雙併各三粒,炸物有好多選擇(炸雲吞、炸韭菜餃、炸蜆蚧鯪魚球、炸花枝丸、炸鮮奶卷、炸墨魚餅)

🔥 炸雲吞+炸韭菜餃 $42
各有三粒,即叫即炸,外皮炸得香脆,好好食,炸韭菜餃,韭菜夠多,味道香濃,鍾意食韭菜嘅朋友一定鍾意,更加驚喜係炸雲吞,好多蝦肉,細細粒雲吞內已經有兩三隻蝦肉,而且蝦肉爽口彈牙,真係好好食。
炸雲吞+炸韭菜餃

🔥 炸蜆蚧鯪魚球 $42
有六粒,每粒都好似乒乓波咁大粒,炸鯪魚球真材實料,剛剛炸起,熱辣辣,外層炸得香脆,魚肉新鮮彈牙無腥味,點少少重味蜆蚧醬,可以提鮮。
炸蜆蚧鯪魚球

🔥 炸鮮奶卷 $28
有四條,餐廳嘅油炸食物做得好出色,每一樣都炸到剛剛好,炸鮮奶卷炸到金黃色,內裏鮮奶凍開始溶化,鮮奶卷牛奶味香濃,好好食。

🔥 蔥油豬頸肉夢王蛋撈丁 $48
豬頸肉份量好多,有6大片,豬頸肉夠爽口,外皮炸到少少香脆,內裏軟腍多汁,有油香,好好食。撈丁好大碟,麵質爽口,拌勻蔥油一齊食,更加好食。夢王蛋可選太陽蛋、溫泉蛋、流心蛋。
蔥油豬頸肉夢王蛋撈丁

🔥 凍去濕茶、清心火 $10
好多街坊都係為咗呢支涼茶黎食野,單點$22加配$10,可以揀無糖,微糖。
去濕茶可以健脾去濕清熱,清心火可以安眠清熱去肝火,味道唔錯,好少餐廳可以飲到自家製涼茶,大家一定要試吓。

溫馨提示:
1)餐廳嘅「麻辣辣椒醬」超級好食,唔會太辣,帶少少咸香,撈丁、碟頭飯加入少少,更加好味,可以提升到另一個層次,一定要試吓。
2)太子分店湯底主要用雞骨、豬骨熬製,而新蒲崗分店就用上傳統大地魚湯底。
2024-09-01
竹面譜2 (太子)
炸雲吞+炸韭菜餃
炸蜆蚧鯪魚球