2023-11-25 228 瀏覽
上網睇咗好多評論都話呢間燒味好食,但當時只有灣仔分店,住新界的我因為太遠,所以冇機會去。但係佢竟然喺大埔開咗分店,路程近咗所以就梗係去試下啦。去到見到都有幾多人排隊買外賣,大家都是買燒味。燒味有得揀雙併,我揀咗叉燒燒腩仔雙併。價錢都唔平,尤其係乳豬或者燒鵝嘅雙併。我買咗嘅叉燒半肥瘦,少少 燶邊,又淋。食得出用咗靚豬肉,好好食 值得一試。相反,燒腩仔一般質素。亦有啲太咸。見到店舖重點宣傳燒味係燒鵝,有機會都想試吓。
外賣自取
食神駕臨大埔呀!喺灣仔大受歡迎嘅人氣食店:竺扶大班燒味,喺大埔開設全新分店,餐廳同樣由藍帶名廚主理,所以燒味出品極具口碑,除咗啱晒大埔街坊們去斬料加餸之外,仲可以好似我哋咁,約埋住喺大埔嘅屋企人坐低慢慢嘆呢!燒鵝五寶飯
竺扶大班出名燒味,如果咩都想試吓,識揀就一定揀燒鵝五寶飯喇,可以一次過試齊竺扶大班燒味嘅名物,好似係金鐘罩燒鵝、銷魂叉燒皇同霹靂燒腩仔等。無論係燒鵝、叉燒定係燒腩仔,佢嘅肥瘦度都係啱啱好,完全唔洗擔心會太肥難入口,又或者太瘦會好靭呢個問題。呢三樣燒味都燒到皮脆肉軟,有淡淡油香滲落白飯,燒味砌滿成碗飯,份量十足,完全係一食愛上。
豉椒味菜炒鵝腸
竺扶大班燒味嘅燒鵝最出名,所以就要由外試到內,試埋新出嘅豉椒味菜炒鵝腸啦!雖然係用味菜炒,但完全唔會過鹹,反而惹味嘅豉椒同味菜令鵝腸更香。仲有三色椒嘅配搭,色香味俱全。

燒鵝五寶飯

豉椒味菜炒鵝腸
2023-11-15 134 瀏覽
今天我品嚐了一份冰燒鳳凰雞飯,這道菜讓我留下了深刻的印象。首先,燒雞扒的份量非常大,切成了大塊,給人一種飽滿的感覺。不僅如此,它的味道也非常出色。燒雞扒經過燒的處理,外皮烤得酥脆,內部卻保持著嫩滑多汁。每一口都散發著濃郁的燒烤風味,令人回味無窮。除了燒雞扒,飯的份量也非常適中,足夠滿足飢腸轆轆的胃口。飯的口感細緻,米粒飽滿,與燒雞扒的搭配非常恰到好處。此外,餐點還附送了一碗中湯,這是一個很好的禮遇。湯的味道和份量都能夠與主餐相襯,增添了整體用餐體驗的豐富度。總的來說,這道冰燒鳳凰雞飯以其大塊的燒雞扒、良好的味道和適中的飯量給我留下了深刻的印象。它的價格相對於所提供的味道和份量是合理的。如果你喜歡燒烤風味的美食,我強烈推薦你來品嚐這道美味的冰燒鳳凰雞飯。

冰燒鳳凰飯
冰燒鳳凰飯
竺扶大班出名叉燒、燒鵝,但見到隔離枱的燒腩又好靚仔😍 就不如一次過食晒咁多款🤣.叉燒件件厚身,肥瘦適中,感覺正常;燒鵝油香十足,鵝皮薄,鵝肉嫩滑,正!燒腩仔有驚喜,外皮香脆,腩肉甘香,配埋黃芥辣就更好味~油雞相比以上三款則比較沒特別了。但整體還是很滿足😌 這個價錢雙拼,可以有燒鵝揀都真的不錯。.另外值得一提的是個例湯😎 是日蓮藕湯超甜,湯控表示好飲到飛起!!.其二覺得食得好愉快的原因是,大至店面燈牌裝修,小至餐碗、卡片,所有都看得出花過點心思設計,欣賞!.✤ 金牌四寶飯 $58✤ 燒鵝、叉燒雙拼飯 $62

叉燒件件厚身,肥瘦適中,感覺正常;
燒鵝油香十足,鵝皮薄,鵝肉嫩滑,正!
燒腩仔有驚喜,外皮香脆,腩肉甘香,配埋黃芥辣就更好味~
油雞相比以上三款則比較沒特別了。
但整體還是很滿足😌
這個價錢雙拼,可以有燒鵝揀都真的不錯。
燒鵝、叉燒雙拼飯

金牌四寶飯

✤ 金牌四寶飯 $58
✤ 燒鵝、叉燒雙拼飯 $62
燒鵝、叉燒雙拼飯
金牌四寶飯
  • 叉燒燒鵝雙拼飯
2023-10-26 145 瀏覽
昨天我媽和朋友去竺扶食早餐(我媽好少出去食)我媽同朋友只系想食完先叫飲品,就聽到水吧問侍應點解唔叫飲品,我媽話覺得很其怪,所以回家後問我:現在出去吃飯要先叫飲品先的嗎?媽說有兩個侍應立刻走過來說,她沒有惡意的,之後有一個黑色衫還要比這個水吧員工罵….我聽到好無奈,所以真的想問貴公司、你們的出品部這樣兇的嗎?這樣出品幾好也沒有用……但最後我也想說,你們的侍應很好,最小懂幫人解答,懂處理問題,我媽說想去繼續幫襯,但說你們出品同事太…..
昨天我媽和朋友去竺扶食早餐(我媽好少出去食)我媽同朋友只系想食完先叫飲品,就聽到水吧侍應點解唔叫飲品,我媽話覺得很其怪,所以回家後問我:現在出去吃飯要先叫飲品先的嗎?媽說有兩個侍應立刻走過來說,她沒有惡意的,之後有一個黑色衫還要比這個水吧員工罵….我聽到好無奈,所以真的想問貴公司、你們的出品部這樣兇的嗎?這樣出品幾好也沒有用……但最後我也想說,你們的侍應很好,最小懂幫人解答,懂處理問題,我媽說想去繼續幫襯,但說你們出品同事太…..
2023-10-25
$40 (早餐)
鹹蛋冇鹹蛋黃,燒肉切到大大細細,五保飯燒鵝得兩三件,仲要叫兩個餐都要嚟坐一個,未試過食燒味食得咁開心。以前試過叫外賣,感覺都叫唔錯,都叫有一般茶餐廳嘅水準。但係今次唔知發生咩事,唔好話普通茶餐廳,連樓下$20 三餸飯都比唔上。啲叉燒硬到差啲咬唔到,唔知係唔係已經轉咗手,冇心機做。啲賴粉一啲都唔熱,仲要已經浸到發脹左,睇落去仲以為叫錯咗烏冬。同樣地,啲燒味飯都係凍冰冰,完全諗唔到有啲乜嘢可以讚賞。希望老細可以檢討吓。

2023-09-22 155 瀏覽
[ 竺扶大班燒味 ]之前睇米紙介紹嘅燒味店由藍帶廚神主理,灣仔總店有好多好評,竟然係大埔開咗分店,唔洗過海都試到,當然要過來試下啦!✿ 叉燒·豉油雞飯 $54叉燒可以選擇肥叉/瘦叉或者半肥瘦,微焦蜜汁外皮同嫩滑肉質👍🏻👍🏻做得唔錯。而醃製後雞肉🐔鮮嫩多汁,搭配豉油的咸香味道十分美味😝。✿ 叉燒·燒腩仔瀨粉 $54燒腩仔帶有獨特燒烤香味同鹹味,非常入味,而外皮脆卜卜,值得一讚!瀨粉大大碗,好抵食!總結🫦主打日日新鮮出爐各款燒味,性價比高,店員仲推介新推出晚市小菜,有機會都要試埋佢地嘅小菜🥬。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿竺扶大班燒味地址: 大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖電話: 23381289✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 竺扶大班燒味 ]

地址: 大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖
電話: 23381289
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-09-12 118 瀏覽
下午茶的叉燒油雞飯(下午茶:44元;正價:54元)轉鵝汁撈粗+凍奶茶少甜少冰少奶+上湯浸菜心 (44+10+3+18=75元)叉燒:有肥有瘦,也有焦香位,醃得不錯,不會很硬或柴。油雞:雞皮很滑嫩,雞肉也是,可能因為給了臂位我,不錯。鵝汁撈粗:這個沒有什麼特別,應該主要是豉油,味道不太突出,可以食白飯就可。凍奶茶少甜少冰少奶:凍奶茶較甜。第一次來了凍奶茶,但好像很甜,所以叫了侍應換了。第二次也是差不多,但也算了,奶味重少少,茶味不會太弱,但沒有什麼很重的茶味。整體也是順口,加3元值得叫。上湯浸菜心:沒有什麼特別,菜心食不到上湯的味道。我沒所謂菜心的軟硬,但他們可能會淥菜心多了少少時間,令到菜心不夠脆或未至於淋或軟。例湯普通,有點鹹,沒有飲完。整體來說,可以叫他們的燒味或水吧的飲品,但鵝油撈粗或菜心就沒有什麼特別。

叉燒:有肥有瘦,也有焦香位,醃得不錯,不會很硬或柴。

油雞:雞皮很滑嫩,雞肉也是,可能因為給了臂位我,不錯。

例湯普通,有點鹹,沒有飲完。

2023-09-11
2023-09-09 123 瀏覽
呢間灣仔分店經常排長龍,見到大埔都有分店,好想食燒味,立刻試一試。本來想要乳豬五寶,可惜太早未有乳豬🥹,最後選擇了燒鵝五寶飯+ 凍OT 小冰小甜走飲管。例湯都好有誠意,湯味濃湯料足,飲左2啖先記得影。雖然只是燒味飯,但擺碟好用心,五寶有燒鵝,叉燒,燒肉,紅腸,咸蛋。另外問店員拎少少蔥油撈飯。 燒鵝食落皮脆肉嫩,有肉汁唔會又乾又鞋,肥瘦適中,正!叉燒有燶邊,味道正常, 燒肉香脆,肥瘦剛好,紅腸咸蛋都味道不錯。凍檸茶茶味夠,解渴消膩。另外想讚一讚呢度服務好,服務員態度親切,仲記得走飲管!

例湯都好有誠意,湯味濃湯料足,飲左2啖先記得影。

凍檸茶茶味夠,解渴消膩。

另外想讚一讚呢度服務好,服務員態度親切,仲記得走飲管!
今次去咗大埔店買外賣返屋企食,雖然外賣但質素無差太遠!💪🏻 金牌銷魂叉燒皇 ($85半斤)叉燒切得好薄身,一啖一舊,而且叉燒嘅肉質好淋,肉質鬆軟🤤 而且肥瘦均勻,係好食嘅梅頭豬肉!另外叉燒都燒到有燶邊,有焦香味,撈埋叉燒蜜汁一齊食好香口!💪🏻 五柳糖醋魚塊 ($88)餐廳主力燒味,但6月時開始推出咗小菜系列。等外賣個時,侍應講開小菜外賣要等耐啲,因為係即叫即炒,所以都期待小菜係新鮮滾熱辣。五柳糖醋魚塊雖然係外賣,但餐廳都好貼心係分開咗醬汁,亦有疏氣,所以拎到番屋企時炸魚塊都仲保持到脆身!魚塊肉質都實淨,唔會鬆拋拋。而糖醋汁因為係用五柳汁嘅做法,當中加咗青瓜、薑、蕎頭、鹹酸菜及紅蘿蔔絲等去做,所以糖醋汁係偏酸嘅味道,非常開胃😋!味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻💪🏻💪🏻/5

今次去咗大埔店買外賣返屋企食,雖然外賣但質素無差太遠!

💪🏻 金牌銷魂叉燒皇 ($85半斤)

💪🏻 五柳糖醋魚塊 ($88)

味道:8/10
外賣自取
五柳糖醋魚塊
金牌銷魂叉燒皇
2023-08-19 1021 瀏覽
以前喺灣仔返工已經聽過啲同事話 #竺扶大班燒味 好出名~由前海灣酒店行政總廚開嘅!!!用佢一身藍帶廚藝 + 自設嘅太空爐製作新鮮靚燒味👀不過以前冇咁大消費力🙃覺得一碗燒味飯要兩個麥記價錢…afford唔到~今次一試,絕對覺得值回票價👏🏻👏🏻<<黯然銷魂鴛鴦飯>>($70)除咗有Top1必食半肥瘦叉燒之外,仲有冰燒鳳凰雞同埋煎雙蛋🍳🍳兩個橙黃色嘅蛋黃好吸睛🤩督穿佢…望住佢啲蛋黃汁一湧而下好治癒~淨係用佢嚟撈飯已經好正,加埋佢嘅大將燒肉汁,直頭將肉味提升到極至☝🏻食得辣嘅朋友,可以點埋佢附加嘅鳳凰辣汁添呀🤤講番啲肉🐷🐔叉燒係用波蘭黑豚肉,所以肉質特別軟腍易咬😄最怕食叉燒食到攝牙罅😵‍💫呢嚿一定唔會🤝鳳凰雞有啲似燒雞,肉質偏實有嚼感~兩款肉卡啦食就會滿足到唔同口感嘅需要🤭除咗有燒味之外,佢都仲有多款小菜選擇㗎💁🏻‍♀️特別推介<<椒鹽爆豬扒>>($88)超大碟!! 勁香口!! 多到都食唔晒!!<<豉椒涼瓜炒鮮魷>>($98)都好有鑊氣~三色椒仲要好多😂每個小菜餐都仲有送例湯同熱飲❤️無論係質量定份量都
以前喺灣仔返工已經聽過啲同事話 #竺扶大班燒味 好出名~
由前海灣酒店行政總廚開嘅!!!
用佢一身藍帶廚藝 + 自設嘅太空爐製作新鮮靚燒味👀

不過以前冇咁大消費力🙃
覺得一碗燒味飯要兩個麥記價錢…afford唔到~
今次一試,絕對覺得值回票價👏🏻👏🏻

<<黯然銷魂鴛鴦飯>>($70)
兩個橙黃色嘅蛋黃好吸睛🤩
督穿佢…望住佢啲蛋黃汁一湧而下好治癒~
食得辣嘅朋友,可以點埋佢附加嘅鳳凰辣汁添呀🤤
黯然銷魂鴛鴦飯

講番啲肉🐷🐔
叉燒係用波蘭黑豚肉,所以肉質特別軟腍易咬😄
最怕食叉燒食到攝牙罅😵‍💫
呢嚿一定唔會🤝
鳳凰雞有啲似燒雞,肉質偏實有嚼感~
兩款肉卡啦食就會滿足到唔同口感嘅需要🤭

除咗有燒味之外,佢都仲有多款小菜選擇㗎💁🏻‍♀️
特別推介<<椒鹽爆豬扒>>($88)
超大碟!! 勁香口!! 多到都食唔晒!!
椒鹽爆豬扒

<<豉椒涼瓜炒鮮魷>>($98)都好有鑊氣~
三色椒仲要好多😂
豉椒涼瓜炒鮮魷

每個小菜餐都仲有送例湯同熱飲❤️
無論係質量定份量都絕對係對得住個價錢👍🏻
2023-08-17
黯然銷魂鴛鴦飯
椒鹽爆豬扒
豉椒涼瓜炒鮮魷
聽說竺扶係聞名係燒味, 尤其是叉燒非常出名, 所以今日lunch又專登去一嘗聞名燒味飯😍燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔)聞說叉燒本身出名, 但有點失望, 味道普通, 唔夠香口,不過可能係下午茶嘅關係, 份量比較細, 叉燒冇咁好食,反而燒腩仔夠出色, 個皮好脆口, 配埋芥末醬好夾好配合😍😋💯👍👍

燒味雙拼飯 (叉燒、燒腩仔)

【大埔轉角地道風味|茶餐廳堂食更有格調♨️】本身單純諗住Hea食早餐,入咗間裝修唔錯嘅茶餐廳,對佢冇咩期望,但比想像中高質素😋.🐨沙嗲牛肉麵 $38推薦度:⭐️⭐️⭐️沙嗲做到好濃稠,醃得好入味,食到牛味又唔會好韌~.🐨厚多士+香嫩炒滑蛋推薦度:⭐⭐️️⭐️⭐️口多士烘脆咗做到外脆內軟,加咗少少牛油同砂糖喺上面,甜甜地好易入口~而炒蛋應該加咗奶香得黎好滑~.🐨熱奶茶推薦度:⭐️⭐️⭐️奶同茶嘅比例都調得好好👍🏻-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----竺扶大班燒味📍地址:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖🐨推薦度:😋😋😋/5💰人均價格:$50或以下📸打卡度:💡💡/5🛠️分類:

【大埔轉角地道風味|茶餐廳堂食更有格調♨️】
🐨沙嗲牛肉麵 $38
推薦度:⭐️⭐️⭐️
沙嗲做到好濃稠,醃得好入味,食到牛味又唔會好韌~
🐨厚多士+香嫩炒滑蛋
熱奶茶
沙嗲牛麵
多士炒蛋
2023-07-30 90 瀏覽
燒味之魂 肉罷不能😂暫時覺得大埔最好食燒味由前海灣酒店行政總名廚藍帶師傅自立門戶 店內自設太空爐 燒味日日新鮮出爐 廚窗掛住皮脆肉嫩古井燒鵝🦆肥瘦金牌叉燒好吸引🐖今次帶家人試下 6月新推出晚市小菜多達30款附送白飯一碗 另加錢配凍飲特飲🥦西蘭花炒蝦仁 蔥蒜草菇炒夠鑊氣 蝦大隻 點埋蝦醬鹹香惹味家人讚飯質煮得夠綿 🐓燒味雙拼飯嫩滑豉油雞 脆卜卜燒腩仔 芥末好強勁送無味精足料老火湯 是日例湯係青紅蘿蔔豬𦟌 送完即止嫁
燒味雙拼飯

🐓燒味雙拼飯
嫩滑豉油雞 脆卜卜燒腩仔 芥末好強勁
送無味精足料老火湯 是日例湯係青紅蘿蔔豬𦟌 送完即止嫁

燒味雙拼飯
【大埔區】【竺扶大班燒味】呢間係好臨時臨急食,本身想約嘅朋友有事,我又預咗時間無謂放棄,所以搵咗道歉哥陪我食。其實都明白嘅,有時人生都係有好多嘢唔係自己能夠控制得到。好似呢餐我係喺屯門飛的入去食,盡力而為而無愧於心就可以。呢間燒味餐廳原來仲有小菜食,聽侍應講先知出咗冇耐咋喎,咁就一定要試吓喇。我揀咗 $88 嘅「菠蘿咕嚕肉」嚟試,味道都可以,茶記嚟講唔失禮。始終,呢道菜係會令我諗起女同事,配埋個「白飯」都好快食晒,冇得剩。咁始終嚟到呢度係燒味餐廳嚟,除咗向女同事致敬就當然要試埋燒味。叫咗 $70 嘅「黯然銷魂鴛鴦飯」,佢係有「半肥瘦叉燒」同「冰燒鳳凰雞」加「煎雙蛋」,揀咗「太陽蛋」嚟食,配埋「大將燒肉汁」同埋「鳳凰辣汁」嘅。味道上,個半肥瘦叉好正,個雞就相形見絀,始終可能都係想食返切雞或者油雞嗰啲。啲汁醬同雙蛋都可以,唔差嘅。嘢飲兩杯係各加 $5 嘅「凍奶茶」同「凍檸茶走甜」,送埋「例湯」,兩位埋單價 $168,咁多嘢唔算過份。。。(地址:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖)@chukfotaipanrestaurant#1amfoodie #foodie #hkfoodie #

(地址:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖)

@chukfotaipanrestaurant

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am大埔區 #大埔 #太和 #竺扶大班燒味 #茶餐廳 #燒臘餐廳 #黯然銷魂鴛鴦飯 #半肥瘦叉燒 #冰燒鳳凰雞 #煎雙蛋 #太陽蛋 #大將燒肉汁 #鳳凰辣汁 #菠蘿咕嚕肉 #凍奶茶 #凍檸茶 #例湯 #1am1094 #1ambackup