2023-07-22
【大埔區】【竺扶大班燒味】呢間係好臨時臨急食,本身想約嘅朋友有事,我又預咗時間無謂放棄,所以搵咗道歉哥陪我食。其實都明白嘅,有時人生都係有好多嘢唔係自己能夠控制得到。好似呢餐我係喺屯門飛的入去食,盡力而為而無愧於心就可以。呢間燒味餐廳原來仲有小菜食,聽侍應講先知出咗冇耐咋喎,咁就一定要試吓喇。我揀咗 $88 嘅「菠蘿咕嚕肉」嚟試,味道都可以,茶記嚟講唔失禮。始終,呢道菜係會令我諗起女同事,配埋個「白飯」都好快食晒,冇得剩。咁始終嚟到呢度係燒味餐廳嚟,除咗向女同事致敬就當然要試埋燒味。叫咗 $70 嘅「黯然銷魂鴛鴦飯」,佢係有「半肥瘦叉燒」同「冰燒鳳凰雞」加「煎雙蛋」,揀咗「太陽蛋」嚟食,配埋「大將燒肉汁」同埋「鳳凰辣汁」嘅。味道上,個半肥瘦叉好正,個雞就相形見絀,始終可能都係想食返切雞或者油雞嗰啲。啲汁醬同雙蛋都可以,唔差嘅。嘢飲兩杯係各加 $5 嘅「凍奶茶」同「凍檸茶走甜」,送埋「例湯」,兩位埋單價 $168,咁多嘢唔算過份。。。(地址:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖)@chukfotaipanrestaurant#1amfoodie #foodie #hkfoodie #
(地址:大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖)
@chukfotaipanrestaurant
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #foodies #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am大埔區 #大埔 #太和 #竺扶大班燒味 #茶餐廳 #燒臘餐廳 #黯然銷魂鴛鴦飯 #半肥瘦叉燒 #冰燒鳳凰雞 #煎雙蛋 #太陽蛋 #大將燒肉汁 #鳳凰辣汁 #菠蘿咕嚕肉 #凍奶茶 #凍檸茶 #例湯 #1am1094 #1ambackup