2019-04-22 255 瀏覽
店面貼滿滿既明星合照 又標住米芝蓮推介 係有d來頭呀下早排落雨食佢 人流不多 好快就有位坐 🙂手工拉腸果然唔同d 食落真係好滑 重點係豬潤大大份 好鮮甜 不過叉燒好瘦 冇乜肥膏 食上去有點兒硬😢唔係太鐘意呢個菜莆加肉燥既配搭 又醎又甜咁 仲要加上一塊滑溜既腸粉皮 奇怪到一個點呀😇飯份量小 不過飯粒分明 雲耳咬落幾爽口 雞亦十分鮮美 尚算合格啦😎
店面貼滿滿既明星合照 又標住米芝蓮推介 係有d來頭呀下
早排落雨食佢 人流不多 好快就有位坐 🙂
2019-03-15 387 瀏覽
<第一腸粉>-本來想食打冷 但諗諗下得兩個人都係下次先再去附近周圍都冇咩特別 見到呢間寫住第一腸粉咁沙塵出邊又話攞過米芝蓮 咁就一於試試佢反正其實都係陪友人食 諗住試少少就算—————————————————————-『薑汁豬膶拉腸』🐽 - $26-呢到腸粉既選擇不是太多不過既然見到豬潤腸咁就梗係柯打先講腸粉本身 蒸出黎既質地係軟滑既夾即時候仲有少少黏住筷子🤟🏻不過腸粉唔算太薄 食落米香都唔是太出跟住就係豉油 有煮過帶甜味既豉油不會太鹹 仲帶油香 同腸粉幾夾豬潤既部份 唔會好強肉臟既味道切得比較薄 可能係就翻蒸腸粉既時間但食落係爽脆既 只係份量方面就略嫌少左啲如果成條都有豬潤就好了😢-『招牌第一拉腸』🥢 - $26-入面包住菜脯同肉燥 出面比較少見其實呢兩樣野本身好似唔特別夾但腸粉入面有啲咬落爽脆既野都幾得意至於味道就真係麻麻 兩種料味道都比較重食落連豉油真心鹹左少少唔知係咪因為要就番啲餡 呢條腸粉比豬潤腸厚不過我諗都係唔關事 應該純粹係多咗米漿🤷🏻‍♂️-『蒜香排骨蒸飯』🍚 - $28-廿八蚊食個咁既盅頭飯 我都冇咩想講蒜頭味幾都出既 排骨算半肥瘦不算太乾水不過就比較淡
<第一腸粉>
不過就比較淡 叫店員比碟豉油被反問唔夠鹹咩真係呆左
是但啦 都係食腸粉唔飽 先會叫呢樣野
—————————————————————
P.S. 如果個世界只係得一間舖賣腸粉 咁佢咪係第一囉
呢日lunch食呢間: 第一腸粉專賣店。喺太子站c出口行去好近, 但位置唔算顯眼,如你冇經過開嗰邊, 可能會留意唔到呢間店。佢叫自己做第一腸粉, 大概係腸粉好出色?就試試佢!咁其實佢店內主要都係食腸粉為主,唔係太多唔同類別嘅食物。只係有2款飯, 1款粥, 同4款小食。而腸粉就有8款。而我今次揀左: 名爐鴨絲拉腸 同 蒜香排骨蒜飯。蒜香排骨蒜飯  ($28)呢個飯味道係唔錯的。真係有蒜香的味道。份量都可以, 加多1個腸粉, 係夠飽的。排骨, 有蒜香,但略嫌肉質有d鞋。飯, 我個人比較欣賞一粒粒分明嘅飯。呢度D飯未至於係好出色的一粒粒,但都絕對不是一Patpat的。還好。名爐鴨絲拉腸 ($26)呢度有8款腸粉可以揀,有d就比較大路, 而呢個名爐鴨絲拉腸我就冇喺出面見過喇,所以就試試佢。腸粉上枱賣相好靚, 晶瑩通透的。皮好薄的樣子。但食落發現, 皮薄只限上面嗰層,底下個層會厚返d,因為佢折疊左, 底嗰度唔只一層粉漿。但總括來講都算薄皮的。講下餡,鴨絲份量都唔少。但個人認為可以切粗身一點,令鴨絲更有咬口,令人可以品嚐得出鴨絲的質感。最後埋單$54。其實可以的, 但係咪真係稱得上第一?見仁見智。
呢日lunch食呢間: 第一腸粉專賣店。
喺太子站c出口行去好近,
但位置唔算顯眼,
如你冇經過開嗰邊,
可能會留意唔到呢間店。
佢叫自己做第一腸粉,
大概係腸粉好出色?
就試試佢!
咁其實佢店內主要都係食腸粉為主,
唔係太多唔同類別嘅食物。
只係有2款飯, 1款粥, 同4款小食。
而腸粉就有8款。
而我今次揀左: 名爐鴨絲拉腸 同 蒜香排骨蒜飯。
蒜香排骨蒜飯
蒜香排骨蒜飯  ($28)

呢個飯味道係唔錯的。
真係有蒜香的味道。
份量都可以,
加多1個腸粉, 係夠飽的。
排骨, 有蒜香,
但略嫌肉質有d鞋。
飯, 我個人比較欣賞一粒粒分明嘅飯。
呢度D飯未至於係好出色的一粒粒,
但都絕對不是一Patpat的。
還好。
名爐鴨絲拉腸
名爐鴨絲拉腸 ($26)

呢度有8款腸粉可以揀,
有d就比較大路,
而呢個名爐鴨絲拉腸我就冇喺出面見過喇,
所以就試試佢。
腸粉上枱賣相好靚,
晶瑩通透的。
皮好薄的樣子。
但食落發現,
皮薄只限上面嗰層,
底下個層會厚返d,
因為佢折疊左,
底嗰度唔只一層粉漿。
但總括來講都算薄皮的。
講下餡,
鴨絲份量都唔少。
但個人認為可以切粗身一點,
令鴨絲更有咬口,
令人可以品嚐得出鴨絲的質感。
最後埋單$54。
其實可以的, 但係咪真係稱得上第一?
見仁見智。
2019-02-22
2019-02-24 220 瀏覽
鍾意食腸粉嘅我,梗係要試吓以腸粉為名嘅第一腸粉叫咗葱花蝦米腸粉同菜乾鴨腎豬骨粥,唔洗十分鐘就上菜腸粉普普通通無咩特別,豬骨粥不過不失豬骨有啲咸,食完兩樣嘢都覺得幾口渴。
鍾意食腸粉嘅我,梗係要試吓以腸粉為名嘅第一腸粉
叫咗葱花蝦米腸粉同菜乾鴨腎豬骨粥,唔洗十分鐘就上菜
2019-02-24
$53 (早餐)
2019-02-06 423 瀏覽
上星期四出左花墟購買年花,雖然還有四天先過年,但花墟幾條街道擁滿貨物,入店舖裏面選購年花有困難,所以行左一會就去左食嘢。蒽花蝦米拉腸粉 - 腸粉外皮好香滑,雖然餡料衹有蝦米及葱花粒,但非常好味。招牌第一拉腸 - 餡料包括菜莆,豬肉燥。這些餡料同腸粉有意想不到咁夾。比較傳統饀料牛肉,蝦仲好好食。此店尚有其它腸粉餡料,下次再來耍試試。菜乾鴨腎豬骨粥 - 這碗粥粥料好豐滿,豬骨大大件,菜乾亦唔少,這碗粥煲得好夠味。大家要來試下。

2019-01-13 500 瀏覽
We had a group of 8 people and being a small shop the staff were helpful in asking people to move around tables to get us a full table. We ordered a variety of the rice rolls which were superb, super thin sheets which tasted much nicer than the rice rolls that you would tend to get at a normal dim sum place. I really like liver and the liver rice roll was exceptional and would highly recommend if you like liver.They are all made fresh at the back of the store and we went to have a quick look (sp

They are all made fresh at the back of the store and we went to have a quick look (space was tight so we couldnt look for too long as the waiters were walking back and forth)

We also ordered the turnip cake which again tasted much different to the ones you would get at a tradtional dim sum place - was steamed and came in one big lump rather than being cut up.

2019-01-12 351 瀏覽
有人中意食腸粉,她每次都會叫我外賣比她食,有時候晚飯後也會選擇她的宵夜。對於我來說,她喜歡的東西我無辦法拒絕。第一腸粉最好就是第一時間即叫即整堂食最好keep到腸粉的外感。她喜歡吃豬潤腸。
  • 豬潤腸
2018-12-11 604 瀏覽
😆在同事的監督下買左唔會太膠的聖誕禮物後各散東西(膠膠地至好玩架嗎~),為了安慰受內傷的心靈就去附近ne間之前有同位auntie一起食過唔多貴又岩細食的女士們開心share 香港風味。 一丁友食都叫左$80(咁都叫細食)必叫蘿蔔糕,凍L的黎會比較易散件,所以店家貼心比隻匙羹,裏面明顯食得出有好多清甜白蘿蔔,搭埋出面d蝦皮,各位親食清淡風記得叫少鼓油,我都唔記得叫了=3=雙拼腸粉試新野,順德魚片+明爐鴨絲:兩者的肉類注定唔多,但又會比你食到有個款味,相對地,魚片de味出過鴨絲,而魚片都只係食到1根短小軟刺。 鴨腎菜乾豬骨粥就啖啖味道mix and match, 少少的碎咸豬肉絲,鴨腎碎粒上(米粒),每匙都有菜乾,塊咸豬骨幾好食下。總括而言:蘿蔔糕次次都要點但記得少鼓油,腸粉就我下次再試其他先,粥唔錯岩而家ne個天氣食,未想飲水應該唔多味精? and 今晚食都多街坊食架,老少咸宜
😆在同事的監督下買左唔會太膠的聖誕禮物後各散東西(
一丁友食都叫左$80(咁都叫細食

and 今晚食都多街坊食架,老少咸宜
  • 蘿蔔糕
2018-11-29 465 瀏覽
太子美食小食都競爭太大,冇番咁上下selling point, 點會企得住腳,呢間買腸粉(咁都有飯類幫補吓),呢味嘢,話簡單,但係要夠滑夠米香夠好食,都唔係簡單!呢間其實都屹立咗好耐,顧名思義,主打腸粉,係咪第一,自己試啦!平均廿零蚊一碟,喺香港算賺得你少,講番腸粉,一碟三條,standard 款,蜜汁叉燒腸,真係有叉燒,但係就無其他,韭黃都無條,又真係簡單咗 d 囉!不過,小店一間,我哋又點可以要求咁多,可憐嘅香港人。
叉燒腸
2018-11-22
下午茶
叉燒腸
2018-11-26 286 瀏覽
菜甫豬肉腸冇得頂👅👅👅豬骨粥都可以一戰🤘🏻味道濃郁小店環境 位置唔算多味道保持水準 不愧為米之蓮餐廳👍🏻 其實最少要打80字我打唔到咁多字所以總括依然支持小店 認真製作 平民價錢 米之蓮味道

菜甫豬肉腸冇得頂👅👅👅
豬骨粥都可以一戰🤘🏻味道濃郁
小店環境 位置唔算多
味道保持水準 不愧為米之蓮餐廳👍🏻

其實最少要打80字我打唔到咁多字
所以總括依然
支持小店 認真製作 平民價錢 米之蓮味道
2018-11-10 330 瀏覽
晚飯時間經過第一,俾佢嘅腸粉吸引到。食店主要賣粥品同腸粉,仲有蘿蔔糕之類。👉🏼义燒腸粉腸粉即叫即做,所以要等耐少少。上枱有三大條脹卜卜嘅腸粉,熱辣辣,白噴噴,腸粉的確好滑,义燒又多,配埋甜豉油,又幾好食喎!👉🏼菜乾豬骨粥呢碗粥材料好多,真係有大舊豬骨,菜乾亦唔少,所以啲粥好入味,粥底都煲得唔錯,係有屋企嘅味道。見好多人食腸粉同蘿蔔糕,下次都要試吓。價錢一般般,唔算平,但質素唔錯,都會再食!

👉🏼义燒腸粉

👉🏼菜乾豬骨粥

見好多人食腸粉同蘿蔔糕,下次都要試吓。

價錢一般般,唔算平,但質素唔錯,都會再食!
2018-10-31 274 瀏覽
琴晚10點半左右,一個人係太子想食啲野,發現太子夜晚都幾多選擇,因為唔太餓既關係就揀左呢間腸粉店,諗住隨便食啲野。雖然夜,但都幾多客,入到去係冇人招呼的,個店員就坐係收銀枱位到打機,啲客要大聲嗌落單,好嘈,店員完全係眼尾都唔望下你,一直係到打機。好啦雖然我點左雙拼,但食唔到有咩分別,連丁點鴨味都冇,最好味係啲豉油。每碟$26,雙拼$33,加左$7蚊唔知得到啲咩,有種被揾笨既感覺。是是但但食完就算數走人。
,店員完全係眼尾都唔望下你,一直係到打機。
招牌第一拉腸拼名爐鴨絲拉腸

是是但但食完就算數走人。
2018-10-30
2018-10-10 323 瀏覽
跟妹妹去了太子的第一腸粉專賣店,大致幾好,滿意的。招牌第一拉腸$25一聽個名覺得好醒神 餡係豬肉燥 有調味的豬肉燥 本身味道已豐富、菜莆 有口感、帶有少少韭菜粒有助提味薑汁豬膶拉腸$25食得出有清淡的薑味豬膶是切碎 但質感硬身蜜汁叉燒拉腸$25叉燒切碎 叉燒唔算足 算欠口感但蜜汁甜甜地 配腸粉甜鼓油 也很配 感覺也不會太甜鴨腎菜乾豬骨粥$27鴨腎鹹香味濃、有咬口菜乾豬骨粥粥底夠"眠" 、好入味,清熱下火啱晒👍大致上以上腸粉皮都薄身,埋單$102走人。
跟妹妹去了太子的第一腸粉專賣店,大致幾好,滿意的。

招牌第一拉腸$25

蜜汁叉燒拉腸$25
叉燒切碎 叉燒唔算足 算欠口感
但蜜汁甜甜地 配腸粉甜鼓油 也很配 感覺也不會太甜

鴨腎菜乾豬骨粥$27
鴨腎鹹香味濃、有咬口
菜乾豬骨粥粥底夠"眠" 、好入味,清熱下火啱晒👍

大致上以上腸粉皮都薄身,埋單$102走人。
2018-10-01
3 分鐘 (堂食)
2018-10-09 264 瀏覽
平常吃得太肥膩,一於去食腸粉,食粥,清下腸胃。太子的第一腸粉專賣店口感綿滑,好食過樓下間粥店。鴨腎菜乾豬骨粥,豬骨粥有豬骨味。菜乾味都好重。食每一匙羹都食到小小菜乾。薑汁豬膶拉腸,腸粉真是有薑汁味道。腸粉的痞皮薄。豬膶整到剛好熟透。豉油,甜甜的。幾好味。平時去飲茶食腸粉,通常都是食到叉燒腸粉,蝦米腸粉,鮮蝦腸粉等等,很少機會會食到薑汁豬膶腸粉這些內臟腸粉。而今次食這個豬膶腸粉不會好腥,幾特別。。。

2018-10-01
4 分鐘 (堂食)
午餐
2018-09-09 298 瀏覽
由朝早食完早餐,到宜家已經4點幾真係好肚餓好肚餓! 但老公話點都唔可以求其食,最後揀左呢度! 手切牛肉拉腸粉 - 牛肉係手切,有少少筋,新鮮有口感,粉皮好薄好滑,應該係即叫即蒸,熱辣辣,好味! 蜜汁叉燒拉腸粉 - 每一啖都有叉燒粒,蜜汁味都重,粉皮當然同牛肉腸係一樣啦! 蒸蘿蔔糕 - 每啖都有蘿蔔絲係中間,熱辣辣既蘿蔔糕加埋甜豉油真係好正! 由於腸粉製作需時,所以先黎蘿蔔糕,同老公即刻share食左先,而店員 (我估係負責人黎) 見及,主動送上兩隻碗仔,都幾貼心!

2018-09-09