5天前 0 瀏覽
今晚同三位朋友睇完戲搵野食,朋友推介呢間越南餐廳,於是一齊去試吓~三位朋友不約而同點咗牛腱肉湯河,我就點咗烤豬肉湯河,大家再share 米紙卷烤豬肉湯河係豬肉同湯河分開上,好貼心,唔使整到成碗湯好肥膩,而且碗烤豬肉份量好多!湯河有特別嘅調味粉,同香蔥等等嘅配料好夾朋友分咗一件牛腱比我試,肉質好腍鬆軟👍🏻職員服務態度都好好,教我哋慢慢撕開米紙卷塊葉嚟食。老闆仲好好,因為年近歲晚,仲特別送咗一碟甜品俾我哋食!四款唔同味道嘅糕🩷有椰汁紅豆糕、馬豆糕、紫米糕、同芒果糕,都好好味😋因為星期日晚上唔算太多人,佢都比我哋傾到接近打烊☺️好有人情味

湯河有特別嘅調味粉,同香蔥等等嘅配料好夾
朋友分咗一件牛腱比我試,肉質好腍鬆軟👍🏻

烤豬肉湯河
米紙卷
烤豬肉湯河
米紙卷
2025-01-24 0 瀏覽
在油麻地有一家樓上的隱世餐廳,這應該是我見過的菜品和甜品糖水最全的越南特色料理餐廳之一了,正如其名:第一郡!## 順化牛腱米線湯底醇厚,香氣撲鼻,牛腱和牛筋都很鮮嫩,柔軟且入味,還有扎肉,豬肉丸子弹牙大粒,米線吸附了湯汁的精華,口感滑順,搭配新鮮的香菜,讓整道菜品更加立體多元化!## 烤豬肉湯河粉加雞絲嫩滑的河粉,搭配上香氣四溢的烤豬肉和細嫩的雞肉,充滿越南風味的經典美食,擁有濃郁的香氣和豐富的口感!## 越南香茅雞翼香脆的雞翼充分吸收了香料的風味外層的酥脆與內裡的鮮嫩形成了完美的對比,讓人感受到肉汁的豐富!## 芒果糯米卷糯米的口感軟糯,中間包住香甜的芒果,咬下去,能夠感受到芒果的汁液在口中綻放,甜蜜的滋味瞬間充滿整個口腔,讓人感到無比的愉悅!## Che Ba Ba 糖水很有越南傳統特色,融合了多種食材,有蕃薯、木耳、芋頭、海帶、椰汁、斑蘭清心和紅棗,每一種食材都為整道甜品增添了獨特的風味和口感!## 越南湯圓糖水綠豆湯圓的外皮柔軟,內餡綠豆香甜,口感滑潤,讓人感受到傳統越南甜品的精髓,濃郁的椰汁帶來椰子的香氣,微微的辛辣感讓人精神為之一振!這裡真好,有多款糕點,可以好好享受一下,

## 順化牛腱米線

## 烤豬肉湯河粉加雞絲

## 越南香茅雞翼

## 芒果糯米卷

## Che Ba Ba 糖水

## 越南湯圓糖水

這裡真好,有多款糕點,可以好好享受一下,包括班蘭糕、芒果糕、紫米糕、馬豆糕、榴蓮糕,都是清新爽口、口感獨特的甜品

2025-01-23 0 瀏覽
同好姊妹行完街肚餓想搵嘢食,路經見到呢間越南餐廳,就好奇上去望下!位於油麻地彌敦道483號2樓#第一郡因為下午茶時段,見佢幾抵食,就係咁樣發現新大陸😋😂食越南嘢,一定要食越式法包🥖所以第一道菜,我哋叫咗第一郡Q1越式法包🥖裏面有🥕紅蘿蔔條酸,白蘿蔔🥬生菜,仲有燒牛肉🥩滿足曬我哋身體所需營養:纖維蔬菜,蛋白質同澱粉質,而且大大舊好好味😋😋👍試咗Q1,當然要試埋佢嘅烤豬肉法包🍖🥖同樣有🥕紅蘿蔔條酸,白蘿蔔🥬生菜,而佢嘅豬肉一啲都唔馬虎,非常肥厚🍖一定滿捉到你胃口😋第三度係,越式雞扒飯佢嘅🍗雞扒一啲都唔細件,而且好香香茅味,🍗雞扒夠肥厚🔥燒得啱啱好,🍚碗飯又夠大,啱曬食肉獸同飯桶🍚😂越食越起勁,叫多個🍖烤豬肉撈檬🍲 講真,呢間越南餐廳老闆一啲都唔吝嗇,🍖豬肉都係大大件又多鮮味,而且撈檬嘅酸汁好好味,酸甜適中,好有越南風味😋再嚟多個越南香茅雞翼🐓🐣一碟有五件大大隻,雞翼皮烤到金黃色,食到香濃香茅同蜜糖味,這個是必食的😋😋下午茶餐仲加送🍡班蘭綠豆糕同☕越南滴滴咖啡綠豆糕有香濃班蘭味,又唔會太甜,食落煙煙靭靭好特別👍👍😋滴滴咖啡係越南咖啡的 signature☕ 佢係用越南咖啡豆,蒸餾咖啡再加煉奶
位於油麻地彌敦道483號2樓
#第一郡
因為下午茶時段,見佢幾抵食,就係咁樣發現新大陸😋😂
食越南嘢,一定要食越式法包🥖
所以第一道菜,我哋叫咗
第一郡Q1越式法包🥖

試咗Q1,當然要試埋佢嘅烤豬肉法包🍖🥖

第三度係,越式雞扒飯

再嚟多個越南香茅雞翼🐓🐣

下午茶餐仲加送🍡班蘭綠豆糕同☕越南滴滴咖啡
綠豆糕有香濃班蘭味,又唔會太甜,食落煙煙靭靭好特別👍👍😋
滴滴咖啡係越南咖啡的 signature☕ 佢係用越南咖啡豆,蒸餾咖啡再加煉奶,所以去越南餐廳,一定要飲越南滴滴咖啡☕

真心講,第一郡係我食過咁多間越南餐廳非常欣賞的!
勝價比高又好味,地方寬敞又近地鐵站👍👍
2024-11-28
2 分鐘 (堂食)
  • 越南滴滴蒸餾咖啡
  • 越南香茅雞翼
  • 越式法包
  • 烤豬肉法包
2025-01-22 0 瀏覽
米紙蝦卷 米紙薄薄的一層包裹鮮嫩的蝦肉和蔬菜,搭配店家自制的醬汁,一口下去都是鮮美的蝦香和米紙的Q彈口感~清淡而不寡淡。雞絲香醋沙律 好清爽開胃的小菜,洋蔥切成絲狀拌上雞絲和香醋,口感酸酸咸咸的~越式雞扒飯 好大分量,沒想到有配蔬菜湯🥬感覺吃這個就已經飽了🤣雞扒很鮮嫩多汁,米飯每一粒都好飽滿,蔥香汁聞著很香!烤豬肉湯河 烤豬肉的味道與湯河的滑嫩完美結合,肉給了好多,湯喝著很鮮美,滿滿的越式風味~斑斕糕 口感細膩,甜而不膩,糯唧唧的很Q彈,難怪每桌基本都有點這個,飯後吃這個更滿足了~

風味呢樣野聽就聽得多啦,但個準則真係好難捉摸,究竟點樣去界定佢呢?我周圍食到咁多年,終於比我悟出個道理,其實風味就係指一種當地獨有既味道,而係香港食到越南菜,而食到當地正宗既味道,就為之風味啦!👇🏻📌湯 麵 - ▪️ 蟹 膏 蕃 茄 湯 檬 - $70▫️ 先黎個「蟹膏蕃茄湯檬」,當中包括蟹膏餅、蕃茄、扎肉、豬紅、香菜、芽菜、生菜同埋檬粉,蟹膏餅濃香惹味,配搭蕃茄夠哂開胃;豬紅口感煙韌,檬粉夠彈牙,值得一試。▪️ 順 化 牛 腱 米 線 - $85▫️ 我就揀左呢個「順化牛腱米線」一次過食勻牛腱、牛筋、札肉、香菜、洋蔥;牛腱肉質相當爽彈多汁,完全唔乾身,牛筋有咬口,牛味十足;整體惹味又飽肚,仲有得加底,抵食!▪️ 小 食 - ▫️「烤豬肉軟包」食落外皮夠哂軟綿,裡面夾雜住烤豬肉、生菜、酸菜、青瓜、芫茜、蔥,仲可以一開二,方便入口。▫️「香茅雞翼」烤得外脆內軟,好有越南風味!同朋友一人一杯凍啡同凍檸蜜,呢餐CP值相當高!
我周圍食到咁多年,終於比我悟出個道理,
其實風味就係指一種當地獨有既味道,
📌湯 麵 -
▪️ 蟹 膏 蕃 茄 湯 檬 - $70
蟹膏蕃茄湯檬
▫️ 先黎個「蟹膏蕃茄湯檬」,當中包括蟹膏餅蕃茄扎肉豬紅
蟹膏蕃茄湯檬
香菜芽菜生菜同埋檬粉蟹膏餅濃香惹味,配搭蕃茄夠哂開胃;
豬紅口感煙韌,檬粉夠彈牙,值得一試。
▪️ 順 化 牛 腱 米 線 - $85
▫️ 我就揀左呢個「順化牛腱米線」一次過食勻牛腱牛筋
札肉香菜洋蔥牛腱肉質相當爽彈多汁,完全唔乾身,
順化牛腱米線
牛筋有咬口,牛味十足;整體惹味又飽肚,仲有得加底,抵食!
▪️ 小 食 -
▫️「烤豬肉軟包」食落外皮夠哂軟綿,裡面夾雜住烤豬肉
生菜酸菜青瓜芫茜,仲可以一開二,方便入口。
烤豬肉軟包
▫️「香茅雞翼」烤得外脆內軟,好有越南風味!
越南香茅雞翼
同朋友一人一杯凍啡凍檸蜜,呢餐CP值相當高!
2025-01-14
15 分鐘 (堂食)
越南香茅雞翼
呢間一直都係超級出名嘅越南餐廳,一開始位於深水埗,而家開咗喺喺油麻地附近,超級方便,但係成日都滿座!味道仲要好正宗又抵食,性價比勁高🫶🏻**烤豬肉撈檬醃得好入味嘅豬肉~而且豬肉份量好多,加上撈檬嘅酸酸甜甜🤤🤤食落啖啖肉~無得彈**越式法包越式法包好足料,有豬肝醬、豬手、腩肉、扎肉、蘿蔔絲、青瓜絲,仲有少少肉汁,仲可以揀辣定辣,辣嘅會更加惹味❗️法包係烘過好脆嘅口感🥰食落酸酸甜甜好開胃🫶🏻**芒果沙冰奶味比較重~甜度固定同無冰感~不過都係好飲的!私心推薦斑斕綠豆宮同牛油果沙冰🫶🏻

**烤豬肉撈檬

**越式法包

**芒果沙冰
奶味比較重~甜度固定同無冰感~不過都係好飲的!

私心推薦斑斕綠豆宮同牛油果沙冰🫶🏻
2024-12-31 865 瀏覽
越南香茅雞翼(5件)$38夠熱辣辣同微脆,有香茅味,但少少油,同雞翼少少瘦削越式法包 $60足料越式法包,有得揀切唔切開,發包唔會硬骨骨,微脆但入面仲係軟嘅,配料有醃蘿蔔絲、扎肉、肝醬、炸乾葱、肉鬆、芫荽等,如果有唔食嘅配料,手機落單嘅時候可以剔走佢。烤豬肉湯河 $70想食雞絲湯河,但賣晒所以叫咗呢個。烤豬肉拿得太犀利,所以肉質係好鬆散嘅,唔係好似食緊豬肉,調味係鹹鹹甜甜嘅醬油味,湯河湯底係甜嘅湯底,如果鍾意食甜口味嘅應該會鍾意,但我覺得減番少少甜味會更好。蟹膏蕃茄湯檬 $72濃郁蕃茄湯底🧐好濃嘅酸甜味,但食完有少少頸渴。蟹膏餅好出色,因為本人好鍾意食蟹膏,呢塊蟹膏餅超濃蟹味。其他配料包括豆卜、扎肉、豬紅。整體出色過喺錦麗食嗰個蕃茄檬凍檸茶支飲管好可愛😆
越南香茅雞翼(5件)$38
夠熱辣辣同微脆,有香茅味,但少少油,同雞翼少少瘦削

越式法包 $60

烤豬肉湯河 $70

蟹膏蕃茄湯檬 $72

凍檸茶支飲管好可愛😆
2024-12-30 769 瀏覽
《蟹膏蕃茄湯檬》 呢個湯檬基本上係大鼠每次嚟到餐廳都必點嘅菜色😍配菜有蕃茄 扎肉 豬紅 香菜 芽菜 生菜 同埋主角蟹膏餅🦀先講佢嘅湯底 有好濃郁嘅蕃茄同埋蟹膏味 非常入味 飲晒都無問題!而蟹膏餅就更加之出色 因為佢嘅質地類近海綿狀 咬落去好軟熟 而且索曬濃郁嘅蟹膏味 係成碗湯檬嘅亮點如果覺得唔夠食 仲可以追加多份蟹膏餅添㗎.《烤豬肉法包》大鼠以前其實係食開越式法包 但係因為自己本身唔太喜歡食札肉 所以就試吓叫一個新嘅口味 點知又有驚喜喎!餐廳好貼心 法包可以選擇原條上 開2/3/4 而大鼠為咗方便食用 就揀咗開4 (以前試過開2 但係覺得體積稍大 會食得論盡)烘暖咗嘅法包口感鬆脆 配有烤豬肉 醃蘿蔔 青瓜絲 同芫荽等等 風味十足因為佢哋烤豬肉比較Juicy 所以個人認為比起越式法包嘅扎肉更勝一籌.《總結》呢間餐廳起初在深水埗興起 直至近期搬咗去油麻地大舖 大鼠都一直默默支持~ 以前真係要排好長龍先可以食到 雖然依家都要排隊 但係已經減少咗好多時間大鼠覺得佢哋越做越出色 而且都keep得住啲食物水準 好推介大家嚟食
《蟹膏蕃茄湯檬》
呢個湯檬基本上係大鼠每次嚟到餐廳都必點嘅菜色😍
配菜有蕃茄 扎肉 豬紅 香菜 芽菜 生菜 同埋主角蟹膏餅🦀
如果覺得唔夠食 仲可以追加多份蟹膏餅添㗎

《烤豬肉法包》

《總結》
一間由越南家庭經營的小店🇻🇳也是全港數一數二其中一間好食的越式法包🥖法包脆皮鬆軟,豐富餡料🤩即叫即做,材料新鮮🥬越式法包足料,有豬肝醬、豬手🐽腩肉、札肉、蘿蔔絲、青瓜絲,口感滿足😙烤豬肉法包同樣出色🔥夾滿焦香烤豬肉、肥瘦適中🐖有香茅味,燒得乾身但不過硬😋雞扒飯肉質嫩滑,口感鮮嫩多汁💦外層煎至金黃酥脆🍳豬肉撈檬好大碗🍲加上酸酸甜甜的魚露汁夠晒開胃😃香茅跟雞翼味道非常配合🙌香脆金黃,皮脆肉嫩,熱辣辣好惹味🤤甜品方面,特別推介斑蘭葉綠豆糕🍮這款糕點要分3次蒸製,工序繁複🔄每天限量供應約200個👨‍🍳口感軟糯,味道非常煙韌😍
一間由越南家庭經營的小店🇻🇳
也是全港數一數二其中一間好食的越式法包🥖

法包脆皮鬆軟,豐富餡料🤩
即叫即做,材料新鮮🥬
越式法包足料,有豬肝醬、豬手🐽
腩肉、札肉、蘿蔔絲、青瓜絲,口感滿足😙

烤豬肉法包同樣出色🔥
夾滿焦香烤豬肉、肥瘦適中🐖
有香茅味,燒得乾身但不過硬😋

雞扒飯肉質嫩滑,口感鮮嫩多汁💦
外層煎至金黃酥脆🍳
豬肉撈檬好大碗🍲
加上酸酸甜甜的魚露汁夠晒開胃😃

香茅跟雞翼味道非常配合🙌
香脆金黃,皮脆肉嫩,熱辣辣好惹味🤤

甜品方面,特別推介斑蘭葉綠豆糕🍮
這款糕點要分3次蒸製,工序繁複🔄
每天限量供應約200個👨‍🍳
口感軟糯,味道非常煙韌😍
  • 越式法包
  • 烤豬肉法包
  • 斑斕糕
同朋友黎左油麻地*第一郡*食越南菜~位置係油麻地地鐵站附近~方便易搵👍🏼點餐時,問左店員 餐廳是免加一的,咁價錢都算合理小食越南香茅雞翼$38炸到金黃色上枱都feel到熱辣辣雞肉多汁嫩滑👍🏼越式法包$60好大舊👍🏼配料有扎肉、青瓜、肉鬆同埋醃蘿蔔食落酸酸甜甜 好開胃🤤蟹膏蕃茄湯檬$70好大碗好足料~有扎肉、蕃茄、豬紅、生菜蟹膏餅好濃蟹膏味,食落鬆化烤豬肉撈檬$70豬肉醃得好入味~最鍾意撈檬撈酸甜汁🩷飲品~牛油果沙冰、鳳梨沙冰最尾叫埋甜品~斑斕綠豆糕同香芒糯米糍好好味呀👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

點餐時,問左店員 餐廳是免加一的,咁價錢都算合理

小食越南香茅雞翼$38
炸到金黃色上枱都feel到熱辣辣
雞肉多汁嫩滑👍🏼

越式法包$60
好大舊👍🏼配料有扎肉、青瓜、肉鬆同埋醃蘿蔔
食落酸酸甜甜 好開胃🤤

蟹膏蕃茄湯檬$70
好大碗好足料~有扎肉、蕃茄、豬紅、生菜
蟹膏餅好濃蟹膏味,食落鬆化

烤豬肉撈檬$70
豬肉醃得好入味~最鍾意撈檬撈酸甜汁🩷

飲品~牛油果沙冰、鳳梨沙冰

最尾叫埋甜品
斑斕綠豆糕同香芒糯米糍
好好味呀👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🇻🇳第一郡一直係我心中最有味道的越式地道餐館。由佢開喺深水埗第一間鋪頭開始,當想食越式就會搵佢❤️自從深水埗店結業後,今次係我第一次去佢哋油麻地舖頭食返久違嘅味道。🗺️位置:係樓上2樓,好容易就Miss咗個位🏡室內環境:俾深水埗舖靚好多。室內環境寬敞,座位舒適,餐具乾淨整齊,自助斟水必推米紙蝦卷、蟹膏蕃茄湯檬同斑斕綠豆糕‼️米紙蝦卷個皮用米漿做得超薄,蝦彈牙,自家醬調得唔錯,微酸帶鹹,大推。超濃郁嘅蟹膏蕃茄湯,配埋個吸晒湯精華嘅蟹餅,朋友食到停唔到。食完主食請加單甜品斑斕綠豆糕,佢個甜度岩岩好,綠豆蓉同斑斕好夾💯🧡米紙蝦卷 1條 HKD26檬粉,蝦,豬肉,香菜,生菜,自家醬/魚露🧡蟹膏蕃茄湯檬 HKD70蟹膏餅,蕃茄,扎肉,豬紅,香菜,芽菜,生菜,檬粉🧡烤豬肉撈檬 HKD70烤豬肉,芽菜,香菜,青瓜,生菜,花生,酸菜🤔豬肉有啲位太乾柴🧡斑斕綠豆糕 HKD15

🗺️位置:係樓上2樓,好容易就Miss咗個位

必推米紙蝦卷、蟹膏蕃茄湯檬同斑斕綠豆糕‼️

🧡米紙蝦卷 1條 HKD26
檬粉,蝦,豬肉,香菜,生菜,自家醬/魚露

🧡蟹膏蕃茄湯檬 HKD70
蟹膏餅,蕃茄,扎肉,豬紅,香菜,芽菜,生菜,檬粉

🧡烤豬肉撈檬 HKD70
烤豬肉,芽菜,香菜,青瓜,生菜,花生,酸菜
🤔豬肉有啲位太乾柴

米紙蝦卷26
烤豬肉撈檬
斑斕綠豆糕
2024-11-12 1465 瀏覽
呢兩年起碼食左1x-2x次既第一郡但都食唔厭🥹叫過既野有撈檬,湯河,法包等從來冇中伏,但最最最推薦既三款係以下必點招牌蟹膏番茄湯檬($70)濃濃既番茄甜味,加埋鮮味十足既蟹膏餅,配上豬紅,扎肉芽菜等配料提升層次另外強烈推薦烤豬肉撈檬($70)豬肉份量多,烤得香口,食落啖啖肉,撈埋魚露酸酸甜甜,加埋清涼既檬粉,係我夏日首選另外記住留肚食埋班蘭糕,中間層既綠豆蓉甜而不膩,入口一股清香,食落煙韌軟糯牛油果奶昔真材實料,飲落順滑creamy

牛油果奶昔真材實料,飲落順滑creamy

2024-10-31
  • 蟹膏蕃茄湯檬
2024-11-11 1248 瀏覽
今天晚餐我們選擇了一間位於油麻地的小店,品嚐越南菜。呢一間餐廳一直都見佢喺Openrice人氣滿滿。首先,我們點了米紙卷$28作為前菜,清爽的蔬菜搭配酸美味嘅醃蘿蔔同蝦肉腩肉,口感豐富,相當開胃。見佢同出邊有啲唔同,有一個特製嘅自家醬,食落似係花生醬同魚露MIX埋一齊,再加少少酸蘿蔔同埋花生碎。跟住我們叫左個越式法包$60,加辣,搭配酥脆的法包,材料都足夠。主食叫左番茄蟹膏檬$70,另外加咗蟹餅$20。湯底食到蟹膏的鮮味同埋蕃茄嘅酸甜,再搭配香料味道唔錯,適合鍾意甜湯底嘅朋友。牛油果沙冰$35就最適合解暑,牛油果淡淡的甜味讓人十分滿足。 另一個主菜我們選擇了順化牛腱米線$85,這道菜的香料味道比一般的越南餐廳更濃郁,牛腱肉質鮮嫩,有三大塊,湯頭鮮美,仲有兩嚿大牛筋。口感啱啱好唔會太難咬。之後心思思想試埋佢嘅烤豬肉軟包$60,豬肉烤得啱啱好,唔會太乾身醬汁亦唔會過分甜同軟糯的麵包幾夾。餐廳內設有調味料吧,顧客可以自行調配心儀的醬料,這一點非常貼心,讓每個人都能找到最適合自己口味的調味。 作為甜點,我們選擇了班蘭糕$15和跟餐椰皇$29。 特別推介班蘭糕,口感煙靭,有三層,亦唔會過分甜。總
越南法包

牛油果沙冰

烤豬肉軟包

總的來說,這間小店的每道菜份量都很大,尤其是香料味特別濃郁,比起其他越南餐廳更具特色。
越南法包
牛油果沙冰
2024-11-07 993 瀏覽
蟹膏蕃茄湯檬蕃茄湯底本身已經好濃郁,蕃茄味好重,加埋好濃嘅蟹膏餅以為味道會好怪,但食落又估唔到咁夾。檬粉嘅硬度亦都啱啱好,D扎肉都好好味,成碗配搭冇喺其他食越南野嘅舖頭度食過,值得一試!烤豬肉法包個包焗得來好脆之餘唔會太硬,而本身用香茅醃製過嘅烤豬肉,味道啱啱好唔會太鹹,而生菜+青瓜令個包食落更加Fresh!米紙蝦卷(自家醬)米紙蝦卷十分足料,蝦亦都好新鮮,加埋甜甜地又有花生味嘅自家醬真係一流。最後仲叫咗兩個甜品 斑斕綠豆糕+芒果糯米卷斑斕綠豆糕係上下兩層斑斕糕夾住綠豆蓉,斑斕糕本身唔會太甜,但好重斑斕味,口感煙煙韌韌+好重綠豆香嘅綠豆蓉,成個口感同味道唔會好似平時出邊食斑斕千層糕咁單調,好值得試!芒果糯米卷糯米皮十分軟糯,加埋一大嚿嘅芒果肉仲有滿滿嘅椰絲,簡直係絕配!

烤豬肉法包

米紙蝦卷(自家醬)

最後仲叫咗兩個甜品 斑斕綠豆糕+芒果糯米卷

芒果糯米卷
2024-11-05 1065 瀏覽
油麻地第一郡,由越南人主理,提供多款越南特色食品。越南香芧雞翼:香茅醃得入味,煎得香口,不容錯過。米紙蝦卷:咬落去有蝦肉嘅彈牙,又有煙靭嘅米紙,同埋香脆既蘿蔔絲和青瓜絲,口感真係非常豐富。蟹膏番茄湯檬:湯檬既湯底以豬骨、蟹和番茄,每日新鮮熬製,飲落份外濃郁,配料仲有扎肉、豆卜和豬紅,真材實料,酸爽開胃,最驚喜係蟹膏餅,蟹膏味道很濃郁,實在太美味。越式雞扒飯:雞扒煎到金黃色,雞肉嫩滑無比,附上一碗芥菜湯,蘸泰式辣醬更滋味。芒果糯米卷:芒果非常香甜,糯米卷在口中綻放軟糯綿密,一口一口食唔停口。班蘭糕:班蘭顏色鮮豔,睇到已經垂涎欲滴,入口更是Q彈,實在令人難以抗拒。芒果沙冰:鮮甜既芒果香氣,甜度恰到好處。牛油果沙冰:牛油果帶來清爽口感。總結,食物口味正宗,價格貼地,全日免加一,難怪堂食和外賣,都經常人流不絕。
油麻地第一郡,由越南人主理,提供多款越南特色食品。

越南香芧雞翼:香茅醃得入味,煎得香口,不容錯過。

芒果沙冰:鮮甜既芒果香氣,甜度恰到好處。

牛油果沙冰:牛油果帶來清爽口感。

• 芒果沙冰
  • 班蘭糕