2018-07-28
篤篤車位於元朗馬田路, 位置大概是元朗真光小學再入少少, 店面不算太大, 而裡面的座位也不算很多, 如果繁忙時間黎到的話可能要等一等。選擇篤篤車作為我解決午餐的地方, 完全是因為他們那用鱷魚湯底做成的車仔麵。人都中年, 要學習怎樣養生, 中國人會喝鱷魚湯作為養生之選, 既然三十多塊元就可以喝到鱷魚湯連車仔麵, 何來而不為呢?套餐的車仔麵可以揀3餸,其實是十分夠食,因為每款餸的份量也很多。泰國煮鱷魚湯是常見的事, 而中國人則喜愛用黎補身, 對呼吸系統素有療效。今次mix and match, 鱷魚湯底用上大量鱷魚骨及鱷魚乾日日慢火煲, 非常足料, 另外加杞子紅棗來煲, 入口順滑滋潤, 清而鮮甜, 想惹味D都可以點辣度tim~而我點左少辣, 的確唔會讓碗湯gam 單調。既然係泰國大廚坐陣, 當然要試埋另一款泰國湯底---冬蔭功湯, 用上大量的泰國香料, 地道的泰國味道是當然的了, 入口微酸辣味溫和, 唔會太嗆喉, 啱啱好之餘更加唔會覺得口渴。講埋其他餸料, 古法藥材配方的滷水汁, 雞翼入味, 有滷水甜香, 牛腩也是不錯之選, 冬菇夠大隻夠實肉, 配上清甜的蘿白絕對是清新之選。跟餐的小食我們
既然三十多塊元就可以喝到鱷魚湯連車仔麵, 何來而不為呢?
另外加杞子紅棗來煲, 入口順滑滋潤, 清而鮮甜,
用上大量的泰國香料, 地道的泰國味道是當然的了,
牛腩也是不錯之選,
冬菇夠大隻夠實肉,
配上清甜的蘿白絕對是清新之選。
跟餐的小食我們叫了炸魚皮,雖然是來貨,
但餐廳特調的醬汁是誠意之選, 入口清新酸甜, 在辣椒粉和蛋黃醬又加入新鮮薄荷葉, D 辣慢慢出, 好過癮。
要解辣當然要叫番杯特飲, 新鮮薄荷葉青檸梳打, 非常清新, 非常有誠意, 絕對是夏天消暑消辣之選。
Overall 黎講, 小店價錢不貴, 誠意可嘉, 下次再入黎元朗, 的確會再想黎過!