2021-04-20
話說好耐都無同老公飲過茶了,於是乎去左筲箕灣歎下茶,呢一間比較新派嘅點心餐廳,格局係做得新式少少,想吸納一啲年輕嘅客人,不過眼見餐廳大部分都仍然是比較年長嘅客人,可能價格都平民,而且傾計會比較舒服,相比起無酒樓咁嘈吵。-籠太子蝦餃皇話明蝦餃皇當然要大粒,的確幾脹卜卜,蝦餃皮都薄,重點係入面嘅餡料都好足料,大約有2-3隻蝦份量,而且食落都好爽口彈牙。-不是炸两見到個名咁有趣,當然要試吓啦,講明不是炸两,落到枱時都仲以為係炸两,點知咬落先發現,真係不是炸两,腸粉皮薄,內層脆卜卜的,口感好得意,最內裡有蝦肉餡及西芹,層次好豐富,味道都唔錯。-煎蝦膠釀茄子茄子好腍而且好入味,釀咗蝦膠係茄子上,賣相都幾好,但蝦膠有少少偏鹹,但整體係好味的。-蒜香蝦春卷春卷外皮香脆,是剛剛炸起的,每一啖都咬到入面蝦的餡料,味道就正正常常,無特別驚喜。-臘味飯臘味可能比較貴價,只有2小條臘腸及臘肉,臘腸味道唔錯,但臘肉就偏鹹咗少少,而且掛住臘肉嘅繩都無剪走,仲係臘肉上,然後食食下飯中間有2條繩係飯入面,可以切走條繩會比較好,其實味道係可以,只係因為條繩感覺唔良好而扣分。-總結,店員嘅服務就一般,食物質素都幾好,而且
籠太子蝦餃皇
不是炸两
煎蝦膠釀茄子
蒜香蝦春卷
臘味飯
總結,店員嘅服務就一般,食物質素都幾好,而且價錢都合理,環境都可以。