餐廳: 粵 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2022-06-26 1359 瀏覽
這次是一個黃金海岸的中菜廳——粵,我這是我選擇了一個鮑魚栗子煲,這個煲上菜的時候十分熱騰騰的,鮑魚煮得軟淋。另外便是青菜炒珊瑚蚌,除了珊瑚蚌愛還有花枝,另外蘆筍及其他瓜類到十分新鮮可口。另外便是欖菜炒飯,欖菜香口,炒飯粒粒分明。另外,乳豬部份也是迷你的豬,皮薄,脂肪亦不算是很多,所以吃起來十分香口及鬆脆,配上乳豬上更是一絕。另外便是雜菜煲,雜菜煲的雜菜鮮甜加上湯汁濃郁,感覺十分健康。除此以外,還有一個糖醋排骨,採用的英文是金沙骨,肉和骨不會黐得很緊,很容易便能夠咬開豬肉方便食用。

2022-06-08 1324 瀏覽
Highly recommended. Authentic, and Yummy黑毛豬叉燒值得一試有水準!服務非常到位,非常滿意!小菜的椒鹽鮮魷煮得合度口感。最值得推介無花果咸寧雞煲成很有新鮮感,夏日炎炎可以食少少酸嘅嘢開胃,所有嘢上枱都非常熱辣辣!這一個蟹粉絲堡非常惹味,個個食到流哂口水!非常推介的粵菜,食完飽飽可以去行吓沙灘~慢活生活,非常寫意……!!加分位係雖然位置比較偏遠,但餐廳幫忙免費泊車既安排
黑毛豬叉燒值得一試

加分位係雖然位置比較偏遠,但餐廳幫忙免費泊車既安排
合桃
夜魅鮑魚半蜜汁黑豚肉叉燒
碧綠刺參扣天白花菇
珊瑚炆伊麵
2022-05-21 1221 瀏覽
今日我生日,專登陪我個朋友去飲茶ಠ_ಠ 其實我哋之前都已經試過呢間粵,覺得都幾好,所以今次諗住可以再嚟encore。 講真,佢哋食物質素係不容置疑嘅,每一樣嘢我都覺得好食。 我哋嗌咗原隻鮮蝦腸粉($68)、沙嗲金錢肚($48)、京滬小籠包($58)、香芋天鵝酥($78),同埋一個羊肚菌花膠灌湯餃($88)! 蝦腸真係好抵讚,佢啲皮好滑,裏面啲蝦好新鮮好大隻,完全係淡淡蝦香,又爽! 金錢肚我略嫌份量偏小,有少少太辣,但係個味道都調校得好好。 小籠包隻隻都好多汁,而且係熱辣辣咁上枱,肉香而不膩。 灌湯餃嘅湯唔係高湯嚟,但係佢個味都好清新,餡料唔多,但係啱我心水。 而佢嘅香芋酥,我覺得外型吸引,好啱小朋友😂我朋友話略嫌有少少淡,但我覺得還好。其實呢個香芋酥係最遲先上枱,但係佢唔係熱辣辣㗎,只係暖暖地嘅啫,不過我覺得可以接受。 不過我覺得啲嘢食點好味都好,佢哋嘅態度Service係會影響一切,有待改善! 首先一入到去,有一個男嘅高級侍應帶我哋入去坐低,環境其實好寬敞,但冷氣微弱,非常之不足。 唔緊要,唔緊要,心諗心靜自然涼😂於是乎我哋就嗌咗上面嘅點心。 上咗四個點心之後,帶我哋入嚟嘅高級男侍
今日我生日,專登陪我個朋友去飲茶ಠ_ಠ

講真,佢哋食物質素係不容置疑嘅,每一樣嘢我都覺得好食。

我哋嗌咗

金錢肚我略嫌份量偏小,有少少太辣,但係個味道都調校得好好。

小籠包隻隻都好多汁,而且係熱辣辣咁上枱,肉香而不膩。

上咗四個點心之後,帶我哋入嚟嘅高級男侍應就同我哋講要last order了,問我哋仲有冇嘢要加。我哋當下心裏好奇怪,心諗食點心都last order嘅?咁快準備下一輪嘅茶客?不過點解我哋訂枱嘅時候冇人同我哋講可以食幾耐,亦冇提及過有任何時限 ?

食完大約我哋只係用咗45分鐘(我哋訂十一點,十一點準時入座),十一點四十五分,頭先嗰個高級男侍應就轉身擺低咗張單,講咗一句「埋一埋張單」就走咗,冇俾我哋反應嘅機會。

我真係未試過去茶樓飲茶或者高級酒店飲茶,只係得45分鐘?

首先,book枱嘅時候冇講有時限。

第二,帶我哋入嚟嘅時候都冇講。

第三,我哋未話埋單,就拎咗張單過嚟,叫我哋埋一埋佢。

結果,我朋友就同個經理反映(個經理之前企咗喺度同隔離張枱個男人起碼傾咗10分鐘,我哋個茶壺冇晒水揮手佢都冇理到),個經理完全唔識得反應,啞口無言!我哋問佢有冇時限,佢冇出聲,淨係話我哋可以再坐(如果想嘅話)。我哋直頭話佢哋間嘢衰過啲茶餐廳,而且如果佢哋係有時限嘅應該作出明確嘅指引。同個經理講咗3分鐘之後我哋就埋單,點知之前帶我哋入嚟嘅高級男侍應就硬生生咁走出嚟認罪(好明顯係個經理叫佢過嚟)!

侍應竟然同我哋講話應該係佢自己搞錯咗(梗係佢自己搞錯啦,唔通係我哋搞錯咩),佢以為我哋係冇book枱walk-in攝時間入嚟食一餐嗰啲客!

其實呢個真係一個奇怪嘅藉口,首先係佢check reception嘅booking帶我哋入嚟,而且如果我哋係冇booking攝時間入嚟食嗰啲客,佢都應該要同我哋講得45分鐘嘅用餐時間。但佢由始至終都冇講過一句,根本就係講大話🤥!呢個根本就唔係誤會,係佢intention要我哋食完即走,因為外面有人等緊位。

真係未試過諗住舒舒服服飲個茶(茶位$25@每人),但四十五分鐘就要趕人走!杯茶都未飲完🥺

完,呢間嘢下不為例!

午餐
生日
🛶【 粵 | 香港黃金海岸酒店 - 巧手端陽糭套裝:鮑魚裹蒸糭 +「粵」XO 】🐲⋄—————⧫♟⧫—————⋄ 下月初就到端午節,食糭我都有好介紹🤗 香港黃金海岸酒店呈獻多款巧手端陽糭,由米芝蓮推介中菜廳 「粵」嘅廚師團隊匠心打造👨🏻‍🍳以優質食材入饌,送禮或自奉皆宜,絕對係食糭過節嘅不二之選😍💯⋄ 【 鮑魚裹蒸糭+ 極品X.O.醬 】(原價 $338)⋄ 糭子份量十足,適合2-3人食用,好重好墜手!🤭內藏原隻鮑魚、上等瑤柱、頂級冬菇、燒腩肉、甘香鹹蛋黃、栗子等,餡料上乘,份外矜貴☺️蒸熟後,糭子散發竹葉及荷葉清香,風味絕佳🍃糯米更係軟糯可口,極富口感,非常好食😋⋄ 另外,「極品X.O.醬」係由信和酒店集團行政總廚賴正成師傅悉心炮製🥇選用金華火腿、瑤柱、指天椒、蝦籽、蝦米等材料製成,適合烹調各式小菜,屋企絕對需要長備一樽看門口呢!👍🏻⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄ 🗓換領日期:30/4/2022 - 29/5/2022📍領取地點:👉🏻香港黃金海岸酒店 - 香港青山公路1號黃金海岸酒店低層地下 - 「粵」👉🏻中環∙石板街酒店 - 香港中環皇后大道中74號👉🏻奧海城2期(黃金海

—————⧫♟⧫—————

【 鮑魚裹蒸糭+ 極品X.O.醬 】(原價 $338)

糭子份量十足,適合2-3人食用,好重好墜手!🤭

蒸熟後,糭子散發竹葉及荷葉清香,風味絕佳🍃

糯米更係軟糯可口,極富口感,非常好食😋

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

🗓換領日期:30/4/2022 - 29/5/2022
📍領取地點:
👉🏻中環∙石板街酒店 - 香港中環皇后大道中74號
👉🏻奧海城2期(黃金海岸酒店展銷攤位) - 香港西九龍海庭道18號奧海城2期地下 (近Nike)
👉🏻屯門市廣場1期(黃金海岸酒店展銷攤位)- 新界屯門屯順街1號屯門市廣場1期一樓中庭
2022-05-19
2022-05-16 793 瀏覽
好少特登寫評價,今次好想讚一讚。早前跟朋友黎飲茶,雖然對於住將軍澳區既我黎講,去黃金海岸都偏遠,然而幸好點心/主菜都非常出色好味 ! 而且部份點心比較特別,有驚喜! 本身我個人平時不喜歡食叉燒酥, 然而經朋友再三推介下,發覺「粵」既蘋果叉燒酥,食落唔會好肥膩,有種清新感,令我仲想食多件~ 😋 而其他點心亦好有水準,包括 脆皮蘿蔔絲腸粉、帶子餃、斑蘭流沙包,豆腐粒,都係令人好回味,要熱夠熱,要脆夠脆!  當日仲有品嚐炒飯窩麵,亦係好好味! 總體好滿意! 所以即使車程較遠,但我相信都會再去飲茶享受。^_^

2022-05-14
  • 脆皮蘿蔔絲腸粉、帶子餃、斑蘭流沙包
  • 蘋果叉燒酥
2022-05-15 592 瀏覽
我好少去飲茶🤭難得小芙爸得閒就陪佢去下啦🤣我哋去咗食黃金海岸酒店嘅中餐「粵」環境舒適💕服務一般🫣食物就可以用嚟維持生命⭐️斑蘭流沙包 $48斑蘭皮無斑蘭味,流沙唔流沙⭐️脆皮蘿蔔絲腸粉 $68呢款正常,超碼係脆嘅,但無味🤣⭐️原隻鮑魚糯米雞 $68點解食乜都無味❓我無咗味覺❓🥺⭐️18咪半鴛鴦鵝午市套餐 $198蝦餃皮較厚、鹹水角有珍而重之嘅餡、叉燒包不錯、素鵝櫻花蝦係欣賞嘅,外脆內軟好入味、煙肉高麗菜正常菜、明爐燒鵝瀨嫩粉係咁多款食物中最好食,燒鵝好juicy,肉質軟腍中餐有好多選擇,自己諗諗啦‼️
我好少去飲茶🤭
難得小芙爸得閒就陪佢去下啦🤣

我哋去咗食黃金海岸酒店嘅中餐
「粵」環境舒適💕服務一般🫣
食物就可以用嚟維持生命

⭐️斑蘭流沙包 $48
斑蘭皮無斑蘭味,流沙唔流沙

⭐️脆皮蘿蔔絲腸粉 $68
呢款正常,超碼係脆嘅,但無味🤣
⭐️原隻鮑魚糯米雞 $68
點解食乜都無味❓我無咗味覺❓🥺

⭐️18咪半鴛鴦鵝午市套餐 $198

中餐有好多選擇,自己諗諗啦‼️
2022-05-04 562 瀏覽
趁勞動節假期(2/5) 與家人及朋友共七人,去黃金海岸的粵午餐。我和家人之前都去過粵,除了因為他們服務態度好之外,食物質素高也是原因。我們預先留了一份龍翅,廚師烹煑火侯精準,不但材料新鮮,而且味道非常好,不咸不膩,保持魚的鮮味,伴菜亦配合得宜,燒肉、枝竹和蘿蔔炆得很入味,值得一讚。另外我們叫了師傅炒飯,水準也非常高。飯炒得很乾身,毫無油膩感,入口很爽,最特別是加入豆豉去炒,效果很好。點心一如以往新鮮熱辣,很好味。最後值得一提是糖水,水準極高,不像一般酒樓用粉漿開出來敷衍應酬食客。我們叫了合桃糊和杏仁茶,看得出廚師非常用心做,除了很滑之外,味道適中不太甜,最貼心是另外還準備一小瓶片糖水,讓客人自由調整甜度,而那些片糖水也是廚師特別煮出來。同樣他們上枱的小碟如蜜餞合桃和XO醬,都是廚師精心炮製,味道一流。粵不愧是一間有要求和高水準的中菜館。
2022-05-03 468 瀏覽
疫情緩和後再次到訪,水準依然。除咗一般喜愛的,今次加多咗個豉椒炒海蝦,蝦身比想像中大隻而爽甜,可算是「粵」的一絕,必食!另外叫咗炒龍躉球,「粵」採用的並不是我所喜歡的深海龍躉,而是比較環保的品種 ,肉質比較遜色,但廚師嘅烹調同廚藝都令到我有意外驚喜,炒出來的魚球變得爽脆鮮味,不得不俾一個讚!今次試咗個行汁白肺湯,湯底唔會過濃,用了十足,令我驚喜的是白肺湯配搭了花膠件,推薦!飯後來一個「粵」的經典甜品,南瓜流沙球,滿足!

飯後來一個「粵」的經典甜品,南瓜流沙球,滿足!
2022-05-02
1 分鐘 (堂食)
母親節
用餐優惠
信用卡優惠
  • 鵝肝脆米乳豬件
  • 原鼎龍皇杏汁燉白肺
今次去香港黃金海岸酒店🏨staycation,$7xx海景房🌅,有露台、浴缸🛁,包埋$400 dining credit,所以就叫好少少嘅中式炒嘢,價值$238嘅上湯蝦球煎米粉🍤🍝。碟炒嘢係超越期望嘅好食,但落單嘅過程真係好艱辛,諗住打電話📞☎️落單轉頭拎啦,點知第一次打電話唔通,第二次冇人聽。都算啦,落樓去到餐廳門口叫外賣,個職員入唔倒單,好似係間房未用倒啲dining credit,個職員想打比前台同事問下情況,但都冇人聽,所以佢都親自行去搵同事解決問題嘅。到外賣有得拎時,職員放低咗,交比部長包裝,但個部長處理電話嘅客又搞咗好耐。。。所以成個過程真係好麻煩又好耐🌚好彩蝶炒嘢又夠熱,炒米粉有6大磚,而且好香脆,有幾條大菜心,汁係獨立比,好大碗,多到我都唔敢落哂,而蝦球有6大個,接近炒米粉磚咁大嚿,有少少打起蝦膠咁,幾過癮嘅~

2022-01-30
20 分鐘 (外賣自取)
  • 上湯蝦球煎米粉
2022-01-23 752 瀏覽
經朋友介紹首次光顧,果然名不虛傳,是一間很高水準的粤菜館。我們叫了-些點心包括傳統的春卷、燒賣、蝦蛟等,另外較特別的是蘋果义燒酥,各樣點心都做得很好味。我們也叫了-份龍尾,廚師炆得很夠火喉,魚也很新鮮,味道非常好,絕對不油膩。它的糯米飯也做得非常有水準,吃落不油不硬,入口感覺非常爽和入味,絕對不是-般酒樓的貨色。最後糖水也是超水準,合桃露和杏仁茶不太甜但卻很好味。總的來說,食物質素和員工服務都好出色。
2022-01-23
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-01-23 558 瀏覽
近期因為疫情關係所以出外吃飯覺得在酒店較為穩妥。得知曾經獲米子連推介,在「粵」這吃了一頓晚飯,果然相當有水準,份量也很足。更值得一題的就是焗蟹蓋和叉燒。吃叉燒我一向都有要求,只欣賞「粒粒叉」,第一口試「粵」的我巳經要比佢起碼95分,叉燒鬆軟多汁,有厚度夠咬口,完全做到了我所喜愛的效果。焗蟹蓋用料十足,與我在「港灣道1號」吃到的可作比較。生炒糯米飯也是我吃過最好之一。由於近日疫情收緊用餐時段,我們便只好在「粵」午膳。午餐點心蝦餃,菠蘿叉燒酥,懷舊豬潤燒賣值得推介。甜品之中南瓜奶黃流心炸湯圓必食。雖然離我家稍遠,但巳經是我經常用膳的飯店之一。
2021-12-21
  • 豬膶燒賣
  • 菠蘿叉燒酥
  • 蜜汁叉燒
2022-01-22 568 瀏覽
一個風和日麗的下午在這裏慶生,菜是預訂好的,按時候到來,檯已安排好,菜按次序而上,有條不紊。我們先來一些都點心。主菜是花膠杏汁白肺湯,濃濃的杏汁味,雪白的豬肺花膠,喝完已感覺很滋潤,再來一個茶薰雞,雞皮脆脆的,帶著茶薰味。接下來是家鄉炆鱔,熱辣辣的端上來,未吃已聞到香氣,單尾是玉簪虎蝦配上伊面,虎蝦勁大,爽口彈牙,配著伊面吃,很切合慶生主題,開心長壽。最後是壽包,果盤,甜品,完滿了,會再來,很超值👍
我們先來一些都點心。

最後是壽包,果盤,甜品,完滿了,
會再來,很超值👍
2022-01-21
  • 原鼎龍皇杏汁燉白肺
2021-12-31 494 瀏覽
不懂為何這裡評價這麼高,還有米芝蓮推薦。首先服務人員人手不夠,談不上服務可言,上菜又很慢,上來就是凍的。第二 菜品非常難吃 叉燒還不如街邊的茶餐廳 很大一塊 咬都咬不動 乳豬和燒鵝也非常一般 燒味拼盤300多塊完全比不上街邊幾十塊的;一份炒豆苗鹹到極點 黏黏糊糊;白肺湯很腥 什麼澳洲和牛卷又鹹又油膩 樣子非常恐怖 甜品叫了杏仁茶和核桃露 根本就是粉衝的 看不到一個用心的菜品 廚師應該感到羞恥 兩個湯+三個菜+兩人甜品 盛惠1500元 嘔血
除夕
2021-11-23 1002 瀏覽
酒店粵菜聽. 無論環境同服務都比較高一線. 今晚客人唔多. 服務比較到位. 一心就是來吃個片皮鴨. 但亦先叫了個前菜 "南非鮑魚" 給兩位長者嚐一下. 還算入味, 鮑魚略欠咬口.重頭戲. 片皮鴨 (二食)先講薄餅皮, 味道OK, 但略厚. 而且皮與皮中間沒布牛油紙隔開, 比較難分開. 我都弄得爛了好幾片. 片皮鴨....說實在的, 味道可以, 就是膻味比較重. 而且片皮的功夫不到位. 擺碟亦麻麻地.....第二食鴨肉碎炒+生菜包, 夠野味. 撈餅都非常好食. 生菜更是頂瓜瓜, 香甜脆口. 就是份量比較少. 食晒生菜包, 仲剩半碟鴨肉碎. 另外叫了小菜, 椒鹽鮮魷. 非常 disappointed. 炸皮不香不脆. 味道平平. 大排擋都比這個好十倍! 最後要了糯米飯. 生炒, 考功夫. 粒粒分明, 非常野味. 是日最欣賞菜式!

重頭戲. 片皮鴨 (二食)

另外叫了小菜, 椒鹽鮮魷.

最後要了糯米飯.
生炒, 考功夫. 粒粒分明, 非常野味. 是日最欣賞菜式!

2021-11-18
2021-11-07 1065 瀏覽
到酒店一遊,試下中菜廳。 小朋友想食烏冬,點了魚湯斑片烏冬,這是一個極驚喜之作,魚湯成奶白色,鮮味到不得了,廚師在湯中加了芫茜和西芹,減卻魚腥,魚湯鮮味,魚片厚而充滿膠質,烏冬彈牙,味道是十分棒。 炸蟹鉗同樣鮮味彈牙,炸得脆而不油腻,很好吃。 還點了些點心,鮮竹卷,金錢肚,味道也是好的。環境不太清楚,酒樓只提供C區和D區,由於打針人數不超過2/3,我們獲安排坐在門口卡位,無入內參觀。服務還是可以的,靠晒企係門口的哥哥了。
服務還是可以的,靠晒企係門口的哥哥了。