2011-01-14 15 瀏覽
以為糖百府剩係得綿綿冰出名,估唔到連西式甜品都有得食,凍冰冰本來唔唸住入去,但就俾佢個西式甜品menu吸引左,所以就試吓!我叫左一佢menu最大張相個,叫做strawberry pavlova with ice cream,個坊間少見既法式甜品,估唔到呢度有得食,因為想試清楚個pavlova, 所以特登拎走左球雪糕唔食住,剩係食個pavlova先,個pavlova一入口即溶,好似食緊另一個法式甜品macaroon緊,好正! 不過就咁食就真係甜左d,都係連埋雪糕一齊食會好d!下次有機會再試埋其他西式甜品!!
,但就俾佢個西式甜品menu吸引左
,所以就試吓!

下次有機會再試埋其他西式甜品!!
2011-01-12
2011-01-12 23 瀏覽
天寒地凍, 亞妹都話要去糖百府食雪花冰算啦!! 返正都係去渣甸街搭紅VAN返灣仔.好彩, 一入去就有枱客埋單 yeah !! 唔駛企係門口吹風 原本都打算食雪花冰, 點知發現有新嘢, 唔駛諗即刻叫我地至愛嘅心太軟同梳乎厘啦!! 講真, 起初都有D擔心會唔好食, 見到心太軟個賣相好OK, 入埋口.....嘩!! 正呀!! 比我想像中好味好多, 即刻同老闆講好掂喎!! 老闆得得戚戚話 "緊係啦!! 師傅曾經在Sheraton做喎!!" 梳乎厘一到, 二話不說即食.. 總算過得去, 唔錯!! 唔錯!!本來一心都係食心太軟同梳乎厘.點知,睇見隔離枱order火焰雪山同焦糖燉蛋, 好似好正即刻叫埋火焰雪山同焦糖燉蛋, 雖然我覺得個焦糖燉蛋太甜, 亞妹話ok 喎, 唔係好甜"姐", 吹脹!! 你食得甜緊係話唔甜啦!! 不過裡面D燉蛋真係超正! 超滑!! 我唯有唔食D焦糖啦!!! 原本想試埋草莓拿破崙, 蘋果批同TIRAMISU......不過實在太飽啦!! 留返下次先食 希望下次可以見到另一位靚仔老闆啦!! : 我同亞妹認為呢4款 , 正!! 值得推介
天寒地凍, 亞妹都話要去糖百府食雪花冰

算啦!! 返正都係去渣甸街搭紅VAN返灣仔.

好彩, 一入去就有枱客埋單 yeah
!! 唔駛企係門口吹風

法式梳乎厘
  • 焦糖燉蛋
  • 梳乎厘
2010-12-25 12 瀏覽
食飽飽啦! 但係無甜品又點算完美?所以我地剷左落糖百府繼續開餐~呢度真係幾時都咁多人,我地等左成半個鐘先有得入座 嗌左兩個雪花冰:雜果朱古力雪花冰香蕉雪花冰我比較鐘意前者,因為朱古力好濃KO之後,真係飽到上心口。傾下傾下,又搞到咁夜,係時候返歸lu...
食飽飽啦! 但係無甜品又點算完美?
所以我地剷左落糖百府繼續開餐~
呢度真係幾時都咁多人,我地等左成半個鐘先有得入座

嗌左兩個雪花冰:
香蕉雪花冰

我比較鐘意前者,因為朱古力好濃
KO之後,真係飽到上心口。
傾下傾下,又搞到咁夜,係時候返歸lu...
香蕉雪花冰
2010-12-23 2 瀏覽
本身很多時一家人都會去香港SOGO行街及買日本食物, 因為種類多. 每次到香港都會去糖百府食冰(尤其是CHOCOLATE 冰, 超好味) 可能自己很喜歡食CHOCOLATE. 上星期六, 如常去香港SOGO SHOPPING 及食冰, 發覺糖百府多了熱食供應, 其中有我最喜愛的心太軟, 梳乎厘, 窩夫等等.......當日, 我就ORDER 一客心太軟, 味道幾好---夠熱, 小朋友ORDE窩夫拌STRAWBERRY ICE-CREAM, 也不錯, 我先生ORDER 梳乎厘, 外形似馬拉糕, 味道幾好. 聽講還有很多新產品會推出, 喜歡食甜品的人要試吥啦............
2010-12-18
  • 格格窩夫
  • 梳乎厘
2010-12-19 8 瀏覽
因公司年初時由香港搬遷到九龍, 所以很久沒有到銅鑼灣了, 昨天因有朋友在銅鑼灣設婚宴, 所以才到此區, 飯後途經渣甸街看見糖百府門外有人輪侯, 初時我感到很奇怪, 昨晚天氣只得10幾度, 還有人會食冰嗎? 細看下原來糖百府現在不只賣~雪花冰~, 還有西式甜品, 而且仲係只有在酒店才會食到的西式甜品, 所以我和朋友一齊在這寒冷的天氣下在街上等了數分鐘後入座, 當時店員十分推介新出的西式甜品, 而且還有我的最愛~心太軟, 其餘朋友各要了一份不同口味的甜品, 食後我感覺我食的~心太軟~味道十分好, 不會太甜, 也不會太溜, 味道真的有酒店級水準, 聽店員說它們的西式甜品是來自香港5星級酒店西餐部甜品師父做, 怪不得有這麼水準, 但價錢只賣$45, 十分超值, 希望在此同喜歡食西式甜品既朋友分享
心太軟~正

2010-12-18
5 分鐘 (堂食)
心太軟~正
2010-10-11
前排見到人FACEBOOK有呢個,又聽佢講幾好味,所以決定黎試下。唔會好似人地講到甘多人,可能因為果個時間少人啲。去到只係得2-3個人。叫左個朱古力既,我覺得唔太值。只係覺得自己食緊1個朱古力雪糕。同埋太甜!應該唔會再去食。
前排見到人FACEBOOK有呢個,
又聽佢講幾好味,所以決定黎試下。

唔會好似人地講到甘多人,
可能因為果個時間少人啲。
去到只係得2-3個人。

叫左個朱古力既,我覺得唔太值。
只係覺得自己食緊1個朱古力雪糕。同埋太甜!

應該唔會再去食。
2010-09-25
$50 (其他)
  • 沒有
2010-10-02 15 瀏覽
岩岩游完水行到過黎見到佢…就緊要試下….不過等位等到訓著…多人到….新開果然唔同d…叫佐個朱古力雪花冰配咖啡焦糖漿加棉花糖,而我fd就叫佐個抹茶味加煉奶同朱古力樹皮,除佐愈食愈凍之外,就係愈食愈甜….不過都幾特別既…由其係夏天食最岩了
新開果然唔同d…

2010-09-04 5 瀏覽
每次去都係咁多人, 不過水準好似有d 下降….又貴又快溶…叫左香蕉味既雪花冰, 上面有焦糖汁, 配料有黑珍珠、白珍珠。香蕉味香濃甜度都算唔錯, 黑白珍珠有咬口。不過雪花冰好快溶, 要鬥快食, 冰涼解渴。
每次去都係咁多人, 不過水準好似有d 下降….又貴又快溶…

2010-09-03
2010-08-29 6 瀏覽
夏天必選 已set o既石榴冰~~~ 如果大家唔知點揀的話可以一試佢地set 好o既冰...........有唔同冰底o既味道, 而且又方便ma, 最怕d 懶諗野o既人, 我個friend就係啦~~ 不過我就最鍾意攪事, 所以要自己配搭~~~自由選o既牛奶冰~~~ 我要左牛奶冰底, 再配藍莓醬, 濃味d ma~~~ =) 再加埋粟米片, 脆卜卜, cool!!! 我個人就最鍾意配小丸子、愛玉凍同蒟蒻Q~~~ overall都只係$31, 抵食~~~不過唔知點解佢lee度有d weekday限量版...........有d味道要特定日子先有啊~~~ 冇得試添~~~大家要留意啊~p.s. lee度好迫呀, 首先已經要等位, 而且入到去基本上係背對背咁食..........所以... 真係一食完就急急要走啊~~~
夏天必選
不過我就最鍾意攪事, 所以要自己配搭~~~

2010-08-22
15 分鐘 (堂食)
$33 (宵夜)
2010-08-25 26 瀏覽
今次係我第一次寫食評 估唔到要比個劣評今日我成班朋友一齊去呢間糖百府食糖水因為之前聽過朋友講話呢度唔錯 知名度都幾高其實我認為一間好既糖水舖最基本既糖水(例如芝麻糊 合桃糊)一定唔可以用粉開不過好明顯食落去 芝麻糊係用粉開我再試左朋友一膽豆腐花 哇... 第一無豆味 最失敗係豆腐花係好''諧'' 完全唔滑 似食緊一件炸豆腐可能呢間糖水舖係轉做新式甜品 既然最Basic既糖水做到甘差 不如專注做新式甜品...... 我試左一粒名為''夏香''既糖不甩 質感同自己做並無分別 不過上面D配料就幾有創意不過$15唔粒 絕對唔抵食仲有雪花冰 同我屋企留下間糖水舖無異 仲要貴幾蚊普普通通食得落口 配料唔夠豐富 服務態度 : 我承認成班人有講有笑係大聲左少少...不過唔知點解個老闆娘成日Bare住我地 好唔滿意我地 我地入黎食糖水都只不過係想傾下計姐..... 唔洗甘嘛?
今次係我第一次寫食評 估唔到要比個劣評

不過好明顯食落去 芝麻糊係用粉開

不過$15唔粒 絕對唔抵食

2010-08-24
2010-08-23
個個來糖百府要食雪花冰,,我終於來左試! 星期日夜晚11pm去食....要等3張2人飛.....舖頭太細間喇! 番石榴冰 ($30): 夠晒甜, 口味清新帶點奶味, 最適合夏天口渴的時候食! 整水: 芒果醬: 配落番石榴冰個味非常好! 不過今次重手左醬太多好甜呀! 整色: 胚芽: 番石榴冰配芒果醬已經夠晒甜, 唔需要加太多野...雖然加胚芽冇乜味, 不過加左D o趙口, ok! 另加配料: 乳酸魔豆 (+$2): 俾得太少, 味道普通, 不推介食雪花冰好講有機組合架!今次來糖百府食雪花冰, 整體來講我覺得今次除左芒果醬太多, 俾醬浸晒變得太甜之外, 味道都配得唔錯, 仲有D o趙口添! 同埋D冰唔夠一塊塊 (應該係唔夠凍, 雪得唔夠硬), 賣相唔夠靚! 而且太細份, 冇平時食雪花冰太大份要同frd share果份喜悅!
個個來糖百府要食雪花冰,,我終於來左試!

食雪花冰好講有機組合架!

2010-08-22
5 分鐘 (堂食)
$16 (宵夜)
  • 芒果醬番石榴雪花冰
2010-07-28 6 瀏覽
向來到openrice都只是"齋睇", 今次第一次食寫評因為對糖百府真係好失望!入夏後在其他地方吃過數次"雪花冰", 到糖百府吃, 今年還是第一次 自選了 抹茶冰底 配抹茶醬 & 朱古力樹皮, 另加$2 要了愛玉 (只因為從未嘗過愛玉, 想試試)"雪花冰"一上桌, 樣子好像有點怪怪, 但又說不出來嘗第一口, 好粉, 口感怪怪的, 但沒有理會, 以為只是冰面這樣食到一半, 咦????! 點解仲係咁粉???!原來這碟所謂的"雪花冰" 只是一堆粉, 果然夠"雪花"!抹茶冰底除了粉外, 亦無甚味道可惜和友人已吃了一半, 都不好意思開口要求更換以為糖百府是"雪花冰"的龍頭大哥, 上年又一口氣連開多間分店, 質素必有保證現在差不多每一間糖水鋪也有售"雪花冰", 看來我都不用再臨糖百府了希望下次驅使我寫食評ge係間好到極ge餐廳
向來到openrice都只是"齋睇", 今次第一次食寫評
因為對糖百府真係好失望!

入夏後在其他地方吃過數次"雪花冰",
到糖百府吃, 今年還是第一次
"雪花冰"一上桌, 樣子好像有點怪怪, 但又說不出來
嘗第一口, 好粉, 口感怪怪的
, 但沒有理會, 以為只是冰面這樣
食到一半, 咦????! 點解仲係咁粉???!
原來這碟所謂的"雪花冰" 只是一堆粉, 果然夠"雪花"
!
抹茶冰底除了粉外, 亦無甚味道

可惜和友人已吃了一半, 都不好意思開口要求更換

希望下次驅使我寫食評ge係間好到極ge餐廳
完全不像吃開的"雪花冰" ! 冰不是一片片的!
2010-07-25
$15 (宵夜)
2010-07-19 2 瀏覽
自己1個人去食冰.雖然要同人地坐埋同1張枱.不過都好,唔洗等位XP.第1次去食冰.咩都吾識-_-;問下女服務員.有咩好食.佢話可以1試green tea or chocolate~因為比較多人食.甘我就試下GREENTEA啦但係,我就想試下新果個黑糖.甘問下店員味道會如何~接連問左好多問題.但店員都好有禮貌.一一解答而且果陣時仲要都幾多人等位下服務真係要比滿分^_^跟住就講講個冰啦黑糖本身唔太甜 +埋GREENTEA岩岩好+左d胚芽.整體感覺唔會話overall左.greentea本身就咁1個冰會太凍.食唔出greentea味.so我覺得值得1試有下次
自己1個人去食冰.
雖然要同人地坐埋同1張枱.
不過都好,唔洗等位XP.
第1次去食冰.咩都吾識-_-;
問下女服務員.有咩好食.
佢話可以1試green tea or chocolate~
因為比較多人食.
甘我就試下GREENTEA啦
但係,我就想試下新果個黑糖.
甘問下店員味道會如何~
接連問左好多問題.但店員都好有禮貌.
一一解答

而且果陣時仲要都幾多人等位下
服務真係要比滿分^_^
跟住就講講個冰啦
黑糖本身唔太甜 +埋GREENTEA岩岩好

+左d胚芽.整體感覺唔會話overall左.
so我覺得值得1試
有下次
最近版友們在糖百府留言,大多是評價其雪花冰夏日炎炎,雪花冰好自然成為食客首選試過好幾款雪花冰,我最愛還是朱古力冰朱古力味道適中,不會太甜但有適中的巧克力味道不似最新推介的西瓜冰,味道偏淡朱古力冰給予食客的感覺,也比較冰凍解渴而消暑的亦不似另一款新推出的柯華田冰,只給予一種熱飲的感覺,比較適合於冬季……要配搭朱古力冰,最好還是選擇一些味道偏淡的生果,例如蜜瓜粒,鮮甜得來又能帶出朱古力較濃的香與甜可可豆也是不錯的選擇,味道與朱古力冰比較相配有一次吃朱古力冰,選擇了杏仁片作配搭,口感是怪怪的既有否硬,杏仁淡而無味與朱古力似是格格不入的食朱古力冰,其配搭也是很重要的
最近版友們在糖百府留言,大多是評價其雪花冰
夏日炎炎,雪花冰好自然成為食客首選
試過好幾款雪花冰,我最愛還是朱古力冰
朱古力味道適中,不會太甜但有適中的巧克力味道
不似最新推介的西瓜冰,味道偏淡
朱古力冰給予食客的感覺,也比較冰凍解渴而消暑的

可可豆也是不錯的選擇,味道與朱古力冰比較相配
有一次吃朱古力冰,選擇了杏仁片作配搭,口感是怪怪的
既有否硬,杏仁淡而無味與朱古力似是格格不入的

食朱古力冰,其配搭也是很重要的
蜜瓜粒鮮甜得來又能帶出朱古力較濃的香與甜
杏仁片作配搭,口感是怪怪的
2010-06-16
$36 (宵夜)
大學放暑假, 帶住班SF親戚同fans嚟香港玩, 前日端午節,一早就出動去Sogo shopping, 可能早Causeway 行街人唔算多. 正! 兩點幾為食兵團一行六人去左CWB糖百府食雪花冰 (中學同學MayMay介紹話一定要試). 糖百府係渣甸街一分鐘到地鐵好易搵好方便. 正!點知距地咁大牌開三點, 我地等左一陣, 個女店長2:45就笑笑口開門比我地入去坐涼冷氣. Very Nice!我地點左牛奶, 朱古力, almond, 抹茶, coffee (因為第一次食, 所以全部都係點"秋香", 下次可以玩自選). Yeah!等左一陣, d秋香開始出啦. 我叫左朱古力, 分量十足, 好似坐山.食第一啖... 嘩! Marvellous, 超正. 我最鍾意系放入口又綿又滑的感覺, 而且朱古力超濃, 加上有香蕉同台灣配料. 掂! 個靚靚waitress鍾話如果醬汁唔夠, 可以免費幫我地加. 我d朋友統統大讚特讚, 話返美國前要再嚟. 小妹都算威返次. 醒!小插曲: 三點幾有個身材都幾fit著短褲的後生仔入嚟 (仲幾靚仔添), 同d樓面打完招呼就直入廚房. 我心諗而家d後生好大支嘢, 返工

小插曲: 三點幾有個身材都幾fit著短褲的後生仔入嚟 (仲幾靚仔添), 同d樓面打完招呼就直入廚房. 我心諗而家d後生好大支嘢, 返工遲大到. 過左一陣個後生仔出返嚟, 去左隔離張枱招呼鬼佬客人, 仲請客人食糖不甩 (d英文仲流利過我). 後嚟派咭片先知距係老細,後生可為. 叻!
朱古力秋香
2010-06-16