2023-05-20 74 瀏覽
🧅紅蔥頭 💥炸炸鐵板套餐🧅Friday Night 想補充下鐵質,所以食肉吧🦁treat day! 👉🏻鐵板肉眼扒套餐跟餐有甘荀忌廉湯同蒜蓉餐包,太餓已落肚😂肉眼扒 叫左5成熟,配燒汁,肉都唔錯同出面steakhouse 差不多有d 位肥膏多d, 但整體肉質不錯,幾淋👍🏻👉🏻心太軟就咁吉落去好似唔係好多流心出黎,可能係我影相影太耐,食落口味道口感不錯不太甜👍🏻埋單先見到全單有個7折discount, 完全冇留意有優惠,所以依餐好抵食🫶🏻
🧅紅蔥頭 💥炸炸鐵板套餐🧅

👉🏻鐵板肉眼扒套餐
跟餐有甘荀忌廉湯同蒜蓉餐包,太餓已落肚😂

👉🏻心太軟

去西九龍中心行完街,如果想舒服地坐低食下嘢,可以去試下紅蔥頭嘅二人晚市套餐,都幾抵食!餐廳有幾款二人套餐,而我哋就揀咗$299嘅set,有餐湯多士、小食、兩個主菜、兩客雪糕同埋兩杯飲品。🍴法式香草牛油焗田螺平時比較少食田螺,所以叫嚟試下。有4、5粒田螺,口感比較軟身,唔會有怪味,薯蓉正常發揮。🍴鐵板肉眼扒肉眼扒都算厚身,肉質腍唔會過熟,有部分有筋但可以接受,配埋洋蔥汁都唔錯。配菜露筍好鮮嫩,薯條都ok!🍴意大利魷魚墨汁意粉魷魚係比較幼身嘅,如果粗身啲口感會較好。墨汁意粉係乾身款式,個人比較鍾意多少少汁嘅😂 意粉軟硬度適中,味道都唔錯。🍴意式炸烏賊 $48另外加咗呢個小食,炸得幾脆同香口,魷魚圈比較幼身,配檸檬沙律汁一齊食,唔會覺得膩。🍹橙色派對 & 檸檬草麥茶特飲加$16 & $18,橙色派對即係芒果橙汁,幾fresh清爽!檸檬草麥茶嘅味道好特別,都幾好飲!🍨朱古力、曲奇雪糕推介朱古力雪糕,朱古力味幾濃又唔會太甜!曲奇味就正正常常啦。總括而言,呢度嘅二人套餐都幾抵食,有扒有意粉有小食,舒服坐低食個set dinner,係一個唔錯嘅選擇!

🍴法式香草牛油焗田螺

🍴鐵板肉眼扒

🍴意大利魷魚墨汁意粉

🍴意式炸烏賊 $48

🍹橙色派對 & 檸檬草麥茶

🍨朱古力、曲奇雪糕

• 鐵板肉眼扒
Intro: 相信唔少讀理大嘅學生都會食過紅蔥頭,除左有學生優惠之外,仲有西餐可以食,味道都可接受,而呢一日喺西九龍中心見到紅蔥頭,就想懷念一下理大嘅生活~___________________🍽 芝士焗蜜桃去骨雞腿配蛋炒飯💰 57(送熱飲,午市不用加一)✍🏻 炒飯係炒底,乾嘅程度岩岩好,炒得幾香,仲有唔少蛋碎;✍🏻 雞腿肉滑得黎好厚,配埋芝士有拉絲嘅效果;✍🏻 蜜桃粒就放左喺焗飯旁一齊焗,仲以為呢個係蜜桃汁/將蜜桃一齊焗;✍🏻 蜜桃粒都幾清甜,但配埋呢個焗飯就格格不入。___________________🏠 紅蔥頭📍 深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖⭐️ 7.75/10___________________
Intro:
🍽 芝士焗蜜桃去骨雞腿配蛋炒飯
💰 57(送熱飲,午市不用加一)
✍🏻 炒飯係炒底,乾嘅程度岩岩好,炒得幾香,仲有唔少蛋碎;
✍🏻 雞腿肉滑得黎好厚,配埋芝士有拉絲嘅效果;
✍🏻 蜜桃粒都幾清甜,但配埋呢個焗飯就格格不入。
🏠 紅蔥頭
📍 深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖
⭐️ 7.75/10
2023-05-12 63 瀏覽
餐廳環境闊落,如果想同朋友坐耐d傾下計都好適合,今日同朋友叫左二人餐再加小食,分量都好足,價錢親民,都好抵食。羅宋湯配牛油法包本身自己麻麻地羅宋湯,但餐湯足料而且入味,配上烘熱的蒜蓉法包,正~法式香草牛油焗田螺田螺充滿牛油香味,配搭薯蓉味道不錯。深海帶子拼醬燒汁牛柳 叫左七成熟,牛柳口感剛剛好,醬燒汁咸甜適中,與牛柳幾夾。帶子都好大粒,食落好香,值得一讚👍卡邦尼烟肉扁意粉意粉不會太林,意粉汁食落蛋味濃郁。自家製心太軟原本跟餐係兩客雪糕球,我地加點了一個心太軟。心太軟外脆内軟,朱古力味十分香濃而且不太甜,作爲飯後甜品十分適合。唐揚脆脆鷄翼鷄翼十分香脆而且沒有雪味,點埋醬食十分開胃。

羅宋湯配牛油法包

法式香草牛油焗田螺
田螺充滿牛油香味,配搭薯蓉味道不錯。

深海帶子拼醬燒汁牛柳

卡邦尼烟肉扁意粉
意粉不會太林,意粉汁食落蛋味濃郁。

自家製心太軟

唐揚脆脆鷄翼
鷄翼十分香脆而且沒有雪味,點埋醬食十分開胃。
  • 深海帶子拼醬燒汁牛柳
  • 法式香草牛油焗田螺
  • 自家製心太軟
  • 唐揚脆脆鷄翼
諗番中學時代,經常都會同朋友過嚟西九龍中心行街食飯,不過宜家好多餐廳已經面目全非,其中一間餐廳紅葱頭依然屹立不倒,皆因食物性價比高,而且質素相當唔錯。 餐廳懷舊嘅紅磚牆裝修,座位都好寬闊,坐得都幾舒服。 呢度嘅二人餐相當抵食🤑,二百零蚊就已經有齊餐湯連法包、小食、主食、飯或意粉、甜品、餐飲。今次揀咗個$299嘅二人餐。 餐湯方面係羅宋湯,個湯好足料,酸辣度恰到好處,加埋蒜蓉包一齊食絕配。 小食法式香草牛油焗田螺,一上檯已經見到冒煙,聞到香噴噴,薯蓉好香牛油味,一啖薯蓉,一啖田螺真係perfect。 主食蜂蜜味bbq燒豬仔骨燒得好香,肉質好稔,表面唔會太乾,茄汁味濃厚突出。 意大利魷魚墨汁意粉🦑:黑色嘅墨汁意粉既神秘又華麗,檻欖油味好香,魷魚新鮮彈牙,不過食完記得抹咀,如果唔係就嚇親人🙈🙈 飯後仲有雪糕做甜品🍨,可以揀朱古力味、曲奇味或者雲呢拿味。如果加$19仲可以轉心太軟。 跟餐有餐飲,加$16又可以升級特飲🍹。 另外,我哋散叫多咗個小食意式炸烏賊,入口燙口酥化,加埋蛋黃醬食超正呀! $200零蚊個餐,真係認真抵食呀👍。

餐廳懷舊嘅紅磚牆裝修,座位都好寬闊,坐得都幾舒服。

跟餐有餐飲,加$16又可以升級特飲🍹。

$200零蚊個餐,真係認真抵食呀👍。
2023-05-02
2023-04-27 579 瀏覽
這次我來到了深水埗的紅蔥頭餐廳,深水埗除了是平民天堂,有時也會找到美食。玩完一輪,到這間西餐廳找吃的,發現食物水準還不錯。首先,我點了鐵板薄西冷拼雞扒和意大利卡邦尼煙肉長通粉。當這兩道菜放在我的面前時,我就已經知道自己做出了正確的選擇。西冷牛排的口感嫩滑,而雞肉則是十分入味。這兩種肉的組合非常完美,西冷配薯條,薯條脆卜卜!讓我感到舌尖上的享受。接下來是卡邦尼煙肉長通粉,這道意大利麵的味道非常濃郁,煙肉的鹹香味道讓我一口接一口。這道菜的份量也十分足夠,感到飽足又滿足。套餐還包括奶茶、咖啡和餐湯。總的來說,紅蔥頭餐廳是一家值得推薦的餐廳。如果你上咗去深水埗找到質素不錯的西餐廳,可以試試這間紅蔥頭。紅蔥頭 (深水埗)深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖#foodie #foodporn #foodgasm #delicious #yum #instafood #foodstagram #foodphotography #foodlover #foodblogger #foodpics #foodpic #foodblog #foodiegram #foodgram #foodcoma

套餐還包括奶茶、咖啡和餐湯。

紅蔥頭 (深水埗)
深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖

#foodie #foodporn #foodgasm #delicious #yum #instafood #foodstagram #foodphotography #foodlover #foodblogger #foodpics #foodpic #foodblog #foodiegram #foodgram #foodcoma #foodislife #foodshare #foodlove #foodaddict #foodspotting #foodbeast #fooddiary #foodiesofinstagram #foodielife #foodgrammer #foodheaven #foodaholic
2023-04-26
2023-04-23 89 瀏覽
餐廳環境舒服,好岩三五之己相聚,我地一入到餐廳就有好nice嘅員工招呼我哋,好快就落完單。今次我地叫左二人餐,見選擇好多,價錢好親民。歐陸式濃湯配牛油法包,法包烘得好香脆😋, 仲有香濃的牛油味,味道都唔錯。餐湯味道好濃郁,幾開胃。前菜:芝士白汁焗青口(四隻),薯蓉白汁焗青口,配蒜蓉和芝士特別香!青口幾新鮮,肉質口感實,完全唔似急凍。鐵板肉眼扒:因為鐵板上,叫左七成熟,都擔心來到會變左全熟。沒有想到有驚喜,廚師把握的时間岩岩好,唔會老,牛扒外焦香內嫩滑,入口滿滿肉汁,唔錯。露筍野菌意大利飯:口感煙煙韌韌,配上忌廉汁好好食。食物價錢貼地, 份量多,今次因為太飽所以沒有食這裏的甜品, 下次有機會都可以一試。
  • 鐵板肉眼扒
  • 露筍野菌意大利飯
2023-04-21 65 瀏覽
今日來到深水埗西九龍中心,見到紅蔥頭的二人餐都好吸引,選擇頗豐富。唐揚脆脆雞翼$42雞翼炸到真的好香脆,顏色金金黃黃,醃得入味,外帶點脆內裡肉質嫩滑且多汁~~二人套餐 歐陸式濃湯兩客+牛油法包、芝士白汁焗青口、鐵板肉眼扒、香草忌廉龍利柳飯、精選雪糕球兩客、咖啡或茶$299歐陸式濃湯兩客,濃湯是羅宋湯,裏面有椰菜、洋蔥、牛肉……,等等,加少少胡椒粉,香香辣辣,湯底很濃郁。跟配的牛油法包不是很大件,沾著羅宋湯好香甜。芝士白汁焗青口4隻,都頗大隻,面上有被經焗後燒到的焦黃,好吸引,芝士及白汁令青口味道提升,亦很香,是很有特色的西式味道!碟中間跟配有很香的薯蓉。鐵板肉眼扒,鐵板肉眼扒厚切,要了七成熟,肉眼扒入口軟腍不鞋,牛味頗濃。跟配薯蓉、粟米粒及少少蘆筍、蕃茄,當中感意外驚喜的是兩粒帶子,頗大粒新鮮,且煎得香口鮮甜!香草忌廉龍利柳飯,龍利柳有2件,口感很嫩滑,煎得較香!套餐還有今日精選雪球2客及飲品。

唐揚脆脆雞翼$42

跟配的牛油法包不是很大件,沾著羅宋湯好香甜。

碟中間跟配有很香的薯蓉。

香草忌廉龍利柳飯,龍利柳有2件,口感很嫩滑,煎得較香!

套餐還有今日精選雪球2客及飲品。

抵食高質二人餐👩🏻‍🤝‍👨🏼可愛熊仔伴食👨‍🍳紅蔥頭🧅(深水埗)今次嚟咗深水埗既西九龍中心搵野食,深水埗野食出名又平又大碟!今次同朋友一齊嚟到可愛既熊公仔餐廳,重拾童心🥰一入到門口已經有好大隻熊仔啦🐻餐廳有多個打卡位,記得影多幾張相☺️座位好舒適,夠曬寛敞,家庭聚會嚟都啱曬😆🌹我地當日叫咗一個299二人套餐,套餐包括餐湯、餐包、前菜、兩道主菜、甜品及飲品🤗性價比超高😍✨二人歐陸式濃湯餐湯係羅宋湯🍅蔬菜好足料,好香濃嘅蕃茄牛肉味,帶少少微辣🍲✨牛油蒜蓉法包蒜蓉包好香蒜蓉味,配上法包烤得香脆可口,超鬆化😆✨法式香草牛油焗田螺必點前菜‼️幼滑香濃既蒜蓉配上爽滑彈牙既田螺😍滋味無窮,醬汁好入味,田螺好大粒🤩估唔到咁高質既菜式哩度有齊曬🥰✨鐵板肉眼扒🥩肉眼扒好厚,燒得好香,外皮脆脆的,我地叫咗五成熟,肉質粉嫩,唔乾柴,配上蒜蓉醬,味道濃郁,好惹味🤩跟餐仲有薯條😍份量好足,大家一定要試吓🤗✨香草忌廉龍利飯好濃稠嘅忌廉汁,奶味香濃,龍利柳煎得好香脆,魚肉好嫩滑,保持住肉汁😋✨自家製心太軟 +$19🍮呢度嘅心太軟好出名,差唔多個個入嚟嘅客人都會選擇,惠顧套餐加$19就可以轉心太軟😍心太軟製作時間約15分鐘
抵食高質二人餐👩🏻‍🤝‍👨🏼可愛熊仔伴食
👨‍🍳紅蔥頭🧅(深水埗)

✨二人歐陸式濃湯
餐湯係羅宋湯🍅蔬菜好足料,好香濃嘅蕃茄牛肉味,帶少少微辣🍲

✨牛油蒜蓉法包
蒜蓉包好香蒜蓉味,配上法包烤得香脆可口,超鬆化😆

✨法式香草牛油焗田螺

✨鐵板肉眼扒
香草忌廉龍利飯

✨香草忌廉龍利飯
心太軟

✨自家製心太軟 +$19
🍮呢度嘅心太軟好出名,差唔多個個入嚟嘅客人都會選擇,惠顧套餐加$19就可以轉心太軟😍心太軟製作時間約15分鐘,外脆內軟,一切下去,朱古力醬瞬間爆發出來‼️仲有忌廉同埋芒果作伴🤩大家記得要趁熱食啊😋

✨雪糕
套餐會送兩球雪糕,我哋另一球雪糕就轉咗做心太軟,剩低一球雪糕,我哋選擇咗曲奇味🥰曲奇好香濃,雪糕好軟滑😋上面仲有星星糖同彩色朱古力碎點綴

跟餐會送兩杯飲品,我地兩杯都轉咗特飲🤗🥰兩杯特飲都好大杯🤭

✨草子莓莓🍓(士多啤梨橙汁)+$16
士多啤梨同橙汁好夾,士多啤梨酸酸甜甜,配上橙汁令口感更加清新🌴士多啤梨🍓好香濃,顏色好夢幻☺️

✨橙色派對🍊(芒果橙汁)+$16
芒果橙汁嘅配搭一直都好夾,味道充滿夏日色彩🌻口感好清新,酸酸甜甜,芒果🥭同橙汁味好濃郁🍊超解油膩😆

🏠紅蔥頭
深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖
2023-04-12
香草忌廉龍利飯
心太軟
2023-04-13 76 瀏覽
今日放工陪個朋友落深水埗買嘢,順便一齊食晚飯~見到呢間西餐裝修好似幾有氣氛,價錢又合理,就入去試吓~👅焗蜜桃汁去骨雞腿飯平時食開焗豬,今次見到有雞肉就試吓👍雞腿肉果然冇得輸,肉質勁Juicy😙仲要去左骨超方便😆👅鐵板牛柳拼吉列魚柳鐵板上好香好有feel😍個人嚟講食牛最鍾意食牛柳部位,因為肉質最嫩滑,而且脂肪又冇肉眼咁多🙌🏻果然冇令我失望!裡面依然呈現粉紅色👏🏻黑椒汁同牛好夾😁魚柳香脆唔油膩~👅心太軟呢個係跟餐加$29就有👍溫度微暖,但切開唔算好流心,食落唔會太膩~#深水埗 #深水埗美食 #紅蔥頭 #cafemed #抵食西餐
今日放工陪個朋友落深水埗買嘢,順便一齊食晚飯~
見到呢間西餐裝修好似幾有氣氛,價錢又合理,就入去試吓~

👅焗蜜桃汁去骨雞腿飯

平時食開焗豬,今次見到有雞肉就試吓👍

雞腿肉果然冇得輸,肉質勁Juicy😙
仲要去左骨超方便😆

👅鐵板牛柳拼吉列魚柳

鐵板上好香好有feel😍

果然冇令我失望!裡面依然呈現粉紅色👏🏻
黑椒汁同牛好夾😁
魚柳香脆唔油膩~

👅心太軟

呢個係跟餐加$29就有👍

溫度微暖,但切開唔算好流心,食落唔會太膩~

2023-04-13
2023-04-05 97 瀏覽
西九龍好多性價比高嘅餐廳,6樓呢間紅蔥頭都一樣,午餐餐牌好多選擇,有扒餐、各式西式飯同意大利粉,全部食物味精唔重,食完一啲都唔口渴!每個套餐都有餐湯同蒜蓉包,蒜蓉包外皮好料,個湯好足料!芝士忌廉菠菜焗龍里利柳飯飯上面鋪咗好多芝士,個汁好creamy,好食!兩塊龍利柳好大塊,個飯底都炒得唔錯👍🏼雞扒配薯菜個雞扒一啲都都唔乾,無雪味,喺街食雞扒最怕有雪味,外皮煎到少少脆,好食!牛扒配薯菜牛扒夠淋,個黑椒汁幾好,全部薯條俾我哋清晒😝平日嘅午餐時間餐廳都滿晒,果然抵食又好食😋

每個套餐都有餐湯同蒜蓉包,蒜蓉包外皮好料,個湯好足料!

芝士忌廉菠菜焗龍里利柳飯

雞扒配薯菜

牛扒配薯菜
牛扒夠淋,個黑椒汁幾好,全部薯條俾我哋清晒😝

平日嘅午餐時間餐廳都滿晒,果然抵食又好食😋
紅蔥頭 (深水埗)Set for 2 二人套餐 $299歐陸式濃湯兩客+牛油法包🫕🥖羅宋湯酸酸甜甜好開胃😝而且味道濃郁好足料,而蒜蓉法包就又硬又脆,適合浸落湯到食🤩法式香草牛油焗田螺😆呢個前菜超好食!田螺口感正,而且脫埋殼,方便我地食🤤香草味偏重,田螺底下仲有芝士薯蓉,香滑有口感😋唔錯🥰深海帶子拼醬燒汁牛柳🥩+$10叫左5成熟,肉質好淋好鬆軟,牛肉吸收左燒汁嘅精華而變得好入味🥰帶子質感煙靭,底下薯蓉份量好多,整體味道好唔錯,推薦!蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉🍜吞拿魚份量都幾多🤩蕃茄味超濃郁,令人食慾大增😝表面仲有少量沙律菜,多重口感😋心太軟$19🍫味道唔會太甜,會食到少少濃郁朱古力嘅苦🥰仲可以配埋Cream一齊食😝凍熱情玫瑰 +$16🍹呢杯係玫瑰花茶熱情果特飲🤩叫左少甜少冰,嚟到甜度剛好,熱情果味比玫瑰更加出😝飲落會有淡淡玫瑰香,有多層次嘅味道🤤鮮橙汁🍊地址:深水埗欽州街37號西九龍中心6樓601C號舖整體評分:5/5味道:4/5環境:4/5抵食:5/5
紅蔥頭 (深水埗)

Set for 2 二人套餐 $299

歐陸式濃湯兩客+牛油法包🫕🥖
羅宋湯酸酸甜甜好開胃😝而且味道濃郁好足料,而蒜蓉
法包就又硬又脆,適合浸落湯到食🤩

法式香草牛油焗田螺😆

味道:4/5
環境:4/5
抵食:5/5
2023-04-01 73 瀏覽
星期六約咗朋友去買嘢,然後嚟到附近食下午茶。呢間西餐廳裝修懷舊,價錢十分親民,而且座位都好闊落舒適。 鐵板一口牛🐂醬汁淋喺鐵板上面「炸炸聲」,蒸發咗之後焦香甜味突出。中間嘅薯蓉落咗少少炸蒜喺面,味道即刻變得豐富👍🏻 烤美國安格斯漢堡伴炸薯條🍔牛肉漢堡扒勁厚身!而且juicy唔乾;薯條外脆內軟,薯仔味濃。 咸酥流心芝士吐司🍞邪惡之選!厚多士面層嘅焗芝士香脆,中間嘅流心芝士熱辣辣有拉絲效果,不得了🤤

鐵板一口牛🐂

鐵板一口牛
烤美國安格斯漢堡伴炸薯條
咸酥流心芝士吐司
2023-02-24 201 瀏覽
黑松露蟹籽帶子黃金意大利飯 $108有3粒大大粒帶子,飯粒咬落幾有口感,另外再混入少量粟米,令口感更豐富,食多幾啖都唔會好易膩。+左$28 有羅宋湯蒜茸包,羅宋湯酸酸甜甜,幾開胃,蒜蓉包焗到脆卜卜,唔錯~鐵板肉眼扒 $155一入到餐廳,已經聞到好香的鐵板扒味,糾結緊叫肉眼定西冷好,最後決定叫左肉眼,果然無嗌錯,肉眼size 都幾大塊幾厚身,order 左7成熟,切開有少少血紅色,剛剛好,口感軟腍,另外,幾欣賞啲薯條唔會變淋哂,仲keep到好脆

黑松露蟹籽帶子黃金意大利
黑松露蟹籽帶子黃金意大利飯 $108
有3粒大大粒帶子,飯粒咬落幾有口感,

鐵板肉眼扒 $155
2023-02-23
黑松露蟹籽帶子黃金意大利
  • 黑松露深海帶子黃金意大利飯
2023-02-18 116 瀏覽
行開西九龍中心嘅蘋果商場,順便喺嗰度食埋夜晚~見佢有幾個二人餐選擇,就叫咗其中一個可以揀兩個主食、有湯、飲品仲有甜品😜😜本身甜品係雪糕,不過我加咗錢換咗佢哋嘅自家製心太軟❤️•牛扒餐,因為鐵板嘅關係所以熱辣辣,又有薯條食~呢個價錢嚟講真係唔錯~另外仲叫咗卡邦尼意粉,啲汁都幾多,好入味🤓🤓🤓••但係我最鍾意食嘅,就係呢度嘅心太軟,超好味☺️☺️☺️成功識得流心,再加埋熱辣辣香濃嘅朱古力🍫

牛扒餐,因為鐵板嘅關係所以熱辣辣,又有薯條食~