餐廳: 紅雞冰廳
資訊:

2021-05-20 1217 瀏覽
係九龍城嗰頭做完body check就喺附近食lunch,因為今朝要空肚驗血糖,太肚餓就拿拿林求其入左間茶記,估唔到咁有驚喜👏我同男友叫左個招牌咖哩牛肋條,是日午餐既糖醋菠蘿豬扒飯,紅豆冰,同埋一杯凍檸水~1. 招牌咖哩牛肋條 $65超級大份!除左白飯仲配左半塊薄餅,一定夠飽~薄餅酥脆有層次,幾好食😋咖哩香濃帶少少椰香味,平衡得好好,唔會其中一樣味蓋過另一樣,送飯同送薄餅都一流!😋牛肋條份量好豪爽,每舊都超級淋兼入味,超好食!🤤薯仔都好淋,由於個咖哩太香,我平時唔係特別中意薯仔都覺得佢既薯仔好好食😂😂我對於白飯都有D要求,呢度既飯分明得黎有咬口,來貨應該唔錯👍2. 糖醋菠蘿豬扒飯 $58份量同樣都係好多😂 醬汁偏甜同偏稠,豬扒肉質略嫌硬左少少,不過天氣咁熱食呢D酸甜野岩晒🥵3. 跟餐例湯 紅蘿蔔粟米湯,幾清甜,飲落唔覺味精👍4. 紅豆冰 (+$7)奶味幾重,超多紅豆!紅豆淋淋地幾有咬口,唔會太甜,唔錯👏5. 凍檸水 (+$3)檸檬份量都算多,大熱天時開胃解渴一流~咖哩真心出色👏👏 有機會試埋海南雞😁

1. 招牌咖哩牛肋條 $65
咖哩牛肋條
超級大份!除左白飯仲配左半塊薄餅,一定夠飽~
薄餅酥脆有層次,幾好食😋
咖喱牛肋條
牛肋條份量好豪爽,每舊都超級淋兼入味,超好食!🤤

2. 糖醋菠蘿豬扒飯 $58
糖醋菠蘿豬扒

糖醋豬扒

3. 跟餐例湯
紅蘿蔔粟米湯,幾清甜,飲落唔覺味精👍

4. 紅豆冰 (+$7)
紅豆冰
奶味幾重,超多紅豆!紅豆淋淋地幾有咬口,唔會太甜,唔錯👏

5. 凍檸水 (+$3)
凍檸水
檸檬份量都算多,大熱天時開胃解渴一流~

咖哩真心出色👏👏 有機會試埋海南雞😁
2021-05-20
咖喱牛肋條
紅豆冰
  • 例湯
  • 招牌咖哩牛肋條
2021-05-19 264 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Kowloon City 呢間比起一般茶餐廳新潮同整潔,主打海南雞飯,可惜6pm去已經賣哂😔原來晚市做緊外賣第二份半價優惠,唔怪得咁好賣啦!✨自家製雙層芝士漢堡牛肉飯🐮配炸蝦🦐 意粉$68🧀芝士漢堡好厚,係真材實料用上🐮真牛肉😍炸蝦脆卜卜🍤意粉好彈牙,有輕輕炒過🍝個蒜蓉汁如果無咁咸會更好。✨香煎厚切招牌豬扒配日本溫泉蛋飯$68🐷塊豬扒超大塊又煎得好香,肉質幾嫩😍揀左咖哩汁,係港式咖哩,幾香濃味又唔會過咸,同溫泉蛋🥚撈飯好好食🥰✨紅豆冰🍹 +$7好重奶味,但偏甜,適合嗜甜人士💁🏻‍♀️📍紅雞冰廳 (九龍城)九龍城侯王道2B號地鋪
👧🏻Wodafoodie in Kowloon City

✨自家製雙層芝士漢堡牛肉飯🐮配炸蝦🦐 意粉$68

🧀芝士漢堡好厚,係真材實料用上🐮真牛肉😍炸蝦脆卜卜🍤
意粉好彈牙,有輕輕炒過🍝個蒜蓉汁如果無咁咸會更好。

✨香煎厚切招牌豬扒配日本溫泉蛋飯$68

✨紅豆冰🍹 +$7
好重奶味,但偏甜,適合嗜甜人士💁🏻‍♀️

📍紅雞冰廳 (九龍城)
九龍城侯王道2B號地鋪
  • 香煎厚切招牌豬扒飯配日本溫泉蛋
  • 自家製雙層芝士漢堡牛肉飯配炸蝦
2021-05-10 252 瀏覽
九龍城有好多美食但多數唔平,而且大多是泰國餐廳,今日行過候王道見到間紅雞餐廳,見佢餐牌簡簡單單得幾樣野但又啱我口味,於是就入去試一試。紅雞什扒飯配黑椒汁:什扒有豬扒、雞扒、煙肉同蛋,雞扒肉滑有少少雞油香,豬扒係厚砌食落口感非常好而且醃得好入味,師父煎得有少少脆邊真係非常好食,煎蛋有少少流心加起黑椒汁撈勻白飯食冇得輸。經典傳統港式焗豬扒飯:新鮮番茄加上焗到一絲絲既芝士容係豬扒同炒飯上有香又鮮甜,厚砌豬扒真係好食到不得了。
,煎蛋有少少流心加起黑椒汁撈勻白飯食冇得輸。
2021-05-07 203 瀏覽
今日去位於九龍城的綠在區區放低可回收物品。順便附近覓食...突然記得朋友之前提過有間冰廳叫「紅雞」於是就決定去試吓...「紅雞冰廳」位於侯王道街頭(近太子道那邊)。卡位多,店舖環境衞生!海南雞飯,雞件嫩滑,而且不太肥,油飯乾身不膩!例湯有驚喜,足料沒味精且清甜!黑椒汁什扒配意粉,有一大塊雞扒和豬扒,煙肉,香腸和煎荷包蛋...雞扒厚切多汁,豬扒煎得外脆肉嫩,黑椒汁帶少少辣夠惹味!意粉是幼身且軟硬適中爽口!熱奶茶,茶香夠滑!

熱奶茶,茶香夠滑!

• 紅雞水晶海南雞油飯
2021-05-04 165 瀏覽
今次要介紹是九龍城新開的冰室,這間過年之前才開的冰室,以特色食物為主。座位不多,但是坐得舒服。海南雞飯$78 ,包例湯、油飯,紅豆冰另加$7。海南雞飯,雞肉鮮嫩可口,沒有半點骨,還有黃油在雞皮上流出,非常容易可口。醬汁有三款,黑醬油、薑蓉和泰式辣汁。油飯鬆軟可口,如果味道再濃一些更佳。紅豆冰內的紅豆份量十足,甜度適中。濃湯豬扒米$58,配西煎雙蛋、多士,凍鴛鴦另加$3。濃湯豬扒米,豬扒厚度適中,軟硬適中,配上美味可口的濃湯,就更加美味。西煎雙蛋、多士,雙蛋蛋味香濃,多士香脆可口。凍鴛鴦茶味和咖啡味道均衡,甜度適中。

海南雞飯$78 ,包例湯、油飯,紅豆冰另加$7。

油飯鬆軟可口,如果味道再濃一些更佳。

紅豆冰內的紅豆份量十足,甜度適中。

濃湯豬扒米$58,配西煎雙蛋、多士,凍鴛鴦另加$3。

西煎雙蛋、多士,雙蛋蛋味香濃,多士香脆可口。

凍鴛鴦茶味和咖啡味道均衡,甜度適中。
2021-04-27 135 瀏覽
好耐都無同媽媽行街,今日收早就約左媽媽去九龍城搵食,比我地發現呢間餐廳,價錢唔算太貴,就黎試下啦。首先我同媽都叫左自家製雙層芝士漢堡牛肉配炸蝦意粉。媽媽就選左蒜蓉汁。份量十足,有成兩大塊漢堡牛肉,有層芝士一齊食十分滿足。蒜蓉汁味道都唔錯。我就選左黑椒汁,都唔算好辣,適合唔食得辣既朋友仔。我個人喜愛就係炸蝦,非常脆口,味道都唔錯。最後我同媽咪都叫左每人一杯冰凍紅豆冰,唔算好甜,非常清涼。媽咪都話好飲,紅豆都算多。非常好飲。

2021-04-26 149 瀏覽
九龍城出名除咗係泰國嘢同埋打邊爐之外亦都係唔少傳統舊式茶餐廳麵包舖集中嘅地方九龍城區嘅食肆亦都可以話係質素有保證 今日去九龍城去附近買麵包順便食個晏晝於是就揀左間茶餐廳試吓地道的既食物跟住就叫咗個 經典傳統港式焗豬扒飯🐖$68價錢相對於其他茶餐廳係貴咗少少 可能因為地段關係 店內嘅裝修都幾傳統 平日晏晝時段去都見人龍不斷 豬扒飯嚟到布滿左芝士 豬扒都有一大塊 食落去都幾驚喜 因為之前睇過YouTube介紹有間西營盤第一既焗豬扒飯 同今次食嘅豬扒飯相比 覺得呢間餐廳嘅焗豬扒飯更勝一籌 豬扒兩邊都係脆脆地 飯亦都係炒飯底 最緊要嘅係用料十足 食落去好明顯加咗唔少番茄🍅 唔同其他餐廳用番茄醬蕃茄膏代替 所以焗豬扒飯亦都有好濃烈嘅蕃茄味道 同一時間因為蕃茄用料比較多 有啲朋友就可能會覺得個飯比較酸個人就覺得味道啱啱好 炒飯底亦都做得好好唔會係其他餐廳咁淨係一兜白飯 總括來講呢個焗豬扒飯評分都幾高 值得一試凍奶茶☕️去親傳統茶餐廳一定要試吓佢哋嘅奶茶先知夠唔夠地道 咁落去真係傳統茶餐廳港式奶茶嘅味道 唔會比個甜味覆蓋 而家都好少新式嘅冰室做到呢浸味道 難得傳統茶餐廳搵到一定要好好保留!☺️

跟住就叫咗個
經典傳統港式焗豬扒飯🐖$68

總括來講呢個焗豬扒飯評分都幾高 值得一試

凍奶茶☕️

去親傳統茶餐廳一定要試吓佢哋嘅奶茶
2021-04-21 247 瀏覽
今次在茶餐廳吃全日早餐All Day Breakfast,要是我人生第一次。紅雞早餐,全日供應,即叫即做,當然要等一下。All Day Breakfast 有自家製牛肉漢堡扒,肉質上乘,豬肉腸,脆煙肉兩大塊煎得很脆,茄汁豆放上匙羹上,很有心思,雜菜沙律,鮮奶炒滑蛋香滑,薯餅比麥記更厚更脆,還有我愛吃的丹麥多士,非常豐盛。今日可以skip lunch!我的熱奶茶,茶濃奶滑,正宗港式奶茶,冇得輸。朋友點了辣味沙嗲牛肉米,份量很大。她的火腿多士,多士烘得很有水準。鮮奶炒滑蛋,很香滑。凍奶茶,絕對冇得輸。

紅雞早餐,全日供應,即叫即做,當然要等一下。

我的熱奶茶,茶濃奶滑,正宗港式奶茶,冇得輸。

朋友點了辣味沙嗲牛肉米,份量很大。

她的火腿多士,多士烘得很有水準。鮮奶炒滑蛋,很香滑。

凍奶茶,絕對冇得輸。

2021-04-17 133 瀏覽
雞對在下有特別意義行過路過很多次都會不自覺把目光注意著這家店本日早起 在下無所事事無所事事無所事事電話安靜得很 在下卻心煩又意亂便出去走走 走到這紅雞冰室在下點了早餐C $45因為薑汁 配牛肉 轉出丁一前豬肉腸 煎雙蛋 丹麥多士要選的東西好像好多但出來的東西好小 🤣薑汁比重顯然很低(是在下煲給自己的過多擺了)不過落有薑絲 還能從中品到薑的清新辛辣出前一丁對在下而言煮得過淋口感味道都受到影響..跟餐熱檸檬水這個沒什麼突別但在下特地拍照和寫的原因是清潔有待改善杯邊顯著的未洗乾淨加了熱水後明確看到浮面油漬抱歉在下放不入口在下知道對一餐$45的飯或許要求有點苛刻但不希望因為$45而沒用心去做好 或使得隨便
雞對在下有特別意義

因為薑汁 配牛肉 轉出丁一前
豬肉腸 煎雙蛋 丹麥多士
要選的東西好像好多
但出來的東西好小 🤣
薑汁比重顯然很低(是在下煲給自己的過多擺了)
不過落有薑絲 還能從中品到薑的清新辛辣
出前一丁對在下而言煮得過淋
口感味道都受到影響..

跟餐熱檸檬水
抱歉在下放不入口

在下知道對一餐$45的飯或許要求有點苛刻
但不希望因為$45而沒用心去做好 或使得隨便
2021-04-17
$45 (早餐)
2021-04-17 120 瀏覽
📍九龍城美食 #茶餐廳系列 🍴九龍城捐窿捐罅都有好多唔同種類嘅餐廳😆今次試咗呢一間位於侯王道嘅茶餐廳✌🏻餐牌上食物豐富,價錢相宜,住附近的朋友不妨可以一試😆🌟海南雞飯雞肉嫩滑 仲有黃中帶香的油飯 還有必備的三色醬汁,點雞吃更美味。還有青紅蘿蔔煲粟米湯,真材實料,湯味道帶清甜😛🌟芝士焗肉醬意粉🍝肉醬意粉上鋪上滿滿的芝士,芝士味濃郁,肉醬汁蕃茄味亦濃郁,不會太酸,意粉軟硬度適中。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️ 整體評分: 8.5/10📍紅雞冰廳 (九龍城)九龍城侯王道2B號地鋪🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
📍九龍城美食 #茶餐廳系列 🍴

🌟海南雞飯

🌟芝士焗肉醬意粉🍝

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️ 整體評分: 8.5/10

📍紅雞冰廳 (九龍城)
九龍城侯王道2B號地鋪

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-04-16 103 瀏覽
九龍城有好多唔同嘅餐廳,呢間冰室係新開嘅,見到招牌好醒目,望入去嘅環境又好乾淨,所以做完嘢就同同事入嚟食個午餐先。喺度嘅食物款式好多,海南雞飯似乎喺呢度招牌菜,所以我哋就叫咗一個試吓啦。。海南雞飯雞肉都幾嫩滑,個飯都有雞油味,份量夠大,望落去都好靚仔,幾款醬汁嘅味道都唔錯,係一個午餐嘅好選擇。香蒜忌廉蘑菇雞肉意粉我就比較鍾意食西式嘢,呢度同樣滿足到我嘅願望,香蒜忌廉汁做得唔錯,有蒜蓉味混合忌廉嘅香味,真係幾特別同吸引。本地特色熱奶茶午餐一定要整返個熱奶茶,呢杯奶茶嘅茶葉都唔錯,味道香濃,入口又滑,非常滿足,正呀!

海南雞飯

香蒜忌廉蘑菇雞肉意粉

本地特色熱奶茶

2021-04-15
  • 香蒜忌廉蘑菇雞肉意粉
2021-04-16 86 瀏覽
今日出九龍城買嘢🛒順便食埋飯🥢太耐冇出城😆拍低架車🚘見到一間環境好光猛同舒服嘅茶餐廳😌老公見餐牌第一時間就話想試🙄自家製芝士牛肉漢堡扒炸蝦🍤飯賣相已經一流👍🏻食落完全讚不絕口👏再Max黑椒汁~漢堡扒味道出晒嚟、炸蝦新鮮脆口👏👏我叫咗個海南雞飯~碗飯帶出陣陣椰香味同埋不油膩、海南雞好滑😘😋中午時段非常之多人,食飽飽就走啦👯下次再試吓其他款式先😁#抵食夾大碟#廉價#服務態度一流#小心前小心後
今日出九龍城買嘢🛒
順便食埋飯🥢
太耐冇出城😆
拍低架車🚘
見到一間環境好光猛同舒服嘅茶餐廳😌

老公見餐牌第一時間就話想試🙄
自家製芝士牛肉漢堡扒炸蝦🍤飯
我叫咗個海南雞飯~碗飯帶出陣陣
椰香味同埋不油膩、海南雞好滑😘
😋
中午時段非常之多人,食飽飽就走啦👯
下次再試吓其他款式先😁
#抵食夾大碟
#廉價
#服務態度一流
#小心前小心後
2021-04-14 89 瀏覽
放低小朋友學野,梗係metime搵好野食啦,九龍城出名多好野食,但食厭左泰國菜,今日行行下黎到侯王道,見到有間茶記得黎似冰室,而餐牌又有少少高檔,所以吸引我入去幫襯。坐低即叫海南雞飯啦,點知未夠6:30已經賣晒,太誇張啦!老闆見意試豬扒,我地就叫左個豬扒溫泉蛋意粉,炸蝦牛肉漢堡咖哩汁飯配紅豆冰。首先,個豬扒黎到,香到丫,真係無誇張,好香南乳味,豬扒面薄薄一層粉,半煎炸後好香口而不會油膩,肉質鬆軟有汁,真係堅好食。炸蝦牛肉漢堡飯:炸蝦🍤食到尾都仲脆嘅,而且個粉漿唔太厚身,所以蝦肉相對會覺得好好肉地👍餐牌無寫牛肉係和牛,但我同朋友都覺得好食過好多burger 店中嘅和牛🤣呢個牛肉好香牛肉味,配埋個咖哩汁勁似去左日本🤣紅豆冰是正常,我想講,已經好難搵到「正常」嘅紅豆冰啦,因為好多都會做到少甜,豆又少。但紅豆冰係要甜架,係要多豆架🤣🤣呢間好有童年回憶嘅味道👍讚呀👍👍
坐低即叫海南雞飯啦,點知未夠6:30已經賣晒,太誇張啦!

炸蝦牛肉漢堡飯:

自家製雙層芝士漢堡牛肉配炸蝦飯
厚切豬扒配日本溫泉蛋意粉
2021-04-13
自家製雙層芝士漢堡牛肉配炸蝦飯
厚切豬扒配日本溫泉蛋意粉
  • 自家製雙層芝士漢堡牛肉飯配炸蝦
2021-04-12 57 瀏覽
對上一份返工係九龍城附近返今日有機會黎到呢間想食好耐既冰廳因為以前工作原因好難夾到時間黎食個早餐次次都係lunch急急腳咁食完就走都無得慢慢嘆今日心血來潮又要過呢邊整野決定早啲到慢慢食返個早餐頭左個雪菜肉絲米、煎多多士煙肉隻蛋打孖黎😍😍個多士厚身得黎好輕綿口感,牛油搽得滿一層份量香氣岩岩好架咩事碗米粉份量對我黎講大份係好足料😆😆👍🏻👍🏻但湯底好香唔似出面因為都見到加左蒜粒令到成碗湯底更上一層
對上一份返工係九龍城附近返
今日有機會黎到呢間想食好耐既冰廳
因為以前工作原因好難夾到時間黎食個早餐
次次都係lunch急急腳咁食完就走
都無得慢慢嘆
今日心血來潮又要過呢邊整野
決定早啲到慢慢食返個早餐
頭左個雪菜肉絲米、煎多多士煙肉
隻蛋打孖黎😍😍個多士厚身得黎
好輕綿口感,牛油搽得滿一層
份量香氣岩岩好架咩事
碗米粉份量對我黎講大份
係好足料😆😆👍🏻👍🏻
但湯底好香唔似出面
因為都見到加左蒜粒
令到成碗湯底更上一層
  • 雪菜肉絲米早餐
餓餓哋同朋友入去食個飯,冇諗過咁大碟!🤤介紹返:𝙁𝙤𝙤𝙙🐷香煎厚切招牌豬扒飯配日本溫泉蛋 $68一黎見到塊扒已經佔碟的一半面積,對得住「招牌」兩隻字。豬扒煎得香口,唔韌唔鞋,淨係呢點已經打臉左好多所謂茶記。去到茶記最怕冇醬撈飯乾爭爭,呢度啲醬汁夠晒撈飯,係滿足嘅😌🍛日本溫泉蛋鮮茄免治牛肉飯 $62諗住會得一pat醬,但見到個配料都幾認真,蕃茄粒、蘿蔔粒、洋蔥粒粒粒分明,特別牛肉粒同蕃茄汁依然係多到山泥傾瀉😂😂就黎多過碗飯lol Jenny第一次唔洗懷疑性價比主角溫泉蛋就好似張圖咁滑,冇乜吐槽空間😌𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍋凍檸茶 +$3冇錯因為評緊茶記,凍檸茶都係精粹。茶底唔澀夠濃,就算落足冰都唔會太淡Jenny本身平時少post茶記,一黎驚冇打卡位,二黎又趕頭趕命,侍應大大聲蒸發晒Jenny啲holiday mood。但今次揀出呢間,唔單止野食用心,更特別係間餐廳竟然真係可以用「靜」形容,環境唔輸俾某啲cafe😏(個人冇得打卡除外)。當日Jenny下晝三點去到,雖然差唔多full晒,但啲食客居然細細聲講嘢,食完又坐咗陣先走,都真係幾舒服。Jenny對茶記印象真心改觀左🥲說不定打開左茶記打卡潮流~
餓餓哋同朋友入去食個飯,冇諗過咁大碟!🤤介紹返:

𝙁𝙤𝙤𝙙
🐷香煎厚切招牌豬扒飯配日本溫泉蛋 $68

🍛日本溫泉蛋鮮茄免治牛肉飯 $62

主角溫泉蛋就好似張圖咁滑,冇乜吐槽空間😌

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍋凍檸茶 +$3

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩 (@hungry_meanjen)
茶記喎今次專心食野啦
香煎厚切招牌豬扒飯配日本溫泉蛋