2020-03-21 221 瀏覽
朋友提議食素菜自助餐,當我地仲以為又係上素齋菜之際,原來可以有咁多變化同口味!齋口唔齋心,完全冇諗過同一樣嘅素材係可以有咁多種變化,仲要吃出佢「原本」嘅味道,所有野都好入味,真係考廚師功力!!沙律前菜正餐甜品一應俱全,樣樣都想食,樣樣都好吸引!可惜眼闊肚窄,食左兩碟就已經飽飽了!坐得舒服又夠寬敞,素食餐廳又有一個好選擇!
2020-03-21 208 瀏覽
朋友話想 v walk 行下,順便想試下素一。素一系間素食自助餐廳。餐廳都幾大同寬闊光猛。一入到餐廳左手邊就系自助區,食物擺得齊正,可能疫症關係,某啲食物要落單。食得出啲食物材料好新鮮。晚市,一人會送一盅八寶燉湯味道清甜,有家既味道。另外,仲送佐冰鎮素咕嚕肉,好好味咕嚕肉系以雞脾茹取代,外皮炸得香脆,食落真系以為自己食緊咕嚕肉。仲order 佐雜錦壽司,賣相整得好似,真系睇得又食得。至於自助吧啲食物都好新鮮,好好食又多選擇。

仲order 佐雜錦壽司,賣相整得好似,真系睇得又食得。

至於自助吧啲食物都好新鮮,好好食又多選擇。
2020-03-02
2020-03-18 7054 瀏覽
同事話佢屋企附近新開左食素食自助餐既餐廳,happy Friday 收工後就去擦番餐先,平日每位$168食90分鐘另加一。餐廳裝修設計很優雅,所以牆上設計都係人手畫的,令客人好似置身在遊樂場咁食的很開心舒服既感覺!🥳 素食款式選擇眾多,琳瑯滿目!因疫情關係,所以更改左:壽司🍣及炸物即tick 即整,保持新鮮口感!首先食左各款新鮮蔬菜沙律🥗配麻醬打底先,而熱食有電磁爐保持熱度,品嚐了南乳炒藕片、上海烤麩素、蜜汁叉燒、蘿蔔羊腩等,另外晚餐仲每位都配定一份冰鎮咕嚕肉及素湯!冰🧊鎮咕嚕肉係招牌菜式,其實係用雞髀菇炸成,口感豐富,賣相及味道跟真咕嚕肉幾可亂真。飲品有石磨豆漿,羅漢果水等選擇,特別推薦紅菜頭檸檬水,味道清新,健康之選。各款壽司🍣特別吸引:親子花之戀、三文魚、鰻魚、煙肉等,外形及味道同食真既日本壽司無分別,親子花之戀壽司最受小朋友歡迎,蟹籽係用海澡代替,入口很爽脆。而小食:陳醋雲耳、胡麻青瓜、日本迷你蕃薯🍠、日本枝豆、中華沙律等,食材十分新鮮,愈食愈開胃!而炸物小食:香蔥春卷、豆沙鍋餅、腐皮卷等都即點即整,熱辣辣很脆口,值得一食!限定新鮮出爐的焗焦糖燉蛋,第一時間便會被人搶食一空。燉

而炸物小食:香蔥春卷、豆沙鍋餅、腐皮卷等都即點即整,熱辣辣很脆口,值得一食!限定新鮮出爐的焗焦糖燉蛋,第一時間便會被人搶食一空。燉蛋熱騰騰很滑溜,唔怪之得連餐廳經理都推介我地一定要食! 最後食埋甜美既西瓜🍉、哈密瓜🍈作結尾!

這間素食店環境清優,店員友善,廚師更是一等級日本🇯🇵前和花亭專整壽司🍣的大師級廚師👨‍🍳,用心研製精美壽司🍣,喜愛素食既朋友不能錯過😋😋👍

+++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

2020-03-14 213 瀏覽
間唔中都想食返餐自助餐,但又怕食得太濟,於是就特登黎試下呢個素食自助餐。健康得黎,又可以食到飽好滿足。素一最特別嘅賣點就係佢有素食嘅壽司,個賣相真係做得一模一樣,但就係用類似蒟蒻質感嘅物料整成嘅,入口有d彈牙,模擬返新鮮魚生嘅口感。入面仲有多款醬汁比你自由配搭。熱食嘅選擇都唔少。個人最推薦素柱候牛腩口感好似,除左牛味,成個味道都同正品無分別。炸嘢水準都唔錯滿滿嘅香甜芋頭🤪星期六日訂座有每人有一客素鮑魚,而平日則是冰鎮咕嚕肉。

入面仲有多款醬汁比你自由配搭。

熱食嘅選擇都唔少。個人最推薦素柱候牛腩
口感好似,除左牛味,成個味道都同正品無分別。

炸嘢水準都唔錯

滿滿嘅香甜芋頭🤪

星期六日訂座有每人有一客素鮑魚,而平日則是冰鎮咕嚕肉。

2020-03-13 233 瀏覽
食過返尋味😋近排食肥左有肚腩仔 食素冇咁大罪惡感呢間素食餐廳有日式、西式、中式嘅素食.每位送一隻素鮑魚 賣相好逼真另外仲會有燉湯 好足料 係老火靚湯☺️.素壽司🍣做得最逼真有三文魚壽司、吞拿魚壽司、鰻魚壽司三文魚外型逼真 係用蒟蒻做成健康得嚟零負擔😎素鰻魚嘅鰻魚汁令到成個味道都好似真嘅一樣花之戀上嘅魚子用海藻珠製成 口感爽口.必食嘅係👉🏻素叉燒同素熏魚 味道同真嘅一樣🤯口感好似食緊半肥瘦嘅叉燒咁 淋淋地 有照燒醬嘅味道.另外有多款蔬菜、芋頭、番薯🍠、粟米、紫薯沙律小食方面有天婦羅、素羊肉串、南瓜餅🎃、素薄餅🍕、紫薯波等等 太豐富!.做緊8折好抵啊😎 有咁多款嘢食真係抵返晒😌.素一 (深水埗)深水埗深旺道28號V Walk2樓L2-116號舖
食過返尋味😋
近排食肥左有肚腩仔 食素冇咁大罪惡感
呢間素食餐廳有日式、西式、中式嘅素食
每位送一隻素鮑魚 賣相好逼真
另外仲會有燉湯 好足料 係老火靚湯☺️
壽司🍣做得最逼真
有三文魚壽司、吞拿魚壽司、鰻魚壽司
三文魚外型逼真 係用蒟蒻做成
健康得嚟零負擔😎
素鰻魚嘅鰻魚汁令到成個味道都好似真嘅一樣
花之戀上嘅魚子用海藻珠製成 口感爽口
必食嘅係👉🏻素叉燒同素熏魚
另外有多款蔬菜、芋頭、番薯🍠、粟米、紫薯沙律
做緊8折好抵啊😎 有咁多款嘢食真係抵返晒😌
素一 (深水埗)
深水埗深旺道28號V Walk2樓L2-116號舖
It's time to eat more healthy🌿🌿🌿 Let's Go Green💚🥢💫..有冇諗過食素都可以食鮑魚`壽司`刺身呢❓像真度真的十分之高,真係可以來個騙照啊。第一眼 你地又有被騙嗎❓👻 哈哈素食當道 buffet🍽 亦愈開愈多。普及文化 可見大眾對素食主意💚 愈來接受。呢日適逢初十五🌿,就決意來吃個素菜宴吧。呢間素食餐廳 款式真係唔少架。除左中式傳統素食,仲有日式區域,供應各款素食壽司🍣 像真度好高呢。刺身三文魚🐟 以蒟蒻代替魚生,味道同真刺身有八成似,真係可以試試。素食都可以過過口癮。而香口炸物🥟🍤🍘 都不可少,食物種類 總共有60多款,無論係口感`造型`像真度都頗高,就算好似我 唔係特別食素既朋友仔都值得一試👻。皆因呢間餐廳🍽 分別有3個名廚師助陣👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳,各自負責主理不同菜式,自然能製作出高水準之作呢。分別有3個類別:和食部✨炸物部✨中菜部,款款菜式都 好吸引。另外入座仲會每人贈送一碗 ll,好好喝 味道很濃 用料很足❤️,就算唔落肉類 味道都不輸蝕呢。燉湯材料豐富:姬松茸`蓮子`蟲草花`圓肉`南北杏`腰果`粟米`杞子。喝下感覺很潤 很滋補

另外入座仲會每人贈送一碗 l[燉湯🍲]l,好好喝 味道很濃 用料很足❤️,就算唔落肉類 味道都不輸蝕呢。燉湯材料豐富:姬松茸`蓮子`蟲草花`圓肉`南北杏`腰果`粟米`杞子。喝下感覺很潤 很滋補。

l[和食之選]l:各類壽司🍣`手卷`卷物`冷烏冬`小食`冷盤都有,不妨試試。l[炸物小食]l:多款香口小食🥟🍢`中式包點炸物`Pizza🍕,樣子不錯 亦可試試。

l[甜品之選]l:糯米糍`中式桂花糕`芝麻卷`中式糖水,都不妨試試。推介芋頭椰汁糯米甜湯💜,真的好香芋頭味`椰香味`糯米香,幾款味道配搭很融和,飽著肚子都吃了2碗呢。

l[飲料方面]l:有果汁沙冰🍹`濃郁豆漿🥛`中式涼茶,推介紅菜頭檸檬水 酸酸甜甜很開胃呢。而羅漢果水 味道亦很濃很足料,2款我都很愛喝。
要是你都吃膩肉食,偶然像我吃吃素🌿 清清腸胃,呢度既多元化高質素食自助餐🍽 都是一個不錯既綠色之選吧💚。呢度菜式款式不少,味道好 創意高 水準真的不錯呢。環境舒適乾淨`食物味道佳`服務貼心周到,呢個價錢 真的物有所值。
2020-03-08 365 瀏覽
同朋友食飯都唔一定要大魚大肉,今日選擇了比較清新健康的素食自助餐,素一南昌分店,環境幾大,可能是新店新裝修,感覺非常整潔清新。下午茶自助餐每位$68,價錢非常親民,食物選擇頗多,有壽司、炸物、小食、甜品、凍熱飲品、炒麵、飯、蔬菜、生果、沙津。90分鐘任食,有足夠時間回本,食物質素幾高,豆腐非常滑溜,香芋紫米露十分足料, 蛋撻香滑,髮菜湯清清地,壽司幾靚,味道不錯,個人最喜歡果味濃郁的百香果蒟蒻和清甜美味的杞子桂花糕。
,食物質素幾高,豆腐非常滑溜
味噌冷豆腐
,香芋紫米露十分足料,
香芋紫米露
蛋撻香滑,
蛋撻
蛋撻
髮菜湯清清地,
蓮藕髮菜湯
壽司幾靚,味道不錯,
壽司
個人最喜歡果味濃郁的百香果蒟蒻和清甜美味的杞子桂花糕
糯米糍
紫薯蓉
南瓜餅
豆腐
百香果蒟蒻,杞子桂花糕
沙冰
2020-02-26
  • 百香果蒟蒻、杞子桂花糕
2020-03-08 197 瀏覽
沒吃素菜,朋友介紹南昌新開素食放題,就跟媽媽來試一試,室內空間非常大,桌跟椅子都看得出是精心選購回來,坐得較舒服坐下后基本上是一大半出去自己拿,一部分可在餐牌上點,食物太多,照片位置有限,就挑了幾個好的介紹介紹飲料選擇廷多,有豆漿,還有沙冰,夏天來或小朋友基本都喜歡💕先上一碟素壽司跟些前菜,前菜聽老闆說都是日本直送回來,還沒吃看上去都知是高質食材,很新鮮鮮甜,素壽司也不錯,素蝦廷彈牙是做較好的,但魚刺身彷真度還可以有很大進步空間,彷刺身可以再厚身點,蒟蒻做的,口感還不錯,點醬油還廷配合,就是那彷刺身還可以做更好素鮑魚這做很好,彷真度高,吃下去口感也跟真鮑魚相似,可以以假亂真了👍🏻素吉列豬扒也是必試,彷真度高,口感也像真豬扒,值得一試素羊腩煲也很入味,素羊腩有點像牛肉球,如果用來做牛肉球彷真度可更高素羊肉串,配沙爹醬,彷真度也高,怕羊肉朋友不彷來試這羊肉串🤣素xo醬,也很入味又香,不比普通xo醬差,配飯配麵也很好吃食物選擇很多,胡椒咸菜湯很好喝,個人來說是最喜歡💕,金沙冬菇是用咸蛋黃包著冬菇也是一味必試之作,太多好吃不夠位置放,不論喜不喜歡素食朋友都值得一試

飲料選擇廷多,有豆漿,還有沙冰,夏天來或小朋友基本都喜歡💕

素吉列豬扒也是必試,彷真度高,口感也像真豬扒,值得一試

素xo醬,也很入味又香,不比普通xo醬差,配飯配麵也很好吃

食物選擇很多,胡椒咸菜湯很好喝,個人來說是最喜歡💕,

2020-03-07
  • 素鮑魚
2020-03-07 144 瀏覽
主題素食不僅能打破舊有傳統外,當新潮主題派系風格既八搭又能點綴多元化外,炮出素食由主供自助區以及剔紙作選擇,由「小食/炸物/熱盤/甜食/湯品」等...更附設分辨菜式區域一眼無遺,單純邪惡既賣相怎能錯過「壽司」即場即製精緻美味兼仿真既賣相天然,原色極其霸氣入口軟綿保留內外質感且有嚼勁,一舊壽司中飯品交雜做得有板有眼「冰鎮咕嚕肉」炸至脆口好味不嗆喉,甜酸得宜薄漿開胃一流,切成不一的形狀附加凍粒上陣色香味一改我的印象更是我的志愛「串燒炸物」色澤誘人一口酥香金黄不乾柴兼不膩,依舊入口鬆化既有彈性讓人不禁一口迎接一口增添美味「甜點」濃香細味一碟碟質感一次過大滿足,吃得盡興之餘精思細密又惹味的一頓划算消費的確幾回味

2020-03-06
2020-03-05 268 瀏覽
朋友介紹厘間素食自助餐好正,約咗两個老友試下午餐啦!11:15分去到,地方好阔落,干净企理,招呼好熱情,食物熱辣辣,凍熱飲品均有,不過阿姐話為安全計,寿司炸物小食要落單,共落三次,好快送來,服務亦周到,主動提供籃仔放手袋。收碟亦及時,有新出爐蛋撻有通知。生果及沙律很新鮮。黑心的潮州粉果及野菌餃非常好味,連藕湯够晒火候,又食又傾,不經意超時半小時,都冇赶我地走,仲笑口話冇問題,多謝支持!每人$86,超抵食!經理介紹晚餐有八折,送燉湯及咕嚕肉,下次再試
經理介紹晚餐有八折,送燉湯及咕嚕肉,下次再試
2020-02-25
2020-03-05 4497 瀏覽
「素一」是一間新派自選素食自助餐店,食物都由前任寶蓮寺資深廚師及專業壽司師傅設計,由冷盤、熱食、炸物到甜品應有盡有,超過60款精緻的中、日式創意素菜,像上海煙燻素魚、冰鎮咕噜肉、手撕素雞、蒟蒻素魚生、乾果壽司等等,相當吸引。嚐過銅鑼灣店,今次就去南昌站V Walk的分店,新店開張還有晚市8折優惠呢!這裏供應午餐、下午茶及晚餐自助餐,用餐時間限定75分鐘或90分鐘。有自取area及任食餐紙。餐廳還細心將食物註明素食組別(齋、純素、蛋奶素)💡「齋」係指宗教戒律,包括佛教「過午不食」、其他宗教嘅齋戒月,通常都係食素為主,同時比較嚴格,含五辛(蔥、蒜、韭、薤及興渠)嘅食物都唔會食💡「純素」就唔一定同宗教有關聯,可以為健康、環保、保護動物權益等原因而選擇進食純素;唔會進食一切動物性嘅食物,包括蛋、奶及其製品等💡「蛋奶素」相對上冇咁嚴格,除咗一般肉及動物製品外,可以進食蛋奶類製品首先逢星期一至日,每人奉送燉湯一盅,熱度夠,感覺新鮮。每日燉足4個鐘,而且很足料,包括:姬松茸、蟲草花、元肉、腰果、蓮子、粟米 、杞子、南北杏,清甜零味精,夠滋補養生!逢星期星期六、日四位以上贈送《冰鎮咕嚕肉》,2位以上就

2090 瀏覽

有自取area及任食餐紙。

餐廳還細心將食物註明素食組別(齋、純素、蛋奶素)

逢星期星期六、日四位以上贈送《冰鎮咕嚕肉》,2位以上就送每位一客素飽魚。

素鮑魚 仿真度高,鮑魚的紋路也仿製出來,口感彈牙,有口感!

冰鎮咕嚕肉 由不同的菇類,如雞脾菇等造成。
味道可以媲美真的中式咕嚕肉 !

壽司是餐廳的特色之一!
壽司師傅親手包製,款式多多,有素三文魚、素吞拿魚、芝士壽司、牛油果手卷等等⋯⋯

芒果花之戀 用新鮮的芒果再配上仿真度極高的䈮蒻三文魚!味道與真的花之戀極似,而且更爽脆輕盈,吃多幾件也不怕!

燻魚、蜜汁叉燒
上海燻魚,功夫花在醬汁上,吃起來跟真的魚肉有差不多風味。

外面比較少吃到素食薑醋,暖身又保身呢!
而且是全日供應!

芝麻卷的芝麻味香濃,由黑芝麻磨製而成,製作花功夫,不是周圍可以找到, 素一 就有了!

出爐蛋撻 * 只限南昌店*
每天 #素一 點心師傅親手炮製,由搓粉、造牛油皮、到蛋漿製作等,全是全手工製,鬆軟好味!
因此十分搶手,真是手快有手慢無!

炒菜:
甜粟米蕃薯、雲耳蓮藕炒沙葛
南乳花生炆蓮藕、雪裏紅豆腐、茄子四季豆、梅菜菜心、南乳炆粗齋、支竹蘿蔔羊腩、什錦炒素蝦、豉汁涼瓜雞脾菇

潮州粉果、甘粟野菌餃 新鮮出爐,晶瑩吸引。
菜苗餃要皮薄餡靚,棵棵飽滿!
沿用溫室豆苗、再加入薑粒,味道濃郁又健康!

湯:特式素翅、白胡椒鹹菜涼瓜
素翅是南瓜蓉湯底,又有素翅,味道清甜,而胡椒湯又夠朝辣香。

糖水;紅棗雪耳南北杏桃膠、香芋紫米露
足料好吃,甜度調得剛好!

飲品都有不少選擇:
羅漢果水 、紅菜頭檸檬水 、石磨豆漿 、普洱鐵觀音茶包 、奇異果沙冰 、士多啤梨沙冰等。
2020-02-22
2020-03-03 227 瀏覽
素一的位置係V Walk L2 牛角旁邊,因為在凹位,我繞了商場一圈先搵到🤮素一最出色的係壽司🍣,味道同賣相逼真美味。款式有三文魚、魷魚、吞拿魚和蛋等,卷物有:素一卷(太卷)、芝麻卷和紫菜卷。每件都試下,先知出色的程度。佢其實有種日本素食的感覺。你仲可以叫 凍豆腐、枝豆、紫蕃薯、天婦羅、中華沙律等,又有炸🥟,紅豆餡餅等,我唔一一例出了,味道都唔錯嫁前菜:沙律吧有齊基本的紅腰一豆, 鷹嘴豆、粟米、蕃茄和沙律菜等,醬汁有:黑醋、沙律醬和胡麻醬等。無咩特別。熱食味道不過不失,但食材種類好多。都係中式炆煮。有冬菇抄豆, 南瓜炆芋頭,羅漢齋,粉葛唔記得煮咩lu🤣🤣🤣另外,素菜餃子味道都唔錯!糖醋蛋令我失望😢因為我中意鐵蛋甘實的口感,可惜隻蛋🥚無論几黑都一樣霖,完全無醋薑醋的味道。甜品芝麻卷硬到頂胃!糯米滋,奶黃餡係怪怪地! 蛋撻賣相好好,不過太飽無食到。有個紫薯泥扮雪糕。中意飲野ge話,理到好多選擇。有老火湯,涼菜,豆漿,糖水,新店連沙冰都有😱😱😱!!!食素一係因為想食 素的日本野🍣🍢🍤,同埋想平平志地食到 好多好多😋種類的菜款🥗🍣🍝🥟。佢D豆漿🥛淡淡地又几好飲。但如果想有D特色野好似pizza

超出色的素壽司😋😋😋食素三文魚真係有三文魚味嫁😵

食素一係因為想食 素的日本野🍣🍢🍤,同埋想平平志地食到 好多好多😋種類的菜款🥗🍣🍝🥟。佢D豆漿🥛淡淡地又几好飲。但如果想有D特色野好似pizza 或者 素肉餅就要去其他素食店啦~😜

餐廳係抗疫時間,安排左tick紙仔,避免左食物放置太耐有病毒,係几好。但係,食客出去夾野無戴口罩🙅‍♂️,有D人仲邊夾邊講野💬🤬,見到都有D擔心🤒。有D食物好似紫薯泥甘,都放左好耐先有人拎👀。。。大家夾野記得唔好講野😷,考慮下衛生🙏。

手拍木耳
  • 炆西蘭花
  • 吞拿魚壽司
  • 三文魚壽司
  • 芝麻卷
純素菜嘅自助餐可以話十分少見,今日就黎潮一潮聖,補充下蔬菜吸收對自己身體都有益,食一餐素食拉。今次一嚐,簡直推番左卡比固有對素菜嘅刻板印象,食物選擇多、品質好、仲要係非常用心,原來每個類別嘅食物都係餐廳用心聘請專才及精心挑選原材料製作而成。環境亦闊落光猛,唔會覺得侷促同擠迫,食物擺設感覺潔淨、整齊。🔷晚市素食自助餐 💰168 💙90/100🔹八寶燉湯平日晚市送的其中一款湯品,按人數送上一碗潤一潤,材料見到有姫松茸、蟲草花、粟米、圓肉、杞子等,味道係清清甜甜,無添加味精的湯品。🔹冰鎮咕嚕肉都係晚市送的之一,外皮係炸得好脆好脆而且能夠維持好耐,食到後期帶冰感的外皮依然可以好脆口,甜酸汁調得恰到好處,酸味重一點。另外咕嚕肉以雞脾菇去取締,外形上模仿得好相似,亦爽口。🔹雜錦壽司有部分食物係需要填選點餐紙,除左壽司仲包括一D煎、炸物。透過點餐紙見到素食都可以有咁多款壽司覺得好新奇,尤其是一些如三文魚、吞拿魚,甚或是花之戀等都能夠咁真實地呈現出黎。壽司醋飯同一般食壽司的相同,面上的魚生才是重點,主要以蒟蒻製,連顏色都有刻意保留甚至會食到原魚生的咪道,十分用心。🔹冷盤類有各款新鮮沙律菜with不同的

🔷晚市素食自助餐 💰168 💙90/100

🔹八寶燉湯

🔹冰鎮咕嚕肉
🔹雜錦壽司
🔹冷盤類
有各款新鮮沙律菜with不同的醬汁,另外亦有卡心鍾意的皮蛋及撈大豆芽,十分出色。見到點餐紙都有其他日式的前菜如青瓜、中華沙律等,真係麼盤都食飽。
🔹點心、炸物類
點心有蒸餃及各款鍋餅、春卷等,咁多款點心卡比食左的是金粟野菌餃,聽店員講係由廚房師傅自己包,食落果然不一樣,皮薄得黎夠韌而且晶瑩剔透,餡料同樣好足料,包到無空位,加入左粟米所以口感不錯。
🔹蔬菜類
正餐蔬菜口味選擇非常多,芝士焗的有、椰汁的有、南乳的亦有,玩法非常多,總有一款岩心水。欣賞菜心不會煮得過淋而且睇得出係靚菜心,另外有一味支竹蘿蔔紋得D蘿蔔勁淋。
🔹飯、麵類
仲有胃食到的卡比真係比個叻你,健康炒飯無食到,而豉油王炒麵同豉油王腸粉就不錯,細心位想不到腸粉旁有放左幾款醬料呢。
🔹甜品、水果
值得一食個蛋撻仔,細細個而且係曲奇皮。焦糖燉蛋都不錯,面頭的焦糖味香濃,蛋滑。杞子桂花糕就比想像中硬身,桂花味強烈D會更好呢。
2020-03-03 139 瀏覽
近年素食自助餐越開越多,之前在銅鑼灣光顧過,質素高,現在深水埗也開了分店。一進去已經見到擺放食物的位置,再走進去就是座位位置。地方寬敞舒服。待應服務態度好,雖然那晚不多客人,他們不斷留意每台食客,幫客人換新碟,又會留意出面以便添菜。食物款式種類目不暇給,賣相精緻,吸引。除了中式素菜外,還有創新的菜式供應。和食、素羊肉串燒、炸物小食如反沙芋、吉列豬扒等。 雖然有些已涼掉,但仍然是香脆,麵包糠的炸粉不厚。坐下後,侍應說新店開張,席上每人先送一碗燉湯,很滋潤的湯水。桌上還有餐紙可以點壽司、手卷、炸物、煮物等,那些則是由廚房即場製作。最令我印象深刻的是各款素壽司,賣相像真度高,幾可亂真;味道及口感也跟壽司差不多,還要蘸豉油或芥末吃。刺身以蒟蒻製作而成,顏色則來自蔬菜汁。最出色的三文魚、吞拿魚、蝦壽司。花之戀上的海藻珠替代魚籽,粒粒爽口,很有特色及心思。冷盤區自助沙律吧有多款新鮮蔬菜及水果。薑醋蛋及上海烤麩出色,尤其是那蛋滷得入味,蛋白外層很結實。飲品、湯水糖水區飲品有羅漢果水、紅菜頭檸檬水、石磨豆漿、水果味的沙冰等等,旁邊則是幾種湯水及糖水。甜品區選擇很特色,有果凍、糕點、芋泥,旁邊還有中式糖
一進去已經見到擺放食物的位置,再走進去就是座位位置。
冷盤區
自助沙律吧有多款新鮮蔬菜及水果。
薑醋蛋及上海烤麩出色,尤其是那蛋滷得入味,蛋白外層很結實。
飲品、湯水糖水
甜品
選擇很特色,有果凍、糕點、芋泥,旁邊還有中式糖水如椰汁紫米西米露。最喜歡那紫薯球,淡淡且天然的紫薯蓉甜味;迷你蛋撻一出爐趁熱吃,蛋香熱熱的餅皮,一次吃了兩個。
2020-03-02 157 瀏覽
呢排好似食多咗。食下素Balance番先。😍3月大優惠晚市全單八折。咪走🐔店員話星期一至五送咕嚕肉。星期六日送鮑魚。嘻嘻。一坐低送上鮑魚燉湯1⃣️人1⃣️盅。姬蟲茸燉湯。滋陰養生❤️自助區食物多蘿蘿。熱盤選擇十幾款。凍盤沙律🥗甜品生果🍉🍈🍎樣樣整湯翅。糖水。涼茶。款式多。連小朋友鍾意嘅沙冰都有。真係唔簡單🤩食物有label區分。方便大家選擇食物👍🏻👍🏻👍🏻窩心除咗自助區。仲有order紙order食物。真係包羅萬有為食妹👧🏻大愛sushi 。同平時食開嘅sushi直頭9成似。We Loving Eat 😛紫薯蓉~🍠真材實料。濃濃🍠味道滲透口腔👅食煎炸嘢又點少得😜腐皮卷係我心頭好🥳
呢排好似食多咗。食下素Balance番先。😍
3月大優惠
晚市全單八折。咪走🐔
店員話星期一至五送咕嚕肉。星期六日送鮑魚。嘻嘻。
一坐低送上鮑魚
燉湯1⃣️人1⃣️盅。姬蟲茸燉湯。滋陰養生❤️
自助區食物多蘿蘿。熱盤選擇十幾款。
凍盤沙律🥗甜品生果🍉🍈🍎樣樣整
食物有label區分。方便大家選擇食物👍🏻👍🏻👍🏻窩心
除咗自助區。仲有order紙order食物。真係包羅萬有
We Loving Eat 😛
紫薯蓉~
🍠真材實料。濃濃🍠味道滲透口腔👅
食煎炸嘢又點少得😜腐皮卷係我心頭好🥳
  • 腐皮卷