2019-10-09 159 瀏覽
今日去咗將軍澳中心嘅紫蝶花食泰式晚餐,將軍澳中心啱啱裝修完成,很多食店進駐,只啲花就係其中一間開業不足半年的新店,當然要去支持一下餐廳有好多卡位,非常舒適,另外員工服務有禮,主動介紹菜式,唔知食咩可以請店員推介當日我哋叫咗一條烏頭魚,泰式明爐烏頭魚$168 ,放上火爐上,並自行倒上湯底,等一陣好快就食得,魚肉非常嫩,青檸味非常之濃做得相當出色另外仲叫咗蒜蓉牛油雞翼$60 ,竟然有六隻咁多,雞翼非常香口,加上蒜蓉鋪滿在牛油雞翼上煮食方面我哋叫咗泰式炒金邊粉同埋冬陰公海鮮金邊粉泰式金邊粉炒得非常乾身利落,麵條斤斤分明,分量亦非常多,叫咗其他小食差啲都食唔晒另外冬陰公海鮮金邊粉賣相非常美麗,有四隻大蝦,係大頭蝦,另外仲有滿滿嘅海鮮包括生蠔、蜆肉,魷魚等等,呢個比泰式金邊粉更加吸引,可惜我唔食得辣只能夠食金邊粉,如果食得辣嘅朋友一定要食呢個飲品方面呢度除咗有泰式飲品之外仲有唔同味道嘅奶昔,牛油果朱古力奶昔$42 真係唔錯,用新鮮牛油果打制而成,朱古力只係作為襯托,冇搶咗牛油果嘅鮮味,令一杯飲品我哋帶咗珍多冰$38 ,Menu

煮食方面我哋叫咗泰式炒金邊粉同埋冬陰公海鮮金邊粉

Menu
2019-10-04 122 瀏覽
星期日同bb去完遊戲室玩,夜晚就約左媽媽食晚飯,呢到地方大都好適合一家人。泰式鳳爪 $58每次食泰菜都必點,無骨鳳爪酸酸辣辣好開胃,鳳爪好爽口,估唔到份量都好多,食極仲有。印度尼西亞炒飯 $68炒飯都幾多配料,炒得好乾身,份量多。青咖哩雞肉 $68青咖喱帶有少少辣,雞肉肉質嫩滑,唔過老,配菜有茄子青豆都幾入味。油酥手抓薄餅2件 $38專登叫黎配青咖哩,薄餅好軟熟,吸滿咖哩汁,好正。馬拉盞炒芥蘭 $65芥蘭爽口無渣,用馬拉盞炒好惹味。椰青 $48清新鮮甜,啖啖椰肉。

泰式鳳爪 $58

印度尼西亞炒飯 $68
炒飯都幾多配料,炒得好乾身,份量多。

青咖哩雞肉 $68

油酥手抓薄餅2件 $38
專登叫黎配青咖哩,薄餅好軟熟,吸滿咖哩汁,好正。

馬拉盞炒芥蘭 $65
芥蘭爽口無渣,用馬拉盞炒好惹味。

椰青 $48
清新鮮甜,啖啖椰肉。
2019-10-02 104 瀏覽
好耐冇食過新加坡菜,今日收工就來左tko試下呢間紫碟花。8 點左右來到都幾多人,都滿座了。食物種類都幾多,我地就叫左幾樣~青咖哩豬肉~有微微的辣配以豬頸肉,好彩唔係肥豬肉,仲有d青豆作配菜,都幾野味手抓餅~蘸埋青咖哩好好味椒鹽軟穀蟹~炸到脆卜卜落埋椒鹽好夠味,分量都好足,好似有2隻蟹,又唔會話炸到好乾身,炸粉好薄,推薦蒜蓉炒翡翠苗~唔係咁多地方會有炒翡翠苗,以前係酒樓就會叫,其他地方真係少有,而且佢無渣,幾爽脆👍👍黑糊椒焗盲曹~等左20 分鐘真係即叫即焗,而且焗完魚肉仲好滑。。正,下次可以試埋個明爐烤魚野飲就試左美祿恐龍同牛油角奶昔,味道唔錯可以一試所有野都幾好味,下次一定會再來我仲想試個海南雞,好多人食好似幾正🤤🤤

食物種類都幾多,我地就叫左幾樣~

手抓餅~蘸埋青咖哩好好味

野飲就試左美祿恐龍同牛油角奶昔,味道唔錯可以一試

所有野都幾好味,下次一定會再來
我仲想試個海南雞,好多人食好似幾正🤤🤤
將軍澳中心自從新裝修後進駐了不少新食肆,包括這間【紫蝶花】,這餐廳以紫藍色為主調,賣點是在一間餐廳能品嚐到東南亞各國菜式😃首先一讚的是上菜超有效率😮😮而且食物上桌時都是熱騰騰的,好感動😂我們先點了一個$288二人晚市套餐,價錢合理,選擇亦算很多👍✨套餐小食 - 泰式豬頸肉🐷肉食獸男友對這個小食讚口不絕🤭也難怪,豬頸肉厚切又大大塊,即叫即燒,加上泰式甜辣醬,很惹味😋✨小食拼盤 ($128)份量很多又香口,適合一大班人happy share👭👬✨套餐主菜 - 喇沙海鮮米線海鮮超足料,喇沙湯頭濃厚,賣相亦很吸引😆正呀!✨套餐主菜 - 馬來咖哩牛肋條喜歡吃馬來風味咖喱的朋友一定會喜歡這一道主菜😃咖喱香濃滋味,牛肋條腍滑,薯仔亦好入味,我們都忍不住多叫一份手抓餅($38)來配著吃🙈🙈✨套餐炒菜 - 馬拉盞炒芥蘭可選通菜或以蝦醬炒,吃了那麼多肉類的菜式,的確需要一碟蔬菜中和一下😂整道菜炒得很香,芥蘭沒有苦味,而且份量很多,絕不欺場👍份量比預其中要多😂結果吃不完要打包回去~吃得飽飽還可以逛附近幾個大型商場😍超爽的!!

✨套餐小食 - 泰式豬頸肉🐷

✨小食拼盤 ($128)

份量很多又香口,適合一大班人happy share👭👬

✨套餐主菜 - 喇沙海鮮米線

海鮮超足料,喇沙湯頭濃厚,賣相亦很吸引😆正呀!

✨套餐主菜 - 馬來咖哩牛肋條

✨套餐炒菜 - 馬拉盞炒芥蘭

• 喇沙海鮮米線
  • 泰式豬頸肉
  • 馬來咖喱牛肋條
2019-09-18 87 瀏覽
最近去左呢間喺將軍澳嘅紫碟花食飯,佢地係食東南亞菜嘅,有d新加坡🇸🇬嘢,又有d泰國🇹🇭嘢咁啦,所以菜式都好多選擇下我就揀左馬來咖哩軟殻蟹,叫得咖哩梗係要配薄餅啦,馬來🇲🇾咖哩同泰國🇹🇭咖哩比較起上嚟,好似多少少辣油🌶,入面有幾舊大大嚿嘅軟殼蟹🦀,蟹身超多肉,仲有好多煮到入晒味嘅薯仔添,配埋薄餅點咖喱食👍🏻👍🏻飲品方面就叫左杯同個店名好襯嘅藍蝶花蜂蜜檸檬梳打🍋,顏色夠哂特別,由上而下嘅漸變紫色,而且檸檬🍋蜂蜜🍯又滋潤又健康,唔錯👍🏻

2019-09-17 93 瀏覽
今日午市時段去左食,入面好多空位完全唔洗等位就有得入。我叫左個炒貴刁同一杯新加坡奶茶,總共$62,個貴刁方面,比較多配料,有豬肉、青椒等等,而個味道方面相當濃,而且有小小辣,但係可以接受,加上即叫即炒,夠曬熱,值得一試。至於個奶茶方面我個人係覺得幾好飲得,因爲佢茶香味比較重,唔會太重奶味,而且無叫到小甜但係飲落亦唔覺得太甜。
炒貴刁
新加坡奶茶
2019-09-16
炒貴刁
新加坡奶茶
2019-09-17 78 瀏覽
餐廳主打東南亞特色菜,包括新加坡、馬來西亞、泰國菜。新加坡黑胡椒炒蝦胡椒蟹就吃得多,第一次吃胡椒蝦。原來配蝦味道都不錯,蝦啖啖肉加上啖啖黑胡椒味,係重口味之選,蝦數目也不少。星洲炒蘿蔔糕必點新加坡的地道小食之一,蘿蔔糕不軟不硬,口感一流,加上微微辣同有d 蝦米仔,非常惹味!青咖喱豬頸肉咖喱椰香味重,只是微辣,不吃辣的朋友應該都會接受到的,豬頸肉大片。咖喱配油酥手抓薄餅絕配。例湯藍蝶花椰汁特飲及藍蝶花蜂蜜檸檬梳打 千層糕
餐廳主打東南亞特色菜,包括新加坡、馬來西亞、泰國菜。

青咖喱豬頸肉
青咖喱雞肉

例湯

藍蝶花椰汁特飲及藍蝶花蜂蜜檸檬梳打

千層糕
青咖喱雞肉
2019-09-14 721 瀏覽
話說我老友就係住喺將軍澳 佢成日都話將軍澳好多好嘢食 今次就驚佢嘅推介之下嚟咗呢一間 賣新加坡菜嘅餐廳 估唔到有意想不到嘅驚喜✨蒜蓉牛油雞翼六件 ($60)一份有六件 牛油同埋蒜蓉嘅味道深深咁釀咗入雞翼入面非常惹味 特別一讚嘅一點係雞肉之間唔會太實 一入口啲肉就散開 質感簡直係冇得彈✨新加坡肉骨茶 ($68)好耐冇飲過新加坡嘅肉骨茶 估唔到呢度有得賣 入面嘅材料大概就係肉啦 骨啦 豆卜冬菇以及 唔同嘅香料 肉骨茶上菜嘅時候 香味就立刻四散 飲完仲非常解渴添✨海南雞半隻($118)食呢類型嘅餐廳點少得嗌海南雞呀 鍾意食雞嘅我就當然嗌咗半隻海南雞 再加20蚊配咗一碗油飯 正呀可以睇到海南雞嘅份量真係非常足夠 又真係幾足料 雞肉嘅質感又嫩滑✨藍蝶花蜂蜜檸檬梳打 ($38)藍蝶花主題嘅飲品 應該就係紫蝶花餐廳招牌 我當然要試一試啦 藍蝶花配蜂蜜再配檸檬應該唔係好多地方可以飲到飲落嘅味道好清新酸酸甜點非常解渴✨藍蝶花椰汁特飲 ($38)藍蝶花除咗配 果味嘅梳打外配上椰汁都非常夾㗎藍蝶花有獨特嘅香味同埋椰汁撈起上嚟 真係幾好飲

✨蒜蓉牛油雞翼六件 ($60)

✨新加坡肉骨茶 ($68)

✨海南雞半隻($118)

✨藍蝶花蜂蜜檸檬梳打 ($38)

✨藍蝶花椰汁特飲 ($38)

• 肉骨茶
  • 蒜蓉牛油雞翼
  • 新加坡海南雞飯
2019-09-09 552 瀏覽
經常到將軍澳中心行街, 喜歡這類位置方便連接港鐵站, 所以係我經常到的蒲點。之前發現有間紫蝶花, 星期日晚上與家人過嚟試下。 餐廳主打星馬泰菜式,食物種類多花款, 價錢經濟,我當晚點了新加坡海南雞飯$78, 泰式炒金邊粉$68, 馬來咖哩牛肋條$78, 油酥手抓薄餅$38, 蝦醬炒芥蘭$65,藍蝶花椰汁特飲$38, 凍檸茶$32。新加坡海南雞飯~ 店員推介我們試下這裏的海南雞飯, 果然沒有介紹錯, 雞肉口感鮮嫩,油飯香噴噴,整體100分。馬來咖哩牛肋條~ 咖哩微辣,香濃的咖哩味, 牛肋條炆得很淋又入味,份量很多, 抵食。油酥手抓薄餅~ 鬆軟的手抓薄餅配上咖哩汁,太夾了。泰式炒金邊粉~ 喜歡金邊粉甜甜酸酸的味道, 炒的很有鑊氣, 配料有蛋,蔥,蝦,火腿和豬肉, 非常惹味。蝦醬炒芥蘭~ 蝦醬的鹹香味, 配上新鮮清甜的芥蘭,yummy! 藍蝶花椰汁特飲~ 椰汁比較甜,飲落還有少少甘甘地的苦澀味, 如果可以減少苦澀味就比較好了。凍檸茶~ 凍檸茶永遠都是我的最愛。整體來說我都很滿意紫蝶花, 餐廳可以選擇星馬泰菜式,店員親切友善, 最重要價錢經濟, 下次會再來光顧。

馬來咖哩牛肋條

油酥手抓薄餅~ 鬆軟的手抓薄餅配上咖哩汁,太夾了。
油酥手抓薄餅

泰式炒金邊粉

蝦醬炒芥蘭

藍蝶花椰汁特飲

凍檸茶~ 凍檸茶永遠都是我的最愛。
凍檸茶

2019-09-08
油酥手抓薄餅
泰式炒金邊粉
蝦醬炒芥蘭
藍蝶花椰汁特飲
凍檸茶
2019-09-08 76 瀏覽
最近將軍澳中心新開了很多不同種類的餐廳,今次選擇了星馬菜的這一間。藍蝶花椰汁特飲,這個飲品非常有特色,椰汁味配上這個藍蝶花的味道,少少甜味再戴上甘甘地的味道,也不錯!牛油果朱古力奶昔,我在Menu看到這杯是便馬上拍板一定要試,亦是作為牛油果達人必揀的一杯飲品,因為我有我的飲品很少見到,這杯牛油果加上朱古力的味道比例剛剛好,朱古力的甜味不會蓋過牛油果的味道。芝士炸蝦波波,這味餸是即炸的,注意小心熱哦,蝦味非常重,有點蓋過芝士味,但整體來說不錯。新加坡肉骨茶,這碗肉骨茶很有我在星加坡街市食過的味道,非常新加坡!而且還有非常多的豬骨肉,不錯!重頭戲來了,馬來咖喱軟殼蟹!最近愛上了軟殼蟹,所以在這間看到軟殼蟹是便馬上選擇了這個。這個軟殼蟹炸得非常脆,吃起上來卡卡聲,配上咖喱醬一絕。10分推介!牛油果蟹肉炒飯,作為牛油果達人當然要吃這味啦(其實這碟飯是我不想浪費了上一味餸的咖喱汁,後來發覺也不令我失望,配上咖喱汁後非常好吃)

芝士炸蝦波波,這味餸是即炸的,注意小心熱哦,
蝦味非常重,有點蓋過芝士味,但整體來說不錯。

2019-09-07 65 瀏覽
#將軍澳美食#新加坡菜等左幾年,將軍澳中心終於開翻啦重有好多不同國家既餐廳進駐當中有新加坡菜 同屋企人去食下先餐牌款式多羅羅,好彩有晚市套餐可供選擇 計計下 都算抵食最後簡左個二人套餐加新加坡菜必食既野 1)二人套餐 $288 小食: 泰式豬頸肉豬頸肉 外皮脆口 中間都好鬆軟,加上泰式甜酸醬 一口醬一口肉 一流主菜: - 香茅雞翼撈檬蒜蓉牛油雞翼加撈檬 而撈檬精髓在於酸甜汁, 哩間餐廳既汁 有另於市面上既口味 汁比較結 醋味比較重 - 泰式干粉牛河泰式河 炒得好有鑊氣,唔會太咸,而且牛肉都好嫩 炒菜: 馬拉盞炒通菜拉盞炒通菜 必食啦~ 味道啱啱好,菜都好新鮮!飲品 : 藍蝶花蜂蜜檸檬梳打 (+12)餐廳叫 紫蝶花 佢有杯特飲叫 藍蝶花 點都要叫下 支持 一下。 上台 賣相相當靚呀! 檸蜜 加 梳打味道清新 飲下透心涼2)新加坡黑胡椒炒蝦 $168哥哥話新加坡菜就要試試黑胡椒炒蝦 豪一豪哩個做法 同 當年新加坡食既 好唔同哩個做法係 濃濃黑椒汁煮蝦咁煮法 可以食得出蝦是非常新鮮3)椒鹽軟殻蟹 $88脆炸軟殼蟹加椒鹽 大大件 啖啖肉成碟都有三大舊軟殻蟹 每舊都有
#將軍澳美食
#新加坡菜

等左幾年,將軍澳中心終於開翻啦
重有好多不同國家既餐廳進駐
當中有新加坡菜 同屋企人去食下先

餐牌款式多羅羅,好彩有晚市套餐可供選擇 計計下 都算抵食
最後簡左個二人套餐加新加坡菜必食既野

1)二人套餐 $288

小食: 泰式豬頸肉

主菜: - 香茅雞翼撈檬

醋味比較重

- 泰式干粉牛河

泰式河 炒得好有鑊氣,唔會太咸,而且牛肉都好嫩

炒菜: 馬拉盞炒通菜

拉盞炒通菜 必食啦~ 味道啱啱好,菜都好新鮮!

飲品 : 藍蝶花蜂蜜檸檬梳打 (+12)

上台 賣相相當靚呀!
檸蜜 加 梳打味道清新 飲下透心涼

每舊都有好多蟹肉
蟹肉都算鮮甜而且炸得夠脆

4)千層糕 $28

熱辣辣上台 椰香味濃
有咬勁 好好味呀!
2019-09-07 76 瀏覽
接朋友收工順道食晚飯,得知將軍澳中心裝修完當然去hea下啦一坐低睇睇menu就立即想叫呢款新加坡肉骨茶($68)夠哂大碗,味道濃,由啲肉骨既質感就知道係超級老火湯,看似好油但十分清,值得一試馬來咖哩牛肋條($78)油酥手抓薄餅($38)咖哩好香椰奶味,屬於唔太多香料既咖哩,唔辣,牛肋條有口感唔會咬唔開,所有食材都恰到好處,配上脆脆既薄餅,兩三下手勢就食哂, 後尾要加多個油飯將剩餘既咖哩汁食哂油飯都好好味,急得制唔記得影低($15)本來想加多個芒果糯米飯,但可能太夜賣哂,下次必試總括而言,必定回頭再食
接朋友收工順道食晚飯,得知將軍澳中心裝修完當然去hea下啦

一坐低睇睇menu就立即想叫呢款

新加坡肉骨茶($68)

馬來咖哩牛肋條($78)
油酥手抓薄餅($38)

油飯都好好味,急得制唔記得影低($15)

本來想加多個芒果糯米飯,但可能太夜賣哂,下次必試

總括而言,必定回頭再食
2019-09-06 57 瀏覽
將軍澳開咗好多新餐廳,今次試吓呢間新開嘅星馬泰菜!同家人叫左幾款菜同飯share食,飽飽啊~新加坡黑胡椒炒蝦($168)黑胡椒炒蝦份量十足,勁大碟!秘製的醬汁更能帶出大蝦的鮮味😋馬來咖喱軟殻蟹($128)脆炸的軟殼蟹大大件啖啖肉,甜甜咖喱汁好味而不辣,連小朋友也喜歡!星洲炒貴刁($65)微辣的炒貴刁賣相雖然較為普通,但河粉炒得不太腍有咬口,也不失為惹味之選!藍蝶花椰汁特飲($38)說穿了是賣相漂亮的椰汁冰😂但美麗漸變的顏色還是讓人歡喜😍藍蝶花蜂蜜檸檬梳打($38)賣相漂亮的檸蜜梳打味道清新,啜一口透心涼!
將軍澳開咗好多新餐廳,今次試吓呢間新開嘅星馬泰菜!
同家人叫左幾款菜同飯share食,飽飽啊~
新加坡黑胡椒炒蝦($168)
黑胡椒炒蝦份量十足,勁大碟!秘製的醬汁更能帶出大蝦的鮮味😋

馬來咖喱軟殻蟹($128)

星洲炒貴刁($65)

藍蝶花椰汁特飲($38)
說穿了是賣相漂亮的椰汁冰😂但美麗漸變的顏色還是讓人歡喜😍

藍蝶花蜂蜜檸檬梳打($38)
賣相漂亮的檸蜜梳打味道清新,啜一口透心涼!
2019-09-01 56 瀏覽
今日去左將軍澳食晚餐,朋友住將軍澳,佢推介屋企樓下有間星馬菜餐廳。我地兩個人就去試下啦!我地星期日晚黎到,7點幾都要等位,30分鐘終於入到啦!芝士炸蝦波波。外層炸到金黃鬆脆,即叫即炸的確熱辣辣好香口。中間蝦肉餡料好爽彈,鮮蝦好彈牙,芝士流心度好高!蒜蓉炒翡翠苗。香甜翡翠苗清爽超甜,輕輕用蒜蓉炒香已經好好味!翠綠夠新鮮。海南雞必點!每次去食星馬餐廳都會叫海南雞!雞肉香甜嫩滑,脾位好滑溜!醬汁夠濃郁滋味。
一定要試下既星馬泰餐廳-《紫蝶花》同朋友補祝既生日飯局,一向鐘情食星馬泰野既我地,知道將軍澳中心新開左既啲間餐廳,環境同食物相片都幾靚,就一於試下,由於我地有book枱,一行十人到左等左一陣就安排入座,服務員好有禮貌同細心,安排小朋友坐梳化位,怕上菜時會整親,因為多人,一見到餐牌已急不及待見餸就點,「泰式鳳爪、小食併盤、蒜香雞翼、泰式金邊粉、咖哩軟殻蟹、牛油果蟹肉炒飯、明爐烏頭、鹽燒鱸魚、胡椒蟹、馬拉盞通菜、泰式金邊粉.....」嘩哈哈哈哈😂好似餓左好耐咁😋唔講咁多住💁🏻‍♀️有圖有真相😋👍🏻
一定要試下既星馬泰餐廳-《紫蝶花》
2019-08-23