2020-09-19 452 瀏覽
放工約咗朋友喺將軍澳食飯,見到呢間餐廳算新,所以就把心一櫃入去試吓。由於朋友同我都好鍾意食軟殼蟹,所以諗都無諗就叫叫咗,一碟有兩大軟殼蟹,仲有大量嘅椒鹽係上面,非常惹味,而且炸到好乾身唔會好油。另外亦都嗌咗海鮮喇沙米線,佢有非常多嘅海鮮喺裏面,有四隻蝦,蜆,青口,魚片,魷魚等等非常豐富,湯底亦都好濃郁,而粉面嘅份量都極多,我同朋友兩個share食都食唔晒。而馬拉盞炒通菜份量極多,通菜非常嫩,唔會老,味道十分正宗。餐廳最近特飲有做優惠$30 兩杯,我就叫左佢嘅招牌飲品,鮮牛油果奶昔,味道不錯而且唔會太甜,仲有食到少少牛油果肉。朋友就飲青檸梳打。總括來講所有菜式味道都唔錯,下次或者會試吓佢嘅中式小菜,餐牌上有好多款,實有一款啱食。

而馬拉盞炒通菜份量極多,通菜非常嫩,唔會老,味道十分正宗。

2020-09-15 817 瀏覽
朋友知道我喜歡吃東南亞菜,介紹了這間藍蝶花,主打東南亞新潮味,除了經典款的泰式料理外,還研發出不少獨家推介的料理,加上別具風格的設計裝潢,以藍色為色調,頗有新派南南亞風情,特別適合年輕朋友聚會。東南亞菜除了充滿酸、甜、鹹、辣各種豐富味道外,鮮豔的配色也是泰式料理的特色之一,所以這裡每一道菜的擺盤很精緻。🦋椒鹽軟殼蟹軟殼蟹大概分得出有三隻,切開細件, 一口吃下去非常容易入口。 炸的功夫非常之好,沒有採用過多的炸粉,一點也不油膩,還可以依稀看得出小小軟殼蟹的長腳正張牙舞爪,樣子十分有趣。🦋扎肉撈檬扎肉撈檬的檬粉呈米白色,帶有米香,入口順滑,拌上稠結的酸辣汁,味道非常清新。 最令人驚喜的是扎肉非常鬆軟,肉味也香,估計是手打的吧,還是約半厘米厚切呢。🦋新加坡海南雞飯海南雞鮮嫰不油膩,骨頭不多,啖啖厚肉,還附有沙律菜伴,肉質結實嫩滑的雞件與新鮮的薑蓉、辣椒醋、新加坡黑豉油成為絕配,與雞油飯一齊吃,可以感受到雞肉的鮮甜滋味。🦋藍蝶花蜂蜜檸檬梳打這間餐廳的特飲有多款選擇,來到主題為藍蝶花的餐廳, 當然少不了點一個藍蝶花特飲,朋友就點了這個藍蝶花檸檬梳打,飲品的賣相不俗, 藍色的藍蝶花和黃色的檸檬有強

🦋椒鹽軟殼蟹

🦋扎肉撈檬

🦋新加坡海南雞飯

🦋藍蝶花蜂蜜檸檬梳打
這間餐廳的特飲有多款選擇,來到主題為藍蝶花的餐廳, 當然少不了點一個藍蝶花特飲,朋友就點了這個藍蝶花檸檬梳打,飲品的賣相不俗, 藍色的藍蝶花和黃色的檸檬有強烈的對比色, 試喝了一口,藍蝶花的味道清甜,蜂蜜有提香的作用, 檸檬也十分新鮮。

🦋牛油果朱古力奶昔
牛油果朱古力奶昔是我特別點的, 因為從沒有在別的店舖見過有牛油果的特飲,這個飲品的賣相同樣精緻, 牛油果肉打成稠結的果汁,和朱古力配搭非常得宜。
2020-09-06 318 瀏覽
🥡外賣自取:$38抗疫套餐🤩(+$1 外賣盒)係咪話特別抵呢?又唔算係,一個碟頭飯呢個價錢,唔係特別平😂😂,只係呢間餐廳平時賣$70小菜,宜家賣快餐又好似平咗好多咁囉😆心理上覺得試吓啦,反正未試過🤤·🌽🐟 粟米魚柳飯 $39 (+$4凍檸茶)嘩🤩呢個好好食😋魚柳好多好大舊,邊邊仲係脆脆地,粟米汁又夠杰身同好下飯,撈飯食一流👍🏻·🐷 越式香茅豬扒飯 $39 跟例湯呢個就一般啲,豬扒乾身冇汁,就咁送飯有啲dry🙈豬扒質素都正正常常嘅,不過食落冇上一個咁吸引
🥡外賣自取:$38抗疫套餐🤩(+$1 外賣盒)
🌽🐟 粟米魚柳飯 $39 (+$4凍檸茶)
🐷 越式香茅豬扒飯 $39 跟例湯
外賣自取
2020-07-24 348 瀏覽
首先第一個職員就同我講外賣自取都有九折,到落完單既時候就話要住戶先有🙄⋯但套餐就跟湯跟野飲,咁都算啦九折姐😪⋯到嘢食包好之後又話只係個豬手飯先有湯其他就冇⋯大家去食嘢落單之前記得要問清問楚先好!龍門任佢擺⋯😕疫情之前都食過幾次都冇咁一時一樣,嘢食就不過不失但係偏貴。
2020-07-24
15 分鐘 (外賣自取)
2020-07-01 310 瀏覽
1️⃣咖喱牛腩撈檬咖喱汁好多好濃郁,牛腩亦好林,檬粉同咖哩冇融合所以冇咩味,如果配飯會好味啲。2️⃣泰式海鮮金邊粉海鮮金邊粉啱啱炒起,味道及濕度適中,海鮮配料亦好多,金邊粉份量多,好味👍♥️-3️⃣冬陰功肥牛金邊粉金邊粉份量多,但冇味。湯底唔係冬陰功味,係喇沙湯底。牛肉湯湯底係分開煮,冇咩冬蔭功味,但好在份量多。因為冬陰功金邊粉食剩好多,店員發現嘅時候好細心問係咪碗麵出現咗咩問題,我哋亦指出問題,店員再問我哋夠唔夠飽,可以整野比我哋食,我覺得佢地好細心,就算今次唔好食,服務態度加分,下次都會去食👍
1️⃣咖喱牛腩撈檬

2️⃣泰式海鮮金邊粉
3️⃣冬陰功肥牛金邊粉

午餐
2020-06-19 374 瀏覽
紫蝶花我不嬲都覺得係東南亞菜,最近見到佢門口嘅餐牌,竟然見到有家庭式嘅中式小菜。而且味道仲有驚喜👍🏼👍🏼👍🏼今日一行三人就你都試吓個中式小菜晚餐啦,我比較煮少煮飯😅所以比較鍾意食中式小菜,呢度嘅小菜味道仲要不錯👍🏼呢度都有好多種類價錢由$68起今晚我哋揀咗黃金蝦、魚香茄子同炒芥蘭,味道都不錯👍🏼👍🏼只係魚香茄子比較淡啲,濃味d會更好。個白飯超大碗,我諗平時一碗等於兩碗,唔食咁多嘢嘅可以要小飯。大家食得好飽而有杯沙冰好滿足我哋就加咗$9要咗兩杯芒果沙冰,同埋非常推介嘅牛油果沙冰👍🏼👍🏼👍🏼呢個係老闆娘推介,好清甜好好飲,我反而覺得似青瓜味😅

最愛黎食下午茶,主要為左斑蘭咖央鮮牛油多而黎。已多次幫襯,但因為多士得下午茶餐先有,主餐牌係無架🤷🏻‍♀️所以我地每次都只幫襯下午茶😂希望餐廳可以將多士加入主餐牌啦🙌🏻兩個人叫左:雙拼星洲喇沙湯粉餐(豬頸肉拼肥牛金邊粉)仲有斑蘭咖央鮮牛油多餐熱咖啡+凍美祿🥰杯美祿落足粉,好濃!多士夠脆加埋塊鮮牛油同斑蘭咖央醬,正!如果塊包可以薄身啲會更好。喇沙湯底夠香濃,湯底的椰漿同蝦味都夠濃。同區黎講,呢度的喇沙係做得較好的一間。******鋪仔細細,唔好預可以坐得好寬敞***餐廳飲品係偏甜架,第一次幫襯叫左凍檸茶同凍咖啡,甜到飲唔落。好彩職員好好,肯換過杯比我地。
最愛黎食下午茶,主要為左斑蘭咖央鮮牛油多而黎。
所以我地每次都只幫襯下午茶😂
希望餐廳可以將多士加入主餐牌啦🙌🏻
兩個人叫左:
雙拼星洲喇沙湯粉餐(豬頸肉拼肥牛金邊粉)
仲有斑蘭咖央鮮牛油多餐
熱咖啡+凍美祿
🥰
杯美祿落足粉,好濃!
喇沙湯底夠香濃,湯底的椰漿同蝦味都夠濃。
同區黎講,呢度的喇沙係做得較好的一間。

***
***鋪仔細細,唔好預可以坐得好寬敞
好彩職員好好,肯換過杯比我地。

2020-06-07
下午茶
  • 斑蘭咖央鮮牛油多士
  • 星洲喇沙湯粉
2020-05-04 475 瀏覽
經過前幾日食咗一間非常難食嘅泰菜之後又再次去將軍澳覓食,超級驚中伏,係門口睇,佢應該係食泰+越菜,但係唔知點解又有小菜食原本係OpenRice 睇reviews 嘅時候,覺得伏伏地,但係都坐低左就試下啦。可能由於呢排疫情影響,比較少人出嚟食嘢,餐廳亦都唔係好多人,服務態度亦唔差落左單唔夠8分鐘,杯椰汁同個薄餅就嚟到,最近飲品做緊特價$30,2杯先會叫左一杯椰汁同一杯牛油果椰汁唔知係咪有咩問題定係爹哋個肚有問題,食完餐飯就肚痛😅因為我同媽咪都冇飲所以應該係椰汁個薄餅有啲粉味同埋唔係好夠味蘿蔔糕就幾好食,唔似其他餐廳個啲落左勁多粉啫啫雞煲真係失望,完全唔夠味,雞都一般,唔建議大家試巴東牛肉幾夠味,用個薄餅點嚟食幾好,牛肉都夠林黃金大蝦唔夠鹹蛋味,不過份量夠多全餐最驚喜嘅係呢杯牛油果朱古力奶昔,第一啖飲落去係薄荷朱古力味,之後牛油果味會慢慢出嚟,非常建議大家試下加多左一杯白飯 15 蚊所有叫嘅野食都係20分鐘內到,落樓下食個快飯嘅好地方

個薄餅有啲粉味同埋唔係好夠味
蘿蔔糕就幾好食,唔似其他餐廳個啲落左勁多粉
啫啫雞煲真係失望,完全唔夠味,雞都一般,唔建議大家試
巴東牛肉幾夠味,用個薄餅點嚟食幾好,牛肉都夠林
黃金大蝦唔夠鹹蛋味,不過份量夠多
加多左一杯白飯 15 蚊

2020-05-03
巴東牛肉
牛油果朱古力奶昔
2020-04-17 282 瀏覽
三人晚餐見在附近無東南亞野食就試試試左之後我應該成日同朋友嚟,今日老細請,唔知幾錢新加坡黑胡椒炒蟹新加坡辣椒炒蝦(味道是惹味左嘅茄汁蝦同埋只係少少辣,並不是好辣)馬來咖喱軟殼蟹手抓餅
三人晚餐
見在附近無東南亞野食就試試
試左之後我應該成日同朋友嚟,今日老細請
,唔知幾錢
新加坡黑胡椒炒蟹

新加坡辣椒炒蝦

(味道是惹味左嘅茄汁蝦
同埋只係少少辣,並不是好辣)
馬來咖喱軟殼蟹

手抓餅

同屋企人喺將軍澳行完山 就即刻去附近商場覓食~~將軍澳中心有唔少既餐廳唔太熟呢度既我地 靠直覺同速睇食評 最後揀左紫蝶花~~我地三個人被安排坐卡位 環境闊落 梳化位坐得舒服👍🏽下午茶時間食物方面我地叫左💁🏽‍♀️泰式撈檬粉 配豬扒 ($40)星洲喇沙湯檬 配豬扒 ($42)我地見到碗喇沙個陣 嘩左一聲😱 因為滿到就瀉咁🤣雖然呢度既喇沙麵底唔同傳統喇沙配摻摻 但係配檬粉都唔差 最緊要湯底夠香👍🏽豬扒幾鬆軟入味 份量唔少~~星洲咖喱雞撈檬($46)撈檬就見得多 我第一次見咖喱撈檬😛賣相無喇沙咁滿瀉 但都幾澎湃 味道又幾特別 有椰香味又有d花生粒喺入面!雞件就比較細件同少肉多骨~~餐飲方面💁🏽‍♀️ 我地分別叫左👇🏽熱美祿、熱新加坡奶茶、凍檸茶(+$4)好耐無飲過美祿 唔知呢度既美祿係馬來西亞🇲🇾出產既 定係新加坡🇸🇬出產既呢?新加坡奶茶☕️味道唔似奶茶 奶味唔重 感覺似咖啡加水😛唔係飲開呢種奶茶既話 唔建議試~~人均$44 食到飽一飽 下午茶當午餐黎講 真係幾抵👍🏽

同屋企人喺將軍澳行完山 就即刻去附近商場覓食~~

我地三個人被安排坐卡位
環境闊落 梳化位坐得舒服👍🏽

下午茶時間
食物方面我地叫左💁🏽‍♀️
泰式撈檬粉 配豬扒 ($40)

星洲喇沙湯檬 配豬扒 ($42)
我地見到碗喇沙個陣 嘩左一聲😱 因為滿到就瀉咁🤣
豬扒幾鬆軟入味 份量唔少~~

星洲咖喱雞撈檬($46)
撈檬就見得多 我第一次見咖喱撈檬😛
賣相無喇沙咁滿瀉 但都幾澎湃
味道又幾特別 有椰香味又有d花生粒喺入面!
雞件就比較細件同少肉多骨~~

餐飲方面💁🏽‍♀️ 我地分別叫左👇🏽
熱美祿、熱新加坡奶茶、凍檸茶(+$4)

新加坡奶茶☕️
味道唔似奶茶 奶味唔重 感覺似咖啡加水😛
唔係飲開呢種奶茶既話 唔建議試~~

人均$44 食到飽一飽
下午茶當午餐黎講 真係幾抵👍🏽
2020-03-24
2020-02-16 300 瀏覽
嚟到將軍澳人生路不熟都唔知食咩好 所以就搵咗個地膽推介下 佢話有間東南亞菜嘅餐廳都唔錯 就叫我嚟 將軍澳中心間紫蝶花餐廳都幾舒服 座位闊落午餐都有好多個選擇 睇完個餐牌真係樣樣都想試 一眼就揀中呢一個豬頸肉拼雞翼喇沙 $60真係正到不得了個湯底好濃 配料有 芽菜 豆卜 雞蛋 乳豬頸肉同雞翼都非常香脆可口 份量都好多 豬頸肉有成七八片 雞翼大大隻 如果有機會再食 都一定會叫多次喇沙福建炒飯 $58材料有菜心粒 草菇 瑤柱 蝦仁 雞肉 燴飯個汁做得唔錯去到將軍澳中心 唔知食咩 就哩試下啦
餐廳都幾舒服 座位闊落

午餐都有好多個選擇 睇完個餐牌真係樣樣都想試

一眼就揀中呢一個豬頸肉拼雞翼喇沙 $60
真係正到不得了

福建炒飯 $58

材料有菜心粒 草菇 瑤柱 蝦仁 雞肉 燴飯個汁做得唔錯

去到將軍澳中心 唔知食咩 就哩試下啦
2020-02-12 215 瀏覽
今日陪媽媽去將軍澳中心睇醫生,睇完順便搵地方食晚餐,好耐冇去將軍澳中心商場行,變到好大好靚最後揀咗呢間試吓叫左蒜片牛柳粒幾好食,牛肉夠香夠嫩 不過唔夠牛肉味馬拉盞炒芥蘭就太淋同有腥味麻麻地呢杯牛油果朱古力奶昔好飲
最後揀咗呢間試吓
叫左蒜片牛柳粒幾好食,牛肉夠香夠嫩 不過唔夠牛肉味
馬拉盞炒芥蘭就太淋同有腥味麻麻地
呢杯牛油果朱古力奶昔好飲
將軍澳中心裝修後食過兩次。由東南亞食品變到做埋中菜。第一次一個人兩餸冬蔭功麵煮錯餸,為咗唔好浪費冇同侍應講照食。第二次同家人再去食,食物好快送到,但係味道真係好一般。今日新年,未到七點已經成個將軍澳中心嘅餐廳都排長龍,貪呢間算最少人等,本來打算食第三次。因為初時得兩個女侍應,兩個人一齊處理收錢,所以攞飛都要排隊等一陣。有一張拍埋嘅4人枱,其中一邊冇人坐,但一直都冇叫飛,以為佢想留黎做中枱。等到食緊嗰兩位埋單,奇怪在位阿姐係叫2人枱入去本身都冇人嘅單邊枱,而同時間冇人等2人枱。即係剛埋單嗰邊枱變咗冇人坐。等位期間,成日都見2個侍應處理收錢,等攞飛嘅要排隊。又見到遲黎嘅阿姐畀飛先,喺度排隊嘅就畀人打咗尖。到叫4人枱,前面叫左號碼但冇人應,好快就叫到我嘅號碼,我去到嘅時候,過左飛嘅衝返黎。一向餐廳過飛係等下張補飛,但阿姐竟然係叫我等,佢要補返張畀衝返黎嗰個。雖然周圍都要等,但係已經唔想再等,咁嘅服務都唔會食得開心。呢間餐廳如果冇人排隊,食物係上得幾快嘅。佢要排隊嘅時間唔多,如果要排隊就真係唔好試喇,啲職員根本處理唔到又唔到。
將軍澳中心裝修後食過兩次。由東南亞食品變到做埋中菜。

第二次同家人再去食,食物好快送到,但係味道真係好一般。

雖然周圍都要等,但係已經唔想再等,咁嘅服務都唔會食得開心。

呢間餐廳如果冇人排隊,食物係上得幾快嘅。

2019-11-27 221 瀏覽
紫蝶花將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖將軍澳中心商場裝修完之後,新開左好多新餐廳,間間都好似好吸引,今日lunch 就輪到試下呢一間東南亞菜,餐廳係半開放式既設計,空間感大D坐落都好舒服lunch set都幾拾款選擇真係好難唸呀,樣樣都好似好正咁我已經唸定下次黎要叫咩啦凍奶茶係必須啦,正常口味呢碗喇沙真係世界級首先湯底真係非常濃郁,而且跟足傳統喇沙湯底有埋雞蛋,豆卜,芽菜,而個豬頸肉同雞翼都係預先煎香左既,食落好香口,絕對係無得彈好巨型既雞翼,仲大過隻匙羹
紫蝶花
將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖

lunch set都幾拾款選擇

真係好難唸呀,樣樣都好似好正咁
我已經唸定下次黎要叫咩啦

凍奶茶係必須啦,正常口味
豬頸肉拼雞翼喇沙

呢碗喇沙真係世界級

好巨型既雞翼,仲大過隻匙羹

豬頸肉拼雞翼喇沙
2019-11-13 1035 瀏覽
原本諗住食韓國菜,原來搬咗,行行吓先知呢間商場1樓有幾間食肆。行過呢間餐廳就比職員嘅推介停低睇餐牌,原來係星馬泰餐廳,都幾多種類,價錢又Ok。職員熱情咁招呼我哋坐低,我哋三人點咗一個午餐三個下午茶餐,食物同飲品味道唔錯,除咗海南雞係最麻麻,整體感覺幾好似,職員有禮,座位又唔會逼,價錢味道都幾滿意。午巿套餐:新加坡海南雞飯(配雞油飯,老火靚湯),一嚟見到雞肶當然開心啦,再睇見雞肉太熟,食落雞就唔鞋,但無雞味,無肉味,要點薑蓉或海南雞醬食。湯係青紅蘿蔔湯,味精唔算多,飯可以揀油飯或白飯,飯都可以,算乾身淡淡油香味。茶餐:班蘭咖央西多士,都係例牌叫西多士做小食,無斑蘭味,不過牛油可以好均勻咁溶喺西多士面,因為呢排食嘅西多士都係溶唔晒,所以我覺得無餡都Ok嘅。下午茶餐:迷你泰式豬髀飯,豬髀入味又勁淋,入口有溶嘅感覺,汁料另上,自己調教,唔怕太鹹或太少,好味。南洋椰汁芝士魚柳焗飯,魚柳都有三塊,芝士汁夠味,但唔會過鹹,啱啱好。凍飲+$4特飲+$10鮮牛油奶昔,好味,唔漏,奶味唔重,口感豐富。特飲+$10椰蝶花椰汁特飲,顏色好靚,不過甜咗啲。
,除咗海南雞係最麻麻
,整體感覺幾好似,職員有禮,座位又唔會逼,價錢味道都幾滿意

凍飲+$4

特飲+$10鮮牛油奶昔,好味,唔漏,奶味唔重,口感豐富

特飲+$10椰蝶花椰汁特飲,顏色好靚,不過甜咗啲。
2019-11-12