2022-06-14 96 瀏覽
這間位於油麻地站附近的紫醉軒,主打新派粵菜,食物精緻有特色,另外還有紅白酒配搭。冰梅涼瓜酸酸甜甜非常入味,去掉了涼瓜的苦味,而且非常多汁,夏天食可去暑氣及開胃。香蔥燒牛肉有淡淡孜然粉香味,京葱爽脆,牛肉醃得入味又夠腍。薑醋脆班球班球表面以薄薄粉漿包裹,炸至金黃香脆,中間魚肉雪白嫩滑,黑醋汁既香且開胃。台山黃鱔煲仔飯煲仔飯上枱時燒至熱辣辣,砂煲保暖,所以食到最後煲仔飯依然咁熱,黃鱔絲完全無骨,加上紅棗、葱等味道滲入飯內,煲仔煲鮮味無比。

香蔥燒牛肉
有淡淡孜然粉香味,京葱爽脆,牛肉醃得入味又夠腍。

薑醋脆班球

台山黃鱔煲仔飯

2022-06-05 96 瀏覽
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 旺角 - 紫醉軒 ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 創新型格中餐餐廳用餐環境較暗 比傳統中餐較有情調枱面仲會好似西餐廳咁放枝收費嘅水 可以自己揀飲咩🔹黑磚豆腐 $88一上到枱 影完相都襯熱食造型特別可愛 真係一舊舊磚頭咁咬開脆薄餅皮後 就會見到白雪雪滑捋捋嘅豆腐出場豆腐同黑餅皮相映成趣 好似Oreo🤣🔹豉椒帶子煎米 $108呢個我會叫佢做中式pizza 因為真係好似米粉煎好一餅餅 硬身微微脆咁放底 然後加上中式豉椒醬 同埋帶子喺上面好特別~🔹蔥油脆皮雞 $228呢度有半隻雞左右 份量足蔥油香 雞嘅皮夠脆身肉質嫩最好味係下面嘅芋泥 吸收曬啲雞油蔥油 好入味🔹蔥香蝦球炒蛋 $98蝦球爽口大大粒 蛋都嫩如果更融合會更好味🔹百合零耳炒蘆筍 $118食菜健康啊 所以叫咗個菜🤭油份令食材較滑身 容易入口爽口 健康૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評餐廳型格 亦出多款創新菜式設有户外位置 可以chill 住食中菜◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍紫醉軒 (旺角)旺角彌敦道560號譽發廣場4樓►▪▫►▪▫►▪▫ 用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►桌上嘅玻璃樽水是要收費的

創新型格中餐

爽口 健康

૮₍´˶• ᴥ •˶`₎ა :總評
餐廳型格 亦出多款創新菜式
設有户外位置 可以chill 住食中菜

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍紫醉軒 (旺角)
旺角彌敦道560號譽發廣場4樓

►▪▫►▪▫►▪▫ 用餐提示 ►▪▫►▪▫►▪▫►
桌上嘅玻璃樽水是要收費的

2022-06-03 87 瀏覽
這天和朋友一同前往旺角,餐廳正正位於旺角油麻地中間,地理上十分方便快捷,這家餐廳主打的就是中國菜,喜愛中國菜的我,當然不會錯過。這間餐廳的裝潢做得真的不錯,黑色為主調,配搭柔和的光線,更顯貴格,令整個氣派更加提升,沒想到位於購物中心的地方,也有這樣格調超越的餐廳。食物方面,前菜就是芥末雲耳,芥末的丁點辛辣,令整餐更加開胃,作為涼菜真的十分適合。然香蔥燒牛肉,牛肉嫩滑,肉味甚濃,家常小炒即叫即做,新鮮熱辣更為美味。
2022-06-02 70 瀏覽
之前同老公一齊放大假黎個可以休息既long weekend,但又唔想去太遠而揀左最易搵好野食兼拍下拖既油尖旺,不過真係搵間岩兩個人食既小菜餐廳,我就唯一諗到朋友之前介紹我再去返我之前成日搵到好野食同enjoy 美容服務既譽發大廈。黎到餐廳先見到原來中菜既fine dining, 仲要係商宜既價錢就可以黎呢間有西式setting combined 中式小菜餐廳,呢度我又多個地方比我見到靚餐具系列既地方,因為個深藍好grand😍店員既誠意推介有外脆內軟既黑磚豆腐同濃湯蕃茄浸菜花, 我鐘意到成個湯比我飲晒咁滯! 啫啫雞煲就精緻同好香,同埋serve 過來既時候仲有果d喳喳聲而令我期待。希望下次同朋友食生日飯可以再來試menu中既靚湯
希望下次同朋友食生日飯可以再來試menu中既靚湯

• 黑磚豆腐
2022-05-31 1502 瀏覽
It has been a while we could have a larger gathering of people for dinner. So, we decided to have Chinese food. Not wanting to go to the usual more well known restaurants, we searched and found this place called 紫醉軒 (English name: Violet Chinese Bar and Restaurant). We had not heard of it it before but reviews seemed positive so we gave it a try.It wasn't what we expected when we arrived. Instead of the usual Chinese style decor, this one was more like a bar. There were a few diners but it wasn'
It wasn't what we expected when we arrived. Instead of the usual Chinese style decor, this one was more like a bar. There were a few diners but it wasn' t noisy.
Menu is in English and Chinese. They offer a variety of Chinese dishes along with an extensive alcohol list. So, it is exactly as the restaurant is called:  a bar and a restaurant. As it was Chinese food, we ordered a variety of dishes to share.

This is the Black Sesame Deep Fried Tofu ($88). Not only pretty to look at but these were really good. They looked like black bricks. The coating was a nutty shell that was super crispy but not too thick. The tofu was still soft and silky.
The Milky Golden Prawn ($158) were a generous serving. The prawn was fresh and plump. The coating had a slight salty egg taste but not too much as it was a bit more creamier in taste. The crumbs were still crisp and definitely good with the drinks we ordered.
The next item we shared was a Hakka Beef Pot ($128). I believe it should be pork but the English said beef so it might be a translation issue. But this was a nicer upgrade from the usual Hakka pork belly and preserved vegetable dish we are all accustomed to. The meat was braised so long, it literally melted in your mouth.  It was packed with flavour. There was bits of preserved vegetables that gave it a salty umami taste to everything.
Dried Mandarin Fish Udon ($108) was a light end to our meal. The udon was firm and chewy. There were lots of slices of fish meat that was firm and fresh along with a lot of bok choy. The soup was packed with flavour.

The food was very good and we loved it was quiet so we could sit and talk easily. Prices not too expensive. A wonderful hidden eatery.
2022-05-26
2022-05-30 50 瀏覽
紫醉軒,環境低調奢華,適合拍拖、家庭聚會、見客……中餐也有Happy Hour, 紅白酒買一送一,叫了兩杯紅酒,開始今晚的聚餐。《涼溪脆鱔》是無錫傳统菜,味道甜中帶酸,鱔肉切得細細長長,脆鱔充滿黃酒香甜而且非常酥脆,是適合做下酒的前菜。《薑醋脆斑球》每塊石斑球都是肉厚大大塊,薄薄地脆漿炸得酥香,而且保護斑球的嫩滑鮮味,薑醋汁能解油炸食物的油膩,師父的配搭真的好好。《孜然香蔥燒牛肉》孜然是我最喜歡的香料之一,有些人或許不喜歡,但凡有孜然口味的餸菜,我都必點😅。大蔥和牛肉也是天作之合的配對,牛肉嫩滑,大蔥惹味,配上孜然,我一個人也可以把它吃清光。《豉椒帶子煎米》豉椒惹味,帶子煎得蕉香鮮嫩,最絕的是米粉邊煎得甘香薄脆,中間吸收豉椒汁,這出品真的顯出廚師的功力。
紫醉軒,環境低調奢華,適合拍拖、家庭聚會、見客……

《涼溪脆鱔》

《薑醋脆斑球》

《孜然香蔥燒牛肉》

《豉椒帶子煎米》

• 涼溪脆鱔
  • 孜然香蔥燒牛肉
  • 豉椒帶子煎米
2022-05-29 41 瀏覽
今晚約左個好耐冇見既朋友食晚飯,卜左檯去呢間新開既fusion 菜,安排左卡位比我地坐,坐得十分舒服,氣氛都很好👍!餐廳依家做緊Happy hour 3-7pm 優惠,紅白酒每杯做緊買一送一,仲有佐口小食送酒一齊飲,岩晒三五知己一齊黎吹吹水,飲下野!LFE CLASSIC MERLOT🍷: 輕鬆入口、果香濃郁,初嚐者選這款酒沒錯!冰梅涼瓜 $68: 涼瓜一層層疊起,擺盤十分優雅,食落很有冰冷爽脆既口感,用話梅汁醃泡過,食完之後有陣涼瓜既甘甜味!然香蔥燒牛肉 $108: 飄來一陣陣香噴噴既孜然味,大蔥爆得十分香口,牛肉是非常鮮香的,並且肉質特別的滑嫩,也是特別的入味。黑蒜蒸斑球 $108:龍躉片鋪上黑蒜+蔥粒,味道特別變得鮮甜,放在荷葉上蒸,魚肉更彈牙滑嫩,而寬粉吸了魚汁更加美味!吉列炸蝦 $68: 鮮蝦沾上麵包糠製作成吉列蝦,香脆鬆化、爽口鮮甜、肉質彈牙,配埋沙律醬+七味粉食,食落唔會充滿油膩感!台式3杯雞 $128: 雞肉鬆軟細膩,邊緣略微酥脆,風味獨特,色澤紅潤光亮,蒜片、青椒和蒜瓣環繞周圍,另一精髓在「九層塔」,九層塔的獨特香味令到這菜式生色不少!+++++++++++++++

+++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊
2022-05-27 1174 瀏覽
紫醉軒係一間中菜X酒吧嘅餐廳,全店以紫藍色做主調,走型格路線,佈置似西餐廳,但賣嘅其實係新派中菜,都幾特別。每日15:00-19:00都係Happy Hour,啤酒買二送一,紅白酒同其他烈酒更加係買一送一,我地黎到時仲未夠19:00,趁有優惠每人叫左杯酒。LFE Classic Chardonnay($58/杯) - 帶少少微酸同果味,都幾易入口。Rum($68/杯) - Rum酒本身都已經帶啲甜味,不過如果怕太烈,可以叫佢加啲可樂,比較易入口。冰梅涼瓜($68) - 涼瓜本身應該用鹽拿過,所以已經冇乜苦味,再用冰梅醃,食落酸酸地涼浸浸咁,幾好食。黑蒜蒸斑球($108) - 斑球一份有四塊,上面放左好多黑蒜醬,下面仲墊左河粉。斑球肉質扎實得黎帶少少彈口,黑蒜醬好香好惹味但唔會太鹹。下面嘅河粉好薄半透明,唔會痴埋一舊口感微彈。然香蔥燒牛肉($108 - 牛肉嫩腍帶孜然味,肉量都幾多,下面仲有大蔥,大蔥沾左醬汁,惹味得黎完全唔辣。蔥油脆皮雞($228) - 雞皮微脆,雞肉肥瘦適中雞肉唔會太鞋,鍾意食濃味一啲可以蘸埋個醬食,都幾好食。雞件下面仲有芋頭蓉,芋蓉口感香滑,食完都幾飽肚。豉椒帶子煎

LFE Classic Chardonnay & Rum
黑蒜蒸斑球
斑球肉質扎實得黎帶少少彈口,黑蒜醬好香好惹味但唔會太鹹。
黑蒜蒸斑球
下面嘅河粉好薄半透明,唔會痴埋一舊口感微彈。
蔥油脆皮雞
雞件下面仲有芋頭蓉,芋蓉口感香滑,食完都幾飽肚。
蔥油脆皮雞
豉椒帶子煎米($108) - 幾特別嘅一道菜,麵餅煎到外脆內軟,口感唔會太硬,食時可以蘸埋中間個豉椒汁,非常惹味。中間仲有帶子同青黃椒,帶子都有睇頭,口感微彈。
豉椒帶子煎米

總結,除左西餐,估唔到中菜同西洋酒都可以好夾,19:00前紅白酒烈酒都有買一送一,抵飲。菜式幾特別,份量比茶樓細,就算兩個人都可以試多幾味餸。
LFE Classic Chardonnay & Rum
2022-05-26 55 瀏覽
友人剛剛由美國返港,過程阻礙重重,而且趣事多多,我當然要約佢出黎食餐飯,聽吓佢傾訴一下。餐廳佈置以紅黑為主調,西式格調的枱櫈, 燈光柔和,配上輕快音樂,真是一個和友人聚會的好地方。菊花$68~清香的菊花味令人心情放鬆,好舒服啊!芥末雲耳$68~雲耳口感爽脆,而且十分有益健康,配上芥末酸汁和芝麻,是一道十分開胃的前菜。塔香茄子煲$98~茄子炆得十分軟腍入味, 配料有紅椒,九層塔和肉碎,濃香美味,送飯一流。紅油小炒牛$98~牛肉有口感和牛味香濃,以芹蒜,芫荽,炸蒜,紅椒作配菜,惹味而帶微辣,好有鑊氣。客家炆腩仔$128~五花腩入口南乳味濃,皮脂肉部份入口即溶,而瘦肉部份好鬆軟,層次分明,十分惹味。
友人剛剛由美國返港,過程阻礙重重,而且趣事
多多,我當然要約佢出黎食餐飯,聽吓佢傾訴一下。

菊花$68~清香的菊花味令人心情放鬆,好舒服啊!

2022-05-16
  • 塔香茄子煲
  • 紅油小炒牛
  • 客家炆腩仔
  • 芥末雲耳
2022-05-26 55 瀏覽
喺高級餐廳以外,食到精緻有水準嘅中菜唔係咁容易,朋友誠意介紹終於搵到間好嘢。口水西瓜 ($78)可以話係想像中嘅味道,最意想不到嘅係西瓜真係超級無敵甜,朋友話口水汁同梅粉起咗一樣嘅作用,引出左西瓜嘅甜味。豉椒帶子煎米 ($108)好有大排檔豉椒炒蜆嘅鑊氣味道,帶子彈牙爽甜。 煎米脆得黎唔會乾,吸晒豉汁味好正,仲要放多陣都保持到香脆,好有水準。陳皮鬼馬咕嚕肉 ($118)成碟都好脆,雖然濃稠嘅獻汁緊緊包滿每一舊肉同油炸鬼,但完全唔會令佢哋變腍,食到尾加多碗飯嚟餸都依然咁好味。 開頭以為面頭嘅係芝士脆脆之類,㗳落係好懷舊嘅九製陳皮,令咕嚕肉酸汁更加有層次。蒜蓉菜心 ($98)簡簡單單一道菜,勝在菜心好新鮮,蒜蓉炒得極香。老陳皮冬瓜燉排骨 ($88)同鮮人嵾花膠燉老雞 ($128)同樣真材實料,份量啱啱好令到人覺得足料得黎又唔會成口渣。 作為女士當然鍾意花膠湯多啲,係真正老火湯熬足一日嘅味道,花膠、雞肉同雞腳全部燉到腍晒,超級養顏。

口水西瓜 ($78)

豉椒帶子煎米 ($108)

陳皮鬼馬咕嚕肉 ($118)

蒜蓉菜心 ($98)
簡簡單單一道菜,勝在菜心好新鮮,蒜蓉炒得極香。

2022-05-25 41 瀏覽
媽咪好鍾意食中菜,是日晚上就帶咗佢去油麻地譽發廣場新開的「紫醉軒」。餐廳裝修型格有特色,充滿氣氛及情調,無論朋友/家庭聚會或情侶用餐都適合豉椒炒蟶子新鮮又大隻嘅蟶子加入蒜蓉、豆豉、三色椒、辣椒🌶️等等一齊爆炒,色香味俱全!台式三杯雞熱辣辣嘅台式三杯雞煲,雞髀、雞胸同雞柳樣樣齊,雞肉口感嫩滑,雞味濃郁!加咗香蔥、青紅椒及九層塔等等一同烹調,好有鑊氣又惹味,勁好食,忍唔住叫碗白飯陳皮鬼馬咕嚕肉餐廳推介的陳皮鬼馬咕嚕肉,同平時嘅咕嚕肉有少少唔同~以陳皮同油炸鬼取替左平常的菠蘿🍍油炸鬼&豬肉炸到金黃香脆,每件都沾滿呈拔絲效果的醬汁,賣相一流!醬汁加咗陳皮,酸酸甜甜,好開胃,佐飯絕配蒜蓉菜心菜心已經去除老葉,只保留鮮嫩部份,口感爽脆無榨👍🏻簡單的加入蒜蓉清炒,鮮甜味美

豉椒炒蟶子

台式三杯雞

陳皮鬼馬咕嚕肉

蒜蓉菜心

2022-05-25 44 瀏覽
想食中菜黎到油麻地既依間靚裝餐廳😚個裝修同啲菜式都好吸引👍🏻👍🏻蒜香凍螺大大隻凍螺好新鮮!啲蒜味入哂落隻螺好惹味😋😋夠彈牙配埋隻汁無得彈😚奶香黃金蝦球好香既奶味仲有濃濃既鹹蛋黃香😛😛蝦球夠大隻又新鮮😉台式三杯雞啲雞好嫩滑!配埋三色椒咁調味又調得幾濃味😉拎黎餸飯都好一流😝魚湯花膠津白好鮮既魚湯浸津白 津白吸哂啲魚湯又清甜好好味😌😌仲有花膠鋪面食完可以養顏~豉椒帶子煎米煎米真係第一次食 佢係煎到脆卜卜咁😙淋埋個汁同煎米都幾夾 帶子仲要大大隻咁又夠彈牙 好好食既主食😛

蒜香凍螺

奶香黃金蝦球
好香既奶味仲有濃濃既鹹蛋黃香😛😛蝦球夠大隻又新鮮😉

台式三杯雞

魚湯花膠津白

2022-05-25 862 瀏覽
呢間裝飾走新式型格路線嘅中菜館,附設酒吧區,未開飯前可以飲杯嘢Chill 返下呢輪係咁落雨,落到個人都有D悶氣,天氣確會影響胃口,好想食D濃味食物黎Cheer Up打頭陣黎個惹味菜式先,就係佢啦..................豉椒炒聖子皇 ($156)一客兩隻,以豉椒香蔥加甜椒快炒,鮮甜爽脆,一口一隻夠豪氣。香脆食物從來難以抗拒,呢客外觀咁特別嘅係黑磚豆腐 ($88),黑色係來自黑芝麻,又養生又型格外皮夠脆香,帶有咸味; 內裏有嫩滑豆腐,一脆一滑,有D似食緊椒鹽豆腐。以砂鍋上嘅台式三杯鷄 ($128),打開蓋後未食已經聞到香味,食到尾段仍然可以維持熱度油亮亮嘅鷄件,九層塔嘅獨有香味,被惹味醬汁包圍住,係一個超好送飯嘅菜式,比多少少白飯我呀唔該。紅油除咗配炒手,仲可以配牛,呢碟紅油小炒牛 ($98)令我哋知道兩者可以做到好朋友。紅油香辣刺激食慾,配以香味芹菜,牛肉鬆軟得黎唔會食到梳打粉之類嘅味道,就咁食或送飯都絶對適合。燈光柔和,加上播住經典外國歌曲,唔會太嘈雜,可以好輕鬆咁食返餐中菜。

一客兩隻,以豉椒香蔥加甜椒快炒,鮮甜爽脆,一口一隻夠豪氣。

2022-05-24 34 瀏覽
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角🔻 紫醉軒旺角彌敦道560號譽發廣場4樓///🧃蒜香凍螺 $108超級大隻,好易拆肉,亦都好厚肉,絕對唔腥臭,好香蒜味,做前菜一流。/🧃莞香啫啫雞煲 $128都幾多雞件,雞肉非常入味,但係仍然好嫩滑,惹味之選/🧃黑蒜蒸斑球 $108超級大推,班球大大塊,用黑蒜蒸過香得來不減鮮味,所有嘅鮮味都比下面嘅粉吸收晒,唔會乾爭爭,食到停唔到口。/🧃塔香茄子煲 $98好少食唔係魚香茄子煲嘅茄子煲,加咗九層塔,好有風味,第一次見啲茄子唔係煲到爛晒,而係一條條,有爽口嘅口感,好特別。/////#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#旺角美食 #小蓮星呑食旺角
🔻 紫醉軒
旺角彌敦道560號譽發廣場4樓
///
🧃蒜香凍螺 $108

🧃莞香啫啫雞煲 $128
都幾多雞件,雞肉非常入味,但係仍然好嫩滑,惹味之選

🧃黑蒜蒸斑球 $108

🧃塔香茄子煲 $98

/////
2022-05-23 20 瀏覽
這次去了一家位於油麻地的中菜館踏進門口就見店面的裝飾和格調不似一家傳統的中餐廳酒紅色餐倚 紫藍色燈光配合牆上霓虹燈光整體感覺都很創新而菜式以傳統粵菜為主 並加入不少fusion元素當然附切的酒吧更可以讓客人享用佳餚之餘亦可以隨時隨地品嚐美酒另外 設有室外用餐區佈置簡約時尚👍👍。。🥦冰梅涼瓜一條條涼瓜層層疊起用梅汁醃泡過的涼瓜口感爽脆味道酸酸甜甜同時亦帶有絲絲苦瓜的苦味🐔台式三杯雞 餐廳招牌菜式每枱都必點打開煲蓋一陣香濃的味道傳出雞肉肉質嫰滑醬汁味道濃郁 挺入味的🤤🍲魚湯花膠津白奶白色既魚湯濃郁鮮甜配上花膠 口感不俗津白又嫩又爽口 吸晒魚湯性價比相當高🦐奶香黃金蝦球鐘意食呢個呢👍🏼滿滿的鹹蛋黃多到可以一口口咁食蝦球大隻 又爽口
這次去了一家位於油麻地的中菜館
踏進門口就見店面的裝飾和格調