2024-09-06 111 瀏覽
一心想嚟食鴨紮,但轉左餐單,極失望。熟客話經典逢1號&15號就轉餐單。生客同熟客嚟呢庶飲茶完全係兩個待遇。感謝同枱同隔離枱嘅街坊教路,不是因為朋友推介,相信都唔會嚟食,因網上都睇左人講呢度服務有幾差有晒心理準備嚟到,果真係咁。自行搵位呢D好基本無所謂喇當然,搵到位要再搵職員開點心咭都順利。要自己去門口搵職員講要咩茶葉,佢會俾一包你。我見隔離位個婆婆未有水杯水壺用,讓左俾佢用先。跟住搵左職員三轉才搵到套水壺杯俾我。不過見D店員唔係唔做嘢,似係人手唔夠。熟客到來,職員主動取茶壼過嚟幫佢個壺淋埋熱水消毒添,呢D真係叫做有服務囉。我生客就感覺係自力更生&自生自滅,但依然要收加一囉。鳳爪排⻣飯,確係好味嘅,廚房部確係整嘢好嘅。真係要讚廚房師傅喇,如果嘢食唔得此店都消失左喇。雞紮&腐乳通菜都唔錯。一支公嚟點左三碟嘢。服務真係經典嘢食又真係好味嘅嚟唔嚟幫襯,真係睇各人造化。真心覺得街坊好正,好幫忙希望我下次成為熟客對我好返少少囉。一次生,兩次熟,都係好想試埋佢嘅鴨紮好唔好味,因見朋友食過睇相覺得似正囉。收銀都OK喔,正正常常。
一心想嚟食鴨紮,
但轉左餐單,極失望。
熟客話經典逢1號&15號就轉餐單。
生客同熟客嚟呢庶飲茶完全係兩個待遇。
感謝同枱同隔離枱嘅街坊教路,
不是因為朋友推介,相信都唔會嚟食,
因網上都睇左人講呢度服務有幾差有晒心理準備嚟到,果真係咁。
自行搵位呢D好基本無所謂喇當然,
搵到位要再搵職員開點心咭都順利。
要自己去門口搵職員講要咩茶葉,
不過見D店員唔係唔做嘢,似係人手唔夠。
雞紮&腐乳通菜都唔錯。
一支公嚟點左三碟嘢。
服務真係經典

嘢食又真係好味嘅

嚟唔嚟幫襯,真係睇各人造化。
真心覺得街坊好正,好幫忙

希望我下次成為熟客對我好返少少囉。
一次生,兩次熟

2024-09-02
$79 (早餐)
  • 凰爪排骨飯
2024-09-26 0 瀏覽
本以為這店是有誠信的商家,就沒有看賬單便結賬,回家後才發覺賬單不對,我便在openrice上看看我點的菜單價錢,一經計算,發現多收了80多元,翌日早上便到店了解,回覆是要等經理下午12點上班才可以查單,我等到下午致電餐廳,經理說openrice的價錢是外賣價,堂食是貴一些,我便問堂食價是多少,再經計算還是多收了11元。相信大家都知道發生甚麼事啦!香港經濟這麼差,真是要多謝這些黑心商家,以後不會再光顧!如大家都想去光顧的話,記緊看單據。白飯16元, 乳鴿50元一隻這都是跟openrice有出入,看看大家都是不是這個價。
2024-05-20 275 瀏覽
推住個老人家,一個服務員叫我搵位坐,無人執台,叫人執台,佢又叫番我去前台攞茶,我話有個老人家,佢拒絕幫我攞,點知我發覺原來有啲人個袋度都有袋住啲茶,根本願唔願意去攞,超級差仲要唔使排隊
仲要唔使排隊
2024-05-03 337 瀏覽
同朋友食飯,食到一肚氣😤😤😤😤😤朋友用會員優惠,送燒鵝一隻,去到點菜,我哋都有嗌其他餸,本來食得好開心,點知好戲在後頭……收錢嘅時候先至同我哋講,原來隻燒鵝係要照收加一服務費,總共$59.8$59.8唔係貴,但奇怪嘅係,半隻燒鵝原價$248 ,呢隻送嘅燒鵝點解會抬高個價,標價$598 ?更激氣嘅係,我地本身禮貌地問經理點解燒鵝講明係送嘅,但原來要俾$59.8 ?陳經理用好惡劣嘅態度問返我哋「咁我有冇講過唔收你服務費啊?冇講過唔收,就即係收啦! ! !我哋不嬲都有收嘅! ! !你唔俾嗰$60我就報警! ! !」我哋好聲好氣問個經理,可唔可以攞個條款出嚟俾我哋睇清楚?如果真係有寫我哋可以比,但佢話:「我唔會俾你哋睇!我哋不嬲都有收,所以今次都一定要收!!!」今時今日咁嘅服務態度,再加暗黑條款,真係好離譜!個經理仲恐嚇我哋,話要報警,又話我地唔滿意就去消費者委員會投訴,但點都要俾錢先走!本人已中伏,警惕各位街坊……🥲🥲🥲
同朋友食飯,食到一肚氣😤😤😤😤😤

今時今日咁嘅服務態度,再加暗黑條款,真係好離譜!

本人已中伏,警惕各位街坊……🥲🥲🥲
2024-01-11 636 瀏覽
上星期日去左食野,約2:45到門口,個阿姐未帶位就不斷同我哋講要叫嘢食,但又冇比餐牌我,入咗去坐低好耐都冇人理,上手嘢食繼續擺喺枱面15分鐘,佢3:30已經截單唔會有嘢食,而我3:00前明明叫咗幾樣嘢,轉頭又同我講話冇,又要再叫過第二樣。食咗唔夠一個鐘,可能佢會落場,所以叫我哋埋單,買完單之後居然開始熄燈,完全無視乘食客,4個人食左$3xx,又貴又唔好食,又冇服務,真係食到成肚氣,我發誓以後唔會再去
2023-10-01 847 瀏覽
中秋做節,地方由親戚作主,一行七人到了一間街坊酒樓晚膳。入席時還有吉枱,吃著吃著不經不覺間酒樓已差不多坐滿。我們沒有叫套餐,都是散叫的食物。因為鵝皮帶些肥脂,燒鵝都幾香。燒腩仔的肉鹹香而爽,然而皮不夠脆。粟米魚肚羹非常大兜,可惜味道過淡,兼且太杰。分開兩輪叫餸,因此重複了又龍躉又西蘭花。蒜蓉蒸龍躉不知用的是不是金銀蒜,總之蒜味不夠突顯,龍躉肉尚可,不算很滑但起碼不靭。另一道龍躉炒西蘭花,屬正常發揮之作,問題是整碟菜餚極油,這樣子魚肉及西蘭花怎會不滑,不過當吃了一肚子的油,感覺很不舒服。蒜蓉炒西蘭花蒜味較佳;可是一樣的油膩不堪,我們沒有清碟。蝦球伊麵賣相奇特:就是一堆蝦放在一大箸麵上面,無韮王無其他,完全切合主題。蝦球至少沒有雪味,伊麵卻是太腍,還要浸在一兜湯不湯、芡不芡的汁水中,是一碟難食的伊麵。到底是否街坊酒樓就是如此的水平,真是不得而知。

燒鵝、燒腩仔 & 粟米魚肚羹

蒜蓉蒸龍躉

龍躉炒西蘭花

蒜蓉炒西蘭花蒜味較佳;可是一樣的油膩不堪,我們沒有清碟。
蒜蓉炒西蘭花

蝦球伊麵

到底是否街坊酒樓就是如此的水平,真是不得而知。
2023-07-30 677 瀏覽
今日大暑,所以要飲冬瓜盅😂1. 燒汁煎焗鮑魚 味道微辣,用呢款煮法都幾特別2. 蝦球伊麵味道唔差,而且蝦球算多!3. 海皇白玉燉冬瓜盅 冬瓜盅$10真係好抵食嘅!街坊酒樓,真係唔好要求太高,填飽肚就算~ P.S 真心覺得呢間職員嘅態度差,做野好求其!
今日大暑,所以要飲冬瓜盅😂

1. 燒汁煎焗鮑魚
味道微辣,用呢款煮法都幾特別

2. 蝦球伊麵
味道唔差,而且蝦球算多!

3. 海皇白玉燉冬瓜盅
冬瓜盅$10真係好抵食嘅!

街坊酒樓,真係唔好要求太高,填飽肚就算~

P.S 真心覺得呢間職員嘅態度差,做野好求其!
2023-07-02 581 瀏覽
我地尋晚去食晚餐。待應態度差,問餐牌,乜都話無。經理行過黎,見我地唔叫佢d 71折餐,就show都唔show我地。d呀姐仲圍埋傾計,唔駛做。水又我地自己斟,不知所謂,唔會再幫襯。
2023-01-31 984 瀏覽
人唔算多,想搵個地方同長輩一齊食飯。元州商場選擇不多,就在這間坐下。先是幫長輩用滾水洗下碗筷,好些碗邊有乾左既硬物漬(懷疑是飯漬),洗完後D水有少少油。之後上菜,上既時候侍應係咁同我講恭喜發財,平時我都會俾,但佢又不停打手勢做V字動作(示意要兩封?還是20元?)感覺有點奇怪。飯餸水平還可以,除了侍應幫手舀湯時跌左d刺出嚟,部份碗中只有羹冇刺外,其他還好。公平D咁講,食物裝修還可以的😌乳豬挺有特色的

公平D咁講,食物裝修還可以的😌乳豬挺有特色的
2022-10-06 1070 瀏覽
第一次來呢度飲茶,都知道應該紅假去飲茶應該都會好多人同要等好耐位,所以我地就早左去拎籌等位(08:45),等左10分鐘左右就有位,好彩早左,遲多半小時左右就好多人係門外等位..呢度既茶水係自己負責返既,一入坐時會俾包茶葉你,如再想要茶葉就要拎點心卡同門口位職員再登記拎一包茶葉。每枱會有一個熱水壺同兩個白茶壺,自己沖茶。先講茶水先,茶味唔太濃,同埋茶杯茶壺好細,成日要酙來酙去,好麻煩..點心就正常發揮,正正常常

點心就正常發揮,正正常常
2022-10-04
早餐
2022-07-05 958 瀏覽
唔知食咩搵到呢度,就嚟試吓成間,冇生意叫個服務員都叫咗半日都嚟唔到,問佢啲餐加飯嗎?佢話全包宴就加,使唔使咁串呀,咕嚕肉菠蘿呢唔知咩味?真係只有一次,不會有下次
2020-10-02 3035 瀏覽
假期的早上本來同家人諗住飲個茶。入咗呢間之後就一肚氣,自問EQ高嘅話可以挑戰下。叫左開茶,等左15分鐘都未開到。再叫阿姐過嚟佢就好無禮貌話: 知㗎啦家人們都嬲了,有甩漏仲咁無禮貌到啲點心黎喇,賣相已經唔吸引,仲要唔熱🤢🤢🤢凍嘅煎蘿蔔糕,食咗半舊已經唔想食鮮竹卷,d腐皮有油益味。真係未食過咁差嘅鮮竹枝諗住蒸陳村粉會好啲,無味,唔熱👎🏿👎🏿👎🏿我哋本來叫叉燒腸,黎到蝦腸個阿姐放低果時已經話 我哋唔係叫蝦腸阿姐 唔理你,放低就走。同第二個阿姐講,佢話唔關佢事叫我哋搵經理經理經過話: X (粗口) 係咪落錯單呀?講完就走左,無處理過件事最後亦都無人同我哋調返。大家都一肚氣,唔想再食落去,走人了。真係未去過態度咁差,上至經理下至開茶阿姐都咁無禮貌嘅餐廳。一定無下次!!!!!!!!!!!
假期的早上本來同家人諗住飲個茶。
入咗呢間之後就一肚氣,自問EQ高嘅話可以挑戰下。
家人們都嬲了,有甩漏仲咁無禮貌

到啲點心黎喇,賣相已經唔吸引,仲要唔熱🤢🤢🤢

凍嘅煎蘿蔔糕,食咗半舊已經唔想食

鮮竹卷,d腐皮有油益味。真係未食過咁差嘅鮮竹枝
諗住蒸陳村粉會好啲,無味,唔熱👎🏿👎🏿👎🏿

我哋本來叫叉燒腸,黎到蝦腸
個阿姐放低果時已經話 我哋唔係叫蝦腸
阿姐 唔理你,放低就走。
同第二個阿姐講,佢話唔關佢事叫我哋搵經理
經理經過話: X (粗口) 係咪落錯單呀?
講完就走左,無處理過件事

最後亦都無人同我哋調返。
大家都一肚氣,唔想再食落去,走人了。

真係未去過態度咁差,上至經理下至開茶阿姐都咁無禮貌嘅餐廳。
一定無下次!!!!!!!!!!!

2020-10-02
2020-06-02 2191 瀏覽
呢間酒樓係屋企附近,經常都會去幫襯,同啲伙計都好熟,夜晚都幾抵食,有5選1既優惠,今次簡左金沙蠔,平日會叫$68既蒸魚,都好新鮮好抵食。另外叫左$98既龍蝦麵,一樣好新鮮。每次黎到必叫燉湯,魚味好濃又補身,份量又大份,一定環預早黎叫,因為燉湯一日只有一兩份,比人叫晒就無啦!平日都會黎飲茶,下午茶都幾抵,我好愛佢地既炸乳鴿,炸得好香脆,味道又適中。以街坊酒樓比,佢性價比都算高,以長沙灣既酒樓質素比,覺得佢都算係咁

2020-05-27
2019-12-08 1984 瀏覽
今日同屋企人黎到長沙灣做d嘢,順便附近飲茶就近近地黎左黎間嘢,但係真係好唔掂。入座無人帶,問嘢無唔回答,上菜慢到爆,d菜黎左係pat係度,食完又無人清,服務差、態度差🤦‍♂️點心質素好普通,出左流心奶黃包真係做得唔錯之外蒸排骨d排骨肥到完全食唔到;除左指明需要20分鐘果d,其他註明果d都係一樣至少20分鐘😓環境非常麻麻地,餐台無台布,餐具勁多油,衛生程度一般...雖然附近飲茶選擇唔算好多,但係我都寧願行遠d甚至去其他地區幫襯,盡量避免再黎。

環境非常麻麻地,餐台無台布,餐具勁多油,衛生程度一般...

2019-12-08
2019-02-10 2936 瀏覽
服務差勁,食物一般,性價比低服務,無禮的,被呼喝的座下無人問茶芥,茶錢以為不用計落完單後始問茶,碗筷已代全洗淨口水雞的醬無味,只有雞脊無肉食燒腩仔大量炭屑,腸粉皮滑口有限只有炸蝦餅見人,紅棗糕不過不失環境隨地餘唾廢紙,碗筷有油有茶漬有殘渣。掃地充滿快餐店茶餐廳風情,被叫提腳縮起迴避。最精彩的還是被傳菜員呼喝遞記錄表,有抖M屬性的你可能是絕佳服務,到收銀處埋單竟要抖S屬性上身爆粗X人才有反應。每人平均消費100hkd以上,倒不如到小店叫1盅两件,或到茶餐廳食飯,總好過到這間比茶餐廳還可能還要差但茶樓價錢的貼錢買難受。ps. 逼得到本人不辭勞苦按下洋洋2百字以上文章給劣評 算店家厲害
服務差勁,食物一般,性價比低

服務,無禮的,被呼喝的

座下無人問茶芥,茶錢以為不用計
落完單後始問茶,碗筷已代全洗淨
口水雞的醬無味,只有雞脊無肉食
燒腩仔大量炭屑,腸粉皮滑口有限
只有炸蝦餅見人,紅棗糕不過不失

環境隨地餘唾廢紙,碗筷有油有茶漬有殘渣。

紅棗糕
口水雞