蔥香脆皮烤鴨搭配很新穎,旁邊怖滿新鮮蔥段,顯得格外 appetizing。鴨件炸香切片,排列整齊,咬下去能感受皮的香脆,充滿焦香,蔥香清新感讓整道菜更加提味。雪菜酸湯魚片同平時嘅酸菜魚唔同,呢度菜係唔辣嘅,湯底清澈金黃,雪菜也很有脆感,魚片滑嫩湯汁濃郁,口感酸爽。粉絲裹蝦用煲上,店員把粉絲裹着鮮蝦,再翻熱,蝦身鮮甜,粉絲吸附了蝦鮮味,整體味道很鮮香。老紹興喉豬肉包包子外皮柔軟光滑,很有彈性,內餡豬肉多汁,調味適中,入口甜甜地,帶有紹興酒香氣。懷舊米漿(熱)乳白色米漿有淡淡米香和奶香,入口溫暖滑順,濃郁帶有自然甜味,很回甘。

雪菜酸湯魚片

粉絲裹蝦

老紹興喉豬肉包

懷舊米漿(熱)

繼上次去完「綠茶餐廳」首間銅鑼灣分店,今次再去大圍圍方呢間分店,呢間佔地近4,000平方尺,仲有香港首創的船型包廂,呢間款式有d唔同,所以要再黎。🫖九曲紅梅 @$12🌟鮮果鵝肝塔殼 $128~鮮果鵝肝塔殼的味道融合了多層次的風味,鵝肝的味道非常濃郁,水果帶有一點酸味,增強了味道的多樣性,使每一口都充滿驚喜。🌟蔥香脆皮烤鴨 $128~烤鴨的外皮形成一層金黃酥脆的外殼,鴨肉肉質鮮嫩多汁,搭配酥脆的皮,口感對比強烈。🌟西湖雷峰塔(冷) $28~用鮮山藥、純牛奶製成,味道既簡約又純粹,讓人享受自然的美味。🌸西湖桂花藕粉 $28~西湖藕粉是江浙的著名民間小吃,清甜如九月鮮藕,在口感細膩順滑、甜糯適宜基礎上,加入桂花調配,溫潤清香,散寒清熱。🍵江南綠茶餅 $28~選用江南地道名物- 綠茶,打碎茶葉後過篩做成麵餅,包裹軟糯香甜的芋泥內餡,外層煎至金香後,沾滿白芝麻,形成外脆內軟的口感,吃起來茶香馥郁,甜而不膩。🌟:2025年香港限定新菜式

🫖九曲紅梅 @$12

🍵江南綠茶餅 $28

🌟:2025年香港限定新菜式
2025-01-10
午餐
主打新派浙菜的綠茶餐廳一直深受港人喜愛,這次就來到圍方分店試試。店內以「西湖盛宴」為設計主題,更設有船型包廂,讓食客猶如置身船上,完美呈現西湖垂柳的湖光山色。蔥香脆皮烤鴨聽說店家嚴選原隻鮮鴨,再以獨家秘方腌製及慢烤,烤鴨皮薄肉嫩,外皮香脆,肉質厚實,入口有油花甘香,配上濃郁的香蔥味,讚。粉絲裹蝦送上來時用爐火加熱,當蓋子一打香,一股香噴噴的蒜香撲鼻而來,蝦仁鮮爽彈牙,下層的粉絲以吸引了滿滿秘製金銀蒜及蝦汁精華,既惹味又入味。西湖雷峰塔(冷)以淮山及鮮牛奶製成,賣相精緻,味道甜甜的,感覺非常營養。鮑魚小炒肉小菜炒得夠鑊氣,鮑魚粒粒爽彈鮮美,豬肉味濃,辣椒爆炒後帶有淡淡辣香,香辣惹味,佐飯一流!

粉絲裹蝦

西湖雷峰塔(冷)
以淮山及鮮牛奶製成,賣相精緻,味道甜甜的,感覺非常營養。

鮑魚小炒肉

2025-01-14 728 瀏覽
圍方最近進駐左好多大品牌餐廳其中一間係呢期冒起主打新派浙菜的綠茶餐廳天氣凍凍地最岩飲啖湯食個包歎番啖茶一於帶埋屋企人黎踩踩點 試伏嚐鮮就岩哂我🤪本身上網睇到又話咩服務唔好呀安排唔好呀但我地食完都一致無投訴等我平反下先我地今次黎既係大圍分店綠茶餐廳 (圍方)地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓321A號舖電話: 26998318又黎眼闊肚窄系列一個唔小心咩都想試🤣仲話有d係香港限定菜式唔係唔試呀話?!一行我全都要既二人我地叫左六樣嘢🤣分別係1)葱香脆皮烤鴨$128-佢嘅特調葱好好味,空口食又唔會覺得太鹹,再夾咗少少加落去豬肉包度不得了😂連埋下面嘅XO醬,再配上脆皮烤鴨!烤鴨唔會太肥👍2)老紹興喉口豬肉包$38-豬肉包一籠有五個,餡料十足又做一口size,熱辣辣又軟熟,豬肉調味足,口感不錯!3)雪菜酸湯魚片$128-熱辣辣飲啖湯,特別要大贊佢嘅魚片新鮮脆嫩,配上既支竹亦有厚度新鮮,一煲有四五大塊,酸湯味道剛好,再加埋蝦湯泡飯嘅脆米,正!4)蝦湯泡飯$88- 蝦湯嘅蝦味好濃郁,佢既蝦分別有蝦米同鮮蝦,再配上脆米增加口感,一兜分到三四碗!5)西湖雷蜂塔$28-呢個嚟睇香港限定特色菜,甜品口感軟糯
圍方最近進駐左好多大品牌餐廳
其中一間係呢期冒起主打新派浙菜的綠茶餐廳
天氣凍凍地最岩飲啖湯食個包歎番啖茶
一於帶埋屋企人黎踩踩點 試伏嚐鮮就岩哂我🤪
本身上網睇到又話咩服務唔好呀安排唔好呀
但我地食完都一致無投訴等我平反下先
我地今次黎既係大圍分店

綠茶餐廳 (圍方)
地址: 大圍車公廟路18號圍方3樓321A號舖
電話: 26998318

又黎眼闊肚窄系列
一個唔小心咩都想試🤣
仲話有d係香港限定菜式
唔係唔試呀話?!

一行我全都要既二人我地叫左六樣嘢🤣分別係
1)葱香脆皮烤鴨$128
2)老紹興喉口豬肉包$38
3)雪菜酸湯魚片$128
4)蝦湯泡飯$88
5)西湖雷蜂塔$28
-呢個嚟睇香港限定特色菜,甜品口感軟糯,聽講係由山藥做材料整成,冇違和感!
6)海苔松仁芝麻球$38
-呢個要趁熱食咗先,會有小流心,真材實料每一粒上嚟都脹卜卜,糯米煙韌得來唔會太黐牙,一碟有五粒!

另外茶錢每人$12,環境氣氛亦不錯,裝潢華麗,員工衣着相當有誠意,有一秒飛到浙江嘅感覺🤣🤣🤣

#foodiecollecti #圍方 #圍方餐廳 #大圍美食 #浙江菜
2025-01-13 691 瀏覽
「綠茶」登陸圍方,帶來一抹清新。過往中菜江浙蘇杭嘅選擇喺香港都唔係太多,不過今次嚟呢間除咗有傳統嘅菜式之外,仲有香港嘅限定餐牌,當然唔可以錯過啦1.鮮果鵝肝塔殻~香港限定好西式嘅配搭,啱啱去完泰國嘅我都好掛住芒果,所以試一試,擺盤幾簡單精緻,似係食下午茶三層假會出現嘅鹹點,食落去有驚喜,呢隻芒果唔係太甜,但係有少少清新,但質地軟硬適中,配合埋小小軟身由香滑嘅鵝肝,味道好出奇,配埋龍井茶好適合,我會建議三個人或以上叫一個,每人試兩件就剛剛好。為咗真實呈現俾大家睇有幾足料,核突啲都影一張食中菜一樣可以扮港女打卡店內環境典雅中帶清新2.宋嫂魚羹清清地,鮮甜清香,配料都多,出菜擺左陣仲有煙,適合暖胃,有唔同大細可以選擇3.西湖雷峰塔:其實係淮山同奶凍,質感好特別,有清淡微甜嘅奶香味,質感滑得來有少少澱粉嘅感覺,造型好精緻,唔太鍾意食重味甜品嘅朋友值得一試4.冷盤:三色燒椒杭茄食食吓發現呢餐冇菜,見到個名好特別,其實係冷盤涼菜類,好香好惹味,茄子亦都好腍,唯一係茄子帶有油香先至好食,減肥嘅朋友可能要避免,但想享受美食嘅支持你叫5.龍井烤雞:茶味唔算太濃,屬於清香類,肉質好滑,拆開嘅時候仲有煙出緊
「綠茶」登陸圍方,帶來一抹清新。

1.鮮果鵝肝塔殻~香港限定

為咗真實呈現俾大家睇有幾足料,核突啲都影一張

食中菜一樣可以扮港女打卡
店內環境典雅中帶清新

2.宋嫂魚羹

4.冷盤:三色燒椒杭茄

5.龍井烤雞:茶味唔算太濃,屬於清香類,肉質好滑,拆開嘅時候仲有煙出緊,份量亦都唔少,都建議係三個以上share

環境嚟講喺香港嘅中餐餐廳之中算係好用心裝飾,而且每個星期真係會有特別時段有古箏演奏,增加咗一種真實嘅意境,好好享受美食,都比自己心情放鬆一下。

• 香港限定
2025-01-12 772 瀏覽
大圍圍方米芝蓮新派江浙菜有超過400間分店嘅人氣餐廳進駐香港,特地邀請杭州米芝蓮星級名廚俞斌擔任首席顧問,推港店限定升級新派浙菜。而喺香港嘅圍方分店佔地4000呎,裝修古色古,以「西湖盛宴」主題,仿照西湖第一勝景「三潭印月」設計,食客可在真船上就餐,逢星期五六日有古箏表演,觀賞穿上古裝女子彈奏古箏,邊坐在江南小船品嚐蘇杭美食!而新菜式只限大圍分店,如fusion菜「鮮果鵝肝塔殼」「黑醋脆皮牛腩」、超打卡甜點「西湖雷峰塔」「檸檬山藥」、宮廷菜「乾隆魚頭」、輕奢「南乳醉鮑魚」。🥧「鮮果鵝肝塔殼」塔殼外層好鬆脆,面層有滿滿嘅鮮甜芒果,底下有粒粒鵝肝,口感好豐富!🍗蔥香脆皮烤鴨內裡的鴨肉保持了豐富嘅油脂,滋味鮮美,搭配香脆嘅外皮,形成了完美口感對比,並帶有濃郁的蔥香味。🥘砂鍋西施豆腐 豆腐粒好嫰滑,配上芋頭粒、蝦仁、豬肉等,口感好有層次,送飯一流。西湖雷峰塔(冷) 以杭州西湖十景嘅雷峰塔造型設計,真係打卡甜品!鮮山藥加上純牛奶,奶香濃郁,味道微甜。龍井綠茶 $12/位.
大圍圍方
米芝蓮新派江浙菜

🥧「鮮果鵝肝塔殼」

🍗蔥香脆皮烤鴨

🥘砂鍋西施豆腐

西湖雷峰塔(冷)

龍井綠茶 $12/位

2025-01-12 904 瀏覽
.圍方開左間「綠茶」😍用西湖盛宴做主題,先係有隻船可以喺上面食野打卡,另外食物都係有西湖相關既造型😆👍🏻 傳統文化但茶式有啲都新穎👍🏻👍🏻.西湖雷峰塔 $28係用淮山同牛奶做😍 好健康,有啲似牛奶布甸咁,但個質感再棉啲👍🏻 .粉絲裏蝦 $108有埋個爐上枱,侍應會幫手處理,啲蝦好大隻同埋粉絲吸咗好多精華😍.蕭山蘿蔔乾炒飯 $58有啲簡單食材組合起嚟,就係考廚師功夫,啲飯一粒粒安身得你,又唔會好乾,有埋蘿蔔乾爽口👍🏻.麵包誘惑 $88呢個一定要叫,除咗賣相靚之外,個麵包看到好脆卜卜,加埋雪糕有煉奶味,超夾🤣 而且麵包厚得來係鬆軟嘅,食咗成個都唔覺得好油膩;加多個雪糕底,咁嘅話食到底都可以繼續點雪糕😀.茶飲方面其實都會想綠茶,係好香濃嘅綠茶;另外就叫咗暴打鳳梨茶,比起檸檬茶,鳳梨嘅香味更獨特👍🏻👍🏻仲有個可愛熊仔冰造型,打卡一流😍
圍方開左間「綠茶」😍
西湖雷峰塔 $28

粉絲裏蝦 $108

蕭山蘿蔔乾炒飯 $58

麵包誘惑 $88

開心仔!九龍區都食到綠茶嘞!新店進駐圍方之前行APM亦見到有圍板相信下一間應該到KT九龍區有2間綠茶大家唔駛再迫希慎店圍方店嘅裝潢設計一樣都係咁古色古香座位夠開闊舒適幾啱同屋企人或一大班朋友嚟聚餐Menu 有耳熟能詳嘅經典菜式亦有由米芝蓮及黑珍珠星級名廚創作嘅幾款圍方限定菜我嘅personal pick 今次比較養生 lol試啲自己未試過嘅新嘢#西湖雷峰塔 好詩情畫意亦好啱打卡而味道又唔錯平平實實又清淡嘅山藥糕如果大家都鍾意山藥另一道 檸檬山藥 都幾很意山藥味唔突出反而食到奶香微微酸幾開胃但覺得佢似甜品多啲另外 陳皮菜脯老鴨湯 菜脯爽甜個湯冇好味精嘅感覺適合冷菜後暖暖胃再入主菜黑醋脆皮牛腩牛崩腩沾粉漿炸成薄脆金黃外層牛腩軟稔不過就偏肥而油潤沾黑醋會多返層果香味亦可解膩個人最鍾意係個 茉莉花蒸百合算係比較冷門嘅選擇但我偏愛百合蒸後嘅清甜同粉感加少少桂花蜜食,感覺好優雅☺️

開心仔!九龍區都食到綠茶嘞!
新店進駐圍方

沾黑醋會多返層果香味亦可解膩

個人最鍾意係個 茉莉花蒸百合
算係比較冷門嘅選擇
但我偏愛百合蒸後嘅清甜同粉感
加少少桂花蜜食,感覺好優雅☺️

• 黑醋脆皮牛腩
  • 檸檬山藥
2025-01-09 856 瀏覽
喺內地遍佈各省三百幾間分店嘅 人氣江淅菜最近進駐圍方商場隨時隨地可品嚐到正宗美味嘅江南風味餐廳裝潢好有特色✨蔥香脆皮烤鴨 外皮香脆嘅烤鴨.肉汁豐富伴著海量香蔥.非常香口✨ 松露松仁烤菜心烤菜心口感超軟腍加入粒粒松仁.嘗到不一樣的製法✨老紹興喉口豬肉包 豬肉包一籠五個即叫即蒸熱到出煙✨蕭山蘿蔔乾炒飯 加入蘿蔔乾嘅炒飯色澤金黃.米飯粒粒分離✨海苔松仁芝麻球 面層沾滿芝麻.咬開裡面超濃郁芝麻醬口感軟糯好香口✨西湖雷峰塔 呢款精緻嘅甜品.打卡必選製成立體嘅雷峰塔.口感香滑

喺內地遍佈各省三百幾間分店嘅 人氣江淅菜

製成立體嘅雷峰塔.口感香滑

2025-01-09
午餐
2025-01-08 831 瀏覽
門口有飄著裊裊仙氣的船🛶宴🥙鮮果鵝肝塔殼選用酸甜適中的芒果,鵝肝切成小粒,芒果的清新剛好平衡鵝肝的油膩,加上塔殼帶有酥脆的咀嚼🥢三色燒椒杭茄(冷)🩷上層是紅椒、黃椒、青椒,下層是煮到柔軟細滑的茄子肉,和三色椒一起微辣又開胃🍋檸檬山藥原本以為是山藥泥淋上檸檬🍋汁,原來是把山藥泥捏成檸檬🍋的樣子,除了顏色,外形💯相似,山藥泥很粉糯又有點緊實,本身就是山藥的清香,吃的時候淋上桂花蜜🍯汁🥢杭式片兒川和茉莉花蒸百合也是清淡又健康,怪不得餐廳里很多都是公公婆婆一早就排隊來飲茶
門口有飄著裊裊仙氣的船🛶宴

🥙鮮果鵝肝塔殼

🥢三色燒椒杭茄(冷)
🍋檸檬山藥
2025-01-08 750 瀏覽
位於大圍圍方的綠茶餐廳, 以西湖盛宴為主題, 綠色園林裝修, 環境清新優雅, 座位闊落, 還設有一隻真船, 可以在此用餐, 別具古香風味。剛巧有古箏表演, 更有雅興。蔥香脆皮烤鴨賣相精緻, 烤鴨周圍是翠綠的香蔥, 外層的鴨皮烤得好香脆, 內部的鴨肉保持鮮嫩鬆化, 肉汁豐富。香蔥清甜而且充滿香氣, 提升鴨肉的鮮味。南乳醉鮑魚鮑魚以薄片擺設, 顯現厨師刀工, 鮑魚片本身較清淡, 配以帶有酒香的南乳醬汁, 口感清新。老紹興喉口冬菜包 冬菜包皮薄軟熟有彈性, 冬菜和豬肉餡料充滿鹹香鮮美, 味道相互融合, 好有層次感。 海苔松仁芝麻球 芝麻球外層炸得金黃酥脆, 内饀軟糯, 餡料是咸香海苔和脆香松仁, 和外層的芝麻香味互相配合, 口感滋味豐富。江南綠茶餅 餅皮柔軟鬆化, 充滿綠茶香味, 甜度適中, 脆香可口。

南乳醉鮑魚

老紹興喉口冬菜包

海苔松仁芝麻球

江南綠茶餅
餅皮柔軟鬆化, 充滿綠茶香味, 甜度適中, 脆香可口。
2025-01-03 957 瀏覽
無比較無傷害,野食尚保持到內地水準,但對比內地分店,員工服務態度差天共地。本人食過內地及香港其他分店,圍方呢間員工態度需要認真改善,特別前台幾位及收銀女職員,黑口黑面非常趕客。每樣菜式都貴過深圳一截,價錢貴服務差,如果有得㨂確係返深圳食比較明智。用電話落單有個位可以註冊登記,向收銀女職員查詢後,職員敷衍話係商場app登記,明明係綠茶網站黎,扮聽唔到當無事,呢種態度認真令人反感,希望餐廳可以積極改善一下。

星期四中午一點半到達,冇人等位,入座率大約六成, 我們兩個大人被安排較近門口位置嘅單邊梳化位。一坐下,侍應會問你要紅茶定綠茶,茶芥每位12 蚊,用qr code點菜,每碟份量比較少(我諗頂盡只可當二人份量😑),淺嚐。我哋嗌咗 雪菜黃魚麵、尖椒臭豆腐、 甜品: 黄桃桃膠& 西湖雷峰塔, 雪菜黃魚麵的黃魚係炸過先,所以有個脆皮,再浸湯,感覺上有啲肥膩, 魚肉質一般 ,另外臭豆腐唔係香港特色嗰隻臭豆腐,個人覺得味道麻麻地 ,另外,我覺得最好味嘅就係黃桃桃膠, 味道清甜 ,有滋潤嘅感覺,黃桃係半個份量(罐頭黃桃🤫),至於西湖雷峰塔純粹係為咗個樣靚所以order咗,亦都係最中伏嘅食品, 螢光青綠色嘅汁,完全食唔出咩味道,塔主體的質感似硬實布甸,成個甜品簡單一句係冇記憶點,同埋一啲味道都冇。 埋單兩位連加一$282,性價比一般, 原因係每個餸菜都細到......好似米芝蓮精品餸菜咁細碟, 但味道就🤨見仁見智😮‍💨🤐。

2025-01-02 1274 瀏覽
綠葉餐廳(圍方)餐廳剛剛進駐新界沙田大圍車公廟路18號圍方三樓,餐廳裝修以杭州西湖風格設計,古色古香,設有船隻座位用餐和古箏表演,環境高尚幽雅,餐廳主打江浙菜,由米芝蓮名廚俞斌主理,高質食材有保証,服務員招呼殷勤有禮。蔥香脆皮烤鴨脆皮烤鴨被香蔥粒滿滿圍住好搶眼,烤鴨燒到微微焦香,食落有輕微炭香味,肉質嫩滑又美味可口。宋嫂魚羹魚羹內有萵筍絲,木耳絲,粉絲和魚肉,材料豐富,萵筍絲和木耳絲爽口,魚羹入口鮮甜口感嫩滑。老紹興喉口豬肉包豬肉包餡內豬肉肥瘦均勻,微鹹,包身飽滿,啖啖都有肉香味。雪菜黃魚麵黃魚麵配料有蘑菇片,淮山片,豬肉,雪菜和黃花魚,廚師先將黃花魚油泡,再與其它配料烹調,微鹹,不膩,黃花魚食落美味香口,麵條比較粗身,軟硬適中。海苔松仁芝麻球海苔松仁芝麻球第一次食有驚喜,微甜,清香的海苔和有口感的松仁,令軟糯芝麻球更香口。
綠葉餐廳(圍方)

宋嫂魚羹

老紹興喉口豬肉包
豬肉包餡內豬肉肥瘦均勻,微鹹,包身飽滿,啖啖都有肉香味。

雪菜黃魚麵

海苔松仁芝麻球

2024-12-27 2095 瀏覽
呢間主打西湖盛宴打卡點多,除咗可以喺隻船上面食嘢之外仲會有古箏表演,環境清幽脫俗,圍方分店仲係由米芝蓮名廚俞斌主理,食物品質味道一流,十分推介一定要試,我已經嚟過好多次啦,之前一直無推介過,佢哋嘅每個菜都唔會令人失望,真係每款菜式都十分好味,今次我就嚟試下其他未試過嘅菜式,首先講下呢個蒜香脆皮烤鴨,用生蔥粒下面有獨特嘅醬汁加上佢呢個烤鴨,烤鴨皮脆卜卜,肉汁嫩滑真係冇諗過加埋個汁一齊食係咁好食。西湖雷峰塔,呢道甜品手工精巧味甜品唔會太甜,奶凍口感帶住少少山藥碎口感好特別,加埋佢嘅汁帶出甜味會有一種好清新嘅感覺。仲有呢隻龍井烤雞係我每次嚟都會點嘅一個菜式,有龍井煙燻嘅香味,雞肉超級滑嫩未食過一定要試。蘿蔔燉牛筋腩,蘿蔔牛筋腩燉到好入味,唔會等得太老,又唔會太韌。最後呢杯暴打鳳梨茶,佢唔係用罐頭嘅鳳梨用嘅係真材實料,味道啱啱好,唔會太甜甜到好似飲糖漿,又唔會太淡淡到好似飲水。所以話呢間綠茶係我十分想推介比大家試下。