2016-10-03
一係唔食自助餐,食呢就個月裏邊食幾餐!今個星期同屋企人泥左維景酒店食左個好豐富嘅。深秋蟹燕。第一次來食維景酒店,真係意想唔到咁多食物,款式品種超級多!有少少晏晝食咗下午茶!首先呢一度嘅飲品係無限量供應,幾款嘅果汁咖啡朱古力一應俱全。雖然全部都係自助,但係十分之維新。我自己唔飲咖啡,但家人飲過話啲咖啡好香濃好好味。另外值得一提嘅就係只需要加$88 , 就可以任飲三種白酒同三種紅酒。啱晒啲品酒人啊!先講咗個今次來的目的,機緣巧合之下比我地見到呢一度有大閘蟹任食自助餐,因為爸爸好喜歡食蟹,之但係媽媽呢又好憎響屋企蒸大閘蟹嘅味道!所以呢每一年盡量都會安排一餐自助餐宴,等爸爸可以盡情食一次!早一兩年最Hit嘅當然就係萬豪酒店嘅任食大閘蟹自助餐,之但係其實收費真係貴,再加上今年冇咗萬豪卡嘅優惠。就被哥哥物色到呢度。價格係只需要四百零蚊,就可以任食大閘蟹同其他嘅自助餐食物。真係超值!現在仲係大閘蟹季頭,應該呢就係要食公,呢一到供應嘅大閘蟹份量適中,十分之多膏。最重要係任食!完全滿足左爸爸慳家嘅要求。除咗主題嘅大閘蟹之外,知道種供應即燒A5和牛,燒生蠔,羊架同大蝦。全部即叫即燒!和牛質素很高。二另外一
第一次來食維景酒店,真係意想唔到咁多食物,款式品種超級多!有少少晏晝食咗下午茶! 首先呢一度嘅飲品係無限量供應,幾款嘅果汁咖啡朱古力一應俱全。雖然全部都係自助,但係十分之維新。我自己唔飲咖啡,但家人飲過話啲咖啡好香濃好好味。
另外值得一提嘅就係只需要加$88 , 就可以任飲三種白酒同三種紅酒。啱晒啲品酒人啊! 先講咗個今次來的目的,機緣巧合之下比我地見到呢一度有大閘蟹任食 自助餐,因為爸爸好喜歡食蟹,之但係媽媽呢又好憎響屋企蒸大閘蟹嘅味道!所以呢每一年盡量都會安排一餐自助餐宴,等爸爸可以盡情食一次!早一兩年最Hit嘅當然就係萬豪酒店嘅任食大閘蟹自助餐,之但係其實收費真係貴,再加上今年冇咗萬豪卡嘅優惠。就被哥哥物色到呢度。價格係只需要四百零蚊,就可以任食大閘蟹同其他嘅自助餐食物。真係超值!
現在仲係大閘蟹季頭,應該呢就係要食公,呢一到供應嘅大閘蟹份量適中,十分之多膏。最重要係任食!完全滿足左爸爸慳家嘅要求。 除咗主題嘅大閘蟹之外,知道種供應即燒A5和牛,燒生蠔,羊架同大蝦。全部即叫即燒!和牛質素很高。二另外一個吸引我嘅就係呢度嘅鵝肝多士,同樣係即叫即整,我剛十分之大片,多士亦都很脆口,重點要提嘅呢一度嘅鵝肝真係鵝肝黎架!充滿有份嘅鵝肝入口溶化!我都忍唔住食咗兩片!超級罪惡! 刺身同沙律嘅選擇都好多,甜蝦亦都新鮮大隻,沙拉方面更有秋葵供應!健康得很! 以為咁多樣嘢都好出色,海鮮應該會冇咁多呱?大家都錯啦!海鮮品種有翡翠螺,青口,麵包蟹,龍蝦,仲有大蝦,龍蝦鉗,長腳蟹腳。豐盛得很。龍蝦同龍蝦鉗係我推薦的,鮮甜美味! 口感彈牙! 熱盤款式有六至八款,菜膽雞串燒蒸魚等等應有盡有,仲有時令粉面同粥品供應。啱晒媽媽! 另外一個吸引我嘅就係有西班牙火腿,其他凍肉片,酒店仲細心咁樣介紹大家點樣可以品嚐美酒配火腿,西班牙火腿如果配上sherry 酒,味道會更加突出!呢度都會有food and wine pairing 供應!記得18歲以上嘅人先可以試呀! 至於芝士呢,呢度嘅芝士真係特別挑選過,每一種芝士都十分之好食!配上青瓜條餅乾等等,仲有佢哋嘅建議就係芝士配port . 都係一個perfect match啊!我自己就覺得可以去麵包部焗面包,配上芝士都好正! 甜品款式真係多到數唔晒!最吸引我嘅就係簡簡單單嘅雪芳蛋糕,伯爵紅茶蛋糕等等,十分之香軟!其他例如意大利芝士餅等等都好出色!
而今次嘅自助餐題材另一個重點就係燕窩!係甜品方面呢就用咗好多燕窩入讚嘅主題,包括係美味嘅燕窩蛋撻,燕窩椰汁紫米露等等。 八點半之後更會有即焗的 廚師精選甜品送到你嘅枱上。今日我哋有嘅係美味麵包布甸。呢一度嘅點麼甜品裏便嘅燕窩份量絕對唔少架!食多幾個滋潤下先! 仲有唔少嘅東 甜品同埋無限量供應嘅Haagen-Dazs雪糕,還有十分可愛的迷李macaroon . 而最令我驚喜嘅就係呢一個懷舊 甜品部啦!山楂餅,椰汁糖,啫哩糖,朱古力豆,珍寶珠等等一應俱全 !對於我來講係全新大陸!比朱古力噴泉更特別!
呢度嘅自助餐適合一家大細價格相宜而且坐得舒適,四百零蚊就已經食到咁多嘢食!即時做會員仲有八折!如果對大閘蟹有興趣嘅朋友不妨趁呢個時間過嚟試吓!