2019-04-07 833 瀏覽
收工食自己,又唔想食太飽,諗起朋友之前帶我嚟過嘅呢間雲吞麵店啲水餃,於是再嚟拜會。坐低落單嗌左碗水餃河同一份細嘅炸鯪魚波波。因為佢地啲呢傳統舖頭係習慣將啲餸擺底,咁就出事啦,一撩之下先個阿姐撞聾....但當你發現已經太遲,因為撩完真心唔好意思叫人換,最大原因怕俾人嫌麻煩而加料,所以算數,照食。佢啲雲吞做到一啖一粒,粒粒都有蝦而且都彈牙嘅,唔會淋patpat咁,其實都好食嘅,只係果一刻我想食嘅係鳳城水餃姐。然後呢個蚧蜆鯪魚波唔係度度有,炸到大小適中,而細份三粒一個人份量嚟適岩岩好。只係口感再彈啲就滿分啦。中環嚟講一個晚餐50幾蚊又好食嘅,其實我覺得好合格了。
坐低落單嗌左碗水餃河同一份細嘅炸鯪魚波波。

只係口感再彈啲就滿分啦。
中環嚟講一個晚餐50幾蚊又好食嘅,其實我覺得好合格了。
2019-04-01
2019-01-30 691 瀏覽
星期六的早上和朋友到中環閒逛,至十一時許肚子餓,在中環走到哪裡都有好吃的東西,剛走到擺花街的羅富記,突然想懷念一下港式風味,便決定了吃這家的雲吞麵。進店的時候剛好不是繁忙的午市時段,可以隨意挑選座位。懷舊的小店配上瓶裝的汽水最合適不過。我們點了一道酸薑皮蛋,薑是夠酸的,但剛好我們這顆皮蛋沒有流心,有點少失望。主角來了,細蓉雲吞麵以麵條蓋著雲吞是傳統的做法。趕快把雲吞舀上來,有五顆雲吞,個子不大,一口一顆,皮薄餡靚,蝦子爽口彈牙,是傳統的味道。建議加一點紅醋,鮮味更突出。麵條爽口,條條分明。我們還點了一客細的蜆介鯪魚球,一客有三顆炸得金黃渾圓的鯪魚球,魚肉彈牙,蜆介汁完全沒有腥味,味道鮮美。麵家多年來沒有加太多價,店家堅持以平實不花巧的食物來打動食客,還保持一貫傳統的味道,是香港的良心小店。

進店的時候剛好不是繁忙的午市時段,可以隨意挑選座位。

懷舊的小店配上瓶裝的汽水最合適不過。

主角來了,細蓉雲吞麵以麵條蓋著雲吞是傳統的做法。

2019-01-26
  • 雲吞麵
2018-12-11 608 瀏覽
一早趕出中環幫手搞活動食得1個面包又凍又落雨又企足全日完左活動已經攰到唔識餓正當愁緊唔知食咩既時候男朋友話帶我去佢既童年回憶無錯,就是羅富記男朋友話佢細細個既時候佢父母成日帶佢黎食滑牛粥軟綿綿,又夠熱岩曬我呢刻既狀態等個胃唔使咁辛苦炸醬面辣辣地,甜甜地又幾開胃喎可惜份量有D少2啖就食曬係咪我太餓呢一場黎到,點可以唔叫返碗細蓉感覺唔錯食完都唔係好夠喎叫多個蜆芥鯪魚球先食左D熱野落肚個人精神曬,可以出去血拼
一早趕出中環幫手搞活動
男朋友話帶我去佢既童年回憶
無錯,就是羅富記
男朋友話佢細細個既時候
佢父母成日帶佢黎食

滑牛粥軟綿綿,又夠熱
岩曬我呢刻既狀態
等個胃唔使咁辛苦

炸醬面辣辣地,甜甜地又幾開胃喎
可惜份量有D少
2啖就食曬

係咪我太餓呢

一場黎到,點可以唔叫返碗細蓉
感覺唔錯

食完都唔係好夠喎
叫多個蜆芥鯪魚球先

食左D熱野落肚
個人精神曬,可以出去血拼
2018-11-27 412 瀏覽
記得第一次食羅富記都係一年前 第一次接觸 果次係有位Auntie 同我講話以前返工已經食開羅富記話羅富記歷史悠久 個鯪魚球好味 粥同麵都幾好 價錢係中環黎講 唔算貴 自從第一次接觸之後 只要間唔中出開中環做嘢都會入去羅富記整返碗粥 點個蜆介鯪魚球講真羅富記既粥同埋啲麵 你話好味到不得了就一定唔係 但絕對有水準但佢個蜆介鯪魚球就真係好出色 炸得夠金香 咬落去啖啖鯪魚肉非常滿足 唔會好似出面咁食到成口粉點小小蜆介 鹹香加少少海鮮味 鯪魚肉同蜆介完美配合 非常之正再叫埋佢嘅豬潤粥 豬膶熟度剛剛好 夠滑夠爽口 粥底都唔錯 口感綿綿 有米香
話以前返工已經食開羅富記

粥底都唔錯 口感綿綿 有米香
2018-09-22
蜆介鯪魚球
2018-04-02 1200 瀏覽
記得還是小朋友的時候,老爸帶筆者去德輔道中的「羅富記」食雲吞麵及炸鯪魚球;事隔多年,雖然印象已經很模糊,但仍然記得當年的「羅富記」是相當有名的雲吞麵店,價錢比起大排檔及一般的粥麵店並不便宜;當然,無論麵條、雲吞及湯底的質素也較高。後來,食過其他更出名的雲吞麵老舖,市場上也陸陸續續有新的競爭對手加入,便漸漸遺忘「羅富記」,轉投其他雲吞麵店的懷抱。今日路經中環荷李活道,便順道去擺花街的「羅富記」總店一嚐舊味(注:雖然店內沒有註明,但筆者沒有搞錯的話,擺花街應該是老店,然後是皇后大道中分店,開業歷史最短的就是電車路分店。)裝修當然不能夠與今時今日的靚靚裝修摩登雲吞麵店或《米芝蓮》摘星名牌雲吞麵店比擬,整體感覺仍然停留在20多30年前;本來這也不是大問題,其他出名的雲吞麵老店的裝修也是二、三十年不變,非常老土,但就是覺得這間「羅富記」太過街坊雲吞麵店、枱櫈擺放得又有點混亂,缺少了老牌雲吞麵店應該有的環境及氣氛格局。餐牌仍然維持港式雲吞麵粥麵店的傳統,款式選擇唔算特別多,不似得部份名牌粥麵店兼賣炒粉麵飯;又仍然維持全中文餐牌,並且只夾附在枱面玻璃及枱面之間(注:大道中及電車路分店由於比較多上班一

餐牌仍然維持港式雲吞麵粥麵店的傳統,款式選擇唔算特別多,不似得部份名牌粥麵店兼賣炒粉麵飯;又仍然維持全中文餐牌,並且只夾附在枱面玻璃及枱面之間(注:大道中及電車路分店由於比較多上班一族光顧,另外設有圖文並茂中英對照的餐牌)。

鮮蝦雲吞($32)比起其他名店,價錢已經唔算貴了;想當年,「羅富記」的雲吞水餃粉麵價錢與其他名店差不多是平起平坐的。湯底稍嫌唔夠金黃清澈,也看不見一點點的蝦籽;啖一口,雖然夠鹹香,卻缺少了大地魚的鮮味,反而有陣過量的胡椒香辣,遮蓋了蝦殻、蝦籽及大地魚的原味,又抑或是根本熬煮湯底的材料不足?
鮮蝦雲吞
雲吞皮很薄,抵讚;但外形不夠靚,表面凹凸不平、又缺少了金魚尾狀的散皮外觀。餡料並非坊間其他雲吞麵名店的全鮮蝦雲吞,本來七分鮮蝦、三分半肥瘦豬肉是傳統最美味的廣東雲吞,所以餡料有一點豬肉也不是大問題;只可惜蝦肉太細隻、又唔夠新鮮,缺乏鮮蝦美味,而且餡料內的大地魚碎及蝦籽份量也不夠多,雲吞味道一般而已。
今日朝早這一碗凈雲吞只是當作小食,沒有機會再次品嚐「羅富記」的馳名美食蜆蚧炸鯪魚球、以及全蛋麵條的質素。就以雲吞來說,味道只算是中規中矩,質素與其他名店出品的確有一些距離;印象之中以前的味道是相當不錯的,最低限度與其他名店的差距較為接近,怪不得現在除了中環上班一族當作飯堂之外,其餘時間已經較少人流了。
2018-03-31
$32 (早餐)
2018-03-30 555 瀏覽
復活節假期第一天,早上去了PMQ走走逛逛。離開時已時下午2時半,一邊向著中環進發一邊找東西吃。走到擺花街發現羅富記,就走進去了。點了一碗皮蛋瘦肉粥,味道不錯,皮蛋和瘦肉也多,夠足料。看到居然有蜆蚧炸鯪魚球,立馬吃了一份小的來吃。送上來時還是熱的,明顯即炸。熱辣辣的吃進咀𥚃、加上夠哂味的蜆蚧、還有彈牙的鯪魚球,完全覺得自己沒有叫錯。這間粥麵店,除了味道不錯,還很有老香港的味道,店子聲稱已有四十多年歷史,果然有相當的風味,值得推介。

皮蛋鹹瘦肉粥

點了一碗皮蛋瘦肉粥,味道不錯,皮蛋和瘦肉也多,夠足料。

小欖炸魚球

2018-03-30
下午茶
皮蛋鹹瘦肉粥
小欖炸魚球
2017-12-29 639 瀏覽
病病地諗住食粥,好聲好氣叫左個鯇魚粥。態度差到殺父仇人咁,怕d 粥淡,問佢攞豉油,佢大大聲話碗底有,唔見有,又話喺個碗裏面。好啦,拎到返去食,唏哩哩水咁,有冇魚味勁多胡椒粉。不知所謂!

外賣自取
2017-08-03 942 瀏覽
由於工作關系,在中環區附近工作,剛剛到我肚餓之時,沿著擺花街一路直走,發現了羅富記粥面店,以前在上環上班,時時幫襯它。令人懷念熱呼呼白粥。六時的時間,餐廳不太多人,我點了魚片豬肝粥和清湯菜心。姐姐招介蜆介0魚球,這是必食推介。過左一陣,清湯菜心已上枱,之后魚片豬肝粥已齊。太肚餓關係,忘記影相。魚片豬肝😊😄😂味道超好味,白粥底好棉,魚片唔鯹,豬肝控制火候啱啱好,入口不太硬,好爽的豬肝。清湯菜心一個人$60 dinner

過左一陣,清湯菜心已上枱,之后魚片豬肝粥已齊。

太肚餓關係,忘記影相。魚片豬肝😊😄😂

清湯菜心

一個人$60 dinner
  • 炸鯪魚球
同外國朋友食完對面街泰昌餅家嘅蛋撻之後我朋友就見到呢一間羅富記粥粉麵專家, 佢睇咗個餐牌一下之後就好有興趣地想試呢間嘢!羅富記餐牌皮蛋瘦肉粥羅富記呢道嘅皮蛋瘦肉粥做得相當之唔錯, 皮蛋同埋瘦肉嘅份量十足,入口嘅時候唔會覺得佢太鹹或者太重味精味,粥做得好滑,好容易入口,口感嫩滑!小欖炸魚球加蜆蚧聽服務員講呢道嘅炸魚球係佢哋嘅招牌菜式, 魚球嘅size比一般魚蛋大,入口嘅時候感覺爽口彈牙, 而魚肉有魚嘅鮮味! 蜆介醬既味道有少少腥,同埋超級鹹,炸魚球本身只有魚鮮味本身唔會太鹹,配合埋蜆介恰到好處啦!雲吞麵羅富記依度嘅雲吞麵, 麵質爽口, 而雲吞大約有5粒, 雲吞用料十足,可以清晰地食到鮮蝦嘅鮮味同埋彈牙嘅口感! 但個人認為啲麵重左少少鹼水味, 但尚可接受而且都可以話係好食嘅! 今次兩個人用餐,食咗三樣嘢,總共洗咗83蚊
羅富記餐牌

今次兩個人用餐,食咗三樣嘢,總共洗咗83蚊
2016-04-17 2075 瀏覽
老舖原側味炸醬撈麵😋!同淨雲吞😋,D湯好味!係舊舖一定要試美食,炸鯪魚球唔多粉所以炸起唔變兵乓波咁大個,真係夠料😋!原味炸醬撈麵淨雲吞 炸鯪魚球

原味炸醬撈麵
淨雲吞
炸鯪魚球
2 分鐘 (堂食)
午餐
2014-12-08 1766 瀏覽
早前友人我跟我說羅富記的粥麵是挺不錯 ,它亦是老誌號,於是便到此試試。生麵爽滑彈牙,也沒有太大的簡水味,值得一讚! 水餃餡料豐富,一點也不吝嗇。水餃充滿鮮甜的鮮蝦味之餘,還很爽口彈牙,真的很美味! 不但生麵和水餃美味,湯底亦鮮甜美味,有著香濃大地魚的味道。整個麵非常美味,只是份量有點少。無論是皮蛋、瘦肉或是粥都很有份量。粥底綿,皮蛋甘香,瘦肉咸香,味道確實不錯! 在冬天吃這碗粥,實在暖在心頭。牛肉的份量真的不少,相反地生麵份量有點少。牛肉沒有甚麼牛肉味之餘,也沒有鮮甜的味道,令我有點望。生麵依然爽滑彈牙,沒有太大的簡水味,好味道!牛腩和牛筋有著香濃的牛肉味,也充滿著陣陣香濃的花椒八角味,單是味道已經做得很好。加上牛腩和牛筋軟滑,令好味指數更為提升。湯底也同樣是充滿著香濃牛腩汁的味道。菜芯新鮮香甜,有平衡牛腩和牛筋的香濃味道之作用。不用多提,生麵保持爽滑彈牙,沒有太大的簡水味。吃過羅富記的粥品和麵後,還是想試試它其他的食物,於是我們便點了它持名的蜆蚧鯪魚球。這蜆蚧鯪魚球剛剛炸起的,熱辣辣。一吃便知是很足料的,因鯪魚球充滿著鮮甜的鯪魚肉的味道。可惜的是鯪魚球外層炸得不夠香脆,還有點韌韌的感

水餃麵
生麵爽滑彈牙,也沒有太大的簡水味,值得一讚
。整個麵非常美味,只是份量有點少。
皮蛋瘦肉粥
無論是皮蛋、瘦肉或是粥都很有份量
。粥底綿,皮蛋甘香,瘦肉咸香,味道確實不錯
! 在冬天吃這碗粥,實在暖在心頭。
牛肉撈麵
。生麵依然爽滑彈牙,沒有太大的簡水味,好味道!
牛腩麵
。加上牛腩和牛筋軟滑,令好味指數更為提升
蜆蚧鯪魚球 (小)
。可惜的是鯪魚球外層炸得不夠香脆,還有點韌韌的感覺,有點失望
。不過它們特製的蜆蚧帶有咸香,很有風味。這道小吃,算是不過不失的吧!
整體上,大部份的食物是不錯的,只是地方有點陝窄。
2014-12-07
水餃麵
牛腩麵
Gwailoguru Rating: 6/10 (Local Chinese)*In One Simple Sentence:*One of HK most well known Congee places, conveniently located in Central HK*Insider Tip:*Read the menu outside first, and when ordering simply say the number of the dish, otherwise you might encounter communication issuesVisiting Details:Cuisine: Local Hong KongFood rating: 7/10Service: 5/10Ambiance: 2/10Price: HK$30 paxServing Tab Water/Tea: Yes-YesEnglish Menu: YesWhat we really liked:The very fresh congee and the fast serviceAnd

*In One Simple Sentence:*

Price: HK$30 pax
English Menu: Yes

What we really liked:
And what not:
Well not much, this place serves one purpose and that's serving solid congee, not much service or fancy interior is required nor expected

Summary:
Simple. It's a local eatery, run by an an older couple, you wont come here for the service, you come here for the congee. However the cashier lady is nice and sufficient in taking your order, once ordered wait outside (if you ordered takeout of course only) and they will bring you your congee once ready.

The Place
It's on Lyndhurst Terrace near the midlevels escalator. Inside is the usual local simple style, with seating areas cramped together, some round tables in the middle. It can get claustrophobic here during lunch, be warned. So i would recommend take out.
The Food

Their signature dish is Congee, and thats really the best thing to get here. It wouldn't fill me up as a normal lunch or dinner, but it's perfect and my number one choice in those rainy days when the flue and cough viruses are spreading. There's nothing better than congee.

The congees here come in multiple flavours, with pork, beef etc. and is usually ready in within 5 minutes. The meat is ok portionwise and its super freshly made. taste is good and the congee is not too thick not too thin.
2012-11-27
5 分鐘 (外賣自取)
1K
2012-09-26 490 瀏覽
那天,正是雷雨交加之際,不想到太遠的地方午膳,於是便到公司樓下的羅富記。清清地叫了一個豬肉丸粥。粥是不錯,綿綿的,帶少許咸,易入口。然而那些肉丸就有點失望了。自己較喜歡吃大粒的肉丸,單看外表已扣了一點分數。而肉丸雖然彈口但久了一點肉味,所以只算是合格。
粥是不錯,綿綿的,帶少許咸,易入口。

然而那些肉丸就有點失望了。
2012-09-24
2012-09-04 376 瀏覽
公司附近有這家粥麵鋪,成日經過,但都冇入過去食。今日終於的起心肝行入去蝦子蝦球撈麵($3x),好足料,估唔到有咁多隻蝦,細細隻,但好鮮甜,麵同蝦子的份量亦足,仲有幾條菜,只係蝦子味道偏咸,但咁ge價錢,仲想點?
2012-08-31
1K
2012-07-27 247 瀏覽
工作煩忙,只好急急地完成午飯。來到傳統的「快餐店」:粉麵店,除了吃河粉之外,今次還加了一碟炸鯪魚球。即口即炸,外形很好,金黃色的,又不覺油膩,而且是外脆內軟,又夠彈牙,真是很香口一個小吃選擇。
2012-07-26