2018-07-08 490 瀏覽
話說大食妹同朋友一家人一齊坐凌晨機去旅行,老人家夜晚就梗係想食飯、食中菜。行哂全個T1得呢間酒樓,無選擇既情況下唯有係呢度食晚飯。話說我地一坐低,餐牌都未睇個經理就走過黎問我地食咩我地話睇睇先,轉頭先嗌。個經理竟然就咁放低一張白紙仔,叫我地諗好就自己寫低比佢。咁都算喇,之後我地嗌左幾個餸..個經理係咁話我地唔夠食係噤嗌我地叫多d我地話夠..佢竟然’接’我地..d態度真係好好囉......見到餐廳人手都算多,但每次嗌加水都無人應。其實我地嗌既每碟餸都真係唔差,係機場食飯就預左會貴,所以價錢都唔係一個問題,但唯獨是職員既態度真係有待改進

行哂全個T1得呢間酒樓,無選擇既情況下唯有係呢度食晚飯。

話說我地一坐低,餐牌都未睇個經理就走過黎問我地食咩
我地話夠..佢竟然’接’我地..d態度真係好好囉
......

見到餐廳人手都算多,但每次嗌加水都無人應。

2018-07-02
2018-07-07 381 瀏覽
起飛前時間尚早,見到有間美心集團的翠園酒家,坐低點了五個點心加一個飯,點心比起市區酒樓好食得多,特別在有款黑糖馬蹄糕,蛋撻仔必食點心,其他都係即叫即蒸,但價錢會略貴小小
2018-07-07
  • 蛋撻仔,黑糖馬蹄糕
2018-06-01 591 瀏覽
每次屋企人送機我地都黎飲茶,味道一直都keep到。服務好,趕時間野食黎得都快。乾淨舒適。didn’t take pic as the food was ordinary dimsum and I wasn’t even hungry. I took a video but couldn’t upload on openrice
2018-05-15
5 分鐘 (堂食)
2018-03-04 1054 瀏覽
几年前飞前饮过次茶,隔了几年再离帮衬过,呢次坐大台,阳光好的时候光线直射到台,少少残眼,不过就照到d食物好靓甘。不过今次就有点唔好彩,想吃果几样都话无晒,如:鲍鱼鸡丝粥、牛肉肠等。其他点心味道还算可以,上菜唔算耐。
母親回鄉我同父親送機送機過後 諗一諗好似無點同父親飲過茶所以就提意上美心美心7點鐘開門可能係前一晚已經放好所有碗筷所以勁多塵,多塵到肉眼係見到一定要沖水早上 已經無咩客 都唔知點解叫黎叫去都無咩人理我地🤭我地2個人叫左4樣野食除左燒賣我覺得有水準外 其他食物結果普通通 唔覺得個價錢同食品質素成正比有個鳳爪排骨飯 加埋一成$60蚊黎到嘅份量相當少喺機場飲茶我覺得真係食個環境同埋食個service都係預左貴但而家有其他選擇有得揀都唔會再去呢度飲茶
母親回鄉
我同父親送機

送機過後 諗一諗好似無點同父親飲過茶
所以就提意上美心

美心7點鐘開門
可能係前一晚已經放好所有碗筷
所以勁多塵,多塵到肉眼係見到
一定要沖水

都係預左貴
但而家有其他選擇
有得揀都唔會再去呢度飲茶
2017-11-26 1007 瀏覽
food at this restaurant is delicious. but some waitress have bad attitude. ordered 2 chilli sauce but got scolded by a waitress saying in a very loud voice, you have one on your table already. finish it I'll give you later. when food comes out there's no room for chilli sauce. I had a party of 3, ordered 4 things, which haven't come out yet, and plenty of space on the table. that waitress didn't check my order and scolded me and left. saw another waitress and asked for the same thing. immediately gave 2 chilli sauce straight away. mixed feeling about this restaurant.
2017-10-10 929 瀏覽
諗住好好地飲餐茶點知中晒伏印象中之前都冇咁差嗌咗酥皮焗餐包,蝦餃,酥皮龍蝦湯拼海皇卷,叉燒腸粉同埋古法炒牛河首先餐包算正常係唔熱姐蝦餃隻隻都爛,蝦同皮係分開,個蝦餃皮爛到都唔想食,好似蒸咗10年咁,唔明點解可以夠膽擺上枱俾客人食龍蝦湯冇龍蝦味仲衰過罐頭湯,完全唔知自己飲緊乜叉燒腸粉好鞋叉燒又硬古法炒牛河,完全唔覺係有炒過,純粹係將啲牛肉汁倒落一個齋河粉度我諗係我一生人食過最差嘅點心仲要好貴,成四百幾蚊,唔會再幫襯囉
諗住好好地飲餐茶
點知中晒伏
印象中之前都冇咁差
首先餐包算正常係唔熱姐
龍蝦湯冇龍蝦味仲衰過罐頭湯,完全唔知自己飲緊乜
叉燒腸粉好鞋叉燒又硬
我諗係我一生人食過最差嘅點心
仲要好貴,成四百幾蚊,唔會再幫襯囉
2017-10-10
食物上桌不夠熱所謂的煲仔飯 是爛飯 黏糊糊的 幾近看不見米粒翠園的蘿蔔糕印象中是好評的 每逢過年都會訂購但機場翠園的蘿蔔糕是一團粉漿 一夾就散也看不見蘿蔔絲 咬落去就是一團粉所謂臘味 是幾粒啞色的蝦米及臘肉之類的物體美心集團出品一向很好 翠園更走高檔格調而作為註機場的食肆 應該將中國料理發揮更好讓途經旅客可以對中國料理有更好更深的印象但這次的餐飲體驗完全 連公共屋邨樓下的酒樓也比不上完全失望
食物上桌不夠熱

但這次的餐飲體驗
完全 連公共屋邨樓下的酒樓也比不上
完全失望
2017-07-28 917 瀏覽
一家人來到機場想坐得舒服d既中菜,可能只有這裡。提提大家,坐底時他們放下的花生可要求退回。我地事後先發覺原來有張紙仔寫著,每碟要收$2x,勁貴😧今次仲要放左2碟落黎,但其實冇人想食的。餐牌選擇不算多,價錢偏貴,size不大。大部份既菜式味道都比市區的差,燒味不香,牛肉落左好多鬆肉粉,牛腩乾,蝦子豆腐冇乜味。唯一係個炒飯 & 通菜比較好味。6個餸,連埋白飯,花生,茶介,加一,埋單過千幾蚊 😑 仲要最衰就係佢地既服務,每次想加茶,要白飯搵極都冇人,當時已經係9/10pm,唔係太忙都咁 😞
一家人來到機場想坐得舒服d既中菜,可能只有這裡。

2017-07-17 756 瀏覽
今日到雞場飲茶,唯一選擇 美心翠園,之前已經食過,但佢地嘅老問題依舊存在!雞場飲茶有一個好處,可能因為番枱快,所以幾次都係即去即有位。點心,應該係旅客認為係香港必食嘅食品之一,而個人認為 美心呢個品牌嘅出品一向唔差,係雞場定必為旅客留低一個美好嘅記憶,但結果可能⋯⋯鮑汁雞腳叉腸灌湯餃蒸菜餃叉酥上面嘅五碟點心,兩人埋單連茶走前菜共HK$340,好睇又好食。==============================但係喺機場,作為對旅客在港嘅第一和最後的一個地方,除了美食,你們可以攪好尐『服務態度』嗎?差,差,係極差!得意嘅係:知客寫紙仔叫入,但入到去無乜人肯帶位及招待;人手比一般美心皇宮多,但都係叫極無人招待,包括落單及加水;最得意係埋單,叫侍應A埋單,佢點頭後就無再跟進,結果等咗十多分鐘後,唯有叫侍應B再埋多次單,再用多十餘分鐘,終於成功埋單。美心高層或關公 煩請請攪攪尐員工嘅服務,唔該!依家 香港俾你地個招牌同服務攪衰晒啦,快尐做嘢啦,唔該。

鮑汁雞腳

叉腸

灌湯餃

蒸菜餃

叉酥

得意嘅係:
知客寫紙仔叫入,但入到去無乜人肯帶位及招待;
人手比一般美心皇宮多,但都係叫極無人招待,包括落單及加水;

美心高層或關公 煩請請攪攪尐員工嘅服務,唔該!
依家 香港俾你地個招牌同服務攪衰晒啦,快尐做嘢啦,唔該。
2017-07-09
2017-05-30 639 瀏覽
喺機場想食中菜,除左行遠小小去富豪酒店嘅紅軒,仲有一號客運大樓嘅翠園。入到黎叫左個SET,兩個點心加一碟炒粉面。另外再加一個食肉獸不能錯過嘅脆皮牛坑腩。肉鬆鴛鴦米 - 鴛鴦米係指米粉加粉絲,肉鬆我又唔係好覺食得到,鹹鹹地,無咩鑊氣,叫鴛鴦炒飯無咁嬲。炸春卷  - 細細個已經最鐘意食包肉嘅潮式春卷,記憶中係觀塘工業中心嘅一間潮州酒家最好食,不過已經執左好多年,食唔返。講返呢一個春卷,熱上,所以都好夠香口,入面嘅料足略為唔夠味。整體不錯。脆皮牛坑腩 - 食肉獸無得輸之選 ,已經喺呢間食過幾次。不過今次呢個唔夠肥美,脂肪比較小,所以有幾舊咬落去有d乾。潮州粉果 - 平時叫粉果得三舊,佢俾夠四舊你!不過都足料,但係個皮唔知點解好易穿,一夾就散。

肉鬆鴛鴦米

炸春卷

脆皮牛坑腩

潮州粉果

2017-04-29
炸春卷
脆皮牛坑腩
2017-04-22 584 瀏覽
無論在食物、服務方面都與我在市區的有所分別。更不用說與國內的比較!同時,要記住,價錢也較外面的翠園貴上不少!我覺得這是不合理的。叫碟菜,落單未到十一點,所以沒有菜食已經怪,然後又唔出聲,要我們去問才聲大大的說十一點過後才有。是零 manner 。义燒蘇有怪味,苦的,可能是 overcook 但更大可能是油變味了。這種 quality 是令人失望傷心的。到底是否家陣機場生意唔憂做,定係接得大陸客太多,連服務基本歩都無埋?這家店,早兩年已經係咁,到現在仍然係咁。
同時,要記住,價錢也較外面的翠園貴上不少!
我覺得這是不合理的。

這家店,早兩年已經係咁,到現在仍然係咁。
2017-03-12 754 瀏覽
接媽咪機,近近地去翠園吃飯。燒鵝是媽媽最愛,皮翠肉嫩,juicy ,又不會太肥,好味。西洋菜湯好夠火侯,夠味,好rich.煲湯西洋菜好好吃,豬𦟌肉好冧,好好味。甜梅菜蒸菜心,菜心嫩口,可惜梅菜咸左小小。糖酷骨初口脆口,間一陣就冧了,炸粉太厚,味重,不好食燒味拼盤,义燒又冧又jucy,。燒肉就失敗,又肥,皮又不脆。
接媽咪機,近近地去翠園吃飯。
燒鵝是媽媽最愛,皮翠肉嫩,juicy
,又不會太肥,好味。
甜梅菜蒸菜心,菜心嫩口,可惜梅菜咸左小小。
糖酷骨初口脆口,間一陣就冧了,炸粉太厚,味重,不好食

燒味拼盤,义燒又冧又jucy,
。燒肉就失敗,又肥,皮又不脆。
2017-03-02 519 瀏覽
早到機場,見到點心咁精緻,咪打算一試,點知味道仲衰過普通酒樓燒賣叫做正常,魚做型既餃冇味鮑魚酥只食得晒飽魚肉,個皮甜到食唔落龍蝦酥皮湯冇味,好浠,淡到水咁!仲有個椒鹽魷魚蘇,完全冇椒鹽味...我連相都冇影,我同先生講明冇下次,唔會再食呢間
燒賣叫做正常,魚做型既餃冇味
鮑魚酥只食得晒飽魚肉,個皮甜到食唔落
2017-02-27
$250 (早餐)
2017-02-28 391 瀏覽
20160808--是次出遊八天,又要暫別港式美食,有點不捨,是夜乘坐夜機,Check in後還有時間可吃晩餐,找個舒適的地方,享受離港前的港式美食。雖然說有時間,但始終還是要辦理過關手續和行李安檢,也要趕快點餐:侍應開茶,一個人一個透明小茶壺,別緻又貼心,茶也香濃,最可惜的是當時由於時間的關係,未能慢慢品嚐。乳豬例牌--皮脆肉嫩,皮下油脂不多,例牌份量也不少,水準以上。帶子蝦仁西蘭花--賣相吸引,雖然份量不多,但帶子和蝦球也是珍寶SIZE,,帶子鮮味,蝦仁鮮甜爽口,味道一流,到美心集團酒樓,我就最愛點帶子和蝦球,貨真價實。雲吞麵--麵質爽口,湯底清淡得來又不失味美,雲吞蝦肉爽口,酒樓做雲吞麵也不會馬馬虎虎,好吃。埋單:忘了實確實價錢,但應該跟美心集團旗下酒樓價錢大約再高約20-25%。地點在機場,侍應服務勤快,價錢略貴,但也是預計之內。食物質素、環境和服務是正比例的。

2016-08-08