2024-02-17 1217 瀏覽
喺灣仔區$98食到中午自助餐非常罕有,依家食餐中午都要六七十蚊,喺呢度可以食哂所有食物,自助午餐由11:30-14:30,每人限食一個鐘食物主要有蒜蓉粉絲蝦干絲瓜,蓮耦排骨,蝦仁炒蛋,炒凉瓜,炒西蘭花,咸菜炒猪肚,剁椒魚頭,燒腩仔,蝦餅,炸魚柳等,比較出色係魚頭同粉絲節瓜,其他食物不過不失,仲有冬瓜湯同白飯任加,粉麵區有酸辣粉同小雲吞,湯底唔算太渴,失色係飲品得啤酒豆漿同清水,連甜品也欠奉環境尚算企理,食物真係好普通,但$98可以喺灣仔食匀全部食物,己賺左啦!

2024-02-17
2023-12-31 1042 瀏覽
今日去到灣仔呢一邊朋友介紹咗間民生食堂俾我諗住一齊去簡單食吓嘢!我就問佢點解今次會帶我去食民生嘢嘅、佢話呢輪食得太豐富,今日想食得簡單啲!呢間餐廳都面積算大,有九款唔同嘅餸菜俾你選擇、叉燒同肉餅係最受歡迎,仲有唔同嘅蔬菜可以補給營養!當然佢嘅種類都算係比較多,仲可以任食添!除咗有唔同嘅嘢食,佢仲有一個Bar係專門整水餃同雲吞牛腩、麵都可以大大碗,非常抵食!再加上飯堂都會有水果供應都係任食!有西瓜同埋橙!感覺非常健康!最後當然唔少得有糖水啦一碗暖入心嘅喳喳就一定要食!除咗好好食,好重椰香味之外,亦都好多唔同嘅配料好豐富!最後再配上馬拉糕做甜品亦都係非常之獨特!除此之外,呢度嘅飲品都係任飲㗎,民生食堂講緊基本自助餐都係$98一位、除咗抵食入面嘅餸味道都唔差㗎!加上好近灣仔地鐵地段,有好多喺度返工嘅人都專程嚟食呢間!美盛匯灣仔告士打道88號2樓全層

美盛匯
灣仔告士打道88號2樓全層

2023-12-22 664 瀏覽
12:30 去到,湯粉類counter 有牛腩麵,餃子,雲吞等等。但餃子雲吞等很快便沒有了,那時下午1:00都未到。食物味道是可以的,但種類不多。前後兩排都是熱盤但食物都是一樣的,收$98元的的話,灣仔還有很多好的選擇。試一次就夠了,下次不會再去。
2023-12-16 625 瀏覽
重慶小麵。這碗小麵帶有正宗的重慶風味,湯底鮮美,具有濃郁的辣椒和花椒風味。面條彈牙有嚼勁,配上豐富的配料,如肉片、蔬菜和香菜,提供了豐富的口感和層次感。無論是味道還是質感,這碗重慶小麵都讓人回味無窮。除了重慶小麵,他們還提供包點,這是一種傳統的中國點心。我點了一份鮮肉包和一份鮮蝦餃,兩者都非常美味。鮮肉包的麵皮薄而富有彈性,內餡鮮嫩多汁,肉香四溢。鮮蝦餃則以新鮮的蝦仁為主要成分,口感鮮美,蝦香濃郁。包點作為小吃或早午餐的選擇,絕對是一個不錯的選擇。

2023-12-15 499 瀏覽
千祈唔好俾所謂嘅好評呃到,呢間餐廳嘅嘢食難食到一個點,唔單只保温唔夠搞到嘢食凍晒,而且又油又鹹,餸菜俾人夾晒又冇補充。麵檔果度仲離譜,唔俾揀餸同味道,乜唔係自助餐來咩?我未見過自助餐麵檔唔可以按自己口味去揀點煮囉!員工服務態度方面,阿姐個個黑口黑面,有D仲大聲夾惡,搞到食都食得唔開心。都唔明點解一間咁嘅餐廳仲可以生存到依家,聽講佢哋係做中資飯堂,中資員工日日食埋D咁嘅嘢都真係幾受罪。結論係,各方面都冇樣好,其實$98喺灣仔有好多選擇,點解要揀一間又難食,仲要食到一肚氣呢?

2023-12-11
【98蚊差過2鎹飯之初體驗】1:15分到達,看到餐牌寫營業到2:30便付錢後去到自助區拿食物發現原本有2排的自助區只剩下1排….每個菜都不足1/3盤滿…全程也沒有再補葷菜只有2個,其他都是素菜勉強拿了幾款,一入口全是冷的麵區和餛吞倒是仍然供應,但味道亦一般看到同餐廳有另外幾位食客也中伏坐下後才發現沒有飯菜,只能將就隨便夾一些我們吃飯的15分鐘內,亦有四批客人來到看到飯菜之後亦直接走人到了約1:45,餐廳大部分員工開始吃飯直接夾走所剩無幾的飯菜只剩寥寥幾個員工招待顧客是次體驗極差遠不如同區價格相若的自助/半自助餐廳建議餐廳更改顯示營業時間至1:30而非2:30以免誤導顧客
【98蚊差過2鎹飯之初體驗】

1:15分到達,看到餐牌寫營業到2:30
便付錢後去到自助區拿食物
發現原本有2排的自助區只剩下1排….
每個菜都不足1/3盤滿…全程也沒有再補
葷菜只有2個,其他都是素菜
勉強拿了幾款,一入口全是冷的
麵區和餛吞倒是仍然供應,但味道亦一般

看到同餐廳有另外幾位食客也中伏
坐下後才發現沒有飯菜,只能將就隨便夾一些
我們吃飯的15分鐘內,亦有四批客人來到

遠不如同區價格相若的自助/半自助餐
建議餐廳更改顯示營業時間至1:30而非2:30
以免誤導顧客
2023-11-22 402 瀏覽
-灣仔行過去會展條天橋見到呢間food court$98任食中式自助餐 午餐60分鐘 晚餐90分鐘 🫨抵到爛啦!打開𨋢見到笑面迎人嘅收銀姨姨🧑🏻有禮貌又親切😁環境都好大 座位同座位之間都唔會話太逼夾安排入座後 姨姨為我哋講解流程 原來每日嘅菜式都會唔同.🥢今次見到嘅菜式都有⋯⋯ 燒腩仔、咖喱牛腩、茄子炒豆角、揚州炒飯、翠玉瓜炒牛柳粒、清炒薯仔絲、薯仔炆五花腩、蒜蓉炒白菜、章魚小丸子、炸雞翼等等⋯除咗以上嘅餸之外🍜重慶小面、正宗酸辣粉、上海雲吞、清湯腩麵、水餃⋯全部即叫即整🤤仲有湯、汽水、啤酒、甜品、飯後果 所有都係任食喎🤩

灣仔行過去會展條天橋見到呢間food court
打開𨋢見到笑面迎人嘅收銀姨姨🧑🏻有禮貌又親切😁
環境都好大 座位同座位之間都唔會話太逼夾
安排入座後 姨姨為我哋講解流程 原來每日嘅菜式都會唔同
🥢今次見到嘅菜式都有⋯⋯
燒腩仔、咖喱牛腩、茄子炒豆角、揚州炒飯、
翠玉瓜炒牛柳粒、清炒薯仔絲、薯仔炆五花腩、
蒜蓉炒白菜、章魚小丸子、炸雞翼等等⋯

除咗以上嘅餸之外
🍜重慶小面、正宗酸辣粉、上海雲吞、
清湯腩麵、水餃⋯全部即叫即整🤤
仲有湯、汽水、啤酒、甜品、飯後果 所有都係任食喎🤩
曾幾何時$100都可以食到好多嘢,但而家就得返普通嘅選擇,但如果話$100可以食到自助餐,相信都令人非常驚訝。 🤭的確喺灣仔呢度平時行過人來人往嘅天橋就好容易會發現到呢一間美盛匯,全層都係食嘢,😏無論係晏晝定係晚餐,只係需要90幾蚊真係90幾蚊就已經可以享用到中式嘅自助餐。😜當然裏面嘅都係常見嘅家常便飯,當然亦都有一啲係特色嘅餸菜,就算出去食碟頭飯,而家閑閑地都要$5-60所以只係需要90幾蚊就食到飽一飽真係平到你唔信🤓呢度主要嘅同我哋平時食兩餸飯嘅餸菜,大致上差唔多以自己最鍾意嘅當然就係佢哋嘅咖喱牛腩,咖喱汁非常之濃,🍛仲可以配合埋白飯撈埋汁咁就非常之享受,牛筋同牛腩都煮得相當軟透咁就唔韌,🍛另外亦都有正宗嘅蘿蔔牛腩, 特別係啲蘿蔔有多汁,又索晒腩汁真係正一正🍛另外亦都有蜜汁烤雞,🍗大大塊雞肉,再加埋一層甜甜哋嘅脆雞皮,基本上都係無骨,🍗而且好少脂肪淡淡都係肉食起上嚟零舍享受🍗另外仲有一系列嘅蔬菜,🥬例如炒白菜或者菜心, 蔬菜系列都係非常新鮮,🥬而且大大盤keep住咁熱,唔同嘅菜式撈埋一齊大大啖送落口度真係暖入心,尤其係錦鹵豆腐,用了充足落咗唔少嘅紅蘿蔔片同埋冬菇撈起嘅錦鹵汁都特別

另外仲有一系列嘅蔬菜,🥬例如炒白菜或者菜心, 蔬菜系列都係非常新鮮,🥬而且大大盤keep住咁熱,唔同嘅菜式撈埋一齊大大啖送落口度真係暖入心,尤其係錦鹵豆腐,用了充足落咗唔少嘅紅蘿蔔片同埋冬菇撈起嘅錦鹵汁都特別入味。 🥕
仲有人見人愛嘅炸雞翼, 🍖熱辣辣皮脆內軟,炸完之後就擺上芒果汁用生果嘅天然酸甜嚟掉出雞翼嘅新鮮🍖

除咗一系列嘅餸菜可以任君選擇之外,亦都要試麵檔嘅各款面類,特別係重慶小面, 🍜正宗嘅做法同埋配方還原返喺重慶食辣嘅滋味,🌶️尤其是啲面入口,仍然保持少少小麥嘅根性,🍜配合買芫荽蔥花生一齊享用零舍有經典嘅味道。 🥜其餘嘅仲有正宗酸辣粉上海雲吞同埋日本清湯腩粉麵,飯同麵都絕對,食到飽一飽😜

連汽水機同埋豆漿,🥤酸梅湯都係飲酌,真正做到飲飽食醉,🥤仲要全日都係一個價錢真係抵到爛。🥤啱晒平時收工夜咗嘅同事又或者平日嚟到灣仔行會展之前亦都可以食返餐補充下體力。🥤

美盛匯 (灣仔)
灣仔告士打道88號其昌中心2樓
2023-10-21
今日行過灣仔去會展既天橋,望到係橋邊有一間樓上餐廳有好多💡霓虹燈寫住食物名; 玻璃仲寫住「任食自助餐」,即刻俾佢吸引左上去食。餐廳提供既菜式定期會轉,今期款式有:❣️前菜、小食:紫菜瘦肉湯、涼拌青瓜雲耳、燒賣、饅頭花卷、粟米蕃薯❣️主菜吉列豬扒、黃油雞、菜心、勝瓜雲耳、肉碎炒四季豆、蓮藕炆腩肉、西芹兩色椒炒雞粒、咖哩炆肉、炒飯❣️粉麵檔:重慶小麵、酸辣粉、清湯水餃、清湯牛腩麵❣️飲品、水果凍豆漿、西瓜哈密瓜就咁數都成十幾廿樣款式,岩晒唔同人既口味。食物係放係餐廳中間既長枱長期座熱;自己想食幾多夾落盤子。盤子碟好型,有好多格俾你放多款食物,咁就唔怕食物既汁同味道互相混合影響味道。餐廳有心思,盤子花紋精緻,而且湯碗同杯都係用同一系列既款,非常講究。粉麵檔長期有位姐姐預備幫你煮麵,我最鍾意係清湯牛腩麵,食左兩碗,無論選竹升麵定上海麵都一樣咁好食,主要係湯式清而夠味。而牛腩係炆到入味同超冧身,外面有層透明既衣,口感超正。熟食中我最鍾意個紫菜湯,又足料又甜甜地,感覺到無味精唔渴,有家的味道所以飲左兩碗。另外吉列豬扒都炸到好脆身,一咬就咬得開,用嚟配鹹香既炒飯口感一流🍚。

餐廳提供既菜式定期會轉,今期款式有:

❣️前菜、小食:
紫菜瘦肉湯、涼拌青瓜雲耳、燒賣、饅頭花卷、粟米蕃薯

❣️主菜

❣️粉麵檔:
重慶小麵、酸辣粉、清湯水餃、清湯牛腩麵

❣️飲品、水果
凍豆漿、西瓜哈密瓜

今日同朋友去開灣仔電腦廣場買電腦野 買完之後朋友話帶我去一間$98任食嘅自助式餐廳「美盛匯」😏 我作為大吃貨 梗係即刻say yes 😝美盛匯好易搵 係灣仔電腦城行去都唔洗五分鐘❤️ 一出lift行去門口 店員已經超級友善地招呼我地🥰 好有愛!店員同我地講晚市同午市一樣都係$98任食😳😳依個價錢可以係灣仔依一區任食真係好癲😍餐廳提供嘅食物程類好多 除左中式小炒之外 仲居然有麻辣燙 清湯牛腩同埋啤酒任飲🤩🤩 超級有驚喜呢!⭐️蕃茄炒蛋佢地嘅蕃茄炒蛋色彩鮮豔 炒蛋超滑 口感豐富😊 蕃茄酸甜 融合埋蛋香 搭配白飯最好!😋 簡單美味 下飯又下酒!⭐️吉列魚柳吉列魚柳炸至外脆內嫩 ✨ 魚肉鮮甜 炸至金黃 魚肉質地緊實不膩口 😙香脆可口 一啖接一啖 回味無窮🥳⭐️魚香茄子美盛匯嘅魚香茄子 茄子炒得熟透 口感軟糯 融入魚香味道 鮮味十足 🤤 茄子入味 香氣四溢 令人食指大動😏⭐️土豆絲土豆絲烹煮得細緻入味 香氣宜人 鹹香微甜 與辣椒和諧絕美 🤤清爽宜人 幹飯首選 🍚 營養又豐富 美味一試難忘🙃⭐️薯仔及粟米清蒸薯仔同粟米 口感爽滑 營養滿分 💯 薯仔同粟米都十分鮮甜 自然原味 清淡健康 簡適合健康饗食呢😇清香蒸

⭐️蕃茄炒蛋

⭐️吉列魚柳

⭐️魚香茄子

⭐️土豆絲

⭐️薯仔及粟米
清蒸薯仔同粟米 口感爽滑 營養滿分 💯 薯仔同粟米都十分鮮甜 自然原味 清淡健康 簡適合健康饗食呢😇清香蒸氣 齒頰留香 大讚!💚

⭐️涼瓜牛肉
涼瓜牛肉可講得上係色香味俱佳 涼瓜爽脆 牛肉鮮嫩多汁 炒得非常入味 令人垂涎欲滴😛牛肉與涼瓜完美結合 口感豐富 係一道令人回味的美食 🤤

⭐️涼菜
除左中式小炒 餐廳仲有涼拌雜菜!涼菜有主要有西蘭花 好開胃 😝 依個咁炎熱嘅夏天食簡直係人生一大樂事😊

⭐️啤酒 生果任攞
$98除左任食熱葷同水果之外 當然都係任飲!餐廳除左提供一般汽水 仲有豆漿同埋酸梅湯 最令人驚喜就係佢仲有埋啤酒放題啊!🍺

美盛匯真係好正正子🥰🥰 咁嘅價錢食到咁多唔同類型嘅高質食物!仲唔洗一舊水🤩🤩 心心眼!!朋友真係無介紹錯 !食過返噚味✨✨😚
2023-09-19 1636 瀏覽
今次我哋去咗美盛匯食堂,試咗佢哋嘅一啲招牌菜,包括炸雞翼、釀豆腐、白菜仔翠玉瓜、粟米同埋鍋貼。仲飲咗佢哋出品嘅自家豆漿, 呢度周不是會換菜式,感覺健康😆首先,炸雞翼。佢哋嘅炸雞翼外脆內嫩,炸得剛剛好,一食入口,肉汁即時爆出,味道鮮美。炸雞翼表面撒咗啲香料,增添咗香氣同口感,真係令人回味無窮。其次,釀豆腐。佢哋嘅釀豆腐外脆內軟,豆腐嘅質感保持得好好,內裡嘅餡料鮮香多汁,口感豐富。每一口咬落去,豆腐同餡料嘅味道相互融合,令人忍不住多食幾塊。再來,白菜仔翠玉瓜。佢哋嘅白菜仔翠玉瓜炒得恰到好處,保持咗蔬菜嘅鮮甜和脆度。翠玉瓜炒得香脆,加上白菜仔嘅清爽口感,兩者搭配得非常和諧。呢道菜非常開胃,係一道不可錯過嘅素菜。粟米係粵菜中一道經典嘅菜式。佢哋嘅粟米煮得剛剛好,粒粒飽滿,甜度適中。每一口咬落去,都能夠品嚐到粟米嘅鮮甜味道,令人回味無窮。最後,鍋貼。佢哋嘅鍋貼外脆內餡豐富,皮薄餡多,煎得金黃香脆。鍋貼內嘅餡料包括豬肉同蔬菜,吃落去味道鮮美,口感豐富。配上啲醬油或者醋,更能夠提升味道。除咗以上嘅菜式,我哋仲飲咗佢哋嘅自家豆漿。豆漿口感順滑,香濃而不膩,真係一個不錯嘅開胃飲品。總括而言,美盛匯食堂嘅

總括而言,美盛匯食堂嘅菜式質量唔錯,味道鮮美,做工精細。佢哋嘅炸雞翼、釀豆腐、白菜仔翠玉瓜、粟米同埋鍋貼都係不容錯過嘅美食。如果你鍾意傳統粵菜同埋平價美食,我就推薦你去美盛會食堂一試,相信你一定會有一個愉快嘅用餐體驗!
2023-09-18 406 瀏覽
朋友在灣仔工作,他說自從有了這間食堂後,午餐再沒有煩惱,於是今天我也跟他上去試一試。餐廳所在前身是健身室,面積相當大,採用自助形式,入口處買票後便可進內,午市(1130-1500)和晚市(1800-2100)同樣$98,任飲任食。食物都是一些家常小菜,例如各式蔬菜炒配各種肉類,麵醬鯇魚、豬扒、蒸水蛋、豬紅豬皮等。主食有白飯、炒麵、饅頭、煎包等,還有老火湯、糖水、生果。飲品方面有汽水、啤酒、羅漢果茶、豆漿和清茶。都頗為全面。我則主攻粉麵檔,有很多選擇,而且相當美味。今天我吃了炸醬麵、重慶小麵、酸辣粉、上海雲吞和蘿蔔牛腩,飽了。店員添菜和煮麵都相當快手,亦不會趨促「食完未」,午市食飽還可以食個柑,飲杯茶,在灣仔實屬難得。

涼菜

重慶小麵
酸辣粉
炸醬麵
上海雲吞
蘿蔔牛腩

灣仔返工嘅我,成日都會周圍去食野,前排見到會展條橋附近building呢間可以$98任食各款中菜,就去食下!各款菜如鷄肉、炒飯、菜心、茄子、餃子、炒薯仔、魚、涼拌、番茄仔都係任食,好適合選擇困難症(例如我)!個人幾鍾意個雞肉,嫩滑得來唔乾。重點係店員都好勤力refill!餃子都好大隻,煎同湯餃子都有。另外都幾多菜款,絕對可以食得均匀!如果好彩的話,例如我去當日,仲有避風塘炒蟹,lunchtime食到蟹真係幾有驚喜!經過又好肚餓的話,值得一去。

2023-09-13 301 瀏覽
近日經過灣仔入境事務大樓天橋,都發覺呢間好吸睛嘅餐廳 — 美盛匯,價錢經濟實惠,唔使$100就可以解決中午飯嘅煩惱,仲要係任飲任食,非常之吸引!同灣仔區類近價位餐廳比較,呢度環境好闊落,坐得好舒服,呢一點已經唔容易!當然啦,呢個價錢任飲任食,食物種類唔可以要求太多🤣款式選擇都有十幾款,唔揀擇嘅話其實絕對夠填飽肚!另一邊廂有幾款主食類產品,可以現場落order叫麵檔整!重慶小麵,屬於重慶人最不可或缺嘅主食之一🤩麻、辣、香應有盡有😋酸辣粉幾似模似樣,還原到成都當地嘅感覺!😎現場仲有大量嘅啤酒任飲🍻如果唔係返工日子,真係可以啤啤佢!
另一邊廂有幾款主食類產品,可以現場落order叫麵檔整!
酸辣粉幾似模似樣,還原到成都當地嘅感覺!😎
現場仲有大量嘅啤酒任飲🍻如果唔係返工日子,真係可以啤啤佢!
2023-09-11 326 瀏覽
一家中資人食堂,以提供地道的老火湯為主打,同時還供應美味的重慶小麵和酸辣粉。這裡的菜品不僅實惠,而且讓顧客感到賓至如歸。進入美盛匯的餐廳時,我立刻被它溫馨舒適的氛圍所吸引。餐廳的裝潢簡潔而現代,燈光柔和,營造出一種放鬆的氛圍。座位之間的間距恰到好處,讓客人在用餐時擁有舒適的私密空間,不會感到拥擠。首先,讓我來評論一下美盛匯的老火湯。我點了一碗牛腩湯,湯底濃郁鮮美,充滿了牛肉的香氣。牛腩肉煮得非常軟嫩,入口即化。湯中的調味料,如胡椒粉、蔥段和薑片,為湯品增添了豐富的層次和口感。這碗老火湯絕對是一道溫暖身心的美食。除了老火湯,美盛匯的重慶小麵和酸辣粉也非常出色。我嘗試了他們的重慶小麵,麵條彈牙,湯汁鮮美,配料豐富。這碗小麵充滿了重慶的風味,令人回味無窮。而酸辣粉則以其酸辣鮮香的口感吸引了我的味蕾。粉條軟滑,調味料恰到好處,讓人愛不釋手。這兩道菜品都展現了重慶美食的獨特魅力。