2008-05-07
上次到荃新天地既時候, 已經見翠園人山人海 記得舊時荃灣區既翠園係"大窩口東亞商場",每逢星期日我地會三家人一齊去飲茶個時既翠園已經好誇張, 要六點鐘起身去排隊等開門霸位架! (呢啲粗重功夫當然係表哥做嗱,嘻~) 直到今門闊別荃灣好一段時光既翠園再次回歸 當然要棒場嗱 今日到翠園, 因為星期日好多地方都無特價, 而且翠園一年到晚都無優惠既所以揀咗佢來試吓嗱! 因為避免等候時間長, 我地二公婆成三點落到去唔駛點等, 陣就有位呢間翠園仲有推點心車架喎 幾懷舊喎但係首先呢度面積比較細,所以啲枱擺得比較密 , 重要推點心車而且與其摩登高貴既裝修有點格格不入 呢度點心款式不太多 但有啲特式點心 和懷舊美點甜品我地分別係車仔和點心紙叫咗啲點心: 鮑汁鳯爪(廚部$38)~汁很香濃, 鳯爪好入味, 個汁仲用咗火腿"拗"所以味道很香和一般酒樓既用鮑汁鼔油做既大有不同, 值得一試 ! 文昌滑雞飽 ~ 不太突出, 不過饀用咗少少馬蹄, 食落有咬口魚蓉燒賣 (燒賣都有三,四款架)中點 ~ 街邊燒賣好食過呢個魚蓉燒賣, 無乜味不特止, 有啲魚味, 唔係好得 ! 煎蝦米腸(大點)~好多好香口既蝦米,腸粉切得細細舊
直到今門闊別荃灣好一段時光既翠園再次回歸
當然要棒場嗱
所以揀咗佢來試吓嗱!
呢間翠園仲有推點心車架喎
幾懷舊喎
而且與其摩登高貴既裝修有點格格不入
呢度點心款式不太多
但有啲特式點心 和懷舊美點甜品
我地分別係車仔和點心紙叫咗啲點心:
煎蝦米腸(大點)~好多好香口既蝦米,腸粉切得細細舊煎香, 唔錯!
鯪魚餃 大點)~呢個因為有圖,賣相幾得意叫來試吓, 無失望, 成條魚仔咁, 透明魚皮內用魚皮包住蒸魚肉, (唔係魚膠), 點啲沙律醬食 好惹味 ! 有創意 !
五樣嘢食咗成$180蚊 , 怪不得阿媽阿爸話無特價好貴呢 !
茶錢 :$9 泡菜: $10
小點$17 中點: $21 大點$26 (無記錯係咁上下, 嘻~) 頂點, 腸粉 $??? 唔記得咗!
廚點: $38
反而啲飯麵價錢 可以喎 $78 再有機會先試!