2009-08-07 33 瀏覽
今日早左,趕得切嘆個早餐先番工。叫左腸蛋麵及最愛的凍檸茶。腸蛋麵﹕腸仔應該係廚師牌既,所以有保證,而且仲炸得剛剛好,個皮都脆脆地。蛋好滑,煎得剛剛好。麵的軟硬度亦ok。這間翠河裝麵個碗,同堡壘街那間有d分別,係細個d既,所以d湯唔會冇味,都有d色,不錯不錯。以前我唔鍾意飲凍檸茶既,但自從飲過翠河,就改變左個習慣。有時,仲會因為掛住佢既凍檸茶,而去幫襯。
今日早左,趕得切嘆個早餐先番工。

叫左腸蛋麵及最愛的凍檸茶。

以前我唔鍾意飲凍檸茶既,但自從飲過翠河,就改變左個習慣。
有時,仲會因為掛住佢既凍檸茶,而去幫襯。

2009-08-07
$24 (早餐)
2009-07-14 31 瀏覽
今早本想試試「精點心」,但到十點都未開門,唯有惠顧隔鄰的「翠河」。三人被安排坐卡座,環看四週,兩傍都安裝了多部大電視,可從任何角度觀看,另外,在牆上的玻璃圖案還會隔半分鐘變不同顏色,現在的茶餐廳看來較夜總會還要花弗,祇是來吃個快餐,有必要嗎?早餐如其他茶記有多款選擇,小妮子要火腿通粉,煎雙蛋及熱阿華田,愛人要茄汁珍寶腸煎蛋,午餐肉公仔麵及熱奶茶,而我要豬柳煎蛋,菠蘿油及熱咖啡。火腿通粉太腍,可能一般人都習慣了茶記的通粉意粉軟硬度,所以如有稍煙韌的便以為未煮透,茄汁珍寶腸煎蛋有兩塊切片的珍寶腸,味道還可以,不過太少,公仔麵亦過腍,煎蛋方面無難度,無煎穿,全部都合格,豬柳是急凍產物,菠蘿油是我近十年不敢沾手之物,偶爾一次也不過份,皮脆、暖、夠大個,夾著一小塊半溶的牛油,啖啖都很誘惑,亦感到滿足,難怪菠蘿油在茶記界歷久不衰,實有其原因。熱飲方面都中規中矩,咖啡味道可人。在星期天的早上,發覺家庭客甚多,一家四口來吃早餐差不多要一百元,如今做父母真不容易!

菠蘿油
$21 (早餐)
菠蘿油
(非會員)
2009-07-10 20 瀏覽
焗飯:基本上係飯+汁,焗一焗就比你味道極一般,雞朳參差,極多筋,基本上無乜得食,又得一舊飯約一碗份量我覺得比一般既茶餐廳水準更差!連熱飲$33豬朳飯:豬朳又係得一小舊,薄到嘔,但就有條腸仔老實講,汁就夠飯就ok夠連熱飲$33飲品,熱杏霜幾好味,夠濃有大大部lcd tv,最大賣點係佢另外,冷氣唔夠,一路食一路熱大家樂仲正,味道差仲好
焗飯:
基本上係飯+汁,焗一焗就比你
味道極一般,雞朳參差,極多筋,基本上無乜得食,又得一舊

飯約一碗份量
我覺得比一般既茶餐廳水準更差!
連熱飲$33
豬朳飯:
豬朳又係得一小舊,薄到嘔,但就有條腸仔
老實講,汁就夠
飯就ok夠
連熱飲$33
飲品,熱杏霜幾好味,夠濃

有大大部lcd tv,最大賣點係佢
另外,冷氣唔夠,一路食一路熱

大家樂仲正,味道差仲好
2009-07-09
  • 非常一般的午餐
昨日lunch去左食碗魚旦米線 $21, 湯底係鯊骨魚湯, 清清地都唔錯. 一碗有魚旦5粒+魚片4片, d魚旦好香魚味, 可能多魚關係, 都幾多碎骨下, 都算彈牙既. d魚片切得幾厚下, 每片有成 3"x2" 咁大塊, 都一樣咁好魚味. d米線我覺得就淋左d, 碗魚旦粉都幾大碗下, 我食淨左2片魚片添. 加多杯少奶既熱奶茶$7 (跟餐先係$7), 少奶得黎都幾滑喎, 唔錯.我最唔鍾意係, 佢地張張卡位頂頭都有好多射燈射照晒, 樓底己經唔係高, 好辛苦囉. 仲有d匙有少少漂水味, 點都係食之前沖下d匙, 筷子好d既.

2009-03-09
  • 魚湯魚旦米線
2009-02-20 34 瀏覽
作為都市人,生活忙碌,放工回家後往往十分疲倦,冇可能經常在家中煮食。雖則算不上是「無飯夫婦」,但筆者與太座都有一間備用飯堂。每當太座唔想煮飯或筆者唔想洗碗嘅時候,可以在屋企附近祭五臟廟。筆者屋企位於七姊妹道附近,附近嘅茶餐廳不少,不過筆者較喜歡的是呢間翠河。唔係因為食物特別出色,之不過平均水準在附近眾多食肆屬中上,而且水準比較穩定。是晚由太座發辦,簡單的叫了兩味小菜,包括「上湯浸肉鬆時蔬」及「西檸雞」。前者除咗肉鬆之外,還有鹹蛋及菇,成碟餸清清地,唔會太鹹但有上湯味,都算健康。「西檸雞」炸得香脆,雞肉唔會「乾爭爭」,唯一嘅批評就係檸汁唔夠酸。過酸嘅西檸雞經常試過,唔夠酸的印象中都係第一次。每碟小菜都附送白飯一碗及老火湯呢啲基本動作,每碟餸三十七蚊,都可算是筆者比較懶惰但穩健嘅選擇。

2008-05-14 41 瀏覽
某個星期六長週,例牌同男友食 lunch, 男友想去 Big Bite,我死都唔制,因為再上次先去完,硬拖他在健威坊後面的七姊妹道來回行了一轉,由於正值下午茶時段,好多茶餐廳都放咗易拉架出來,見這間的下午茶餐不俗,又有電視看,所以便入內。男友叫了下午茶餐,有厚多士、豬柳扒、蛋,我恐他不夠飽,於是叫了鮮茄牛脷燴意粉。幸好有叫意粉,因為個茶餐份量好細,塊厚多士得一半,試了豬柳扒,煎得幾香,有微焦,面頭還有少許黑椒粒,不錯;來到鮮茄牛脷燴意粉。牛脷本身無味,但個鮮茄汁太稀,變咗整碟粉就係淡口。雖然真係有鮮茄,不過啲味就似地捫茄汁