2023-02-27 624 瀏覽
Finally the time of the year that I feel like to eat steam fish (Personally doesnt like steam fish). It was 630pm, no later than 7pm. Steam fish usually still available. I decided to go in this restaurant and eat steam fish as dinner. Surprisingly, staff recognised me and helped to immediately order the last fish of the day. 🤪I ordered steam silver pomfret in fermented soy bean sauce, serving with rice. Fish was nicely cook, not overdone at all. Soft and juicy. Every bite of meat absorbed the sa

I ordered steam silver pomfret in fermented soy bean sauce, serving with rice. Fish was nicely cook, not overdone at all. Soft and juicy. Every bite of meat absorbed the sauce, literally explosion of flavour, nicely eat with rice.

To be honest, I don't really like eat other dishes in this restaurant or other branches but only come to the North Point one for the steam fish.

Steam  silver  pomfret  in  fermented  soy  bean  sauce
2023-01-15 349 瀏覽
北角堡壘街樓面所有阿姐對眼生喺腳板底,又成日唔知去咗邊,坐幾個字都唔見人落單,滾水淥腳咁聽唔到求其落錯單,鹽同胡椒要叫佢地攞,新請後生仔只識講普通話,垃圾餐廳不會再幫襯
2023-01-08 248 瀏覽
坐近窗卡位 望到岀餐口入面先唔好講食物質素,廚師連基本食物安全都無!望入去 個個拉低口罩仲有個擔住支煙一路炒餸!真係唔會再幫襯,一個唔小心 食埋人哋啲煙灰!好失望野食就麻麻 價錢都叫合理。
坐近窗卡位 望到岀餐口入面
先唔好講食物質素,廚師連基本食物安全都無!
望入去 個個拉低口罩
仲有個擔住支煙一路炒餸!
真係唔會再幫襯,一個唔小心 食埋人哋啲煙灰!
好失望
野食就麻麻 價錢都叫合理。
2023-01-06
5 分鐘 (堂食)
2022-07-03 839 瀏覽
這間茶餐廳的早餐可算價格相宜又好食,每日都有一款早餐低至$28,其他的早餐也有多種款式,例如仿鮑魚火腿通粉、英式全餐、自選配搭腸仔、沙嗲牛肉、雪菜肉絲等等的麵餐。選了意大利蕃茄薯仔濃湯螺絲粉,蕃茄很香,味道濃郁,薯仔弄得很「冧」,完全滲透在蕃茄當中,入晒味,螺絲粉更是我最愛的。我配了煎蛋和餃子,煎蛋略嫌煎得太老,餃子是一般早餐少有的餸菜,味道正正常常。多士鬆脆,我走了牛油,也十分好味!這間餐廳吃的也是人情味,店員很親切有禮,濃厚的街坊情😍

這間餐廳吃的也是人情味,店員很親切有禮,濃厚的街坊情😍
2022-06-29 358 瀏覽
食物比較鹹,價錢實惠,多款式,好多粉麵同小炒類。叫咗個芝士汁龍蝦伊麵,每款食材我都好中意,但汁比較鹹,仲有瑩光色。最喜歡係好多芝士汁,鋪滿哂。龍蝦唔算太大件,但都有肉,無霉。
食物比較鹹,價錢實惠,多款式,好多粉麵同小炒類。

2022-05-11 215 瀏覽
香港茶餐廳眾多,來來去去都是西多、炒飯,炒麵等。對於要減肥的人來說,確實沒有太多選擇。那天剛巧要到北角辦點事,路過多間茶餐廳,午餐選擇沒有多大驚喜,反見翠河茶餐廳座位非常寬闊,有不少卡位,最吸引我的是午餐選擇非常多, 除了一般的蒸飯、炒飯、炆米外,竟然有鮮魚湯蠔仔肉碎泡飯。上次試過新蒲崗翠河的鮮茄牛湯飯,味道甚佳今次再試蠔仔肉碎湯飯,果然有驚喜,湯底味道適中,鮮味而不會太行加上芫荽滲出陣陣香味。蠔仔大大粒,清洗得非常乾淨,沒有腥味,浸在魚湯中,搭配得非常好。見下午茶也有非常多選擇,下次一定要試一試!

見下午茶也有非常多選擇,下次一定要試一試!
已經唔係第一次,簡簡單單一個蒸水蛋,都整到咁,雖然你係茶餐廳,但都應有最基本嘅質素要求整到咁,照出比客人,又鞋又老!我唔係要求食到米芝蓮級數,只係想要蒸水蛋,唔係蒸老蛋!
2021-11-01 350 瀏覽
今日工作較忙 所以到了下午才出來食下午茶, 在路經時見到翠河餐廳, 內裏裝修不錯, 卡位相當舒適 就進去享受一頓下午茶了, 選擇很多, 最後點了是日精選- 梅菜蒸肉餅飯 和 熱奶茶.侍應相當不錯, 換了一瓶滾水給我清洗飲食用具; 不消數分鐘, 便來了梅菜蒸肉餅飯, 熱辣辣 香噴噴, 大大碟 , 有梅菜有馬蹄粒 , 豬肉不肥, 配以清淡鼓油 , 確是很好配搭, 還加上一點青菜, 整體相當好味, 真想加多一點白飯; 跟上一杯熱滑奶茶, 今日下午茶餐十分滿足呵.

2021-08-27 317 瀏覽
叫左個正正常常既是日餐-炒貴叼$48有咖喱味微辣 姐係河粉版既星洲炒米 用半肥瘦既叉燒絲炒 加埋洋蔥同銀芽係爽口個老火湯係青紅蘿蔔豬骨湯仲有蜜棗 都幾好飲 不過始終係老火湯都唔敢飲哂杯茶走都幾滿意 又滑又有茶香 濃稠程度適中但叫左個滑蛋蝦仁飯一黎到真係嚇死以為係蛋絲羹 稀到好似阿婆既糊仔🥲仲要得4隻蝦 咁樣要$56?諗住有d味送飯就算點知食落 個「羹」係冇味 …食黏液既感覺😅同個職員反映 佢話 係咪放得耐左差d以為食緊份子料理 會自行分解?個經理就換過另一份餐 雪菜肉絲炆米 $59如圖 份量比較少好彩都係正常味道
叫左個正正常常既是日餐-炒貴叼$48
杯茶走都幾滿意 又滑又有茶香 濃稠程度適中

但叫左個滑蛋蝦仁飯
一黎到真係嚇死
以為係蛋絲羹 稀到好似阿婆既糊仔🥲
仲要得4隻蝦 咁樣要$56?
諗住有d味送飯就算
點知食落 個「羹」係冇味 …
食黏液既感覺😅
同個職員反映 佢話 係咪放得耐左
差d以為食緊份子料理 會自行分解?

個經理就換過另一份餐
雪菜肉絲炆米 $59
如圖 份量比較少
好彩都係正常味道

2021-02-11 577 瀏覽
翠河茶餐廳叫咗個all day breakfast有得揀豬扒/ 雞扒/ 魚柳, 我揀咗炸魚柳, 沙律, 半個豬仔包, 炒蛋豬仔包唔夠熱,擺涼咗炒蛋好滑唔錯食物幾吸引顏色鮮明炸魚柳好靚, 外脆內滑, 配他他醬吃不會太油膩薯仔沙律嘅沙律醬早餐食有點太多🤣
翠河茶餐廳
叫咗個all day breakfast
有得揀豬扒/ 雞扒/ 魚柳,
我揀咗炸魚柳, 沙律, 半個豬仔包, 炒蛋
豬仔包唔夠熱,擺涼咗
炒蛋好滑唔錯
食物幾吸引顏色鮮明
炸魚柳好靚, 外脆內滑, 配他他醬吃不會太油膩
薯仔沙律嘅沙律醬
早餐食有點太多🤣
2020-12-25 305 瀏覽
咖啡牛腩喊到苦,又唔辣,又沒咖哩香味,奶茶沒茶香,又沒奶味,食左幾十年,末試過咁差,差過二三元D三餸飯,咁簡單既菜,都可以做到咁差,雪藏味牛腩蓋過所有味道,即溶奶茶都好飲過拒
2020-12-17 251 瀏覽
這幾天天氣都幾凍,中午到北角七姊妹道~翠河餐廳吃熱辣辣的魚湯蠔仔肉碎泡飯$46 + 茶走$3,還有送西洋菜湯。冬天吃湯飯是幾好的選擇,魚湯蠔仔肉碎泡飯多蠔仔但比較細粒, 重胡椒粉味,食到味精都重,茶走一般, 煉奶味不足。西洋菜湯有大量西洋菜,但湯的味道比較淡。翠河餐廳有很多分店,我都試過好幾間,每間質素都唔同,勝在價錢合理,菜式種類多,餐廳環境光猛整潔。翠河餐廳地址: 北角七姊妹道106-110號地下1號舖

翠河餐廳
地址: 北角七姊妹道106-110號地下1號舖
魚湯蠔仔肉碎泡飯

茶走跟餐價$3 + 西洋菜湯

2020-12-16
2017-03-25 3707 瀏覽
本來一開始唔諗住食翠河,係食佢隔離果間銀龍。但令我心痛ge係,銀龍執左呀😭😭😭咁諗住都行到過尼,就試下翠河啦反正未食過翠河早餐。平時食開下午茶多,質素都ok,但係係堡壘街果間。咁諗住大家分店,應該都ok掛,咪試下囉,點知就中哂伏😭先唔講佢d野食味道點先,淨係一埋去點餐,收銀果個斯斯然又姿悠淡定咁慢慢收埋佢手上果兩張支票再慢慢望下先同你落單。落完三個餐,我等左15分鐘有多先收我我果三個餐。人地銀龍人流差唔多,但外賣我未試過超過10分鐘。到食果時,質素可以話比大家樂再遜色d,個麵好糊,個煎蛋熟到冇朋友。(餐廳距公司路程約5分鐘,我行得算快。)係塊牛扒煎得比較好,d 麵真係好麻麻地。唯一一樣我真係讚嘅,只係得杯奶茶。還返銀龍比我呀😭
唯一一樣我真係讚嘅,只係得杯奶茶。
還返銀龍比我呀😭
18 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
個飯細到茶餐都不如。。午餐正價,比既係兒童餐呀?!  味道一般無咩特別,唔難食又唔特好食,  飯就真係少得可憐..... 係附近其他店既一半到啦...... 食附近其他店既荼餐都一定會飽過這間囉~  Bad List~
牛仔骨火腿扒飯。
2015-10-17
  • 無。
2015-04-07 2276 瀏覽
每逢周末,都有同屋企人出去食個下午茶既習慣,雖然好多地方都有,不過我其實無認真試過,所以今次就同屋企人一齊去左食。呢間翠河環境幾好,地方夠大夠寬敞,冷氣都夠,坐得好舒服。瑞士汁雞翼配豬排包:首先講下雞翼先,個瑞士汁甜甜地咁好好食,而且都幾多肉,食完兩隻真係覺得唔係幾夠啊!跟住到豬排包,整體上唔錯,豬排都算係厚,但係又唔會好硬好難咬,加上底面兩塊包都幾脆,一咬落去啲豬排好多肉汁,我最鐘意既係黎到個陣仲好熱出緊煙,未試過既都可以食下呢個。跟住講下五香肉丁公仔麵配脆脆豬,五香肉丁普通啦,無咩特別,但係個麵黎到個陣已經漲晒,而且好淋,個湯睇落好似幾辣咁,但係其實無辣味。雖然都唔預會特別好食,不過真係有啲失望。脆脆豬上面既煉奶唔夠多,所以唔夠甜。個包唔同部分既脆度好唔同,側邊都叫幾脆,但係到中間個到就好淋,要好大力咁咬先食到,不過都唔係真係好差,甜番少少會好啲!