2012-08-15
如果理所當然係指價錢、意料之外係指質素,我諗小弟這個中環低薪族唔會食完一劑翠華後就開始帶飯。初初返寫字樓,冇野做都唔敢太猖狂地上網,唯有睇下openrice,比啊頭斷正都有理由話人生路不熟要搵野食。按地區搜尋自然見到呢間比各大小粉絲吹捧到有大量正評嘅翠華。古語雲三人成虎,縱使響荃灣,每次經過翠華睇到連半打撻都要成幾十蚊都會感嘆:“唔 係下嘛”嘅自己,都漸漸比比正面食評槍擊至價值觀都改變埋。心諗,話唔定有驚喜呢!而呢個念頭,就同賭到爭落成身貴利、仍要攞埋船飛錢去訓身落最後一鋪百家樂嘅賭仔想法一樣,結果當然,慘淡收場。因為一個人,被掟到去一張六人檯嘅中間位置,左面係三位喋喋不休嘅女士,右面係狼吞虎咽嘅男士,好環境。一間好嘅餐廳就係能夠體現當地特色,香港,尤其係中環嘅喧鬧特色於此表露無遺。翠華簡直係港式餐廳嘅表表者。侍應迅速遞上餐具,冇笑容招呼就預左,但連menu都唔比就唯有睇檯面果D洗腦餐牌。午餐有幾款,當中有一款應該就係隔離位男士食緊嘅“菜遠深海斑球飯”(字眼可能有出入),碟飯有幾塊魚、兩條菜,正常啊,唔通上埋個魚頭比你咩。我一睇個價錢,$74,差D嚇 死左。再睇其他餐,都係50
因為一個人,被掟到去一張六人檯嘅中間位置,左面係三位喋喋不休嘅女士,右面係狼吞虎咽嘅男士,好環境。一間好嘅餐廳就係能夠體現當地特色,香港,尤其係中環嘅喧鬧特色於此表露無遺。翠華簡直係港式餐廳嘅表表者。侍應迅速遞上餐具,冇笑容招呼就預左,但連menu都唔比就唯有睇檯面果D洗腦餐牌。午餐有幾款,當中有一款應該就係隔離位男士食緊嘅“菜遠深海斑球飯”(字眼可能有出入),碟飯有幾塊魚、兩條菜,正常啊,唔通上埋個魚頭比你咩。我一睇個價錢,$74,差D嚇 死左。再睇其他餐,都係50以上,我屈指一算,為自己呢個一個招牌跌落嚟砸死一街嘅大學畢業低薪一族感到悲哀。死窮鬼,慳D洗,唯有揀個招牌魚蛋河,食完快快離開這個令自己相形見拙的傷心之地。
碗河緊貼著個湯嘅濃烈胡椒味好快嚟到。呢碗野真係冇乜特別,菜都冇條,一開始比落果半杯水飲完就奉旨冇人嚟斟,唔緊要,但個湯可唔可以唔好咁重胡椒味?又標榜什麼鮮味魚湯,除左胡椒味就連魚味都冇。但比得咁多錢,就算失望,都要催眠自己等唔好背脊骨落。不過一路食,我就一路諗,可能呢度嘅質素係高過一般茶餐廳一D,但如果你比得起呢個錢,又會唔會只係值呢個質素呢?可惜要錢容易,要質素困難。冇人會走去樓下茶餐廳同個師傅講“我比夠翠華個價你,你可唔可以整到好食過翠華啊?”為左追求理所當熱嘅味道,太多人願意付出。翠華咁受歡迎,應該係對飲食文化嘅一個警示。
PS:題外話,食多D翠華係可以習慣同女食飯嘅飲食模式。