餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2021-10-04 287 瀏覽
星期日因為瞓到好晏,同屋企食個brunch,近近地就揀咗商場餐廳🍜呢間之前都食過好多次,今次要正正經經地講下食評😁👋🏼上海小籠包 $42唔使多講一定係好味啦,人地既招牌菜,又多肉又多汁,皮好薄但又唔會一夾就穿,如果唔係d肉汁就漏哂😩浪費哂🧡重要‼️一定要趁熱食❣️花素蒸餃🥟🥟🥟 $34勁有菠菜味,皮薄餡靚清燉雞湯拉麵 $72個湯係feel到成隻雞既雞味出哂黎😳勁好飲,飲完成個人熱辣辣🔥🔥麻醬青瓜拌粉皮 $48前菜之一,涼菜不過係室溫既溫度👍🏼麻醬有好多,啱鍾意食有花生醬味既朋友🥰陳醋西芹拌黑木耳 $48前菜之一,陳醋個隻酸唔係酸到冇咗既眼個隻酸,而係好開胃個隻,好想再食多淡😋

上海小籠包 $42

花素蒸餃🥟🥟🥟 $34
勁有菠菜味,皮薄餡靚

清燉雞湯拉麵 $72

麻醬青瓜拌粉皮 $48

陳醋西芹拌黑木耳 $48
2021-07-09 597 瀏覽
上次食 #翡翠拉麵小龍包 已經係n年前 當年感覺不怎麼樣 所以Yohomall分店開左好一輪都興致缺缺 今日星期日想商場耍廢 馬上OpenRice訂座+30分 而且仲發現有 #抵食兒童餐🥰翡「趣」兒童餐 ✨$42✅價錢經濟 $42已經有包類:饅頭|豆沙包 #仲要有造型添 #同埋無走樣小食:獅子狗|香甜粟米粒|西蘭花|白烚蛋飯類:茄汁炒蛋飯飲品:凍豆漿(如果有冷熱揀就更好)✅唔駛諗 包羅萬有✅味道整體都算不錯 係個炒飯硬左啲❌製作需時 聲稱需25分鐘❌假日上菜偏慢 先黎豆漿 再黎兒童餐盤 炒飯又再分開上👩‍❤️‍👨大人自由點✅燒椒小皮蛋 $50老公多手點既 點知幾好味 蛋仔細細 豆腐滑滑 仲辣得幾過癮✅椒鹽黃金豆腐 $58湯圓媽最愛食物之一 呢間整得唔錯丫 粉漿唔會太厚亦有味 豆腐亦夠滑✅松茸菌醬蝦仁拌麵 $85呢排主題係 #尋菇記 菇控係表示興奮既 以往對店子湯麵既印象一般 今次試拌麵反而有驚喜 松茸菌醬菇香而且有點咬口 蝦仁也不少 配合返手打麵 夏天食清新開胃⚠️呢頭去完 餐廳呢排就做Openrice 訂座 #主餐牌及指定餐牌9折 真係各種灰😅 優惠至 25/7 有興趣大家可以試下😜📍翡
翡「趣」兒童餐

🥰翡「趣」兒童餐 ✨$42
✅價錢經濟 $42已經有
包類:饅頭|豆沙包 #仲要有造型添 #同埋無走樣
小食:獅子狗|香甜粟米粒|西蘭花|白烚蛋
飯類:茄汁炒蛋飯
飲品:凍豆漿(如果有冷熱揀就更好)
✅唔駛諗 包羅萬有

📍翡翠拉麵小籠包
元朗元龍街9號形點一期2樓2045號舖
交通:屯馬線 元朗站K出口

順遊推薦
室外:Foodeli Playground|Playground(北京樓側)
室內:玩具站|Lbuy (Tayo車車)|誠品兒童館|微影|Brick House|玩具反斗城
2021-06-27
翡「趣」兒童餐
燒椒小皮蛋
椒鹽黃金豆腐
松茸菌醬蝦仁拌麵
2021-03-18 958 瀏覽
今日食評有✍🏻翡翠拉麵小籠包@Yoho mall試食指數⭐️⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·食過好多次水準一向ok但今晚不知道是自餓還是改咗廚師😆超有驚喜·我哋點咗1️⃣菜肉雲吞麵⭐️⭐⭐⭐/5雲吞包得好靚菜肉足料味好湯底清清哋但唔係稀係雞湯2️⃣排骨湯麵⭐️⭐⭐⭐/5湯麵係雞湯底排骨比想像中大件夾抵食而且炸得香酥脆正3️⃣鍋貼⭐️⭐⭐⭐/5同某品牌生煎包一樣會爆汁㗎大家食時要小心🤣4️⃣獅子頭⭐️⭐⭐⭐/5好入味雖然賣相一般但係只要上碟時花點小心思應該可以擺得幾靚😆👌🏻·二人前盛惠300有找抵呀😉👌🏻·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
翡翠拉麵小籠包@Yoho mall
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
食過好多次

我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-03-17
10 分鐘 (堂食)
2021-02-17 734 瀏覽
為了環保為了減碳,堅持Green 🌱Monday多年了 從前要堅守素食不容易,一般加工素食,都高鈉高脂,否則就清淡寡味,毫無營養可言,容易做成營養不良😔……植物肉的發明,真的不得不說句“為大發明”👍,有營養價值又跟真肉外形味道相近😋幸好,我不是宗教素食者,所以不介意齋口不齋心😜 一直較喜歡西式素食,但適逢農歷年初一就來個中式上海素吃應節令 翡翠拉麵小籠包的食物一直都有質素的,服務可能不是最好,但也不覺得那麼差勁,當日堂食坐滿9成,但侍應們還能為我們不斷添水添茶,上菜結脹也快👍 第一次光顧他們出的新素吃,其實真的做得不錯,味道濃淡剛好,尤其蒿筍小籠包和京醬新肉絲配薄最美味😋簡直幾可亂真
為了環保為了減碳,堅持Green 🌱Monday多年了

宮廷醬茄子
2021-02-12
宮廷醬茄子
萵筍小籠包
京醬新肉配薄餅
  • 萵荀小籠包,京醬新肉配薄餅
2021-01-23 491 瀏覽
It is not the first time I have take away from here but this time I am very disappointed. I ordered sour and spicy soup as usual, it has 15% off for take away. The portion this time is so less, only 2/3 of the paper bowl. It totally not worth $42.5!The individual set is fine so I may buy again but I will not order from menu anymore. It is a chain restaurant basic standard to have control on it's food quality and quantity. If they are low on the food, should let me know instead of giving me less

The individual set is fine so I may buy again but I will not order from menu anymore. It is a chain restaurant basic standard to have control on it's food quality and quantity. If they are low on the food, should let me know instead of giving me less and less portion each time.

外賣自取
2021-01-19 398 瀏覽
價錢一流,服務九流。太差,昨天叫了拉麵,菜肉雲吞俾錯酸辣湯麵set。今天直情漏單,叫了兩個加餸sets,因為不太餓。45分鐘一直都叫我地等,見到叫哂之後的number,都仲不停叫我地等,冇下次,亂哂龍。
價錢一流,服務九流。
太差,昨天叫了拉麵,菜肉雲吞俾錯酸辣湯麵set。
外賣自取
2021-01-03 388 瀏覽
中午去食,一丁友,等了大約十分鐘,接受到,入去坐角落頭靠窗位置,幾舒服,自己一個柄埋。叫咗個水煮牛肉拉麵、熱薏米檸檬水,佢另外有杯茶,會幫你添茶,茶錢七蚊,都ok,因為d茶夠熱,都幾香幾好飲。水煮牛肉好正,我食開辣嘅,我覺得辣度夠適中,d辣唔hea有heart,最推介係d牛肉,d牛肉勁滑!麵質也滑也彈牙。個湯都好味,鮮甜得來有辣味。熱薏米水薏米充足,飲完仲有得慢慢食薏米。有加一,加埋茶錢115元。日日食就貴,偶然食好ok,因為d牛肉真係夠滑辣得有heart。
熱薏米水薏米充足,飲完仲有得慢慢食薏米。
2021-01-02
10 分鐘 (堂食)
  • 水煮牛肉拉麵
2020-10-21 625 瀏覽
今日山長水遠入咗元朗Yoho,成個商場都好多人,好多間都要排隊!最後就揀咗翡翠拉麵小籠包食,一入就食得。真係已經好多年冇食過翡翠拉麵小籠包啦!😀叫咗個擔擔麵🍜,一如以往嘅水準,少少辣,麵條硬度適中,份量都唔少嘅;仲有個干扁四季豆,味道就好似不復當年勇啊,不過都仲食得落肚嘅。👻有個新菜叫做老乾媽雜菌炒牛肉,辣得來都幾好食嘅!最後叫咗個小型版嘅生煎包,細細啖啱啱好,好味!🤤埋單大概$150一個人,都坐左粒幾鐘,坐得幾舒服。🏙

埋單大概$150一個人,都坐左粒幾鐘,坐得幾舒服。🏙
2020-09-29 367 瀏覽
用匯豐卡有個三百幾蚊既二人set都幾多野食,我地三人決定叫一個睇下份量先前菜揀左雞絲粉皮,d 粉皮勁粗勁厚。。食兩條都有d 滯左,而且太粗太厚吸唔到d 麻醬味,但份量真係大碟既。。味道都唔錯,但粉皮係敗筆跟住仲有四個小籠包~皮薄餡靚~有埋爆汁,係好食既~之後仲有兩款小菜揀我地就揀左宮保雞丁同賽螃蟹宮保d 醬太多太杰身,腰果量超多,反而雞丁數量少d, 但個醬係唔夠酸,依個麻麻地賽螃蟹就係蛋白炒少少瑤柱絲,好清,而且份量都有番甘上下主食可以揀飯定面,我地叫左雪菜肉絲面面超長又唔斷,夾個陣有d 狼狽但上海面質唔錯,幼身又滑,湯底就清清地我地一男兩女都食到好飽
用匯豐卡有個三百幾蚊既二人set

都幾多野食,我地三人決定叫一個睇下份量先

雞絲粉皮

前菜揀左雞絲粉皮,d 粉皮勁粗勁厚。。
味道都唔錯,但粉皮係敗筆

跟住仲有四個小籠包~皮薄餡靚~
有埋爆汁,係好食既~

之後仲有兩款小菜揀

我地就揀左宮保雞丁同賽螃蟹
宮保雞丁

賽螃蟹就係蛋白炒少少瑤柱絲,好清,而且份量都有番甘上下

主食可以揀飯定面,我地叫左雪菜肉絲面

面超長又唔斷,夾個陣有d 狼狽

但上海面質唔錯,幼身又滑,湯底就清清地

我地一男兩女都食到好飽

2020-09-26
2020-09-23 238 瀏覽
雞絲粉皮,雞絲跟青瓜絲份量非常少,麻醬好味不過粉皮過粉,食落完全不爽口。擔擔麵,一般吧。只有很少量的肉碎,湯底好濃,但缺少花生醬啊,感覺好單調完全不是正宗的擔擔麵。小籠包,普普通通。皮不算薄,裡面有湯有肉⋯明明是招牌菜,但做得完全不出色,雖不至於難食但以小籠包專門店來說不合格啊。酒釀丸子,幾啖已經不想再食,推給男友解決,他的評語是有砂糖的甜味⋯價錢絕對不算平,最重點是真的不好食,以後不會再光顧了。

價錢絕對不算平,最重點是真的不好食,以後不會再光顧了。
2020-08-30
2020-06-21 439 瀏覽
在連鎖式上海餐廳來說,他們的水準保持良好,每一家服務到位,這是非常難得。翡翠拉麵小籠包來自星加坡,在香港也有不少來自星加坡的飲食集團。在疫情期間,他們的防疫措施,也是很好,每位客人,也有提供口罩套,最難得是茶杯也有一次性杯蓋。這裡美中不足之處,是空調太弱,因為是在商場中央,太空曠,一邊吃一邊抹汗。小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁東坡肉,入口溶化,還在特價中回鍋肉配薄餅,用薄餅包著回鍋肉來吃,別有一番風味百步香蔥油餅也是叫人回味,非常鬆化價格合理,用餐的好地方

小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁

東坡肉,入口溶化,還在特價中

回鍋肉配薄餅,用薄餅包著回鍋肉來吃,別有一番風味

百步香蔥油餅也是叫人回味,非常鬆化

價格合理,用餐的好地方
東坡肉
回鍋肉配薄餅
百步香蔥油餅
東坡肉
回鍋肉配薄餅
百步香蔥油餅
2020-05-04 472 瀏覽
工作性質要在外用謄, 最近食肆因限聚令生意都暗淡不少。 儘管中午時份餐廳依然人流稀疏。 雖然如此都不見得服務員特別輕鬆, 還是一張樸克臉。 餐廳內運送和管理貨物的工作人員比以往更加消沈, 還可感受到他們身上發出的不友善。 因為他們在推貨品的時候, 看見客人在其前面時會不斷叫客人, 客人讓開后, 會望著客人繼續叫他讓開。 人員心中的不耐煩可想而知。 結帳時會發現帳目會很取巧(基本上現在很多餐廳都是這樣),現在堂食都有折扣, 可是他們不會特別說當堂食或外賣自取都會收取加一費用, (另收茶錢亦不會說明. 亦不會問是否要喝茶, 便自動端上茶了)。 結帳時的折扣基本上都給服務費和茶錢抵消了。 建議如果不用在外用餐就不要在外吃飯了, 可能自己在家煮麵吃會愉快得多。
2020-05-04
2020-05-03 362 瀏覽
叫左Foodpand外賣都好幾次啦,有時都會叫左伏野,不過依間堂食都試過,所以都唔驚,就叫左兩個1人套餐,分別係菜肉雲吞拉麵🍜木須肉炒麵,都係配4隻小籠包另外仲叫左2碗魚羮、拍青瓜、陳醋木耳同2碗桂圓雪耳芋圓甜湯依度係兩個人嘅份量🙈定左1830到,雖然遲左啲啲,但一見到原來有兩大袋,都好多野食一睇膠袋都知係靚包裝,全部野食都仲熱辣辣架抵讚個菜肉雲吞拉麵🍜仲幫我分左湯,好細心小籠包要趁熱食正喔,好味道,仲飲到湯汁架魚羮都唔錯,好熱喔,不過魚肉就唔太多啦🤔惟係個拉麵🍜有少少鹼水味,同埋雲吞較鬆散,一夾就散開唔可以成舊一齊食🙈但整體係超級唔錯架仲食到好滿足
另外仲叫左2碗魚羮、拍青瓜、陳醋木耳同2碗桂圓雪耳芋圓甜湯
依度係兩個人嘅份量🙈
一睇膠袋都知係靚包裝,全部野食都仲熱辣辣架
抵讚
個菜肉雲吞拉麵🍜仲幫我分左湯,好細心
小籠包要趁熱食
正喔,好味道,仲飲到湯汁架
就散開唔可以成舊一齊食🙈但整體係超級唔錯架
仲食到好滿足
2020-05-03
  • 小籠包
2020-05-02 833 瀏覽
和友人久不久都會食上海菜,偶然會望望食肆的餐牌看看優惠,今次見套餐優惠不錯便選定進餐。店員送上茶水,杯上都有紙蓋蓋上,除了保溫外,多添一份衞生,是罕有的貼心服務!選擇一個三佰多元的晚市二人套餐,每款食品選項都有喜歡的選擇,真開心! 上菜的速度真快而且無誤,前菜很快就到!前菜 - 雞絲粉皮粉皮晶瑩,有雞絲和青瓜絲,麻醬味道濃和香,入口幾爽又不油,很愛!點心 - 上海小籠包四隻小籠包,皮薄,饀料調味適中,有湯汁,好味。家常小菜 - 金銀蛋浸時蔬有兩款蛋味,味道並不突出,連蔬菜一起食味道清淡。家常小菜 – 瑤柱賽螃蟹蛋非常滑溜,有瑤柱調味也不太濃,跟之後的炒飯一起吃很好味。主菜 - 雞火炒飯炒飯粒粒乾身不油膩,肉粒或肉絲軟硬適中,有多種口感。小菜雖是平凡,但可以亙相配搭和諧,很好!飲品兩杯 – 熱豆漿,檸檬薏米水熱豆漿熱度夠,若能給予大杯的份量會更覺飽暖。另一杯檸檬薏米水,薏米粒夠軟身,幾好食,無糖更感健康。鴛鴦高力球$52有四件,通常高力球都是豆餡,少有芝麻口味,當然要點來試試。兩者都着重原味道,糖份極少也不油,咬幾口後高力球仍然挺身,質感是梳乎里的輕盈,吃多幾件都無問題!芝麻口味,有營!

上菜的速度真快而且無誤,前菜很快就到!

前菜 - 雞絲粉皮
前菜 - 雞絲粉皮

點心 - 上海小籠包四隻
上海小籠包四隻

小籠包,皮薄,饀料調味適中,有湯汁,好味。

家常小菜 - 金銀蛋浸時蔬
有兩款蛋味,味道並不突出,連蔬菜一起食味道清淡。
金銀蛋浸時蔬

家常小菜 – 瑤柱賽螃蟹
蛋非常滑溜,有瑤柱調味也不太濃,跟之後的炒飯一起吃很好味。
瑤柱賽螃蟹

主菜 - 雞火炒飯
炒飯粒粒乾身不油膩,肉粒或肉絲軟硬適中,有多種口感。
雞火炒飯

小菜雖是平凡,但可以亙相配搭和諧,很好!

飲品兩杯 – 熱豆漿,檸檬薏米水
熱豆漿熱度夠,若能給予大杯的份量會更覺飽暖。
熱豆漿,檸檬薏米水

另一杯檸檬薏米水,薏米粒夠軟身,幾好食,無糖更感健康。
檸檬薏米水

鴛鴦高力球

芝麻口味,有營!
鴛鴦高力球

食肆的室內設計寛敞,確實坐得舒適。上菜下單等服務以致味道都能讓人感覺安穏。店員會主動加茶水,從容的為食客提供有水準的餐飲服務,在現時極度關注衞生的情況下,比起一些戰戰兢兢的服務舒適得多,是用餐的重要一環!
題外話/補充資料: 食肆有會員制,進餐之餘可以獲得更多優惠。
2020-02-19
上海小籠包四隻
2019-11-16 1007 瀏覽
同老婆元朗行完街,又餓餓地就搵間下午茶醫下肚,最後我地去左翡翠。入到黎店面好闊落,座位舒適,侍應幾有禮貌,招呼唔錯。叫左1碗擔擔麵,1碗酸辣湯麵,1籠小籠包。擔擔麵湯底夠熱,唔算好辣,鹹度適中。麵條出色,掛湯,彈牙爽口,配合肉碎撈埋黎食,正!酸辣湯麵非常足料,夠熱,酸度岩岩好,唔算好辣但比擔擔麵辣,如個擔擔係bb辣,咁酸辣就係小辣。一啖麵一啖湯,十分過癮!小籠包辣嘴,皮唔算好薄,個餡都係豬肉餡,彈牙滑潤,將個包放係匙羹上再林啲醋,咬開個包d汁擁晒出嚟,勁juicy!有下次

入到黎店面好闊落,座位舒適,侍應幾有禮貌,招呼唔錯。

叫左1碗擔擔麵,1碗酸辣湯麵,1籠小籠包。

有下次