餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2019-10-21 380 瀏覽
仔細一看,形點內不少餐廳都是美心集團;近期少了幫襯,與長老們聚餐會改到翡翠拉麵小籠包,雖然未必有圓檯方便三代人團圓,但食物出品不差、定價也更實惠,感覺也不錯~其實年初形點店還是 翡翠江南,後來卻換成更平民版的 翡翠拉麵小籠包。其實這也是好事,因為兩兄妹又可以點抵食兒童餐了,印象中$38就有不同點心+一碗拌麵,賣相可愛、味道也不錯,當然遠不夠大食兩兄妹填肚,所以又加點一份豬扒湯麵讓他們分享。來到大人的餐點,首先涼菜點了雞絲粉皮,但有一半落在兩兄妹胃中,因為兩人都很喜歡這又香又滑的菜式!鎮江排骨也酸甜開胃不錯吃,但接著上檯的花雕蛋香蒸蝦球的蛋不夠滑,酒也不太香,感覺只是一般。無論去到那裡,老公都是那麼嚐辣,這晚也點了水煮牛肉及麻婆豆腐。水煮牛肉當然不及對面 霸王川莊 的出品好,但味道也不差,用的牛肉更是靚貨;麻婆豆腐就是估不列到的正宗對辦,害我撈了好多白飯拌來吃!再加上美味合意的金銀蛋莧菜,十分靚仔的香煎鍋貼,以及每次來到必吃的翡翠小籠包 x 2,嘴巴表示很滿足~還沒完,最後還有水準不錯的炒飯,以及老公大愛的銀絲卷,蘸點煉奶就當是來吃甜品,吃完連肚子也百分百飽足了~
2019-08-16 429 瀏覽
行商場行到攰係時候食飯啦不過星期六、日得嚟消費預咗好多人 YOHO MALL人頭湧湧 我哋都預咗早少少去搵定位~ 前後都等左15分鐘左右先有枱 仲要五個人迫一個卡位(好彩我哋夠瘦姐)唔理啦快快食完快啲走~ 嗱嗱臨叫咗幾樣例牌上海必點小食、小菜。知道佢份量應該唔大 我哋total叫咗九樣:雞絲粉皮份量真係好少 每人夾兩啖就冇了~四川擔擔拉麵擔擔面湯底超香、夠辣!厚身嘅湯掛喺幼細嘅擔擔麵上面 每一啖都有花生香味 相當唔錯!紅油抄手、上海小籠包小籠包一口一隻 但絕對要注意 熱到蕩口嘅湯汁 外皮唔算太薄 但係肉餡好大粒,將功補過抄手正正常常當小食一人一粒都開胃嘅~銀絲卷、蘿蔔絲酥餅香口野邊個唔鍾意啊?特別係炸香咗嘅饅頭卷,沾上香滑嘅煉奶!饅頭卷外皮香脆、饅頭包軟熟個種滋味真係紅燒獅子頭、上海粗炒、干扁四季豆我個人唔係好鍾意食獅子頭覺得佢只係一大舊搓成球體嘅肉餅配上一啲好鹹嘅豉油 我決定不評價干扁四季豆可以話係我嘅最喜愛上海菜之一!可能本人鍾意四季豆嘅口感同甜味 再加埋鹹香嘅欖菜肉碎送飯真係一流~糖醋魚柳賣相已經吸引左先 橙紅色嘅甜酸醬林係炸到脆卜卜嘅魚柳上邊 再配上菠蘿粒、松子仁、五彩椒 又一
行商場行到攰係時候食飯啦
不過星期六、日得嚟消費預咗好多人

雞絲粉皮
份量真係好少 每人夾兩啖就冇了~

四川擔擔拉麵

紅油抄手、上海小籠包

小籠包一口一隻 但絕對要注意 熱到蕩口嘅湯汁
外皮唔算太薄 但係肉餡好大粒,將功補過

抄手正正常常
當小食一人一粒都開胃嘅~

銀絲卷、蘿蔔絲酥餅
個種滋味真係

紅燒獅子頭、上海粗炒、干扁四季豆
我個人唔係好鍾意食獅子頭
干扁四季豆可以話係我嘅最喜愛上海菜之一!
可能本人鍾意四季豆嘅口感同甜味 再加埋鹹香嘅欖菜肉碎
送飯真係一流~

糖醋魚柳
賣相已經吸引左先 橙紅色嘅甜酸醬林係炸到脆卜卜嘅魚柳上邊 再配上菠蘿粒、松子仁、五彩椒 又一送飯嘅好選擇!
2019-06-29 491 瀏覽
一行四人黎食久違的小籠包用匯豐卡有個抵食2人餐 ..另外再叫左幾樣野等左2x分鐘先上第一個菜 再隔5分鐘先上冷盤...雞絲粉皮 - 粉皮夠滑 但花生醬吾夠 ...扣分金銀蛋時疏 - 味道偏淡 菜有d硬 好明顯係煮吾夠時間就上菜🙄🙄🙄份量多咕嚕肉 - 好食 但好細碟 波蘿超超超酸木須肉炒拉麵 - 正喎!夠香夠獲氣👍🏻拉麵夠煙un.. 加分等左好耐既小籠包終於出場啦😍皮薄多汁👍🏻👍🏻咬落去會爆汁 一定要用匙羹食先食到精華!必點推介雪梨茶 - 吾太甜 幾好銀絲卷 - 個底係痴住晒張紙 點整都整吾開 好失敗豆沙窩餅 - 好味!如果豆沙餡落少d就更好~ 因為真係好甜😆總結* 小籠包保持水準值得一讚!但元朗店既食物比其他分店差,員工年紀偏大記性差d.. 漏左兩次單 ..不過我地吾趕時間就冇咩問題既😅
一行四人黎食久違的小籠包

用匯豐卡有個抵食2人餐 ..另外再叫左幾樣野
等左2x分鐘先上第一個菜 再隔5分鐘先上冷盤...
雞絲粉皮

木須肉炒拉麵
小籠包
豆沙窩餅
2019-06-08 287 瀏覽
彌普服務態度問過姐姐攞杯水佢話佢哋有礦泉水我哋問普通水OK(whatever 凍水熱水)佢話係咪要水喉水水喉水我問飲唔飲得㗎佢話係水喉水火都黎埋(ps: 有收茶位)冇茶壺果種
彌普服務態度
問過姐姐攞杯水
佢話佢哋有礦泉水
我哋問普通水OK(whatever 凍水熱水)
佢話係咪要水喉水
水喉水
我問飲唔飲得㗎佢話係水喉水
火都黎埋
(ps: 有收茶位)冇茶壺果種
2019-06-08
2019-05-09 527 瀏覽
有個同事名牌無名嘅男同事好無禮貌囉,申手叫佢望左我幾睇都唔想應我咁,跟住行到好來個樣黑面黑到我得罪佢咁,我地有俾錢食野啊,我地都唔係冇禮貌之人啊,點解可以咁嘅服務啊,個樣真係使唔使咁對客啊,就算有咩唔滿意要啲客收氣啊,不知所為嘅服務員
2019-05-08
今天早下班跟家人去吃晚餐,一進門口就被帶到門口的位置(裡面是沒什麼人)。然後我們客氣的說想座裡面,那個長頭髮帶位的女生就板著臉,負氣的說隨便你們,然後就很沒禮貌的走掉。我們想要她過來寫菜單,她裝作看不到,去收盤子。到我們等了太久,要她們追廚房,她就拿一碟好像被偷吃了一半的排骨出來。我們不知道她們在玩什麼,因為已經沒信心繼續吃她們的東西。所以就乾脆取消其他食物,提早結帳。跟她說了原因,她有很負氣的說不好意思,然後又小聲說吃怎麼少錢。最後信用卡是用半丟的方法還我爸。出門口又是用黑臉趕客。把她放在門口招待客人真的好嗎?黑臉的傢伙是用來驅鬼還是趕客?我們常常光顧翡翠其他分店,還是第一次遇到這種事情。如果元朗這分店,不把裡面的人再培訓或換人,我們就換地方解決晚餐吧
我們想要她過來寫菜單,她裝作看不到,去收盤子。
我們常常光顧翡翠其他分店,還是第一次遇到這種事情。

2019-05-08
2019-04-04 1276 瀏覽
店舖前身翡翠江南價錢畧貴,轉了翡翠拉麵小籠包後價格變得相宜得多。環境不錯,座位舒適。大約六時半不用等位,馬上可入座👍🏻,但帶位姐姐告訴我們用餐時間只有有70分鐘🙁,這代表什麼🤔生意好,通常只有星期五或周末、周日才遇到食肆會咁,平日就真係未試過啊😏🔸花雕醉雞🐔$72一上枱已聞到非常香嘅花雕味道,食落雞肉酒味更濃,嫩滑皮很薄、平時唔食皮嘅我都忍唔住食埋,突然覺得好有罪惡感😅🔸上海排骨拉麵🍜$64粉槳不會有食到厚粉感,排骨切粗條上碟,每條都幾粗身,拉麵按照要求剪開方便夾👌🏻🔸上海小籠包$38一籠有四粒,算多汁💦,ok🔸菜用雲吞湯$50飲了一啖湯覺得畧為咸咗d,雲吞皮好薄、涵料多菜多肉足料😘,一碗有六粒上菜算快👍🏻,所有的店員都非常忙碌,只見佢地經常跑來跑去🏃🏻‍♂️🏃‍♀️大約仲有十五分鐘交枱時間,店員就埋來問仲有冇嘢要,可唔可以埋咗單先😟見已經食飽早d還枱俾佢啦。其實用餐時間可以90分鐘會適當一點,希望店舖可考慮下🧐🧐

🔸花雕醉雞🐔$72

🔸上海排骨拉麵🍜$64

🔸上海小籠包$38
一籠有四粒,算多汁💦,ok

🔸菜用雲吞湯$50

2019-04-04
  • 花雕醉雞
2019-04-04 658 瀏覽
今日兩口子不想煮飯,剛剛昨天電視介紹上海菜, 所以很想食 ,就去了元朗Yoho🎈翡翠拉麵小籠包🎈, 未夠七點已經已經很多人排隊👬👭, 等了一陣才可以入座,看看餐牌,滿是套餐 ,有這優惠有哪優惠 ,真不知如何選擇是好,最後決定不食套餐 ,自己喜歡食什麼就點什麼😁✨上海雲吞一客上海餛飩共六粿,皮很滑,配醋食,多汁好味👏👏👏✨上海醉雞(凍食)擺盤十分美輪美奐,皮薄金黃,雞肉嫩滑,酒香四溢👍👍👍✨上海小籠包這個應該是必食的指定菜式,當然一定要配醋畺絲一起食,口內爆汁,非筆墨所能夠形容之美味,但當然小心燙唷👍👍👍✨炸排骨上海麵麵條是正牌上海陽春麵 ,麵條幼滑 ,湯清淡配炸排骨 ,真是一絕 ,排骨基本上冇骨, 啖啖肉很爽👏👏👏用餐時段有限制 ,共70分鐘, 因生意實在太旺, 服務員到時到候就提醒你 ,但還可以接受 👌,一共食咗260蚊 ,價錢都算合理, 會再幫襯。 感覺上這樣散叫比食套餐化算, 起碼散叫可以喜歡那樣就叫那樣。

✨上海雲吞

一客上海餛飩共六粿,皮很滑,配醋食,多汁好味👏👏👏

✨上海醉雞(凍食)

擺盤十分美輪美奐,皮薄金黃,雞肉嫩滑,酒香四溢👍👍👍

✨上海小籠包

✨炸排骨上海麵

2019-04-04
  • 醉雞
  • 小籠包
2019-04-03 377 瀏覽
之前係翡翠江南時,從來都未去過,剛轉型為翡翠拉麵小籠包,咁啱細妹生日,立刻就過來試試~《小籠包》保持水準,我們4個人點了3籠,好似太過份🙈《雞絲粉皮》麻醬夠香,粉皮夠滑😋《松子魚》雖然比想像中細條,但味道出色,魚肉炸到金黃香脆,醬準酸酸甜甜好開胃~《上海粗炒》夠鑊氣之餘又唔油膩,麵身香滑彈牙,夠咬口~《擔擔麵》香濃嘅湯底配上滑滑嘅麵,味覺一流~ 而且濃底帶有微酸少辣,令人食得過癮🥳依家開到咁近,可以成日都嚟食啦
《小籠包》
保持水準,我們4個人點了3籠,好似太過份🙈

《雞絲粉皮》
麻醬夠香,粉皮夠滑😋

《松子魚》

《上海粗炒》
夠鑊氣之餘又唔油膩,麵身香滑彈牙,夠咬口~

《擔擔麵》

依家開到咁近,可以成日都嚟食啦
  • 小籠包
  • 擔擔麵
2019-03-27 224 瀏覽
又到放飯時間,今次去食上海野,所以就去左附近間翡翠拉麵小籠包嗱!小籠包皮薄多汁,湯味濃郁,係質素既保證。但最令我感到驚喜既,係呢到既拉麵,竟然有成三種粗幼度比我簡,我就簡左最幼既龍鬚拉麵🍜,口感唔錯,店員仲特登同我講呢隻拉麵係用手拉,所以真係值得一試

小籠包皮薄多汁,湯味濃郁,係質素既保證。

2019-03-26 285 瀏覽
最近元朗形點翡翠江南轉咗名👇於是約埋家人去試一試原來這裏沒有下午茶時間😔 午餐太少選擇,於是無奈之下點咗小菜套餐同小食糖醋魚柳 十 羅漢果茶🍚味道太酸,同幾咸, 魚柳正常宮廷醬茄子$48.00🍆幾好,醬汁唔錯, 跟清淡嘅🍆 配搭不錯上海小籠包$38.00不過不失, 冇乜驚喜鍋貼$42.00🥟皮身正常, 但唔夠香口羅漢茶🍵幾清甜👩‍⚖ 午餐食物選擇少,唔夠多元化, 雖然坐得舒服,服務都幾週到, 價錢都唔平,食物質素一般, 有待改進
最近元朗形點翡翠江南轉咗名👇於是約埋家人去試一試

原來這裏沒有下午茶時間😔 午餐太少選擇
,於是無奈之下點咗小菜套餐同小食

糖醋魚柳 十 羅漢果茶🍚

味道太酸,同幾咸, 魚柳正常

宮廷醬茄子$48.00🍆

幾好,醬汁唔錯, 跟清淡嘅🍆 配搭不錯

上海小籠包$38.00

不過不失, 冇乜驚喜

鍋貼$42.00🥟

皮身正常, 但唔夠香口

羅漢茶🍵

幾清甜

2019-03-18 226 瀏覽
不知為什麼,每次一到「翡翠拉麵小籠包」,我總會想吃他們的五香牛肉湯麵,所以我今次也不例外點了一碗來品嚐,除此之外,我還點了一杯凍養顏黑豆漿。凍養顏黑豆漿老實說這裏黑豆漿的豆味不算是特別濃郁,不過淡淡的豆味仍算是不錯,加上喝上去相當冰凍,所以感覺亦算良好!五香牛肉湯麵我已多次吃過他們的五香牛肉湯麵,每一次吃這麵總覺得份量十分之多,不過今次麵條的份量明顯減少了,唯一不變就是五香牛肉的份量。雖然如此,麵條的煙靭度卻比以前有進步,吃上去比以往的更有咬口。五香牛肉更是一如既往的厚切,牛肉味香濃,又帶點甜甜的味道,口感軟腍,配上煙靭的麵條一起吃特別美味,只是湯底未夠清甜而有點失色!雖然他們的黑豆漿和五香牛肉湯麵仍然有進步的空間,但是大致上亦相當不錯!

凍養顏黑豆漿

五香牛肉湯麵