2019-01-27 904 瀏覽
位於海港城三樓的翡翠小籠包,三杯雞海參味道不錯,雖說不是台灣三杯雞的味道,不過本身人家也不是台灣菜,海參處理的可以。主要服務態度是香港少有的好。雞絲涼皮的話麻醬味道偏重,都是麻醬味。
2019-01-23 695 瀏覽
今日係尖沙咀番PART TIME,收工之後小籠包癮突然間起,就同朋友走左入黎呢間翡翠拉麵小籠包食野,其實基本上次次番尖沙咀都會黎食,特別係佢個嫩雞煨麵,我朋友減緊肥唔想食咁heavy,所以除左小籠包之外,朋友就揀左呢個相對清淡既麵,但唔好睇佢外表平平無奇,食落個湯頭濃郁又足料,完全唔hea,麵質超彈牙,又多菜,岩晒想減肥既朋友,至於小籠包就唔洗多講,維持係滿分水準,皮薄多汁唔易穿,經過尖沙咀強烈推薦大家去試下!
2019-01-18
2019-01-10 638 瀏覽
係呢頭返工,難得過左黎諗住試下…係銅記食過好多次,有質素有保證,諗住平日lunch都可以…1250到竟然唔駛等位即刻衝入去。係呢頭返工既朋友一定好明白,係好少食店會係午間繁忙時間會~有~位~一見餐牌,午餐就唔係好岩,雖然有幾款,但有兩款係菜(四季豆同金銀旦莧菜),跟住就係炸黃魚,獅子頭同埋咕嚕肉,唔太岩口味…清清地叫個濃蝦湯海鮮麵先見到張圖,好靚架…一上菜,勁失望一見個樣覺得佢唔係濃湯…再試係淡蝦湯,麵份量還ok, 其他海鮮有蝦,海参仔,魚塊咁,量都ok, 但個湯唔得…成碗麵好淡。埋單計埋加一成一百蚊,好沮喪既lunch...

1250到竟然唔駛等位

見到張圖,好靚架…一上菜,勁失望
一見個樣覺得佢唔係濃湯…再試係淡蝦湯

埋單計埋加一成一百蚊,好沮喪既lunch...
濃蝦海鮮湯麵
2019-01-05 514 瀏覽
🐣雞絲粉皮🥜$58雞絲同青瓜絲都切得好細膩☺️粉皮食落口好有口感😍好爽口~因為係前菜份量比較小😕但麻醬都好足!唔會太少值得一試! Rating :9/10🐟松子桂魚🍯$188魚炸得好靚😍攞過黎既時候仲係熱辣辣🔥炸粉不會太厚☺️唔會蓋過魚味!配酸酸甜甜汁好開胃🤤份量都即多同朋友可以share食Rating: 8/10🐷鎮江排骨🐷$65我地另外再叫多碟小菜🙈鎮冮排骨!!!!!! 其實係屋企都可以整到🙊但好耐無食過就叫咗!🤗排骨醃得好入味🤤其實同係屋企整嘅味道差唔多🤔分量都好多值得叫!Rating: 9/10 其實我另外有叫擔擔麵但係就唔太好味😰湯底比較水,花生味唔夠濃同麵質都一般😕唔見意大家叫😅😅😅服務員既態度好差😡😡下一次唔會去翡翠拉麵小籠包 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3328號舖
🐣雞絲粉皮🥜$58
雞絲同青瓜絲都切得好細膩☺️
粉皮食落口好有口感😍好爽口~
因為係前菜份量比較小😕
但麻醬都好足!唔會太少
值得一試!
Rating :9/10
雞絲粉皮

🐟松子桂魚🍯$188
魚炸得好靚😍
攞過黎既時候仲係熱辣辣🔥
炸粉不會太厚☺️唔會蓋過魚味!
配酸酸甜甜汁好開胃🤤
份量都即多同朋友可以share食
Rating: 8/10
松子魚

🐷鎮江排骨🐷$65
我地另外再叫多碟小菜🙈
鎮冮排骨!!!!!!
其實係屋企都可以整到🙊
但好耐無食過就叫咗!🤗
排骨醃得好入味🤤
其實同係屋企整嘅味道差唔多🤔
分量都好多值得叫!
Rating: 9/10
鎮江排骨

其實我另外有叫擔擔麵但係就唔太好味😰
湯底比較水,花生味唔夠濃同麵質都一般😕
唔見意大家叫😅😅😅
服務員既態度好差😡😡
下一次唔會去

翡翠拉麵小籠包 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3328號舖
2018-11-04 1239 瀏覽
很少寫食評,皆因口味因人而異,是相對的,沒有最好食的或者難食的;然而我相信我這趟經歷應該有90%朋友人會認同。很少有衝動要寫一篇有彈無讚的食評。難得週末有半日休息,偷得浮生半日閒,便一盡孝子責任帶娘親上館子吃午飯。尖沙咀海港城乃小弟不二之選,皆因為娘親行動不便,長而直有空調的商埸比較方便她走動一下。既然身在海港城,便一到翡翠拉麵,皆因小弟一向覺得翡翠小籠包及拉麵甚具質素,雖然未至驚喜萬分,然而水準平穩,屬於我的「comfort food」。有好陣子沒做訪,看看餐牌,排版全新,發現翡翠推出限定「香濃蝦湯系列」包括香濃蝦湯泡飯,香濃蝦湯海鮮拉麵等等。小弟對蝦湯食品情有獨鍾,相請不如偶遇,就決意一試香龍蝦湯海鮮拉麵,我的「all-time favorite」小籠包及冰咖啡。等了大約五分鐘,服務員端上咖啡,咖啡加得滿滿,然而服務員並沒有小心將其放好在餐桌上,大意地將咖啡弄瀉了,雖然不至將整杯咖啡倒在桌上,然而已足夠令人狼狽不堪。服務員見狀毫無反應,完全沒有意識要將枱面的咖啡清潔,亦沒有說句「不好意思」或給我們毛巾或紙巾自行清潔。幸好娘親有帶備紙巾的習慣,我們唯有自行處理。再等了大約20分鐘,期

再等了大約20分鐘,期待已久的蝦湯拉麵終於出現。本人並非一位十分挑剔的食人,然而看到剛端上的拉麵未食已經覺得倒胃,無明火起三千丈。碗十分大,湯是滿滿的,然而所謂「香濃蝦湯」比茶餐廳味精水更稀!稀巴巴的,比深水埗蚊型茶記的質素更差,跟洗隱形眼鏡的生理鹽水的粘度會比較相近!湯頭只有丁點蝦味,跟所謂「香濃」是兩碼子的事。我覺得合味道蝦杯麵的蝦味比它還好。拉麵份量少得驚人,大約只有兩湯匙,魚件兩小片,小蝦6只,及兩條比嬰兒尾指更小的海參肉。我十分明白真正食物的賣相通常跟餐牌上的照片是有比較大的差異,然而這個差別,那種震撼實在太大了,說實話我的感覺就有如身處盲婚啞嫁的年代,當自己揭開新娘頭紗的時候發現她原來是個男人的那種震撼!我真的以為那碗所謂「限定拉麵」是被錯誤端上隔鄰吃剩的麵!小弟禁不住跟店長了解一下查個究竟,問她:「這是不是你們正常的賣相及份量?」那店長理直氣壯答:「我們的份量和賣相就是這樣。」殊不知坐在我右邊那兩名食客聽到我們的對話也跟店長說他們的拉麵也有同樣的問題,只是他啞忍了。店張頓時面有難色,沒有拋下一句便將我們兩碗麵拿走,約三分鐘後把麵送回,加添兩湯匙半熟的拉麵便草草了事。

說實話,難道我就是貪那兩湯匙拉麵才如此挑剔?沒有跟我們說一句「不好意思」真教人失望。難道翡翠小籠包拉麵這個「金漆招牌」和這碗重點推介索價八十多元的濃蝦湯拉麵就是如此質素?小弟並非一個挑剔的食客。然而這次經歷足以令我永遠不再光顧翡翠拉麵。喜歡拉麵小籠包的朋友,還是去一些比較有質素的餐廳或上海小館會安全點。
2018-10-25 762 瀏覽
非常讚同其他食評家,食物質素差,味道差,員工服務態度差,非常失望。我食一個上海排骨拉麵,麵質非常硬,懷疑唔夠熟; 排骨非常硬又咸,絶對係反炸再反炸,比起街邊大排擋還要差。另外,我坐左10分鐘,先有人幫我點菜,但其實有一個員工企係我隔離枱,我舉手同揮手,都當睇我唔到,絶對配唔上係尖沙咀海港城開店!
2018-10-25
10 分鐘 (堂食)
2018-08-23 1435 瀏覽
中午未夠一點門口已經有客人等位, 但都好快就可以入座, 地方都算大, 坐滿人都幾嘈下, 一行六人, 每人Order一碗面, 當中有四川擔擔拉麵, 上海排骨拉麵, 菜肉雲吞湯拉麵加四川酸辣湯拉麵, 再加三客上海小籠包同一份美味燻魚, 拉麵價錢由$60至$80, 四川擔擔麵不過不失, 但份量太少, 上枱碗麵好似比人偷食左咁, 上海排骨味道唔錯, 保持到肉汁, 唔會乾淨淨, 菜肉雲吞就有d失望, 淡味, 四川酸辣湯基本上同上海酸辣湯分別不大, 只係比較結身, 酸少辣多, 湯料都好足, 小籠包有肉汁但不算多, 第一次食燻魚, 味道可以, 但有好多骨, 食的時候真係要小心, 店內人手足夠, 服務員不時會幫客人添茶, 所以要每位客人收$6茶錢 haha
美味燻魚
四川酸辣湯拉麵
上海排骨拉麵
菜肉雲吞湯拉麵
2010 瀏覽
上海小籠包
四川擔擔麵
2018-08-22
8 分鐘 (堂食)
2018-08-03 685 瀏覽
很久没来这家吃饭了,今天带长辈来尝尝,忽然发现今年没有米其林一星了,两个人点了几个菜,甜酸黄瓜皮卷、干煸四季豆、椒盐小黄鱼、虾仁雪菜炒饭,其中辣子鸡里的花生米是坏的,有变质的味道,很失望不会再来了!
,很失望不会再来了!
2018-08-03
  • 椒盐小黄鱼
2018-08-02 576 瀏覽
琴日同男朋友去食飯 諗住食拉麵 而且一向都覺得好有水準 但係冇諗過會咁失望男朋友叫左蟹肉蕃茄冷麵 黎得好快 (order完5分鐘內)味道還可以 只係蟹肉有啲少我叫左蕃茄魚湯海鮮拉麵 等左三個字問下仲有幾耐 個小姐話冇咁快 起碼要25分鐘 (你唔講我點知 如果知要等咁耐可能五要)最後等左半個鐘先黎 (同隔離檯碗麵一齊黎 佢地遲我地好多先坐底order)算了 點知碗麵極其量係暖 唔熱⋯⋯啲料仲少到癲左 得幾粒迷你🦐蝦叫個mgr黎佢仲叫我聊下個碗底 咩都冇更過分既係個女mgr唔想解決問題 只係超快講 話去cancel 跟著就行開左一句sorry或者唔好意思都冇冇下次

算了 點知碗麵極其量係暖 唔熱⋯⋯
啲料仲少到癲左 得幾粒迷你🦐蝦

叫個mgr黎佢仲叫我聊下個碗底 咩都冇

一句sorry或者唔好意思都冇

冇下次

2018-08-01
20 分鐘 (堂食)
2018-07-31 404 瀏覽
今日同家人去完中環坐摩天輪,然後坐天星小輪番尖沙咀。去海港城搵野食。今日就食尼個「翡翠拉麵小籠包」。叫左4碟菜。首先,必點傳統小籠包。小籠包水準依然。皮薄多汁。咬落去小籠包入面既汁噴出黎。所以真係要小心燙口。第二,四川擔擔麵,尼間既擔擔面普通,無肉碎又無花生粒,得d湯汁、面同蔥。仲有佢既湯汁係好似溝左水甘。唔惦。失晒水準😪😪第三,上海炒年糕真係好好食。我最欣賞佢既冬菇整到個樣好似啫喱甘。咬入去d冬菇味同醬汁浸出口腔。真係好味道。連平時唔鍾意食冬菇既我都唔抗拒。👍👍👍最後叫左奶油津白,菜好甜,加上淡淡既奶油味,好夾!必點。總結,服務真係好好。待應們見到台上面既水就黎無就會自動幫我地fill.值得一讚!
最後叫左奶油津白,菜好甜,加上淡淡既奶油味,好夾!必點。
2018-07-27 404 瀏覽
海港城,想正正經經食個飯又唔想太貴可以來呢間。食了 HSBC 二人套餐 $328上海小籠包 - 皮薄饀靚,穩陣的。加上肚餓,三十秒清。清炒河蝦仁 - 冇味,清炒急凍蝦仁仔囉,失望。水煮牛肉拉麵 - 夠麻唔太辣,麵多牛肉少,都算尚可。芙蓉蟹肉扒冬瓜 - 好好味,真係有好多蟹肉架 ! 係真正嘅蟹肉呀!冬瓜好入味,大家搶住食,推 ~~~雞絲粉皮 - 算正宗卦...不過佢係最後先上菜的,乜唔係頭盤咩?老實講,當你食完水煮牛麵再返轉頭食雞絲粉皮,係唔會食到有咩味。鮮橙綠茶 & 豆漿 - 一個字 「淡」環境幾好,枱夠大,唔會逼夾。部份卡位有靚海景,這些機會不是我的。侍應算不錯,見到枱面枝醋係吉樽即刻幫手換,算係咁。你知啦,今時今日好多侍應係選擇性睇唔到野的......原來翡翠玩埋 Nespresso 熱啡?食住小籠包飲啡真係仲未接受到噃~
海港城,想正正經經食個飯又唔想太貴可以來呢間。

食了 HSBC 二人套餐 $328

上海小籠包 - 皮薄饀靚,穩陣的。加上肚餓,三十秒清。

清炒河蝦仁 - 冇味,清炒急凍蝦仁仔囉,失望。

水煮牛肉拉麵 - 夠麻唔太辣,麵多牛肉少,都算尚可。

鮮橙綠茶 & 豆漿 - 一個字 「淡」

2018-06-21 282 瀏覽
Xiao long bao is so good. Good size meat, the taste and all is so on point. I wish it had slightly more soup to it - cause that’s what xiao long bao is all about. The skin is a little too thick at the top for me. But other than that it’s a lot better than some places.I wouldn’t try their Lai men though. It’s very ‘dry’ (not literally but it’s just very plain) there’s nothing special to it and it’s not worth the price. The pork cutlet is underwhelming too.

Xiao  long  bao

Xiao  long  bao
2018-06-11 283 瀏覽
其實大部份嘅香港人都知道尖沙咀係大陸人去嘅地方尤其係星期六日根本唔係比香港人去嘅地方••好不幸地朋友今晚揀咗喺海港城入邊食飯大約8:00左右開始入座我覺得都唔算好晏一行四人我哋發現咗用匯豐銀行嘅卡叫呢個餐好抵所以我哋就叫呢個餐再加其他食物叫到嘢飲果一部份嘅時候服務員表示豆漿冇晒薏米水冇晒返問返我地飲綠茶好冇係冇得揀嘅情況下咁都係叫好啦樂園單隔咗一陣服務員又再返嚟表示綠茶得返最後一杯所以要雪梨水好唔好啊我哋再一次表示都冇得揀就OK啦•然後我哋叫原中燉雞湯原忠燉雞都係冇晒嘅咁我哋再叫砂鍋雲吞雞砂鍋雲吞雞都係冇晒嘅•什麼都沒有• 最後就冇加野食lu京蔥爆牛肉金銀蛋浸時蔬小籠包櫻花蝦炒飯真係好多蝦不過冇咩味醉雞同埋櫻花綠茶鎮江排骨煎鍋貼雲吞因為太肚餓所以再叫小籠包同埋上海粗炒 其實成餐飯整體都幾好嘅除咗有啲餸想食已賣晒之外上菜時間算快服務員都算有交帶
其實大部份嘅香港人都知道

除咗有啲餸想食已賣晒之外
上菜時間算快
服務員都算有交帶
2018-05-23 175 瀏覽
香港地有好多唔同國家的美食,淨係上食野都有上百間,水準當然大不同,當然偶有民間小店會做得出色,如就連鎖店來說,翡翠拉麵小籠包算是水準較高較穩定的一間了。通常每次來幫襯,不論是人多或人少,必定會點的是小籠包、雞絲粉皮和上海粗炒,這次四人來吃,就可以點多一點了,除了上述三款外,還點了生煎包、醉雞、擔擔麵和酸辣湯,每次食小籠包水準也是相當高,皮薄但不會容易弄穿,湯汁夠多,非常好吃,雞絲粉皮精髓芝麻醬和其他醬比例混合得很好,上海粗炒其實沒有什麼特別,只是我個人喜愛!

2018-05-20 202 瀏覽
夏天來臨,不少餐廳以花作主題,翡翠拉麵小籠包也不例外,今次以櫻花作題。檸檬薏米水,因為太熱點了凍飲,不還是熱飲較適合櫻花綠茶,用飲管攪拌時會有幾朵櫻花轉動,好美美,而綠茶茶味濃,消暑解渴一流。花雕醉雞端上來已聞到陣陣酒香有雞脾、雞胸、雞背位等部位,肉質尚算嫩滑。香煎素鵝熱騰騰上檯,腐皮香脆,而內裡夾著豐富的木耳絲,爽口。小籠包當然是必食薄薄的外皮包著豬肉,一咬開就流出肉汁,一點也不乾。京燒蝦球醬汁是甜酸醬,但食到第2隻好似有陣亞摩尼亞味,怪怪的,之後都沒有再食。櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯也是新推出飯粒算是炒得乾身,櫻花蝦不像是實心蝦米,櫻花蝦只有外殼,口感不會太痴口,再加上蛋香味,不錯呀。點了兩款糖水試下,薑茶湯丸的湯丸未免太大粒,哈哈,不過皮較厚,芝麻餡不夠香。酒釀丸子的酒味幾重,丸子軟腍,都幾好。

檸檬薏米水,因為太熱點了凍飲,不還是熱飲較適合

花雕醉雞
端上來已聞到陣陣酒香

有雞脾、雞胸、雞背位等部位,肉質尚算嫩滑。

香煎素鵝
熱騰騰上檯,腐皮香脆,而內裡夾著豐富的木耳絲,爽口。

小籠包當然是必食

薄薄的外皮包著豬肉,一咬開就流出肉汁,一點也不乾。

京燒蝦球

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯也是新推出

酒釀丸子的酒味幾重,丸子軟腍,都幾好。