餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2018-08-24 410 瀏覽
因工作關係,自己偶爾都會順道到旺角東站上蓋的新世紀廣場吃飯。最近再去,發現商場內又有一新食店進駐,就是翡翠拉麵小籠包。走進店內,沒想到這裡也設有彷如日式拉麵店常見的開放式拉麵吧,很搶眼呢。來到翡翠拉麵小籠包,當然要吃吃拉麵與小籠包。這裡的拉麵有3款選擇,包括平日一向供應的二細拉麵,較粗及厚的三角拉麵,以及幼幼的龍鬚拉麵。我們分別選來一客擔擔麵和清燉雞湯拉麵,2款拉麵都選了三角拉麵。小籠包是一貫好水準。我的擔擔麵湯底微微香辣,帶濃郁的花生香,配上食感有趣、煙煙韌韌的三角拉麵,美味。清燉雞湯拉麵的雞湯與麵分開上枱,淺嚐了口雞湯,熱騰騰,味道清甜。另外也點了幾款菜式,四川口水雞、香煎素鵝和清炒河蝦仁。當中的清炒河蝦仁最得我們歡心,蝦仁爽口味道頗鮮。注意一客的份量約屬2-3人,人多用餐的話便要多點一客才夠分享了。飲品我們都選了熱檸檬薏米水。甜度適中,帶淡淡檸檬清香,頗有在新加坡飲到的風味。真高興以後在新世紀吃飯又多個不錯選擇了。

四川擔擔麵

清燉雞湯拉麵

另外也點了幾款菜式,四川口水雞、香煎素鵝和清炒河蝦仁。
四川口水雞

清燉雞湯拉麵
清炒河蝦仁
檸檬薏米水
2018-08-22 217 瀏覽
同男朋友黎左旺角行街,佢話想食小籠包,就黎左呢到食😋。晚市都多人排隊,舖內都坐滿曬人,但二人檯就等左十五分鐘左右已經有位。職員既態度都好好,會同我地交代仲有幾耐有位👍🏻。👉🏻小籠包小籠包皮唔算厚,夾起亦唔會穿。不過味道普通,無咩特別。👉🏻雞絲粉皮本人大愛花生醬🤣,食腸粉個陣都要落好多好多,所以好鐘意食雞絲粉皮。雖然唔鐘意食青瓜,但夾埋一齊就好好食。粉皮整得好滑,正👍🏻。👉🏻雪菜蝦仁炒飯就係一個好普通、好正常既炒飯,但份量足夠,都好足料。👉🏻上海炒年糕鐘意食煙韌野既我一定會嗌炒年糕,不過事後發現加埋其他野食真係超飽🤦🏻‍♀️,最終都係食淨少少。但佢地既炒年糕幾好食,夠煙韌,又有菜同肉絲👍🏻。

👉🏻小籠包
小籠包皮唔算厚,夾起亦唔會穿。不過味道普通,無咩特別。

👉🏻雞絲粉皮
雞絲粉皮

👉🏻雪菜蝦仁炒飯
就係一個好普通、好正常既炒飯,但份量足夠,都好足料。
雪菜蝦仁炒飯

👉🏻上海炒年糕
上海炒年糕
2018-07-31
15 分鐘 (堂食)
雞絲粉皮
上海炒年糕
2018-08-19 207 瀏覽
星期六約了很久没見的舊同事出來吃午飯。事前一天打去店家問是否可以訂位,但男店員以很不耐煩的態度說已經滿了! 哼 ,我才不信呢,你可以說星期六不接受訂位沒問題,但不須要用這種態度吧?由於不想放工趕過來的同事再費心勞力等位,所以我便提前過去了,初時見到一大堆人站著便嚇了一跳,細心一看,原來多數都是等在隔離吃壽司的。帶位員說如果肯坐高檯的話就立刻有位,但我不想坐,於是決定等一下,果然不出十多分鐘已經有位了,證明我的決定是正確的。接過餐牌後很快便能夠決定想點的菜,由於那些信用咭套餐優惠並不是真的很優惠,所以散叫就算了,都是一些人人啱食的"大路"東西。當然翡翠都能保持一貫的水準,而且上菜十分快速,人未到菜已到,不消十五分鐘已經到齊了!此餐的目的是聚舊,談天說地就毫無疑問成為重點了,加上舊同事食量並不大,所以美味上海菜都成為了配角。上海小籠包 - 皮薄多汁,小心肉汁噴發!上海粗炒麵 - 平凡中見真功夫雪菜🦐仁炒飯 - 味道剛好不太鹹上海生煎包 - 皮脆肉鮮

!

上海小籠包 - 皮薄多汁,小心肉汁噴發!

上海粗炒麵 - 平凡中見真功夫

雪菜🦐仁炒飯 - 味道剛好不太鹹

上海生煎包 - 皮脆肉鮮
2018-08-11
10 分鐘 (堂食)
2018-08-14 958 瀏覽
旺角新世紀廣場剛開了「翡翠拉麵小籠包」的新分店,久不久便會幫襯這品牌的我,這一夜便與老婆仔一起去吃了一頓晚餐。店舖地方偌大,環境也簇新明亮。雖然位於商場5樓的較高位置, 同層又有「小南國」與「北京樓」等對手,生意看來也頗佳,顧客甚多。兩夫妻坐的桌子鄰近開放式的師傅拉麵位置,時不時看見師傅表演拉麵功夫。 兩口子這夜來得稍晚,大家都已感肚餓,所以點的東西也較多。兩道前菜----「香煎素鵝」($58)與「花雕醉雞」($72)都份量十足,即使價錢不算怎麼便宜,仍然抵吃。兩者中,「香煎素鵝」較為可喜,味道適中,餡料亦多;「花雕醉雞」酒味頗濃,賣相也精緻,但雞的肉質不是太好,就未能令人完全滿意。 值得一讚的要算是一客三件的「蘿蔔絲酥餅」($38),外層酥化,內裡燙熱,味道也好,絕對是出色之作。世界真的變了,天氣極度反常,都已經立秋了,還是那麼悶熱,讓人特別想吃點開胃菜,一道「蟹肉蕃茄冷麵」($80)正合時宜。這冷麵的材料除了蟹肉和蕃茄之外,還有青瓜絲和蘿蔔絲,色彩鮮明,開胃清新,吃來感覺甚為舒服。饞嘴的我還點來「清炒河蝦」($120)佐膳。這道我十分喜歡的杭州名菜可是這晚最不抵吃的一道菜,百多元一
兩口子這夜來得稍晚,大家都已感肚餓,所以點的東西也較多。

饞嘴的我還點來「清炒河蝦」($120)佐膳。這道我十分喜歡的杭州名菜可是這晚最不抵吃的一道菜,百多元一道的菜式,雖然味道尚佳,但蝦仁份量不怎麼多,性價比實在算不得高。
店舖推出了數款「夏日特飲」,既然一場來到,也想試試。我喝的是「冷鮮橙綠茶」($30),老婆仔喝的則是「鮮檸檬茨米水」($18)。我的「冷鮮橙綠茶」茶味較出,可惜橙味欠奉,只是一般。老婆仔的「鮮檸檬茨米水」聽她說就還不錯。
最後還有「薑茶湯丸」 ,薑茶夠勁,辣得過癮,湯丸大大粒,皮薄軟滑,黑芝麻餡甜膩可口,與「蘿蔔絲酥餅」一樣都是這頓晚餐中我最喜歡的菜式。
正所謂「有麝自然香」,只要菜式水準高,質素好,無論地舖、商場還是商廈中,也應該不愁生意不好的。
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 薑茶湯丸
  • 蟹肉蕃茄冷麵
2018-08-12 325 瀏覽
近排出面天氣實在太熱喇,行街有咩辦法唔行商場吖,嚟咗旺角新世紀廣場行,到了午膳時間,當然要醫下個肚啦,翡翠拉麵小籠包竟然唔使排隊可以入座,最後同朋友就入咗去,雖然菜式確實唔平,但2個人叫得唔多冇所謂,儘管可以試下。朋友係煨麵控,好鍾意食唔同上海餐廳嘅煨麵,佢話呢間嘅嫰雞餵麵唔錯,值8分(10分滿分),菜多肉少,湯夠入味,麵夠林而我就鍾意食酸甜酸甜嘅鎮江骨(起初以為凍嘅,點知上菜係熱嘅),因為佢係放前菜一列,所以一場誤會。但都好食,煮得入味加上骨肉易分離。午市都唔趕人走,服務唔錯。

午市都唔趕人走,服務唔錯。
2018-08-08
2018-08-07 540 瀏覽
趁住假期今日就同屋企人出去花墟買花雖然新世紀廣場已經改左名做moko但係依舊改唔到口諗唔到食咩最好既方法就係選套餐食咁岩我地又有hsbc卡於是就決定叫呢個set姐姐鐘意食黑松露所以加左一個黑松露小籠包小籠包既皮係黑色 望落應該好足料皮好薄身而且入有湯所以食既時間記得要小心d!餡內亦有黑松露食落都黑松露味值得一試另外值得一提既有蟹肉冬瓜呢個菜係出奇地好味本身對佢期望不大而且以為會係無咩味既一道菜但食落有冬瓜既甜味冬瓜亦到煮到好林好透白加上真係食到唔少既蟹肉呢道菜令我地喜出望外單叫配飯食都唔錯架麵方便我要左一個蓄茄海鮮拉麵蓄茄味道唔算濃郁 湯底比較清淡海鮮質素不錯雖然不是新鮮但食落都幾有口感雖然係2人餐但係我地4個人都食得好飽而且d食物都冇因為係套餐而份量變得少
趁住假期今日就同屋企人出去花墟買花

姐姐鐘意食黑松露
所以加左一個黑松露小籠包
小籠包既皮係黑色 望落應該好足料
皮好薄身而且入有湯
所以食既時間記得要小心d!
餡內亦有黑松露

雖然係2人餐
但係我地4個人都食得好飽
而且d食物都冇因為係套餐而份量變得少
2018-07-31 484 瀏覽
新店地方裝修雅緻, 環境舒適, 加分!四人家庭聚會, 看過餐牌的套餐不覺得有着數, 所以還是散叫各人自己喜歡吃的, 共點了9款美食:小籠包皮薄餡靚多汁, 容易挾起不會爛, 好食Encore再加單鍋貼肉鮮味美, 煎得夠香, 肴肉是我必然之選, 在水準之上,花雕醉雞很入味, 不肥膩, 份量夠多, 讚!雞絲粉皮麻醬份量多了少許, 仍是可口,陳醋西芹拌黒木耳, 酸甜度剛剛好, 好開胃,清炒津白是油多了一點, 上海炒粗麪配豆瓣醬是絶配品嚐美食大滿足!!
新店地方裝修雅緻, 環境舒適, 加分!
四人家庭聚會, 看過餐牌的套餐
小籠包皮薄餡靚多汁, 容易挾起不會爛,
好食Encore再加單
鍋貼肉鮮味美, 煎得夠香,
肴肉是我必然之選, 在水準之上,
花雕醉雞很入味, 不肥膩, 份量夠多, 讚!
雞絲粉皮麻醬份量多了少許, 仍是可口,
陳醋西芹拌黒木耳, 酸甜度剛剛好, 好開胃,
清炒津白是油多了一點,
上海炒粗麪配豆瓣醬是絶配
品嚐美食大滿足!!
  • 小籠包
  • 花雕醉雞