2018-06-13 228 瀏覽
翡翠拉麵小籠包我最喜歡吃的就是他們的面, 蔥油撈麵最簡單,但是最能夠吃到麵的麵粉味,麵質比較煙靭 ,粗幼適中,是我最喜歡吃的。而他們更加有一個比較特別的冷盤就是醉豬手。酸辣湯是略比小辣,辣的。同是銅鑼灣,world trade會比較少遊客,坐得舒服。他們不時有新菜色,近期有櫻花蝦秋葵,是健康之選。

同是銅鑼灣,world trade會比較少遊客,坐得舒服。

他們不時有新菜色,近期有櫻花蝦秋葵,是健康
之選。
春夏的天氣一早已來臨,想不到這個五月天氣已熱到不行,每刻都想飲杯冰涼清爽的凍飲涼快一下,包括午晚餐也會挑些清淡又容易入口的菜式,所以今晚跟友人選了這家上海菜餐廳享用晚餐,一到店門已有少許人在等候座位,幸好我們只是兩人,所以很快就能入座餐廳裝潢是中菜館格局,亦有四人卡位座,而我們被安排坐二人枱,感覺有點小,放不了我們全部點的菜,不過反而有好處是可以趁熱吃,吃完就收走,要不然就嚐不到食物第一時間送到桌上的味道今晚我們點了幾款春日限定的菜式和飲品,想不到上菜速度挺快,很快就有得吃了櫻花蝦皮蛋豆腐本來很喜愛吃皮蛋的我, 一看到餐牌上這道限定菜式立刻點了,豆腐上放滿櫻花蝦,皮蛋圍在旁,豆腐嫩滑清涼,皮蛋吃起來有糖沁口感,本來酸酸味道已很開胃,再配著櫻花蝦吃更加惹味雞絲粉皮吃上海菜又怎能錯過雞絲粉皮,粉皮爽口彈牙,雞絲不會太大條,拌胡麻醬一齊吃好滋味,份量也挺大份的京燒蝦球這道菜式我好像從來沒有吃過,因好奇所以點這個來試一下,想不到一吃這道的醬汁就想叫個白飯拌著吃,蝦球入口爽嫩帶鮮蝦味,煮得剛好,醬汁味道帶點甜味和濃郁的蒜味,味道很配合,不錯喔櫻花蝦炒飯炒飯味道吃起來帶穫氣,咀嚼時有清清的櫻花蝦香

櫻花蝦皮蛋豆腐

京燒蝦球

櫻花蝦炒飯
炒飯味道吃起來帶穫氣,咀嚼時有清清的櫻花蝦香氣,吃一口都覺得好香好惹味,每顆飯粒粒粒分明,份量也很多,足夠二至三人份量了

上海小龍包
不得不讚這裡的小龍包,皮薄肉餡多,而且湯汁又多,咬一小口外皮先吸包內的湯汁,濃郁又不會鹹,沾黑醋和薑絲一口吃超美味,讚!

飲品我朋友就點了限定系列的櫻花綠茶,入口清香,不會太甜,女士們一定喜歡

而我就點了櫻花士多啤梨乳酸,味道酸中帶點甜,很開胃,解膩一流

最後我們各點了不同的甜品
酒釀丸子 離遠已嗅到酒味香濃,但入口酒味不會太烈,容易入口,丸子每顆很煙刃,吃到每口都有米的香味

薑茶湯丸
本來還以為是正常兩至三顆的小湯圓,一送來就是兩顆大湯圓
外皮煙刃又不太厚,芝麻餡超多,咬一口芝麻就不斷的流出來,薑茶味道夠濃夠辣,我很喜歡,可能本來我也很愛吃薑,所以抵抗不住

整體而言,每款菜式和限定系列菜式味道不錯,上海小龍包也是必點之一,另外每道菜的份量也挺多,一客都夠三至四人或以上吃,本來還以為前菜小吃份量很少,想不到比我們想像中多,幸好我們把全部都吃光,可能是我們太大吃的關係吧?哈哈
2018-06-02 188 瀏覽
都有一段時間無去翡翠拉麵小籠包,今天途經世貿中心,本來還猶疑是否入去,最終還是決定再試看看是否有改善。可惜還是失望而回。一入去帶位的西裝男第一句不是歡迎,而係話今日的用餐時間是1時15分!最討厭這種限時食肆,又唔係真係好平、又非過時過節、仲要有加一服務費,去快餐店都無限時啦!真係唔知服務何在!等了20分鐘叫的食物還未上檯,詢問侍應為何食物還未有,但又要客人一個小時15分回枱,點知侍應仲寸番轉頭話食物要炸是需要時間的,一個鐘頭15分鐘仲有時間吖!服務差又唔係咁好食,仲要比加一服務費,真係無下次!

2018-06-01 162 瀏覽
有些店子, 是定期會到訪的. 水準穩定, 價位也合理, 自然放心再來. 翡翠拉麵小籠包就是一例. 是晚, 我們就在這裡吃晚餐. 這次, 店子在做櫻花蝦料理的推介, 那又點選一些櫻花蝦菜式吧.櫻花士多啤梨乳酸 $38 / 櫻花綠茶 $28 兩款櫻花飲品, 分別是櫻花士多啤梨乳酸, 跟櫻花綠茶, 挺特別的. 當然, 您不能要求那櫻花味道很突出, 但也算是不俗的配搭, 如櫻花士多啤梨乳酸, 以新鮮士多啤利, 跟乳酸作主打, 就很甜美.櫻花蝦皮蛋豆腐 $52 皮蛋豆腐, 本身是以滑溜的豆腐, 加上皮蛋來增添那層次感. 這次的櫻花蝦皮蛋豆腐, 加上了大量櫻花蝦乾在面, 讓口感變得更豐富. 櫻花蝦用在中菜上, 效果也不錯.雞絲粉皮 $58 回歸傳統, 在翡翠拉麵小籠包, 雞絲粉皮是我的心頭好. 很喜歡這裡的粉皮, 質感清爽, 雞絲的肉質亦不會太實. 加上麻醬下了夠多, 夠濃, 美味度自然提升.蘿蔔絲酥餅 $40 點心就選來蘿蔔絲酥餅, 熱度令人滿意, 香口, 皮脆, 但不油膩, 蘿蔔絲真材實料, 味道清甜, 令人滿意.清炒河蝦仁 $132 來到主菜, 清炒河蝦仁, 小巧的河蝦仁, 味道鮮甜, 挺爽
櫻花士多啤梨乳酸 $38 / 櫻花綠茶 $28
櫻花蝦皮蛋豆腐 $52
雞絲粉皮 $58
蘿蔔絲酥餅 $40
清炒河蝦仁 $132
來到主菜, 清炒河蝦仁, 小巧的河蝦仁, 味道鮮甜, 挺爽口. 其實這樣子去清炒, 沒有太多化巧, 有時候, 才能真正把食材的味道凸顯出來.
清燉雞湯拉麵 $75
吃翡翠, 怎能不吃拉麵, 我們不吃, 小晴晴也要吃吧. 清燉雞湯拉麵, 分湯上, 是細心位, 起碼小晴晴吃得慢, 麵也不會浸得太稔. 翡翠的麵條, 水準不用懷疑, 而清燉雞湯, 不太油, 雞肉嫩滑, 也吃得過.
薑茶湯圓 $32 / 酒釀丸子 $32
甜, 是永遠令人著迷. 這晚就一碗薑茶湯圓, 一碗酒釀丸子, 再分吃. 湯圓是芝麻餡, 味道香濃, 湯圓皮亦很煙韌. 不過薑味是不太平易近人, 小朋友吃, 要留意. 至於酒釀丸子就是清甜的選擇.
翡翠拉麵小籠包這期的故事, 是櫻花蝦遇上中菜, 變成櫻花蝦皮蛋豆腐, 有趣的組合.
2018-05-31 117 瀏覽
櫻花蝦, 能夠遇見的期限, 一年兩次, 很短的相遇期. 就像櫻花一般, 不是常常能夠碰到. 通常我們是吃日本菜時才會吃到, 這次, 在翡翠拉麵小籠包, 也有櫻花蝦料理供應, 是挺有特色的餐單. 這晚, 我們來到世貿分店晚餐, 點選了櫻花蝦料理外, 也同時揀選了其他心水菜式.櫻花綠茶 $28: 8分, 由飲品開始, 櫻花綠茶, 入口帶點回甘, 面層加上了櫻花花瓣, 是漂亮的點綴.櫻花士多啤梨乳酸 $38: 8分, 文迪選來的是櫻花士多啤梨乳酸, 我也喝了兩口, 是新鮮士多啤利, 混合乳酸, 味道酸酸甜甜的, 很開胃.櫻花蝦皮蛋豆腐 $52: 8.5分, 來到頭盤方面, 櫻花蝦皮蛋豆腐, 賣相吸引, 下了不少櫻花蝦乾, 質感挺香脆的, 跟皮蛋及豆腐同吃, 層次分明, 巧妙的把櫻花蝦跟傳統的皮蛋豆腐結合起來.雞絲粉皮 $58: 8.5分, 文迪一向愛吃雞絲粉皮, 這晚就讓她重溫舊夢吧. 粉皮很爽口, 雞絲也幾嫩滑, 當然, 最重要的是麻醬夠香濃, 加上了麻醬的雞絲粉皮, 才算畫龍點睛.蘿蔔絲酥餅 $40: 8.5分, 還記得上次吃過翡翠拉麵小籠包的蘿蔔絲酥餅, 水準很好, 這次就再嚐吧. 是
蘿蔔絲酥餅 $40: 8.5分, 還記得上次吃過翡翠拉麵小籠包的蘿蔔絲酥餅, 水準很好, 這次就再嚐吧. 是炸得熱辣辣, 相當酥脆, 中間的餡料達至燙口的程度. 蘿蔔真的成絲, 很清甜. 依舊很有水準.
清炒河蝦仁 $132: 8分, 主菜方面, 就選來清炒河蝦仁, 質感清爽的河蝦仁, 簡單的去清炒, 就最能保持到河蝦仁的鮮甜味道.
清燉雞湯拉麵 $75: 8.5分, 小晴晴的主食, 就是清燉雞湯拉麵. 拉麵, 是這裡一向的名物, 質感彈牙, 清燉雞湯的湯頭味道清澈, 雞肉是意料之外的細嫩.
薑茶湯圓 $32: 8分, 來到最後, 當然要吃甜品. 薑茶湯圓, 薑茶味道超強, 不是那麼易入口的薑味, 但芝麻湯圓就相當甜美, 質感煙韌.
酒釀丸子 $32: 8分, 至於酒釀丸子, 就是傳統的甜品, 味道清甜, 丸子質感對辦.
在翡翠拉麵小籠包吃到的櫻花蝦菜式, 如櫻花蝦皮蛋豆腐, 櫻花綠茶, 以及櫻花士多啤梨乳酸皆是挺有特色的. 遇見期那麼短, 要吃, 就趁六月尾前吧.
2018-05-30 120 瀏覽
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一向都好想試呢間,但直到沙田個間搬遷之前,都未有機會去到😢⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就特登黎咗銅鑼灣😎試試佢地新推出既櫻花系列菜式!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣翡翠拉麵小籠包於香港共有14間分店,以現代少鹽少油的烹調,重新演繹京、川、滬,三地最俱特色的傳統菜式。美食均是即場製作,以保質量。招牌上海小籠包,全鮮肉製造,皮薄餡靚。此外,店鋪亦會不斷創作新菜式,希望以美食滋潤心靈,藉佳餚傳達心意😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣櫻花蝦麻醬拌秋葵💲52💭櫻花蝦分量都幾多😍😍💭每條秋葵都可以夾幾隻蝦而食💭但個人本身偏好涼拌醋夾秋葵🤣💭麻醬反而會蓋過秋葵本身既清香⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣四川口水雞💲70 (推介👍🏻)💭口水雞肉質都幾滑嫩😍💭無落到太多辣椒😋😋💭但辣油同花生加埋都夠風味😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣京燒蝦球💲138 (推介👍🏻)💭蝦球由大蝦製成,肉質十分彈牙😍💭醬汁則混入了糯米,酒及蒜蓉🤤💭再加入甜酸
#fridayla_cwb
一向都好想試呢間,
但直到沙田個間搬遷之前,
都未有機會去到😢
今次就特登黎咗銅鑼灣😎
試試佢地新推出既櫻花系列菜式!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣櫻花蝦麻醬拌秋葵💲52
💭櫻花蝦分量都幾多😍😍
💭每條秋葵都可以夾幾隻蝦而食
💭但個人本身偏好涼拌醋夾秋葵🤣
💭麻醬反而會蓋過秋葵本身既清香
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣四川口水雞💲70 (推介👍🏻)
💭口水雞肉質都幾滑嫩😍
💭無落到太多辣椒😋😋
💭但辣油同花生加埋都夠風味😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣京燒蝦球💲138 (推介👍🏻)
💭蝦球由大蝦製成,肉質十分彈牙😍
💭醬汁則混入了糯米,酒及蒜蓉🤤
💭再加入甜酸汁,勾芡而成
💭同蝦球好夾,好開胃😝😝
4⃣櫻花蝦炒飯💲98
💭櫻花蝦炒飯都炒得幾乾身
💭雖然鍋氣唔算好出😳😳
💭但食落鹹淡適中🤤🤤
💭櫻花蝦香脆剛好補充口感
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5⃣上海小籠包💲39 (推介👍🏻)
💭小籠包無花假,真喺爆汁😍😍
💭而且皮好薄,肉汁鮮美🤤
💭不愧為招牌菜😎😎
6⃣櫻花綠茶💲28 & 櫻花士多啤梨乳酸 💲38
💭向來都覺得櫻花喺中伏之選😂
💭皆因大多以櫻花為名既飲料
💭都會錯用櫻花作主味😳😳
💭而今次作為配角出現, 就剛好
💭另外綠茶有自己既茶味
💭士多啤梨都好fresh😍😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
7️⃣酒釀丸子&薑茶湯丸 各💲32 (推介👍🏻)
💭薑茶辣得黎好過癮😝😝
💭湯丸皮薄,咬落唔似食緊一舊粉
💭皮一破,芝麻就湧出,必食😍
💭另外丸子既酒味就較淡
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_desserts #fridayla_chinese
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #湯圓 #芝麻湯圓 #上海 #上海小籠包 #小籠包 #櫻花蝦 #翡翠拉麵小籠包 #crystaljade
2018-05-23 149 瀏覽
呢間餐廳其實間唔中都會去食下,而近期推出咗配合櫻花季節嘅櫻花蝦菜式,同事非常鍾情於櫻花蝦,所以我就約佢一齊黎個櫻花蝦大餐喇! 估唔到星期四晚,餐廳都幾繁忙,好彩等咗一陣就有得坐~落單無幾耐,飲品就先到,為咗配合我地今晚嘅主題,特登叫咗兩杯有櫻花元素嘅飲品,分別係櫻花綠菜同櫻花士多啤梨乳酸,飲落其實無咩櫻花味,綠茶同士啤梨味反而更加突出第一道菜蔥油櫻花蝦撈麵就送到枱上喇,除咗有滿滿櫻花蝦之外,仲有炒香咗嘅大蔥絲,用筷子將食材攪勻,等幼身嘅麵條沾住櫻花蝦及大蔥絲,放耐咗麵條會有少少乾身,可以加入跟埋嘅高湯先食,口感好豐富,麵條有勁道,櫻花蝦味道就唔太濃,不過成個麵都充滿蔥香,真係幾好食之後係唔配合主題,但係係呢到主打嘅上海小籠包,連個名都標榜埋,水準果然有番咁上下,皮唔會太厚,同時容易夾起,唔會好容易爛,中間亦都有好多高湯汁,成個小籠包都佈滿肉香另一款主題小食係櫻花蝦皮蛋豆腐,原本以為啲皮蛋會係切到一片片咁,點知係切到碎粒上,大小同櫻花蝦有啲相似,豆腐就重豆香,如果皮蛋可以大舊啲,味道配搭就會更好跟住仲嗌咗個茶香燻乳鴿,外表睇落同一般嘅燒乳鴿無咩分別,但係一放落口,就可以食到濃濃嘅茶燻味,
跟住仲嗌咗個茶香燻乳鴿,外表睇落同一般嘅燒乳鴿無咩分別,但係一放落口,就可以食到濃濃嘅茶燻味,味道同乳鴿肉好夾,雖然略厭肉質有啲乾,但係齒頰留香嘅茶燻味絕對可以搭救到
最近我地仲嗌咗甜品薑茶湯丸,相信湯丸係自家製,因為我真係無見過咁大粒嘅黑芝麻湯丸,雖然略厭皮有啲厚同唔係幾平均,口感算唔錯,而湯有陣陣薑辣味之餘,仲可以食到不知明嘅回甘味,我就估唔到係咩黎喇
2018-05-15 420 瀏覽
行至世貿有乜好食呢?上海野真係唔錯既,所以一入去睇menu。小籠包緊係基本啦。見到有個promote二人套餐,要有匯豐卡先有優惠,328蚊。未計加一,茶茗。套餐有:點心 x1小食 x1小菜 x2主食 x1飲品 x2小籠包(5/5)一直都咁出色賽磅蟹(5/5)味道適中,有金華火腿碎,真係好想大嗌要碗飯。木須肉炒拉麵(4/5)味道同上海粗炒無異,不過麵質口感較幼,而且木耳吸收左油粉,唔會太膩。回鍋肉配薄餅(2/5)薄餅呢,係好味。但回鍋肉偏咸,而且肥豬肉同瘦肉既比例係9:1。所以基本上係無食到肉。飲品方面中規中矩,但比我簡我會簡熱茶。你懂的。值得一讚係有位男經理能夠環顧四周,其他員工忙住落單,佢下下都親力親為。今日好開心,依度令我同叮叮過左一個happy night。係咪呀哈姆太朗

套餐有:

點心 x1
小食 x1
小菜 x2
主食 x1
飲品 x2

小籠包

小籠包(5/5)
一直都咁出色

賽磅蟹

賽磅蟹(5/5)
味道適中,有金華火腿碎,真係好想大嗌要碗飯。

木須肉炒拉麵

木須肉炒拉麵(4/5)
味道同上海粗炒無異
,不過麵質口感較幼,而且木耳吸收左油粉,唔會太膩。

回鍋肉配簿餅

回鍋肉配薄餅(2/5)

飲品方面中規中矩,但比我簡我會簡熱茶。你懂的。

檸檬薏米水
小籠包
賽磅蟹
木須肉炒拉麵
2018-05-03 182 瀏覽
幾個月無黎翡翠拉麵小籠包食野la! 今日幾位同事都好想黎食嫰雞煨麵$66~簡直係必選項目,我和其餘2位同事一人一碗,其實配料好清淡,都係冬菇絲,雞粒和小棠菜粒,所以湯底好重要,湯底金華火腿味濃,麵條充滿着濃湯的鮮味,好正呀!最後連最後一滴湯都飲埋津白肉絲湯年糕$66~湯底和嫰雞煨麵一樣,不過用年糕津白和肉絲代替,年糕沒有味道,但和湯一起吃的話就剛剛好!小籠包$39~我的至愛食過咁多其他 食肆 的小籠包,我始终覺得這裏的最正最好味!皮薄 餡靚,肉質鮮嫩,咬落去肉汁四溢,沾埋鎮江浙醋就更惹味
幾個月無黎翡翠拉麵小籠包食野la! 今日幾位同事都好想黎食

小籠包$39~我的至愛
食過咁多其他 食肆 的
小籠包,我始终覺得這裏的最正最好味!皮薄
餡靚,肉質鮮嫩,咬落去肉汁四溢,沾埋鎮江
浙醋就更惹味
2018-05-03
  • 小籠包,嫩雞煨麵,菜肉雲吞
2018-04-05 274 瀏覽
今日中午同朋友行銅鑼灣,行下行下去在世貿呢度,見到有間上海嘢二話不說即入咗去(因為好肚餓),一坐人低睇下食咩先,睇好咗第手第咗好耐都無人理,最後終於有位類似經理的男人同我地落單,點左小龍包,担担麵等等...食物無問題,但啲服務真係有問題,我隻杯冇晒茶都冇人主動加茶!!啲嘢擺到成枱都係但冇人幫我收咁啲仲要我出聲提佢地!個餐廳都唔係細但侍應眼見得四,五個,我都明白飲食業難請人,但我有俾茶錢同加一服務費!但佢地俾唔到相應嘅服務我囉!真心講今時今日食物幾好食無服務都係唔得架,我就無下次啦!
2018-03-30 235 瀏覽
睇到好fusion嘅下午茶餐牌,好感興趣: 上海小籠包、 迷你八寶飯、紅酒葡萄丸、蘋果肉桂春卷同熱咖啡! 好特別啊!呢度嘅小籠包唔使講大家都知佢皮薄餡靚,一嚟到已經見到佢個皮包住啲湯,一咬落去D汁就溢哂出黎,好好味,好鮮既甜肉味!未食過八寶飯,原來係煙煙靭靭的,好得意又健康,仲有啲桂花清香添! 個春捲好有特色,係肉桂同蘋果,即西式apple crumble味,真係好fusion呀😋😋我覺得都配合到個皮,冇西式咁heavy!紅酒葡萄丸係用冬瓜浸紅酒做的,紅酒味好突出,好陶醉!

紅酒葡萄丸係用冬瓜浸紅酒做的,紅酒味好突出,好陶醉!

2018-02-26 328 瀏覽
咁既餐廳都要加一,比杯茶仲要收茶位,明明就係茶餐廳質素。叫左個五香牛肉拉麵($68),hea 過隔離街食雲吞麵。口水雞撈拉麵($78)搵油撈,無味又多油。麵仲係凍既。小籠包($39)汁唔算多,正正常常。試多個獅子頭(唔記得價錢),都幾大舊,不過食落感覺唔太新鮮。服務黎講,基本上無服務。餐廳晚市唔太繁忙,但我地係門口等帶位等左有5分鐘都未有人黎招呼我地。最後有位侍應好遠咁叫我地求其搵個位坐。哦,原來好似茶餐廳咁就得。咁既服務仲收加一?
咁既餐廳都要加一,比杯茶仲要收茶位,明明就係茶餐廳質素。

2018-02-26
10 分鐘 (堂食)
2017-12-22 577 瀏覽
奶油包同朋友係World Trade度濕平到唔知時間遇上大家都想食D熱熱地同濕濕地既野就決定試下翡翠拉麵小籠包去到門口就發現果然係World Trade好多人係度等位奶油包同朋友都等左15分鐘先有位睇嚟應該唔會差既D野食入到去就係近門口位入座所以室內design係點冇留意餐牌上推介既野有圖有真相奶油包同朋友就叫左3樣野食分別係清燉雞湯拉面蟹粉毛細麵同埋小籠包清燉雞湯拉面入面都有4-5件雞而個湯都幾甜係個麵太痴纏分唔開蟹粉毛細麵呢個真係要推仲D蟹粉多到呢...又香口...食完覺得極感動小籠包方面奶油包覺得不過不失可能因為奶油包係上海食過好多更好味既所以覺得呢度既算係不過不失
奶油包同朋友係World Trade度濕平到唔知時間

清燉雞湯拉面入面都有4-5件雞
而個湯都幾甜
係個麵太痴纏分唔開

蟹粉毛細麵呢個真係要推仲
D蟹粉多到呢...
又香口...
食完覺得極感動

小籠包方面
奶油包覺得不過不失
可能因為奶油包係上海食過好多更好味既
所以覺得呢度既算係不過不失
2017-12-15
15 分鐘 (堂食)
2017-11-13 587 瀏覽
我和男友是「翡翠」常客,有時想不到吃什麼都會幫襯男友愛吃的其中一款麵。我怕辣只可淺嚐一小碗,新餐牌新增了不同麵的配搭,今次選了龍鬚麵,幼身有咬口,湯很濃很辣很惹味這是我喜歡的~外面和邊緣口感酥脆,内裡煙韌,帶油香,如果再多點葱會更香!餡料跟小籠包一樣是豬肉,其實味道也蠻像的,但是外皮較厚,外型不同,比小籠包的湯汁少但亦juicy~小籠包、鍋貼、水餃及菜肉雲吞我都嚐過,最愛還是菜肉雲呑湯我可以自己食晒一碗六隻,湯清甜不油。但另外三款一隻起兩隻止,多吃會膩。又是濃味的一道菜,帶辣偏油膩。有豆干、腩肉、青椒和很多椰菜等配料,薄餅皮是配片皮鴨那種,包著吃減低油膩感。無論服務或食物都不錯,會繼續支持
我和男友是「翡翠」常客,有時想不到吃什麼都會幫襯

水煮牛肉麵

手抓餅

水餃

小籠包、鍋貼、水餃及菜肉雲吞我都嚐過,最愛還是菜肉雲呑湯

回鍋肉配薄餅

無論服務或食物都不錯,會繼續支持
水煮牛肉麵
手抓餅
水餃
回鍋肉配薄餅
2017-10-16 467 瀏覽
I came here on a quiet typhoon evening and service was exceptionally quick. We had the traditional xiao long nap and golden shrimps, both were fabulous. I’d definitely recommend it to anyone craving Shanghainese food. The menu is vast and so many more dishes to try!