2019-01-06 113 瀏覽
區住於土瓜灣的朋友又帶我來土瓜灣尋找美食 他說這裡的美食很多 應該要再多來幾次也未吃完 哈哈 那麼誇張嗎 這次朋友帶我吃平民小食 應該是叫做小區隱世美食店 香港的特色小食 油渣麵!我最愛就是吃這些小店 朋友真的很知道我的心意啊 大愛!小店店鋪很小 座位不是很多幸運一來到就有空的位置 不用等非常好啊來到老三油渣麵當然要吃油渣麵啊!原來有辣度之分的!有無辣、小辣、中辣和大辣,我選了小辣試試看油渣麵等了一下子就快就到了哇噻 那麼多油渣啊 是滿滿的 非常足料看到未吃也心心眼了油渣非常香脆 很好吃 真的是個很好的推介!選了小辣感覺有點太辣 下次再來我還是選無辣好了哈哈

我最愛就是吃這些小店
朋友真的很知道我的心意啊 大愛!

小店店鋪很小 座位不是很多
幸運一來到就有空的位置 不用等非常好啊
來到老三油渣麵當然要吃油渣麵啊!

油渣麵等了一下子就快就到了

哇噻 那麼多油渣啊 是滿滿的 非常足料
看到未吃也心心眼了
聽老闆老闆娘講 老闆以前係某某名店 出身但因為某些緣故要自立門戶, 佢啲豬油渣麵 與及普通車仔麵配搭 都係好味嘅, 個湯飲完都冇口渴, 不過呢佢地方真係 好窄 人多坐嘅話唔係好夠坐, 放學時間啲學生哥帶埋書包入嚟就更加 坐到冇定坐, 夏天天氣熱嘅時候都比較惡頂。 其實佢有啲小食可以揀嘅 款款質素都叫做 可以接受, 價錢 比一般普通車仔麵店高少少, 但唔係 離譜嗰種。 揸車 過嚟 食有度好處就係門口有咪錶位, 好彩嘅 拍到就可以慢慢食。 老闆娘態度親切, 但可能基於地方同埋人手所限, 而且好多人排外賣, 都預咗要等下。
2018-12-17 139 瀏覽
有一日,老公叫我去同佢食豬油渣麵,我諗都唔諗就話唔食,最怕肥膩野,諗起都覺得好油,佢係咁話唔會,講咗好耐,我見佢誠意拳拳咁就同佢去食一次咁大把滿足一下佢啦!嗌左個招牌豬油渣麵,豬油渣另上,嗌多份韭菜豬紅蘿蔔抱住應該都唔係咁好食嘅心態去食一啖油渣,嘩!好香脆好好味呀!完全冇油益味,老闆娘話佢哋嘅豬油渣係每日新鮮做,唔會用隔夜油,唔怪之得冇怪味啦!個面好似烏冬咁大條,不過好好食,好夠飽,蘿蔔非常入味,韭菜豬紅蘿蔔都好食,等我下次再試吓佢其他小食先!
嗌左個招牌豬油渣麵,豬油渣另上,嗌多份韭菜豬紅蘿蔔
2018-12-04 133 瀏覽
由於上一次偶然走進了老三油渣麵,然後一愛吃上之後。相隔數個月,又和朋友來到老三的懷抱了!來老三,定必吃招牌油渣麵($34),自上次經驗,今次我們叫油渣另上,大部分客人都是熟客,因為在這一間只有數張桌子的餐廳,大概說什麼對方也會聽得一清二楚。辣度,可供選擇。由於我和朋友都吃不了很辣,我們點了小辣。另外叫了三拼懷舊小食($30)。好快油渣麵就來到我們的面前了!原來小辣都比想像中辣,相信熱愛辣食的朋友定必很喜歡了!麵條一如既往的有彈性,油渣果然是招牌中的招牌,入口香脆,即溶,油渣炸得剛剛好!另上就令好好享受每一粒油渣了!在短短45分鐘的時間,店內的座位都是滿座的!人來人往的!店鋪雖小,卻也吃得很舒暢和舒適!讚讚讚!

• 招牌油渣麵
呢間店好耐之前經已響 OpenRice 揾過!終於試咗,油渣麵D油渣炸到鬆化😋同馳名大角咀 ❌記完全兩種食法,仲有最 traditional 嘅豬腸、豬紅、豬皮同埋即炸🐔翼,食過返尋味,希望加油💪🏼
2018-10-11
2018-11-04 192 瀏覽
每星期總會黎一次每次也必叫的豬油渣麵要上海幼麵豬油渣分開上加椰菜餃,豬肚絲.....灼一碟油菜加埋豬皮魷魚魚蛋一樽烏龍茶兩份飲放左工就乜都唔想諗每天能選一些喜歡的東西吃就滿足了
每星期總會黎一次
每次也必叫的豬油渣麵要上海幼麵
豬油渣分開上
加椰菜餃,豬肚絲.....
灼一碟油菜
加埋豬皮魷魚魚蛋
一樽烏龍茶兩份飲
放左工就乜都唔想諗
每天能選一些喜歡的東西吃
就滿足了
2018-10-09 182 瀏覽
甘岩同朋友係土瓜灣,就睇下有無d咩懷舊野食下!見到呢間專賣油渣麵既,就試試啦!先黎既係四拼,入面有豬紅呀豬大腸9菜呀蘿蔔呀!朋友不停話個豬紅好好味,我覺得豬大腸都幾好味!吾算太多油脂,都清洗得幾好跟住主菜黎啦~油~渣~麵...嘩!食落去真係入口即溶架!雖然每食一舊,我地都話好肥呀~但每食一舊都覺得好好味!好脆口架,我地蠢左,無同佢地講油渣另上,油渣淹得耐就無脆口啦最後我地叫左南乳炸雞翼,個雞翼好好味好,脆口熱辣辣!連朋友都讚好!食上癮添下次再嚟嘅時候,我都一定會叫雞翼真心好味呀可能太新鮮炸嘅關係食完好熱氣添

下次再嚟嘅時候,我都一定會叫雞翼
真心好味呀可能太新鮮炸嘅關係食完好熱氣添
2018-08-19 800 瀏覽
對新一代來説,可能對「豬油渣麵」很陌生,甚至乎未聽過。 此獅子山下年代的街頭流行小食,因價錢平民又飽肚,大受歡迎。隨着之後香港經濟起飛,食物選擇多樣化,各國美食都有,加上又覺得豬油不健康,這不起眼的小吃幾近被淘汰。 我記得小時候,我婆婆也會在家炸豬油,用來炒菜啊,撈飯啊都會。咁我吼實的,不是那些豬油,而是剩下那幾粒脆卜卜的「豬油渣」! 潮流興懷舊,現在又開始有落地舖主打食「豬油渣麵」。這間「老三」,位於我完全不熟悉的土瓜灣區,專誠貢入來,就是為了吃它仍堅持每天自己炸的「豬油渣」。現在因為成本效益問題,很多供應「豬油渣麵」的店,已不再是自己醃和生炸,而是取豬油廠交的來貨重炸。 先整碗「招牌油渣麵」$34 附上辣炒菜脯、無渣清甜白蘿蔔數件、蠔油炆冬菇絲,配上海麵底: 自家生炸的油渣粒甘香鬆脆,我選擇放湯 (或可選另上),完全沒有油溢味。而且這樣一大碗,作為 lunch 已經可以飽肚! 整間舖其實沒有太多食物選擇,「懷舊三寶」$30 我挑了韮菜、豬紅、大腸,可說是經典小吃,又係非常之大兜: 湯汁用回烚蘿蔔的水做湯,一來環保,二來又可帶來天然甜,減少味
對新一代來説,可能對「豬油渣麵」很陌生,甚至乎未聽過。

先整碗「招牌油渣麵」$34

整間舖其實沒有太多食物選擇,「懷舊三寶」$30

我挑了韮菜、豬紅、大腸,可說是經典小吃,又係非常之大兜:

湯汁用回烚蘿蔔的水做湯,一來環保,二來又可帶來天然甜,減少味精感,聰明。豬紅相當滑,與大腸均無異味,那一大把即淥韮菜就可當油菜,配面頭的炸蒜粒同吃。

吃這個千萬不要錯過那自家製潮州辣椒油,辣勁中帶香,令韮菜即時變得惹味。

黃金韮菜角」$29 / 五隻

即是炸韮菜餃,即點即炸。用雲吞皮包裹韮菜粒、肉粒等做成方形,實而不華,每隻有手掌心這樣大:

味道比我想像中淡,若佐以「余均益」辣椒醬,定必更好吃 (與吃炸臭豆腐沾甜醬、辣醬的原理如出一徹啦 XD)。

最後整多份「南乳炸雞」$28

亦是新鮮炸起,非常燙咀:

兩面炸至金黃,卻沒有我想像中濃味,有些遜,可能南乳醃的時間不夠。個人覺得除非你很想食雞翼,否則這個可以 skip,沒太大特別。

本來想外賣一些「剩豬油渣」給家人吃,可惜此店不設此外賣。要回味此獅子山下的味道,唯有下次要再來這店了。

2018-06-26
  • 懷舊三寶
  • 黃金韮菜角
2018-07-28 353 瀏覽
喺土瓜灣做完運動熱辣辣、冇胃口, 都唔知食咩好, 又行去北帝街睇下有咩小店先。見到呢間老三油渣麵王, 即刻諗起大角咀嗰間出名嘅油渣麵, 於是就決心一試。都差唔多九點,成間舖爆滿, 好彩啱啱有人埋單, 即刻有得入去坐。望下menu選擇都多對食有要求嘅我,一定會識得叫佢將油渣分開上, 以防啲油渣淋唒。食咗一啖完全感覺到啲油渣入口即溶, 亦都冇乜千年油益味, 非常好。 麵底嘅都有選擇可以揀上海麵或者米線, 我揀咗招牌豬油渣麵即係上海麵底, 入面仲有清甜蘿蔔同入味冬菇, 令人一試難忘。我稍為就覺得上海麵太硬, 如果煑淋少少更高分。

望下menu選擇都多

我稍為就覺得上海麵太硬, 如果煑淋少少更高分。
2018-07-27
2 分鐘 (堂食)
2018-06-06 445 瀏覽
油渣麵,顧名思義係指肥豬肉加熱,榨/炸哂d豬油出嚟去賣之後所淨低嘅油渣。以前d人物資冇咁豐富,唔浪費就加菜甫加麵食/賣。本來只被當作下欄野/副產品,後來大家都因為健康都好少見有得賣。細個家住荃灣,有時屋企人會帶我落街宵夜。食過油渣麵,印象中有d似東南亞士多賣嗰d炸豬皮,只係好遇然會有dd肉,唔油膩但好香。大個有去過大角咀油渣麵,一嚟到已經知伏過三伏天。望落似五花腩走油,肉多,脂肪仍然係白色。加左冬菇菜甫好似豐富左,但味道認真麻麻。根本就唔係油渣,仲要飯碗size $4x,試過就算。同輩竟然以為油渣麵係五花腩先叫正常。我當然要帶迷途小羔羊試下好野。由於好耐冇食,就大家一齊揾邊間似樣,就揀左呢間。網上話喺土瓜灣,行到埋去...咦?平時掂行掂過無視左佢,而且舖頭細細,升高左兩級,又其貌不揚。望入去大概有4張枱仔,有吉枱就立馬坐低。menu上招牌油渣麵有得揀辣/唔辣,辣度有得揀,相信係菜莆分別。另外有車仔麵menu,可以叫餸加油渣。最後叫左兩個唔辣油渣麵,叫完一陣先醒起唔記得叫另上,老闆娘(?) 俾左個碟仔先諗到。麵嚟到果然係炸透嘅油渣,正!即刻將d油渣夾落碟仔到,唔想佢浸淋哂,救援成功。油渣

油渣炸得夠透夠乾身,脆得嚟唔會燶/硬,係鬆化,又唔會成口油。有油脂香,比起一大條,細細條嗰d仲好食,細細啖夠香送麵,又唔洗咬開。菜莆一般,只係有d咸味。麵就係粗身白麵,冇煮爛ok。

食得呢d預左唔健康,不過呢d一次半次過下口癮,味道又好,食得返真正油渣真係好開心。人少少行開附近見有位可以去食,帶住小朋友老人家要上落兩大級就唔好喇。
2018-05-22
  • 招牌油渣麵
某日同事買了油渣麵回公司做午餐,豈料一吃感覺驚為天人,於是我們便約定下次一起親自到店品嚐一番。 這間老三油渣麵在土瓜灣已經有一段長時間,同時亦累積了一定的人氣,午飯時間要排隊,而外賣亦無停過手! 而這裡的油渣麵特別之處,是它的油渣都是用炸的! ▼招牌油渣麵 ($34) 油渣麵有4個辣度選擇,可選粗麵、幼麵或者米線!是次選了粗麵,基本配料已有冬菇片和蘿蔔!冬菇片由蠔油炆煮,非常入味軟腍,好好食!蘿蔔同樣是鮮甜非常,無得頂!主角油渣可以選擇另上,咬下去口感像魚皮般乾脆,又滲出陣陣豬油香味,就算浸入湯內,吸湯後依然可以保持脆脆的口感,是雙重滋味!雖然每吃一舊就覺得自己膽固醇增加了一點,可是如此邪惡的滋味還真的是令人抵受不了呢! ▼南乳炸雞翼 ($28/4隻) 南乳雖然不算太濃,但外皮炸得很香脆,肉質依然保持嫩滑有肉汁!如果與譚仔相比,我會覺得這個南乳雞翼比土匪雞翼更吸引! ▼黃金韭菜角 ($29) 第一次吃正方型的韭菜角,外皮像炸香了的餃子皮,脆的像薄餅,餡料不算太多,雖然現在味道也不錯,但如果韭菜味可以更濃烈一點應該會更加分! ▼秘製辣汁魷魚 ($21) 同事最愛的魷魚,他們覺得醬汁非常好

而這裡的油渣麵特別之處,是它的油渣都是用炸的!

南乳炸雞翼

黃金韭菜角

▼秘製辣汁魷魚 ($21) 同事最愛的魷魚,他們覺得醬汁非常好吃,個人則認為好吃,但未算驚為天人!魷魚是吃得出的新鮮,也很爽口彈牙,如果好像我同事一樣愛魷魚的話,應該會愛不釋手。
秘製辣汁魷魚

小總結:小店地方較細,不能久坐,只能快快用餐!但油渣麵的確非常出色(起碼我們忍不住邊吃邊讚)對比起深水埗知名的油渣麵店,只能說這裡真的優勝很多!而小食方面表現亦算出色!超級推介!要不是怕肥怕膽固醇,相信一星期一次也不會膩 =]
2018-03-15
10 分鐘 (堂食)
南乳炸雞翼
黃金韭菜角
秘製辣汁魷魚
2018-01-23 2371 瀏覽
去到土瓜灣又唔知食咩好,經過依間小店竟然自稱為王,即刻入去試試先! 唔洗諗一定係叫最招牌嘅油渣麵啦! 點完之後聽到其他食客落單先知原來有得簡粗幼麵,我無簡就會比粗麵,而且仲有得加其他餸,但我就無加。油渣麵本身都有包埋麵、冬菇、豬油渣、辣菜莆同蘿蔔,講返主打豬油渣先,豬油渣係脆卜卜嘅,油炸到特別脆身,入口即溶又唔會好乾,感覺上係新鮮炸左,唔係放左好耐。但岩唔岩口味就好個人,平時食開果啲豬油渣會有返些少肉,但依間相對上比較少,而蘿蔔就唔係煮左好耐淋哂果啲,蘿蔔係幾新鮮,但係煮得唔夠耐就唔夠鮮甜。咁到底係好食定唔好食呢? 其實好個人口味,但食開傳統老店嘅人就食唔慣依啲新鮮口味喇!

油渣麵

咁到底係好食定唔好食呢?
其實好個人口味,但食開傳統老店嘅人就食唔慣依啲新鮮口味喇!
2017-09-04 2827 瀏覽
自小就愛吃油渣麵,由英姐擺街食到入舖,經過哪裡看到有油渣麵的都會一試,但從來沒有一間讓我點評的.......實在是太難食了,我點了一碗油渣麵和一碗韭菜豬紅大脹,先喝兩個湯,麵湯只有咸味和味精,豬紅湯也是一樣,但加了胡椒,麵不是上海麵,不入味,口感頗硬,油渣是炸乾的,有一股炸燶了的苦味,附送的蘿蔔不淋又無味,可能是用清水煮的,除了豬紅的口感還可以外,其他的不用說了。不用心的人就不要做這行了,生意不是靠名稱就可以好起來的,這個^王^字你真的配不上。還不知道給好評的是不是失去味覺了,別害人了。
還不知道給好評的是不是失去味覺了,別害人了。
2017-08-15 1910 瀏覽
味道一流既油渣麵可㨂大、中、小辣!有冬菇、蘿白、好多炸過既油渣,所以好香!麵底唔會淋,彈牙👍🏼誠意即煮既油渣麵、夠熱!沙嗲魷魚夠辣夠香、魷魚又爽,好多時好早賣晒!可惜除咗餃子、豬紅豬腸韮菜、食物選擇不夠多
味道一流既油渣麵可㨂大、中、小辣!
有冬菇、蘿白、好多炸過既油渣,所以好香!
麵底唔會淋,彈牙👍🏼
誠意即煮既油渣麵、夠熱!

沙嗲魷魚夠辣夠香、魷魚又爽,好多時好早賣晒!

可惜除咗餃子、豬紅豬腸韮菜、食物選擇不夠多
沙嗲魷魚
2017-08-13
沙嗲魷魚
  • 油渣麵
2017-07-15 1351 瀏覽
一向少食油渣麵,午餐時間經過見人頭湧湧,即管一試。記憶中油渣我唔太鍾意,但試了一啖油渣好味,冬菇片和蘿蔔都好好味,所以食哂!再加了個秘製辣汁魷魚,正!可惜坐位較少,而且價錢頗貴!
一向少食油渣麵,午餐時間經過見人頭湧湧,即管一試。
可惜坐位較少,而且價錢頗貴!
  • 油渣麵