2016-02-07 3530 瀏覽
這天慶生日真是非常寒冷,起碼低於10度,今天有位同事生日,與一大班同事攪慶生火鍋晚餐,放工後去了紅磡的「老坑火鍋」一齊打邊爐,今次一行有十五人圍埋一起打邊爐,真是非常熱鬧! 「老坑火鍋」紅磡的曲街,環境方面都會較簡約較窄,不過地方都燈火通明,仲有電視看。火鍋湯底有十款選擇,分別有沙爹湯底、蝦湯、皮蛋芫茜湯底、白果胡椒豬肚湯底等......店員先幫我們倒了一些醬油及給我們一些蒜蓉、紅辣椒。來食火鍋前我們點了一些小食,一邊食一邊等同事來到。 兩款的小食分別點了響鈴($35)及油條,油條都是即叩即炸,外脆內軟,都不會太多油,另外不少人都好喜歡將響鈴浸下火鍋先食,但我個人就喜歡不浸湯來食,脆香鬆化,好香腐皮味,脆到好似食薯片,真是一流。 另外再點多份炸魚皮,炸起來香脆,入口鬆化酥脆可口,而且沒有魚腥味。 先來兩個湯式,一個是蕃茄清湯($40)而另一個是馳名蕃茄蟹湯底(時價)。馳名蕃茄蟹湯底內有一隻蟹,蟹肉都好大隻,蕃茄味真是好濃郁,蕃茄酸香味道真是好吸引。 一口氣都點了不少火鍋配料,真是好豐富,先來一支地道蜂蜜綠茶潤下喉,也是時候開大餐了...... 上枱時豬夏青($70)的色
這天慶生日真是非常寒冷,起碼低於10度,今天有位同事生日,與一大班同事攪慶生火鍋晚餐,放工後去了紅磡的「老坑火鍋一齊打邊爐,今次一行有十五人圍埋一起打邊爐,真是非常熱鬧!
兩款的小食分別點了響鈴($35)油條,油條都是即叩即炸,外脆內軟,都不會太多油,另外不少人都好喜歡將響鈴浸下火鍋先食,但我個人就喜歡不浸湯來食,脆香鬆化,好香腐皮味,脆到好似食薯片,真是一流。
響鈴
炸魚皮
蕃茄清湯
馳名蕃茄蟹湯底
來一支地道蜂蜜綠茶
上枱時豬夏青($70)的色潭帶粉嫩,口感都好有彈性爽口,有肉香,有少許脂肪吃起來都不膩。把它與馳名蕃茄蟹湯底中烚下,已經充滿蕃茄的鮮甜而且食落已經滋味無窮
豬夏青
其後再點多一款鮮魚皮($80),它一樣能吃出不平凡,有爽脆的口感味道鮮美,而且富有好濃郁的麻油香,當中用了蒜蓉,辣椒仔,蔥,豉油調味,蒜香又有辣味,多層口感真是越越滋味。
鮮魚皮
不得不推介這款新鮮八爪魚($90),真是非常新鮮,烚了一會墨魚仍然保持鮮味,吃落果然鮮味無窮,口感爽口彈牙,蘸上辣椒醬油會更加惹味。
新鮮八爪魚
火鍋都總離不開食丸類,鮮四寶($90)一共有四款丸子,都是自家手打,可是丸子比較細粒,吃得不爽。
可讚蝦丸真是好鮮有蝦味,鯪魚丸都晤腥,墨魚丸仍然爽口,充滿墨魚的鮮香。
鮮四寶
餃類方面我們選擇了韮菜餃($60),自家製的餃子是最好食,韭菜餃的餡料新鮮,餃皮夠薄身,韮菜多有少少豬肉餡,所以吃起來都不會膩。
韮菜餃
這一款火鍋料我都是第一次聽,真是好奇地點了這份鮮豬腳筋($90),店員叮囑我們需要烚45分鐘才食,好多膠質而且好滑,肉質結實,筋位爽口嚼勁,肉味都好濃郁,吃起來的口感真是不錯。
鮮豬腳筋
另一款就是雲吞($80),雲吞餡中的剁碎的肥瘦豬肉都好均衡,鮮蝦肉大隻爽彈,是讓我欲罷不能。
雲吞
食完火鍋後,店員姐姐都好有效率地幫我們清理枱上用完的餐具及火鍋爐, 抺乾淨枱面之後我們開始拿出生日蛋糕與同事慶祝,祝你「生日快樂」!
2016-01-23
5 分鐘 (堂食)
響鈴
炸魚皮
鮮四寶
鮮豬腳筋
雲吞
2015-12-06 3211 瀏覽
凍凍地我老死就提議去老坑恰下恰下,呢度唔容易搵,多數做熟客生意,附近多長壽店,咪搵錯呀。今晚選擇左胡椒豬肚湯底,湯底胡椒味香但唔會好辣,豬湯幾入味,黎呢度當然試新鮮既材料啦。雪花牛,牛肉雪花多及花紋密,食落好滑口同啖啖牛脂肪香,好邪惡呀,但最正係呢樣因為新鮮。跟住食鵝腸,有部分脂肪痴住鵝腸邊就知正野啦,食落當然滑到溜啦,脂肪溶溶地係個口度,令鵝腸滑上加滑。呢度食物勝在新鮮,不過價錢當然唔平啦。
呢度食物勝在新鮮,不過價錢當然唔平啦。
2015-10-23 3939 瀏覽
先上了手切鲜牛肉 嫩得让人惊叹,结果下了肥牛片之后大家突然齐刷刷改吃肥牛,因为肥牛实在是 太!嫩!了!蟹汤实打实就是一整只螃蟹,敲碎的钳子里全是肉!不过其实点得有点多啦,女孩子一起吃的话可能人均二百四十块比较正好,虽然到最后也不知道蟹汤是多少钱。然后这家店不允许自带酒水和食物,28一个的椰青还是很好喝的
2015-10-22
生日
  • 肥牛片,手切肥牛,椰青,番茄蟹汤
2015-08-03 4932 瀏覽
打邊爐是朋友敍會常做的事,但炎炎夏日,去少左就有點兒掛念襯住未到農曆7月,今日一班老坑去食老坑當然叫番個招牌番茄蟹湯底-入面有番茄,薯仔,一大隻蟹,青口同蜆肉番茄湯底好香甜,好明顯係鮮番茄加茄膏先會咁濃味同深色,飲落好開胃。整整一隻蟹,仲有蜆肉同青口分量十足,香濃番茄味加鮮甜海鮮味真係perfect match其他野唔講太多,主打手切鮮牛肉,四寶丸,椰菜餃手切鮮牛肉 - 肉質軟嫩,牛味濃郁,唔會好似肥牛咁多肥膏四寶丸 - 有鯪魚丸,蝦丸,墨魚丸同牛丸,全部好足炓,好實心,又有鮮味椰菜餃 - 小弟是水餃控,火鍋一定要點水餃,雖然水餃皮就一般,但都算幾大隻又足料,入要超多椰菜,可以自我安慰多菜少肉,減低罪惡感 朋友仲叫左椰青飲,真係估佢唔到,竟然椰青都有得賣
打邊爐是朋友敍會常做的事,但炎炎夏日,去少左就有點兒掛念
襯住未到農曆7月,今日一班老坑去食老坑
其他野唔講太多,主打手切鮮牛肉,四寶丸,椰菜餃
手切鮮牛肉 - 肉質軟嫩,牛味濃郁,唔會好似肥牛咁多肥膏

朋友仲叫左椰青飲,真係估佢唔到,竟然椰青都有得賣
2015-08-02
2015-05-16 5766 瀏覽
尋晚打去book點知飛左去留言信箱今日下午4點就有位叔叔打黎確認booking由紅磡站行去超過15分鐘建議搭小巴或巴士會更佳一入去非常整齊乾淨侍應姐姐好快帶我地入去可能因為有book枱7:00坐低見到已經全部滿座好好生意今日下午仲要咁大場雨都咁多人黎就知勁附近仲要有唔少類似食肆都大競爭坐低左一陣就有位姐姐衝黎落單佢對每枱都會介紹牛肉,油炸鬼,魷魚,豬腳筋。你唔要亦唔會勉強  於是我地叫左番茄蟹湯底(入面有番茄薯仔,大隻肥身蟹,少量青口蜆肉)超鮮甜 螄蚶更係食到停唔到椰菜餃同韮菜餃就唔太特別3隻大蟶子一共$90都算鮮甜爽脆油炸鬼併響鈴—油炸鬼同番茄湯出奇地夾,口感仲脆脆地必試蔬菜菇籃就無特別蝦滑併墨魚滑都無特別叫左一樽Asahi, 一樽apple sider同一個椰青。椰青 比埋隻羹刮椰肉可惜椰肉硬放棄左3個人食左$800,會推介比朋友
尋晚打去book點知飛左去留言信箱
坐低左一陣就有位姐姐衝黎落單

螄蚶更係食到停唔到
椰菜餃同韮菜餃就唔太特別
3隻大蟶子一共$90都算鮮甜爽脆
油炸鬼併響鈴—油炸鬼同番茄湯出奇地夾,口感仲脆脆地必試
蔬菜菇籃就無特別

番茄蟹湯底
韮菜餃併椰菜餃
螄蚶
2015-03-29 5587 瀏覽
打邊爐一路係我至愛冬天夏天都要去老坑一直都想試試,但地點對我來講唔係好方便但食完一定有下次!一場來到當然要食蕃茄蟹湯底嗰日食係$300~因為係市價一開始係清清地,都幾開胃但到最後加埋肉同海鮮味,甜到差不多清底!牛肉真係無得輸,有肉味!三個人例牌夠晒~四寶丸都係必食、牛肉丸最正!絕對唔係交行貨,彈牙!其他食材都好新鮮,同埋價錢真係唔算貴可惜係我地10點先入座有幾款海鮮都賣晒,可惜*好多人幫襯,緊記先訂座啊~
打邊爐一路係我至愛
冬天夏天都要去
一場來到當然要食蕃茄蟹湯底
嗰日食係$300~因為係市價
一開始係清清地,都幾開胃
但到最後加埋肉同海鮮味,甜到差不多清底!
牛肉真係無得輸,有肉味!三個人例牌夠晒~
四寶丸都係必食、牛肉丸最正!絕對唔係交行貨,彈牙!
其他食材都好新鮮,同埋價錢真係唔算貴
可惜係我地10點先入座有幾款海鮮都賣晒,可惜
*好多人幫襯,緊記先訂座啊~
2015-03-03 6037 瀏覽
雖然環境可能比較舊,但d食物係你想不到的新鮮~~~其實我都係最近先知有lee間店的存在,因為平時好少去果頭搵野食,上次去都唔係好多人咋,先叫個蕃茄蟹煲,仲叫左好多海鮮,值得一提係個度d魷魚,好新鮮,當你夾下去,d魷魚的吸盤就吮住你對"快字"唔放,煮熟後好爽.....不過講番個蕃茄蟹湯底先 –湯底好甜應該架左蕃茄膏, 蟹好大隻好新鮮係即擋, 好有鮮味其他D野食都正,手切牛肉–睇落唔係好夠肥但新鮮囉,無根無渣四寶丸(蝦丸, 墨魚丸, 鯪魚球及牛肉丸)–蝦丸最好味夠爽口彈牙, 墨魚丸都可以, 但鯪魚球麻麻及牛肉丸好有肉味但無口感黑牛百葉拼雞腸–兩樣都好大隻/條好新鮮炸魚皮–大大塊浸落湯食都幾特別!!!!
其他D野食都正,
手切牛肉–睇落唔係好夠肥但新鮮囉,無根無渣
黑牛百葉拼雞腸–兩樣都好大隻/條好新鮮
炸魚皮–大大塊浸落湯食都幾特別!!!!

2015-01-30 5507 瀏覽
昨晚與馬來西亞及夏門來的朋友到了紅磡地道的老坑火鍋,雖然位置老坑、食物爽正!一行4人叫左個最出名既蕃茄蟹湯窩,湯汁及蟹肉都好鮮甜!一開始就KO左兩碟手切牛肉,半生熟入口牛肉質感強勁。手打鮮肉四寶丸,好彈牙,真心推介!之後叫左碟豬腳筋及豬肺,熟到中後段位食,因少食豬肺,Google一下豬肺原來包括蛋白質,脂肪,鈣,磷,鐵,菸酸以及維生素B1,維生素B2......好,下次食多的先haha鵝腸,無咩特別。其他食材:菜、公仔麵都係咁上下。
一行4人叫左個最出名既蕃茄蟹湯窩,湯汁及蟹肉都好鮮甜!
一開始就KO左兩碟手切牛肉,半生熟入口牛肉質感強勁。
手打鮮肉四寶丸,好彈牙,真心推介!
鵝腸,無咩特別。
其他食材:菜、公仔麵都係咁上下。

2015-01-29
15 分鐘 (堂食)
2015-01-18 5041 瀏覽
朋友生日飯局,有好多朋友都推介依間火鍋店。 湯底叫左最出名既蕃茄蟹窩,真係好鮮甜!湯底裏面有成隻蟹,仲有好D蜆同青口油炸鬼都可以打邊爐手打鮮丸,好彈牙 手切肥牛$200,雖然唔太大碟,不過真係一分錢一分貨超大粒足料椰菜餃,推介 大聖子好新鮮,夥記睇住我地煮,驚我地煮得太耐唔好食,真係好爽第一次用沙猛魚打邊爐,好滑好鮮甜午餐肉$50其實坐就坐得唔舒服,不過全部野食又新鮮又好味
朋友生日飯局,有好多朋友都推介依間火鍋店。

湯底叫左最出名既蕃茄蟹窩,真係好鮮甜!

湯底裏面有成隻蟹,仲有好D蜆同青口

油炸鬼都可以打邊爐

手打鮮丸,好彈牙

手切肥牛$200,雖然唔太大碟,不過真係一分錢一分貨

超大粒足料椰菜餃,推介

第一次用沙猛魚打邊爐,好滑好鮮甜

午餐肉$50

其實坐就坐得唔舒服,不過全部野食又新鮮又好味
2015-01-16
  • 四寶丸
  • 椰菜餃
2015-01-17 4202 瀏覽
今晚本來去新忠記打冷,見太多人,最後去左老坑。係冇訂位既情況下,等左40分鐘,算快 牛肉靚唔洗再多講,今晚試左兩樣野值得推介 - 鰤魽同椰菜餃。鰤魽鮮甜,個汁味道ㄧ流,不愧係”秘製“。椰菜餃加入左木耳絲,難得清爽,餃皮食落又唔會一團粉既感覺。滿足!
2015-01-16
40 分鐘 (堂食)
$250 (早餐)
  • 鰤魽
2015-01-07 4402 瀏覽
在紅館睇完一年一度羽毛球公開賽都已經入夜,睇完波肚餓極了,諗起好耐無去老坑打邊爐,就走到位於陰盛陽衰之地睇下有冇位。好彩無訂檯都只係等咗十幾分鐘,兩個人關係易d安排,最後比咗巷仔果d二人檯我地。上次試過蟹鍋,所以今次試第二款 ~ 胡椒豬肚打邊爐有時如果無咗碟牛肉,硬係好似少咗d野咁,今次少少地叫碟例牌啦手打蝦丸 - 新鮮嘅蝦做,但點都無合興咁誇啦啦八爪魚 - 第一次用八爪魚打邊爐,都ok喎豬腳筋 ~ 聽聞好多時都好快賣晒,所以唔好執輸。老坑食材用料新鮮,雖然地點會令有些人卻步,但依然常常爆滿,好多人等位。

胡椒豬肚湯

上次試過蟹鍋,所以今次試第二款 ~ 胡椒豬肚

手切肥牛

手打蝦丸

手打蝦丸 - 新鮮嘅蝦做,但點都無合興咁誇啦啦

八爪魚

八爪魚 - 第一次用八爪魚打邊爐,都ok喎

豬腳筋

豬腳筋 ~ 聽聞好多時都好快賣晒,所以唔好執輸。

2014-11-23
15 分鐘 (堂食)
胡椒豬肚湯
手切肥牛
手打蝦丸
八爪魚
豬腳筋
2014-12-19 3680 瀏覽
近排天氣凍凍,最適合去打邊爐啦知道呢間鋪頭打邊爐出名,但係幾次突然興起想食無訂位都只得好灰地去食其他間。是日終於終於Book左9點左右來食。來到都要小等一陣先有臺。等臺期間,見到大白板上密密麻麻訂位信息,各種暗語,自己估意思自娛自樂下先。店內水氣瀰漫,熱氣騰騰,好多大檯打邊爐,睇落好開心咁。等左差唔多5分鐘就可以入啦~間鋪頭分左右兩個area,中間等位區。我地就被安排左去右手邊果度。街坊店環境就麻麻,都算乾淨。不過好味先最重要啦~坐定定。事先做定功課,一定叫左大家強力推薦ge番茄蟹鍋底先。其他野慢慢來~個番茄湯酸甜味適中,感覺系用鮮番茄同番茄膏來整,飲落幾開胃。那個湯底內容其實好豐富。有肉蟹,分量都幾足,應該一隻分量。仲有d蜆肉,青口。番茄+海鮮,打邊爐都系第一次食。一開頭番茄愛好者只是覺得湯好夠番茄味。慢慢煮之後發覺,番茄湯底提升左海鮮ge鮮甜味!贊~做功課的另一個必叫選項。手切鮮牛肉。我地兩個驚一份太大叫唔到其他野,老闆好好人話可以卑半份沃~very nice!! 果肉質果然唔錯。肉質軟嫩,牛味濃郁,出面大多數打邊爐d食肆完全無得比,完勝。不愧是必點菜。問左老闆有咩魚推介,老闆好熱
近排天氣凍凍,最適合去打邊爐啦

等左差唔多5分鐘就可以入啦~

番茄+海鮮,打邊爐都系第一次食。
招牌番茄蟹湯底
手切鮮牛肉
問左老闆有咩魚推介,老闆好熱情咁推薦左幾款,我地最後叫做獅子魚。舉棋不定珊瑚蚌or唔記得咩蚌= = 老闆話口感都脆,想試可以幫我地雙拼。咁就雙拼啦,可以一次過試兩種 哈哈~ 仲叫左都係招牌ge四寶丸,都係半份。
獅子魚肉質很鮮嫩。珊瑚蚌比較脆d,果個唔記得名ge蚌都脆,不過比較有肉感d。
四寶丸,鯪魚丸,蝦丸墨魚丸同牛丸。個人最中意墨魚丸。d丸真係同出面好唔同,唔覺好似出面加左好多粉,蝦魚其實好少。呢度d丸好彈牙,海鮮味好rich!完全可以感覺到師傅ge用心!!贊。
獅子魚
蚌雙拼
招牌四寶丸
打完邊爐暖笠笠好滿足。老坑真係好值得推介!!! d海鮮都好新鮮,分量都好足。簡單總結就是真材實料,性價比超高~下次一定會再來
5 分鐘 (堂食)
招牌番茄蟹湯底
獅子魚
蚌雙拼
招牌四寶丸
  • 番茄蟹湯底,手切牛肉,四寶丸
2014-12-07 3700 瀏覽
07.NOV.2014 (FRI)朋友選擇的, 我是第一次來臨. (朋友們都食開的)1) 一坐底, 我九秒九叫左個椰青比自己定驚. (故事放左係題外話)呀, 個椰青好味呀.  好味在於, d 椰青肉唔老架. 2) 叫左個蕃茄蟹湯底.個蟹新鮮超掂. d 肉好爽. 啖啖皆是肉.3) 個魚(唔記得左叫咩名)老闆娘介紹的. 真係一條唔夠食, 如果唔係飽, 我真係會叫多一條. 4) - 湯底:唔好睇哩個湯底平平無奇喎. 入面d 材料幾好食架喎. d 蕃茄唔知點解特別甜, 好食. 薯仔又好食過人. 同平時食個d 好似不同架喎. - 碟牛肉仲攪笑. 我地3個女性係咁笑住講 "點解碟牛, 食極都仲有, 食極都食唔完o既呢?"大家唔好以為唔好食先食唔晒喎. 碟牛好新鮮架, 又有牛肉味. 5) 我真係第一次打油條. 感覺都唔差呀, 但我都係覺得油, 所以唔係食左太多. 6) 我地3個人都覺得蝴蝶腩麻麻. 覺得好難咬到o黎食. 都係牛肉d 肉味重d, 鐘意多d. (可能係我地唔識打, 可能要再滾內d)7) 個四寶丸, 好好味呀. 個蝦丸入面係有蝦架. 真材實料. 總結:佢地d 鼓油好好味架!!!
07.NOV.2014 (FRI)

朋友選擇的, 我是第一次來臨. (朋友們都食開的)
椰青
呀, 個椰青好味呀.  好味在於, d 椰青肉唔老架.
新鮮大蟹
2) 叫左個蕃茄蟹湯底.
個蟹新鮮超掂. d 肉好爽. 啖啖皆是肉.
新鮮魚
3) 個魚(唔記得左叫咩名)
蕃茄湯底
- 湯底:
唔好睇哩個湯底平平無奇喎.
入面d 材料幾好食架喎.
d 蕃茄唔知點解特別甜, 好食.
薯仔又好食過人. 同平時食個d 好似不同架喎.

- 碟牛肉仲攪笑.
油條
5) 我真係第一次打油條.
感覺都唔差呀, 但我都係覺得油, 所以唔係食左太多.
蝴蝶腩?
6) 我地3個人都覺得蝴蝶腩麻麻. 覺得好難咬到o黎食.
都係牛肉d 肉味重d, 鐘意多d.
(可能係我地唔識打, 可能要再滾內d)
四寶丸, 牛肉
7) 個四寶丸, 好好味呀.
個蝦丸入面係有蝦架.
真材實料.

總結:
佢地d 鼓油好好味架!!!
題外話/補充資料: 喇喇喇, 我不(嬲)都生人唔生膽. 故事: 由於我唔識去, 所以我開左GOOGLE MAP去搵. 行下行下唔對路, 我又愈o黎愈驚. (個時已經係夜晚, 又落住雨) 點解? 因為, 條街有紙紮鋪, 又多藍色車, 又比我見到棺材. (我真係嚇到面都青埋) 令到我極度不安, 真係心諗再搵唔到, 我要走. 真係個心都離一離. 好喇, 我都係搵唔到, 正打算走時, 比我見到"老坑火鍋"個燈箱. 嘩, 我即係用1秒1 時間衝入間鋪. (我已經嚇到腳都軟埋.) 好彩, 野食好好味, 新鮮. 咩都保返晒.
2014-11-07
新鮮大蟹
新鮮魚
四寶丸, 牛肉
2014-07-28 7296 瀏覽
每每都是客滿.湯好味美.馳名番茄蟹湯底有整隻肥美螃蟹和海鮮來煮的.相當好吃.鍋底已經很多料不用再點太多。鮮牛肉是一絕一定要點一盤來吃。私製手打丸Q彈實在尤其是蝦膠丸。值得推薦!
每每都是客滿.湯好味美.
鮮牛肉是一絕一定要點一盤來吃。
私製手打丸Q彈實在尤其是蝦膠丸。
值得推薦!
2014-02-25 10912 瀏覽
上月終於約好一班朋友總共7人去慶祝生日。 大家舊時在附近的大學讀書, 所以很快便找到這間位於曲街的老坑火鍋! 幾經辛苦才打通電話 (最好5,6 點打去才有人接, 提前一星期預約較好 : P, 確實非常爆) 7點半到達, 先叫了招牌蕃茄蟹肉湯底 (5★)小妹極愛食蟹, 這個湯底必定要試!果然正正正!有足足一隻蟹於湯底, 加上蕃茄使個湯十分清甜好味, 大家都不禁大喝多碗!醬料配菜 包括蒜蓉,葱花,辣椒食物方面 當然不少得打邊爐必食肥牛, 當日沒有大size, 只叫了細碟。 (5★)牛肉非常新鮮好味,顏色一流, 沒有任何雪藏味道!推介! 其次推介是手打丸(5★) , 我們選擇了四寶。 一來到已經吸引我, 粒粒樣貌精緻。滾滾後 最意來不到是那粒蝦丸, 不但彈牙而且還有鮮蝦肉!yummy yummy xoxo是次還order 了豆腐,午餐肉,粟米,桶蠔,牛骨髓等等。應同行朋友要求叫了牛骨髓, 恕小女子不懂欣賞, 原來它本身就沒有什麼味道,朋友就說非常棒, 因為是食它的質感。。。orz....-_-||總括而言, 老坑火鍋值得下次再來。最好一大班朋友,可以試多點食物! good!

7點半到達, 先叫了招牌蕃茄蟹肉湯底 (5★)

醬料配菜 包括蒜蓉,葱花,辣椒

牛肉非常新鮮好味,顏色一流, 沒有任何雪藏味道!推介
!

是次還order 了豆腐,午餐肉,粟米,桶蠔,牛骨髓等等。

2014-01-18
  • 肥牛