2022-12-03 65 瀏覽
最近終於轉凍。又係打邊爐嘅季節。happy friday約朋友食飯話想打邊爐,我二話不說就book左呢間,老鍋變左我打邊爐飯堂,原因好簡單,就係食物質素超好。最吸引我係佢嘅椰青雞湯,侍應會係你面前將原個椰青倒落煲。再刮肉落去,跟住將雞件同花膠放埋落去一齊煲,個湯清甜指數爆曬燈,百飲不厭,每次尼都必叫嘅湯底,強烈推介大家要試試。2個人飲完湯基本叫多一碟肉一碟菜同蟹子墨魚滑已經好夠食,不過呢間價錢屬中價,次次埋單人均消費都4至5百。
天氣凍凍地,假期就同左朋友去銅鑼灣打邊爐,餐廳一入到去就有好多天燈,可以玩遊戲許下願,感覺特別有趣,仲可以打卡午市二人火鍋套餐$299美人鍋有麻辣鍋、酸菜白肉鍋、美人鍋、養生鍋,四款湯底選擇,想暖一暖胃,就選左美人鍋底,首先飲啖湯先,湯底裏面有杞子、桃膠、栗米、烏雞等材料,味道清甜又滋補,而且烏雞肉質嫩滑,口感豐富肉類有肥牛、豬肉、雞肉,三款肉類選擇,朋友係牛魔王,所以就選左雪花肥牛,食落油花分佈平均,肉質香濃柔軟丸餃拼盤有墨魚丸、貢丸、魚皮餃、台灣蛋餃,四款丸餃類,感覺唔會太單調,墨魚丸食落爽口彈牙五彩鮮蔬盤有金菇、娃娃菜、生菜、油麥菜及冬菇,種類都好多,份量亦十足米線最後米線吸哂湯底精華加上醬料調味,味道更加提升,而且食落口感順滑

午市二人火鍋套餐$299

肉類

五彩鮮蔬盤

有金菇、娃娃菜、生菜、油麥菜及冬菇,種類都好多,份量亦十足

2022-12-02 55 瀏覽
天氣凍冰冰本來諗住宅係屋企,個friend話出嚟shopping之後直落打邊爐啦!又好喎一於奉陪,佢搵咗間係銅鑼灣嘅火鍋店,行完街咁攰要去烚一烚補充體力手切安格斯牛小排 > 牛肉入口柔軟唔多渣,有油花酥香牛味濃,牛魔朋友大讚石斑 > 石斑亦係女士恩物,膠原蛋白豐富。呢度啲石斑魚幾新鮮,滾幾滾啲魚片鮮甜美味彈牙唔易散開,我咁鍾意食魚呢款啱晒新鮮海蝦 > 啲蝦幾大隻又新鮮,烚熟鮮甜爽脆食得好過癮骨膠原蛋白美人鍋 > 女人唔補點得?呢個鍋材料養顏滋潤,有整隻烏雞、烚熟咗啲雞肉口感keep到軟腍,另有明目杞子、補血南棗、桃膠又能補充膠原蛋白,湯底愈滾愈甜

手切安格斯牛小排

> 牛肉入口柔軟唔多渣,有油花酥香牛味濃,牛魔朋友大讚

新鮮海蝦

> 啲蝦幾大隻又新鮮,烚熟鮮甜爽脆食得好過癮

2022-11-28 68 瀏覽
天氣轉涼又係打邊爐嘅季節!我地叫咗個酸菜鍋拼麻辣鍋麻辣鍋可以揀小中大辣,配以多種香料及藥,超級用心,入面仲加咗鴨血及凍豆腐,味道濃而不膩,又辣又好食!!追加鴨血或凍豆腐每份 $30酸菜鍋用咗秘方醃制東方大白菜同極品豬王花腩,夾埋寬粉條,風味好獨特,又酸又醒胃霜降牛$388牛肉味好濃~油花分佈都好平均,勁好食!炸午餐肉$68 唔會好乾幾好食!極品黑毛豬$158唔會好un 同有蘇味!唔錯!三秒響鈴卷半份$52 響鈴卷上檯仲係脆卜卜!落鍋3秒食仲係有少少脆!推介!台灣萵筍$62吸曬湯底嘅味勁好食!
天氣轉涼又係打邊爐嘅季節!

我地叫咗個酸菜鍋拼麻辣鍋

追加鴨血或凍豆腐每份 $30

霜降牛$388
牛肉味好濃~油花分佈都好平均,勁好食!

炸午餐肉$68
唔會好乾幾好食!

極品黑毛豬$158
唔會好un 同有蘇味!唔錯!

三秒響鈴卷半份$52
響鈴卷上檯仲係脆卜卜!落鍋3秒食仲係有少少脆!推介!

台灣萵筍$62
吸曬湯底嘅味勁好食!
天氣轉涼又想打邊爐,星期日午餐去左銅鑼灣老鍋台式火鍋。老鍋台式火鍋係由30年台灣經驗廚師主理,首創美人鍋 ,賣點係新鮮湯料同食材天然味道,醬料精髓提鮮而唔影響原有風味。 落單用二維碼。今日叫左個午市二人火鍋套餐,價錢$299。包以下食物:老鍋有四款精選湯底,分別係麻辣鍋,美人鍋,養生鍋同酸菜白肉鍋。「美人鍋」係女仕養顏至寶,材料有桃膠,原隻烏雞一開二,金華火腿,又有杞子,南棗,淮山,黨參,龍眼肉等藥材,仲有冬菇,粟米同香蔥等蔬菜。上枱時桃膠特登放喺烏雞上面。烏雞吸咗個湯味道超好,雞肉又嫰滑。個湯係老火肴制湯底,味道少少鹹香,好飲。美國梅花豬肉 肉類可選肥牛,雞肉或者豬肉。美國梅花豬肉一客10片,捲得靚靚上枱,切得夠厚身,質感好好,外圍係脂肪邊,帶少少咬口又有少少彈牙。豬味濃,好好食。丸餃拼盤丸餃拼盤有墨魚丸,香菇貢丸,蛋餃,同魚皮餃各兩粒。魚皮餃好肥美,墨魚丸彈牙,蛋餃既蛋皮好簿又滑。五彩鮮蔬雜菌盤五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,食材新鮮。米線跟餐可以選飯或者米線,我地揀咗米線。米線超大碗,好淋,攤凍食都有少少煙韌,可以加芫荽同蔥一齊淥。自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸

五彩鮮蔬雜菌盤

五彩鮮蔬雜菌盤
五彩鮮蔬雜菌盤有油墨菜,生菜,娃娃菜,金菇,食材新鮮。

自助調料吧

自助調料吧有辣椒,莞茜,蔥,豉油,炸蒜,香醋,沙茶醬,蒜泥汁。

而家仲有天燈玩。
呢度有好多四人卡位,枱同枱之間既距離夠遠,有私隱度,座位舒適。
2022-11-27
2022-11-26 76 瀏覽
今日去左銅鑼灣打邊爐🍲 啲野食幾高質🤩🤩#老鍋台式火鍋.#膠原蛋白美人鍋拼尚膳養生鍋 👅9/10 $238裡面有好多桃膠😍 有好多豐富膠原蛋白 好正 可以補下🥰🥰 仲有原隻烏雞 超大隻 媽咪都話可以滋陰同埋補下覷勞 仲有勁多唔同藥材 杞子、南棗 仲有金華火腿老火淆出黎嘅湯底🤩 超香🥰🥰 同埋好岩我地呢嘅女人養下顏🧘🏻‍♀️.綜合手工丸拼盤 👅8/10 $118勁癲 好多種特別嘅丸 仲要唔係款款都可以喺出面食到😍墨魚丸👉🏻👉🏻爽口 蝦丸👉🏻👉🏻爽口 香蝦味流心感蛋黃豬肉丸👉🏻👉🏻中意蛋香嘅人必食🤣🤣啲豬肉都好香 梅菜豬肉丸👉🏻👉🏻呢個第一次食 之前直頭聽過😵‍💫 好似食緊阿媽整嘅梅菜豬肉餅🤣芝士牛肉丸👉🏻👉🏻芝士味同牛肉都好香🧀🤩.霜降牛 👅8/10 $388第一次食呢種牛 🥰油脂分布得好好 我覺得真係好似雪花❄️肉質好好 而且好嫰滑🤣 .鹽酥雞 👅7.5/10 $68好正 我一向都好鍾意食鹽酥雞 🐓 呢度嘅鹽酥雞炸到脆卜卜😍😍 裡面嘅雞肉都唔會鞋 調味亦都地香🤪.台灣直送粒粒芒果丁 👅9/10 $28食完嘢想叫返份小小地嘅生果🥭好甜呀🤩🤩 仲要凍凍地 爽爆🥰

今日去左銅鑼灣打邊爐🍲 啲野食幾高質🤩🤩
膠原蛋白美人鍋拼尚膳養生鍋
綜合手工丸拼盤
台灣直送粒粒芒果丁
2022-11-25 1034 瀏覽
同友人到銅鑼灣lunch,終於有機會輪到上來。一入門意想不到周圍都佈滿好多台灣天燈佈置,門口還有個電子屏幕,可以玩個遊戲,放天燈~ 許個願 ~🔹2人套餐 ($299)🌱湯底其實有4款可以選擇 (麻辣鍋, 酸菜白肉, 美人鍋, 養生鍋),我們就選擇了美人鍋。白美人鍋中有一整大大隻開邊的烏雞,另外入面配料有黨參、杞子、粟米、南棗、淮山、龍眼肉,同埋非常多的桃膠。用料十足。我和友人合力把烏雞全吃掉~ 其實都已經感覺到半飽了 🌱肉類是3選1 (雪花肥牛, 梅花豬肉, 嘉美雞肉),我們就選擇了肥牛。肥牛精緻卷好上碟上枱,油脂平均分佈,打卡一流~ 牛肉味濃且油脂滿佈,用「下鍋涮3秒」技巧,完全能吃到汁多味美的頂級口感🌱丸餃拼盤 (各2)有墨魚丸、貢丸、魚皮餃和非常有台灣味道的蛋餃,兩個人可以每人試一件。墨魚丸和貢丸非常似是自家手打製的,味道非常濃郁,好味🌱蔬菜盤對2人來說,份量非常多。友人非常喜愛,有金菇,冬菇,粟米,油墨菜,生菜,娃娃菜🌱澱粉質白飯和米線。米線比較軟身,好快就已經全熟。我們連湯汁一起吃,非常美味🌱醬料是無限供應的自助區,而且選擇非常多。

🔹2人套餐 ($299)
🌱湯底

🌱肉類

🌱丸餃拼盤 (各2)

🌱蔬菜盤

🌱澱粉質

🌱醬料是無限供應的自助區,而且選擇非常多。

2022-11-21
2022-11-25 43 瀏覽
一下子凍咗咁多,大佬表示不如收工約齊人打個邊爐,6:00彈閘即走~ 無辣不歡嘅大佬就揀咗呢度嘅秘製麻辣鍋🤤辣嘅程度就分大中小,煲滾之後就聞到香料同埋唔同嘅藥材味道,有邊有鴨血同埋凍豆腐,中辣嘅~ 我覺得啱啱好,味道有層次之餘,又唔會剩係得個辣字,鴨血同埋凍豆腐唔夠食都可以加錢再追加~ 火鍋料就揀咗手切安格斯牛小排|油花分布均勻,唔使淥太耐就食得,入口食到啖啖喎嘅油香,肉質偏腍~象拔蚌|都係輕輕放入湯一陣就可以食嘅海鮮類,入口爽口彈牙有鮮甜三秒響鈴卷|即叫即炸,放入湯3秒就食得,面頭嘅腐皮吸晒湯汁,入邊仲保持到酥脆涮鍋小羊肉片|呢個係食麻辣必備嘅!羊肉獨有嘅羶味同麻辣湯係最夾嘅另外佢哋除咗火鍋之外,仲有一啲唔同嘅台式小食,鹽酥雞都脆卜卜幾好食,呢間已經mark低咗再凍啲會嚟encore嘅!

無辣不歡嘅大佬就揀咗呢度嘅秘製麻辣鍋🤤

火鍋料就揀咗
手切安格斯牛小排|

象拔蚌|
都係輕輕放入湯一陣就可以食嘅海鮮類,入口爽口彈牙有鮮甜

三秒響鈴卷|

涮鍋小羊肉片|
呢個係食麻辣必備嘅!羊肉獨有嘅羶味同麻辣湯係最夾嘅

彷如身處〔台灣十分〕的火鍋出去唔到住香港住,唯有去下彷如身處〔台灣十分〕的〔老鍋台式火鍋〕先,餐廳內有好多不同天燈,感覺好似去左台灣咁,環境好乾淨,空間好夠,唔會座到好迫,食物屬於高檔質素,平日黎計都算多人。湯底全部都好有特色同好養生,火鍋配料有好多種,仲有台灣小食供應,抵讚!自助調料吧都有好多野揀,岩哂我呢d混醬怪,而且係自家製(夠健康)!今晚同閨蜜叫左:(鴛鴦鍋)老鍋秘製麻辣鍋 / 老饕酸菜白肉鍋 $168:老饕酸菜白肉鍋係我想試,因為我太中意食酸菜,酸菜白肉鍋係台灣特色,湯底料有酸菜、玉米、娃娃菜、蕃茄、腩肉片,湯底十足,好濃味,湯底酸度比例啱啱好,令人十分開胃,令外,老鍋秘製麻辣鍋就係閨蜜想試,佢叫小辣,麻辣鍋入面,鴨血同埋蜂巢豆腐,仲有好豐富既香料同藥材,雖然辣,但唔會辣到蓋過藥膳湯味,閨蜜話鍋入面豆腐同鴨血吸收晒湯嘅精華,好鬼正。霜降牛 $388店員介紹霜我地試下霜降牛,霜降牛又稱翼板肉,係牛的肩胛部位。霜降牛油花分布均勻,有大理石紋,肉色呈粉紅,相賣商當靚仔,入口好香牛味,而且咬落無筋,肉質非常滑嫩。正!石斑 (時價)︰至於石斑係時價,魚質非常嫩滑。我地仲叫左小小食,整體
彷如身處〔台灣十分〕的火鍋

今晚同閨蜜叫左:
(鴛鴦鍋)老鍋秘製麻辣鍋 / 老饕酸菜白肉鍋 $168:

霜降牛 $388

石斑 (時價)︰
至於石斑係時價,魚質非常嫩滑。

我地仲叫左小小食,整體(食物質素同環境)都唔想,店員服務都好好服務!
(鴛鴦鍋)老鍋秘製麻辣鍋 / 老饕酸菜白肉鍋
2022-11-14
(鴛鴦鍋)老鍋秘製麻辣鍋 / 老饕酸菜白肉鍋
2022-11-22 53 瀏覽
老鍋台式火鍋 (京都廣場)地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓秋天最啱打邊爐,今日星期日放假,就約埋老公係銅鑼灣打邊爐。餐廳係間台式火鍋店,設計好有台式風格,啱曬打卡。特特係天花板,有好多天燈,好似去咗轉台灣咁~餐廳仲提供好多醬料選擇,分別有辣椒、蔥、芫茜、炸蒜、香醋、沙茶醬等等,選擇多元化。午市二人火鍋套餐$299美人鍋:今次鍋底揀咗美人鍋,湯底大大鍋,材料豐富。材料有烏雞, 粟米,冬菇,紅棗,黨參,北芪,杞子和桃膠。烏雞嫩滑,更令湯底味道充滿濃郁的雞味。粟米香甜。另外,湯底仲有好多補品,加上桃膠,非常滋補養顏。丸餃拼盤:拼盤有齊墨魚丸、貢丸、魚皮餃同蛋餃,一次過可以試晒,非常好!墨魚丸彈牙,有鮮味。蛋餃幾特別,外面有一層蛋皮,食落較健康。五彩鮮蔬盤:蔬菜盤好豐富,有齊油麥菜、生菜、娃娃菜同冬菇。蔬菜新鮮,生菜仲吸曬湯底嘅汁,yummy!雪花肥牛: 廚師將肥牛捲起,而且整齊地擺放在碟上, 肥牛唔太肥, 色澤鮮紅, 紋理分明,吃起來嫰滑可口, 有牛味,份量夠。米線:主食仲有米線,配美人鍋非常美味!
老鍋台式火鍋 (京都廣場)
地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

午市二人火鍋套餐$299

米線:主食仲有米線,配美人鍋非常美味!
2022-11-20 55 瀏覽
老公休息,出去食飯,順道看看傢俬!天氣涼成日都好想打邊爐,所以又去烚吓烚吓🤣🤣這間印象食過兩次,品質和環境舒服,平日午餐有米線食,不過今日我們主打火鍋,還見到有好多天燈裝飾,仲可以玩,好有趣!人均:$450.尚膳養生鍋眼見多款藥材及人蔘,杞子、紅棗、鮮冬菇、蜂巢凍豆腐,又以火腿、老雞及豬肉熬製而成的湯底,湯滾先飲一口湯,好濃郁的人蔘味,食到尾,湯依然好濃!.手切牛肩肉牛肩肉肥瘦適中,不用點醬已經好好食,肉味重,有厚度,食得爽!.是日精選丸餃拼有新鮮海蝦、墨魚丸,魚皮餃,海蝦好鮮甜!丸餃正常。.是日蔬菜雜菌拼盤(小)蔬菜是需要叫的,好豐富的雜菜盤,有油麥菜、生菜、娃娃菜、金菇、白色菇、南瓜、粟米,冬菇,今頓邊爐十分均衡營養。.三秒響鈴卷即叫即炸,食落有陣陣魚皮味,幾有趣!.千張豆葉紙第一次食,就似豆腐皮一樣,食落質感都似,又像紙一樣薄,幾秒就食得!.飲品杞子杭菊露、冷泡白桃烏龍茶

人均:$450
尚膳養生鍋
手切牛肩肉
是日精選丸餃拼
有新鮮海蝦、墨魚丸,魚皮餃,海蝦好鮮甜!丸餃正常。
是日蔬菜雜菌拼盤(小)
三秒響鈴卷
即叫即炸,食落有陣陣魚皮味,幾有趣!
千張豆葉紙
飲品
杞子杭菊露、冷泡白桃烏龍茶
2022-11-19 40 瀏覽
有一陣子沒有光顧啦,菜式仍然出色,叫左一鍋養顏美容 - 美人鍋湯底勁有質素,足料都爆,成隻烏雞分咗一半係到連埋藥材係到煲,湯好濃好好飲,未食其他已經覺得今餐超正牛肩肉,淺粉紅色嘅雪花紋勁吸晴,薄薄一片一滾即熟,肉味香濃油脂爆香可口!必食!爽脆既即炸響鈴, 可以拌醬料或打邊爐實在令人回味, 餐廳的服務令人讚賞心,食材質素新鮮,餐廳的店員服務態度非常之好,入坐會主動介紹食物,詢問客人的需要。

爽脆既即炸響鈴, 可以拌醬料或打邊爐

2022-11-03
  • 牛肩肉
  • 美人鍋
開始秋涼,時候走進養生系火鍋店經開銅鑼灣,天氣凍凍地,又係時候邊爐,暖下身子。入到去老鍋,叫咗個膠原蛋白美容鍋($228),入邊浸住一大隻烏雞,仲有一大舊桃膠、黑棗、北芪、黨參、淮山,滋陰補腎,修補返平日嘅辛勞,仲有最最最重要的是,烏雞肉質還非常嫩滑,湯亦都很清甜,所以記住再落食物之前一定要飲啖湯。叫咗手切牛肩肉、蔬菜雜菌拼盤、丸餃拼盤、千張豆葉子,仲有叫咗杞子杭菊露同冷泡白桃烏龍茶來解解油膩。手切牛肩肉:10分有肉味,脂肪分布均勻,咬口質感不錯,牛肉味濃郁。墨魚丸和魚皮餃,驚喜的是墨魚丸有原粒墨魚肉,質感彈牙有鮮味,另外魚皮餃肉質亦相當鮮甜,有肉質鮮蝦方面,兩個字新鮮,而且亦夠大隻。蔬菜籃新鮮爽甜,有粟米冬菇娃娃菜、唐生菜、南瓜等,夠足料。而我今次第一次食嘅,可算是千張豆葉子,質感好得意, 落水一兩秒就可以食得,有輕輕嘅豆味,喺第二度真係未試過呢個菜式,如果大家來開值得一試。同埋最欣賞呢度裝修方面,非常着重客人的私隱,所有枱都有高牆內分隔,呢一點亦都見到餐廳對客人嘅用心。
開始秋涼,時候走進養生系火鍋

經開銅鑼灣,天氣凍凍地,又係時候邊爐,暖下身子。

鮮蝦方面,兩個字新鮮,而且亦夠大隻。

蔬菜籃新鮮爽甜,有粟米冬菇娃娃菜、唐生菜、南瓜等,夠足料。

• 精選手切牛肩肉
  • 千張豆葉紙
2022-11-12 140 瀏覽
前晚同兩個朋友諗住食餐便飯,唔想食放題坐得耐啲同希望食物質素會好啲啲啦。點知,食完之後埋單一睇,嘩!大佬!三人份量的晚餐要$2000 落樓,每人成$700 幾蚊,都已經唔食得多種類,貴絕銅鑼灣,心諗放題每人最多頂盡咪$300 幾仲要食到飽,但而家食完只係啱啱好咋。我想講個麻辣鍋勁攻鼻,但又唔辣喎,唔知落咗啲咩,勁多油,食完之後柯咗五六次,真係開曬花架。走去食個龍蝦伊面都無咁貴,完全唔知佢憑咩收呢個價錢。

走去食個龍蝦伊面都無咁貴,完全唔知佢憑咩收呢個價錢。
2022-11-10
10 分鐘 (堂食)
2022-11-04 120 瀏覽
風球過後,天氣陰涼令不禁想打邊爐🍲暖身,見到老鍋有火鍋lunch set就馬上用Openrice book去試吓。同朋友大約12pm入座後,感覺環境寬敞舒適,店員友善地向我地說明如何點餐及指示火鍋醬料的自助區。首先,掃QR code睇menu點餐,睇到有單點既野食、特飲、米線/飯既lunch set & 午市火鍋套餐。二話不說,我哋就㨂左二人火鍋套餐。 湯底就㨂左多人讚好既美人鍋,入面當歸、杞子、桃膠、成隻烏雞。店員會主動幫你加湯,湯底有啲越滾越咸。食完估唔到係會咁飽既,好在冇衝動額外加點配菜/小食。總括然而😋性價比評高

午市二人火鍋套餐
午市二人火鍋套餐