2018-05-05 203 瀏覽
見到餐廳外面大大隻字寫住「老點」,所以就入去試吓係咪真係會俾佢老點。入到舖頭,一貫典型小店格局,員工態度好好,招呼周到唔係老點小漢堡以為係牛肉,其實係蝦肉,麵包夠軟熟,夾埋沙律醬,相當唔錯鮮上肉響玲腸非常特別嘅配搭,估唔到有好好嘅效果,賣相似炸兩,外面皮薄,入面夠脆,有層次感蟲草花雞竹筒飯必食推介之一,單睇賣相已經贏晒,香港冇乜地方揾到竹筒飯,雞夠鮮嫩,飯亦唔會過濕高湯浸唐生菜湯夠清甜,菜夠鮮嫩,正所謂越簡單嘅菜式就越易睇得到功夫,所以呢間絕對係有heart嘅餐廳戚風斑蘭馬拉糕個糕蒸得啱啱好,好鬆軟,口感好好,斑蘭味重,又唔會太甜,水準之作

唔係老點小漢堡
以為係牛肉,其實係蝦肉,麵包夠軟熟,夾埋沙律醬,相當唔錯

蟲草花雞竹筒飯

高湯浸唐生菜

戚風斑蘭馬拉糕
2018-05-04 171 瀏覽
收工之後同朋友突然間好想飲番杯茶,食個點心,就嚟到旺角都幾出名嘅一間點心鋪 — 老點首先叫咗個明目魚淮山燉響螺湯,因為呢排成日出去食飯應酬,少咗好多返屋企飲湯嘅日子,所以即刻叫返個湯黎養養生。唔係講笑,個湯真係好足料,一啲味精味都無!同埋都唔細盅,兩個人share都OK!另一個招牌就一定係竹筒飯,朋友叫咗個鮮蝦肉餅竹筒飯,啲蝦好大隻同埋都有成四五隻!爽口嘅蝦加上肉餅,配上竹筒入面嘅飯真係超級好食,同埋個竹筒其實一啲都唔細,如果好似我哋兩個可以一齊share食,再叫多d其他點心,唔使怕唔夠飽!再叫左珍寶鮮蝦腸同埋獅虎鮮蝦餃皇!太鍾意食蝦既我哋絕對唔會放棄任何一個有蝦食既機會!蝦餃一籠得兩隻所以如果多啲朋友食,就要叫多幾籠!蝦腸啲腸粉好滑,加埋爽口彈牙嘅鮮蝦,真係不得了!仲叫咗一個魚翅海鮮灌湯餃,灌湯餃皮不過不失,但可以再做好啲,內餡都好足料,鍾意食灌湯餃嘅朋友可以一試!以為你間鋪頭淨係食中式點心?咁你就錯啦!最後我哋叫咗兩個焦糖燉蛋,細細一個唔使怕食唔哂!脆脆嘅焦糖表面,加上滑滑嘅燉蛋,搞到食完仲想食多個!

2018-04-26 113 瀏覽
剛巧經過旺角,突然想起朋友曾推介一間中式的點心餐廳 - 老點,所以就立馬前往品嚐一下招牌竹筒飯。店舖以紅色的中式格調為主,令人感覺舒服。當然,竹筒飯當然是必點名單。鮮蝦肉餅竹筒飯,品嚐後,果然名不虛傳,肉餅非常到家,肉質爽嫩,連同一小口飯一起嘴嚼,我覺得非常好吃,力推!
  • 可愛四色小甜點
  • 咸香黑魚子燒賣
  • 鮮蝦肉餅竹筒飯
  • 七味虎皮尖椒
2018-04-26 129 瀏覽
普通點心食得多 米芝連嘅又真係冇試過 依間係米芝連餐廳 所以夜晚好快就排晒長龍 不過都想試吓有幾特別!環境方面:地方始終唔算太大 而且我多 所以都有少少逼食物方面:唔係老點小漢堡:Fusion小食好有心思 小漢堡嘅醬有啲芥末味 同炸蝦幾夾個口比較大嘅人可以一啖食晒 細細件 唔怕食完已經飽晒 可以再試其他野戚風班蘭馬孻糕:軟綿綿嘅班蘭馬孻糕明明班蘭蛋糕同馬孻糕係唔同味加埋一齊又非常之夾呢個組合唔錯碧綠帶子腸:中西合壁 夠晒特別 雖然睇相佢個賣相唔算好靚 但係食落好好味 好濃嘅帶子味 仲食得出啲帶子好新鮮脆皮麥心小煎堆:煎堆裡面係抹茶蓉 + 麥提莎 第一次食有麥提莎嘅煎堆 😆😆👍👍食落有少少茉莉花味 幾香總結: 好有創意 👍分量好似唔係好多咁 實際上都會夠飽
普通點心食得多 米芝連嘅又真係冇試過

總結:
好有創意 👍
分量好似唔係好多咁 實際上都會夠飽
2018-04-24 77 瀏覽
突然有茶隱就走來老點飲茶,其實系fd介紹,話點心好特別。一試果然唔錯,蝦餅竹筒飯好特別好香口啊,蝦餅好冧好滑啊。燒賣同蝦餃又幾特別,比起一般的蝦餃燒賣好食,響鈴腸粉外軟內脆好特別,另外焦糖布丁仔我可以一口氣食兩個或以上啊。
2018-04-18 176 瀏覽
放工約左好友旺角行街,之後想飲杯珍珠奶茶,所以決定唔好食咁飽😎上網搵下附近有無點心,見到呢間有咁多like就黎試下啦。點左6款點心蜆蚧鯪魚球,鮮炸熱辣辣,混有不少香蔥、芹菜,質感唔鬆散,材料有些是粒狀所以咬落有口感。蝦餃以小盒形式上菜,蝦夠彈牙,不錯!灌湯餃就有一大梳翅,餃內有大大片竹笙,湯底唔會過咸,加上少許醋作調味,味道不錯😃清酒雲吞雞濃度剛好,唔會搶左雞湯味,有淡淡清酒的清香味,雲吞餡內原來係雞肉,並唔係傳統雲吞用既豬肉,挺有驚喜。冬蟲草雞竹筒飯,原來都大大盅,好抵食,但建議溫度可以熱多少少。薑汁糕 薑汁味夠濃,質地剛好,唔過軟過硬👍🏻最後每人唔使$100
放工約左好友旺角行街,
之後想飲杯珍珠奶茶,所以決定唔好食咁飽😎
上網搵下附近有無點心,見到呢間有咁多like就黎試下啦。

點左6款點心
蜆蚧鯪魚球

蝦餃以小盒形式上菜,蝦夠彈牙,不錯!
蝦餃

灌湯餃

清酒雲吞雞濃度剛好,唔會搶左雞湯味,
清酒雲吞雞

冬蟲草雞竹筒飯,原來都大大盅,好抵食,
但建議溫度可以熱多少少。
冬蟲草雞竹筒飯

薑汁糕 薑汁味夠濃,質地剛好,唔過軟過硬👍🏻
薑汁糕

最後每人唔使$100
2018-04-18
蜆蚧鯪魚球
蝦餃
冬蟲草雞竹筒飯
薑汁糕
2018-04-10 108 瀏覽
好耐無係香港飲過茶,食點心今日放左工,返左屋企休息一陣就出左去食飯本身好耐之前都想去呢間但係次次都要等位所以expectation都好高但係今次去完唔係覺得咁好炸饅頭新鮮炸起熱辣辣蟲草雞竹筒飯都幾好,不過唔夠熱XO醬鳳爪呢個最熱,最新鮮不過唔知點解冇XO醬燒賣大大粒 都好夠熱灌湯餃一般好食,最主要係想有d野濕下口皮好厚,入邊啲餡唔夠多薑汁千層糕唔啱口味薑汁好重,食落係一大舊完全係「千層」口感總結:唔係話唔好食,但之前去過附近幾間飲茶餐廳,都仲多野食d。下午茶去呢到食可能會比較好
好耐無係香港飲過茶,食點心
今日放左工,返左屋企休息一陣
就出左去食飯

不過唔知點解冇XO醬

燒賣
大大粒 都好夠熱

灌湯餃
一般好食,最主要係想有d野濕下口
皮好厚,入邊啲餡唔夠多

薑汁千層糕
唔啱口味
薑汁好重,食落係一大舊
完全係「千層」口感

2018-04-10
2018-04-09 116 瀏覽
下班後同事相叙,一起吃火鍋是也。是同事的推介,竟到了點心專門店吃火鍋……^_^兩款湯底一辣一清,只見到一舊舊栗米芯在浮潛著,辣極有限,所以大可放心食用。配的豬雜爽而不膩,灼兩灼已可入口。牛肉片看起來紅潤,然而偏瘦,灼起來有牛香但未夠肥美,所以灼多兩秒都覺靭。反而配套的蝦和魚片頭更見鮮美,吸盡湯汁乃滋味之最!水餃大隻而皮薄,眾人極搶之選!打邊壚灼菜是最正的,皆因吸收了肉湯的鮮味,大家都吃了不少。又是一餐豐盛的晚宴!

栗米湯底
肥牛
火鍋配料
打邊壚灼菜是最正的,皆因吸收了肉湯的鮮味,大家都吃了不少。
火鍋配菜
又是一餐豐盛的晚宴!
栗米湯底
火鍋配料
火鍋配菜
  • 肥牛
  • yuen鴦湯底
2018-03-27 182 瀏覽
三月廿一日撞啱小朋友考完試,就讓佢輕鬆自在開開心心大食一餐喇通常都係下午茶時段路過入去食,今次例外11:45到咗都見有三四檯客人。都唔係第一次幫襯,所以一口氣就叫咗一大埋點心小朋友嘅至愛蟲草花滑雞飯,好有特式自己初試鮮蝦餅竹筒飯,味道勝過一般肉餅飯。因為鮮蝦入口嫩滑帶鮮味,不似肉餅需要太多輔助嘅調味料另一味小朋友嘅必選,炸饅頭班蘭馬拉糕,好似無幾個月前咁好食,失水準亦係必選嘅义燒飽班蘭年糕依款甜品食極唔厭,花生碎芝麻椰絲碎舖面額外惹味。南乳豬手係見過咁多最 最 最 最 最抵食嘅好味不特止,仲係大大舊每碟有四舊㗎酥炸鯪魚球入口要小心,因為熱騰騰㗎。蜆介醬都好有水準食過幾次牛肉球內有爽口馬蹄粒更惹人食慾今次埋單係食得最多一次,不過始終都係覺得抵食

小朋友嘅至愛蟲草花滑雞飯,好有特式

另一味小朋友嘅必選,炸饅頭

班蘭馬拉糕,好似無幾個月前咁好食,失水準

亦係必選嘅义燒飽

班蘭年糕依款甜品食極唔厭,花生碎芝麻椰絲碎舖面額外惹味。

南乳豬手係見過咁多最 最 最 最 最抵食嘅
好味不特止,仲係大大舊每碟有四舊㗎

酥炸鯪魚球入口要小心,因為熱騰騰㗎。蜆介醬都好有水準

食過幾次牛肉球
內有爽口馬蹄粒更惹人食慾

今次埋單係食得最多一次,不過始終都係覺得抵食

2018-03-21
2018-03-17 142 瀏覽
旺區中式菜必推,平時出街食飯食得多日韓台美食,食老點點心竹筒飯中菜館有家的味道,唔洗去茶樓都可以食到別緻的點心,還有健康又營養的竹筒飯!*門面 店鋪坐落旺角地區,出地鐵站行幾分鐘就到達,輕鬆易搵,未入鋪已經可以看到中式的格局! 非常易認*特色優惠不得不提!有呢個優惠非常抵食!每日都有不同的優惠,我同朋友星期四去食,就加左4蚊試鮮蝦炸雲吞!*星期四優惠-鮮蝦炸雲吞(+$4)炸得非常鬆脆可口,鮮蝦質地彈牙,高質,堅足料!*店內環境店内布置精致,环境舒适,适合同朋友相聚共进美食的好地方!台与台之间距离适中,边食边倾计都唔怕阻碍到其他人进食。*蟲草花雞竹筒飯($32)鮮蝦肉餅竹筒飯($32)特色竹筒飯做得好有心機,除左用上竹筒裝飯,器皿深度十足,飯量好足!不得不提的是,老點用紅米飯,非常健康!我同朋友都十分感動,難得出街食飯都可以食得健康,舖頭嘅用心真抵贊!*如翅高湯竹笙灌湯餃($45)真心必食之選!灌湯餃餡料非常足!有原粒鮮蝦和元貝,餃子皮食落嚼口十足!不會覺得太粉或者厚身!難怪系點入面的得獎推介!下次再食必點!*蓮藕眉豆雞腳燉響螺($52)有圖有真相!盅湯非常足料~ 養生必選!湯的味道十分
*門面
*特色優惠
鮮蝦炸雲吞
*星期四優惠-鮮蝦炸雲吞(+$4)
炸得非常鬆脆可口,鮮蝦質地彈牙,高質,堅足料!
*店內環境
蟲草花雞竹筒飯, 鮮蝦肉餅竹筒飯
*蟲草花雞竹筒飯($32)鮮蝦肉餅竹筒飯($32)
如翅高湯竹笙灌湯餃

*如翅高湯竹笙灌湯餃($45)
蓮藕眉豆雞腳燉響螺
*蓮藕眉豆雞腳燉響螺($52)
有圖有真相!盅湯非常足料~ 養生必選!湯的味道十分清甜香,少飲住家湯的我表示感覺有家的味道,健康友營養之選!
一口忌廉焦糖蛋
*一口忌廉焦糖蛋($9@1)
甜品精緻,特別是燉蛋!能夠媲美街外其他出名的燉蛋!忌廉味不會蓋過焦糖蛋的味道,滋味十足!器皿亦十分吸引,非常可愛。

總括而言,價廉物美,如果想出街食飯多個選擇,不妨試下呢間中菜館!包保食果都必贊!
2018-03-15
60 分鐘 (堂食)
蟲草花雞竹筒飯, 鮮蝦肉餅竹筒飯
蓮藕眉豆雞腳燉響螺
一口忌廉焦糖蛋
  • 蟲草花雞竹筒飯
  • 鮮蝦肉餅竹筒飯
2018-03-13 3859 瀏覽
突然晚上想飲茶,就search 左呢間老點喇!點心種類唔算太多款,都幾多新穎fushion 點心! 茶位每人7蚊!海蝦肉餅竹筒飯 $32 蝦膠打到厚厚一塊,幾吸引。蝦膠口感打到彈牙爽口,入面仲有原隻海蝦!招財餃$28即炸蝦角,熱辣辣脆卜卜,咬落唔會成口油!蜆蚧鯪魚球 $ 28/6 粒都幾抵!蜆介醬酒糟味濃,鯪魚球彈牙有淡淡陳皮味。抵食!鮮蝦餃$20大大隻、啖啖蝦肉包住嘅外皮好薄!戚風班蘭馬拉糕 $24大大個,班蘭椰汁味都幾濃!扣翅高湯灌湯餃$42翅份量都幾多,金華火腿高湯湯底!打開灌湯餃除左豬肉外,有兩粒帶子、兩粒原隻蝦仁!兩人食到好飽埋單$188
突然晚上想飲茶,就search 左呢間老點喇!

海蝦肉餅竹筒飯 $32
蝦膠打到厚厚一塊,幾吸引。

蝦膠口感打到彈牙爽口,入面仲有原隻海蝦!

招財餃$28
即炸蝦角,熱辣辣脆卜卜,咬落唔會成口油!

蜆蚧鯪魚球 $ 28/6 粒都幾抵!
蜆介醬酒糟味濃,鯪魚球彈牙有淡淡陳皮味。抵食!

鮮蝦餃$20
大大隻、啖啖蝦肉包住嘅外皮好薄!

戚風班蘭馬拉糕 $24
大大個,班蘭椰汁味都幾濃!

扣翅高湯灌湯餃$42
翅份量都幾多,金華火腿高湯湯底!

打開灌湯餃除左豬肉外,有兩粒帶子、兩粒原隻蝦仁!
兩人食到好飽埋單$188
2018-03-05
  • 蜆蚧鯪魚球
  • 招財餃
2018-02-25 180 瀏覽
平時都是早上或下午和媽媽去酒樓食點心,朋友說晚上食點心都很有風味介紹了位於旺角染布房街呢一間老點點心竹筒飯。一到街口已經遠遠看到很多人在等位!餐牌有各式各樣的點心,真是好似在酒樓一樣😄先來一個蟲草花雞竹筒飯,配上蒸飯豉油撈飯,熱辣辣👍🏻點心一定要叫蝦餃,燒賣!推介咸香黑魚子蒸燒賣師傅冬筍鮮蝦餃如翅高湯竹笙灌湯餃 鮮上肉響玲腸愛心白汁芝心磨菇雞批,好芝士,喜歡吃芝士的朋友可以一試~灌湯餃裏有蝦和帶子都好足料

餐牌有各式各樣的點心,真是好似在酒樓一樣😄

先來一個蟲草花雞竹筒飯,配上蒸飯豉油撈飯,熱辣辣👍🏻

點心一定要叫蝦餃,燒賣!

推介咸香黑魚子蒸燒賣

師傅冬筍鮮蝦餃

鮮上肉響玲腸

愛心白汁芝心磨菇雞批,好芝士,喜歡吃芝士的朋友可以一試~

灌湯餃裏有蝦和帶子都好足料
2018-02-16 210 瀏覽
之前多次路經此店,覺得這家店挺特別,很想試一下,今天終於有時間光顧品嚐這店的食品。店內用的餐具,富有中國功夫茶氣息。附上的普洱茶香淳解膩。到店時,差不多到下午茶時間。下午茶時間可以點指定的特價點心,當然不能錯過。是日星期四,指定的特價點心為鮮蝦炸雲吞,原價$22,今天只需$4,每人限點一份。需然只需$4,但絕對無將貨就價,食得出新鮮即炸,熱辣辣、脆卜卜,涵料豐富。如翅高湯竹笙灌湯餃 $42好多翅。高湯好鮮甜,涵料仲有帶子!鮮上肉響玲腸 $29見到餐牌上介紹了這全港首創的點心,當然要試下。集「軟」、「脆」、「鮮」於一身。咸香黑魚子燒賣 $20好大粒,蝦肉爽口彈牙,黑魚子提升了整體味覺享受。清酒雲吞雞 $32酒味融入於清湯當中,雲吞皮薄涵靚。海蝦肉餅竹筒飯 $32加了蝦肉的肉餅,口感特別好。飯的軟硬度適中。以竹筒盛載,別具特色。高湯浸菜心 $24菜心新鮮清甜,健康之選!

店內用的餐具,富有中國功夫茶氣息。附上的普洱茶香淳解膩。

如翅高湯竹笙灌湯餃 $42
好多翅。高湯好鮮甜,涵料仲有帶子!

鮮上肉響玲腸 $29

咸香黑魚子燒賣 $20
好大粒,蝦肉爽口彈牙,黑魚子提升了整體味覺享受。
咸香黑魚子燒賣

清酒雲吞雞 $32
酒味融入於清湯當中,雲吞皮薄涵靚。

海蝦肉餅竹筒飯 $32
海蝦肉餅竹筒飯

高湯浸菜心 $24
菜心新鮮清甜,健康之選!
高湯浸菜心
2018-01-18
下午茶
2018-02-14 176 瀏覽
是日放工係旺角區加班,要等到8點先集合齊班業主開會,一個人開餐打算食個快打船風餐。平時呢間晚飯時間門口排都幾長龍,所以同親朋友出旺角食都唔會排或食到佢。今日自己一丁友,心諗插個位應該都會行了吧。由是7點未到,門口有3、4個人排緊,我排第五,等左唔使5分鐘就入座,話說雖然我係一丁友,但侍應原來都比張2人枱我自己坐,無需搭枱(直至到我食完閃人都係一丁夠雄霸張2人枱)。望住牌單有選擇障礙症,有好多都有興趣試食,但一條友食無點太多驚食唔晒,最後揀左4樣,由是係排隊時已揀好,所以一坐底已好快有得開餐。個虎皮椒簡直無敵,先唔在講新鮮煎夠熱果下,面果層釀蝦仲帶D脆口,夠彈牙且香口,無點錯。個班蘭拉糕就無咩特別,純粹未試過所以好奇點下,班蘭味道唔出,同一般馬拉糕無啥分別,不過口感好彈同好綿。一口鮑魚酥好正,見到門口貼紙話係主打,非試不可而點,果然不負所望,一個人啪3粒確係有點少濟,可能係因為酥類食物容易飽肚,但堅不試不可。個炸兩VERY脆口,唔通係即時包同捲既,真心好味道,入面釀左蝦滑,層脆內彈牙,口感同味道都好正。一個人點4樣點心飽到反左艇,食物新鮮熱,味道佳,款式有別於一般中式點心,開始明白為何咁

一個人點4樣點心飽到反左艇,食物新鮮熱,味道佳,款式有別於一般中式點心,開始明白為何咁多人排,果然值得排來一試,真心好味道!!!!!!
不過座位就真係好迫同有點少焗,始終旺角好多街店食肆都係細鋪租貴,適合預左快來快去食一餐既食客隊完就起身撇S,如果想食飯同朋友邊食邊傾陣少計就不是選擇之列咧。
2018-02-09
2018-02-07 198 瀏覽
經過旺角 見到好多人食點心做晚餐我同朋友都食埋一份招牌竹筒飯 好香 份量岩岩好冰鎮秋葵 好爽班蘭馬拉糕 我最愛 好鬆化魚子燒賣 好多料 扺食麥心小煎堆 又脆又香響玲腸 皮薄餡靚兩個人食左$167幾扺食 值得再黎