餐廳: 聘珍樓
資訊:

2019-05-17 5628 瀏覽
很久之前到過這間酒樓吃晚飯,喜歡這裡沒有一般酒樓的嘈吵,格調較高,但價錢相宜。母親節翌日仍是公眾假期,所有酒樓都不容易找位,除了她……,位置是APM 再行前5分鐘左右。首先,來了一客我至愛的芋角酥,外層又脆又鬆,很有水準,不太油膩。第二首選就是有點辣的紅油抄手,上面再灑上炸蒜和葱花,很好的配合😋還點了叉燒飽,馬拉糕……不過不失,中規中矩……還有排骨,這個我不太欣賞,太多肥肉啊還叫了瑞士雞翼和馬蹄糕……(但忘記影相啊)埋單大概每人$80,抵食!

還點了叉燒飽,馬拉糕……不過不失,中規中矩……

還有排骨,這個我不太欣賞,太多肥肉啊

還叫了瑞士雞翼和馬蹄糕……(但忘記影相啊)

埋單大概每人$80,抵食!
2019-05-15 3526 瀏覽
聘珍樓一向有質素保證,午市套餐真係好抵食,有熱辣辣的燉湯,每人一碗炒飯,兩款點心,有蝦餃和炸春卷,瑤柱灼菜,還有甜品。但貪心的我還另外點了馬拉糕🤣簡直大滿足。

2019-03-08 3466 瀏覽
在創紀之城1期上課,從那邊走過來非常近了,步行也就3.4分鐘的樣子,不過在六樓,中午40多個人等電梯還是會慢很多店裡的裝修門口很文藝~然後就是充滿著港式風味的早茶還有各種點心啦。為什麼中飯要吃早茶,this is a question .腸粉,叉燒包,蝦餃皇,蛋撻,流沙包,芥蘭,所有你能想到的和你不知道的都在這裡出現啦,(使勁鼓掌👏!)大飽口福,聘珍樓的服務員也很貼心幫忙分菜,真的很好吃!強烈推薦蛋撻還有蝦餃皇!腸粉的皮很薄很薄,裡面的餡又很足,超級棒!兩壺茶,一壺是普洱,一壺是鐵觀音,旁邊小伙伴分不清混在一起倒了個人偏愛普洱一丟丟。在公司的第一頓飯,認識了很多人,也吃的很開心😄
在創紀之城1期上課,從那邊走過來非常近了,步行也就3.4分鐘的樣子,不過在六樓,中午40多個人等電梯還是會慢很多[笑哭]
店裡的裝修門口很文藝~
兩壺茶,一壺是普洱,一壺是鐵觀音,旁邊小伙伴分不清混在一起倒了[笑哭][笑哭]個人偏愛普洱一丟丟。
在公司的第一頓飯,認識了很多人,也吃的很開心😄
2019-03-04
2019-02-02 3438 瀏覽
今日晏就去左 珍樓到食晏就,12點20分左右黎到,早d黎唔洗等位。呢到上菜速度都幾快。 鳳爪排骨飯個湯好飲好清,係不添加任何味精,同人造色素。蝦餃,大大粒,蝦肉爽口燒賣賣相靚,蝦肉好爽,亦都好大粒春卷好脆,亦好香口糯米飯,腸粉,生菜最後仲有4個甜品,系豆腐花,因為我地6個人,職員好好甘分左6細碗俾我地。 食到好飽。呢餐對我黎講真係唔平,價錢比較貴,但食物都好味,野食,環境,服務都唔錯,但略嫌餐碟有好多都有小許污衊。

鳳爪排骨飯

個湯好飲好清,係不添加任何味精,同人造色素。
蝦餃,大大粒,蝦肉爽口

燒賣賣相靚,蝦肉好爽,亦都好大粒

春卷好脆,亦好香口

糯米飯,腸粉,生菜

午餐
跟外國老闆食飯,早一個月就訂了位,因為之前食過幾次覺得D野食幾好味,裝潢又靚。本身滿心歡喜, 仲專登訂左隻北京填鴨,見D 食評講到幾好食就諗住一試,結果完全大失望!首先,黎到既時候都無咩客,7人但給了一張10人枱,有點太大,但鬆動點都OK,可以預留上菜位。我地坐好哂, 預留左位上菜, 點知staff堅持說要係外國老闆隔離上菜,跟staff商量可否改外國老闆隔一個位上菜(就是我地預留左上菜位), staff堅持話唔可以,堅持一定要係老闆隔離上菜,因為個個係上菜位,仲話介意既可以叫外國老闆坐第二個位。我地都直接同佢講, 張枱甘大, 其實只係改外國老闆隔一個位上菜, 根本冇任何影響, 點解唔可以? 又唔會影響到其他人.... 你無任何指示邊到係上菜位,亦無同我地講邊個位係,客人想坐邊就坐邊架啦,如果你明知個上菜位係邊,咁你帶位時就應該同我地講, 提醒客人邊到要上菜, 記得要留番個位,而且比起叫外國老闆轉位,改上菜位係咪彈性好多呀…..個staff本身態度已經唔係好,越講態度越差! 仲西我地面,一臉不耐煩唔理我地,其他staff 都只係企係隔離咩都唔理,我地都有同佢講, 甘你自己用英文同我老闆

仲西我地面,一臉不耐煩唔理我地,其他staff 都只係企係隔離咩都唔理,我地都有同佢講, 甘你自己用英文同我老闆講要佢起身轉位囉.....到上菜時,結果真係用番我地預留個位上菜 = =””甘請問一開始你地個 staff堅持D 乜野? 仲要為左喱個無謂堅持西口西面對客人, 真係連基本服務態度到冇....有D staff 仲求其揾位SIP就上 = =” , 甚至是但係兩個人中間就搵位SIP....完全同茶記冇分別...可能去翠華都會識同你講聲, 唔好意思, 借一借....

為左上菜位件事, 已經搞到大家有點不愉快。到我地問Staff 我地打左電話黎訂左隻北京填鴨,點知個Staff 完全唔知發生咩事, 仲問我地係咪而家要叫一隻... 要我地多番解釋先搞清楚我地係一早係電話到已經訂好左, 叫佢而家上菜。真係未食飯已經一肚氣....
到底喱間餐廳員工之間有冇溝通? 對於訂左位客人...一早預訂食物一D 都唔上心....

點菜係同一個staff 跟進,食到一半見有D 點心仲未上,問其他staff 先知原來漏單..... 我地落單個時, 其實只係12點15分左右...個場根本未旺...甘都可以漏單? 真係唔知如果係12:30 打後, 繁忙時間食飯D 人點算.....

揀聘珍樓係諗住食物比同區其他的好食,但每次再去食都覺得無咁新鮮同好食,今次既都係,燒豬D皮係淋,唔熱,叉燒都係唔熱同一睇就知唔新鮮…..食物質素下降,落單唔準,員工態度又唔好,對小事唔能夠彈性處理,對聘珍樓越來越失望。真係寧願行遠小小去APM 個邊食,至少唔會未食飯已經比Staff 激到一肚氣!
2018-12-07
2018-10-16 5034 瀏覽
心血來潮想食片皮鴨,又見假期,就book左19:30晚飯。之前book位果時冇留到鴨,諗住去親都冇乜人,點知咁岩果日有飲宴,冇得食,所以今次醒目問定有冇。一如以往,酒樓都係坐唔爆,我就係鐘意佢靜靜地,而且樓底都幾高,感覺唔會好焗促,唔似其他酒樓背貼背,嘈到聽唔到人講野咁。成個環境都幾高檔次。雖然佢呢到茶介$16一位,但茶沖得唔錯,味道濃郁但唔會苦,有回甘味道我地點左一個湯、片皮鴨兩食同一個沙拉骨片皮鴨$468一隻兩食,佢冇得選半隻,而第二食就生菜包肉松。店員(看似經理)會俾隻鴨你睇一睇,然後就會係你面前片。而且會上埋兩碟醬料,一碟青瓜和一碟大蔥。鴨終於上碟了擺得好似朵花咁靚,仲有兩碟皮跟埋。個皮上碟時熱辣辣,每塊中間佢都會夾一張紙防止痴住,個皮略嫌厚左少少,不過都非常軟熟!而且每塊都有啲芝麻係面,特別香口。聘珍樓既片皮鴨真係好出色,皮好脆,又唔肥,鴨味濃郁,包住青瓜和蔥一齊食,中和左鴨皮的油膩,超滿足今次隻鴨片出黎好多,起碼20塊,本身跟既皮都唔夠包,於是就加左一碟。個經理見我地點多碟,佢就話切果時都覺得隻鴨好大隻,如果再切就食唔晒....😨食到一半湯就來了⋯鯪魚球生菜湯一上煲湯既時候

我地點左一個湯、片皮鴨兩食同一個沙拉骨

鴨終於上碟了
擺得好似朵花咁靚,仲有兩碟皮跟埋。

食到一半湯就來了⋯
鯪魚球生菜湯

一上煲湯既時候嘩左一聲,冇諗過鯪魚球咁大粒,入面有好多生菜同幾舊豆腐,出奇地餸多過湯。鯪魚球好實,豆腐並非用滑豆腐,所以豆味濃好多,啖湯好鮮,一啲都唔似味精湯,生菜亦好爽口。

沙拉骨

個排骨煮得岩岩好,又好入味,好似落左啲醋酸酸地咁,呢味餸咁惹味實在太適合送飯!

生菜包鴨松

淨係影左生菜碟肉松掛住食唔記得左,經理話係用雞脾肉做肉松,都唔知真還是假呢...都係好大碟,菜又唔夠包,我地又叫左碟....

埋單差不多900蚊,拎指定信用卡有10%。
4個人食,啲野咁大碟其實又唔算貴。係有啲唔忿氣另加既菜同皮各自收左30蚊,
無論係飯定呢兩樣野餐牌都冇寫價錢...侍應又冇開到聲
2018-10-14
2018-07-26 4711 瀏覽
這次下班跟朋友來吃晚餐,味道還可以,環境也算OK,聽說是好有歷史的餐廳,但係知名度還不是很足夠,可惜沒有太多人知道。用餐高峰期排隊還是排了有一段時間,下次可以提前book台
2018-04-01 6168 瀏覽
環境舒適,夠寛敞,樓底很高,感覺開揚。裝修典雅,感覺高尚。服務水準高,不是常客,也認得出我們,感覺非常親切。食物夠新鮮,不加味精,夠健康。價格適中,平日有特價套餐,值得推介
環境舒適,夠寛敞,樓底很高,感覺開揚。裝修典雅,感覺高尚。

服務水準高,不是常客,也認得出我們,感覺非常親切。

食物夠新鮮,不加味精,夠健康。

價格適中,平日有特價套餐,值得推介
2018-03-31
2017-09-20 10602 瀏覽
是日一行七位同事到附近飲菜,沒什麼選下到了這間比較貴的酒樓。除了上菜快和點心熱之外,味道方面就不是十分印象難忘了🤔流心飽不夠流心,燒賣蝦肉大粒,排骨真的比較油,最值得讚是瑤柱辣椒醬調配得好,配點心一流👍🏻
是日一行七位同事到附近飲菜,沒什麼選下到了這間比較貴的酒樓
除了上菜快和點心熱之外,味道方面就不是十分印象難忘了🤔
2017-09-01
2017-09-01 6378 瀏覽
2個同事走,又有同事生日,飲茶係最方便不過。臨lunch前15分鐘先book位可以book到咩?聘珍樓,你懂得 點心一大堆,炒腸粉夠入味,最like佢炒到“龍龍”地,3分鐘已經ko晒。但係蒸腸粉略嫌d皮厚左少少,不過都滑。平時去邊我都唔食燒賣,硬係覺得有陣味,但今日見到勁新鮮,隻蝦非常爽口,肉都好鮮味,nice炒飯唔會好乾身,幾好,仲加左白飯魚仔。蛋白好滑溜,水準之作。PS. 叉燒包都幾多餡料,包好鬆化,size適中,我都幾滿意

2017-09-01
5 分鐘 (堂食)
2017-05-17 6595 瀏覽
聘珍樓離觀塘地鐵站大約有10分鐘路程位於創紀之城6期6樓估唔到一橦商業大廈中有走高雅路線嘅中式樓梯聘珍樓有別於一般酒樓嘅路線擺設裝潢都好有style,燈光好配個成個中式裝潢好有格調,好欣賞佢嘅裝潢未食已經加左好多分!茶叫左普洱,香片茶葉好有水準,香得黎唔會澀點心叫左蝦餃,流沙奶黃包,春卷,腸粉水準中上,奶黃包好好食!雖然價錢真係唔平不過環境咁好,食物質素又唔錯都係一個下午茶,同家人朋友傾下計嘅好地方連碟都好有特色
聘珍樓離觀塘地鐵站大約有10分鐘路程
位於創紀之城6期6樓
估唔到一橦商業大廈中有走高雅路線嘅中式樓梯
聘珍樓有別於一般酒樓嘅路線
擺設裝潢都好有style,燈光好配個成個中式裝潢
好有格調,好欣賞佢嘅裝潢
未食已經加左好多分!
茶叫左普洱,香片
茶葉好有水準,香得黎唔會澀
點心叫左蝦餃,流沙奶黃包,春卷,腸粉
水準中上,奶黃包好好食!
雖然價錢真係唔平
不過環境咁好,食物質素又唔錯
都係一個下午茶,同家人朋友傾下計嘅好地方

連碟都好有特色

2017-01-26 8133 瀏覽
我最愛蝦餃燒賣,廣東點心必點!蝦餃除了裡面的餡料重要外,外面層皮都是重點。聘珍樓的蝦餃皮薄餡靚,而且皮是不重粉感,又不太黏口。職員上菜效率好高,態度友善,值得嘉許。
我最愛蝦餃燒賣,廣東點心必點!
職員上菜效率好高,態度友善,值得嘉許。
2016-12-17 7990 瀏覽
今晚友人婚宴,在觀塘聘珍樓擺喜酒。尋找此酒樓的路上比較吃力!有一大個招牌寫著「往前行110米」,行左一陣覺得唔對路,不過柳暗花明又一村,經過某些工廠大廈就到達創紀之城六期,在經過典雅的甲級寫字樓大堂,才有另外一條秘道乘搭電梯上六樓。這家聘珍樓的裝修非常舒適華麗,播放著中樂,氣氛一流。今次晚宴沒有拍很多的食物照片,可以欣賞一下乳豬!
今晚友人婚宴,在觀塘聘珍樓擺喜酒。

這家聘珍樓的裝修非常舒適華麗,播放著中樂,氣氛一流。
今次晚宴沒有拍很多的食物照片,可以欣賞一下乳豬!
乳豬
乳豬
2016-12-02 4783 瀏覽
公司有人請飲茶,約12人大枱,叫了很多很多點心,大家實在太餓了!9秒9巳經KO 了成碟燒肉,個皮又真係幾好食嘅。叉燒包係我至愛,就-般啦,不算出色。腸粉、蝦餃都可以,紅油抄手、XO醬炒蘿蔔糕就幾好食幾香。
2016-12-02
  • 紅油抄手
2016-03-01 12311 瀏覽
今晚情人節,老公帶我去食好西佢一早BOOK左聘珍樓話同我去食中菜(大肚之後硬係覺得中菜係正氣野)蒜泥煙鴨胸: 蒜味好香,一上枱已經聞到! 鴨胸略帶D咸咸地,但係都可以接受。肉質幾嫩滑,而且好煙韌,放入口之後有咀嚼感,肥膏亦唔多,皮又唔算肥,整體黎講我都覺得瘦肉比較多,味道好鮮美,食多幾件都唔怕!不過食完蒜之後個口會有少少味,食粒薄荷糖清下口氣~揚州炒飯: 料有少少菜﹑帶子仔﹑瑤柱絲﹑豬肉粒等等。份量都算幾多,2個人食每人都食到3碗仔酒樓碗,”筆”上黎都聞到好香既瑤柱味,外面食既通常都無瑤柱既,呢度有令我有D驚喜!豬肉粒就好”林”,一入口即融咁,都唔知係咩豬肉XD我最欣賞係佢個獻汁,咸咸地,但係好入味,因為獻汁都幾多,所以食到第2碗飯既時候已經有D膩,不過整體上都唔錯。
今晚情人節,老公帶我去食好西
蒜泥煙鴨胸
揚州炒飯
2016-02-14
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節