餐廳: 聘珍樓
資訊:

2009-05-02 114 瀏覽
搭車經過見到開咗聘珍樓所以走去試一試. 最勞氣係有個樓盤示範單位開放, 由apm行去酒樓途中不知俾幾多地產經紀阻住晒, 通街d人都買樓咩, 痴線!好彩入到酒樓已經有驚喜, 裝修十分高貴舒服, 條氣即刻順番d. 有侍應斟茶, 我講唔該, 佢好肉緊咁講番唔使客氣, 服務值得一讚!點心水準普遍都中上, 最令我深刻係义燒包, 我最怕肉多汁多但係包細, 呢到個包比例上多番d, 义燒d汁恰到好處,唔係攪到個包淋晒. 繼西苑後又一出色义燒包.

太心急, 食到一半先記得影
2009-04-26
太心急, 食到一半先記得影
2009-03-13 193 瀏覽
我與啤梨多年前「大日子」的婚宴正是在尖沙咀聘珍樓舉行,故此對聘珍樓或多或少帶了點情意結,就連多年前在日本池袋途經在太陽廣場(Sunshine City)內新開張的聘珍樓,也有點衝動想入內一試。今晚我倆被友人邀請到開業不久的觀塘「聘珍樓」晚膳,我是首次前來,而啤梨則已在此嚐過茶市的水準。我們一直也不時光顧在家附近的鑽石山分店,其水準一向也有保證,今晚我也是抱著同一預期的心態下前來。這裡裝修佈置始終較新,樓底也有十多二十呎高,感覺十分寬敞,只是燈光較為陰暗,雖然氣氛十足,但感覺過暗了一點,除了令人昏昏欲睡外,拍照也感到有點吃力。在友人的介紹下,我們點了一個名為「養顏滋潤湯」自選套餐,共四位用($388.00)。當中除了湯水外,還可選擇四款小菜及一款小食,最後亦會有自選糖水奉上,我倆選了「杏仁豆腐花」及「椰汁紫米露」。小食選了「山葵海鮮卷」,而小菜則選了「麵醬豆腐蒸大鱔」、「話梅子薑雞」、「薑蔥砂窩魚頭煲」與及「錦繡燒味拼盤」。首先來的是「養顏滋潤湯」,材料包括杞子、花菰、花膠、鮮雞、螺頭,合桃、火腿粒、元肉及紅棗。從味道中喝得出是真材實料,令我對這一頓晚餐也滿載期望。再來是「錦鏽燒味拼盤」

再來是「錦鏽燒味拼盤」,當端到桌面時,碟內只見「化皮燒腩」及「燻蹄」,頓時令我在「拼盤」二字之後加個「?」。先不論食物種類,質素只算合格,沒有驚喜之言。

隨之而來的是「山葵海鮮卷」,這款小食的水準反而不錯,香脆的外皮,淡淡的山葵味,加上內裡十分新鮮的海鮮餡料,加一點沙律醬來吃,已經十分滋味。

「薑蔥砂窩魚頭煲」與想像中有點出入,因為完全感覺不到砂窩應有的爆炸力,反而像洩了氣的汽球般,在服務員的手上徐徐落在桌上。沒有撲鼻的香氣,期望砂窩內的薑蔥會有點「睇頭」,可惜連這些本是充滿爆炸力的食物也顯得軟弱無力。魚頭走油走得過火,令原來的質地消失了九成,變成一件只有硬與脆的魚骨。

再來是「麵醬豆腐蒸大鱔」,豆腐與大鱔的配合有一點不太協調。大鱔切得過薄,蒸熟後卷成一起,與豆腐形成「甩頭甩髻」狀態。「麵醬」味道還可,可惜豆腐未有吸收各調味的精華,變成一道「一味兩食」的菜色。

最後一款主菜「話梅子薑雞」也送來,反而這款菜色帶著砂窩應有爆炸力,令我也有點期待。可惜虛有氣勢而沒神髓,雞肉雖嫩但沒有雞味,茨汁沒個性,點不到「話梅子薑」的主題。由於此菜是由我所選,失望之感比之前數道菜更甚。

「杏仁豆腐花」與「椰汁紫米露」兩款甜品的質素只屬一般,而後者有點過甜。

是次的結果確實是我預期之外,就算是「酒席」的水準一般會比平常的低一些,但當年在尖沙咀店的婚宴後,也聽到不少親友讚賞當晚菜色的水準十分高,而且不是集中在其中一兩圍親友的意見,令我頓時覺得安慰。但今晚的我真是有點措手不及,正所謂「愛之深、責之切」,今次這個「喊臉」完全是出自這句說話。
「養顏滋潤湯」
「錦鏽燒味拼盤」
「山葵海鮮卷」
「砂窩薑蔥魚頭煲」
「麵醬豆腐蒸大鱔」
「話梅子薑雞」
「杏仁豆腐花」
「椰汁紫米露」
2009-03-12
(非會員)
2009-01-09 52 瀏覽
試過飲過一次茶,點心幾好味!最正係春卷,炸得好脆又吾太多油喎!傳統既牛肉係點Kip汁,但呢度點既係好似kip汁味既kip醬...食落好難形容,口感吾太慣lor!炸竿角都幾好味,鮮竹卷都幾好....因為環境舒服,食野都開心d啦!價錢絕不便宜,偶然去飲下或食個晚飯都係不錯既選擇!好難得官塘區有咁既茶樓,可以安安靜靜飲餐茶!
$80 (早餐)
2008-12-20 54 瀏覽
因為有同事會走.. 又近聖誕.. 所以就決定唻試下.. 攪左個christmas lunch.. 一入到好真係俾個設計吸引左.. 因為樓底高既關係.. 視覺感大左好多.. 外觀都好富麗堂皇.. 個feel好gd好正.. 一處應該係等位既地方亦好"骨子".. 好似一個俾人茗茶既好方.. 好周到.. 枱同枱之間既空位亦好闊落.. 好枱一邊.. 細枱一邊.. 好適合分隔開比較靜同嘈既一群.. 我地十四個人分到一張十二人枱都唔算太迫.. 亦好在我地食十二點同有book位,, 因為之後陸陸續續都有人唻.. 似乎係臨近聖誕所有地方都比較旺場.. 所以呢間比較貴既酒樓d大枱亦都算幾full..眼睛食完環境就梗係要真正醫下個肚啦.. 十四個人叫好三十三碟點心.. 三碟炒粉麵.. 食過d咩就唔詳細講.. 只係講d比較好既.. 蝦腸比帶子腸較細條.. 但真係整得唔錯.. 雖然蝦腸係平d.. 但真係好味d.. 蝦唔會霉.. 腸粉又滑.. 佢d豉油點少少已經好好味.. 相反帶子比較淡.. 似乎佢雪完之後解凍既時間唔夠長.. 蒸既點心比較多少少油.. 但都係可接受既程度.. 唔會話油到好肥膩.. 棉花雞只係連少
眼睛食完環境就梗係要真正醫下個肚啦.. 十四個人叫好三十三碟點心.. 三碟炒粉麵.. 食過d咩就唔詳細講.. 只係講d比較好既.. 蝦腸比帶子腸較細條.. 但真係整得唔錯.. 雖然蝦腸係平d.. 但真係好味d.. 蝦唔會霉.. 腸粉又滑.. 佢d豉油點少少已經好好味.. 相反帶子比較淡.. 似乎佢雪完之後解凍既時間唔夠長.. 蒸既點心比較多少少油.. 但都係可接受既程度.. 唔會話油到好肥膩.. 棉花雞只係連少少雞皮.. gd.. 見到個碟都係出水比油多.. 唔可以唔提既係佢既脆皮燒腩仔.. 係就係貴d.. 五十蚊得十四件.. 但真係好好味.. 個皮脆到卜卜聲.. 肉係見到幾層既少肥跟瘦肉相隔.. 全人類讚賞.. 另外佢既應該係蟹子炒飯真係gd gd gd.. 粒粒米都係炒得分明.. 唔油身.. 只係要蟹子唔需要其他都已經好好味.. 再加少少菜心"關"片點綴.. 又再增加視覺感.. 正.. 魚鬆炒鴛鴦粉(米粉加粉絲).. 都好正.. 佢地互補不足.. 淨米粉會淋.. 淨粉絲又唔吸引.. 真係好好好.. 最後茶水亦好好.. 茶色唔好多深.. 但已經好有清香味.. 呢間酒樓真係令我好滿意..
記住呀.. 出示隔離一期楝銀行大廈既員工證仲有九折添.. 所以令次我地慳近成百幾蚊.. 好抵..
  • 脆皮燒腩仔
  • 蟹子炒飯
  • 鮮蝦腸粉
2008-10-24 73 瀏覽
兩天前和同事過來飲茶,12:45PM到達,有三分一入座率,高格調裝修,但燈光偏暗,我們被帶到隱閉二人。我們Order了以下點心:原隻鮮蝦餃$29 - 合格家鄉鹹水角$18 - 夠熱蘿蔔絲酥餅$26 - 好差,個皮好油 (好彩酒樓做得較好)金頂龍皇灌湯餃$40 - 同事話皮薄,湯底甜,料足竹筒糯米飯$38 - 一人份量,飯香但臘腸和蝦米粒太少(得五六粒) 柚子蜜奶皇馬拉糕$22 - 普通芝綠荳軟糕$26, 杏仁豆腐$22, 楊枝金露$22 - 同事平時怕食太甜充滿疑惑: 點解甜品唔甜? XO醬$15茶 $11/位食物質素好一般,服務好慢,同區利苑和好彩酒樓相對好食得多,真係一次夠啦!
我們Order了以下點心:
原隻鮮蝦餃$29 - 合格

家鄉鹹水角$18 - 夠熱
蘿蔔絲酥餅$26 - 好差,個皮好油 (好彩酒樓做得較好)

金頂龍皇灌湯餃$40 - 同事話皮薄,湯底甜,料足

芝綠荳軟糕
金頂龍皇灌湯餃
竹筒糯米飯
2008-10-23 67 瀏覽
因為知道有新店開業, 而同區好坐酒樓不多, 約好同樹們book晒位去開餐 1:00 準時到都唔full, 應該係同經濟差有關, 邊個家下唔係睇價做人呢 …哎 ~ 叫左over 20 碟點心, 沒有必要細寫, 因為水準平平, 無凸出之處, 點心唔飽, 再叫多 2 個炒野, 比較喜歡係明太子炒飯, 不油而粒粒分明, 水準之作 甜品更是敗畢, 選擇之小, 而我則要了紅豆糕, 真係粒粒紅豆有”咬”口 (好硬), 無甜味 ….. 差 ~ 服務則唔錯, 其實呢到都係做商務客多點, 桌與桌而間有好大空間, 坐得比較舒服, 佈置亦典雅, 價格高都係輿建基於佈置上, 同食物不成正比