2013-10-02 331 瀏覽
我家住油塘,區內好少茶餐廳,聚源在鯉魚門廣場內,對我家已經是最方便的茶餐廳了。但願如此,我都好少光顧,因為這茶餐廳根本上好不濟 食物價錢貴到唔合理,份量又少,特別是熱飲,真是搵笨。阿華田同好立克等要加4元!簡直豈有此理!凍飲仲差,凍檸茶完全冇檸檬味,仲要放冰之後先放檸檬!基本冲一杯檸檬茶的次序都唔識!水吧師傅竟然仲咬住支煙去冲奶茶!簡直連街邊檔都不如!快餐來來去去都係果幾樣,次次都要等好耐,仲有時貨不對辦!賣相好差,知道煮得好求其- 腸,煙肉同蛋亂咁疊,味道亦貨不對辦,黑椒汁內冇黑椒,冇辣味,好似豉油汁,完全唔好食。39元食個午餐仲貴個觀塘。常餐仲要份量少又貴過人,沙嗲牛麫煮到個麪太淋,唉,無話可說,差到唔想再講。晚飯叫餸食飯仲糟糕,個個餸貴到飛起,獻汁仲多過餸!肉餅仲根本未蒸熟!真係豈有此理!莫說餸菜的賣相因為見到都已經唔開胃以前好人山人海,因為附近冇乜選擇,現在大本型已開,人流明顯大減,而然食物質數仲要咁差!不少人已說這茶餐廳非常不濟,唉,真是無話可說總言而知,好差

但願如此,我都好少光顧,因為這茶餐廳根本上好不濟

總言而知,好差

題外話/補充資料: 日前經過鯉魚門廣場,得知聚源已經結業,我心想,有多少人覺得聚源結業並不可惜呢?
Planned to go to Muzi the new dessert shop at the new Domain shopping mall.According to their FB page, I went on the day they were scheduled to open, however when I got there it was not open yet.Since it was not open, I tried to dine at the new Riso SEGRETO restaurant.I managed to get a table but when I ordered the roast chicken was sold out so I left!!Settled down at this place for some noodles which I thought was interesting because it was instant noodles braised in curry beef belly.The Englis

The English name for this restaurant was interesting: Poly Wealth!
It almost sounds like an investment company!
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Instant noodles braised in curry beef belly:
When the noodles came, they looked like stir-fried noodles and not braised as there was not much sauce.
Anyway, the noodles tasted extremely salty that I needed to wash it in the red tea provided.
After rinsing the noodles it tasted normal.
The bowl of tea turned into salty broth that could be used for instant soup noodles!
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $45 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] yuck [b]MSG levels:[/b] too salty [b]Napkins provided:[/b] yes [b]Glass of water provided:[/b] tea was provided luckily [b]English Menu:[/b] no ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-05-20 123 瀏覽
今日帶住小朋友去食下午茶,油塘附近都是連鎖式快餐,加上成個商場都係人,都係找間餐廳有人serve.等咗30分鐘,終於有位。下午茶的選擇唔太是自己的心水,而且略貴,所以點咗個26蚊的西多套餐。呢個西多都有D賣點,就是三層,夠厚,但略覺炸得太過火,20幾蚊的價錢都算過得去。不過由於等位時間太長,加上下午茶價錢略貴,服務都是一般,下次下午茶就不會再來。

等咗30分鐘,終於有位。

黃金西多士

2012-05-13
2012-03-08 35 瀏覽
冇食dinner所以黎左食,但睇餐牌覺得冇野食,所以咪想試下一直都想試的茶餐廳奶油脆豬$12一黎到,我有d呆,睇落去唔覺有烘過,冇乜"濃",而且奶油多到滿哂,我心想,係咪應該咁多奶油先好味先夠?因為之前未食過,所以我照食,哇!甜死我,食左一口覺得自己會有糖尿病,想整走佢,但已入哂個包度,唯有照食!個包唔脆的,好lum,總之今次就失望啦!
用餐優惠
試食活動
2012-01-10 50 瀏覽
其實這家店, 開了最少5年了, 食物的份量愈來愈細, 價錢愈來愈貴, 可以理解, 是因為通脹的原故. 但是食物質素參差這個事實, 令人卻步...每周日都會來這裡吃常餐, 因為我很需要每周一次的港式茶餐, 而這附近的茶餐廳少得可憐.如常的點了一個常餐, 要了牛肉麵, 今次吃的還好, 麵沒有煮到糊開了, 算是爽口, 沙嗲牛肉有點太咸了, 不過牛肉倒是跟平常一樣煮得夠腍. 沙嗲牛肉的牛肉, 一直都保持著水準, 只是沙嗲這個醬汁水平不一定可以保持, 而且沙嗲的香味一直不夠.附有的厚多士(加2蚊啦), 火腿同一隻炸雞亦, 今次做得不錯, 厚多士真的用新鮮麵包烘成的, 牛酒亦塗得均勻, 火腿當然是從雪櫃拿出來上碟的貨式, 無什特別, 炸雞亦不是熱的, 但保持到水準, 外脆內有肉汁.總的來說, 今次的常餐是水準較好的一次, 可能是因為今次光顧的時間是2點左右, 人流比較疏落, 廚房能有更充足的時間煮食物.最後一提的是他們的餐飲 - 咖啡! 一直都是香濃(不會有酸味)的, 希望可以保持水準!!

2012-01-08
2011-08-19 7 瀏覽
本人由它第一天開檔食到今天, 發覺除了服務態度每下愈況之外, 食物質素也越來越差, 今晚和太座如常叫了兩個中式晚餐 (凍飲 $49, 熱飲$46; 金銀蛋莧菜; 西芹炒雞柳(牙菜咁幼, 刀工直得一讚), 份量少得可憐, 和相熟的侍應反映, 她笑笑地說:" 係呀, 你同老細講啦". 本來都算, 走到櫃位埋單, 剛好老細企係旁邊, 一聽見即閃開, 我便笑笑說:"你老細一聽就走開啦~". 佢見我地敢樣同佢D馬仔講野, 不得不問我地乜野樹, 我地跟住話,"你地D份量仲少過麥記D兒童餐.". 佢話:"係呀~"之後二人決定不會再光顧, 轉而到街市搵食, 味道一般, 但有冷氣又吃得飽, 唔洗食完再去食KFC.期望將來有更多食市在油塘, 帶來良性競爭.
), 份量少得可憐
, 和相熟的侍應反映,

期望將來有更多食市在油塘, 帶來良性競爭.
2011-08-16
2011-08-10 27 瀏覽
到鯉魚門釣魚前,先在最近油塘港鐵站的鯉魚門廣場吃午餐,可以選擇的餐廳不多,在街市逛了一圈,又轉移到商場看看,最終草率地決定在聚源粉麵茶餐廳吃常餐。常餐要$31,有一碗扎肉檬粉、兩條春卷、牛油方包和一杯熱飲。扎肉檬粉:芽菜多得跑出來了,哈哈!扎肉有三片,很軟,檬粉味道一般,但份量算足夠。春卷、牛油方包:春卷只有小小的兩條,頗油,饀料亦少,外皮算香脆。方包的牛油少得可憐,結果要加上砂糖才較易入口,較有味道。茶走:一個字--好!另外點了一碗河粉,價值$21。黑椒豚肉丸河粉:豚肉丸有四粒,黑椒味不濃,肉丸頗彈牙,河粉軟硬適中,可是味道很淡,湯底就如清水,唯有加些辣椒油調味。總結而言,聚源粉麵茶餐廳可謂做獨市生意,服務不算好,價錢不算便宜,卻不愁沒有顧客。

扎肉檬粉
春卷、牛油方包
極少牛油的方包
茶走:一個字--好!
茶走
另外點了一碗河粉,價值$21。
黑椒豚肉丸河粉
2011-08-08
扎肉檬粉
茶走
黑椒豚肉丸河粉
2011-05-20 6 瀏覽
估唔到第一次寫食評就要寫篇no good嘅!先講食物..一行4人叫咗例湯係菜乾豬肺..生炒骨...香蒜雞半隻(隻雞好似發育不良..又廋又un)..清蒸桂花魚(蒸過籠又好un)..蝦醬通菜鮮魷(一d蝦醬味都無)再講服務..我叫咕咾肉個待應淨係答咗我一個字:無..(ok..我知咕咾肉同生炒骨係有分別嘅)..我再叫生炒骨佢先話有..但個待應唔會主動話俾我知佢哋淨係得生炒骨(我當時好似俾人玩嘅感覺囉)..再到食完嘢撩緊牙嘅時侯..佢聲都唔聲吓連杯茶都同我收埋!4餸1湯有2杯飲品係有3個餸4人共$280
估唔到第一次寫食評就要寫篇no good嘅!

先講食物..一行4人叫咗例湯係菜乾豬肺..生炒骨...
香蒜雞半隻(隻雞好似發育不良..又廋又un)..
清蒸桂花魚(蒸過籠又好un)..
蝦醬通菜鮮魷(一d蝦醬味都無)
!
4餸1湯有2杯飲品係有3個餸

4人共$280
2011-05-19
2010-07-17 9 瀏覽
放假約左油塘友3人行魔鬼山 於是渣渣淋係油塘食埋個早餐先出發 友人話尼頭食店水準唔得卻又爆晒場 無辦法附近根本無咩好選擇麻 佢就落APM搵食 尼處一份早餐$22 貴左D.. 好既水準貴些少也值得 奈何不是個沙嗲牛肉米超難食~牛肉三宗罪 1.超UN~根本咬唔開 2.完全無味道~ 米粉本身都要靠佢 3. 沙嗲汁是後淋上碗面~ 實質食緊"淨沙嗲湯米粉" 其他 腸仔 火腿 蛋 都係凍冰冰 麵包又係唔新鮮 乾又硬 全餐最似樣係杯熱奶茶 熱 有奶滑 同茶味 獨立豪比4**** 最終食了一半放棄 ~~~冇下次

佢就落APM搵食

OK
酷熱下既魔鬼山
對岸是柏架山
2010-07-10
$22 (早餐)
對岸是柏架山
  • 無野好推
2010-07-16 15 瀏覽
在星期二外賣了一盒腸仔雞排飯,簡直令我嚇了一跳!一打開飯盒,只見一堆被濃黑的醬汁浸泡的物體,細心一撈,才找到所謂的腸及雞排。它們既咸且乾又凍,尤其是雞排,完全是一塊在太陽底下烘焦了的雞乾片,真如古人所云:味同嚼蠟!素聞此間茶餐店收費昂貴,但質素卻不成正比,尤其是飯類,今天果然聞名不如見面!若不盡早改善,相信惡評會很更多!

2010-07-13
30 分鐘 (外賣送餐)
(非會員)
2010-05-23 4 瀏覽
嚮門口等位等左好耐,唉,以為好好食la點知入到去,d侍應態度差到爆...好似唔憂做咁叫左京都排骨,焗飯,腐乳通菜炒鮮魷,湯d野等左好耐先有,仲好難食......又重味精..諗住飲湯la,咁佢d湯係一大忠,起碼要3-4人先飲得哂咁咪叫d侍應比隻碗我la,等左好耐,佢都冇比我咁我咪同佢講多次lor,點知佢態度勁差,仲即鬧我,話我咪有lor(但其實我隻碗因為放左d京都排骨,成隻碗都係茄汁...點飲湯ar)到最後佢都係冇比隻碗......今日真係食左一個好難食既晚餐,仲要受d侍應氣,唔憂做都唔係咁架第時貼錢比我都唔會去食ar..
嚮門口等位等左好耐,唉,以為好好食la
點知入到去,d侍應態度差到爆...好似唔憂做咁
叫左京都排骨,焗飯,腐乳通菜炒鮮魷,湯
d野等左好耐先有,仲好難食......又重味精..
諗住飲湯la,咁佢d湯係一大忠,起碼要3-4人先飲得哂
咁咪叫d侍應比隻碗我la,等左好耐,佢都冇比我
京都排骨,成隻碗都係茄汁...
點飲湯ar)
到最後佢都係冇比隻碗......

第時貼錢比我都唔會去食ar..

2010-05-23
2010-04-06 3 瀏覽
今日朝早去左左拜山;拜完落黎都係黎油塘呢度食早餐點解呢間野好似又轉左名咁O既?今日9個人預左分枱坐;叫左沙嗲牛肉通+可力;有埋方飽火腿同埋蛋;.同枱同我細佬,媽咪同埋姑媽全部野都1係黎1個;1係吾黎服務態度勁差!!吹佢話等左半個鐘;竟然同我講叫我地吾好吹入邊整得好快!!人地格離枱食完走得我個餐都未黎...野食又吾係特別好食:咁O既服務態度點做野??!
今日朝早去左左拜山;拜完落黎都係黎油塘呢度食早餐
點解呢間野好似又轉左名咁O既?

今日9個人預左分枱坐;叫左沙嗲牛肉通+可力;
有埋方飽火腿同埋蛋;.同枱同我細佬,媽咪同埋姑媽
全部野都1係黎1個;1係吾黎

服務態度勁差!!吹佢話等左半個鐘;竟然同我講叫我地吾好吹
入邊整得好快!!人地格離枱食完走得我個餐都未黎...
野食又吾係特別好食:咁O既服務態度點做野??!
2010-04-06
$22 (早餐)
2009-08-06 7 瀏覽
放工約咗朋友去打波,所以唔想食得太飽。於是入咗去間茶餐廳叫個粟米斑快兩份食。但係普通嘅一間茶餐廳,佢野食嘅水準就並唔普通。一入到去俾杯茶我飲,我覺得唔錯,清清地,有點清茶味,最緊要就係佢無人地茶餐廳嘅漂白水味!之後佢上咗杯奶茶,一飲入口,我都覺得唔錯,好滑,不過可惜,就係茶味過濃....但係整體黎講,都可以話係好飲嘅水平。之後,到咗個主菜,粟米斑塊,唔錯唔錯,斑塊好香好脆,個汁又好味,用黎餸飯一流呀!講到份量方面,個餸份量都好足,有成七八塊斑片可以分到,但係就係覺得佢個飯小D囉...如果個飯可以大D就好喇講到價錢方面,我就覺得有點兒唔抵喇,一個普通嘅餸都收我$43...我就覺得有點兒貴囉。好彩係兩份嘅姐....總括黎講,味道okay啦,值得一試。

總括黎講,味道okay啦,值得一試。
2009-08-05
2009-07-18 7 瀏覽
難得今日爸爸放假 可以同我同媽媽食Lunch所以就比佢話事簡去邊度食野不出我所料 佢都係選擇因為好貴 所以我冇咩好感既聚源粉麵茶餐廳爸爸要咗個中式快餐B(豉椒火腩飯飲凍茶少甜)$31(凍飲加$2)我對火腩同豉椒都冇興趣 所以冇試到 媽媽就話D汁好鹹可能真係好鹹 所以爸爸都食唔晒我就要咗個午餐$26要煙肉意粉跟火腿雞翼 飲熱檸茶意粉唔會煮得過淋 但當然唔會彈牙可能因為有煙肉 所以湯底略油煙肉有兩片 夠多肥膏 我鍾意火腿雞翼既雞翼縮晒水以前係雞全翼 但而家只係隻好細隻既雞中翼我唔鍾意食雞翼 所以就同鍾意食雞翼既媽媽交換佢既叉燒炒蛋但結果媽媽唔捨得食 比同樣鍾意食雞翼既爸爸媽媽就要咗個特餐$27包括蒜香豬柳米線跟叉燒炒蛋、牛油方包 飲熱好立克蒜香豬柳米線即是豬扒米線媽媽話豬扒冇肉味 米線亦唔係好夠味跟餐既叉燒炒蛋、牛油方包就比咗我食叉燒炒蛋只有薄薄的一塊蛋皮和三數舊叉燒但蛋不會煎得過火 雖不至有蛋汁 但進口仍是挺嫩滑叉燒是我喜歡吃的肥叉 而且肥的部份很爽口 味道不錯埋單$86 食物水準不過不失 但始終太貴
難得今日爸爸放假 可以同我同媽媽食Lunch

以前係雞全翼 但而家只係隻好細隻既雞中翼

我唔鍾意食雞翼 所以就同鍾意食雞翼既媽媽交換佢既叉燒炒蛋

但結果媽媽唔捨得食 比同樣鍾意食雞翼既爸爸

媽媽就要咗個特餐$27

包括蒜香豬柳米線跟叉燒炒蛋、牛油方包 飲熱好立克

蒜香豬柳米線即是豬扒米線

媽媽話豬扒冇肉味 米線亦唔係好夠味

跟餐既叉燒炒蛋、牛油方包就比咗我食

叉燒炒蛋只有薄薄的一塊蛋皮和三數舊叉燒

但蛋不會煎得過火 雖不至有蛋汁 但進口仍是挺嫩滑

叉燒是我喜歡吃的肥叉 而且肥的部份很爽口 味道不錯

埋單$86 食物水準不過不失 但始終太貴
中式快餐B(豉椒火腩飯)
中式快餐B(凍茶少甜)
午餐(煙肉意粉)
午餐(火腿雞翼)
午餐(熱檸茶)
特餐(蒜香豬柳米線)
特餐(叉燒炒蛋、牛油方包)
特餐(熱好立克)
特餐(叉燒炒蛋、牛油方包)
2009-06-21 18 瀏覽
父親節 原來也想跟爸爸好好的吃一頓晚飯但現在物價高 荷包緊 爸爸亦很諒解的說隨便吃一餐便可以了所以 我們只到了附近的茶餐廳進行晚膳一行四人 點了四個小菜 爸爸另點了一枝啤酒$14梅菜扣肉$40這是爸爸發板的 上枱時 熱力非常一煲有六舊扣肉 爸爸當然分得兩舊 媽媽和姐姐都不愛吃肥肉那最後一舊當然落在愛吃肥肉的我的口裡 呵呵扣肉肥瘦分明 肥的部分入口軟淋 不錯但瘦的部分我則嫌它扣得不夠火喉 不夠淋整體味道南乳味偏重 略嫌梅菜味不夠魚香茄子煲$38這是媽媽和姐姐的最愛 又是熱力非常我不愛吃茄子 所以沒有嚐 但看他們吃得準準有味 應該不差芝士石斑塊餐(包飯和熱飲)$43這當然是我發板的 所以差不多整碟是我清碟斑塊應是即炸 還是脆口的 但比起從前卻厚粉不少白汁是我的最愛 我把所有汁撈了兩碗飯才不致浪費沙嗲粉絲肥牛煲餐(包飯和熱飲)$43當然又是熱力非常 肥牛味道不俗 但粉絲過淋可能大家已半飽 所以覺得水準平平兩個餐包兩碗飯 我不夠吃 所以多叫一碗白飯$5我和姊姊都要熱華田 她覺得太甜 我則覺得可以接受埋單$183 食物雖不是人間美味 但我們吃得高興 豐憸由人而已
父親節 原來也想跟爸爸好好的吃一頓晚飯

但現在物價高 荷包緊 爸爸亦很諒解的說隨便吃一餐便可以了