2012-06-26 285 瀏覽
端午節,在家中做節,要買义燒、燒肉應節。下午六點左右,經過荃灣,就想起聯發,這時排隊的人不多,等一兩個人左右。我想買义燒、燒肉,竟然同一價錢賣$80/斤(一般燒臘擋燒肉會賣貴少少),我每樣都買一斤。果然,燒肉比較一般,同义燒剛好相反,肉質淋滑,肥瘦平均,燒汁咸甜適中。超好味!
2012-06-24
1 分鐘 (外賣自取)
  • 义燒
2012-05-25 236 瀏覽
早上未夠11時, 已經有客人在鋪內吃「飯」, 早餐時段吃「飯」... 幾特別呀~ 橫豎中午時有事要辦, 早點兒吃飽也有能力好辦事店鋪乾淨整齊, 牆身周圍沒有一點裝飾或廣告海報, 所以估計店鋪沒有冰凍汽水出售(炎炎夏日, 冰凍cola與燒味飯是絕配嘛~) 上了年紀的男侍應生待客風趣幽默, 有如黎根叔上身 (有老婆婆叫燒鴨雙併飯,黎根叔就問要併什麽? 老婆婆答:「燒鴨雙併飯」...咁黎根叔語重心長咁講:「唔係呀,雙併即係可以併埋义燒、燒肉、油雞呀, 妳想併乜嘢?」 老婆婆答:「燒鴨雙併飯」 如是者兩老溝通了一大論, 唔知多久才攪得掂)燒肉肥义飯(碟上)$35 ... 燒肉是光皮, 皮雖脆但偏硬, 燒肉是暖的, 肉質軟嫩帶肉汁, 皮下脂肪不厚, 味道不過鹹;肥义燒是半肥瘦, 脂肪位呈透明, 义燒味道鹹中帶蜜, 肉質同樣軟嫩。 奇怪的是此店的燒味飯是不會落豉油蜜汁, 每張枱都會有細樽豉油, 落少少撈飯都已經超鹹 不落也罷飯偏軟或適合老人家。燒鵝油雞飯(碟上)$40 ... 燒鵝已退骨, 鵝皮脆、肉嫩、鵝油多, 撈飯更勝豉油或葱蓉 , 不過鵝肉味就不夠濃, 要用熱飯來蓋住去迫味道出

如是者兩老溝通了一大論, 唔知多久才攪得掂
不落也罷

飯偏軟或適合老人家。
, 不過鵝肉味就不夠濃, 要用熱飯來蓋住去迫味道出來;油雞嘅雞味不重, 雞皮甜甜地帶爽脆, 胸肉部份也不乾嚡, 感覺算好
珍肝要下午2時後才有售。
2012-05-24
  • 燒肉肥义飯
  • 燒鵝油雞飯
2012-05-09 109 瀏覽
今早安排好工作,下午找藉口到荃灣辦點私務,順路去聯發食燒臘飯。experiences tell that if you order barbecue pork,  you must mention 肥叉 otherwise you may have "柴皮"般的豬肉。好,就跟老伙計點了肥叉切雞飯一碟!肥叉,正!肥瘦比例剛好,自然肉嫩又夠林。切雞,一般!不要期望有雞味,幸好師傅斬了雞翼部位,勝在頗滑。此食店之服務和衛生皆一般,再次幫襯只因其叉燒!
2012-05-08
今日plan 左上城門水塘行山, 因遲左出發所以要來一個fast lunch.男話特然想食燒味飯, 燒肉+叉燒燒鴨+叉燒 一碟$35 一碗$27心想其實都不是好好味, 但門外卻長期有人龍.~~味道一般(叉燒味道很怪) 不夠熱, 份量頗多, 價錢可以接受, 位置較迫不太舒適** 記得要叫多汁呀.

男話特然想食燒味飯,
燒肉+叉燒
燒鴨+叉燒
一碟$35 一碗$27
可以接受
心想其實都不是好好味, 但門外卻長期有人龍.~~
** 記得要叫多汁呀.
2012-03-24
2012-03-18 76 瀏覽
還是新年的紅日,怱然想吃叉燒抄蛋,就隨便去了聯發.門外人龍很長,一路排隊時,發現大家都是排隊買燒肉的比較多.排了現在百物騰貴,就問刀手到底最少買幾多,他說最少$20.好吧,就$20.回家打開一看...我登時呆了.只有寥寥數片,還要很多舊都是又乾又肥的白色肥羔.這樣也要收$20?!!!crazy~~~肉質也很"鞋", DISLIKE!!太揾笨啦!!以後唔會再幫襯!
還是新年的紅日,怱然想吃叉燒抄蛋,就隨便去了聯發.

門外人龍很長,一路排隊時,發現大家都是排隊買燒肉的比較多.

回家打開一看...

我登時呆了.

只有寥寥數片,還要很多舊都是又乾又肥的白色肥羔.

這樣也要收$20?!!!

crazy~~~

肉質也很"鞋", DISLIKE!!太揾笨啦!!
以後唔會再幫襯!
2012-01-29
15 分鐘 (外賣自取)
2012-01-29 98 瀏覽
原本打算不吃飯便回家睡覺,可是肚子又不爭氣,還是先吃點東西才打道回府。走到了燒腊店的門口,見客人不多,有卡位,便進去了。沒想太多,來一碟叉雞飯。叉燒切得厚身,但十分之鬆軟,亦有肉味,估唔到又幾好;雞雖然是預期中的沒有鮮味,還幸肉質仍是嫩滑,都沒有投訴。把薑蓉撈飯,又是美味的一餐。見好多人外賣燒肉,我想應該都不錯的,下次又試試。

見好多人外賣燒肉,我想應該都不錯的,下次又試試。
2011-10-08 69 瀏覽
今日(8-10-2011 Sat)買餸,男友今晚會o黎食飯,我又諗唔到買乜餸好,就問佢,佢答斬料,我問斬咩o野料?佢話叉燒,啊.咁好啦.今次走我走o黎買,就指定要$30.00半肥瘦同燶啲o既,師傅幫我揀o左.返到屋企,影完相就偷食先,先食瘦o個啲,同樣係軟唔硬o既,而半肥瘦o既呢?唔係我想像中o既半肥瘦咁好食,反而有啲肥o既部份有啲實,奇.而味道o既,係有蜜汁o既甜但都幾鹹,睇o黎佢調較o既味道唔係我杯茶.

半肥瘦叉燒
真係一半肥不半瘦
2011-10-08
3 分鐘 (外賣自取)
$10.00 (晚餐)
2011-10-01 45 瀏覽
中學時代,在洗衣街火車橋附近就是聯發,一個星期總有一至兩次在那裡解決午餐,地下是茶檔及燒味,二樓是較貴的港式西餐,三樓就專做學生餐。放學後有時也會去吃個飛碟。那些美好的日子,令人回味。這次,經過荃灣,發現街市街有間聯發燒味,二話不說,和蘋果小姐就這樣貢了入去來個晚餐。要了一碟例牌叉燒油雞雙拼,加個郊外油菜,兩個靚仔,就足夠兩個人了。叉燒蜜味和鹹味的平衡做得很好,不會太甜或太鹹,加上是半肥瘦的枚頭肉,燒得有少少焦的,好吃。而油雞就是上脾位,是嫩滑的,當然雞味就不太有了。白飯不太濕的,配燒味是一流。這裡的燒味,高水準。不過地板是油淋淋的,是街坊型式的燒味飯店。吃著吃著,像回到那個年代........

2011-04-07
2011-09-30 63 瀏覽
(24-9-2011Sat)朝早空肚做完body check後返荃灣,諗住去黑白飲用埋o個張券,點知11:32am又未開門,今次重要係連半閘都冇拉開,咁食咩o野好呢?食燒鵝瀨啦,去太興,陳記?我硬係對連鎖式燒味店冇乜好感.不如呢間老字號啦,都好耐冇o黎喇.但佢有冇瀨粉o既呢?行到去問問先,師傅話有,咁我即行入去卡位坐低,要個叉鵝瀨,又睇見例湯只係$6.00一碗,就問係咩o野湯?店員答白菜豬骨,好,要一碗啦.好快,例湯到o黎,勺o左好多白菜畀我,之後叉鵝瀨都到o黎,睇個樣好似唔差,食喇!叉燒唔係半肥瘦,有畀啲好味o既燶位我,蜜汁好夠,甜甜地,但雖然係瘦叉燒,肉質仍然鬆口,唔乾硬,唔錯.而燒鵝呢?畀o左下半部o既位置我,唔肥但冇乜肉,而最後o個件更係近pat pat位.燒鵝皮唔脆lu,但肉o既味道OK.瀨粉滑滑,湯唔夠鹹,不過我有例湯,所以呢個都冇所謂,而且我都唔飲呢啲湯o既.例湯呢?味道清清淡淡,冇乜問題.不過o衣o家寫食評至睇到,佢o地o既湯好似十年不變.環境:依然係舊裝修,但冷氣唔夠,秋涼喇,但仍可以食到我出汗.衛生:有烏蠅.上次食評: http://www.openrice.com

好快,例湯到o黎,
白菜豬骨湯
勺o左好多白菜畀我,之後叉鵝瀨都到o黎,
叉鵝瀨
睇個樣好似唔差,食喇!

環境:
依然係舊裝修,但冷氣唔夠,秋涼喇,但仍可以食到我出汗.

衛生:
有烏蠅.

上次食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1955950
2011-09-24
$41.00 (午餐)
  • 叉燒
2011-07-15 58 瀏覽
發現燒肉得白肉一片,無皮的,重要係下欄位,點可以賣得比客人,點會好食,重要成33蚊,都唔係平,同老闆講,佢就係咁話有,睇都唔睇吓盒飯,到最後只食得兩舊, 所以, 以後就算點好食都好,都唔會有下次!!!!!
無皮燒肉, 下欄位, 最後只食得兩舊
2011-07-14
外賣自取
2011-05-08 54 瀏覽
叫左個燒肉油雞反和例湯共$38, 燒肉好多肥膏, 皮和膏分開, 皮很脆但勁硬, 好明顯係隻豬吾靚. 油雞又好肥, 肥膏凝固,看到好吾開胃. 例湯冇味, 但夠熱,可接受.絕對吾會再食, 建議大家食對面的太興會好些.亦令人懷念永合隆的美味燒肉, 完全吾同GRADE
絕對吾會再食, 建議大家食對面的太興會好些.
亦令人懷念永合隆的美味燒肉, 完全吾同GRADE
2011-05-08
2010-09-23 104 瀏覽
最近出得街食多,又諗唔到食乜好,先去Burger King食左個平包。之後老公提議去呢度食叉燒瀨,因為都幾鍾意食。呢間燒腊真係幾傳統,留心睇餐牌,連珍肝都有得食,依家好多地方都無了。叫左碗叉燒燒肉瀨,叉燒燒肉另上。碗瀨粉唔係好大碗,睇到隔離碟飯大碟d又抵食d,呢度好在可以叫一碗,下次都係叫一碗飯算了。叉燒好鬆化,帶點蜜汁好味。燒肉層皮甩左出黎,而且唔多脆,老公話呢間d燒肉係撞手神,唔係條條都好似去食太興咁件件脆皮,但佢既燒肉醃得幾好味,燒肉同叉燒都好味呢。埋單一碗$28,下次如果想食叉燒瀨,唔駛再食美心了。

埋單一碗$28,下次如果想食叉燒瀨,唔駛再食美心了。
叉燒燒肉瀨
叉燒燒肉另上
瀨粉唔多夠食
2010-09-08
叉燒燒肉瀨
叉燒燒肉另上
2010-07-13 59 瀏覽
晚飯叫左 叉肉飯..服務講講先..算唔錯..有杯熱茶..筷同根都拎埋黎..講返個飯..黎到時賣相原全下面那兩福水準"肉身均暈"同"有蜜汁"..結果叉燒味道亦唔係我杯茶...麻麻地..有舊仲腥腥地..佢係唔係食開個隻叉燒味..類似豬頸肉味似d..所以各有各口味..我就接用唔到la..無計..但幾好肉質..所以尚保留個ok..但睇返價錢就爭d想劣評了..之後燒肉就皮夠脆..肉都ok..好過叉燒la..但,整體唔值過3字頭個人認為..
講返個飯..黎到時賣相原全[無]下面那兩福水準"肉身均暈"同"有蜜汁"..
2010-05-12 317 瀏覽
聯發係荃灣區出左名既燒味店, 平時加料時間已經長龍, 過時過節人龍更加長, 分分鐘排到出馬路, 燒肉, 叉燒係街坊們至愛, 我更加係由細食到大, 可以話, 我咁喜歡食叉燒都係因為聯發 裝修係傳統燒味店, 吊晒d燒味出黎等大家一眼睇晒, 你覺得呢舊叉燒靚嗎? 可以, 你想要呢舊夠燶夠香? 無問題, 雖然店裡清潔度一般, 不過尚算坐得舒服今日, 心血來潮想食叉燒, 但又飽飽地, 就叫左個叉燒瀨 叉燒始終保持水準, 皮好香, 蜜糖又夠, 頭尾又有微燶堂食的確係唔同d, 平時通常係斬料返屋企, 已經唔熱, 堂食仲暖既叉燒, 配合鬆化既豬肉, 真係人生一大享受, 不過稍嫌叉燒不夠豬味, 如果豬味重d豬好, 呢樣燒肉就不同了燒肉明顯係經過香料醃製, 佢同太興燒腩仔唔同, 燒肉是肉多, 食肉"損"骨的, 如果想食幾層脆皮燒腩, 呢度滿足唔到你, 但如果係拜神燒肉, 呢度既燒肉相信"神佛"高興之餘, 食"神佛"口水尾既你都會高興

今日, 心血來潮想食叉燒, 但又飽飽地, 就叫左個叉燒瀨

叉燒始終保持水準, 皮好香, 蜜糖又夠, 頭尾又有微燶

叉燒瀨
皮香肉嫩蜜糖夠既叉燒
2010-04-20
叉燒瀨
皮香肉嫩蜜糖夠既叉燒
  • 叉燒
  • 燒肉
2009-10-10 30 瀏覽
媽媽話好似呢間店的形式燒味.買少見少我叫左一個50年不變的例湯....湯好清..煲出白菜的清甜.....有一種好自然清甜鵝瀨都好正...鵝皮脆肉甜,不肥,湯底似例湯的味待應伯伯....係煩的...不過都好禮貌....而食的期間都見到大把人買燒味
媽媽話好似呢間店的形式燒味.買少見少
鵝瀨都好正...鵝皮脆肉甜,不肥,湯底似例湯的味
待應伯伯....係煩的...不過都好禮貌....
而食的期間都見到大把人買燒味