2024-11-14 467 瀏覽
每次經過灣仔莊士敦道利文樓,都會見到一條長長人龍,排隊入去食佢地嘅甜品,呢間甜品店就是"聰。C dessert" 。呢度的甜品材料,中、西合璧,互相配搭,選擇豐富多元化。合桃露燉蛋白口感豐富細膩,帶有磨成幼細的合桃粒,濃郁合桃香味,配上燉蛋白,層次味道都豐富。椰汁燉雙皮奶口感柔滑細緻,奶香加上椰汁香甜,甜度適中。芒果椰果冰芒果味濃郁,椰果Q彈,水晶珠爆脆,加上以芒果打成的沙冰,冰冰凍凍,整體配搭一流,必食推介。布雷醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫牛角窩夫微暖,入口外脆內軟,配上冰凍雪糕,幼滑布雷醬,脆脆焦糖,全部混合一齊入口,口感味道都非常豐富。

呢度的甜品材料,中、西合璧,互相配搭,選擇豐富多元化。

合桃露燉蛋白

椰汁燉雙皮奶

口感柔滑細緻,奶香加上椰汁香甜,甜度適中。

芒果椰果冰

布雷醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫

• 芒果椰果冰
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
跟朋友吃完晚飯後打算再吃個甜品,離遠就可以看到這間店排了長長的隊,而店內都是滿座的,人氣非常誇張,不過也不算等了很久就可以進去了,感覺還算可以的!龍眼椰果冰(46元)這裡的人氣甜品,其他店都沒有的,吃起來龍眼味超香濃,感覺濃直接吃龍眼一樣,味道清甜!冰的質感接近綿綿冰。配的還有龍眼果肉,椰果和脆波來增加口感。蜜瓜椰果冰(38元)冰吃起來是蜜瓜的清甜,味道不會太甜,所以吃起來挺清爽的。榴槤黑糯米(48元)上面是新鮮的榴槤果肉,吃起來像金枕頭,下面是香濃的榴槤雪糕,而且也是帶有榴槤果肉的,所以整體是非常濃的榴槤香味!最底下是軟糯微甜的黑糯米,搭配上香濃的榴槤,一次吃到兩種不同的口感!。椰汁紫米芋圓小丸子(42元)喝起來紫米的味道挺濃香的,而且不會太甜,陣陣椰汁香,每一口都能吃到軟糯Q彈的芋圓和小丸子,味道不錯!

龍眼椰果冰(46元)

蜜瓜椰果冰(38元)
冰吃起來是蜜瓜的清甜,味道不會太甜,所以吃起來挺清爽的。

榴槤黑糯米(48元)

椰汁紫米芋圓小丸子(42元)

2024-11-11
2024-11-14 462 瀏覽
🥭 芒芒麗莎($48)入面有好足料嘅鮮芒果肉,加上煙韌唔痴牙嘅小丸子,爽口嘅椰果,脆口嘅水晶珠,同芒果汁做底,整體口感好豐富,芒果味濃,甜度適中,芒果控嘅朋友必點💚 榴槤水晶珠($48)一上枱就已經聞到好濃嘅榴槤香味,面頭有厚身嘅榴槤肉,榴槤肉味道甜潤口感creamy,底下係帶有榴槤肉嘅雪糕,雪糕幼滑,食落口啖啖榴槤香味,加上脆脆嘅水晶珠,口感層次豐富🥐 布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫($42)未食之前先俾佢嘅賣相吸引,雲呢拿雪糕配上熱辣辣嘅牛角窩夫,呢度嘅牛角窩夫比出面嘅窩夫食落煙韌,面頭淋上焦糖醬同焦糖脆脆,加上蛋香味濃又幼滑嘅布蕾醬,好食而唔會膩,而且甜度啱啱好
🥭 芒芒麗莎($48)

💚 榴槤水晶珠($48)

🥐 布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫($42)
芒芒麗莎
榴槤水晶珠
2024-11-12
10 分鐘 (堂食)
芒芒麗莎
榴槤水晶珠
2024-11-13 176 瀏覽
飲後甜品當然唔少得😋今日同朋友嚟到呢間人氣糖水店Menu款式選擇多,而且每款都可以自選配搭唔同嘅配料ღ榴槤水晶珠 $48一入到去已經聞到濃濃嘅榴槤香朋友係榴槤控當然唔會錯過啦面頭有香噴噴新鮮嘅榴槤肉,再有榴槤打成嘅榴槤冰,加上粒粒水晶珠增加口感每啖都充滿榴槤香ღ芒芒麗莎 $48即係楊枝甘露同芒果椰果冰好足料!勁多香甜嘅芒果肉仲有小丸子、椰果凍同西米,口感勁豐富ღ鮮榨西瓜汁 $34西瓜汁新鮮榨起,顏色鮮艷飲落清甜又解渴ღ生磨芝麻糊 $32帶出濃濃嘅芝麻香氣口感濃郁細膩
飲後甜品當然唔少得😋

今日同朋友嚟到呢間人氣糖水

Menu款式選擇多,而且每款都可以自選配搭唔同嘅配料

ღ榴槤水晶珠 $48
一入到去已經聞到濃濃嘅榴槤香
朋友係榴槤控當然唔會錯過啦
每啖都充滿榴槤香

ღ芒芒麗莎 $48
即係楊枝甘露同芒果椰果冰

好足料!勁多香甜嘅芒果肉
仲有小丸子、椰果凍同西米,口感勁豐富

ღ鮮榨西瓜汁 $34
西瓜汁新鮮榨起,顏色鮮艷
飲落清甜又解渴

ღ生磨芝麻糊 $32
帶出濃濃嘅芝麻香氣
口感濃郁細膩
2024-11-11 178 瀏覽
💛聰嫂真係令人念念不忘 無論日頭定係夜晚嚟到 都排晒長龍好多人大家都嚟享受呢個新鮮順滑嘅甜品😙🥭芒芒麗莎 絕對係芒果愛好者嘅必食產品 入邊即係有芒果沙冰、芒果、再加埋楊枝甘露,嚟一個大匯合,仲要有埋小丸子🍡每一啖口感都好豐富!😗🥭芒果奶昔雙皮奶 總共係有三層嘅口感 最低既係🍼雙皮奶,係傳統既燉雙奶皮,燉得香滑又有濃濃既奶香味,上高嗰層就係用芒果打成既芒果味奶昔,而最高嗰層就係厚厚既芒果肉,絕對係創新加傳統嘅配搭鍾意食奶嘅,一定要試☺️⚪️龍眼椰果冰❄️就係聰嫂嘅招牌貨龍眼冰充滿椰汁嘅味 中間有一粒粒嘅龍眼肉 😳佢哋啲冰打得好碎 所以好順口啲椰汁味好香 但又唔會太甜而且仲有啲西米添🤓🍐川貝圓肉燉雪梨🍐食完凍嘢梗係飲番啲熱嘅嘢 暖吓個胃🍲成個湯都好滋潤 尤其係啲雪梨燉到好腍喂OK最底仲有啲薏米飲落口好順滑 喉嚨都好舒服😌
大家都嚟享受呢個新鮮順滑嘅甜品😙

每一啖口感都好豐富!😗

🥭芒果奶昔雙皮奶 總共係有三層嘅口感
鍾意食奶嘅,一定要試☺️

⚪️龍眼椰果冰❄️就係聰嫂嘅招牌貨

尤其係啲雪梨燉到好腍喂OK
最底仲有啲薏米
飲落口好順滑 喉嚨都好舒服😌
2024-11-10 219 瀏覽
成日經過見到呢間舖排長龍,所以就跟隊排下🤣雖然人龍長但唔使排好耐就入到去🤩//🍳芝麻糊燉蛋白 $40芝麻味好濃好香🥺食落非常滑身,配埋嫩滑嘅蛋白多咗一層蛋香🥰用最簡單嘅食材做出極致嘅口感同味道😎🥭芒果奶昔雙皮奶 $46一次食到三個口感😋面頭四片芒果鮮甜,中間係芒果奶昔冰,唔會死甜💕最底層就係雙皮奶,好濃郁嘅奶香,食落好順滑🙂‍↕️非常推薦!☕️杞子圓肉雪蓮子燉桃膠 $45養生滋補之選😻杞子圓肉非常足料,而且可以食到啖啖桃膠🤤味道唔會死甜,圓肉味道香濃,食完即刻暖笠笠❤️‍🔥🥐布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫 $42除咗中式甜品外,當然唔少得呢一兩年大熱嘅牛角窩夫🫶🏼即叫即整,食落好酥脆,配埋雪糕同埋布蕾醬真係好夾✨
🍳芝麻糊燉蛋白 $40

🥭芒果奶昔雙皮奶 $46

☕️杞子圓肉雪蓮子燉桃膠 $45

🥐布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫 $42
Restaurant : 聰。C Dessert (灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖)聰。c dessert 得一間分店係灣仔咋💕😋 係門口排咗一陣,好快已經入到去食👍🏻 士多啤梨椰果冰🍓🍧 $38 唔會太甜,士多啤梨味超級出👍🏻楊枝甘露 $45 芒果好清甜,有好多芒果,超級足料😋麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫 $44 如果鍾意食抹茶嘅話,一定要試吓呢個抹茶雪糕🍵 茶味超濃,牛角窩夫好脆,熱嘅窩夫配凍嘅雪糕再加麻糬一齊食,口感💯椰汁芋頭芋圓紫米露 $39 我呢款係熱食,好香椰汁再加埋熱辣辣嘅紫米露🫨👌🏻👌🏻好好食總結:價錢好平,糖水😋💯👍🏻

士多啤梨椰果冰🍓🍧 $38
唔會太甜,士多啤梨味超級出👍🏻

楊枝甘露 $45
芒果好清甜,有好多芒果,超級足料😋

麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫 $44

椰汁芋頭芋圓紫米露 $39
我呢款係熱食,好香椰汁再加埋熱辣辣嘅紫米露🫨👌🏻👌🏻好好食

總結:價錢好平,糖水😋💯👍🏻
真係每次經過都見到排隊!成為灣仔超人氣打卡點嘅C Dessert,將傳統甜品玩出新高度!今次推介幾款人氣之選等你嚟試~🤤💫 人氣推介 TOP LIST:🥐 香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫 $38脆卜卜牛角配香蕉朱古力醬,再加埋焦糖脆脆,香甜層次豐富!🍦 布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫 $42牛角窩夫配布蕾醬勁滑,焦糖脆脆加埋雪糕,甜而不膩!🥥 鮮什果椰汁仙草凍(凍)$48椰汁清甜配上彈牙仙草,加埋新鮮水果,夏天必食!🫘 杞子圓肉雪蓮子燉桃膠(熱)$45養顏滋潤嘅中式甜湯,啱晒想食養生嘅我!

💫 人氣推介 TOP LIST:

🥐 香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫 $38
脆卜卜牛角配香蕉朱古力醬,再加埋焦糖脆脆,香甜層次豐富!

🍦 布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫 $42
牛角窩夫配布蕾醬勁滑,焦糖脆脆加埋雪糕,甜而不膩!

🥥 鮮什果椰汁仙草凍(凍)$48
椰汁清甜配上彈牙仙草,加埋新鮮水果,夏天必食!

🫘 杞子圓肉雪蓮子燉桃膠(熱)$45
養顏滋潤嘅中式甜湯,啱晒想食養生嘅我!
係灣仔食完晚飯,想同成班朋友食埋糖水傾多陣計😚😚上網搵到呢間聰。C dessert✨人氣大熱既甜品店,晚飯期間大排長龍,令大家都好期待💁🏻‍♀️餐廳採用清新裝潢,白色牆壁配木質家具,營造出簡約而溫馨氛圍❤️🔹龍眼椰果冰配料豐富,甜美龍眼與滑嫩椰果冰絕對係最佳組合,冰涼口感瞬間讓人感到清爽~椰子清新香氣令整道甜品更添風味,好快就比我食哂~🔹芒果奶昔雙皮奶有驚喜!顏色鮮豔,芒果香氣濃郁,入口即化既雙皮奶充滿豐富奶香,兩者結合得相當完美~奶昔質地滑順,帶有微微芒果纖維感,增添口感層次。每啖都能感受到清甜芒果,搭配奶香,令人感到幸福滿滿!🔹杏仁茶燉蛋白杏仁香氣撲鼻而來,底部燉蛋白滑嫩無比,口感細膩~食到杏仁清香與柔滑蛋白,令人感受到冬日暖意~🔹川貝圓肉燉雪梨清甜雪梨配滋補川貝,既美味又健康~雪梨燉煮得剛好,口感軟嫩,加入甘甜圓肉,帶自然甘美~聰。C dessert✨📍灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下

🔹龍眼椰果冰

🔹芒果奶昔雙皮奶

🔹杏仁茶燉蛋白

🔹川貝圓肉燉雪梨

聰。C dessert✨
📍灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下
2024-11-05 263 瀏覽
今天黃昏,我和朋友來到了位於灣仔。這家店以多樣的創意甜品著稱,讓我們充滿期待。進入店內,看到簡約而舒適的裝潢,讓人感到放鬆。我們迫不及待點了幾道招牌甜品。首先上桌的是冷凍芒果豆腐花,果肉鮮甜,搭配滑嫩的豆腐花,口感絕佳。接著是椰汁黑糯米豆腐花,椰汁的香濃與黑糯米的嚼勁,讓我驚豔不已。除了冷甜品,我們還選了兩款熱甜品。芝麻糊嫩蛋白熱騰騰地端上來,芝麻的香味四溢,搭配嫩滑的蛋白,讓人每一口都感受到濃厚的幸福。合桃露墩蛋白也是一絕,合桃的香氣與細膩的口感相得益彰,讓人回味無窮。這次的甜品之旅讓我們感受到甜品的魅力,滿足了味蕾的需求。聰。C dessert絕對是灣仔的一顆明珠,下次還會再來嘗試更多新口味!

2024-11-05 156 瀏覽
識食梗係食正宗,正宗由聰嫂主理嘅甜品舖,想食返令人懷念嘅味道。嚟到門口條龍排咗半條街,本身都心郁郁想走,點知翻枱又幾快,最後排咗三個字度就食得。 ✦ 龍眼椰果冰 HKD46 ✦店舖成名作,亦係細個必點之選。人生起碼食咗三十次。爽脆水晶珠 x Q彈椰果 x清甜解渴濃郁龍眼冰。每次食都忍唔到口講句 真 係 好 好 食 。 ✦ 楊枝甘露 HKD45 ✦超甜芒果一大碗,配上西柚、西米露。口感豐富,真材實料。 ✦ 生磨芝麻糊 HKD32 ✦ 熱辣辣上。質地幾厚之餘又滑溜,散發好濃郁好香嘅芝麻味。 性價比極高嘅高質小店,不枉山長水遠排晒長龍,食到回憶真高興 (๑¯∀¯๑)

✦ 龍眼椰果冰 HKD46 ✦

✦ 楊枝甘露 HKD45 ✦
超甜芒果一大碗,配上西柚、西米露。口感豐富,真材實料。

✦ 生磨芝麻糊 HKD32 ✦
熱辣辣上。質地幾厚之餘又滑溜,散發好濃郁好香嘅芝麻味。

楊枝甘露

生磨芝麻糊
楊枝甘露
生磨芝麻糊
2024-11-04 148 瀏覽
10月31晚去到呢間糖水舖,出面竟然係20-30人緊隊,超受歡迎啊!老公心思思雙皮奶,一口氣叫左一個原味同一個芒果燉雙皮奶。原味雙皮奶真係好抵食!三十幾就有甘大碗,性價比高。最緊要真係好滑好香。芒果燉雙皮奶就係一半雙皮奶,加上芒果雪糕同芒果肉,係另一個口感,豐富既。芒果都甜。至於重口味的我就試榴蓮西米露,榴蓮肉香甜,底下係榴蓮雪糕同西米,甜度適中。由於晚餐不太飽就叫多個窩夫啦。呢個焦糖雪糕吉士會甜少少,窩夫係酥皮,食完真係飽曬!🥢聰。C Dessert 🌏灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
老公心思思雙皮奶,一口氣叫左一個原味同一個芒果燉雙皮奶。

🥢聰。C Dessert
🌏灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
宵夜
2024-11-03 164 瀏覽
我今日放假,約同好友去灣仔行程shopping,順道去位於灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖的聰。C Desert 食甜品,門囗已經出現排隊龍,好在不用等太耐,已經可以安排入座。我和好友點左個 榴槤黑糯米 $48,鮮雜果(哈蜜瓜、芒果、西瓜、士多啤梨、香蕉、蜜瓜)椰汁仙草凍 $48,龍眼豆腐花 $48 及 芒果奶昔雙皮奶 $46。鮮雜果椰汁仙草凍賣相繽紛吸引,份量不少,新鮮生果配椰汁仙草凍真係好味道;榴槤黑糯米的榴槤味好香濃,黑糯米好食;芒果奶昔雙皮奶賣相好吸晴,大大塊芒果肉放在頂,好鮮甜好味;龍眼豆腐花非常清涼好食。

• 鮮雜果椰汁仙草凍
  • 芒果奶昔雙皮奶
  • 榴槤黑糯米
  • 龍眼豆腐花
2024-10-29 219 瀏覽
今日在灣仔收工,有時間和同事嘆個甜品先回家。每次經過都排長龍,入去要食多幾碗,推介給大家聰·C Dessert環境舒適,食材新鮮,款式夠多,不能錯過。士多啤梨椰果冰士多啤梨冰酸酸甜甜好開胃,還有椰果,好味道!龍眼椰果冰龍眼味道清甜,用咗大量龍眼製成,一啖食落去口感豐富龍眼果肉飽滿,消暑一流。店舖No1 推介杞子圓肉雪蓮子燉桃膠桃膠勁多,味道清甜,好滋潤..飲落去暖笠笠好舒服!布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫熱辣辣既酥脆牛角窩夫加上雪糕球,食落口感外脆內軟,配上香濃嘅焦糖醬,味道層次分明。讚鮮什果椰汁仙草凍水果有芒果/蜜瓜/西瓜/士多啤梨/香蕉,生果香甜爽脆,還有仙草加埋水晶脆珠,大滿足。

士多啤梨椰果冰
士多啤梨冰酸酸甜甜好開胃,還有椰果,好味道!

杞子圓肉雪蓮子燉桃膠
桃膠勁多,味道清甜,好滋潤..飲落去暖笠笠好舒服!

鮮什果椰汁仙草凍

2024-10-26
  • 杞子圓肉雪蓮子燉桃膠
  • 龍眼椰果冰
每次行過呢間糖水舖都見到好多人排隊,原來舊名叫聰嫂甜品,住開灣仔嘅朋友可能就知道!依家新面貌配上新裝修,俾人感覺好舒服,而糖水賣相都幾精緻,款色選擇都好多!🧡南北杏雪耳燉木瓜(熱)$35最近有幾聲咳😷,食返個熱嘅燉木瓜潤吓喉,木瓜份量都幾多,加埋雪耳同南北杏,成碗糖水真係好滋潤☺️,而且唔會太甜。鮮什果椰汁仙草凍(冷)$48見到佢嘅圖片好吸引於是就點咗,而頭真係勁多水果,包括有士多啤梨🍓、哈密瓜🍈、西瓜🍉、芒果🥭香蕉等等。底下嗰層就係仙草凍,再配上大量🥥椰汁,食落真係消暑又解渴!仲有好多多款甜品🍧都想試,當中雪糕🍦窩夫係特別吸引,唯有等身體好返啲再嚟食啦!

🧡南北杏雪耳燉木瓜(熱)$35

鮮什果椰汁仙草凍(冷)$48