2024-10-19 207 瀏覽
由聰嫂甜品原班人馬主理既甜品店,一黎到岩岩開門,門口已經有人龍,為左唔想浪費排隊既時間,我地今次叫左鮮榨西瓜汁❤ 清爽解暑,口感粉沙,唔死甜,可以邊行邊飲,正!榴槤水晶珠❤ 招牌之一!! 金枕頭榴槤,榴槤味濃郁!! 大球榴槤肉係面,配埋佢地自家製既榴槤雪糕,夾埋水晶脆珠,口感同味道夠哂豐富楊枝甘露豆腐花❤新鮮香甜既芒果同微酸香甜既柚子配埋滑嫩豆香重既豆腐花,食起上黎一D都唔膩鮮雜果椰汁仙草凍❤ 多款新鮮雜果,食起黎香 爽 甜 滑,配埋滑溜溜又爽彈既既椰汁仙草,好味!杞子圓肉雪蓮子燉桃膠❤勁滋潤,雪蓮子同桃膠一入口痴哂嘴,味道清甜南北杏雪耳燉木瓜❤新鮮香甜木瓜,爽口大年既雪耳同香口既南北杏,夠補
2024-10-18 176 瀏覽
今日約左朋友去灣仔食下午茶,朋友話想食甜品,就搵左間食甜品嘅鋪頭 「聰。C Dessert 」估唔到平日嘅下午時分都咁多人食,我就要左個龍眼椰果冰,呢個甜品讓我感受到夏日的清新。新鮮的龍眼果肉散發著自然的甜香,搭配Q彈的椰果,冰雪的口感令人一口接一口。加上甜品嘅甜度剛剛好,令整體味道更加層次分明💁🏻‍♀️接下來,我朋友就叫左麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫。牛角窩夫外酥內軟,搭配滑順的抹茶雪糕,散發著淡淡的茶香。麻糬的嚼勁與紅豆的香甜相互交織,讓每一口都充滿驚喜。這道甜品不僅外觀誘人,口感也相當豐富,抹茶控一定鍾意❤️

2024-10-17 133 瀏覽
同老公買完嘢之後就嚟到銅鑼灣食聰嫂!☝️☝️嚟得一定要食佢嘅水晶珠甜品,所以我哋嗌咗一個士多啤梨水晶珠,同埋榴槤水晶珠😍士多啤梨水晶珠食落唔會好甜,好似食雪糕咁樣添,仲有d椰果粒,口感豐富☺️榴槤水晶珠係我嘅最愛,榴槤味十足,榴槤肉都幾多,沙冰口感食到好似雪糕🍦我哋仲嗌咗一份cream burlee 牛角包窩夫,上面有啲焦糖脆脆,食落甜甜地!牛角包窩夫口感同平時窩夫唔一樣,佢更加酥同埋同雪糕一齊食更加正😜😜😜另外仲叫咗一份芝麻糊燉蛋白比小朋友食,芝麻糊好香濃,配埋燉蛋白一齊食小朋友都食得好滋味!
同老公買完嘢之後就嚟到銅鑼灣食聰嫂!☝️☝️

2024-10-16 178 瀏覽
有冇人嘅青春都係有聰嫂一席位🤩 細個嘅時候食完飯之後一定去耀華街排隊食佢🙋🏻‍♀️ 想當年佢執真係超級唔捨得(꒦ິ⌑︎꒦ີ) 依家竟然開返仲要復刻返Menu所有嘢🥹 味道同以前一模一樣😘📍龍眼椰果冰(凍) $46以前最鍾意呢個/榴槤系列/芒果芒果奶昔雙皮奶( ˶ˆ꒳ˆ˵ )龍眼冰係最清爽🧊 食完飯食都唔會食唔落🙂‍↔️原粒手剝龍眼 感受到皇帝待遇😂 另外都好鍾意佢哋嘅椰果水潤同水晶珠卜卜口感💁🏻‍♀️冰底係唔會去到好甜 用新鮮龍眼肉+椰奶超夾‼️🧊 啖啖都食到龍眼嘅清甜同幼滑嘅沙冰感🍧❣️生磨合桃露(熱)+湯丸(芝麻) $34+8依家年紀大咗 由食冰嘅甜品變咗食熱嘅多😂呢個合桃露非常難得見到真係生磨🥹 我已經喺其他甜品店中過太多次伏 一係就用粉一係就唔夠香滑或者煲得太耐😾超級香嘅合桃味 仲可以見到研磨後嘅一粒粒😛🙋🏻‍♀️濃稠度啱啱好✅ 每啖都超濃郁嘅合桃味又唔會kok喉👏順便加埋湯圓滿足感🆙🆙❣️杏仁茶燉蛋白(熱)$40養生地食甜品😂 感覺可以美顏🙂‍↔️杏仁茶好夠滑 甜度啱啱好🫶🏻蛋白加左鮮奶好香又滑嫩🍼 女士恩物💁🏻‍♀️順便一提佢哋夜晚係排隊排得幾長 但其實好快就排到😆 唔好放棄呀‼️

📍龍眼椰果冰(凍) $46

蛋白加左鮮奶好香又滑嫩🍼 女士恩物💁🏻‍♀️

• 龍眼椰果冰
  • 杏仁茶燉蛋白
  • 生磨合桃露
餐廳:聰。C Dessert地點:灣仔莊士敦道菜式:甜品餐牌:有熱辣辣甜品,燉品,豆腐花,西米露,椰果冰,仙草凍+黑糖珍珠,特別推介,牛角窩夫。仲可以自選配搭配料。麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫 $44麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫賣相一流!一個熱辣辣既酥脆牛窩夫加上一球滑溜抹茶雪糕,上面再加上紅豆蓉伴半粒士多啤梨,食落口感係熱辣酥脆配滑溜香濃抹茶味,再加上香甜紅豆蓉,味道口感豐富。仲有唔少煙韌麻糬粒,絕對係一道出色西日fusion甜品。芒芒麗莎 $48芒芒麗莎長期係凍甜品排行榜第三位,係楊枝甘露加多少少材料既演化版。有好多鮮芒果肉同芒果汁做底加上脆口西米,煙韌白色小丸子,爽口椰果。味道十分清爽,芒果味好香濃而唔會過甜,而且口感豐富!龍眼豆腐花 $48龍眼豆腐花係豆腐花墊底,中間原來係好多豆腐味刨冰,面頭加上兩粒新鮮龍眼同大量水晶珠。呢款甜品豆味好香,豆腐味刨冰真係好特別,再加上脆口水晶珠,口感好正。榴槤黑糯米 $48榴槤黑糯米有唔少煙韌黑糯米做底,好有咬口,加上冰凍滑溜榴槤蓉,新鮮榴槤果肉同脆口西米喺面,味道層次豐富。榴槤味好香,而榴槤蓉食極都有,味道香氣都好正,配搭黑糯米都唔會過甜。總括而言,今日所有
餐廳:聰。C Dessert
地點:灣仔莊士敦道
菜式:甜品
麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫 $44
芒芒麗莎 $48
芒芒麗莎
龍眼豆腐花 $48

榴槤黑糯米 $48
榴槤黑糯米
總括而言,今日所有甜品都好出色,揀一款自己鍾意就得,食得出呢度重視每款配料配搭同多重口感,特別鍾意呢度既刨冰。糖水舖有呢個質素同材料,價錢抵食。入面乾淨企理,光光猛猛,用左淺木色枱凳,裝修唔錯。成日經過都有人龍等位,排隊時見到前面有20人左右,人流去得快,其實15分鐘左右就有位。
2024-10-13
15 分鐘 (堂食)
芒芒麗莎
2024-10-13 231 瀏覽
如果去灣仔區馬上要搵糖水食,絕對唔可以錯過呢一間甜品!未夠八點已經可以見到門外長長人龍杏汁蜜瓜冰 見到呢一款杏汁蜜瓜冰就已經覺得好特別,杏汁圍住咗蜜瓜沙冰,旁邊仲會有蜜瓜果凍,增加口感,原來杏汁同蜜瓜係可以咁夾龍眼椰果冰聽店員講佢哋係用咗泰國人手剝殼龍眼,加咗忌廉再打成冰,所以食落淡淡龍眼清香,但係帶咗少少絲滑口感,唔怪之得台台都會叫!榴槤水晶冰嚟得食聰嫂當然唔可以唔食埋佢哋嘅榴槤水晶冰,最上層會有新鮮榴槤肉,下邊就係榴槤冰,兩種口感都係滿滿濃郁榴槤味,榴槤控絕對唔可以放過

杏汁蜜瓜冰
口感,原來杏汁同蜜瓜係可以咁夾

龍眼椰果冰

榴槤水晶冰
2024-10-12 222 瀏覽
來到了灣仔當然要食好大熱既甜品聰·c 每次經過門口都大排長龍,因為超好食榴槤水晶珠 $48這個是我第1名最喜愛的,每次必點榴槤水晶珠上面果層已經係榴槤蓉,超濃榴槤香,而且配上水晶珠有咬口。配上黑糯米底很滿足。 龍眼椰果冰 $46用了很多來自泰國的新鮮龍眼製成的龍眼沙冰,味道非常天然清甜,口感細綿,入口清新,非常消暑。加上椰果和爆珠西米,好Q彈,很愛。杏汁蜜瓜冰 $44杏汁配上蜜瓜真的很夾,食入口有蜜瓜既香甜味,又帶點杏汁味,甜而不膩。配上啫喱令口感致上一層樓。聰。C Dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號鋪#hkig #hkfoodie #hkfood #hkfoodie #hkbloggers #香港美食 #灣仔美食 #灣仔糖水 #灣仔甜品 #聰嫂甜品 #聰cdessert
來到了灣仔當然要食好大熱既甜品聰·c
每次經過門口都大排長龍,因為超好食

榴槤水晶珠 $48
這個是我第1名最喜愛的,每次必點

龍眼椰果冰 $46

杏汁蜜瓜冰 $44

聰。C Dessert
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號鋪

講起細個食糖水既回憶一定要講起聰少聰嫂呀!! 當年佢地關門大吉真係覺得好可惜!!依家開返終於有時間黎試下啦~ 講起都覺得好興奮呀!依家全港得返1家係灣仔呢度, 真係超人氣大排長龍呀!! 但唔會影響到我想食既心情嫁~!! 其實條人龍都去得好快既, 大概15分鐘咁上下都OK呀 好快有得食嫁啦!! 店面好乾淨舒服, 員工數量都好足夠, 招呼快,上菜都好快 GOOD最鐘意芒果既我, 試左兩款皇牌芒果奶昔雙皮奶 入邊有3層 分別係面頭厚肉芒果 , 芒果唔算太甜, 微酸 第二層係超濃芒果既奶昔(類似沙冰口感), 最底層就係滑滑的雙皮奶啦~第二層奶昔比較濃味, 雙皮奶就比較淡, 但三樣夾埋一齊食就岩岩好啦~! 唔同口感食落都好有趣 楊枝甘露豆腐花成碗都好足料嫁, 楊枝甘露既配料應有盡有 , 芒果味好足, 真才實料既感覺!豆腐花都好香豆味~出邊好少有咁既配搭, 值得一試!

好快有得食嫁啦!!

最鐘意芒果既我, 試左兩款皇牌

唔同口感食落都好有趣

楊枝甘露豆腐花
豆腐花都好香豆味~出邊好少有咁既配搭, 值得一試!
2024-10-05
15 分鐘 (堂食)
2024-10-11 199 瀏覽
今朝同同事食咗個好飽嘅早餐但lunch又唔想唔食嘢同事提議不如去食甜品啦呢個idea又幾好 就去咗聰。C平時食飽飯經過都見要排長龍今日咁早諗住排到頭位 點知12點45去到已經排緊第5張枱 🤯準時1點就可以入座 一坐低叫叫吓就叫咗4樣嘢食(女人呀 你哋明明仲話飽㗎)🥭楊枝甘露豆腐花激多芒果粒 豆腐花嫩滑西柚同西米露都足料🧇香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫呢個要趁熱食 牛角窩夫新鮮出爐 切落去睇得出嘅鬆脆雪糕上面唧咗朱古力同焦糖醬 雪糕連埋窩夫一齊食 雙重口感🥛豆漿白果腐竹薏米堅有一塊塊腐竹 平時食嗰啲煮到溶晒加埋薏米多番啲口感 又夠足料豆漿味亦好出 好味🥚芝麻糊燉蛋白芝麻糊同燉蛋白都係我至愛mix埋一齊就未試過既然有得食 當然揀佢啦芝麻糊好濃郁夠漿口 燉蛋白滑溜全港只此一間分店 💗 大家千祈唔好去錯呀 😊
今朝同同事食咗個好飽嘅早餐
但lunch又唔想唔食嘢
同事提議不如去食甜品
呢個idea又幾好 就去咗聰。C
平時食飽飯經過都見要排長龍
今日咁早諗住排到頭位
點知12點45去到已經排緊第5張枱 🤯
準時1點就可以入座 一坐低叫叫吓就叫咗4樣嘢食
(女人呀 你哋明明仲話飽㗎)

🥭楊枝甘露豆腐花

大家千祈唔好去錯呀 😊

用餐優惠
試食活動
2024-10-10 229 瀏覽
今日食完晏經過呢間甜品店好多人排隊, 好少見中午12:00甜品店舖需要排隊, 我覺得一定唔簡單 ,即刻吸引咗我地要入去試下😂, 呢度嘅甜品種類好多, 新穎嘅甜品, 傳統甜品仲有窩夫食添👍我呢啲芒果控就梗係叫芒果系列啦, 我哋叫咗個楊枝甘露 ,芒芒麗莎, 另外仲叫咗雙皮奶。芒芒麗莎: 呢款果然係呢間舖嘅mvp, 芒果肉,芒果蓉 ,西米爆珠, 椰果,小丸子, 芒果雪葩, 配料超豐富 加埋 椰奶襯底,好味。楊枝甘露: 平時去親甜品店一定會叫楊枝甘露, 呢間嘅楊枝甘露高質, 佢用嘅金柚同芒果都好新鮮, 佢哋選用嘅芒果品種都好靚, 好濃郁嘅芒果味又香甜。芒果仙草黑糖珍珠: 仙草夠滑溜, 珍珠q彈, 大大碗好滿足呢間甜品店除咗甜品高質,店員都好nice,係一間咁忙碌咁爆場嘅食店,仍然能夠保持咁好嘅服務態度實屬難得👍
芒果仙草黑糖珍珠: 仙草夠滑溜, 珍珠q彈, 大大碗好滿足

2024-10-10 219 瀏覽
一直將減肥掛喺嘴邊,但係我始終戒唔甩甜品😂硬係覺得連甜品都戒咗就冇乜人生樂趣。排咗15分鐘隊先至食到嘅甜品。果然冇令我失望。♥️士多啤梨雪糕豆腐花士多啤梨雪糕豆腐花,首先俾我嘅感覺就係清新!豆腐花滑滑嫩嫩,士多啤梨雪糕味道濃郁,帶有天然嘅甜味,完全唔會過甜。加上啲新鮮士多啤梨,口感更加豐富,每一口都令人心情愉快。夏天食呢款,真係一流。布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫呢個布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫,外型靚爆!窩夫外脆內軟,配上香濃嘅焦糖醬,味道層次分明。雪糕嘅口感滑順,與焦糖嘅甜味完美融合。每一口都充滿驚喜,尤其係焦糖脆脆嘅部分,咬落去有種滿足感,真係好食到爆!芝麻糊燉蛋白芝麻糊燉蛋白嚟講,味道相對比較傳統,但卻有種溫暖嘅感覺。芝麻糊香濃而不油膩,燉蛋白輕盈鬆軟,兩者結合得恰到好處。食落去有種懷舊嘅味道,適合喜歡芝麻嘅朋友,特別係寒冷嘅日子,真係可以暖心又暖胃。杏仁茶燉蛋白最後呢款杏仁茶燉蛋白,味道同樣唔會令你失望。杏仁茶嘅香氣撲鼻而來,搭配輕盈嘅蛋白,口感滑順,絕對係一款令人放鬆嘅甜品。杏仁味道清新,唔會過於濃烈,適合任何時候享用,特別係搭配一杯熱茶,更加完美。總括嚟講性價比真心係好高 價格唔貴但係甜

士多啤梨雪糕豆腐花

布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫

芝麻糊燉蛋白

杏仁茶燉蛋白

總括嚟講性價比真心係好高 價格唔貴但係甜品確實係高質!值得推介👍🏻
  • 士多啤梨豆腐花
  • 杏仁茶燉蛋白
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
香港糖水遍布大街小巷,吃过以前开在铜锣湾的聪嫂甜品,听闻在湾仔重开,路过吃点东西歇歇脚。🪴环境:店开在庄士敦道与谭臣道的交叉口,装修简洁清爽,室内顶部很多小射灯,灯光明亮,墙上挂着刘德华的题字“聪嫂甜品”。空间不大,桌位多,氛围热闹,冷气很足。高峰时段,需在门外排队等位。🍧芒果丽莎,芒果味浓郁,口感丰富,更像是杨枝甘露的升级版。杨枝甘露的基础上加了芒果味雪球、椰果和水晶珠等,里面的小汤圆糯米气息浓厚。榴莲水晶珠,新鲜榴莲果肉做成的榴莲泥,香甜软糯,每一口都是绵密细腻的榴莲肉,真材实料。水晶珠冰凉Q弹,极大地丰富了口感,整体很清爽。士多啤梨椰果冰,也是搭配了水晶珠和椰果。冰沙是用草莓果肉做的,草莓的甜酸在舌尖绽放。除了顶部点缀的草莓坏掉以外,基本没毛病。三款甜品都挺满意,甜而不腻。谈不上多么惊艳,但做得用心,朴实无华。菜单设计目录明了,色调温馨,成名作是龙眼椰果冰,店内有传统糖水,也有很多创意甜品售卖,值得感受一下。价位适中,品价比高。🛎️服务:店里的服务生多是年轻人,沟通顺畅、点单高效,就餐过程中观察他们对待顾客态度都很友好。买单支持刷八达通或线上支付。📍香港特别行政区湾仔庄士敦道35-
📍香港特别行政区湾仔庄士敦道35-45号利文楼地下1D号铺。
2024-09-25
10 分鐘 (堂食)
$48 (宵夜)
  • 芒芒麗莎
刘德华亲笔题字的“华嫂甜品”,原班人马带着C Desert回归!看看这个排队,就知道一定好吃啦!推荐龙眼冰,清清爽爽,冰里还夹着龙眼肉碎哦!口感好赞!喜欢榴莲的,可以试试榴莲冰,榴莲冰上面大一块冰冻榴莲肉,好浓味,榴莲脑袋爱了!以上的冰都可以搭配豆腐花哦!还点了绿茶冻杏仁豆腐花,杏仁味浓郁,豆腐花好滑哦!还有,这里的水晶珠口感也太好了!好脆!好多人排队,排队半小时不到吧,比想象中快值了!还会介绍朋友来!
看看这个排队,就知道一定好吃啦!
推荐龙眼冰,清清爽爽,冰里还夹着龙眼肉碎哦!口感好赞!
还点了绿茶冻杏仁豆腐花,杏仁味浓郁,豆腐花好滑哦!
还有,这里的水晶珠口感也太好了!好脆!
好多人排队,排队半小时不到吧,比想象中快
值了!还会介绍朋友来!
2024-10-03
30 分鐘 (堂食)
  • 龍眼椰果冰
2024-10-03 306 瀏覽
聰C dessert,位於灣仔莊士敦道人氣糖水店,主打少甜,無添加,食得放心又健康,佢地既糖水真係好多人排隊小編都係決定買走食,要記得預留時間排隊,食物好多款式,糖水中西合壁,真係比較出名必食既一定係榴槤啦~呢碗榴槤水晶珠咬落淡淡榴槤香,唔會好甜但又勁多榴槤果肉一d都唔會少,真係好必食推介嫁。 另外仲叫左碗楊枝甘露入面好足料,有勁多芒果肉既糖水,仲有西米露同柚子既咬口,酸甜開胃飯後甜品又唔想食太飽可以揀佢。

外賣自取
2024-10-02 268 瀏覽
Lunch time 去都很多人看來大家跟我一樣喜歡吃甜品🛎️龍眼椰果冰雖然是冰 但每一啖冰都充斥著龍眼味而且口感細綿 還有椰果和龍眼肉🛎️榴槤水晶珠 喜歡吃榴槤的我每一次去去都必點根本就是在吃真的榴槤肉而且還有水晶珠增加口感大推😍🛎️芒果奶昔雙皮奶芒果鮮甜 雙皮奶幼滑有點像吃豆腐花的感覺🛎️芒芒麗莎材料非常豐富有椰果 芒果肉 芒果沙冰 水晶珠 小丸子口感充滿層次 非常美味...環境🏡 裝修簡約時尚 比舊式糖水店舒適服務👨🏻‍🍳 店員有禮 回應快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
Lunch time 去都很多人
看來大家跟我一樣喜歡吃甜品