職人食事 • 灣仔灣仔呢間餐廳位於藍屋附近,餐廳鋪由一位好有職人精神嘅負責人一手包辦出菜,落單等工作。雖然餐廳唔算大,但食物方面種類依然唔會比其他日式料理餐廳少。負責人都好有禮貌招呼我地,全程殷勤有禮,服務加分😋😋..✅ 油甘魚飯 🐟 $100賣相方面,油甘魚非常厚切,份量亦非常多,擺盤簡單而有心思,以蟹柳、玉子映襯之下顏色好開胃。油甘魚油香非常足,肉質爽甜而少筋,好食之餘我認為性價比非常高!😙..✅ 刺身拼盤(一) 🍣 $170拼盤原本有三文魚、赤身、油甘魚、劍魚腩、帆立貝,不過當日食材供應有變,師傅為我地更換左少少配搭。整體都鮮甜,特別一讚蝦,肉質軟糯;劍魚腩油香十足!推薦😙..✅ 鰻魚飯 🍱 $100鰻魚飯有2大塊,肉質偏結實,外表煎得有微微焦香,淋上甜甜嘅燒汁,好滿足。就份量而論,呢度鰻魚份量足以媲美其他餐廳過百嘅份量👍🏼..✅ 三文魚鮫🐟 $45三文魚鮫煎香,可按個人喜好滴上少少檸檬汁😝
職人食事 • 灣仔
✅ 油甘魚飯 🐟 $100

刺身拼盤(一) 🍣 $170

✅ 鰻魚飯 🍱 $100

✅ 三文魚鮫🐟 $45
三文魚鮫煎香,可按個人喜好滴上少少檸檬汁😝
今日收工喺灣仔食晚餐就嚟到石水渠街呢一間隱世小店🎌職人食事食日本嘢🏯🏯咁啱唔係好多人坐低食😆😆相對比較多人叫外賣🤪我哋就坐低食晚餐啦😍😍我哋就叫咗個刺身拼盤 $240🍣🍣吉列豬扒🐷炸蝦飯🍤$70 同埋一份炸雞翼😋😋$40我哋就叫咗2號嘅刺身拼盤,就算有啲刺身冇貨,店主都會提供返啲時令嘅刺身🥰🥰今次我地就食左三文魚🐟🐟赤身,油甘魚,甜蝦,帆立貝,紋甲魷魚🦑𩶘魚😘左口魚,刺身夠晒鮮甜鮮味十足😋😋吉列豬扒炸蝦飯😆一上台熱辣辣超級香🥰🥰豬扒夠晒鬆脆😋炸蝦都好香🩷個set仲會跟多碗麵豉湯🤤🤤超級抵食👍🏻炸雞翼都非常惹味😚😚極力建議大家擠啲檸檬汁🍋🍋落去😋😋成個炸雞翼嘅味道都昇華晒♥️
今日收工喺灣仔食晚餐就嚟到石水渠街呢一間隱世小店🎌

🐟🐟赤身,油甘魚,甜蝦,帆立貝,
紋甲魷魚🦑𩶘魚😘左口魚,刺身夠晒鮮甜鮮味十足😋😋

吉列豬扒炸蝦飯😆
一上台熱辣辣超級香🥰🥰

炸雞翼都非常惹味😚😚
2023-10-31 151 瀏覽
隱世!灣仔隱世超高性價比日式小店!超級有驚喜!講緊嘅係價錢抵食!質素又高!絕對滿足到想食好多樣野嘅朋友仔。呢間小店原來係新分店黎,小店入面有幾張小檯有得坐低方便堂食。價錢上勁吸引,簡單以丼飯為例,最平嘅$60就有一碗大大碗嘅刺身丼飯。三文魚刺身•四片 $40 油甘魚•四片 $70刺身好抵食,幾十蚊就有4片大大片!好新鮮好鮮甜,而且切到勁厚,口感好好!刺身魚生飯 $100叫左呢個刺身丼飯確實不得了,5款唔一樣勁新鮮嘅刺身,加埋蟹柳同玉子,望到都覺得新鮮。刺身勁厚切,入口勁新鮮,由其是一大隻鮮甜蝦,肉身勁爽口鮮味爆晒出黎。呢個價錢,我可以食多兩碗!花之戀 $50好多片三文魚魚腩圍住,表面勁多蟹籽,蛋黃醬唔係好多,所以唔會太膩,成個口感好好食。左口魚裙邊手卷 $30 三文魚籽手卷 $45淨睇個手卷已經覺得吸引,因為卷得夠立體唔扁身亦無凹,拎上手就知道塊紫菜夠新鮮好夠脆身。手卷嘅內料好多,唔單單淨係表面有料,愈食愈底嘅時候依然有料係入面,抵食又好食!燒三文魚骨 $30 燒三文魚鰭 $45見佢餐牌上面嘅燒物都唔少,價錢一樣好平,但係質素一樣高。個燒魚鰭燒得勁香脆,調味上無加得特別多,少少鹽味已經

三文魚刺身•四片 $40
油甘魚•四片 $70

刺身魚生飯 $100

花之戀 $50

左口魚裙邊手卷 $30
三文魚籽手卷 $45

燒三文魚骨 $30
燒三文魚鰭 $45

見佢餐牌上面嘅燒物都唔少,價錢一樣好平,但係質素一樣高。個燒魚鰭燒得勁香脆,調味上無加得特別多,少少鹽味已經好足夠。魚油勁香,焦香好味道好出,好食得出用心嘅製作。

雖然店仔細細,但係刺身壽司都好新鮮,燒物又燒得好香好好食,價錢仲要勁平,勁岩我最鍾意咩都食既人黎食,下次經過灣仔再黎食下先。
2023-10-29
10 分鐘 (堂食)
今次到我帶朋友 捐窿捐罅 搵美食😎😎經過灣仔藍屋 行多幾步 就有一間餐廳等緊我😌🍣三文魚壽司 + 腐皮壽司 +油甘魚壽司 +左口魚邊壽司揀哂我最愛嘅壽司🤭魚生全部都有厚度 毫不孤寒飯嘅比例剛好 可以月尾魚生包住舊飯🤭🤭‼️‼️必食左口魚邊‼️‼️個陣油脂嘅香 一直停留係個口到 極品是也🥰呢一碟真係要返兜🤭🤭🍆燒茄子一種幾新穎嘅整法燒香左茄子 +加沙律醬 +木魚絲茄子變得更juice 又有味道自己都可以係屋企研發下🤭🐟三文魚骨煎得勁香 上檯熱辣辣即食😋😋🐡雞泡魚干朋友第一啖話好硬跟住就一條接一條 食唔停🤪🤣佢爭啲想叫杯酒飲🤣燒得岩好 唔會太乾 蘸少量沙律醬愈食愈滋味 愈食愈停唔到口🤤🤤🍚燒鯖魚飯 配 麵豉湯麵豉湯都幾多料 見朋友飲得幾滋味鯖魚一啲腥味都無 煎到個皮少少濃邊 三扒兩撥 就唔小心食哂碗飯🤫🍱帶子·甜蝦丼呢個價錢 竟然有呢個份量嘅魚生🤭🤭絕對物超所值👍🏻👍🏻甜蝦仲要有蝦膏架🤤🤤超級滿足嘅一餐😊餐廳面積唔大 只有幾張檯堂食但不斷都有外賣員接單職員都忙到無停手但係態度依然咁好👍🏻👍🏻真係值得一讚
今次到我帶朋友 捐窿捐罅 搵美食😎😎

職員都忙到無停手
但係態度依然咁好👍🏻👍🏻
真係值得一讚
2023-10-25
一間位於灣仔的日本壽司外賣店,估唔到係灣仔藍屋附近竟然有一間開到凌晨4點嘅壽司店,店內仲有少量餐台提供堂食!係灣仔睇完表演嘅我,決定同朋友去食個開心宵夜!食物選擇除咗有壽司、丼飯、刺身之外,更有燒物同小食!有壽司做宵夜,的確開心!----------------------🔴油甘魚丼飯 HKD100 油甘魚刺身足足有五片咁多,而且厚度十足,油脂味香,不錯!飯量亦都十分充足,兩個人share一碗,再叫其他小食就岩岩好!🔴 刺身拼盤1 HKD170刺身種類一共有五款,帶子清甜咬落軟身,三文魚厚度十足,赤蝦軟糯甜身,油甘魚腩入口融化,左口魚裙邊油份充足!🔴一夜干 HKD130 由赤魚製作既一夜干,由於即叫即整,所以都等咗一陣。赤魚肉質飽滿,魚身咸香配上酸汁,味道不錯! ‼️設有自助小餐枱,攞餐具之外,仲有熱茶提供!----------------------評價:🍣 開心宵夜之選🍽️ 食物質素不錯😍 推薦油甘魚丼飯推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)
----------------------

🔴油甘魚丼飯 HKD100

🔴 刺身拼盤1 HKD170

🔴一夜干 HKD130

‼️設有自助小餐枱,攞餐具之外,仲有熱茶提供!

----------------------
評價:

🍣 開心宵夜之選
🍽️ 食物質素不錯
😍 推薦油甘魚丼飯

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
2023-10-22 85 瀏覽
放假同屋企人遊車河, 打算係附近買外賣返屋企食。揸車經過比我見到呢間日料小店, 售賣多款刺身、壽司、丼飯等。價錢唔貴, 決定買返去同家人分享。店內有少量堂食位置落order後師傅隨即製作, 剛好比我見到新開原條三文魚。刺身魚生飯: 最豐富嘅一款魚生飯, 擺盤吸引, 所有刺身都好新鮮又厚切, 包括有超肥美爽甜赤蝦、三文魚、左口魚、八爪魚、帆立貝、立魚、三文魚籽、蟹柳、甜蛋。呢個價錢可以食到咁多款刺身, 好抵!!三文魚油甘魚飯: 油甘魚好厚切, 甘香鮮味有魚香, 配上三文魚, 美味又飽肚。三文魚刺身(8片)每片刺身都好厚切, 滿足到口感, 其中有兩片仲係三文魚腩, 爽滑又帶豐富魚油, 魚香味十足, 大愛!!帆立貝壽司帆立貝肥美鮮甜, keep到原汁原味。左口魚裙邊壽司雖然冇揀火灸, 不過左口魚裙邊有少少厚度, 微爽又食到本身魚油。甜蝦壽司甜蝦很鮮甜鰻魚壽司鰻魚上掃上了鰻魚醬油, 鹹甜美味。
放假同屋企人遊車河, 打算係附近買外賣返屋企食。揸車經過比我見到呢間日料小店, 售賣多款刺身壽司、丼飯等。價錢唔貴, 決定買返去同家人分享。

店內有少量堂食位置

落order後師傅隨即製作, 剛好比我見到新開原條三文魚。

三文魚油甘魚飯:
三文魚油甘魚飯

帆立貝壽司
帆立貝肥美鮮甜, keep到原汁原味。
左口魚裙邊壽司

甜蝦很鮮甜

鰻魚壽司
鰻魚上掃上了鰻魚醬油, 鹹甜美味。
2023-10-21
三文魚油甘魚飯
鰻魚壽司
深夜時分竟然有一間24小時嘅日式料理店,對於我喜歡食一本嘢來講真係一大喜事!加上外買平台有優惠,所以10分抵食非常細心地,熟食和壽司分開兩個保溫袋裝住🐡雞泡魚乾燒得夠乾身,有啲貴🐔雞翼燒得剛剛好,有肉汁,但偏鹹🥟炸餃子🍣壽司講到外賣除咗食物質素之外,外賣用具都10分重要,雞翼真係新鮮熱辣,熱到個膠盒都嚴重變晒型唔知會唔會有有害物質釋放。。。。加上雞翼偏鹹,所以食淨一隻都冇再食。價錢嚟講喺灣仔都算係幾經濟,希望能夠改善外賣用具啦

非常細心地,熟食和壽司分開兩個保溫袋裝住

🐡雞泡魚乾燒得夠乾身,有啲貴

🐔雞翼燒得剛剛好,有肉汁,但偏鹹

🥟炸餃子

🍣壽司

價錢嚟講喺灣仔都算係幾經濟,希望能夠改善外賣用具啦

2023-10-06
外賣送餐
$120 (宵夜)
  • 雞泡魚乾
📍 職人食事 (灣仔)灣仔石水渠街82號地舖==============================今日同事講開公司附近開左間壽司🍣鋪好抵食,所以lunch就去幫襯下,睇吓好無食😋==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️🍣角切魚生飯 $50雖然只係$50,但魚生份量都唔少,而且食落都新鮮,🍚ge 份量足夠,食完岩岩好夠飽,如果唔想食飯仲可以加$10轉拉麵/烏冬👍🏻跟餐仲有汽水送,真係好抵,同事無介紹錯🤣
📍 職人食事 (灣仔)
灣仔石水渠街82號地舖

食物⭐️⭐️⭐️⭐️

🍣角切魚生飯 $50
2023-10-03
午餐
2023-08-27 182 瀏覽
壽司幾平 選擇幾多👍🏻三文魚都幾肥 玻璃蝦都幾好食幾爽口幾甜 花之戀幾大件有好多沙律醬同埋蟹籽👍🏻但係海膽有啲腥 唔係好甜日式燒牛扒幾好食 不過唔係好大份 醬油份量好夠 肉質幾軟腍👍🏻
壽司幾平 選擇幾多👍🏻
🔅職人食事🔅灣仔🔅壽司刺身🔅係灣仔藍屋隔離開左新分店,我今次見到係app外賣自取有平,就好開心咁買外賣支持黃店!🍣 角切魚生飯份量好多,好好味!魚生油脂好夠,好奢侈!🍣 三文魚油甘魚飯份量好多,魚生都好新鮮💕🥩 日式燒牛扒好驚喜,佢烤完之後仲保持到肉質中間係生,好乾身,好似啲風乾牛扒嘅質感,好高質!職人食事 網址: https://s.openrice.com/QrbS0xUKB00~uZ5MGAA地址: 灣仔石水渠街82號地下===================== #灣仔美食 #灣仔黃店 #日本料理 #刺身外賣 #壽司外賣 #灣仔好去處
🔅職人食事🔅灣仔🔅壽司刺身🔅

🍣 角切魚生飯
份量好多,好好味!魚生油脂好夠,好奢侈!

🍣 三文魚油甘魚飯
份量好多,魚生都好新鮮💕

🥩 日式燒牛扒

職人食事

地址: 灣仔石水渠街82號地下
=====================

2023-02-19 401 瀏覽
灣仔街邊日本美食小店刺身,串燒,炸物每樣都唔錯海膽,三文魚籽軍艦幾出色包住軍艦既紫菜夠脆口,三文魚籽油亮亮夠鮮味,口感卜卜脆有一種爆珠嘅口感,咸鮮魚籽香味係口中散發,海膽軍艦放滿一層,日本海膽,夠濃郁鮮甜入口即化,食完會想再試玉子,帶子壽司,玉子蛋厚切夠甜,帶子大隻鮮味,燒手羽,即雞翼,燒多春魚都好出色燒雞翼4隻 我鐘意食 個皮燒到好脆 咬開仲係啖啖肉,好有肉汁,好嫩滑平時好少嚟灣仔呢頭,有機會經過一定再試👍🏻
灣仔街邊日本美食小店
刺身,串燒,炸物每樣都唔錯
海膽,三文魚籽軍艦幾出色
玉子,帶子壽司,玉子蛋厚切夠甜,帶子大隻鮮味,
燒手羽,即雞翼,燒多春魚都好出色
平時好少嚟灣仔呢頭,有機會經過一定再試👍🏻