2018-01-11 155 瀏覽
本身好鍾意食肉餅,今次已經係第二次特登同男朋友行過嚟食,上次食咗個足三兩花膠煎肉餅飯,食到我lum lum利🤤呢幾日又甘凍,行到過嚟個人凍冰冰之後飲返碗湯,即時個人䁔晒,今次我當然都係叫花膠飯食啦,一嚟要補充下我啲骨膠原丫,二來我都幾鍾意食花膠架~我哋係叫晚市套餐嘅,有湯有嘢飲有小食,男朋友就叫左金沙蛋黃煎肉餅,一如以往,個肉餅keep得住個水準,加埋外邊嘅蛋黃醬,食落個肉餅都幾特別,小食就叫咗芝士炸暑波
本身好鍾意食肉餅
2018-01-11 289 瀏覽
究竟一味普通的家常小菜 - 肉餅,可以有多少種口味變化? 肉餅哥告訴你,只要肯花心思,平凡的肉餅也能搖身一變成驚喜菜式!店舖位於荃灣仁聯街,在大窩口與荃灣交界,從地鐵站步行需約10分鐘,不熟悉荃灣複雜街道的人可能會感困惑,地理位置不太方便。餐牌上有數十款肉餅款式,令人眼花撩亂傳統口味如土魷蒸肉餅、鹹魚蒸肉餅; 創新口味如特色果醬煎肉餅、台式柚子煎肉餅、咖啡煉奶煎肉餅、泰式冬陰公汁煎肉餅,老闆誓要將甜酸苦辣融入肉餅當中。與朋友均點了鎮店精選。先捧來老火湯暖暖胃,味道雖較清淡,但不是味精湯。足三兩花膠煎肉餅 $99下單後不消數分鐘便奉上廚房非常有效率。表面鋪滿花膠有4-5大塊,茨汁略稠,味道口感還不錯,這個價錢也不期望吃到酒店級花膠吧。下面是香煎肉餅,味濃香口,豬肉肥瘦比例適中,配飯一流朋友的是金沙蛋黃煎肉餅 $69十分邪惡,蛋黃鹹香與肉餅很合襯,是成功的mix and match難怪能登上鎮店之選。芥香木耳 $22吃不到芥末味,像是浙醋涼拌小菜般的酸味,挺開胃的。之前在網絡上看過有關肉餅哥的訪問,知道年輕老闆創業的辛酸,希望肉餅哥在逆境中也能保持熱誠、堅持品質,一定會繼續得到食客們支持

餐牌上有數十款肉餅款式,令人眼花撩亂

足三兩花膠煎肉餅 $99
下單後不消數分鐘便奉上
廚房非常有效率。
表面鋪滿花膠
足三兩花膠煎肉餅

下面是香煎肉餅,味濃香口,豬肉肥瘦比例適中,配飯一流

朋友的是金沙蛋黃煎肉餅 $69
金沙蛋黃煎肉餅
難怪能登上鎮店之選。
芥香木耳
芥香木耳 $22
吃不到芥末味,像是浙醋涼拌小菜般的酸味,挺開胃的。

之前在網絡上看過有關肉餅哥的訪問,知道年輕老闆創業的辛酸,希望肉餅哥在逆境中也能保持熱誠、堅持品質,一定會繼續得到食客們支持 !
2018-01-04
2018-01-10 214 瀏覽
食物方面,主菜係一舊非常非常咸既肉餅同有偏乾既飯雖然有水可以免費飲同跟餐湯。。。。。。。。。。。。。。。但都解唔到渴。。。。。。。。。。。。。。。同埋肉餅太多油。。。。。。。。。。。。。。食左幾啖都好膩。。。。。。。。。。。。。。。環境方面,有3盏燈係咁閃係咁閃。。。。。。。。。。。。。。。真係好煩躁。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。最難忍受係個廁所,好臭。。。有煙味但餐湯幾好味haha。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
食物方面,主菜係一舊非常非常咸既肉餅
同有偏乾既飯
雖然有水可以免費飲同跟餐湯
但都解唔到渴
同埋肉餅太多油
。。。。。。。。。。。。。。
食左幾啖都好膩
環境方面,有3盏燈係咁閃係咁閃
。。。。。。。。。。。。。。。
真係好煩躁。。。。
。。。。。。。。。。。。。。。。
最難忍受係個廁所,好臭。。。有煙味

但餐湯幾好味haha
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
芝士肉餅
2018-01-10 104 瀏覽
作為一名熱餅愛好者,見到有肉餅哥當然要幕名而來啦,今次就揀左黎荃灣嘅分店一坐低就一人一碗熱辣辣嘅湯,足料味道夠足三兩花膠肉餅$99就有成兩塊花膠,一個人食都幾濟,我就同個朋友share, 就覺得岩岩好花膠夠大又煮到夠林,因為有花膠汁,塊煎肉餅就相對比另一塊冇咁脆口但呢度d肉餅嘅味道濃郁,而且有肉汁,食落有黏性,食得出佢打到起曬膠先塊,正呀黑松露帆立貝煎肉餅一開始以為係用同一塊肉餅上面加唔同料但食落原來呢一塊肉餅都係加左黑松露由於無汁嘅關係,呢塊肉餅比花膠肉餅更脆口,再加上濃郁嘅黑松露味,我就比較喜歡食呢個以下係餐牌

一坐低就一人一碗熱辣辣嘅湯,足料味道夠

足三兩花膠肉餅

黑松露帆立貝煎肉餅
一開始以為係用同一塊肉餅上面加唔同料
但食落原來呢一塊肉餅都係加左黑松露

以下係餐牌
2018-01-09 124 瀏覽
同朋友夜晚好random地去食肉餅哥,叫左兩個肉餅餐。肉餅可以揀煎或者蒸,我地揀左泰式冬蔭公汁肉餅(煎),同足三兩花膠肉餅(蒸)。先上湯,好飲。跟住泰式冬蔭公汁肉餅(煎)上黎啦,都好多汁下,外脆內軟口感都OK,又唔算好辣,有d估唔到,平時食肉餅都係蒸嘅多,煎出黎又幾好味,唔錯唔錯!跟住試佢推介嘅足三兩花膠肉餅(蒸),真係好多花膠。。幾層咁。口感好特別好煙韌。花膠下面係肉餅。。配埋D麵都真係好充實下。。下次會想試埋煎版既花膠肉餅。。好似會仲脆口D!本來想叫埋果汁飲,但已經無晒,又唔想飲汽水,叫左兩枝水。
同朋友夜晚好random地去食肉餅哥,叫左兩個肉餅餐。

先上湯,好飲。

2018-01-09 69 瀏覽
成日見間野要排隊,唔知有咩好食,今日心血來潮想試下!鋪頭環境唔算太大,但係都坐滿晒人!晚餐時段都係等左陣就有位~首先嚟咗兩碗湯,係我最鍾意飲嘅湯!唔知食咩好,店員攞介足三兩花膠肉餅,咁就試下啦,一上菜,嘩嚇親,都真係好有料。。好多花膠。。。 食落都ok...口感好特別。。d肉餅都好味。。肉餅有得揀蒸同煎。。。下次想試下煎。。好似脆口d...肉餅餐仲有麵或者飯果d .... 食埋都好飽。。。女仔嚟食份量都算好大㗎!
成日見間野要排隊,唔知有咩好食,今日心血來潮想試下!

鋪頭環境唔算太大,但係都坐滿晒人!

晚餐時段都係等左陣就有位~

首先嚟咗兩碗湯,係我最鍾意飲嘅湯!

2018-01-09 9934 瀏覽
肉餅  〰 一塊平平無奇、家常料理的普通肉餅可以變化出三十多種口味,有鹹有甜,你想得到的當然有,而一些「古怪配方」更加令我配服得五體投地。可以說是你夠膽試,他就夠膽做!其中不同國家口味的肉餅當然有,例如:泰式冬陰公、台式柚子、日式芥末沙律、星州咖喱、韓式辣醤等等。但説到特別,這些甜的肉餅,可算當之無愧,例如:「咖啡煉奶肉餅」、「桂花蜜糖肉餅」、「特色果醬肉餅」等,這樣創新的口味,最適合喜歡挑戰自己味蕾的朋友。店外掛有一個最受歡迎排行榜,分別有最受男士歡迎、最受女士歡迎、最受老友記歡迎和最受小朋友歡迎的肉餅,可以看得出這𥚃的肉餅受到老、中、少的歡迎!足三両花膠煎肉餅($99)👍👍👍👍這個足三両花膠煎肉餅,在最受女士歡迎排行榜中名列首位,當然要叫。根據餐牌提示,花膠用上一日時間浸發,再飛水五分鐘,然後封冰令其入口爽身。加入薑蔥、蠔油、紅燒汁慢火炆四十五分鐘才放上肉餅。製作工序繁複,當然値得一試。花膠有兩大塊,每塊都有七八吋長,花膠入口軟滑,雙唇立時被豐富的膠質「漿」着,可以感受到大量骨膠原吃入口內,可説是女士恩物。花膠下還有一大片煎肉餅。鮮味蟹粉煎肉餅($99)👍👍👍👍根據「肉餅解説」,蟹

足三両花膠煎肉餅($99)
👍👍👍👍

足三両花膠煎肉餅

花膠下還有一大片煎肉餅。
足三両花膠煎肉餅

鮮味蟹粉煎肉餅($99)
👍👍👍👍
鮮味蟹粉煎肉餅

根據「肉餅解説」,蟹膏和蟹肉從大閘蟹挑出,再混合烹調,直至煮出蟹皇。製成蟹皇後將肉餅一起攪拌,再在煎好的肉餅上塗上一層蟹皇。
肉餅煎得外脆內軟,蟹皇令肉餅增添惹味。
白飯以煲仔上,保持溫度,最適合這幾天這麼冷的天氣。

老火湯

熱騰騰的老火湯,是紅蘿蔔牛蒡湯。

罐裝飲品(+$5)
罐裝飲品

原價$8,跟餐加$5。

肉餅解說

肉餅排行榜

店內

門面

餐牌
2018-01-08
鮮味蟹粉煎肉餅
2018-01-06 103 瀏覽
朋友推薦荃灣肉餅哥,價錢便宜,味道不錯。今日與細妹係荃灣行街,順便嘗試一下。係荃新天地出發,約8分鐘就到餐廳。餐廳門牌大大隻肉餅哥字牌,位置都方便到達。於6點半人流不算高,不用排隊便有坐位。於用餐時,留意到不少顧客選擇外賣,難怪朋友表示肉餅哥是無飯家庭的恩物。足三两花膠肉餅相片可見,食物如其名,足三两!!超厚的花膠,接近我手掌厚度,啖啖花膠,口感棉棉,好似食緊骨膠原,誠意推薦給女仔。於花膠底,還有肉餅,對女仔黎話,份量十足,建議搵朋友一齊食,再另叫小食。鮮味蟹粉肉餅肉餅上舖上一大堆蟹粉,蟹粉帶鹹,不用醬油都已經夠味道。肉餅口感不會乾,每啖肉都保存肉汁。我地叫左可樂同檸檬茶,始終肉餅帶點肥膩感,配合有碳酸的可樂或檸檬茶均可以消滯。

餐廳門牌

足三两花膠肉餅

鮮味蟹粉肉餅

去荃灣探朋友,男友喺附近等我諗住去荃新天地行街,見時間已經7點鐘,行過見到肉餅哥,上次同媽媽在大圍分店食過蟹粉肉餅超好味,今次要帶男友試一試。店舖設計風格都同大圍好一致,以簡約原木設計,牆上還貼著很多有趣的肉餅介紹。上次食過蟹粉煎肉餅好好味,今次都要再encore。上次已經好想試花膠煎肉餅,今次當然要試一下哪!點完菜職員就送上兩碗例湯同汽水,當日例湯係青紅蘿蔔湯。跟住花膠肉煎肉餅飯就已經送到,賣相好吸引。急不及待,已經要試一試肉餅同花膠既味道!今次叫左菜飯,肉餅好多肉汁好好味,成個飯有成五六塊厚厚的花膠,入口十分痴咀,無腥味,感覺食左好多膠原蛋白,好養顏。跟住蟹粉煎肉餅都到枱,未送到上枱已經聞到佢既香味,厚厚既蟹粉勁香,唔想食咁多飯,我地叫左一個米粉做配搭。整啖蟹粉入口,蟹味濃郁,蟹粉價錢唔平,真係好足料啊!男朋友係炸雞肶怪,見到菜牌有個E級炸雞肶仲配埋沙律,就好想試吓。上枱隻雞肶真係超大隻,有我成隻手掌咁大隻,真係又足料,不得了。雞肉好厚,味道都好好,雞肉好嫩,用黎加料都不錯啊!很滿足的一餐。
去荃灣探朋友,
男友喺附近等我諗住去荃新天地行街,
見時間已經7點鐘,
行過見到肉餅哥,

上次同媽媽在大圍分店食過蟹粉肉餅超好味,
今次要帶男友試一試。

店舖設計風格都同大圍好一致,
以簡約原木設計,
牆上還貼著很多有趣的肉餅介紹。

上次食過蟹粉煎肉餅好好味,
今次都要再encore。

上次已經好想試花膠煎肉餅,
今次當然要試一下哪!

點完菜職員就送上兩碗例湯同汽水,
當日例湯係青紅蘿蔔湯。

跟住花膠肉煎肉餅飯就已經送到,
賣相好吸引。

急不及待,
已經要試一試肉餅同花膠既味道!

今次叫左菜飯,
肉餅好多肉汁好好味,
成個飯有成五六塊厚厚的花膠,
入口十分痴咀,無腥味,
感覺食左好多膠原蛋白,
好養顏。

跟住蟹粉煎肉餅都到枱,
未送到上枱已經聞到佢既香味,
厚厚既蟹粉勁香,
唔想食咁多飯,
我地叫左一個米粉做配搭。

整啖蟹粉入口,
蟹味濃郁,
蟹粉價錢唔平,
真係好足料啊!

男朋友係炸雞肶怪,
見到菜牌有個E級炸雞肶仲配埋沙律,
就好想試吓。
上枱隻雞肶真係超大隻,
有我成隻手掌咁大隻,
真係又足料,
不得了。

雞肉好厚,
味道都好好,
雞肉好嫩,
用黎加料都不錯啊!

很滿足的一餐。
2018-01-04 84 瀏覽
茶記既肉餅飯不嬲都係我既長期必點菜之一無奈茶記既肉餅選擇少, 食多幾日就已經厭估唔到而家連肉餅都可以專到開專門店真係唔試唔得XO醬帶子煎肉餅呢度好多唔同款既肉餅可以選又蒸又煎又龍蝦又盛多選擇到係你諗得出佢都整得到既感覺先講返呢個XO醬帶子煎肉餅XO醬多到好似唔洗錢咁一黎到就已經聞到好香既XO醬味而且煎肉餅煎到香一香咁未食已經俾定正評味道方面, 個人黎講覺得係中上之選肉餅爽口之餘仲要口味多變, 最欣賞就係佢唔會太咸, 味道同火侯都係岩岩好
茶記既肉餅飯不嬲都係我既長期必點菜之一
無奈茶記既肉餅選擇少, 食多幾日就已經厭

估唔到而家連肉餅都可以專到開專門店

XO醬多到好似唔洗錢咁
一黎到就已經聞到好香既XO醬味
而且煎肉餅煎到香一香咁
未食已經俾定正評

味道方面, 個人黎講覺得係中上之選
2017-11-27
2018-01-04 93 瀏覽
一睇個名都知呢間食D咩價錢都正常, 晚餐價有平有貴, 店外仲有推薦比一眾既選擇困難症人士今次我就揀左呢個足三兩花膠蒸肉餅食足三兩花膠蒸肉餅一聽個名就知呢個係貴價既肉餅餐啦, 寫明足三兩我初初都以為係個名黎架姐, 估唔到又真係如其名!! 一上到台, 只見花膠不見肉餅, 而且唔係得一條咁少, 總共係有3大條既花膠係度, 相當DUM本你睇條花膠幾大條而底就係肉餅, 花膠既醬汁加埋肉餅再撈飯食, 味道都幾夾下, 而且肉餅係用蒸既方法煮, 食落更加健康, 整個餐就已經健康到不得了
一睇個名都知呢間食D咩
價錢都正常, 晚餐價有平有貴,

店外仲有推薦比一眾既選擇困難症人士

今次我就揀左呢個足三兩花膠蒸肉餅食

足三兩花膠蒸肉餅

你睇條花膠幾大條

2017-11-30
2018-01-03 147 瀏覽
聽說味覺帶有記憶,有些菜式簡單不花巧,卻讓人縈繞於心。小編對肉餅好像有一份情意結,曾經相約朋友跑入屏山,說是探索社區,說穿了還是為了食肉餅。 早聞「肉餅哥」之大名,但過去幾年都好像擦身而過,今次首次踏進餐廳,滿是期待。餐廳推出逾30款肉餅,有鹹有甜有酸有辣,光譜範圍甚廣,有花膠肉餅、龍蝦肉餅,以至咖啡煉奶釀製成為肉餅都可以成為當中選項。眼見餐廳之內食客不乏長輩、年輕一族,小編猜想餐廳似乎走啱咗方向(on the right track),總之就「總有一款啱你掛」。今次小編採取「穩中求變」既部署,試咗秘製金沙蛋黃肉餅($69)、墨汁魷魚肉餅($69)。 正如黃金鮮魷、黃金蝦一樣,秘製金沙蛋黃肉餅以金黃顏色先聲奪人,其味道濃郁,加上蛋黃流沙的質感,配以菜飯,於平淡味道中注入精華,叫人食指大動。至於墨汁魷魚肉餅則以冷酷全黑的賣相示人,叫人驚喜的是肉餅加入魷魚碎粒,豐富口感。 晚餐亮點:1) 欣賞餐廳的用心,在食客還未點菜時,已經奉上中湯享用、提供菜飯之選,袪油消膩2) 環境未算十分安靜,卻又可以是聚腳好地方

晚餐亮點:
2) 環境未算十分安靜,卻又可以是聚腳好地方
墨汁魷魚煎肉餅
墨汁魷魚煎肉餅
  • 秘制金沙蛋黃肉餅
2018-01-03 63 瀏覽
肉餅選擇極多,足足有36款,仲可以揀煎同埋蒸,同細佬選擇困難底下終於叫左「足三兩花膠肉餅(蒸)」$99同「秘製金沙蛋黃肉餅(煎)」$69🤤~講下個煎金沙蛋黃肉餅先,幾香鹹蛋味,不過略嫌太乾身
2017-12-30 99 瀏覽
突然好想食中菜嫁關係 荃灣人一直都無試過肉餅哥 無住家飯食嫁關係同食家去朝聖位置原來有點偏遠 係寶石大廈後面人煙稀少 但唯獨肉餅哥 基本上行去個邊嫁都係為左肉餅哥 等左10分鐘就有位 一入到去侍應立刻放低2碗例湯 係木瓜粟米蘿蔔湯 本小姐十分歡喜有湯 可以唔食餸只要有湯就可以 湯有家的味道 有湯渣可以咬下正係門口出面同食家二話不說就要揀金沙蛋黃肉餅$69已包飯 可選米粉或飯 本預姐揀左米粉 食食下先發覺其實肉餅配飯會更好 金沙肉餅黎到 香噴噴 先將鹹蛋黃用油炒開 再放上肉餅2邊香煎 鹹蛋黃因爲用油炒過 鬆化 加上肉餅有咬口 唔會過硬 令人一口接一口 唔顧膽固醇超晒標嫁問題 上面個粒蛋黃相對黎講就失色晒 另外個個就揀左個辛辣菜甫蝦米肉餅 $69煎得好香口 不過 好 辣 佢嫁味道就係平時碗仔翅會落個的辣菜甫嫁味道 本小姐同食家都唔太嚐辣 所以就食得幾辛苦 略略食到蝦米嫁鹹香味道 但太辣所以會有點蓋過蝦米的味道 都唔知話佢太足料好定點好 食家加左2蚊轉左菜飯 抵食 呢到食野唔包野飲 亦唔會好似茶記有有免費清水茶提供 但飲料價錢相對便宜 例如水都係$3支 汽水$6罐 可以接受店內有好多諷刺標語
突然好想食中菜嫁關係

本小姐同食家都唔太嚐辣 所以就食得幾辛苦

食家加左2蚊轉左菜飯 抵食

呢到食野唔包野飲 亦唔會好似茶記有有免費清水茶提供
但飲料價錢相對便宜 例如水都係$3支 汽水$6罐 可以接受
店內有好多諷刺標語 就好似收句上 沒有加一服務費 所以就沒服務嗎 沒可能 都幾得意
10 分鐘 (堂食)
  • 秘制金沙蛋黃肉餅
2017-12-30 89 瀏覽
在荃灣的肉餅哥小炒料理是走街坊大眾化的路線,雖說是街坊生意,但這裡裝修擺設也很有風格,乾淨衛生。平日都看到人龍排隊等位,今天六點鬆啲來到,不用等位,超好。這個花膠肉餅飯,超值得頂瓜瓜,足三両的花膠,搭配上煎得外脆內軟多汁的肉餅,煲仔飯帶有飯焦,淋上醬汁,好吃到整個飯都吃得乾乾淨淨。蟹粉肉餅煲仔飯,外脆內軟多汁的肉餅上鋪上鮮味濃郁的蟹粉後,整塊肉餅馬上提升了鮮味,簡單的肉餅只要師父用心做,有創意,真是麻雀也可變鳳凰。榴槤炸彈,喜歡吃榴槤的朋友一定要點這款甜品小吃,超好吃😋😋😋