2024-06-02 238 瀏覽
以前去佐敦就食澳牛,近排多咗個新飯腳位,登登登登~ 就係呢間「膠得喜」,近永安百貨果頭。餐廳環境光猛有廁所,店員及老板都友善,食具乾淨,我們7點左右到達不用排隊,正!佢主餐牌都是較昂貴的,反而晚餐牌價格較相宜。1️⃣花膠火瞳蒸龍躉飯蒸魚,最重要係豉油,個醬汁調配得剛剛好,撈飯好物,龍躉口感彈牙。2️⃣花膠濃湯鮮雞泡飯雞湯味濃,不是用某牌雞湯濫竽充數,雞隻嫩滑,份量對成年人剛好。3️⃣螺頭淮山杞子花膠燉雞湯/花膠菜心(+HKD78配)湯無味精,好多湯渣可以食番

1️⃣花膠火瞳蒸龍躉飯

2️⃣花膠濃湯鮮雞泡飯

3️⃣螺頭淮山杞子花膠燉雞湯/花膠菜心(+HKD78配)
湯無味精,好多湯渣可以食番
花膠火瞳蒸龍躉飯
花膠濃湯鮮雞泡飯
跟餐配
螺頭淮山杞子花膠燉雞  跟餐配
2024-01-04 447 瀏覽
今日行經佐敦,發現一間新開張的食店,入面嘅花膠系列菜式,真係可以話係無得輸。坐落一角喺店裏,就諗住試下佢地嘅招牌菜—雪梨花膠燉瘦肉湯。湯頭清甜得嚟又養生,啱啱好用來俾個日子打下底。點嘅麻辣花膠菠菜麵,溫暖之餘又惹味,隔離桌喺眼前嘅我都忍唔住大晒口水🍜。係咁湊近度,花膠既滑又有嚼勁,菠菜麵Q彈得好過癮,整件菜式好似帶我去左川味小旅行。呢度真係做到啲中西合璧,松露滑蛋厚多士簡直係俾人大開眼界。滑蛋用材新鮮,配合埋松露香味,咬落去滿口留香,多士雖然平凡一點,但都唔算壞。飯後試咗鮮奶燉花膠,甜香中帶出花膠獨特嘅鮮味,真係令人一飲再飲。講到底,買咗一樽XO醬,味道夠晒勁,家中料理都可以添增風味。今次嚟到呢度,真信手拈嚟嘅好運,發現到寶,相信街坊們都會覺得抵食得滯!一間有心機整花膠嘅店,值得搵機會返嚟再試下其他款式嘅美食😋。

2023-12-29 362 瀏覽
有創意又抵吃既花膠主題餐廳。膠得喜絕對係對得住佢既價錢。一坐底叫左lunchset就有湯飲。唔少花膠小食都好吸引,而花膠奶茶好足料但我更加中意佢D lunch set.花膠古法炆牛尾飯 (改魚蓉面)D汁好濃,每條魚蓉面都好掛汁。牛尾的肉質鮮嫩多汁,配上滑順的一大舊花膠和濃郁的燉煮湯汁係超正! 炆燉之下花膠同牛尾都好易咬。花膠濃湯海鮮泡飯 78有基圍蝦同魚塊,為整道菜提供更多的海鮮風味。整體結合左好豐富的海鮮味道和花膠的鮮香。湯汁唔算濃但配泡飯一流。花膠反而就碎上。淨花膠餃子 78花膠餃子本身expect 一啖咬落去會散發出豐富的海味和滋味,但我唔係太食得出。花膠個膠感都冇左><

花膠古法炆牛尾飯 (改魚蓉面)

花膠濃湯海鮮泡飯 78

淨花膠餃子 78

花膠古法炆牛尾飯 (轉麵)
花膠古法炆牛尾飯 (轉麵)
2023-11-22 322 瀏覽
#pcfooddiary #pcfoodinjordan #pcrating3eighty #pcfoodwithnoodles*- —- —- —- —- —- —- —- —- —- -*呢間見朋友介紹就試下又係大大塊花膠😃🥢膠得喜撈麵(蝦子麵)其實性價比係高嘅😋大大粒炆過嘅冬菇,靚蝦子麵,花膠黏口係無乜味啫🥹🥢花膠肉燥鹽酥豬扒飯朋友話都 ok ,花膠粒好滑🥢手撕雞(芥末醬)個人覺得麻麻,都係食慣麻醬,同埋價錢=食多碗撈麵😅朋友覺得 ok🥢花膠薑味奶茶第一次見,飲落唔膠,薑味算重嘅奶茶#hkrestaurant #hongkong #jordan #膠得喜 #MAW📍膠得喜Shop 5, 101 Parkes St, Jordan, Hong Kong*- —- —- —- —- —- —- —- —- —- -**- —- —- —- —- —- —- —- —- —- -*#hkiger #travelhk #food #foodstagram #instafood #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodie #cantonesefood #noodles

呢間見朋友介紹就試下
又係大大塊花膠😃

🥢膠得喜撈麵(蝦子麵)
其實性價比係高嘅😋
大大粒炆過嘅冬菇,靚蝦子麵,花膠黏口係無乜味啫🥹

🥢花膠肉燥鹽酥豬扒飯
朋友話都 ok ,花膠粒好滑

🥢手撕雞(芥末醬)
個人覺得麻麻,都係食慣麻醬,同埋價錢=食多碗撈麵😅
朋友覺得 ok

🥢花膠薑味奶茶
第一次見,飲落唔膠,薑味算重嘅奶茶

📍膠得喜

#cantonesefood #noodles #maw
2023-11-22
2023-04-27 788 瀏覽
近排捱夜捱得多,唔係好夠瞓😴要補補先,專登去呢間主打食花膠又經濟嘅“膠得喜” 個menu 好簡單選擇唔多, 貴精不貴多😅🥢花膠無骨豬手飯豬手夠入味,啱我依啲懶人,估唔到豬手嘅皮唔會好肥膩而係煙韌好有骨膠原🤤份量都不少加埋條花膠真係全部都係“膠”朋友就叫咗個泡飯🥘🥄花膠濃湯海鮮泡飯賣相都幾好,蝦有2隻,有魚柳當然仲有花膠,個湯底冇味精, 係好香濃嘅海鮮花膠湯😋最估唔到係連杏霜都可以加花膠 味道又唔會變腥,都o喎😅有創意👍
近排捱夜捱得多,唔係好夠瞓😴
要補補先,專登去呢間主打
食花膠又經濟嘅“膠得喜”
個menu 好簡單選擇唔多, 貴精不貴多😅

🥢花膠無骨豬手飯
豬手夠入味,啱我依啲懶人,
估唔到豬手嘅皮唔會好肥膩
而係煙韌好有骨膠原🤤
份量都不少加埋條花膠真係
全部都係“膠”

朋友就叫咗個泡飯🥘
🥄花膠濃湯海鮮泡飯
賣相都幾好,蝦有2隻,有魚柳
當然仲有花膠,個湯底冇味精,
係好香濃嘅海鮮花膠湯😋

最估唔到係連杏霜都可以加花膠
味道又唔會變腥,都o喎😅有創意👍

2023-04-24
2023-03-16 621 瀏覽
今日經過行過終於見到佢開門,又不用排隊所以就入咗去試一試啦,叫了花膠肉燥撈麵,再加菜同燉湯,燉湯嚟到嘅時候係熱辣辣嘅,味道清甜,應該沒有味精,而且非常之足料,整體而言我覺得價錢合理,有時間不妨可以去試一試這間平民花膠店。
花膠肉燥撈麵
花膠肉燥撈麵
2023-03-14 369 瀏覽
花膠加上莞茜,是我最愛既組合,所以特登來佐敦一試。莞茜味好濃烈,雞肉都好滑,我食得非得滿意。朋友既花膠肉燥雞中翼就不過不失,雞翼同花膠都好食,但同肉燥好似唔太夾。
花膠加上莞茜,是我最愛既組合,所以特登來佐敦
2022-12-31 661 瀏覽
連續幾日假期之後,再返工,多嘢做就梗㗎啦,所以又遇到同樣嘅問題啦,好夜先收工,搵唔到嘢食,間間鋪頭都閂曬門,今次喺佐敦搵嘢食,搵咗呢一間比較夜收,一睇個名就知道佢係主打食花膠喇,舖頭嘅位置唔係好搶眼,响佐敦魚油麻地之間 一,鋪頭門面亦都唔係好大間,大家可能要用心啲去玩得。今次叫咗一個花膠雞泡飯($68)雞湯好鮮味,如果天氣凍嘅時候飲一定好正,另外有叫咗一個花膠冬菇撈麵($58)用魚蓉麵做粗麵做撈麵,加埋花膠汁非常惹味,另外就叫咗一個燉湯,螺頭淮山杞子花膠燉雞($68)好有藥膳風味健康嘢,整體嚟講都幾好味,價錢都幾抵,值得推介。
2022-12-30
$100 (宵夜)
2022-10-27 666 瀏覽
門口勁大個膠字好攪笑,行去門口睇2睇就入咗去試下。個menu 好簡單選擇唔多但唔同種類,一個lunch set 包湯+ 飯/面+野飲盛惠7x~8x蚊, 同附近其他餐廳比較係佐敦黎講偏貴。餐湯好有屋企嘅味道應該無味精,好香濃。我同朋友一齊叫咗海鮮泡飯,賣相都好靚,左朋友嗰碗2隻蝦都大隻過我嗰2隻,本來有啲唔開心(講笑), 但食落口就開心返🤣 因為啲蝦梅梅地溶溶地好有腐屍feel 好應節, halloween 去食一流😏撇除蝦其他海鮮都鮮都唔鮮下無咩味, 係個湯底同個餐湯咁上下,再去都只係飲剩湯算lu

2022-07-25 725 瀏覽
位於佐敦既呢間膠得喜以花膠做主題,野食用花膠都正常,但估唔到老細癲到出埋花膠奶茶、花膠檸檬柚子蜜同花膠蛋白杏仁霜😂原諒我未有勇氣去試花膠飲品,最後我淨係叫左個花膠豬扒肉燥飯,Lunch去仲會跟個花膠雞湯添🤪個湯味道好濃,本身以為佢會起碼比一舊仔花膠,但結果係咩湯料都無😂個肉燥飯超大碗,但佢一上到黎既時候我好困惑:花膠呢?😶左撥右撥先發現D花膠原來切碎左撈埋左喺D肉燥入面😂同我預期中既好大出入😂-豬扒炸得幾香脆,但個炸皮好厚,基本上無乜肉食,肉燥就無乜特別,而最重要既花膠食落同望落都唔似花膠😂撈埋d肉燥嚟食存在感好低😐-食完之後都好夠飽既,但食物質素真係唔多掂,無下次了😢

食完之後都好夠飽既,但食物質素真係唔多掂,無下次了😢
2022-06-30 545 瀏覽
佐敦一向多餐廳,而且多小店,OpenRice睇中呢間,一來我鍾意食花膠,二來呢間好評都幾多,結果係非常失望本身想食椒鹽豬扒飯,佢話冇, OK咁我揀一字骨,之後個阿姐冇問我飲乜直接走咗。轉頭佢拎咗碗湯黎,咁我就以為升級左做湯所以冇嘢飲食到中途,有新客入咗嚟,個客問阿姐係咪有湯又有嘢飲,佢話係😑😑😑😑😑😑😑😑我問阿姐咁點解你唔問我,佢話諗住等我飲完湯先問我飲乜😑😑😑😑😑😑😑呢句說話非常唔合理,點解你expect我飲完湯先飲嘢?我唔可以飲完嘢先最後飲湯?而且我揀凍檸茶係要加$4 ,佢之後要再打過張新單俾我,「出完張單先再問嘢飲,然後再打張新單」有邊間餐廳會咁做?其實本身好小事,你講句唔好意思問漏咗就得,但你仲喺度死撐,講咩諗住等我飲完湯先問,實在荒謬我落單時,全場就只有另一位已經就快食完嘅客,所以唔存在忙中有錯呢樣嘢,呀姐你想博大霧定發緊夢?講返食物,客觀地講,唔好食,花膠算大,但我鍾意食腍身嗰種,而佢係比較偏硬偏乾,啲一字骨份量OK,拆骨都好易,但好鞋,舊舊都好鞋,而且我覺得同花膠唔夾無論食物同服務都唔滿意,呢間冇下次!

轉頭佢拎咗碗湯黎,咁我就以為升級左做湯所以冇嘢飲

食到中途,有新客入咗嚟,個客問阿姐係咪有湯又有嘢飲,佢話係

😑😑😑😑😑😑😑😑
我問阿姐咁點解你唔問我,佢話諗住等我飲完湯先問我飲乜
😑😑😑😑😑😑😑

無論食物同服務都唔滿意,呢間冇下次!
2022-06-30
2022-03-14 719 瀏覽
係佐敦發現左一間以花膠做主題既餐廳,吾好諗住食花膠就一定係貴,呢間小店既花膠料理不單止價格親民,還份量十足,用料毫不吝嗇,花膠有滋補養顏既功效,女士們請不要錯過!
2022-02-21 537 瀏覽
同富貴同事上完堂跟住大家諗住食個晏行吓行吓突然間見到呢間嘢寫住芫荽😱雖然富貴同事唔食芫荽不過佢都話陪我試吓😂跟住我當然就係食嗰個勁量芫荽湯嘅花膠濃湯海鮮泡飯原來嗰個花膠湯底已經係落咗芫荽本身諗住可以同富貴同事share下點知佢話個湯底本身已經有芫荽 oh 然後我仲要加芫荽份量😂😂我覺得果然係好正而富貴同事個豬扒飯都唔錯我哋兩個都想試吓個蛋白杏仁霜不過嗰個蛋白杏仁霜就冇乜味一啲都唔甜,我諗減肥嘅人嚟講係非常good
同富貴同事上完堂
我覺得果然係好正
而富貴同事個豬扒飯都唔錯
我哋兩個都想試吓個蛋白杏仁霜
不過嗰個蛋白杏仁霜就冇乜味
一啲都唔甜,我諗減肥嘅人嚟講係非常good
2021-10-24
3 分鐘 (堂食)
2021-12-24 573 瀏覽
人生難得食到咁大舊嘅花膠,真係好想知道要整幾耐時間?店舖細細,但員工好窩心,留意我哋嘅需要,既然我哋冇頭緒,佢就介紹幾樣野,例如:花膠扒(超大,要用刀叉食)炸花膠粒(好香脆),重有花膠撈麵,叫埋足料燉湯,嘩!全部都好正👍,老闆好有心機煮花膠,所以先咁入味,多謝老闆開舖,我哋先可以食到,自己點會識整丫😬
2021-12-07 428 瀏覽
今日同朋友係附近飲咖啡飲之前想食定個Lunch打打個底先膠得喜又幾得意第一次見餐廳用花膠黎做主題而且Lunch相對黎講都比較抵食lunch仲有湯送 另外再跟埋熱飲Lunch time:11:30am-17:30pm見到佢地menu有幾款幾得意既飲品薑味花膠奶茶花膠蛋白杏仁霜花膠檸檬柚子蜜隨午餐附送既花膠雞湯⭕️花膠肉燥龍利柳飯 $6️⃣8️⃣menu上面冇寫係炸既所以有d驚訝餐廳方面可以寫低返肉燥加埋碎花膠粒都好味⭕️照燒花膠烤雞飯$7️⃣8️⃣呢個兩樣野加埋照燒汁都係一個幾好既配搭花膠係成塊放係面頭睇見都賞心悅目兩個人食左百幾蚊個LUNCH 有湯仲有野飲 都好抵食
今日同朋友係附近飲咖啡
飲之前想食定個Lunch打打個底先