2022-04-11 2921 瀏覽
一月份生日去咗自助山食生日午餐! 呢間旋轉餐廳係唯一可以擁有360度景觀, 仲可以品嘗唔同國家嘅美食。餐廳有唔同各式各樣嘅冷盤海鮮, 明火燒烤,天婦羅女, 鐵板燒, 印度咖哩, 港式, 中國式, 粥粉麵飯樣樣齊。早啲book位仲可以坐到窗邊位, 我哋book咗第二輪嘅自助午餐, 食完仲可以慢慢欣賞日落! 刺身有好多款, 樣樣都好新鮮三文魚, 八爪魚, 赤貝, 章紅魚, 鰹魚等。。 仲有一啲日式漬物 , 壽司小卷。。冷盤沙律都有好多唔同嘅選擇, 沙律菜好新鮮仲有意大利醋比你選擇。。燒味檔度仲有得揀海南雞飯, 呢個海南雞飯好好食, 雖然細細碗, 貴精不貴多, 我細仔都encall咗三次粉麵類有清湯同喇沙湯。。甜品款式都唔少, 樣樣都好好食, 可惜個肚已經放唔落, 除咗有朱古力噴泉, 馬卡龍, 仲有一啲迷你嘅蛋糕件 , 窩夫格仔餅, 雪糕, 新鮮生果, 一定比你食到飽一飽! 海鮮都有好多不同款式, 大部分都很鮮甜新鮮, 龍蝦都有, 不過就冇生蠔。。。提提你, 如果想坐到窗口位就一定要起大約一個月前book定啦!

仲有一啲日式漬物 , 壽司小卷
。。

粉麵類有清湯同喇沙湯。。

2022-01-02
午餐
2022-03-26 2726 瀏覽
早一個月前網上訂位,個日天氣幾好,景色唔錯,可惜一早訂位都沒有窗口位。在最高的樓層要轉𨋢再上去,有人登記再分批帶入去,職員一個個帶領每一檯人入去,好特別的服務。自助餐食物種類繁多,相對其他的真係比較突出,可惜沒有生蠔,但應有的海鮮都有,而且refill得幾快,食左龍蝦、螺、蝦、全部都好新鮮啖啖肉。刺生方面選擇都正常,encore左幾次,熟食方面選擇又很多,牛肉同魚幾好食,特別係魚有驚喜。甜品種類超多,一件件細細地,好岩想試曬所有味既朋友,又有即整梳乎厘,仲有棉花糖連埋發光棒送,好多小朋友都好開心。整體來講雖然價錢唔平,但真係高質,至少食物種類味道同服務對得住呢個價錢。

2021-07-03
2022-03-25 6899 瀏覽
Throw back my 2021 September birthday tea time! It was still a covid time but 4 person limited so three of us can still sit together! We all have to scan the Leave home safe app as a requirement before entering the main restaurant. The whole area was spacious, all tables are in the outer window side, the food area are in the inner circle. Various choices of food from salad to dessert. Sushi were fresh and even have Sakura shrimp and few uncommon buffet cold starter. definitely a seafood lover co
definitely a seafood lover corner, do notify that they don’t serve oysters at all due to the poisoning risks. They do have amazing crabs and the staff are all happy to serve the pieces you want.
many choices of grill !
unfortunately this is only for display lol
The dessert corner was amazing thou. All the cakes tasted amazing individually, you know sometimes cakes in buffet might not taste as good as it looks? But here they all taste as good as they look! Various of choices and even the tiny ones are yummy!
I totally recommend pay a visit! The tea buffet is worth as a dinner buffet!
2022-03-11 2031 瀏覽
自助山以前已經有食過,今次係疫情後首次過嚟食作為旋轉餐廳嘅佢,呢個郁得嘅景就唔少得 座位喺日本嘢隔離,就先試試佢先 款式都係嗰啲standard嘢,個赤身都幾sharp 。帶子就最出色,鮮中帶甜 。有個蝦乾小食甜甜地好出色,食唔停口 。個小炙燒三文魚丼都唔錯架。 熱食又點少得牛排,有蒜鹽岩鹽之類俾你配返,味道都唔錯架 冬蔭功非常足料呀 ,酸辣恰當,飲完即刻好開胃呀嚟到海鮮部,今晚無生蠔只能夠講係遜色呀 ,啲龍蝦新鮮多糕,都係咁上下啦 嚟到中式檔,小籠包同鮑魚要排隊攞,燒味都唔錯甜品部嘅甜品都好精緻,仲有好熱情嘅店員招呼你,食得更加甜隨人頭附送一杯餐飲雖然無生蠔有點美中不足,但無論地方,環境美景,食物,補充速度都絕對係一流,閒日738加一絕對係對得住呢個價錢。而不可不再三一提嘅絕對係佢嘅帶子刺身,鮮甜嫩口!!

自助山以前已經有食過,今次係疫情後首次過嚟食
作為旋轉餐廳嘅佢,呢個郁得嘅景就唔少得

座位喺日本嘢隔離,就先試試佢先

熱食又點少得牛排,有蒜鹽岩鹽之類俾你配返,味道都唔錯架

冬蔭功非常足料呀 ,酸辣恰當,飲完即刻好開胃呀

嚟到中式檔,小籠包同鮑魚要排隊攞,燒味都唔錯

甜品部嘅甜品都好精緻,仲有好熱情嘅店員招呼你,食得更加甜

隨人頭附送一杯餐飲

2021-12-06
5 分鐘 (堂食)
  • 帶子刺身
2022-02-16 18134 瀏覽
「自助山」是香港唯一擁有醉人景色的360度旋轉餐廳,除左可以品嘗到包羅萬有的國際特色美食,仲可以睇到不同角度的維港景色餐廳食品從新鮮活蝦到各種時令冷盤海鮮、明火燒烤、天婦羅到鐵板燒和印度咖喱,應有盡有今次終於可以預約到自助午餐,仲要唔算太多人,可以係窗邊位慢慢享用一次自助山食物方面 :冷盤有基本自助沙律,每款都用碗仔分開一份份,Cold cut 除左基本的凍肉及煙三文魚,仲有比較特別的鵝肝醬同牛油果醬煙鴨胸,美味的頭盤刺身午餐有五款,三文魚、八爪魚、赤貝、章紅魚及鰹魚,刺身新鮮、切片厚身,非常鮮味海鮮質量高,有鮮甜大蜆、藍青口、爆膏麵包蟹、翡翠螺、普通海蝦、彈牙大虎蝦及鱈場蟹腳熱食款式非常之多,難以盡錄,有印式咖哩、日式天婦羅、中式小菜、西式美食等等,當中不能錯過一定係肉味香濃的燒牛肉及烤羊鞍、仲有高質的蝦餃燒賣及其他點心甜品款式數量都不少仲要精緻美味,除左有朱古力噴泉、馬卡龍、迷你件裝蛋糕、原個蛋糕等,仲有窩夫、雞蛋仔及意大利雪糕及新鮮生果,甜品控一定可以吃到飽Ours Tips : 提早預訂較早時段,坐窗口位的機會較高

食物方面 :

2022-02-12
2022-02-09 1950 瀏覽
香港唯一一間360度旋轉餐廳,喺合和中心62樓嘅自助山,可以順便搭觀光電梯(喺17樓上到56樓然後再轉搭另一架𨋢到62樓),因為今次係食晚餐,所以搭𨋢時都好清楚望到維港夜景。大個女好少食自助餐,食量細咗🤪座位近窗邊,移動速度緩慢,唔望實個窗其實唔覺得轉緊,食物大部分都會喺中央位置(唔會轉㗎,所以每次去拎食物嘅距離都唔同,有次明明記得向左行兩步就到,但之後兜咗一大個圈先搵到)食物種類好多,冷盤有龍蝦、麵包蟹、長腳蟹等,生蠔好似唔覺有(因為冷盤要排隊,我冇去排,唔為意😛)。壽司/刺身有池魚、油甘魚、吞拿魚、帶子等。燒物有燒龍蝦、燒蠔、燒和牛、燒蔬菜、燒鵝肝多士等。中式食物仲有點心(小籠包同燒賣唔錯)、足料燉湯、燒味等。甜品特別一提,正值榴連當造季節,好多榴連甜品!榴連拿破崙、榴連奶凍、榴連糯米糍!All my fav🥰🥰🥰甜品好多唔同款,除咗朱古力噴泉,炒雪糕幾特別,自助餐好少見。鍾意焦糖macaron,所以特別留咗一張相嘅位比佢😹,不過雲呢嗱味可以跳過。普遍食物質素幾好,幾適合鍾意一次過食好多唔同種類食物嘅朋友。同埋真係太多款食物,唯一encore嘅就係鵝肝多士同埋焦糖macaron🤣冇

普遍食物質素幾好,幾適合鍾意一次過食好多唔同種類食物嘅朋友。同埋真係太多款食物,唯一encore嘅就係鵝肝多士同埋焦糖macaron🤣冇可能食勻全場食物😛

2022-02-08 1622 瀏覽
合和中心的66樓, 很多年沒有來, 對上一次來還是R66 旋轉餐廳,現在已經改成由澳門來的過'大海'龍, 自助山。服務很好, 由3及56樓轉lift 樓層直至到66樓的餐廳, 職員都很有禮。 平日的下午茶, 人客很少, 職員還主動問我想吃什麼,幫忙夾甜品。結帳速度快, 職員把手提的讀卡機帶過來, 就地完成付款。主菜選了兩款, 燒烤醬漢堡跟薯條及雪蟹肉碎蛋三文治。漢堡扒都厚身的, 燒烤醬的口味有點似將軍漢堡雪蟹肉碎蛋三文治, 比較幼身一點, 但蟹肉都多的, 還有一點蟹籽。自助餐部份全是甜品及少量生果, 如果有一些麵包、沙律及餐湯感覺會完整一點。現在有點單調。甜品方面, 麵包布丁好食,窩夫雞蛋仔也不錯。
,現在已經改成由澳門來的過'大海'龍, 自助山。

結帳速度快, 職員把手提的讀卡機帶過來, 就地完成付款。

主菜選了兩款, 燒烤醬漢堡跟薯條及雪蟹肉碎蛋三文治。

漢堡扒都厚身的, 燒烤醬的口味有點似將軍漢堡

甜品方面, 麵包布丁好食,窩夫雞蛋仔也不錯。

2022-02-08
$239.8 (下午茶)
2022-02-06 1640 瀏覽
2022-02-05
2022-01-09 2622 瀏覽
之前一直久仰自助山的大名,但在澳門分店關閉之前亦未有機會去試,在一個月前排waiting list,難得在平安夜有位,但平安夜當天分兩個時段,每個時段的用餐時間大約2小時15分鐘,用餐時間有點趕,還是建議在平日的時間。這個餐廳的特別之處在於其旋轉的座位,在用餐的不同時段可以飽覽360度的景色,平安夜當天餐廳亦安排聖誕老人與不同的食客合照,而且枱上亦有聖誕裝飾供食客拍照,而每一台聖誕老人亦會派一個聖誕樹形狀的薑餅。食物方面的選擇有很多,冷盤有麵包蟹、龍蝦、帶子、青口,可惜沒有即開生蠔,冷盤海鮮亦非常新鮮。刺身方面有我最喜愛的帶子和牡丹蝦,帶子非常大粒,是很有質素的那種,不過刺身選擇大約只有五種,如增加類別會較好。熟食海鮮亦是非常推介,有芝士焗蠔,芝士焗龍蝦,鵝肝多士,煎和牛,鵝肝多士是即煎,入口即溶。另外點心類也十分搶手,帶子松露燒賣、蟹粉小籠包和迷你佛跳牆也需要排隊等候。而且每人只限點心選兩樣,佛跳牆每次只可拿一個。本人比較喜歡帶子松露燒賣,它是一籠只有一件的那種,所以燒賣特別大粒,感覺下了很多黑松露,所以吃起來同時有帶子和松露的香味,燒賣的口感亦不錯。佛跳牆裏面的花膠也挺大塊,亦推薦

另外點心類也十分搶手,帶子松露燒賣、蟹粉小籠包和迷你佛跳牆也需要排隊等候。而且每人只限點心選兩樣,佛跳牆每次只可拿一個。本人比較喜歡帶子松露燒賣,它是一籠只有一件的那種,所以燒賣特別大粒,感覺下了很多黑松露,所以吃起來同時有帶子和松露的香味,燒賣的口感亦不錯。佛跳牆裏面的花膠也挺大塊,亦推薦嘗試。

由於是聖誕節自助餐的期間,所以有火雞和火腿提供,不過本人覺得火雞比較失色,肉質不夠嫰滑,反而火腿有驚喜。

甜品方面亦有推出一些聖誕特別款式,但可惜很多款式也沒有re-fill,我們最後吃甜品的時候已經被拿光了😞 另外比較失色的是沒有任飲的飲品,只有每人一杯橙汁,職員會在入位後送上。

整體來說,還是會再去的,食物質素有保證。
ham
刺身
2021-12-24
聖誕節
ham
刺身
2022-01-02 3120 瀏覽
自助山自助餐@25/12 ($888/person)主食🍣🥘🍱🍗種類:🐧🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧主食種類繁多,中式點心、西式扒類火雞、日式刺身天婦羅串燒、泰式冬陰公、馬來西亞式叻沙、印度咖喱等應有盡有,各國佳餚都能一嘗,大滿足。味道方面,特別推薦中式燉鮑魚花膠鵝掌,入味又夠淋;日式刺身必食帆立貝,大大粒爽口又鮮味十足;燒龍蝦啖啖肉,鮮甜多汁又彈牙。唯一建議跳過的是西式扒類,太硬難以咬開。甜品🍡🍧🍨🍦🍮種類:🐧🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧甜品包羅萬有,蛋糕、布甸、各式糕點、泡芙、馬卡龍、窩夫、朱古力噴泉等等一應俱全,更設有少見的炒雪糕和棉花糖,別具特色。賣相方面,各式蛋糕迎合聖誕主題進行擺設,裝飾精緻美觀。味道方面,特別推薦麵包布甸,表面香脆內裡嫩滑,內裡麵包口感鬆軟,布甸蛋味濃厚,甜度適中,配合雲呢拿汁食用加倍香滑。不推薦窩夫,由於預先準備好,拿取時已變乾變硬。環境:🐧🐧🐧🐧服務:🐧🐧🐧🐧位於62樓高的旋轉餐廳,望出窗外,能將香港的日夜美景一覽無遺。可惜夜景較難清楚拍攝,想打卡影靚相建議在日間時間光顧。餐廳座位桌面寬闊,走廊之間位置空礦,方便出入。有部分自助區位於高
自助山自助餐@25/12 ($888/person)

主食🍣🥘🍱🍗
種類:🐧🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

味道方面,特別推薦中式燉鮑魚花膠鵝掌,入味又夠淋;
日式刺身必食帆立貝,大大粒爽口又鮮味十足;
燒龍蝦啖啖肉,鮮甜多汁又彈牙。

唯一建議跳過的是西式扒類,太硬難以咬開。

甜品🍡🍧🍨🍦🍮
種類:🐧🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

賣相方面,各式蛋糕迎合聖誕主題進行擺設,裝飾精緻美觀。

不推薦窩夫,由於預先準備好,拿取時已變乾變硬。

環境:🐧🐧🐧🐧
服務:🐧🐧🐧🐧

餐廳座位桌面寬闊,走廊之間位置空礦,方便出入。

有部分自助區位於高位,需要步行數級樓梯才可到達,不利行動不便人士和長者。

由於餐廳旋轉速度比預期快,有同行家人感到「暈浪」,導致食慾大減,十分掃興。建議易暈浪人士避免㨂選窗邊座位,以及順著旋轉方向入座較佳。

服務方面,食物補充速度理想,不見食盤丟空。

服務員回收餐盤速度迅速,基本上剛完成餐盤上的食物,就會有人上前回收。

唯一不理想是,雖然提供聖誕老人拍攝服務,但卻沒有隨行人員幫忙拍照,需要四周尋找職員協助。

🐧❤️結語:性價比極高的自助餐,無論打卡還是食物品質都十分理想。
2021-12-25
聖誕節
2022-01-01 1401 瀏覽
歡度佳節當然去食餐好,揀自助山係因為餐廳旋轉,可以睇晒360度嘅景觀。食物種類適中,海鮮非常鮮味,有麵包蟹、蝦、青口等等。熱食都出色,尤其是係啲燒烤,即時燒非常好食。其他食物包括燒味、日本刺身、粉面、甜品。甜品可以話係比較遜色嘅一項,無大牌子嘅雪糕,有少少失望。有一杯免費飲品。由於假期關係非常之Full,安排唔到窗口位俾我。建議提早上網預訂,先至可以確保有窗口位。但由於餐廳開揚,所以坐入面景觀都OK。
食物種類適中,海鮮非常鮮味,有麵包蟹、蝦、青口等等。
熱食都出色,尤其是係啲燒烤,即時燒非常好食。
其他食物包括燒味、日本刺身、粉面、甜品
甜品可以話係比較遜色嘅一項,無大牌子嘅雪糕,有少少失望。
有一杯免費飲品。
2021-12-14 3117 瀏覽
係死亡之月開始前趁有日放假去食個buffet先平時食開自助山 所以諗都唔諗都係食返佢野食選擇係多既 甜品都好高質個日有個柚子蛋糕好fresh 好好味值得一提既係收碟收得好快咁就唔會擺到成枱野 我個日好鐘意佢地既中湯 因為而家自己住 冇咩湯水飲 黎buffet就要飲到夠 晏就就包一杯餐飲(但之前包多一杯果汁 不過可能已經好耐之前)仲有靚景睇 環境好舒服 同埋唔知點解成日都可以坐包廂🤔閒日晏就係好抵食既價錢係晚市既60% 左右但睇返啲野食 好似係少左蟹粉小籠包 鮑魚燒賣同鵝肝所以都已經好多野食 好高質食足兩個半鐘 飽到暈🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♂️
係死亡之月開始前

冇咩湯水飲
黎buffet就要飲到夠

晏就就包一杯餐飲
(但之前包多一杯果汁
不過可能已經好耐之前)
仲有靚景睇
  • macaron
  • lunch buffet
  • 自助午餐
2021-12-13 2756 瀏覽
12月7日 同幾位朋友食自助山,我早兩年前食過幾次, 都唔錯, 今次再食 ,味到就無了前兩年的味到 及 少了其它食品, 佛跳牆 鮑魚就OK ,不過花膠好似不太淋 ,魚生就不太生鮮 ,反而帶子幾好味,叫做黃牛有少許不太好味, 羊架可以, 焗蠔麻麻,蟹飯好味 丶燒牛肉oK,反而甜品真幾好味😋 環境丶風景非常美麗,食風景都值得 ,各侍應非常好人 收碟又快,招呼一流食品個人口味不同 不是一樣
食品個人口味不同 不是一樣

2021-12-07
10 分鐘 (堂食)
  • 甜品
預早個多月book位,book位時對方已說明沒有靠窗邊的枱,但當天入坐時,又可安排窗邊的枱,真的令我很驚喜餐廳環境很優雅,窗外的香港夜景真的冇得輸,可能是疫情關係,枱與枱之間都很闊落,坐得很舒適,但坐了一陣,肥先生覺得有些頭暈,我即跟他對調位置 (他本是坐反方向轉的位),我很久前亦跟朋友去過這裡吃自助餐,當時不會感覺它轉的,但今次我覺得比之前轉快了少許,而且去到某些位置會有些搖晃的感覺,吾多吾少都會影響吃自助餐的戰鬥力這裡食物種類真的很多,有凍海鮮、中西式的凍食熱食、日本刺身壽司前菜小吃及甜品都有,可惜沒有生蠔。以往去食自助餐都比較著重凍海鮮,今次吃了第一輪的凍海鮮後,我沒有取第二輪,除了麵包蟹的蟹膏真的很香好吃外,其他的凍海鮮沒有什麼味道。熱食海鮮有焗龍蝦,個人口味問題,我覺得它的醬汁味道有些濃,所以只吃了半隻 ,而肥先生覺得熱龍蝦好吃過凍龍蝦,他吃了兩隻呢!  熱葷有幾款都好味,包括鵝肝多士、燒美國肉眼、冬陰功、清蒸龍躉、清蒸大頭蝦。而極度推薦的有鹿兒島和牛,有濃濃的牛肉味,而且肉質很嫩滑很淋,我們吃了很多件呢! 刺身就帶子比較好吃有鮮味,刺身蝦就一般。佛跳牆雖然足料但沒有什麼味道

,有濃濃的牛肉味,而且肉質很嫩滑很淋,我們吃了很多件呢! 刺身就帶子比較好吃有鮮味,刺身蝦就一般。佛跳牆雖然足料但沒有什麼味道。

推薦的甜品有雲呢拿味 macaron、榴槤布甸,反而榴槤拿破崙只得極度輕微的榴槤味,炒雪糕沒有特別,其餘的甜品正正常常。

以這價位(每位$830) 的自助餐來說,這裡單靠食物可說未算達標,差距就要靠窗外冇得輸的香港夜景彌補了。

2021-10-02
  • 鹿兒島和牛
2021-10-15 6317 瀏覽
今日是第4年和友人慶祝生日!這個自助餐最吸引我的是...是...是...綿花糖!好耐冇食過綿花糖,宜家係出面都好難買到,充滿了童年回憶!這裡的綿花糖用枝燈來整的,更加吸引,照相一流!海鮮主要有蟹、龍蝦、青口、帶子和蜆!熱食海鮮有蒸石班、冬蔭公蝦湯、焗蠔、焗龍蝦等等!龍蝦味道一般,蟹就真係好味,又大隻又甜!蒸石班也不錯,很鮮味,底層的粉絲也很好食!通常底層粉絲吸收了海鮮的汁比海鮮更好食😂😂!刺身都有頗多選擇,最鍾意食帆立貝!因為凍食太吸引,食完之後發現成個肚都裝了凍食,唔夠時間食其他熱食!這裡的甜品都有很多款色,而雪糕比較特別!雪糕的味道不是出面食開的味道,不知是否餐廳自家制的!我試了芒果味,芒果味偏酸,似芒果乾味,甜味和奶味比較清!最後,要介紹的是觀光𨋢!上去自助山記得搭觀光𨋢,個夜景好靚好近距離,好享受!

2021-10-15