2013-01-20
去完DRT, 兼且荷包出血後, 係時候醫肚.本來想去食魂, 原來SUNDAY休息, 咁就改去試舞心啦.去到登龍街, 已經見到兩條人龍, 一條排係豚王門口,另一條係對面馬路, 係正舞心門口, 心想, 咁多人, 都係走啦.但行去舞心門口望入去, 姨!?!? 好多位喎.一於勇字行頭走入去攞位, 結果... 舞心門口條龍都係豚王的. 被騙了.好, 有位坐, 叫嘢食, 我要了味噌 Miso $88, 老婆要了白 $78不消數分鐘, 兩碗拉麵就送上枱.先試一口白的豬骨湯底先, 味道清淡, 不是太濃厚的味道跟住再嘗一口味噌, 比白的稍濃, 但比起坊間其他的味噌湯底, 算是偏淡味的總括來說, 此店的湯底應該係比較清淡的那一類.跟住吃一口拉麵, 因為落單時要求硬一點, 所以麵身比較有咬口而麵條是直身幼條麵 (但未去到最幼嗰隻), 但蛋味欠奉.最後試埋雞蛋同叉燒, 雞蛋半流心, 合格之作至於塊叉燒, 肥瘦論中, 味香, 可算是整碗拉麵最出色的一樣.埋單 $166, 不收加一, 價錢尚算合理但整體質素只屬於一般的合格水平, 沒有令小弟舞心的感覺.
本來想去食魂, 原來SUNDAY休息, 咁就改去試舞心啦.
去到登龍街, 已經見到兩條人龍, 一條排係豚王門口,
但行去舞心門口望入去, 姨!?!? 好多位喎.
不消數分鐘, 兩碗拉麵就送上枱.
先試一口白的豬骨湯底先, 味道清淡, 不是太濃厚的味道
總括來說, 此店的湯底應該係比較清淡的那一類.
而麵條是直身幼條麵 (但未去到最幼嗰隻), 但蛋味欠奉.
最後試埋雞蛋同叉燒, 雞蛋半流心, 合格之作
埋單 $166, 不收加一, 價錢尚算合理
但整體質素只屬於一般的合格水平, 沒有令小弟舞心的感覺.