2024-10-24 172 瀏覽
今日食左呢間蒸氣海鮮鍋海鮮好新鮮 order 完即刻係側邊的玻璃缸打撈啲海鮮仲識得郁 隻蟹腳仲走走下座位舒服有鬆動擺盤吸引影相靚Cp值好高真心推薦船渦船渦每個座位都設有蒸氣鍋套餐我揀了九品芝麻 內務統管再加橫行無忍首先黎左沙律菜及章魚燒沙律菜清新爽口、章魚燒熱辣辣夠香口橫行無忌套餐的海鮮有白蜆,蝦,鮮魚片,扁蟶子,元貝,鮑魚,大閘蟹(公、母各一隻)肉類我揀左安格斯牛肉及豚肉片 仲有三寶丸牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,墨魚丸內務總管則有白蜆,蝦,大蜆,扁蟶子,鮑魚,蟶子皇肉類和丸類 蔬菜拼盤:生菜 娃娃菜 冬菇 南瓜片 粟米 翠玉瓜、金菇我地跟住側邊的教學指示蒸海鮮全部都夠熟又好食最深印象一定係大閘蟹質素超哂班 超級多膏 肉質鮮嫩 想增加風味仲可以去醬料自助區攞醋。其次係魚同白蜆 蜆隻隻都夠肥美,啖啖肉又爆汁鮮魚片重油脂夠香又滑其實樣樣野食都好精彩感受到店家係選食材上好有要求三寶丸,安格斯牛肉全部都係靚料食到咁上下,店員幫我地整蟹膏蟹肉粥。好好服務呢碗蟹肉粥又係必點,融合咗蟹肉蟹膏嘅鮮甜。而我先生揀嘅麻辣魚湯都好鮮美。店員會額外上碟麻辣醬俾我地加落魚湯,炒過的麻辣醬更香辣,成碗魚湯更有層次

今日食左呢間蒸氣海鮮鍋
真心推薦船渦

船渦每個座位都設有蒸氣鍋
套餐我揀了九品芝麻 內務統管再加橫行無忍

首先黎左沙律菜及章魚燒
沙律菜清新爽口、章魚燒熱辣辣夠香口

肉類我揀左
安格斯牛肉及豚肉片
仲有三寶丸
牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,墨魚丸

內務總管則有白蜆,蝦,大蜆,扁蟶子,鮑魚,蟶子皇
肉類和丸類

蔬菜拼盤:生菜 娃娃菜 冬菇 南瓜片 粟米 翠玉瓜、金菇

我地跟住側邊的教學指示蒸海鮮
全部都夠熟又好食

最深印象一定係大閘蟹

其次係魚同白蜆
蜆隻隻都夠肥美,啖啖肉又爆汁

鮮魚片重油脂夠香又滑
其實樣樣野食都好精彩
感受到店家係選食材上好有要求
三寶丸,安格斯牛肉全部都係靚料

食到咁上下,店員幫我地整蟹膏蟹肉粥。好好服務
呢碗蟹肉粥又係必點,融合咗蟹肉蟹膏嘅鮮甜。

而我先生揀嘅麻辣魚湯都好鮮美。
店員會額外上碟麻辣醬俾我地加落魚湯,炒過的麻辣醬更香辣,成碗魚湯更有層次。

最後有雪米糍做甜品,好飽肚。
2024-10-23 190 瀏覽
第一次食一人一蒸氣鍋,好玩好味好新鮮。呢間餐廳叫船渦,餐廳裝修好有日式設計感覺。我同朋友各人叫咗一個套餐。九品芝麻套餐和,橫行無忌套餐。每個套餐都包括前菜沙律、炸物、海鮮、肉類、丸類、蔬菜拼盤和甜品,最後仲可以配粥或者湯麵。首先要講海鮮嘅部份海鮮非常新鮮,預早分好一人份嘅海鮮船造型相當吸引。另外種類包括有扇貝,魚片,海蝦,鮑魚,貴妃蚌,大蜆,白蜆等份量合理,更勝在種類較多。新鮮到就更加唔需要講用冰底海鮮船嘅方法上菜可以保持海鮮嘅新鮮,唔會令客人喺慢慢食嘅過程裏面肉質有任何改變,相當細心。肉類方面特別要講嘅就係安格斯牛肉,牛肉厚薄適中,所以特別有咬口會咬一啖都充滿着牛肉嘅香味少少調味已經好滿足。另外豚肉部份都值得一讚豚肉片咬落食到豬肉嘅油香唔會有雪味。最後特別滿足令人滿意嘅係用蒸氣火鍋嘅湯煮粥,職員會主動幫你加米煮食海鮮粥或者是南瓜粥,吸收晒蒸氣火鍋時候食材嘅味道,真係好味。

一個人突然間想食海鮮,想搵一間有私人空間嘅餐廳真係唔容易咁啱喺上網見到主打一人海鮮蒸氣鍋嘅餐廳,一於試吓😀餐廳每個位都有竹簾相隔,好有私人空間如果同朋友一齊食,可以拉開個簾我今次就揀咗橫行無忌呢個海鮮餐最期待就係有當造既大閘蟹😍😍🔸前菜:蟹籽青瓜沙律好清新,作為開胃菜一流🥒🔸炸物:吉列蠔外脆內嫩,一口爆汁,兩隻都唔夠喉🦪🔸海鮮盛宴一見到呢個海鮮盤即刻心心眼😍非常吸引白蜆、蝦、鮮魚片、扁蟶子、元貝、鮑魚、大閘蟹,真係每樣都新鮮到不得了特別係見到啲蝦腳仲係郁緊🦐大閘蟹好多蟹膏,味道甘香😀鮑魚彈牙,食到想追加多份餐廳會有提示教你每個海鮮要蒸幾耐多唔使擔心蒸得太耐影響食物質素🔸肉類:安格斯牛肉同雞腿肉都好juicy🔸丸類:三寶丸各有特色,牛丸好香濃,皮蛋貢丸味道有驚喜,墨魚丸好彈牙🔸蔬菜拼盤:蔬菜拼盤好平衡,食完海鮮再嚟啲菜,唔會覺得膩🥬⭐️壓軸:蟹膏蟹肉粥啱啱蒸海鮮嘅汁,都會用嚟煲呢個粥所以呢個粥吸收海鮮汁既晒精華,鮮味十足蟹膏蟹肉滿滿🦀
一個人突然間想食海鮮,想搵一間有私人空間嘅餐廳真係唔容易
咁啱喺上網見到主打一人海鮮蒸氣鍋嘅餐廳,一於試吓😀
餐廳每個位都有竹簾相隔,好有私人空間
如果同朋友一齊食,可以拉開個簾

我今次就揀咗橫行無忌呢個海鮮餐
最期待就係有當造既大閘蟹😍😍

🔸前菜:蟹籽青瓜沙律好清新,作為開胃菜一流🥒
🔸炸物:吉列蠔外脆內嫩,一口爆汁,兩隻都唔夠喉🦪
🔸海鮮盛宴
一見到呢個海鮮盤即刻心心眼😍非常吸引
特別係見到啲蝦腳仲係郁緊🦐
大閘蟹好多蟹膏,味道甘香😀
鮑魚彈牙,食到想追加多份

餐廳會有提示教你每個海鮮要蒸幾耐多
唔使擔心蒸得太耐影響食物質素

🔸肉類:安格斯牛肉同雞腿肉都好juicy

🔸蔬菜拼盤:蔬菜拼盤好平衡,食完海鮮再嚟啲菜,唔會覺得膩🥬

⭐️壓軸:蟹膏蟹肉粥
啱啱蒸海鮮嘅汁,都會用嚟煲呢個粥
所以呢個粥吸收海鮮汁既晒精華,鮮味十足
蟹膏蟹肉滿滿🦀
2024-10-23 243 瀏覽
啲海鮮真係好新鮮!今次試咗內務總管set dinner ,有新鮮鮑魚,上枱嘅時候啲鮑魚仲係郁下郁下咁樣架,真係好新鮮呀。啲蝦,蟶子,同其他海鮮都有質素。強烈推薦蟹粥做呢一餐收尾,啲粥係啖啖都係好香濃嘅蟹味,非常好食。牛肉都唔錯,只係記得睇住時間蒸唔好比佢太老~丸,同埋菜呢啲就普普通通,不過不失啦~整體黎講都係好食,服務又唔錯,我哋坐咗好耐又唔趕人走,見到我哋唔識整又會好主動黎講兩句。不過大家黎記得book枱,walk in通常坐高枱係無咁舒服。
啲海鮮真係好新鮮!
啲蝦,蟶子,同其他海鮮都有質素。

牛肉都唔錯,只係記得睇住時間蒸唔好比佢太老~

丸,同埋菜呢啲就普普通通,不過不失啦~

2024-10-19 236 瀏覽
第一次蒸氣火鍋嘅我,體驗好新鮮,感覺有得玩有得吃 又可以打卡🤤食到最後 估唔到個粥都有驚喜!?-🍴「形部尚書」1人海鮮蒸氣火鍋午餐($128 | 於OpenRice購買,已包加一服務費)-🐻 @brownlyeat 推薦指數:🌟🌟🌟🌟(4/5)呢個一人套餐真心好抵食!除左本身包括的海鮮之外,我同男朋友各自揀左 鮑魚同元貝,大大隻 非常有鮮味!肥牛有3片,但比起平時火鍋會食的肥牛更加大片,而且第一次蒸肥牛,都幾好味😂最驚喜嘅係個粥底,我地選擇左兩款唔同嘅粥,原來係要食完全部海鮮之後,店員先將粥倒入蒸爐下面的大鍋!同原本蒸海鮮流出來嘅海鮮汁一齊煮粥!!🤫😱所以粥嘅味道滲透住海鮮嘅精華 非常鮮甜海鮮蒸爐操作簡單,可以計時亦可保溫,而且台面有指示教你每款海鮮要蒸幾多分鐘,第一次食蒸氣海鮮都呀!如果想食多幾款海鮮或肉類的話,可以散叫,或者叫餐廳其他貴啲嘅套餐都得!🤤
🍴「形部尚書」1人海鮮蒸氣火鍋午餐
($128 | 於OpenRice購買,已包加一服務費)
🐻 @brownlyeat 推薦指數:🌟🌟🌟🌟(4/5)

🐷九品芝麻套餐 呢個套餐抵食得來食物都真係好豐富。前菜有沙律同埋章魚燒。海鮮方面,白蜆、鮮蝦、鮮魚片、大蜆個個都好新鮮。火鍋方面而且呢個套餐仲有美國肥牛同豚肉片,三寶丸入面嘅牛骨濃汁牛丸超級正勁香口,打完邊爐放返個米線?喺魚湯湯底度真係非常之正。🐷橫行無忌套餐 呢個套餐嘅嘢食就更加豐富,有公、母大閘蟹各一隻,啲蟹膏多到爆出嚟,味道非常鮮甜。其他海鮮仲有白蜆,蝦,鮮魚片,扁蟶子,元貝同埋鮑魚都好正,食完一樣可以打邊爐,如果唔想要普通湯底嘅話仲可以要粥底整粥底火鍋㗎。船渦📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓#吃貨日常#香港#火鍋#海鮮#銅鑼灣美食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #香港島 #香港島好去處
🐷九品芝麻套餐

🐷橫行無忌套餐

船渦
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

🍲 九品芝麻套餐 ($258)友人選擇左呢個「九品芝麻」套餐,每個套餐都分別有前菜、炸物、海鮮、肉類,丸類及蔬菜拼盤。前菜青瓜蟹籽沙律,蟹子卜卜脆拌埋爽脆既青瓜幾開胃。炸物就係章魚小丸子兩粒,熱辣辣咬落幾好味。重頭戲海鮮拼盤,分別有番薯蜆、沙白、魚腩片、鮑魚,貴妃蚌、蝦,款款海鮮都夠哂生猛新鮮,而且要講講每張檯都會貼住一張每款依材既蒸煮時間表,就算冇煮開野食既朋友仔只要依照時間就可以輕鬆煮到鮮味海鮮食啦。沙白及蕃薯蜆無沙蜆肉仲大大粒,食落鮮甜美味,鮑魚新鮮食落軟熟爽彈,蝦就食落爽口唔會霉。😉🍲 橫行無忌套餐 ($488)最驚喜既係竟然有大閘蟹食。😋😋 套餐與上者不同既係會有兩隻大閘蟹(公乸各一隻)及扇貝,由於以蒸氣形式煮熟,所以能夠保留到海鮮原有既鮮味而且確保到食物能夠均衡加熱,最緊要係食完唔洗洗碗。😈講返大閘蟹,入面都幾多蟹膏又夠甘香,蟹肉沾少少蟹醋就更加帶出鮮味。肉類方面就揀左安格斯牛肉以及豚肉片,牛肉肉味比較濃唔錯既,豚肉就偏向梅頭位夠腍既,仲有蔬菜以一人份量黎講係好足夠,一次已經可以試成四至五款,有生菜、娃娃菜、翠玉瓜、粟米、冬菇、南瓜,咁樣蒸蔬菜都係小編第一次試感覺都幾特別,
🍲 九品芝麻套餐 ($258)

🍲 橫行無忌套餐 ($488)

肉類方面就揀左安格斯牛肉以及豚肉片,牛肉肉味比較濃唔錯既,豚肉就偏向梅頭位夠腍既,仲有蔬菜以一人份量黎講係好足夠,一次已經可以試成四至五款,有生菜、娃娃菜、翠玉瓜、粟米、冬菇、南瓜,咁樣蒸蔬菜都係小編第一次試感覺都幾特別,去到最後食哂所有之後店員會過黎將南瓜芋頭粥底加入蒸鍋中,煮成海鮮粥,鮮味十足,而且小編自己一個人足足食左三碗阿。😋😋
2024-10-06
10 分鐘 (堂食)
  • 九品芝麻套餐
📍船渦 (銅鑼灣)收工同朋友搵嘢食,睇到呢間專做蒸汽火鍋嘅餐廳,於是嚟試吓。呢個係我第一次食,食完都覺得好好玩~可以慢慢嘆,座位有用心設計,Flexible嘅同時,又有嘅私人空間,就算係一個人嚟食都會好chill。🍽️橫行無忌套餐 $488🥗沙律🦪吉列蠔(2隻)🦀白蜆,蝦,鮮魚片,扁蟶子,元貝,鮑魚,大閘蟹(公、母各一隻)🥩安格斯牛肉| 雞腿肉(3選2)🍡丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)🥬蔬菜拼盤🐟魚湯米線呢個套餐真係食到好滿足!入邊有兩家應節嘅大閘蟹,一公一母,個頭都算ok大隻,只需要整15分鐘左右就可以食。蟹好肥美,兩隻都有蟹黃,真係超正🤩其他海鮮都好新鮮,肉丸QQ彈彈,牛肉雞肉蒸完之後多汁軟嫩,好少會蒸啲肉但係咁樣試下覺得都好好味!食到差唔多最尾會落米粉,湯汁吸收海鮮精華好濃郁~🍽️九品芝麻套餐 $258🥗沙律🐙章魚燒🦞白蜆|蝦|鮮魚片 | 大蜆 | 刀貝 | 鮑魚🥩安格斯牛肉| 雞腿肉(3選2)🍡牛骨濃汁牛丸 | 薑汁皮蛋貢丸| 招牌墨魚丸🥬蔬菜拼盤🎃南瓜芋頭粥呢份套餐包含各式各樣嘅海鲜,新鮮勁抵食。各類海鮮都好新鮮,蚌殼類嘅量唔少,啖啖甜美;魚肉切片厚實豐腴
📍船渦 (銅鑼灣)

🍽️橫行無忌套餐 $488

🥗沙律
🦪吉列蠔(2隻)
🥩安格斯牛肉| 雞腿肉(3選2)
🍡丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)
🥬蔬菜拼盤
🐟魚湯米線

🍽️九品芝麻套餐 $258

🥗沙律
🐙章魚燒
🦞白蜆|蝦|鮮魚片 | 大蜆 | 刀貝 | 鮑魚
🥩安格斯牛肉| 雞腿肉(3選2)
🍡牛骨濃汁牛丸 | 薑汁皮蛋貢丸| 招牌墨魚丸
🥬蔬菜拼盤
🎃南瓜芋頭粥

呢份套餐包含各式各樣嘅海鲜,新鮮勁抵食。各類海鮮都好新鮮,蚌殼類嘅量唔少,啖啖甜美;魚肉切片厚實豐腴,鮮味十足。牛肉猪肉整過之後,入口嫩滑多汁。差唔多食到尾嘅時候,店員會攞南瓜芋頭粥入去,熱幾分鐘就可以享用。粥食落質地軟綿,吸收咗南瓜芋頭嘅香氣,味道濃郁。提提你喎,可以早啲同店員講整粥底,等海鮮同肉類嘅精華可以滲入粥度,味道會更加濃郁。

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴餐廳:船渦 (銅鑼灣)
📍地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
💸消費:400@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2024-10-12 246 瀏覽
船渦位於銅鑼灣謝斐道。今次我係第一次食蒸氣火鍋。呢間係一人一個爐的蒸氣火鍋。每個爐都可以自己調校時間去蒸你食嘅食物。佢有個時間表話俾你知食物要蒸幾耐。好方便。佢有幾個套餐選擇,我同朋友分別叫咗兩個唔同嘅餐。⭐️九品芝麻套餐$258. 食物包括:前菜:沙律炸物:章魚燒(2粒)海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚肉類:美國肥牛 / 豚肉片/ 雞腿肉 (3選2)丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)蔬菜拼盤+甜品⭐️橫行無忌餐 $488. 食物包括:前菜:沙律炸物:吉列蠔(2隻)海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,扁蟶子,元貝,鮑魚,大閘蟹(公、母各一隻)肉類:安格斯牛肉/豚肉片 /雞腿肉(三選二)丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)蔬菜拼盤+甜品呢度嘅海鮮好新鮮,鮑魚彈牙爽口,蝦同貝類海鮮都好鮮甜,肉質肥美。大閘蟹好多膏,肉質鮮甜。佢D丸都好新鮮,好彈牙。我最鍾意係牛骨濃汁牛丸,好有牛味,咬落去有牛筋,好爽口👍呢個餐可以另外再加配南瓜芋頭粥,或者加$28蟹膏蟹肉粥。餐廳職員服務態度好好,好有禮貌。因為我哋都係第一次食蒸氣火鍋,店員好細心同我哋講解點樣去操作。總括來說
佢有幾個套餐選擇,我同朋友分別叫咗兩個唔同嘅餐。
⭐️九品芝麻套餐$258. 食物包括:
前菜:沙律
炸物:章魚燒(2粒)
海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚
肉類:美國肥牛 / 豚肉片/ 雞腿肉 (3選2)
丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品
⭐️橫行無忌餐 $488. 食物包括:
前菜:沙律
炸物:吉列蠔(2隻)
肉類:安格斯牛肉/豚肉片 /雞腿肉(三選二)
丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤+甜品
呢個餐可以另外再加配南瓜芋頭粥,或者加$28蟹膏蟹肉粥。
2040 瀏覽
總括來說,呢間餐廳嘅海鮮好新鮮,價錢合理,環境優雅好坐。下次都會再同朋友嚟幫襯。
  • 九品芝麻套餐
  • 安格斯牛肉
  • 海鮮
2024-10-12 186 瀏覽
食一餐晚飯有兩隻曱甴仔喺我張枱上面行過,都唔知係我唔好彩定啲曱甴唔好彩。第一次係食咗一半時出現,馬上找服務員解決咗佢。所有碗筷匙羹枱面張紙換過新嘅。服務員也有致歉。第二次係差不多食完時出現,心想反正都就快食完,自己搵張紙巾解決咗去算,就不驚動服務員。令我覺得不快嘅係服務員甲喺清理海鮮殼時不小心整跌咗我個口罩落地下,佢有道歉,並告訴我給我一個新的口罩。因為當時佢喺我背後清理,沒有留意她的樣貌。到結帳時我問返服務員乙,剛才清理海鮮殼時整跌咗我個口罩落地下,係咪會比返個新嘅比我?我唔知佢乜嘢事用一個非常差嘅態度同我講: 比乜嘢口罩你呀?咁我就同佢講返事法經過。之後佢搵返服務員甲嚟,佢同我道歉,話原來公司無口罩。我就同佢講,其實無口罩係好少事,如果你發現無嘅話,同我講返咪得囉,唔好搞到我好似喺度呃口罩咁。另外在結帳時同服務員乙講返有第二隻曱甴出現,佢完全當聽唔到,當無事。之後同佢講又沒有給我們雪米滋,佢就好晦氣咁講: 我結完帳咪去攞比你囉。但結果呢,結完帳就行咗去做其他嘢,都唔係去攞,感覺係完全 ignore 個客。等咗一陣我哋咪走囉。其實口罩雪米滋都唔係啲乜嘢咁大件事,但係服務員嘅態度同處理手法完全令我哋好唔開心。
2024-10-09 250 瀏覽
昨晚和朋友去銅鑼湾吃晚餐,去了一間食蒸海鲜的餐廳。我點了一個九品芝麻餐食物都Ok新鲜,但蝦就差一點,他們用蒸完的水流入下面的水煲,就可以煮菜,或加8蚊加公仔麵,或加28蚊煮南粥。設計都幾好。定時器唔係好識用價錢就偏贵,但和朋友生日或想試新野可以試下。
📍船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓今次已經係我第二次黎食😋上年係生日前朋友同我慶祝今次就撞岩食大閘蟹既季節😛呢到有幾個唔同級別既set去揀👆🏻可以根據自己食到幾多野去order呢到既海鮮都好新鮮 有魚缸養住d海鮮🦐🦞🦀我放隻大閘蟹去蒸既時候 佢隻眼仲識郁😳🫣對唔住蟹蟹🦀好鐘意呢到既setting 好有日系原野風⛩️一個人黎食都唔怕尷尬 d竹簾可以分隔位置唔洗同對面同隔離唔識既人 你眼望我眼👀岩哂我呢d I人 而且要剝殼食 個食相會有d差😅我地食既set係橫行無忌&九品芝麻👣不過我地都係share一齊食👅首先食左沙律係有蟹子青瓜絲 好開胃🤤跟住有炸物 有章魚燒同炸蠔 好脆 一d都唔馬虎😺之後就可以想食咩就蒸咩枱上已經有指示教你邊類食物蒸幾耐⏲️大閘蟹超多膏 一人一隻好滿足鮑魚好彈牙呀白蜆好重海水味 蒸得岩岩好 正呀🤩肉類 我地三款都試左豬牛雞都掂仲有三寶丸 牛丸有肉汁 貢丸真係必試 出面食唔到架食埋d菜消下膩🥬就可以食粥喇 可以揀食麵職員會幫手搞吓佢 同埋畢走多餘嘅水份粥底有南瓜同芋頭 好有飽肚感🤰🏼最後仲有粒糯米糍做甜品成餐飯好滿足❤️慢慢食食下都食咗好多嘢 幾百蚊食到勁飽 好抵🥰
📍船渦

最後仲有粒糯米糍做甜品

成餐飯好滿足❤️
慢慢食食下都食咗好多嘢 幾百蚊食到勁飽 好抵🥰
2024-10-02 308 瀏覽
蒸氣邊爐係香港一定食過,但一人一個細細的爐仔,好玩又好食🫶🏻今次我同朋友2個人每人叫左一個餐,分別係 “九品芝麻”、 “內務總管”Order 左超快就有成條海鮮船上菜🛳️2個餐都有大量的蜆,隻隻肥美,全部新鮮,鮮甜套餐加$1就可以有鮑魚,鮑魚廚房幫你界開左少少,簡單一推就已離殼,彈牙鮮甜,贊👍🏻蝦🦐都係果句,鮮甜朋友好鍾意食蟹🦀,佢個餐有半隻肉蟹,都係鮮味,有肉有膏至於肉丸、豚肉片、雞肉都係高質食材食到差唔多,餐廳會幫你整粥或者加魚湯煮麵,因為個蒸條鍋已保留左海鮮的精華再加上魚湯,粥或麵都極級鮮味,如果食麵再加上調味吧上的自加辣椒醬,真係令人回味無窮🫰🏻由於全部都係新鮮食材冇加任何味精,食完完全唔會口渴👏🏻

Order 左超快就有成條海鮮船上菜🛳️

2個餐都有大量的蜆,隻隻肥美,全部新鮮,鮮甜

蝦🦐都係果句,鮮甜

朋友好鍾意食蟹🦀,佢個餐有半隻肉蟹,都係鮮味,有肉有膏

至於肉丸、豚肉片、雞肉都係高質食材

由於全部都係新鮮食材冇加任何味精,食完完全唔會口渴👏🏻
2024-10-01 264 瀏覽
在香港的海鮮蒸氣火鍋沒有太多選擇幾乎都是大家用一個鍋來蒸海鮮但這裡有一人一小鍋 可以按自己喜好選食物和次序吃餐廳內設有竹簾把不同桌隔開保持私隱度之餘也令環境變得更雅緻👍🏻🔹️ 九品芝麻套餐 $258我跟朋友都點了這個套餐裡面有前菜青瓜蟹籽沙律和炸物小吃章魚燒2粒等待蒸物前可以先吃來開開胃🤗海鮮有白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子和鮑魚肉類有美國肥牛和豚肉片 (也可以選雞腿肉)丸類有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸和招牌墨魚丸另外還附一份蔬菜拼盤和小甜品(當天是雪米糍)套餐沒有包含飲品 我點了罐裝檸檬C+($16)海鮮全部份量剛剛好很適合一人食🤗肉質鮮嫩彈牙 鮮味十足肉類的美國肥牛和豚肉片質素不錯丸類的種類很特別而且意外地好吃蔬菜拼盤有粟米、金菇、南瓜片、翠肉瓜片、冬菇和生菜份量不多但可以一次吃不同種類的蔬菜蒸完以後食物的鮮甜都透過蒸氣變成小湯底最後把蒸架移走 由店員加入相關配料幫忙煮成粥或加入米線、米粉、烏冬、出前一丁或拉麵我們各自選了烏冬(+$8)和米線店員會倒入魚湯讓我們煮烏冬和米線這樣煮出來的味道很入味很新鮮😋
在香港的海鮮蒸氣火鍋沒有太多選擇

🔹️ 九品芝麻套餐 $258
我跟朋友都點了這個套餐
裡面有前菜青瓜蟹籽沙律和炸物小吃章魚燒2粒
等待蒸物前可以先吃來開開胃🤗
海鮮有白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子和鮑魚
肉類有美國肥牛和豚肉片 (也可以選雞腿肉)
丸類有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸和招牌墨魚丸
另外還附一份蔬菜拼盤和小甜品(當天是雪米糍)
套餐沒有包含飲品 我點了罐裝檸檬C+($16)

海鮮全部份量剛剛好很適合一人食🤗
肉質鮮嫩彈牙 鮮味十足
肉類的美國肥牛和豚肉片質素不錯
丸類的種類很特別而且意外地好吃
蔬菜拼盤有粟米、金菇、南瓜片、翠肉瓜片、冬菇和生菜
份量不多但可以一次吃不同種類的蔬菜

蒸完以後食物的鮮甜都透過蒸氣變成小湯底
最後把蒸架移走
由店員加入相關配料幫忙煮成粥
或加入米線、米粉、烏冬、出前一丁或拉麵
我們各自選了烏冬(+$8)和米線
店員會倒入魚湯讓我們煮烏冬和米線
這樣煮出來的味道很入味很新鮮😋

2024-09-28 302 瀏覽
今日同老公去銅鑼灣食高質火鍋,船渦主打一人一蒸氣鍋,食材新鮮又高質,用餐環境舒適寬敞,座位之間設有一度𥱊簾分隔,私隱都好高。多款不同套餐選擇,以海鮮種類分類,適合不同客人口味。枱面有溫馨提示,寫上各類海鮮要蒸的時間。揀咗九品芝麻套餐套餐有清爽嘅沙律、 香脆章魚燒。海鮮有新鮮嘅白蜆 、蝦 、鮮魚片 、大蜆 、扁蟶子和鮑魚。海鮮用冰底墊住上枱,全部都好新鮮,爽口鮮甜。肉類選擇有豬牛雞三選二,揀左豚肉片和雞腿肉,肉質鮮嫩。丸類有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸和招牌墨魚丸,爽口彈牙。蔬菜拼盤有生菜、翠肉瓜、娃娃菜、粟米、 南瓜、金菇和冬菇。蒸蔬菜原汁原味,鮮甜美味。套餐可選粥底或麵食或湯底。揀咗南瓜芋頭粥 ,食完蒸氣火鍋,店員會將南瓜芋頭粥膽放入火鍋內攪伴,滾一下就成粥,剛才蒸火鍋料的精華已經落曬蒸鍋下層,伴均勻粥膽,顏色金黃,鮮甜無比!最後仲有雪糕糯米糍做甜品。

多款不同套餐選擇,以海鮮種類分類,適合不同客人口味。

枱面有溫馨提示,寫上各類海鮮要蒸的時間。

揀咗九品芝麻套餐

套餐有清爽嘅沙律、 香脆章魚燒。

肉類選擇有豬牛雞三選二,揀左豚肉片和雞腿肉,肉質鮮嫩。

丸類有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸和招牌墨魚丸,爽口彈牙。

套餐可選粥底或麵食或湯底。

最後仲有雪糕糯米糍做甜品