2021-04-30 374 瀏覽
我和朋友路過嘗試一下,撈金邊粉口感和味道可以。但很可惜沒有水供應,必須要我們叫飲料,我朋友因身體不舒服想飲熱水,問服務員,她很好的和高層商量後,敵不動我不動的沒有回覆我,可能不好意思,後來我追問他,淡然的回覆「沒得供應」,但奇怪洗筷子又有熱水!我朋友唯有「乾啃」!重點來了,就是叫了紅豆冰⋯⋯⋯無⋯⋯⋯紅豆!!!搞笑嗎,我要像掏金沙的在白雪沙冰中找紅豆。我和服務員說他很冷靜的和我說「吓冇咩」,我答係呀紅豆冰冇紅豆,我朋友說算吧現在食肆生意經營困難😅,走吧,一路好走!疫情下食肆經營困難我們香港人加油💪!
重點來了

疫情下食肆經營困難我們香港人加油💪!
紅豆冰
2021-04-30
10 分鐘 (堂食)
  • 雞絲+雞翼撈麵
2021-04-22 581 瀏覽
🍜 船皇湯麵 (價錢: $58)評分: 3.5/5~另加$1 升級和牛船皇湯麵🍝 船皇撈麵 (價錢: $58)評分: 3/5🥩食材: 船皇湯麵同撈麵食材一樣,非常豐富,足足有8️⃣款咁多,包括牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸、及豬膶。小編加左$1️⃣,將牛肉片升級做和牛🤩,有2大片薄切和牛,非常嫩滑,超級推介大家一定要加$1升級呀👍🏻! 除左牛肉、豬肉(即豬腩肉)、同雞絲之外,其他食材各有1件,有8款食材岩曬為食又想試多幾樣既朋友仔😋。🍜 麵底: 麵底有4款選擇,包括蛋麵、米粉、金邊粉、同河粉,小編揀左湯蛋麵同撈金邊粉,就咁睇d麵既份量好似好少,但點知一撈起先知原來係錯覺,食完真係好滿足嫁☺️。 🍲 湯底: 湯底非常香濃,一路食忍唔住要飲多啖湯添; 撈麵比較遜色,有酸酸甜甜既開胃醬料,同有少許湯汁撈麵,但可惜金邊粉掛唔起湯汁,所以小編加左d醬油調味。🌶 辣度: 餐廳提供大、中、小辣,及唔辣,唔夠辣既朋友仔亦可以加餐桌上既辣粉調較合適既辣度。🍹 泰仔奶茶,凍柚子檸檬🍋梳打評分: 3/5~ 跟餐各加$8飲品用碗盛載幾特別,小編覺得飲品味道正常,唯奶茶較甜。———————————————
🍜 船皇湯麵 (價錢: $58)
評分: 3.5/5
~另加$1 升級和牛船皇湯麵

🍝 船皇撈麵 (價錢: $58)
評分: 3/5

🍹 泰仔奶茶,凍柚子檸檬🍋梳打
評分: 3/5
~ 跟餐各加$8
飲品用碗盛載幾特別,小編覺得飲品味道正常,唯奶茶較甜。

————————————————————————

🐷 整體食物: 3.5/5
🐷 環境:3/5
🐷 可達度: 4/5
船皇撈麵
泰仔奶茶,凍柚子檸檬🍋梳打
午餐
  • 船皇撈麵
好想食泰國菜於是黎咗厚福街呢間船皇 佢係泰國已經有超過50間分店架啦! 嗰日食到十點🕙既時候餐廳依然好多人 人氣唔錯🤩.🐮牛腩 牛肉片 牛肉丸 湯麵 ($52) [😋7.1/10]蛋麵餸方面好豐富! 三款入面牛肉片佔得最多 牛肉片有啲似肥牛 無咩特別 (❗️食到一半先見到原來+$1就可以轉和牛😢) 牛腩同牛肉丸都有3⃣️件 牛腩唔係好淋口感還好 牛肉丸口感偏粉 牛肉味較淡蛋麵就似平時食開既生麵 🐥雞絲 雞翼 湯麵 ($48) [😋6.5/10]金邊粉雞絲有一大堆 雞翼有2⃣️隻 感覺無牛嗰個咁豐富 講到明係雞絲所以唔好覺得會有啲咩驚喜 唔係好淋既肉 雞翼味道有啲似滷水雞翼 泰國菜當然要食金邊粉😙 份量好多 唔會太淋 兩個船麵既湯底都非常濃郁 好鮮甜 啲麵一路食都會吸到啲汁 食到最尾慢慢變到好似撈麵咁🤣 湯底味道偏甜 強烈建議要揀辣🌶️ 自己加埋枱面既魚露同埋辣椒粉味道會較好 麵一共有四款選擇: 蛋麵 金邊粉 米粉 河粉.🍢串燒牛柳粒 ($18) [😋2.5/10]明明就係牛肉片唔係牛柳粒🤧 呢個好乾 好韌🤧牛舌 ($18) [😋6.3/10]有咬口 唔算好厚身 不過不失魷魚鬚 ($15) [😋

蛋麵

牛舌 ($18) [😋6.3/10]
有咬口 唔算好厚身 不過不失
魷魚鬚 ($15) [😋6.7/10]
好彈牙 感覺都幾新鮮 但係都係偏乾 有啲燒太耐既感覺

串燒可以選擇泰式辣汁 沙嗲醬 泰式燒烤醬 覺得泰式辣汁幾好食 有辣椒同埋蒜香🤪
🍤泰式炸蝦卷 ($22) [😋5.3/10]
炸蝦卷其實係薯仔切成條包住個蝦再炸 咬落油溢味好重 感覺比較油膩 蝦既size好細😩
🥤泰式紅豆冰 ($18) [😋6.8/10]
好濃椰奶香!!🥳 帶啲紅豆係底 略嫌冰太小太碎 紅豆份量唔夠🤕

船麵既湯底真係好濃郁😙 最正係一路食個麵一路吸哂個湯😽 不過啲餸真係無咩驚喜 小食方面串燒同蝦卷都麻麻地🙁 若果掛住泰國好想食船麵都可以一試 價錢幾抵食😼

—————————————————————

• 雞絲雞翼湯麵
  • 牛腩牛肉片牛肉丸湯麵
  • 泰式紅豆冰
2021-04-13 372 瀏覽
嚟來尖沙咀既厚福街,見到有間食泰國船麵當然要去試下嗌左碗大集會既船麵,入邊有牛丸,豬肉,豬肉丸,雞翼等,加1蚊仲有得升級做和牛湯底非常濃郁,應該個湯底淆左好耐,啲餸新鮮爽口,份量岩岩好仲有嗌左杯凍檸茶,佢啲茶味同茶餐廳既吾同,有一種特別既香味,可能係泰國獨有既茶吾錯
嚟來尖沙咀既厚福街,見到有間食泰國船麵
當然要去試下
湯底非常濃郁,應該個湯底淆左好耐,啲餸新鮮爽口,份量岩岩好
吾錯
2021-04-10
午餐
  • 船皇湯麵
2021-04-08 349 瀏覽
由泰國船皇🇹🇭帶到香港既船皇🇭🇰係泰國 隨街都會食到好好食既船麵係香港 呢間船麵就俾到一模一樣既感覺我👍🏼船麵有大碗有細碗 因應個人食量不過店員就話細碗既份量係一兩啖同係泰國食一碗差不多😌如果你想試晒咁就可以每款都叫碗細既 咁就應該夠喇😂-🔸泰式秘製炸雞髀船麵(河粉)可能好好奇 點解食船麵要叫炸雞髀但實在無辦法抗拒佢炸得咁靚既雞髀🤤加上雞髀係另上 所以更加會試到佢既湯底湯底兩個字講晒 『香。濃』😌佢係正宗到我搵唔到同泰國食既分別😳河粉係一塊塊咁既 同坊間食到既河粉唔同亦都非常爽口 掛到湯既 每一塊都沾到湯👍🏼炸雞髀 好脆身 內裡肉汁鎖得好好😋不過略嫌佢唔係醃得好出味😌-🔸牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵(河粉)全牛既船麵 湯底亦有少少唔同估計應該係用牛骨熬製 更加香濃重味色水亦比起炸雞髀船麵既湯底深色🤤牛腩好淋 牛肉丸都好重牛味 牛肉片亦唔韌👍🏼每碗粉麵都會配1-2塊炸豬皮 係靈魂😍食到有一刻諗緊自己係咪去左泰國😔-🔸泰妹雞翼🔸泰式炸蝦卷雞翼好有泰國地道食燒烤既感覺😂味道尚算ok既😌而蝦卷都炸得好脆身 出面係俾薯仔絲包住不過建議炸蝦卷襯熱食會比較好味😬-🔸泰仔凍奶茶🔸凍青檸梳打呢度連飲品都係用
由泰國船皇🇹🇭帶到香港既船皇🇭🇰
係泰國 隨街都會食到好好食既船麵
係香港 呢間船麵就俾到一模一樣既感覺我👍🏼

船麵有大碗有細碗 因應個人食量
不過店員就話細碗既份量係一兩啖
同係泰國食一碗差不多😌如果你想試晒
咁就可以每款都叫碗細既 咁就應該夠喇😂
🔸泰式秘製炸雞髀船麵(河粉)

可能好好奇 點解食船麵要叫炸雞
但實在無辦法抗拒佢炸得咁靚既雞髀🤤
加上雞髀係另上 所以更加會試到佢既湯底
湯底兩個字講晒 『香。濃』😌
佢係正宗到我搵唔到同泰國食既分別😳
河粉係一塊塊咁既 同坊間食到既河粉唔同
亦都非常爽口 掛到湯既 每一塊都沾到湯👍🏼
炸雞髀 好脆身 內裡肉汁鎖得好好😋
不過略嫌佢唔係醃得好出味😌

🔸牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵(河粉)

全牛既船麵 湯底亦有少少唔同

環境︰🌟🌟🌟🌟
價錢︰🌟🌟🌟🌟🌟
回味指數︰🌟🌟🌟🌟🌟
2021-03-09 913 瀏覽
麵餐+HKD8 配飲品- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- 船皇湯麵 HKD58 有選擇困難既朋友,簡船麵湯麵就岩,d餸大雜燴,牛骨湯底好濃郁,試左蛋麵索晒啲湯汁好好味,炸豬皮仲好脆口😋龍眼冰 +HKD8叫左少甜,甜道岩岩好,配埋有大大粒龍眼,推薦👍🏻- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 呢道主要有湯麵同撈麵簡,試食既應該簡湯麵,鐘意重口味既朋友應該滿足到你,主要有4款麵食簡,個人覺得蛋麵最特別而且索曬d湯汁😀餐廳仲有各款串燒提供!環境舒適度 3/5食物好味度 3/5影相打卡度 3/5 📍尖沙咀厚福街7號地舖

麵餐+HKD8 配飲品
船皇湯麵 HKD58

龍眼冰 +HKD8
叫左少甜,甜道岩岩好,配埋有大大粒龍眼,推薦👍🏻

環境舒適度 3/5
食物好味度 3/5
影相打卡度 3/5

📍尖沙咀厚福街7號地舖
2021-02-23 734 瀏覽
同朋友出咗尖沙咀,就搵附近有咩食,見到呢間好多好評,所以試下。嚟到咁啱就tea time,一睇menu覺得好抵食!我就叫咗雞翼雞絲湯金邊粉、青檸梳打,另外再同朋友share咗小食,炸豬皮同炸蝦卷唔洗等好耐,啲野就陸續黎到青檸梳打拎咗個碗咁嘅杯裝住好cute!之後到個麵,以為下午茶份量少啲啦,點知又唔係一試個湯,好濃好夠味,正呀!!!下午茶仲有個餐係可以有齊晒3碗迷你麵,試晒唔同餸,下次一定試!最後就要講下小食,炸豬皮最怕有陣「益」味,佢就唔會,又脆卜卜。到個蝦卷都好正,外面層炸薯都好食又香,最重要係唔會食到佢口油淋淋!

唔洗等好耐,啲野就陸續黎到
青檸梳打拎咗個碗咁嘅杯裝住好cute!
之後到個麵,以為下午茶份量少啲啦,點知又唔係

2021-01-12 804 瀏覽
.正宗泰國船麵係呢度💛「船皇」嘅牛骨湯底超級濃郁,加埋索晒湯汁嘅麵當然好食🤤試咗3號:牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵牛腩好淋,炆得好入味;肥牛都幾嫩滑,唔會煮耐左而1號係豬肉+豬肉丸+豬潤湯麵食個日咁啱冇晒豬潤,所以換左做豬肉丸~肉質都唔錯😋男仔可能一碗唔夠食,可以加$8加麵底㗎!.麵底分別選擇左蛋麵同金邊粉蛋麵有少少似平時食開嘅幼麵,而金邊粉比較索湯~.lunch time仲可以用$8加配飲品🤪👧🏻小編試左泰仔奶茶,味道都幾正宗後尾仲見到有ChaTraMue嘅紙盒,可以推斷奶茶嘅貨源😆👦🏻小編就試左泰式龍眼冰,都幾好飲,仲有三粒龍眼添~.牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵 $52豬肉+豬肉丸+豬潤湯麵 $48泰仔奶茶(加配價)$8泰式龍眼冰(加配價)$8———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛💛🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍船皇 Tiew Ruea Tor Charm尖沙咀厚福街7號地舖銅鑼灣謝斐道526號地舖
正宗泰國船麵係呢度💛
「船皇」嘅牛骨湯底超級濃郁,加埋索晒湯汁嘅麵當然好食🤤
試咗3號:牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵
牛腩好淋,炆得好入味;肥牛都幾嫩滑,唔會煮耐左
而1號係豬肉+豬肉丸+豬潤湯麵
食個日咁啱冇晒豬潤,所以換左做豬肉丸~
肉質都唔錯😋
男仔可能一碗唔夠食,可以加$8加麵底㗎!
麵底分別選擇左蛋麵同金邊粉
蛋麵有少少似平時食開嘅幼麵,而金邊粉比較索湯~
lunch time仲可以用$8加配飲品🤪
👧🏻小編試左泰仔奶茶,味道都幾正宗
後尾仲見到有ChaTraMue嘅紙盒,可以推斷奶茶嘅貨源😆
👦🏻小編就試左泰式龍眼冰,都幾好飲,仲有三粒龍眼添~
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵 $52
📍船皇 Tiew Ruea Tor Charm
尖沙咀厚福街7號地舖
銅鑼灣謝斐道526號地舖
2021-01-11 598 瀏覽
🍲船皇湯麵金邊粉 $58 ⁣牛肉丸+牛腩+牛肉片金邊粉 $52⁣船麵個靈魂係個湯🥸。⁣湯底好深色,就咁睇會覺得好濃好杰咁,不過入口鮮甜帶啲啲酸😯,係越食越開胃個種,同想像中嘅有出入😬。⁣一碗份量僅僅夠飽,不過勝在組合夠自由🐮。⁣麵底有蛋麵/米粉/金邊粉/河粉揀👀,個人偏好金邊粉,比較彈牙有米香。湯底有辣有唔辣。配料有牛雞豬,諗唔到食咩就揀「船皇」全包宴啦。👅👅👅⁣⁣🥤泰仔奶茶 跟餐$18 (9/10)⁣茶底同調味岩岩好,香濃嘅煉奶味👄,配搭泰茶個種獨特香味,幾乎冇澀味,味道平衡得黎又順喉,係一杯靚泰奶🖖🏻🤎。⁣⁣

🍲船皇湯麵金邊粉 $58 ⁣
牛肉丸+牛腩+牛肉片金邊粉 $52⁣
船麵個靈魂係個湯🥸。⁣
一碗份量僅僅夠飽,不過勝在組合夠自由🐮。⁣

泰仔奶茶
🥤泰仔奶茶 跟餐$18 (9/10)⁣
泰仔奶茶
  • 泰式奶茶
2020-12-30 500 瀏覽
好掛住曼谷翟度翟入邊, 唔使港幣💰10 嘅船麵🥺🥺🥺雖然熱辣辣但真係好有風味🥰唔知幾時先至再會有得去嗰度shopping&食嘢呢🥺✨船皇湯麵 💰58 (轉和牛+💰1)💫評分: 7.8/10📝牛肉片轉嫩滑嘅和牛+💰1, 船麵配料有牛腩&牛丸&雞絲&雞翼&豬肉&豬肉丸&豬膶, 湯底都濃郁偏鹹咗少少, 粉麵就揀咗我最鍾意嘅米粉🥰 ✨凍青檸梳打💰32 (跟餐+💰8 )💫評分: 6.5/10📝用大碗裝好搞笑不過無咩味🥺🥺🥺𝕋𝕚𝕖𝕨 ℝ𝕦𝕖𝕒 𝕋𝕠𝕣 ℂ𝕙𝕒𝕣𝕞 船皇📍尖沙咀厚福街7號地舖(尖沙咀🚇B2 出口行4分鐘就到)💫評分: 7.4/10💬唔會話好大嘅份量, 唔會好飽但overall都算抵嘅🤣, 餐廳基本上啲位係面壁🤣, 獨or快食最啱😌❣️其他分店❣️📍銅鑼灣謝斐道526號地舖(銅鑼灣🚇 D4出口行2分鐘就到)📍大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖

✨船皇湯麵 💰58 (轉和牛+💰1)
💫評分: 7.8/10
船皇湯麵

✨凍青檸梳打💰32 (跟餐+💰8 )
💫評分: 6.5/10
📝用大碗裝好搞笑不過無咩味🥺🥺🥺
凍青檸梳打

𝕋𝕚𝕖𝕨 ℝ𝕦𝕖𝕒 𝕋𝕠𝕣 ℂ𝕙𝕒𝕣𝕞 船皇
📍尖沙咀厚福街7號地舖
(尖沙咀🚇B2 出口行4分鐘就到)

💫評分: 7.4/10

❣️其他分店❣️
📍銅鑼灣謝斐道526號地舖
(銅鑼灣🚇 D4出口行2分鐘就到)

📍大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖
2020-12-28 335 瀏覽
#船皇 豬皮捲到好似豬尾巴的船麵湯底濃郁,我叫了小辣,不過覺得完全不辣(可能我太食得辣),所以愛吃辣的朋友下次直接叫辣就可以$48 一碗大麵,分量正常吃得飽見到有細碗的面,不過很可惜原來午餐是沒有的環境正常似在吃快餐的店面
#船皇
豬皮捲到好似豬尾巴的船麵
$48 一碗大麵,分量正常吃得飽
見到有細碗的面,不過很可惜原來午餐是沒有的
環境正常似在吃快餐的店面
2020-12-24 248 瀏覽
尖沙咀厚福街可謂一級美食戰區餐廳總類包羅萬有,各有特色街內難得發現有船麵食,需要一試。叫咗綜合船麵炸豬皮:必食,酥脆香濃。豬油味飄香但卻不會出油。再加上如薯片的口感,好推薦。肉丸:彈牙爽翠。不過唔知係咪泰式的關係,比較細小。湯底:好濃稠,充滿牛骨和泰式特有的魚粉香氣,讓人忍不住不斷飲。而且很掛麵。河粉:個人覺得有點失望,一夾就散,而且太吸湯,一下子就發曬。口感盡失。也許是因為泰式河粉,小弟食唔慣吧。總結:價錢算可接受。一試就算
尖沙咀厚福街可謂一級美食戰區
餐廳總類包羅萬有,各有特色
街內難得發現有船麵食,需要一試。
叫咗綜合船麵

炸豬皮:

肉丸:
彈牙爽翠。不過唔知係咪泰式的關係,比較細小。

湯底:

河粉:

總結:
價錢算可接受。一試就算
2020-12-22 243 瀏覽
船皇好味呀!個牛骨湯勁濃厚!原來兩點前無細碗嘅玩法,只有大碗...因為細碗$12每碗可以選擇麵款,叫晒四款就食晒不同麵或自選配不同餸,好正🤣今次和友人都係叫乜都有嘅船皇金邊,正正正!.船皇金邊粉配泰式奶茶 $66 😋😋😋😋😋午餐加$8就有飲品,所有特式都係,認真抵!湯底十分濃郁,好香牛味,有點點係泰式先有嘅香料味,叫前店員問你要咩辣,食得辣嘅叫特辣都好ok!因為辣醬係佢自家製,香味較重,辣度偏低,我叫多辣都唔太辣...
船皇
今次和友人都係叫乜都有嘅船皇金邊,正正正!
船皇金邊粉配泰式奶茶 $66 😋😋😋😋😋
午餐加$8就有飲品,所有特式都係,認真抵!
2020-12-21
  • 船皇湯麵
2020-12-20 168 瀏覽
尖沙咀厚福街一向都出名多嘢食,今日嚟咗試呢間泰式船麵~我點了最多餸的船皇湯麵,仲可以加一蚊轉和牛片~ 加八蚊可以配任何飲品,我就要了泰式紅豆冰船皇湯麵上菜的時候幾香,湯底好清唔油膩,同時非常之濃郁,帶點甜味~原來係用了牛骨和豬血等材料熬製八小時煲成的,唔怪得之咁濃!湯底好好飲~雖然大碗睇落唔算大,但食落都幾多麵。各樣材料都好入味,炸豬皮鬆脆唔油膩,簡單又滋味~最驚喜係泰式紅豆冰,竟然係一碗咁上,份量好多,好夠凍,好似食糖水咁!而且甜度剛好岩哂我!又有椰奶的香味,和紅豆的豆沙味!非常高質!
尖沙咀厚福街一向都出名多嘢食,今日嚟咗試呢間泰式船麵~

2020-12-20 163 瀏覽
餐牌上面嘅選擇雖然唔多,不過每一款麵都有好多配料正宗泰國船麵,湯底好濃郁,係好香甜嘅牛肉湯味,而且份量都唔少,有和牛、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸等等,一碗嘅份量真係足夠一個成年人食和牛好大件,而且唔靭,有少少粉紅色,有咬口另外仲有叫泰式紅豆冰,同一般嘅茶餐廳紅豆冰好唔同,用咗冰碗裝住,所以夠晒凍,而且牛奶同紅豆嘅比例好平均,食落去嘅時候唔會覺得太甜埋單每人$70都唔使,夠晒平民化,尖沙咀來講都算唔錯

餐牌上面嘅選擇雖然唔多,不過每一款麵都有好多配料

和牛好大件,而且唔靭,有少少粉紅色,有咬口

埋單每人$70都唔使,夠晒平民化,尖沙咀來講都算唔錯
2020-12-19