2021-08-14 309 瀏覽
本身好鐘意食粉麵嘅我,當然船麵都唔會錯過,今晚本身同朋友係食日本嘢,但疫情關係8點半個轉入唔到就無得食,所以就諗住行出街睇下有乜食,行行下發現呢一間,又無乜人排隊。叫左N4船皇船麵(金邊粉)辣,湯底濃郁但無辣味,感覺還好,無太大驚喜,牛柳粒串燒,好銀,口唔開,一般。有驚喜係泰式奶茶,用碗上好可愛,味道好飲好岩我,唔太甜。
2021-08-09 232 瀏覽
原來尖沙咀都有又平又好味嘅泰式船麵🍜可以自己揀麵底,有蛋麵、金邊粉、米粉同河粉。辣度都有得揀(唔辣、小辣、辣)雞絲+雞翼湯麵($48)雞絲雞翼都好入味,不過雞絲就咁食會有少少咸,撈埋d麵一齊食就啱啱好👌🏻小辣唔太辣,所以我又自己另外落咗好多辣椒粉😂湯底幾出色,味道好濃郁,食完亦唔會覺得口渴牛腩+牛肉片+牛丸湯麵($52)呢款雖然貴少少但配料更加豐富,牛肉片肥瘦適中,如果分量多d就好啦!牛腩偏瘦,軟諗入味,應該燜咗好耐,好易咬爛😋牛丸我估係自家製,因為唔係太圓🤣不過形狀唔係重點,好味就得啦😆唔知係咪因為金邊粉好容易就吸曬d湯汁,送黎果陣好明顯見到湯汁係少過河粉果碗好多,似撈麵多過湯麵😂最後要叫店員另外加湯先得,不過店員態度好好,抵讚👍🏻 以尖沙咀地段黎講呢個價錢真係冇得輸,附近食肆閒閒地都要百幾蚊先食到dinner,所以呢間cp值真係幾高!下次會想黎試下撈麵🍜
原來尖沙咀都有又平又好味嘅泰式船麵🍜

雞絲+雞翼湯麵($48)

牛腩+牛肉片+牛丸湯麵($52)

2021-08-04 328 瀏覽
今次已經第二次食船皇😜😜😜今次食左2個sets lunch ,包一碗麵、一份小食、一杯飲品😆😆叫左牛肉特濃湯底配泰式河粉🤤🤤🤤真心正泰式河粉係一片片,又夠厚身,吾係太多地方食到因為係set lunch , 所以有埋小食簡!!簡左單骨雞翼and 🍤🍤🍤炸蝦卷(好似係)仲有佢嘅飲品都用碗仔裝住,好有特色👍🏻👍🏻👍🏻一個係泰式奶茶,一個係柚子蜜!!!會再去支持同幫襯🤤🤤🥰🥰
今次已經第二次食船皇😜😜😜
今次食左2個sets lunch ,
包一碗麵、一份小食、一杯飲品😆😆

叫左牛肉特濃湯底配泰式河粉🤤🤤🤤真心正
泰式河粉係一片片,又夠厚身,吾係太多地方食到

因為係set lunch , 所以有埋小食簡!!
簡左單骨雞翼and 🍤🍤🍤炸蝦卷(好似係)

仲有佢嘅飲品都用碗仔裝住,好有特色👍🏻👍🏻👍🏻
一個係泰式奶茶,一個係柚子蜜!!!

會再去支持同幫襯🤤🤤🥰🥰

2021-07-23 302 瀏覽
今日WALK IN 黎到呢間餐廳 午市堂食 坐位比較窄 坐得唔係好舒服(對高既人特別唔友好)T_T叫左兩個午市套餐 ($78*2) + 炸豬皮($15)..(其實最抵既方法應該係散叫$58蚊一碗麵,再like佢個page(?)送奶茶,就會有野飲又有野食)炸雞脾等待時間比較耐 要15-20分鐘 炸雞脾係鮮炸既 岩岩出爐仲好熱 好好味 會同撈麵分開上。另外,小食叫左春卷 好脆 味道唔錯。另外,朋友又叫左牛肉麵中辣,佢自己個人認為唔夠辣,所以碗麵冇乜味。總括而言,午市堂食冇話特別好食,亦都冇話特別難食,但價錢偏貴,所以唔會成日去食🤣🤣🤣

2021-07-13 323 瀏覽
係尖沙咀想搵間平平地既晚餐簡左厚福街既船皇試一試檸檬茶係用碗上的😛 都係泰式既檸檬茶雞絲雞翼金邊粉,湯底好濃,味道十分好!炸雞髀金邊粉,由於係即炸所以要等大約20-30分鐘,炸雞髀好juicy!仲加左通菜,個秘製汁酸酸甜甜好夾同埋嗌左個炸蝦卷,十分香口!下次再黎尖沙咀想食平野又多一間可以翻兜喇😋😋
係尖沙咀想搵間平平地既晚餐
簡左厚福街既船皇試一試

檸檬茶係用碗上的😛 都係泰式既檸檬茶

雞絲雞翼金邊粉,湯底好濃,味道十分好!

仲加左通菜,個秘製汁酸酸甜甜好夾
同埋嗌左個炸蝦卷,十分香口!

下次再黎尖沙咀想食平野又多一間可以翻兜喇😋😋
2021-07-10 298 瀏覽
唔明點解咁多好評🙄叫左兩個午市套餐(一碗麵+一個小食+飲品)$78 再加碟通菜$14兩個人食,咁就total$170喇,味道完全對唔住個價錢🥵左邊係牛肉牛丸牛腩金邊粉右邊係雞絲雞翼金邊粉就咁望落個樣係呃到下人,個湯睇落好似好濃咁一飲啖湯就知中伏了😬無乜味只有好淡好淡的藥材味,雖然枱上有調味料可以加,但都救唔返💁🏻‍♀️而粗身金邊粉唔啱我口味,唔似係泰國食到果種幼身小食呢~就更加伏右邊春卷油到不得了,中間得一條好幼的蝦,同無乜味左邊蝦卷好少少咁啦,用薯仔絲卷住條蝦仔黎炸。兩樣都係唔食好過💁🏻‍♀️
唔明點解咁多好評🙄
叫左兩個午市套餐(一碗麵+一個小食+飲品)$78
再加碟通菜$14
兩個人食,咁就total$170喇,味道完全對唔住個價錢🥵
左邊係牛肉牛丸牛腩金邊粉
右邊係雞絲雞翼金邊粉
就咁望落個樣係呃到下人,個湯睇落好似好濃咁
而粗身金邊粉唔啱我口味,唔似係泰國食到果種幼身

小食呢~就更加伏
右邊春卷油到不得了,中間得一條好幼的蝦,同無乜味
左邊蝦卷好少少咁啦,用薯仔絲卷住條蝦仔黎炸。
兩樣都係唔食好過💁🏻‍♀️

2021-06-26
呢一間充滿泰國特色嘅船麵,主打係船麵同埋泰式嘅奶茶首先講吓佢嘅船麵先,佢嘅船麵可以俾你揀唔同嘅面底例如係河粉、金邊粉、米粉啊嗰啲,佢嘅配料選擇呢都非常豐富而今次呢就揀咗佢嘅特色船麵啦即係包括所有嘅配料例如係豬膶啊牛肉啊牛丸啊,所以十分之足料首先講吓佢個湯底呢係非常之濃郁啦,佢嘅辣度都係啱啱好嘅,係非常濃郁泰國香料味~價錢都合理,抵食而佢嘅泰式奶茶呢就令人回想返喺泰國飲嘅奶茶,佢亦都好特別咁用個碗裝住嘅,同平日港式奶茶唔一樣,佢嘅甜度呢係比較高而且佢嘅奶味相對就有啲唔同,好似番到泰國咁
呢一間充滿泰國特色嘅船麵,主打係船麵同埋泰式嘅奶茶

10 分鐘 (堂食)
  • 泰仔奶茶
2021-06-05 447 瀏覽
今次來到一間泰國過江龍餐廳-船皇餐廳環境很細, 一張枱坐4個人有點逼枱上有魚露, 辣粉, 泰式酸辣汁, 甜醬油先看看Menu, 主食分湯麵和撈麵, 每樣有4款可以選擇第1款是豬肉, 第2款是雞肉, 第3款是牛肉, 第4款是豬牛雞都有頭3款還可以選擇大碗或細碗, 還可以選擇辣度至於麵可以選蛋麵, 米粉, 金邊粉或河粉船皇湯麵午市套餐 ($78)配料有炸豬皮, 牛腩, 牛肉片, 牛丸, 雞絲, 雞翼, 豬肉, 豬肉丸和豬潤當日豬潤賣完了, 所以店員說多給我一粒豬肉丸, 配料味道沒有特別船皇湯麵我點了河粉, 這個河粉和平時我們常見的不見河粉很寬很大一塊, 口感和一般河粉一樣湯底都非常濃郁, 河粉吸湯力強, 食到最後湯差不多都沒了泰妹雞翼其實就是炸單骨雞翼, 旁邊有酸甜醬, 味道不錯春卷+蝦卷蝦卷外邊用薯仔絲包住再炸, 都算脆, 不過蝦比較細春卷入面一樣是蝦, 只是外面不一樣而已凍柚子蜜這間店凍飲是用碗盛着的, 很特別, 味道很甜, 柚子醬下太多了總結, 這間店做得最好是湯底和麵, 配料和小食都很一般
今次來到一間泰國過江龍餐廳-船皇
餐廳環境很細, 一張枱坐4個人有點逼
枱上有魚露, 辣粉, 泰式酸辣汁, 甜醬油
先看看Menu, 主食分湯麵和撈麵, 每樣有4款可以選擇
頭3款還可以選擇大碗或細碗, 還可以選擇辣度
至於麵可以選蛋麵, 米粉, 金邊粉或河粉
船皇湯麵午市套餐
船皇湯麵午市套餐 ($78)
船皇湯麵我點了河粉, 這個河粉和平時我們常見的不見
河粉很寬很大一塊, 口感和一般河粉一樣
湯底都非常濃郁, 河粉吸湯力強, 食到最後湯差不多都沒了
泰妹雞翼
泰妹雞翼
其實就是炸單骨雞翼, 旁邊有酸甜醬, 味道不錯
春卷+蝦卷
春卷+蝦卷
蝦卷外邊用薯仔絲包住再炸, 都算脆, 不過蝦比較細
春卷入面一樣是蝦, 只是外面不一樣而已
凍柚子蜜
凍柚子蜜

總結, 這間店做得最好是湯底和麵, 配料和小食都很一般
2021-05-01
船皇湯麵午市套餐
2021-05-31 398 瀏覽
船麵的特色是湯底較濃郁,有些更會加上藥材,而船皇的船麵就沙嗲味比較突出點了套餐,和牛船麵+單骨雞翼小食+泰式奶茶。和牛軟滑,一點都不會鞋和老,雖然牛味不算突出,但勝在口感不錯,而份量也給得大方,絕對夠食,湯底以沙嗲味為主,都幾香的單骨雞翼亦炸得香脆,雞肉醃得入味,就是香茅雞翼的味道,不沾醬汁都好味了,而雞肉亦保持水份,不會炸得乾身其實頗期待這杯奶茶的,首先是被這個碗所吸引,可惜甜度是固定了的,而且沒有加冰,對我來說太甜了,有茶和奶香,但太過甜了,所以飲了幾啖就放棄了埋單$96,也很合理

點了套餐,和牛船麵+單骨雞翼小食+泰式奶茶。

埋單$96,也很合理
2021-05-20 367 瀏覽
好細杯,同堂食差好遠....餸都比起餐廳食少好多外賣盒係一個大水杯既大細.....唔夠食點解唔用人地正常碗咁裝外賣外賣雖然平D但都唔好差咁遠下次唔會再幫襯了...
好細杯,同堂食差好遠....
餸都比起餐廳食少好多
外賣盒係一個大水杯既大細.....
唔夠食
點解唔用人地正常碗咁裝外賣
外賣雖然平D
但都唔好差咁遠
下次唔會再幫襯了...
2021-05-19 407 瀏覽
🚩 船皇湯麵 $58正宗泰國船麵 靈魂係個湯底 呢款船麵湯底超濃郁顏色都深👍🤩好香牛肉味😊份量適中 有肥牛 牛丸 雞絲 雞翼 豬肉丸 豬肉 豬潤 豬皮呢個價錢食到咁多餸同埋個湯幾好飲OK🤣🤣🚩正宗泰國奶茶 跟餐加$9大家都見到佢個碗超級特別而且超濃泰式奶茶嘅味道啲茶好香好滑🤗🤗好似身處喺泰國飲奶茶一樣咁正😎🚩泰式炸蝦卷 $22 @3件正常 可以叫或者唔叫🤣因為兩次食都唔係熱辣辣嘅😩不過蝦脆皮好香薯仔味反而蝦味就冇乜啦😂😂總結時間🥰已經encore左兩次水平都keep到👍大家支持黃店💛💛👍👍
🚩 船皇湯麵 $58

水平都keep到👍
大家支持黃店💛💛👍👍
  • 泰式奶茶
2021-05-14 3283 瀏覽
又到了星期日的指定「牛肉」專屬「晚餐時間」,我又回到「尖沙咀」裡面,有不少食肆的著名食街「厚福街」,「厚福街」雲集中西不同國家類型,價錢有平有貴,豐儉由人的店。今次我光顧「厚福街」裡面的泰國菜餐廳「船皇」,是為了享用「船皇」裡面的招牌代表菜食品,是以牛肉肉類作為主要食材跟湯底的泰式粉麵食品「牛肉船麵」。當然「船皇」也有以其他肉類作為主要食材的「船麵」食品,例如豬肉加豬膶,再加豬肉丸作為主要餸菜食材的「船麵」食品,但是我志不在於豬肉「船麵」,而是比較想食牛肉「船河」食品。所以我最後選擇享用「牛腩+牛肉片+牛肉丸」船河食品,至於「船麵」底層的粉麵食材方面,「船皇」的做法大致上跟一般泰國菜餐廳相若,都容許食客可以選擇享用「河粉」或者「麵條」。結果我選擇以傳統東南亞粉麵食材,質地柔軟而容許折斷,但是口感十分柔軟,又吸收湯汁的「金邊粉」作為麵底食材變成「金邊粉」版本的「船麵」食品「牛腩+牛肉片+牛肉丸船河」。「船皇」廚房製作出來的「牛腩+牛肉片+牛肉丸船河」實際製成品裡面的湯底,是以「牛肉」、「牛骨」作為材料熬煮出來,味道感覺十分鮮甜的「牛肉」湯。就連口感柔軟的「金邊粉」,也完全吸收「牛肉」湯底

泰仔奶茶

就連口感柔軟的「金邊粉」,也完全吸收「牛肉」湯底裡面的鮮甜味道,「金邊粉」吸收「牛肉」甜味之後變得非常容易入口,容易咀嚼之餘又容易吞嚥。

至於「船皇」的「牛腩+牛肉片+牛肉丸湯河」裡面的「牛腩」實際數目都有大約五六粉左右,「牛腩」粒的體積算是中等,「牛肉」仍夾雜脂肪,口感沒有被煮得太熟,所以「牛腩」實際口感還算軟腍,容易嚼爛和吞嚥。
泰仔奶茶

至於「牛腩+牛肉片+牛肉丸湯河」裡面的「牛肉片」,其實有點像手切的薄切「肥牛肉」,「牛肉」裡面的實際肉質仍然有少許脂肪,肉質沒有變得非常瘦非常硬。

所以「牛肉片」即使被「船皇」廚房師傅煮到接近十成熟,「牛肉片」的實際口感也沒有因為被廚房煮熟而變硬,而且「牛肉片」還可以吸收甜味「牛肉」湯,所以「牛肉片」實際味道還算是甜。
串燒沙爹牛肉

至於「牛腩+牛肉片+牛肉丸」湯河裡面的「牛肉丸」,「牛肉丸」的實際口感感覺頗為彈牙,由於「牛肉丸」裡面還夾雜了少許筋,所以感覺「牛肉丸」很像人手手打出來的「肉丸」食品。

不過,「牛腩+牛肉片+牛肉丸」湯河最重要的靈魂,始終還是由「牛肉」跟「牛骨」作為材料,熬煮變成擁有濃厚鮮甜味道「牛肉」湯底加少許辣味。甜辣味道「牛肉」湯底令整碗「牛肉船河」整體都變得鮮甜和容易入口。

至於「船皇」晚餐裡面的小食食品部分,我選擇了享用,一碟有三串版本的「串燒沙嗲牛肉」食品。我最初以前餐廳廚房會為「串燒」食品提供味道甜辣的「沙嗲醬」醬汁作為調味料。

結果我發現原來「船皇」廚房,安排在製作「串燒沙嗲牛肉」食品的過程期間,直接在串燒牛肉表面上塗抹「沙嗲」醬汁,所以「串燒沙嗲牛肉」上檯的時候,沒有附上任何調味醬料。
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵

所以「船皇」「串燒沙嗲牛肉」雖然沒有附送調味醬汁,但是仍然可以從「串燒沙嗲牛肉」裡面,食到感覺算是很濃厚的「沙嗲醬」甜味跟辣味。

不過論口感,「串燒沙嗲牛肉」口感就稍嫌有點乾和硬,「船皇」廚房沒有把「串燒沙嗲牛肉」裡面的「牛肉」切成薄片,反而「牛肉」被切成條狀,塗抹醬汁後被燒到近乎全熟狀態,要用牙齒扯出牛肉過程有少許困難。

所以「船皇」的「串燒沙嗲牛肉」實際甜辣味道算是很濃厚,但是「串燒沙嗲牛肉」的實際製成品口感感覺就稍嫌造得不夠軟腍,少許艱辛的享用過程讓我有少許失望。

至於飲品「船皇」裡面的傳統泰式飲品「泰國奶茶」,名稱叫做「泰仔奶茶」,有分大小不同份量版本供食客選擇,我選擇了享用大份版本「泰仔奶茶」。

我發現「船皇」廚房安排他們製造的「泰仔奶茶」飲品,以泰式金屬餐碗作為餐具去盛載它們,而且「泰仔奶茶」裡面完全沒有加入冰塊,但是「泰仔奶茶」實際溫度感覺仍然很冰涼。

最重要的是「泰仔奶茶」飲品裡面的實際味道,感覺還是十分之甜,加上「泰仔奶茶」實際製成品不靠冰塊,也能夠產生冰涼透心的冷凍溫度感覺。

而且「船皇」店舖樓面實際環境頗為闊落,所以檯櫈之間都有一段的距離,所以我光顧期間,大部分時間都沒有遇上其他食客搭檯,感覺頗為輕鬆,食品飲品的實際味道很甜,還有辣味感覺。

總結「船皇」晚餐裡面的兩款牛肉食品,加上的甜味奶茶飲品,總價錢只需要港幣一百一十五元,平均計價錢只需要不到四十元,性價比感覺頗高,下次再來「厚福街」還可以考慮再幫襯。
2021-04-18
20 分鐘 (堂食)
串燒沙爹牛肉
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵
2021-05-11 470 瀏覽
一個又熱又餓的我下午茶時間去到厚福街,決定試下備受好評的船皇💛本來點了滷雞腿湯麵lunch set,但是下完單被告知賣光了🥺店員就推薦我換成了船皇湯麵,小食就點了炸春卷,配熱蜂蜜柚子茶,為了多吃蔬菜又單加了份秘醬通菜😆先上來炸春卷,看模樣我以為是炸蝦卷😂還跟店員confirm了一下沒有上錯(對不起我比較少吃泰菜😆),然後是通菜,最後湯麵~湯麵是店員推薦我選的泰式金邊粉,覺得topping的芫荽不太夠我又問店員要了extra芫荽🍀🍀,本來還擔心湯汁顏色這麼深會不會咸,然而完!全!不!會!和辣醬芫荽金邊粉拌勻趕緊吃一口——好好吃!味道濃郁,微辣香口,根本停不下來🤤🤤金邊粉的口感我很喜歡,吸收了湯汁又有嚼勁,配菜的雞翼牛丸牛肉豬肉豬肉丸等等也都軟爛入味,我並沒有在泰國吃過船麵,所以也不知道這是不是正宗?不過這不重要😂😂今天吃到的船麵很合我的口味就是了😋😋秘醬通菜的份量一個人吃剛好,醬是酸中帶少少甜?很開胃的感覺,蝦醬通菜就很常見,這個醬就蠻特別~炸春卷感覺就是泰式天婦羅😂裡面是整蝦略帶清甜,不過我覺得有少~少油🙈船皇船面 7.5/9秘醬通菜 7.5/9炸春卷7.0/9OVERALL 7.5/

船皇船面 7.5/9
秘醬通菜 7.5/9
炸春卷7.0/9

OVERALL 7.5/9

小店面積不大但是位置都算寬敞,店員suuuuuuper nice,再去到附近想吃今天沒吃到的泰式滷雞腿呀🍗

P.S. 店內的BGM都好!好!聽!想坐著聽歌不想走🤣
2021-05-10 234 瀏覽
好掛住泰國嘅船麵呀😭之前食過一次覺得唔錯,今次再嚟encore😋【滷水雞髀船麵(河粉)】見到呢款新出嘅滷水雞髀忍唔住即刻order咗,仲揀咗闊身河粉🤤湯底同之前一樣咁濃,帶有少少辣味,配埋吸湯力一流嘅闊身河粉真係好夾👍🏼雞髀滷得入味但keep住夠滑,唔會似湯渣😆【牛腩+牛肉片+牛肉丸船麵(河粉)】比起滷水雞髀,呢款相對比較普通,不過湯底一樣咁濃都ok嘅😁跟餐小食 -【蝦卷】&【泰妹單骨雞翼】估唔到小食方面都無馬虎,兩款上枱都仲熱辣辣👍🏼值得推介嘅係蝦卷,外面有薯絲卷住再炸,咬落脆卜卜幾特別😋
好掛住泰國嘅船麵呀😭
之前食過一次覺得唔錯,今次再嚟encore😋

【滷水雞髀船麵(河粉)】
雞髀滷得入味但keep住夠滑,唔會似湯渣😆

【牛腩+牛肉片+牛肉丸船麵(河粉)】
比起滷水雞髀,呢款相對比較普通,不過湯底一樣咁濃都ok嘅😁

跟餐小食 -【蝦卷】&【泰妹單骨雞翼】
估唔到小食方面都無馬虎,兩款上枱都仲熱辣辣👍🏼
值得推介嘅係蝦卷,外面有薯絲卷住再炸,咬落脆卜卜幾特別😋
滷水雞髀船麵(河粉)
牛腩+牛肉片+牛肉丸船麵(河粉)
跟餐小食 -【蝦卷】&【泰妹單骨雞翼】
滷水雞髀船麵(河粉)
2021-05-01 414 瀏覽
夜晚收工後有啲嘢去佐敦做, 又未夠時間, 就去咗尖沙咀搵嘢食。諗住食完嘢, 就可以慢慢行去佐敦, 唔使搭車, 好方便。好掛住船皇嘅湯粉, 就行咗去厚福街船皇, 見到門口貼住張紙寫”新產品”, 有泰式秘製滷水雞髀船麵, 好想試下佢地嘅滷水雞髀, 就叫咗一碗泰式秘製滷水雞髀湯金邊粉少辣。好想讚下滷水雞髀好入味, 好大隻, 仲幾滑, 配合埋少少辣而非常香濃嘅船麵湯底, 超正, 金邊粉份量足夠女仔食, 推介俾所有鍾意濃味食物嘅人。今次無叫泰仔奶茶, 平時會叫, 但係驚夜晚飲完之後, 就好易瞓唔著, 所以忍咗手。不過呢度嘅泰仔奶茶好正~